Prednosti internet bankarstva su većini već dobro poznate. Međutim, nepobitno je da su Mac korisnici u Hrvatskoj u manjini i stoga si banke dozvoljavaju da neki načini pristupa na Macu jednostavno ne rade. Ovaj članak dati će pregled banaka koje nude uslugu internet bankarstva, te načinima autorizacije koje se koriste u pristupu istim, te navesti koje načini rade na Macu a koji ne.

Ovaj članak malo odstupa od dosadašnjih, jer se na radi o "how to" već o istraživanju kompatibilnosti usluge internet bankarstva sa Mac platformom.

Internet bankarstvo

Internet bankarstvo je danas već postalo sasvim uobičajeno. Toliko uobičajeno da, dok su nas banke nekada ohrabrivale u upotrebi internet bankarstva na način da su transakcije bile besplatne i potiho se nadale da će sistem biti prihvaćen i tako se riješiti kojeg šaltera i djelatnice na njemu, danas ne prezaju od naplate transakcije. Stoga je očito da je sistem opće prihvaćen od strane korisnika.

Danas kada smo svi u stisci sa vremenom, zamisao da čekamo pred nekim šalterom da bi obavili neku novčanu transakciju je teško prihvatljiva. Mogućnost obavljanja transakcija u bilo koje doba i sa bilo kojeg mjesta je zaista dobrodošla.

Najveća prepreka upotrebi internet bankarstva je sigurnost. Krađa postoji od kada i ljudi, a krađa preko interneta je (vjerujem) podosta privlačna jer je (valjda) teže uhvatiti lopova sa rukom u vreći, jer na licu mjesta nema ni lopova ni vreće. Stoga je pred bankama bio zadatak smisliti sistem prijave koji je dovoljno siguran, a ujedno i dovoljno jednostavan, jer je usluga namijenjena širokom krugu od kojih se ne može tražiti da prolaze tečajeve da bi pristupili sistemu.

Sistemi autentikacije/autorizacije/prijave

 • Korisničko ime i zaporka: koliko je meni poznato, ovaj sistem koji je vrlo uobičajen u računalnom svijetu, niti jedna banka u Hrvatskoj ne koristi. Očito je rizik pre velik, tj. sistem pre "slab" da bi pružio prihvatljivu sigurnost.
 • TAN: za ovaj sistem bih rekao da je najbliži prije navedenom, on samo dodaje još jednu zaporku a ona se očitava iz tablice na kartici koju je korisnik dobio od banke. Na kartici se nalazi par desetaka TAN brojeva a sistem prilikom prijave traži određeni broj sa liste. Pretražujući internet za informacijama o vrstama autorizacije, "naletio" sam na ovu stranu koja lijepo objašnjava neke od navedenih tipova autorizacije. Čini se da je to fakultetski rad četiri studentice (Marija Brkić, Elena Gršković, Lucia Načinović i Tihana Perčić), pa im se ovim putem zahvaljujem na pruženim informacijama.
 • SMS PIN: ovaj sistem sam našao samo kod jedne banke (Splitske), a radi se o prijavi sa korisničkim imenom, zaporkom i "dnevnim" PIN-om koji se na zahtjev dobiva na mobilni telefon čiji je broj registriran kod banke.
 • Token: ovo je korak dalje od TANa, za prijavu nam treba serijsko broj tokena, i (prividno) nasumični broj koji token ispisuje ali tek nakon što smo ga aktivirali PINom. Dakle gubitkom tokena donekle smo zaštićeni PINom koji token traži da bi se aktivirao, više detalja na ovoj poveznici.
 • Token sa čitačem pametne kartice (Smart Card ili SC): u ovoj verziji autentikacije dodaje se još jedan element i to kartica. Dakle za prijavu nam treba serijski broj tokena, i nasumični broj koji daje token, ali da bi token aktivirali treba nam PIN ali i kartica koja se umeće u token, stoga ako izgubimo token on je bez kartice neupotrebljiv, i obratno kartica je bez tokena neupotrebljiva (bar što se tiče internet bankarstva).
 • Certifikat: iskreno ne znam kako bih jednostavno opisao certifikat na računalu, ali pojednostavljeno radi se o nekoj vrsti digitalnog potpisa koji garantira da smo mi zaista "mi". Certifikat se instalira u računalo a najčešće ga koristi internet preglednik (browser) prilikom prijave na određenu internet stranicu, u ovom slučaju stranicu internet bankarstva. Instalacija certifikata nije baš uvijek jednostavna i upravo tu nastaju problemi sa kompatibilnosti između internet preglednika i operativnog sistema.
 • Smart Card (SC): je korak dalje od certifikata, jer uz instalaciju certifikata zahtjeva i prisutnost pametne kartice. Ona obično komunicira sa računalom preko Smart Card čitača koji je spojen preko USB sučeljem, više informacija možete pročitati ovdje. Kako je i tu prisutan certifikat i k tome i čitač, i tu postoje problemi sa kompatibilnosti sa operativnim sistemima. 
 • USB key: ovo je čini se varijanta Smart Card čitača, tj. pojednostavljena verzija. Kartica je izbačena iz "igre" i sve što je potrebno nalazi se na jednom USB sticku ili "key"-u. Na žalost i tu je prisutan certifikat pa je prisutan i problem kompatibilnosti.

Banke u Hrvatskoj

Ispod lista banaka prisutnih u Hrvatskoj, kao i tip autorizacije koje koriste (banke kraj kojih nema oznake, ne nude internet bankarstvo):

 

 

Kako je lista banaka poduža, za detaljniji pregled odabrane su "značajnije" banke, ili možda banke koje, pretpostavljam, imaju najveći broj klijenata. Kod banaka navedenih u tablici ispod, nazvao sam službu korisnika i zatražio informaciju o tipu autorizacije i o tome da li je poznato ako prijava radi sa Mac računalom. Skoro sve bake sa gornje tablice razlikuju poslovne i privatne korisnike prilikom prijave u sistem, i nerijetko koriste i različite tipove autorizacije. Obično se kod poslovnih korisnika uvjetuje sigurniji način prijave.

Ime bankePrivatni korisniciPoslovni korisniciKomentar korisničke podrškeKontakt
Erste & Steiermaerkische bank d.d. TAN TAN Čuli su za poteškoće, spremni pomoći u slučaju potrebe 062555555
Hrvatska poštanska banka Token Token ili SC Tvrde da i Smart Card radi na Macu 0800472472
Hypo Alpe-Adria-bank d.d. Token SC Znaju da SC ne radi na Macu, ne može se dobiti token za poslovne korisnike, rade na tome da proradi i na Macu 08001414
Istarska kreditna banka Umag d.d. Token (Active baking), UP (Info Banking) Token sa karticom Radi na Macu 052702400
Karlovačka banka d.d. Certifikat Certifikat Certifikat je potrebno instalirati na računalo, radi samo sa Internet Explorerom, rade na tome da radi i sa Fire Foxom, uključujući i Mac verziju 0800417336
Podravska banka d.d. TAN TAN Nisam ih uspio kontaktirati 062202020
Privredna banka Zagreb d.d. Token sa karticom SC Hotline me uputio na email, odgovor nakon 4 dana još nije stigao. 0800365365
Raiffeisenbank Austria d.d. Token sa karticom USB key, Token na zahtjev

Znaju da USB ne radi na Macu ali se u tom slučaju može zatražiti token.

062626262
Splitsko dalmatinska banka d.d. SMS PIN SMS PIN Rekli su da ne mogu davati takve informacije (da li net banking radi na Macu) i neka zovem 543618, ali s obzirom da se radi o PIN-u, trebalo bi raditi 060210210
Zagrebačka banka d.d. Token USB key ili SC Znaju da ni SC ni USB key ne rade na Macu, ali radi preko Parallels-a (više o Parallelsu u ovom članku) 013789785

Moram još napomenuti da su sve korisničke službe osim, na žalost Splitske i PBZa koji je ostao dužan odgovor, bile vrlo profesionalne, susretljive i ljubazne, svaka čast!

Kako to radi na Macu

Dakle, ukratko, sve se svodi na to da prijava koja ne traži instalaciju ili prikopčavanje uređaja na računalo, rade na Macu, tj. rade na svakom računalu. Iznimka je Hrvatska poštanska banka, ali tvrdnju ne mogu provjeriti jer nemam račun kod njih.

iOS

Međutim, u internet bankarstvu pojavljuje se i novi igrač a to je mobitel. Ja sam par informacija skupio za iOS, tj. iPhone, ali čini se da postoje aplikacije i na Androidu.

Koliko je meni poznato, prva Banka koja je radila sa iPhone-om je bila Zagrebačka i to preko aplikacije mZaba i mZabaPS. Ali koliko vidim, i PBZ se priključio trendu, preko aplikacije PBZm Token.

Čini se da je za to "kriva" firma Asseco South Eastern Europe sa sjedištem u Poljskoj, ali uredima po cijeloj Jugoistočnoj Europi, između ostalog i u Hrvatskoj, pa čak i u Rijeci. Očito su uspjeli uvjeriti banke da su njihove aplikacije dovoljno pouzdane. Ja ju osobno nisam koristio, ali znam one koji jesu i vrlo su zadovoljni.

Evo, to su rezultati mojeg istraživanja. Ali kako su najbolje informacije iz prve ruke, ovim putem pozivam čitatelje koje imaju osobno iskustvo da ga ostave u komentarima, tako ću moći nadopuniti članak sa provjerenim informacijama.

Autor članka je i osnivač usluge tehničke podrške za Mac korisnike, ako imate pitanja vezana za članak ili Maca općenito, registrirajte se na uslugu pod www.macmesupport.com, ako pak imate ideju za novi članak na macmeblog-u, ili želite glasovati za neku već predloženu temu, to možete na ovoj strani.

 

 

Komentari  

dpasaric
27-03-2011 | 11:58
Hvala ti što si prihvatio prijedlog da se ova tema obradi "preko reda". Ja sam od onih koji će bez imalo problema promijenit banku radi toga. Dobio sam nervni slom kada su nam iz Raiffeisen javili da misle ukinuti token i preći na USB čitač kartica - koji naravno ne radi na Macu. Nakon nekoliko ljutitih mailova banci izgleda da su ipak shvatili da im to baš nije mudar potez i omogućili su dalje korištenje tokena. Od prijateljice koja je nedavno otvarala tvrtku znam da se i dalje kod njih može dobiti token za poslovno bankarstvo, ali samo uz inzistiranje.
smayoo
27-03-2011 | 12:47
Ne znam kakva je to firma Asseco, ali mZaba softver je napravila zagrebačka firma Logos. Kako za web server, tako i za iPhone.

Samo jedan ispravak u vezi dijela "Token sa čitačem pametne kartice". U toj varijanti sva je pamet u kartici. Kartica je ta koja traži i validira pin i daje OTP ili response na MAC challenge (transakcijski broj). Token je samo glupi interface koji procesoru smart kartice dodaje baterijsko napajanje, tipkovnicu i display. Zapravo nije token, nego samo SC terminal. U tom smislu, za sigurnost nije bitan ni relevantan, jer će cijela procedura raditi s bilo kojim SC terminalom.
MrGrunf
27-03-2011 | 12:49
Erste & Steiermaerkisch e bank d.d.: ne radi Copy&Paste; nisam isprobao na Windozama, tako da može biti i da generalno ne radi. Inače, sve ostalo uredno radi i na iOS-u (iPhone/iPad).

Hint: TAN-ovi se mogu "zapamtiti" ako koristite 1Password ili RoboForm, pa nestaje potreba za karticom u novčaniku :-)
svenibor
27-03-2011 | 14:00
Vidim da Volks banka nije spomenuta. Ja sam jedan od prvih njihovih poslovnih korisnika Netbankinga i nije bilo problema. Oni imaju opciju USB sticka i Tokena. USB ne radi na Macu, ali Token radi. Doduše tko god im je radio netbankig program, nije baš svjetski prvak. Program je dosta nespretan za poslovnjake. Imam još račun u Reifeisnu i preko Tokena radi, a i porgram je zadovoljavajući . Nisam morao inzistirati na Tokenu, jer čim sam spomenuo Maca službenica mi je objasnila zašto Token. U biti začuđujuće ljubazno. Vjerojatno zato što je Bjelovar mali grad s velikom koncentracijom banaka pa je borba za opstanak velika. Doduše, tu borbu ZaBa nije ozbiljno shvatila, jer, kada sam otvarao firmu, otišao sam u ZaBu. Tu sam imao i tekući i devizni, pa zašto ne i poslovni. No, nivo ljubaznosti i poslovnosti je minus bezbroj. Da skratim, zatvorio sam i tekući i devizni i gdje god imam priliku, pljujem po ZaBi. Najčarobnije pitanje službenice je bilo: "...da tko to u Bjelovaru koristi Macintoshe.?" iako ima u Bjelovru preko sto korisnika, što firmi, što za po doma. Nije bila plavuša, ali je definitivno blesača. Najbolji netbanking (za moje potrebe) ima Erste, doduše preko TAN kartice, što bi rekli da je malo "starinski", ali šljaka super. Tanove si upišete kao widgete u Dasboard i radi copi-paste. Jedina zamjerka svima redom je neradni vikend i uredovno vrijeme. Kao da se računala moraju malo odmoriti od napornog posla.
macme
27-03-2011 | 14:18
@Davor: ja bih zaista volio da red nameću čitatelji, ne samo red već i teme, zato sam i otvorio macmeblog.userv oice.com ali na žalost sistem se još nije "uvatio" pa i nema neke aktivnosti. Pa ako vas je volja, bacite malo oko, izaberite temu ili još bolje predložite novu, ja sam tu da služima vama :-)
macme
27-03-2011 | 14:23
@Smajo: glede developera mZabe, ja samo čitam što piše na iTunes-u, tko je zaista iza toga to ne znam., glede Tokena sa SC, nisam znao da je to tako, ali zašto onda PBZ nudi za privatne token sa SC a za poslovne SC sa USB readerom, kada je to isto? Ili SC sa USB readerom ipak daje neku veću sigurnost?
macme
27-03-2011 | 14:24
sorry smayoo a ne smajo :-)
dpohl
27-03-2011 | 18:25
@smayoo
Pomalo OT, ali eto za informaciju: Assecco SE je nastao Asseccovom kupnjom dviju HR firmi - Logos iz ZG i Arbor Informatike iz RI. Uglavnom, Logos je taj koji je u novu firmu unio upravo to - bogata iskustva i portofolio softverskih rjesenja s podrucja racunalne sigurnosti.
forcemac
27-03-2011 | 19:45
Evo, procitao clanak, vidim da se ima odredjenih poteskoca. Ja osobno koristim token Hypo banke i TAN erste banke i nikad nisam imao nikakovih problema, dapace, prezadovoljan sam uslugom, kako nekad na pc racunalima, tako i danas na Mac storoju.
jzelko
27-03-2011 | 20:54
Svaka čast, mogu jedino dodati, pošto imam token od Poštanske banke, između ostalog, poštanska je odnedavno proradila i za Mekintoše. Safari sad šljaka i mislim Gugle Krome a ostale nisam probao. Tako da sa Zagrebačkom ima istu opciju.
Već preko tri godine dodijavao sam mailovima i telefonom Poštanskoj da prorade i na drugom pretraživaču, osim IE -a, ali sad ih je izgleda masovnija pojava Apple proizvoda (iPhone prvenstveno) pokrenula.
Zsolt szia !
campo
27-03-2011 | 21:51
imali tko isustva sa pbz app na iphonu?
smayoo
27-03-2011 | 22:16
Zsolt, "token" za SC, naravno, nije jednako siguran kao i SC USB. Zato što pomoću "tokena" imaš samo 2 funkcije: OTP i transakcijski broj (challenge-resp onse). Kad je SC spojena na računalo putem USB interfacea, ima i funkciju enkripcije i autentifikacije (na njoj su pohranjeni tajni ključevi za asimetričnu enkripciju) itd.
Anonimac
27-03-2011 | 22:34
Eh, di me nadje. Ovo mi je bolna tema. Vodim borbu vec neko vrijeme. Naime korisnik sam ZABA-e i uz dva Maca, doma jos imamo i jedan PC prijenosnik koji ima trivijalnu funkciju: Jednom mjesecno se pali da bi se spojio na ZABA-u i isprintao izvode. Naime, citac kartica ne radi ni na Macu, ni na Parallelsima. Nesto ga muci kod instaliranja certifikata i nakon nekoliko mjeseci zezanja sam odustao. U ZABA-u sljezu ramenima, a meni je ful velika tlaka odlucit se na promjenu poslovne banke. Uostalom, usao sam i u RBA, no i oni su me po kratkom postupku otpilili za poslovni token, tako da zaista nemam rjesenja. Mislio sam prijeci na Splitsku, no rodjakinja mi radi u Splitskoj i kaze da je samo pitanje vremena kad ce i oni putem ZABA-e.
gogh
27-03-2011 | 23:26
Ovo gore sam ja napisao. U zaru borbe nisam skuzio da nisam logiran :-)
dpasaric
28-03-2011 | 00:55
Ne kužim kako te RBA otpilio, možda samo nisi bio dovoljno uporan? To što sam napisao je svježa informacija, ima najviše mjesec dana da je frednica došla kod njih i to baš za poslovno bankarstvo jer ima Mac i želi raditi s tokenom. Ponovi upit!
gogh
28-03-2011 | 01:03
Da, ocito nisam. Zapravo nisam ni znao da trebam biti uporan. Postavio sam pitanje, napomenuo sam koliko mi je bitno, a sluzbenica mi je hladno odgovorila da nije moguce. Hm, ocito moram primjeniti metode kao na trznici. :-) No svejedno bih prije volio cuti da li itko ima pozitivno iskustvo sa kombinacijom e-ZABA + Parallels.
Tnx
dpasaric
28-03-2011 | 01:07
Trebamo složiti banner: "Jabučnjak preporučuje" ;-) i onda ga koristiti za podršku onim bankama/ustanov ama/tvrtkama koje Mac korisnike ne tretiraju kao "zanemarujuće malobrojne".

Ovo je i prilika da se ponovi priča o američkoj banci koja je "otpilila" Mac podršku negdje u kasnim 90-tim jer se radilo o svega 3% klijenata. Kasnije je taj koji je to predložio dobio otkaz jer nije provjerio jedan detalj - naime, tih 3% klijenata je držalo preko 30% pologa u banci. Što ima svoje logike...
Law
28-03-2011 | 09:26
Moje iskustvo sa PBZ i Mac-om je pozitivno. Koristim i onaj čitač kartica i mPBZ na iPhone-u i nemam nikakvih problema. Doduše preko čitača kartica i ne vidim kako bi moglo biti problemam, njihova web aplikacija mi radi sasvim normalno u Safari-u, barem do sada nisam imamo problema. mPBZ koristim čisto radi provjere stanja i eventualnog plaćanja kada nisam u blizini nekog stroja.
macme
28-03-2011 | 09:41
@gogh: informaciju da ZABA za poslovnjake radi preko Parallelsa, dobio sam direktno od njihove korisničke podrške, i to su mi sami rekli, čim sam spomenuo Maca, dakle ili za to zna samo jedan iz njihovog tima, ili muljaju, što bi me iznenadilo jer ih ja nisam tjerao da lažu. Dakle, moj savjet je da nazoveš broj iz tablice, slobodno se pozovi na članak (jer sam im ja rekao da pripremam članak), i reci da ti to ne radi i što ti je činiti. Alternativa je m-zabaPS iOS aplikacija koja je po onom što iTunes kaže upravom m-zaba ali za poslovne korisnike. Pa ako si sretnik sa iOS uređajem, probaj (pa nam javi).
Riba
28-03-2011 | 10:17
Mene je isto RBA otpilila za poslovno bankarstvo i uvjeravali su me da se uskoro token uopće neće moći dobiti jer da se "zbog usklađivanja sa zakonima sa EU" prelazi na USB stick koji radi samo na Windowsima. Valjda ni ja nisam bio dovoljno uporan. :sad:
boriskr
28-03-2011 | 10:55
Imam isto što i Law kod PBZ-a i stvar radi dobro. Žao mi je samo što je taj čitač bez osvjetljenja pa, budući sam starovidan, moram naštimavati kut i nikad nisam siguran hoće li pisati: imate još dva pokušaja. Kažu da su zbog sigurnosti uveli te čitače, prije je bilo s JMBG-om. Mogli su ga ostaviti (ili OIB) da samo uđem u račun, bez mogućnosti transakcije i vidim stanje. Valjda znaju što je bolje za korisnika.
prostee
28-03-2011 | 12:01
m-zaba za i-Phone, radi predobro! svaka cast.
Dobil sam i token za e-zaba, al e-zabu nisam ni pokrenul.
gogh
28-03-2011 | 12:50
Hvala macme! Vidis nisam znao za m-zabaPS za iOS.to svakako provjerim. Samo da se daju printat izvodi i da mogu nalog 14, drugo sve mogu preko iphonea.
Anonimac
28-03-2011 | 13:18
1. Asseco je pred koju godinu kupio neke tvrtke, među njima i Logos.
2. za PBZ: fizičke osobe mogu koristiti internet bankarstvo na macu, s obzirom na to da se koristi web pristup. testirani preglednik je firefox. također postoji mPBZ za iPhone, već neko vrijeme. plus mToken za prijavu na PBZ365@NET.
3. PBZ pravni korisnici neće moći raditi preko maca. kako bi se koristio smart card, potrebna je instalacija drivera koji su napravljeni samo za windows.
Anonimac
28-03-2011 | 14:51
Imam poslovni RBA račun. Prije nekih 2 mjeseca riknuo mi je token i išao sam po novi. Rekli su mi da mi ne mogu dobiti token nego neki usb dongle. Kad sam napomenuo da imam maca i da to neće raditi (nisam namjerno spominjao mogućnost virtualizacije ili boot campa da me ne gledaju kao nekog freeka) odjednom se pojavila mogućnost tokena. Morao sam samo potpistati zahtjev za tokenom i navesti da korisitm maca, sto sam i napravio.

Nadalje nakon malo vrijeđanja sto ne postoji iOS aplikacija za RBA dobio sam odgovor da će imati istu do ljeta. Živi bila pa vidjeli.
Riba
28-03-2011 | 14:53
Izvrsno, dakle ipak se može. Idem odmah danas tamo gnjaviti.
surf
28-03-2011 | 14:56
Sad te vidim da sam posato kao neki anonimac.. no dobro :-)
surf
28-03-2011 | 15:15
@riba gnjaviti, ako ne uspije vrijeđati i prijetiti prelaskom u drugu banku.
papittovenga
28-03-2011 | 15:52
PBZ SC radi bez problema preko Parallelsa, iako je i to shit, jer zašto moram imati Parallels? :-)
svenibor
28-03-2011 | 16:06
"Nebi čovek veroval."
Izgleda da su muž i sin šefice bjelovarske poslovnice ZaBe ponosni korisnici iMaca i iBooka, pa me šefica uhvatila na ulici (poznamo se još iz Gimnazije) s pričom: ...zašto nisam došao odmah k njoj, pa ...uvijek postoji nekakvo riješenje, pa ...naši informatičari to znadu, pa ...mi vodimo brigu o našim komitentima, ...koja je to blesača bila tako neljubazna, nek joj kažem... Vidite, Bjelovar je mali i tu se lakše rješavaju problemi. U ostalom, sve banke se nalaze u krugu od 200 metara, čak i Fina i Kovanica i neka Prva štedionica (ili kakosevećzove) zajedno s pet kafića, tako da za tri minute obiđete banke i dva-tri sata zadangubite u birtijama- Eeee, selo moje malo!.
gogh
28-03-2011 | 16:26
svenibor: A kakvo to rjesenje postoji? Ne kuzim
VINCE
28-03-2011 | 20:31
Moje osobno iskustvo, vrlo sam zadovoljan sa PBZ. Koristim internet bankarstvo preko desetak godina i nema nikakvih problema. Pokušao sam sa ZaBa gdje su mi stalno obećavali kako će Mac uskoro biti kompatibilan, ali niti nakon dužeg očekivanja nisam to dočekao, pa sam im otkazao suradnju. Nešto slično bilo je i sa Poštanskom bankom. Vratio sam im njihove tokene i još čvršće se usidrio u Privrednoj banci gdje bez problema radim i u Safari i u Firefox preglednicima, kako uz pomoć tokena tako i sa čitačem kartice. Razmišljao sam i o opciji uz pomoć mobitela mPBZ, ali to još nisam isprobao dok ne kupim iPhone. Dakle, provjereno preporučujem za sve korisnike Mac platforme internet bankarstvo PBZ.koja preko sebe ima i American express kartice pa se sve može pratiti ulaskom na stranice internet bankarstva.
svenibor
28-03-2011 | 20:46
Pojma nemam. Kako sam gore - malo više - napisao. Preskočio sam ZaBu u svom poslovanju, pa me njihova rješenja ne zanimaju. Ni moja školska kolegica me nemože nabrkati da tamo otvorim račun.
smayoo
28-03-2011 | 22:24
Vince, imam dojam da govoriš o osobnom internetskom bankarstvu, a ne o poslovnom? Osobno kod Zabe radi *oduvijek* na svim platformama. Poslovno *ne radi* kod PBZ.
andrej
28-03-2011 | 23:15
Vjerojatno vam neće biti posebno zanimljivo (pogotovo ako postoji među vama i zakinutih štediša spomenute banke), ali čisto kao info da vam napišem da NLB u SLO već više od 10 god. izdaje certifikate za fizičke osobe, te kartice za pravne osobe. Unazad 5-6 godina taj certifikat nisam mogao importirati u Safari, pa sam u tu svrhu koristio FF. I sada tvrde, da postoje neka ograničenja pri upotrebi OS X, ali ne preciziraju koja. Inače, podržan je i solidan broj mobilnih telefona koji se znaju sporazumjeti sa bančnim servisima.
http://nlb.si/?doc=5465
Anonimac
29-03-2011 | 19:17
Korisnik sam osobnog bankarstva PBZ. Autorizacija putem tokena radi bez problema i na Safariju i na Google Chrome-u. Također koristim i mPBZ za iPhone i to radi bez problema. Jednostavno je i brzo, čak i plaćanje računa.
Za SC za PBZ na Mac-u nažalost nemam informacija.
VINCE
29-03-2011 | 19:25
@smayoo da u pravu si, govorim o osobnom internet bankarstvu, sory ;-)
diplodocusIII
30-03-2011 | 11:49
Korisnim sam Splitske banke i tamo mi sve radi. Bio sam nepovjerljiv kada je banku kupila Societe General, ali sve je dobro prošlo.
zabac
31-03-2011 | 19:56
Mislim da osobno bankarstvo i nije bilo nikada problem. Poslovno bankarstvo je. Da li netko ima račun u Štedbanci (malena banka i ima poslovnicu u Slavonskoj)?
Naime, davno kada su počeli s karticama i čitačima, njihovo rješenje je bilo doslovno P&P. Uvalio se CD i kad je on odradio svoje uštekao se, pazite sad, USB čitač (sjetite se, prvi čitaći od ZaBe su bili na PS2 port, ne znam kakvi su bili od ostalih banaka), ubacila kartica i voila radi bez onih roca i kaj-ja-znam certifikata i čudesa. Dok je kod ZaBe to bilo ubi-me-bože posao.
Anonimac
27-04-2011 | 06:39
Pozdrav ljudi, Ja zivim u Australiji trenutno, ali koristim netbanking od Erste.
Zanima me da li postoji banka u Hrvatskoj koja ne naplacuje internet transakcije?
Neznam kako je drugdje u svijetu, ali tu u Oz i Novom zelandu su sve transakcije free. Pricam o privatnom netbankingu, za poslovni nemam pojma.
Anonimac
06-05-2011 | 19:54
Ima li možda novosti, pa da je poslovno internet bankarstvo kod PBZ moguće koristiti na Macu?
macme
07-05-2011 | 11:03
@annonimac u NZ, ne znam za Erste ali recimo ZABA nudi pakete koji opet koštaju mjesečno određeni iznos ali onda je u to uključeno sve i svašta, između ostalog i određeni broj transakcija. Na žalost u Hrvatskoj nema ništa mukte :-)

@anonimac za PBZ
Evo odgovora koji je došao 2 tjedna nakon upita:
Poštovani gospodine Magyar,
 
zahvaljujemo vam na strpljenju pri čekanju na odgovor.
 
Nastavno na Vaš upit želimo Vas obavijestiti da je PBZ Internetsko bankarstvo za građane PBZ365 moguće obavljati preko svih platformi (Windows, Mac i Linux) dok za poduzeća (PBZ Com@Net) na Mac OSu nije moguće.
 
Za sve dodatne informacije budite slobodni ponovno nas kontaktirati.
 
S poštovanjem,
 
Martina Vojvodić
suradnica
Direkcija za kontakte s klijentima
Sektor za upravljanje distribucijskim kanalima
Edex
16-11-2011 | 12:02
Evo odgovora i na moj mail poslan PBZ-u od prije 20-ak dana. Odgovor je stigao vrlo brzo, (2 dana), ali naravno, ništa bitno nisu rekli :-)

"zahvaljujemo na Vašem upitu i upućenim prijedlozima.
Vaši prijedlozi su proslijeđeni nadležnoj službi. Također, željeli bismo Vas obavijestiti da je u razvoj podrške PBZCOM@NET usluge za smartphone u tijeku.
Ujedno koristimo priliku naglasiti da u Privrednoj banci Zagreb izuzetno cijenimo povratne informacije naših klijenata koje nam predstavljaju vrijedan temelj za poboljšanja svih segmenata poslovanja.
Za sve Vaše sugestije i upite i dalje smo na raspolaganju.
S poštovanjem,
Bara Mužinić
Viša analitičarka
Ured za mjerenje zadovoljstva klijenata
Riba
16-11-2011 | 12:06
"Ured za mjerenje zadovoljstva klijenata"? :-D
Podjeća me na Gilliamov "Brazil".
dpasaric
25-01-2013 | 11:36
http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect/zaba_hr/zabautils/onlineusluge/e-zaba+poslovno+bankarstvo/095116004dc818b5a9efbf3055778cf0?S

Evo zadnja novost iz Zagrebačke...
Anonimac
27-02-2013 | 14:08
želim otvoriti poslovni račun u Reiffeisen banci i upravo su mi rekli da bi USB key trebao raditi u parallelsima. mogu li se na to osloniti??
Anonimac
23-10-2014 | 09:46
ZaBa 10.9 radi OK, ali 10.10 jos ne. Stoga oprez.
Slavo
27-10-2014 | 15:46
Također na 10.9 treba paziti da se Firefox ne updatea na zadnju verziju 33.0.1 ili već koju jer ni na njoj ne radi. 10.10 štanga.
Anonimac
25-10-2015 | 17:37
E-bankarstvo tako komplicirano u Ljepoj Nasoj da ne mozes zamisliti.
Imam dva konta vani u razlicitim bankama i kad unesem moj login ( koji sam ja izabrao) i moj kod (koji sam ja izabrao) stvar je rijesena za sve transakcije, virmane, placanja itd.
Ovdje u SB, login pa SC kartica da ti da brojeve nakon sto uneses PIN da mozes na tvoj konto. Pa da napravis jedno placanje ponovo SC cartica, pa PIN pa stisnes 7 da uneses 6 brojeva koji ti daju osam brojeva da stavis u "odgovor" da potvrdis da platis. Grozno!

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 minuta
 • Riba: Evo dao sam mu malo sut u dupe.
 • rusty: @Riba - se to meni čini ili Jabučnjak zadnji par dana se solidno usporio?
 • JOHN: Naprave trial verziju, pa ako valja onda će se pošteno i platit (jednokratno ili pretplate). Ako ja nekoga suportam na ovakav ili onakav način, onda je to partnerstvo i tada očekujem svoj postotak
 • jura22: Mislim kako će se brojni mali programi ugasiti jer će prihod od reklama pasti i neće više biti interesa. Ne može se za nula novaca očekivati nešto.
 • JOHN: To si ja tumačim kao one naporne agencije za istarživanje tržišta za koje ih je netko angažirao. Super stvar, ali plati ti i meni tih 5 min podataka koje ti dam.
 • JOHN: Ne znam zašto, ali nemam povjerenje u te opcije. Čitam svako malo, da negdje nekome procure prikupljene baze podataka. Smatram da, za takvo prikupljanje podataka, oni moraju nagradi korisnika na mjesečnoj bazi ili mu darovati kompletnu verziju softvera.
 • JOHN: Ne kažem da trebaju živit od zraka, nego neka nađu drugi model. Odnosno neka meni ponude opciju, a ja ću kao korisnik odlučiti da li želim praćenje ili ne.
 • JOHN: Ono što mi pod zadnje postaje iritantno što je sve učestalija pojava nemogućnosti odabira jednokratnog plaćanja
 • JOHN: U proteklih 5-10godina, “besplatne” aplikacije su najčešće su me koštale živaca. Ono što me zanima, instaliram trial verziju i ako zadovolhava....kupim ju.
 • smayoo: Naravno jer jednokratna naplata nije nikako usporediva s trajnim prihodom. Zato sam i rekao da treba očekivati mjesečnu pretplatu umjesto besplatne usluge.
 • Riba: Jos je veci problem sto je talakav stav doveo do toga da se vise ni ne nudi placena opcija cak i ako zelis platiti.
 • Soffoklo: E to je veliki problem u mnogim društvima, od glazbe, filma do otvori pipu i curi voda i sad bi da još to platim ;)
 • smayoo: To je OK, ali ima puno ljudi koji misle da je korištenje besplatne usluge njihovo Bogom dano pravo *I* da istodobno imaju pravo blokirati reklame.
 • Soffoklo: Naravno ili pređu na Android koji postoji samo zbog targetiranih reklama. Nikad nisam imao problem s plaćanjem app koja mi je potrebna ili me uveseljava, ali isto tako mnogi koji su živjeli od ciljanih reklama nek malo promijene pristup možda ih ovo osvijesti, a ne da ljudi misle kako nešto pričaju pokraj mobitela, pa to ovaj čuje, pa onda se njima pokaže reklama :)
 • smayoo: Činjenica je da non-targeted reklama vrijedi manje jer je (a) oglašivači manje plaćaju i (b) ciljana publika je manje klika. Oni koji razvijaju softver s financijskom osnovom reklamiranja gube svoj prihod. Ja samo kažem da onaj koji odabire "ne slijedite me" mora biti svjestan da onda ne može očekivati da trajno uživa besplatnu uslugu
 • Soffoklo: bez njegovog znanja, već te informacije dijele s drugima, odnosno preprodaju ih drugima, pa sad traže način kako da što jače nagaze Apple i stvore sliku kako su bezobrazni!
 • Soffoklo: Apple doslovno nudi OPCIJU. Znači implementirat će mogućnost da korisnik dobije obavijest da ga određena aplikacija traži određene informacije i prepušta korisniku da odabere "ok nek me prate" ili "ne, to ne dopuštam". Znači Apple neće ništa blokirati samo će omogućiti IZBOR, ali digla se graja, jer 99% takvih firmi ne samo da skuplja ogromnu količinu podataka od korisnika bez njego
 • Riba: Pa ako dobro citam iskljucit ce targetiranje a ne oglase. Oglasi ce i dalje biti, samo nece se skupljati podaci o tebi.
 • smayoo: ...što konzumiraju reklamni sadržaj, a netko plaća autoru programa za svoj promotivni plasman. Ako taj plasman odjednom postane trećerazredan umjesto prvorazredan, kao što je do tada bio, onda je jasno da korisnik mora na neki način kompenzirati gubitak prihoda kojeg je prouzročio.
 • smayoo: Valjda si svjestan da nitko ne živi od zraka. Netko može dati aplikaciju na besplatno korištenje jer je svjestan da još treba puno raditi na njoj, jer mu treba povratnih informacija od korisnika, jer se nada razviti bazu korisnika prije nego počne naplaćivati, ali dugoročno nitko ne može razvijati i održavati korisnu aplikaciju besplatno. Ako je korisnici koriste besplatno, to je zato št
 • JOHN: Imaš predodžbu u kojim situacijma bi to bilo potrebno?
 • smayoo: Slažem se, ali onda ne treba plakati kad dođe do toga da za neku aplikaciju koja je sada besplatna bude potrebno plaćati mjesečnu pretplatu
 • zoranowsky: Ovo je mrak, svaka čast ak to naprave!
 • JOHN: 100% podržavam takav pristup
 • Djuro genijalac: iOS bude nudio da se isključi bilo kakve targetiranje s oglasima tj, prikupljanje podataka o korisniku. Konačno. Sjajno
 • Djuro genijalac: [link]
 • stefanjos: cuo sam se i sa zoranowskym, kaze da ima dosta veliko pa cu kod njega to rijesiti posto ne idem ya rijeku tako bryo, ali imam backup :)
 • smayoo: Nemam to tako lijepo sređeno, ali imam nešto, ako ne nađeš bolje. :)
 • stefanjos: stvar je da imam ipod classic i volio bi na njega staviti diskografije, azre, parni valjak, fit, itd. jer se cesto nadem u meni sramotnoj situaciji jer neznam te pjesme nit znam izvodace i clanove tih bendova, pa sam mislio da to malo upoznam i glazbeno pa bi zato se nekom prikopcao na gotovi itunes da je sve to lijepo sa artworkom i sl pa bi zamolio syncat ipod :D
 • stefanjos: nisam rekao da mora biti kvalitetna :D
 • smayoo: Nema kvalitetne ex yu muzike za pun disk :)
 • stefanjos: ima li tko neki on disk itunes library pun ex yu muzike?
 • energyman: Ima li tko u Zg BluRay snimač za posuditi ili samo da mi nešto snimi? :)
 • gladhr2: Ima netko iskustva s ASUS VG279 [link]
 • big_mac: @vjeko1 hvala uspio sam riješiti sve.
 • ivan.ocd: Sretan Uskrs svima!
 • vjeko1: Sretan Uskrs svima sa zakašnjenjem ;-)
 • vjeko1: @big_mac probaj ovo za iCloud [link]
 • smayoo: Sretan Usrks i od mene! :) Nije me bilo online...
 • VanjusOS: Sretan Uskrs svima
 • Djuro genijalac: Sretan Uskrs svima! Šunkice, jajca, luk i ostalo je spremno, vjerujem?
 • Riba: Pa rekao ja, samo sto ce sat biti u obliku buttpluga.
 • big_mac: Ma neka vrate touch id i svi problemi su riješeni. :/)
 • Kloba: Sorry ljudi krivi sam link dao za trenutnu upotrebu FaceIDa. Evo pravi: [link]
 • Kloba: Sretno od lika s osmicom i touch IDem ;)
 • Kloba: A do tada, ukoliko meni ne vjerujete: [link]
 • Kloba:  kaže da će uskoro FaceID funkcionirati i sa maskom, ukoliko vlasnik iPhonea ima i sat. [link]
 • Bertone: @Riba, a može se koristiti i kao budilica ujutro :D
 • big_mac: @vjeko1 uspio sam to sa slikama.Sada je problem kako sve te podatke,slike i sve ostalo sto sam prebacio preko iclouda na novi ajfon da ostane u memoriji ajfona jer ne želim koristiti icloud.On mi je služio samo za prebacivanje svega toga.Znaci kako sve to kopirati na memoriju relefona? Kada idem na odjava icloud piše da će se sve izrbisati sa ajfona.
 • mario.zg: da li Migration assistant samo kopira podatke source to destination ili ih premješta?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.62 Seconds

Provided by iJoomla SEO