iMac i win7
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac i win7


26.11.2011 | 19:58
Pozdrav,

Novi sam na Jabučnjaku i općenito u Mac svijetu (osim iPhone koji mi je zakon). Planiram kupiti iMac 21.5“ 2.5 GHz i5, ali ga planiram koristiti prvenstveno kao win 7 mašinu.
Iskreno ću reći da mi je glavni razlog za kupnju istog dizajn koji mi je jednostavno savršeni (kao i praktički svi proizvodi koje je Apple napravio). Čuo sam puno dobrih priča o mac os-u i vjerujem da su istinite, ali ipak zbog nekoliko legalnih aplikacija koje posjedujem i koje su mi svakodnevni alat, a u ovom trenutku neću kupovati nove (autocad) i nekoliko njih usko specijaliziranih koje ne postoje i nemaju alternativu na mac os-u, iMac planiram prvenstveno koristiti sa windowsima (znam da će većina sad ovo proglasiti svetogrđem, u neku ruku se slažem).

Zanimaju me iskustva korisnika i da li iMac nakon instalacije windowsa radi kao svaka druga normalna pc mašina ili bi mogao očekivati probleme sa instalacijom pojedinih specijaliziranih programa ili pak probleme kod printanja i plotanja (jer će stroj biti umrežen preko bežičnog rutera sa fotokopirkom radi printanja i skeniranja i HP-ov ploter nešto starije generacije).
Pa da ne bi potrošio preko 10 tisuća kuna i onda na kraju ispadne da ne mogu normalno raditi.

Molim vas savjet da li mi se uopće isplati kupovati iMac s obzirom na sve navedeno (većina kolega me odgovara jer kao za pola cijene iMaca dobijem isto brzu pc mašinu, ali ipak ja ne odustajem).
26.11.2011 | 20:27
Ideja ti je loša, odustani od nje. Apple strojevi native bootani u Windowse rade katastrofalno loše, ponajprije zato što je Apple podrška za windows drivere za njihov hardware užasno loša. Dakle, imat ćeš OK driver za grafulju i ostali hardware koji ionako ne radi Apple, ali sve što je trebao podržati Apple ti je katastrofalno loše podržano (bugoviti i outdated driveri).

Po tome što pišeš - da ti treba AutoCAD, i da Mac želiš kupiti zbog super dizajna, zaključujem da si arhitekt po struci. Da li sam pogodio?

Ovdje ima nešto arhitekata, pisalo se već o tome, potraži malo (utipkaj "arhitekt" u tražilicu foruma). Koliko se sjećam, zaključak je uglavnom pozitivan - arhitekti mogu sasvim dobro raditi i na Macu.

Što se AutoCAD-a tiče, 2011 za Mac je bio jako loš u bugovit. 2012 su donekle popravili. Ali postoje i znatno bolji alati za arhitekte.

Svojedobno se pisalo o tome kako kod Adobea plaćena licenca za softver na PC-u vrijedi bez ikakve gnjavaže i za softver na Mac-u. Možda isto vrijedi i kod AutoDeska - to bi trebalo provjeriti s nekim od njihovih distributera, možda najbolje direktno s Recrom.
26.11.2011 | 22:18
Kupiti iMac da bi na njemu radio u Windowsima je kao kupiti Mercedes da bi u njemu išao u supermarket samo zato jer ti je ljepši od Hyundaija. Ako ti trebaju Windowsi kupi PC kantu i vozi. Ako baš patiš na dizajn, kupi neki all-in-one PC koji izgleda koliko-toliko pristojno, ima ih par koji su ok. Imaš u ovom usporednom prikazu par modela:

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/imac-21.5-thunderbolt.html
26.11.2011 | 22:34
Činjenica je da u usporedbi s iMacom svi izgledaju ko plastični kanisteri, ali zato dižu puno više buke, a neki su i skuplji.
27.11.2011 | 17:24
Hvala na iscrpnom odgovoru i pojašnjenjima.
Da, arhitekt sam po struci. Znam da postoje bolji alati za arhitekte od autocada, ali kompatibilnost je na prvom mjestu. Radim inače i u Archicadu 14, zapravo počeo sam raditi, ali prebacivanje podloga za instalatere u autocad i rad na tim podlogama je jako loš, tako da mi ja archicad solucija samo u projektima gdje je vrlo bitan i 3D.
A i problem je da praktički svakodnevno radim na 3 mašine, posao, kod kuće i laptop, a kupnja 3 maca u ova loša vremena može biti samo san.
27.11.2011 | 17:27
U potpunosti se slažem, jer neumjesna je uopće usporedba bilo koje pc all-in one mašine sa iMacom, radije onda samo monitor na stolu, a kanta ispod stola.
27.11.2011 | 18:09
ukoliko je legalan software u igri (Windows + alati za rad) dali je možda virtualizacija jedna od opcija? Kroz nju dignuti Windows i sve potrebne alate za rad. Ne znam koliko bi bilo korisno i dali je 3D rad u igri. Možda netko iskusniji u ovome tko je radi testove može potvrditi.

Ja znam da sam na 2010 modelu vidio AutoCAD na macbook pro i da je radio super u coherence modeu (pod parallels)
27.11.2011 | 18:27
Ne bih to nikom savjetovao za ozbiljan rad. "Radio super" je vrlo maglovita odrednica - to kod AutoCAD-a jako ovisi o tome što se točno u njemu radi, ali sve je to skupa kilavo. Iako Windowsi bolje rade u virtuali nego u native bootu (radi loših apple drivera), ali sve je to miljama daleko od normalnog rada u CAD okruženju.

Krešo, ja sam elektroprojektant i surađujem već godinama s desecima arhitekata. Velika većina radi u Archicadu i šalju eksportirane DWG podloge. One su, istina je, glomazne, natovarene nepotrebnim objektima (more layera, većina sadrži jedan ili dva minijaturna objekta, kao npr. horizontalne projekcije šarafa i zakovica na spojevima fasadnih elemenata i sl.) i jako zahtjevne za AutoCAD i stroj koji to vrti, ali nisam nikad naišao na problem s kompatibilnošću. Uvijek je, što se toga tiče, radilo super.

Evo, malo vrtim po odrađenim projektima. Od njih ukupno 80-ak od 2007. naovamo ima ih manje od 5 koji su očito nacrtani na starinski način, čisti 2D, u AutoCAD-u. Ostali su svi izgenerirani presjeci, pročelja i tlocrti na temelju 3D modela, što iz (većinom iz) ArchiCAD-a, što iz MicroStationa ili nečeg trećeg.

Ali, kako rekoh, ako baš baš baš inzistiraš na AutoCAD-u, imaš ga na Macu, ova zadnja verzija je ispravila dosta početnih bugova i problema. Provjeri u Recru, mislim da ne bi smjelo biti problema s tim da već kupljenu licencu prebaciš s PC instalacije na Mac instalaciju.
27.11.2011 | 19:13
Ja imam iMac 21.5" i u boot camp-u instaliran Win 7.

Moram reći da mi Win 7, kad ga uopće koristim, radi jednako dobro i bez i jednog problema kao i isti Win 7 na stroju u firmi.

Ja razliku nisam primjetio.
Isto mi je bitan radu u CAD-u i doma sam na iMac stavio Win 7 u boot camp isključivo zbog Revita (Autodeskov pandan Archicad-u).

Radi bez i jednog trzaja.
27.11.2011 | 19:25
I stand corrected.

Ako kažeš da to kod tebe radi bez problema (drago mi je zbog toga!) onda mogu jedino zaključiti da je situacija puno bolja s iMacom, nego s MBP.
27.11.2011 | 19:39
Imam Windows 7 (32-bit) na iMacu (Early 2008) i nakon nekog vremena se bez nekog posebnog razloga smrzne, koji put se potpuno zacrni ekran i računalo se mora prisilno ugasiti jer ništa drugo ne reagira. Toliko o Boot Campu.
27.11.2011 | 23:33
Moj iMac je star cca 8 mjeseci.

Ali moram priznat da rijetko uopće upotrebljavam win, Autocad 2012 za mac mi za sada radi dobro tako da sve 2D radim u OSX-u.

Možda bi primjetio i ja neke probleme da više upotrebljavam win, za sad sve ok.
28.11.2011 | 09:07
Ehh, sad nakon svih ovih postova stvarno ne znam što da napravim. Jer ako bi i prešao na OSX, ostaje mi pitanje kompatibilnosti budući da mi to računalo treba biti umreženo sa još 3-4 druga (svi win7 i sigurno neće preći na OSX) i ostaje pitanje drivera za ploter HP750 (već su i driveri za win7 bili problematični, ali je to ipak uspješno riješeno) i Canonove fotokopirke (koja služi kao printer/skener).
Bojim se da sve to skupa ne bi radilo kako treba u OSX-u.

A i imam nekoliko programa koji postoje isključivo za win (domaći programi za toplinsku zaštitu, cjenik komore za arhitekte i sl.). A i kakva je kompatibilnost dwg (a i ostalih) fileova između OSX i win platforme i da li je potreban neki export ili to radi automatski (znači ako snimim file na usb memoriju na iMacu da li to automatski otvaram u win i obratno)?
28.11.2011 | 09:28
Dwg je dwg, otvara se u bilo kojem cad-u (verzija je bitna kao i na winu, naravno) za bilo koju platformu normalno, bez ikakve konverzije.

Što se tiče mreže, radi sigurno bez greške, barem što se tiče sa strane mac-a.
Da li češ nać driver-e za svoje printere/kopirku, to stvarno neznam, možda da malo pretražiš net za info o svojem printeru/kopirki na mac-u.
28.11.2011 | 10:30
HP DesignJet 750C ima u OS 10.6.5 ugrađenu podršku s dvije inačice Gutenprint drivera (upravo provjerih).

Što se Canon all-in-one uređaja tiče, ja sam u bivšoj firmi koristio Canonov OS X driver skinut s njihovog neta, za IR2570CI i to je radilo OK. Skeniranje je išlo mailom (sam uređaj je imao podešeno da ono što odskeniraš pošalje mailom na željenu adresu), a moglo je i da spremi na svoj lokalni disk pa skineš preko web interfacea. Dakle to je generički, driverless interface, radi s bilo čega, što se skeniranja tiče.

Daj malo preciznije - koji je točno Canonov model? I kako je spojen? Direktno na mrežu ili na neki Windows komp? Isto pitanje i za HP plotter.
28.11.2011 | 11:38
ja znam da je meni čak i stari model HP plotera radio na SL i na Lionu, HP Designjet 1055CM. a službena potvrda supportiranih printera/ploter je tu: goo.gl/QcvGe

Canon ima jako dobar support također tako da sumljam da će tu biti problema. Ukoliko su oba uređaja podešena kao mrežni uređaji, problemi se brojčano smanjuju.
28.11.2011 | 12:39
Mislim kako nije problem u printenju/plotanju, veći je problem u 100% iskorištavanju uređaja. Imam doma maleni i550 Canon i preko mreže ne rade alati za čišćenje glava, već ga trebam spojiti s USB kabelom. Taj problem ne postoji kad se spajam preko PC-a. Printer je spojen na Extreme i preko Wi-Fi-a primtam. Mene ovo ne smeta jer čistim glavu 2x godišnje, ali za posao mora sve raditi. Prinet ima zadnje drivere i automatski se osvježavaju.
Frend imao nekakav HP tintaš i samo u draftu je printao (preko OSX-a), a slike su bile Bože-me-oslobodi. To sam mislio s onim 100%.
28.11.2011 | 13:34
To je možda tako s tim kućnim ili all in one uređajima. Ali ovdje se radi o profi opremi. DesignJet 750 je roll-plotter.
28.11.2011 | 14:58
Canon je fotokopirka sa postoljem iR2018, oba uređaja su spojena preko rutera u mrežu sa svim računalima, znači nisu priključeni na neki od kompjutera. U windowsima skeniram preko Microsoft Clip Organizera + instaliran Network ScanGear, pa ne znam da li postoji nešto slično u OSX-u.

Ali ako bi se prebacio na OSX (i nabavio acad i archicad za isti) svejedno ostaje problem korištenja drugih navedenih programa (naveo u prijašnjem postu), znači ne ginu mi win7.

I kakav je "suživot" računala sa win7 i OSX-om na istoj mreži, bojim se da mi cijela mreža ne postane nestabilna. Zbog svega navedenog sam ja mislio za početak krenuti sa win7, pa onda s vremenom vjerojatno sve više poslova prebacivati na OSX.
Najgore mi je da sad kupim iMac, pa da ispadne da ga moram odnjeti kući (gdje mi trenutno ne treba), a na poslu svejedno moram kupiti još jedno računalo.
 • Sank
 • Moderator
 • 219
28.11.2011 | 15:05
Na iMacu imam instalirane windowse 7 pod Parallesima 7 i rade jako dobro. Windows experinece index je 5.5 što je bolje nego na nekim PC kantama. Doduše RAM sam sa 4Gb proširio na 12Gb, windowsima dao 4Gb, premda koriste samo 2Gb. Windowsi mi vide mrežu i druge PC, mrežni multifunkcijski Canon uređaj, NAS disk, externi disk, a i sve drugo što na iMaca prikopčam. Vjerujem da bi radilo i sa nekim drugim uređajima kad bi trebalo i instalirao pogonske programe.

Imam doduše problem sa instalacijom AutoCAD-a 2009. Neće da mi pokaže sadržaj prozora za registraciju, tj. prozor je prazan sa samo dva optiona bez teksta. Instalirao sam Javu i napravio update svega no i dalje ništa. Imam stand-alone licencu, a nadam se da ću naći razlog ovog problema. Svejedno, kad AutoCAD pokrenem u Trialu radi sasvim pristojno za 2D, a za 3D nisam još probao jer ga koristim samo za električne sheme. No vjerojatno bi malo štekalo jer ipak se radi o virtualnoj mašini no meni nebitno.

Pored toga koristim još neke programe kojih nema za MAC OS X i rade sasvim pristojno. Parallels 7 podržavaju Liona i prikaz preko cijelog ekrana, tako da kad radim u Windowsima imam punu rezoluciju 27" iMaca, a sa multitouch gestom s tri prsta sam u MAC OS X-u kad se sjetim. Magic trackpad također sasvim fino radi sa windowsima premda za ACAD miš je bolji izbor pa tako imam priključenog i jednog boljeg Logitechovog.

Pored toga Parallesi omogućavaju zavidnu integraciju Windowsa i MAC OS X-a pa se dokumenti mogu bez problema spremati i uzimati i kopirati između njih kao da se radi o jednom OS-u. Jedina mana Parallesa jest što koštaju prvi put kad se kupe, a onda na žalost i svaki put kad naprave veći napredak ili promjene cjelobrojnu verziju.

Evo i slike zadovoljstva rada u windowsima 7 pod Parallesima 7 i na iMacu 27" Intel Core i5 2.8GHz sa 12Gb 1333MHz DDR3:

ParallelsWinIndex.png
28.11.2011 | 15:40
Krešo, drugi programi koje moraš koristiti pod Win sigurno mogu dobro raditi u virtualki pa ih koristiš paralelno s Mac OS-om. Bitno je da ne moraš AutoCAD vrtiti pod Windowsima.

Canon podržava tvoj uređaj za malo more OS-ova (čak i za Amigu??!), a kamoli ne za Mac OS X.

software.canon-europe.com/products/0010471.asp

Suživot Mac i Win računala na cijeloj mreži je vrlo dobar. Sve radi stabilno i ništa se ne ruši, niti blokira. Standardni su problemi da Windows File & Printer Sharing protokol sam po sebi radi kilavo pa to posebno dolazi do izražaja na Macu gdje ništa drugo ne radi kilavo. Ali to su sve sitni problemi koji se rješavaju u pravilu lako, pogotovo u manjim mrežnim okruženjima bez NT domain controllera.

Koristim svoj MacBook svakodnevno u firmu gdje su sva druga računala Win, bez ikakvih problema s bilo čije strane. Tako je bilo i u bivšoj firmi.
28.11.2011 | 17:41
nadovezao bi se na Smayoo komentar vezan za su život win i mac računala. Ja sam koristio svoj mac u okruženju koje je isključivo microsoft orijentirano (preko 30 servera i oko 400 usera) kao računalo preko kojeg sam administrirao navedenu okolinu i sve periferije koje je ista uključivala. Vjeruj mi nema nikakvih problema što se toga tiče
28.11.2011 | 18:19
Grijeh je Bobe..
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 24 minuta
 • smayoo: Ajde piši u forum
 • FI4: Zapravo ne znam, ali rezolucija TV-a je FullHD kao i ekrana, probao i direkt na HDMI i nis
 • smayoo: Kako znaš da novi OS nije pogurao neku veću rezoluciju na vanjski display, neku koju ti TV možda ne podržava?
 • FI4: Da, prije mj dana sam nadogradio sustav i od onda nisam niš gledao, sad našao vremena i neće me. Probao i tatin MBP i ista stvar. Iduće bude bratov mini koji je na starom OS-u
 • smayoo: A siguran si da ti TV podržava rezoluciju?
 • FI4: Ovo je thunderbolt -> hdmi, na prijasnjem OS-u radilo normalno. Cak onaj loading bar kod bootanja prikazuje, dalje ne
 • Zdravac: ja imam mini sa catalinom, prikazuje normalno preko hdmi
 • Zdravac: i odjednom je Catalina kriva
 • FI4: Koje smece ovaj macOS Catalina, odjednom mini ne prikazuje sliku na TV
 • kupus: uspio, sad opet sve na drugom...
 • kupus: ili da probam skinut heatsink prvo? trebam doci do cpua, to je cilj
 • kupus: :D
 • kupus: trazim savjet kako da je skinem
 • kupus: ima li tko iskustva sa skidanjem ove plastike kod memorije na 1.1/2.1 strojevima?
 • smayoo: @ecvis17: [link]
 • ecvis17: Apple Pro Display XDR vs Sony Reference Monitor [link]
 • Riba: Ako je, prebaci na http.
 • Riba: Provjeri je li ti URL https
 • drlovric: Meni se skroz raspao Forum. Jel ovo bug ili feature? :)
 • iLeo: E, super. Hvala na odgovoru
 • Yonkis: IiLeo, sve je moguće ako imaš dovoljno novaca.
 • vicko: Bla!
 • iLeo: Pozdrav. Jel moguće staviti na bijeu Apple bluetooth tipkovnicu crne tipke?
 • ecvis17: bla bla truć [link]
 • Soffoklo: Google Chrome, zvani "prodajni predstavnik i vjerni pratitelj svih vaših aktivnosti" :-)
 • Yonkis: [link] Netko je uspio “zagušiti” memoriju Mac Proa...
 • Yonkis: Laku noć!
 • smayoo: Dobar dan! :)
 • name: Jutro!
 • Pixie: nisam, mislim da je problem u pustim oglasima koje postoje na Index.hr, a ovdje u Americi ih imaš još više
 • dpasaric: :) Uskoro: [link]
 • Yonkis: @Pixie jesi probala čačkati po Settingsima?
 • erseticmatej: ekipa..jel netko ima iskustva sa PI cryptovalutom; [link]
 • Tomislav32: zvone... mozes, ali el capitan ili high siera su jos sasvim funkcionalni
 • zvone: Mogi li dici MacPro iz 2008. na zadnji OS? Cuo sam da se more uz noviju karticu koja podrzava metal.
 • ecvis17: Amazon-Apple Agreement [link]
 • Pixie: ima netko problema sa surfanjem Index.hr preko iPhonea? Crasha mi se stranica stalno, i preko Safarija i Chromea
 • mrobert: Logic X Pro trebam strucnjaka trazim savjet i rjesenje placam u kesu :)
 • Riba: Pa to znam, okanite se httpsa za sada. :)
 • stefanjos: mrobert, ako mi vjerujes mogu ja, ako ne onda jm elektronika
 • mrobert: Upgrade i servis 21.5 IMac- a iu Rijeci !? RAM I SSD
 • smayoo: Da https je sav polomljen
 • rusty: u httpsu Riba
 • Riba: ?
 • ^SuperUnknown^: Bas je pokidan forum :)
 • jzelko: kupus, uguglaj na nabava net !
 • jzelko: ????
 • kupus: mini dvi je, stara krama je u pitanju :)
 • zoranowsky: mislim na macupgrade.eu
 • zoranowsky: Jel netko misli naručivati nešto s OWC-a skoro, da podijelimo poštarinu?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO