16.03.2011 | 15:12
Čitam već danima po forumima o problemima koji nastaju prilikom rada sa proresom popitanju promjene boje i tzv "gamma shifta". Problem je najizraženiji kod rada u afteru jer ga on pri unosu interpretira kao sRGB što je pogrešno. Izlazni materijal je puno tamniji, kontrastniji i više saturiran od originala. Probao sam izmjenu raditi putem animation codeca što ga sačuva u originalu i zatim taj isti materijal prekodirati mpeg streamclipom u prores ali i u tom slučaju imam sličan output u prores. Problem sam uspio riješiti da taj isti animation qt exportam u prores iz fc-a i onda je to to. Uglavnom se pokazalo da je mpeg streamclip brz ali loš konverter po pitanju proresa, a after još gori.
Ovo je užasno puno posla i veliko gubljenje vremena, a o zatrpavanju diska sa animation qt-om da ne govorim. Činjenica da sa tim codecom u afteru baš i nemogu manipulirati bez proxija dodatno produžuje vrijeme rada.
Ima li tko iskustva po pitanju gore navedenog? Bar da riješim problem interpretacije proresa u afteru i dobijem identičnu sliku outputa. Igra sa color profilima možda? Jer ovo sve mi čini prores potpuno beskorisnim...hvala unaprijed