Nekoliko pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Nekoliko pitanja


26.11.2012 | 16:15
Pozdrav svima, nova sam korisnica MBP pa bi trebala par uputa:
1. MBP je stigao sa najnovijim OS-om i bez instalacijskih CD-ova. Da li je na disku pohranjen OS i gdje se nalazi? U slučaju rušenja sustava koja je procedura za reinstalaciju?
2. Koristim Keynote i ispravljanje pravopisa mi je dosta važno. OS sam ostavila na engleskom a sve ostale postavke su za hrvatski. Čak i kada podesim OS na hrvatski ispravljanje pravopisnih pogrešaka ne radi.
3. Molim preporuku programa koji bi "dostojno" zamijenio Office Excel.

Zahvaljujem
 • mileni
 • Posjetitelj
26.11.2012 | 17:06
1) Downloadat ce ti OSX preko neta. Mozes to i sama unaprijed napravit. Kreiraj si App Store account i to je to. U slucaju problema i potrebe za reinstalacijom, istu ces obaviti u 3-4 klika. Prejednostavno. No tesko da ce ti do ovoga uopce doci.
3) Imas dosta open source officea (open office, libre, itd.), lako ih pronadjes i skines. Svi ce posao obaviti ok, no za neke stvari ipak nema dostojne zamjene

Pod 2 ti nisam odgovorio jer keynote nisam nikad ni upalio, tu ce ti netko drugi pomoci. I da, dobrodosla
26.11.2012 | 18:26
Imam kreirani account na app store i tamo se vide svi programi koje sam sama instalirala. OS je bio na njemu i ne veže ga za moj account pa ne znam da li ga u slučaju reinstalacije moram kupiti ili će mi dozvoliti besplatno skidanje.
Glede Open officea da li mogu instalirati samo excel ili moram cijeli paket? I zanimaju me iskustva korisnika u smislu Open Office ili Libre tj. koji je lakši za rad i podržava većinu funkcija kao i Microsoftov.

Zahvaljujem na dobrodošlici.
26.11.2012 | 23:26
Kod Neo/Open/Libre Office moraš instalirati cijeli paket.

Libre preskoči, Mac port je jako jako JAKO bugovit. Trenutno, barem. Ja koristim Neo, on je donationware. OO je čisti freeware. Sva tri imaju Calc (aka Excel) koji podržava sve Excel funkcije pa čak i VBA makroe. Ako postaneš baš kinky (formula-based conditional formating, višestruko relativno indeksiranje adresa ćelija s jednog lista na drugi i slične perverzije), zaškripit će malo, u smislu da ćeš morati ručno raditi refresh.

Kad kažeš "Dostojno zamijeniti Excel", tvoje zadovoljstvo OO-om ovisi o tome što ti to točno znači. Excel je jedini komad softvera kojeg je Microsoft ikad napravio koji je ZAISTA dobar. Stabilan, bugless (zadnja verzija koju sam vidio i koristio je 2007), fluidan, jasan. OO Calc nije toliko dobar niti u jednom pogledu. Ponekad se sruši, ima bubica (ali ne ozbiljnih), i ponekad zaškripi što se brzine tiče (Java uzima danak). Ali je besplatan. Ako si zaista heavy duty korisnik Excela, možda je bolje da si kupiš MS Office za Mac. Ako si samo napredna (znaš da ima još formula osim SUM i AVERAGE ), vjerojatno ćeš biti zadovoljna OO-om.

U vezi pitanja br. 2, pokušat ću se prisjetiti kako sam to napravio na 10.6. Nemam pojma da li će raditi na 10.8

Nađeš hrvatski rječnik za spellcheck na internetu. Npr ovaj:

cvs.linux.hr/spell/myspell/hr_HR.zip

Unzipaš sadržaj u ~/Library/Spelling

~ je home direktorij (tvoj, onaj koji ti je u finderu označen ikonicom kuće)

Onda napraviš logoff-logon.

Onda klik na jabučicu, pa system preferences, pa text, pa pod spelling odaberi "Hrvatski (Library)".

Nakon toga će sve aplikacije koje se oslanjaju na sistemsku podršku za spelling (Mail, Safari... Pages, Numbers, Keynote, iWeb....) raditi spellcheck prema hrvatskom rječniku! Čak i onda kad je odabrani jezik neki drugi. Ako želiš spellcheck prema engleskom rječniku, moraš ga ručno prebaciti na istom mjestu u System Preferences.

Možda nakon ovog podešavanja u Sys Prefs treba reboot. To nisam siguran.
27.11.2012 | 06:56
Zahvaljujem smoyoo, provjera pravopisa je proradila. Jedino malo šteka u keynotu tako da ponekad sam prebaci na engleski pa moram označiti tekst i izabrati hrvatski.U ostalim programima radi besprijekorno. Microsoft bi svakako izbjegla jer sada napokon imam stroj bez duhova koji radi pouzdano i brzo.
Neo ću isprobati danas.
Još samo da savladam razlike u simbolima i skraćenim komandama

Hvala
27.11.2012 | 08:21
To štekanje onda ima neke veze s 10.8. Meni na 10.6 to radi super. Koristim Keynote izuzetno puno, a spellcheck radi super.
27.11.2012 | 12:25
Zašto izbjegavati Excel? Preko oglasnika se može kupiti ona slabija verzija (bez Outlook-a koji je ovako i onako loš za kućnu upotrebu u odnosu na novac koji hoće za njega). Samo zbog Excel-a se isplati uzeti, a ni Word nije za odbaciti, PowerPoint je kakav je, za silu koristi. Kupio preko oglasnika dvije kutije za cijenu jedne. Eto.
27.11.2012 | 12:35
Keynote mi je skroz ok i više mi odgovara od Worda. PowerPoint koristim od Applea i zasada nemam prigovora, stvarno je ok. Dosta korisnika se žalilo da im Microsoft Office usporava komp. Kakva su tvoja iskustva?
I na kojem oglasniku si kupio?
Još mi je ostao problem podešavanja mailova sa Exchanga. Javlja mi da se ne može spojiti na server. Bi li se to moglo riješiti kroz Outlook?
27.11.2012 | 13:41
Kroz Outlook nikad nitko nije ništa riješio.

Mail.app radi sasvim solidno s Exchange serverom. Više mi to ne treba, ali kad mi je trebalo, problema nije bilo. Daj malo precizniji opis problema. Što si radila, kakva su podešenja, gdje je zapelo?
27.11.2012 | 13:51
Vjerujem da je zapelo na certifikatu. Nakon unošenja korisničkog maila, passworda i domene ne prelazi na drugi korak već kaže da provjerim internet vezu jer je server nedostupan. Kod prvog spajanja preko web sučelja povukao je certifikat i uredno mogu pristupiti mailu na taj način. Exschange je 2008.
27.11.2012 | 14:05
Koji je OS? 10.8.2? Ili neki stariji?
27.11.2012 | 14:15
Na Njuskalu sam kupio Office.
Inače Office ništa ne usporava komp. Ništa drukčije nego na PC-u.
27.11.2012 | 15:12
filipal kaže:
Keynote mi je skroz ok i više mi odgovara od Worda. PowerPoint koristim od Applea i zasada nemam prigovora, stvarno je ok.


27.11.2012 | 15:18
Pobrkala je žena, ajde...
27.11.2012 | 19:38
Ma da, mislila sam na Pages umjesto Worda a Keynote umjesto PowerPointa.
OS je 10.8.2
28.11.2012 | 18:19
zabac kaže:
Na Njuskalu sam kupio Office.
Inače Office ništa ne usporava komp. Ništa drukčije nego na PC-u.


Svojevremeno sam instalirao Office pod Lion-om i nakon recimo 5-7 dana sam primjetio da se masina sporije boot-a i da vise razmislja prilikom otvaranja fajli, bez obzira da li koristim ili nekoristim Office aplikacije.

Kasnije sam presao na MLion i stavio sam OpenOffice koji mi radi ok.
Ne tvrdim da je usporavanje 100% zbog MS Office-a, ali nekako se bas fino poklopilo sa instalacijom istog.
28.11.2012 | 19:00
Sigurno usporava. Ako ništa drugo, onda zbog 100000000 fontova koje instalira.
01.12.2012 | 12:13
Definitivno usporava. A i nervira me automatsko pokretanje worda svaki put kad upalim macbook (nisam stigla potražiti kao se to isključuje).
Mail je proradio samo pošta stiže sa zakašnjenjem.
Uspjela sam potjerati Outlook da radi sa Exchange 2003 jedino mi nije napravio sync kontakata i kalendara. S obzirom da još uvijek prebacuje mailove možda previše očekujem.
I čini mi se da je sinkanje mailova jako sporo, imam oko 3000 poruka i to već traje satima.
Rado bi sa docka uklonila Micfosoft Document Conection i Mictosoft Communicator kako to napraviti i i mogu li to uopće skinuti sa stroja? Tj. od cijelog Office paketa ostavila bi samo Outlook i Excel.
Nakon sleep moda mail gubi konekciju i traži me da ponovo unesem lozinku. Kako to izbjeći?
01.12.2012 | 12:54
što se tiče pokretanja worda kod boota pogledaj malo u system prefrences --> users & groups --> Login Items. Provjeri da li za tvoj account ima tamo navedena aplikacija koja se podiže a ti je ne želiš (samo stavi checkbox)

uklanjanje aplikacije sa docka je jednostavno. Samo ga dragaj sa docka na desktop dok se ne pojavi mali oblak pokraj strelice mousa i onda pusti. Ikona će nestati. Što se deisntalacije nekih modula Office paketa tiče to si mogla odabrati prilikom instalacije. U jednom koraku wizarda je bila tipka "Customize" tamo možeš definirati što želiš a što ne instalirati.
01.12.2012 | 13:33
Što se tiče Office-a da usporava Mac - to su gluposti barem za mene. Kako to da onda meni sve radi glatko? Po toj logici onda svi koji imaju Office na Macu ili Pc-u morali bi osjetiti trzanje ili sporije bootanje i slično..

A ovo što ti se odmah pali Word pogledaj pod postavkama Office-a imaš za isključiti.
01.12.2012 | 14:52
Možda tebi s tvojim hardverom usporenje nije osjetno. Imaš ssd, zar ne? A možda i puno rama? Ali to ne znači da su to gluposti.
01.12.2012 | 14:56
Hvala rusty, word je uklonjen. Ikone Communicator i Document connection nakratko nestanu sa docka ali kad ih pustim vrate se natrag na dock.
Tony.Soprano bootanje je osjetno sporije, u normalnom radu nisam vidjela neku razliku.
Iako, ako usporedim sa dosadašnjim win 7 na Asusu nemam se kaj žaliti (mada nisu isti cjenovni razredi).
01.12.2012 | 14:56
Sa puno instaliranih fontova, svaki comp ce se usporiti (jer ih drzi u RAM), imao Office ili ne...
01.12.2012 | 15:06
filipal kaže:
Ikone Communicator i Document connection nakratko nestanu sa docka ali kad ih pustim vrate se natrag na dock.

Ikone moraš malo više prema gore odvući dok se ne pojavi "oblačić" i onda otpustiš tipku na mišu.
01.12.2012 | 15:34
filipal kaže:
Hvala rusty, word je uklonjen. Ikone Communicator i Document connection nakratko nestanu sa docka ali kad ih pustim vrate se natrag na dock.
Tony.Soprano bootanje je osjetno sporije, u normalnom radu nisam vidjela neku razliku.
Iako, ako usporedim sa dosadašnjim win 7 na Asusu nemam se kaj žaliti (mada nisu isti cjenovni razredi).


prikaži si samo desktop (ne smije biti aplikacije ispod strelice mousa) i onda odvuci ikonu dovoljno dakleko od docka dok se ne pojavi mali oblačić. Nakon toga pusti i nestati će
01.12.2012 | 18:06
Tnx, uspjelo
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 38 minuta
 • m@xym: Te ponude mi svakako djeluju preniske.
 • m@xym: Pitanje je samo, koliko se toga proda upravo po tim cijenama.
 • m@xym: energyman, Prema njuškalu, cijene za taj model se kreću od 2.500 do 3.500 Kn
 • m@xym: Riba, zašto bi pisao u oglasnik, lik nam je jasno dao do znanja da zna kako vikalica ne služi za oglase, dakle očito misli da pravila za njega ne vrijede.
 • energyman: Pa dobro ljudi dragi koliko vrijedi iPhone 8 64gb u super stanju sa kraja 2017. Sve neke divlje ponude dobivam 1500-1800kn. Sta se desava.
 • Riba: Artie, pa stavi u oglasnik
 • Artie: Bok ekipa, znam da ovdje nije mjesto ali ako netko traži povoljni iPad Pro 9.7" 2016 i/ili Apple Pencil 1.gen neka mi se javi porukom. Hvala
 • Zdravac: ;)
 • Daddo: Sorry, nije kuknjava, nego je viknjava. :D
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Daddo, nije kuknjava, nego sam imao potrebu to na vikalici "viknuti"
 • Zdravac: Soffoklo, mislim da sam na Sancta Domenica Zagreb gledao, slučajno naletio
 • zabac: Kad mora imati 16TB prostora. 799€ je iP11
 • Daddo: opet isto? svaki novi komad apple hw-a koji izađe uvijek - preskupo. Ok, ne kupiš. Čemu "kuknjava"?
 • Soffoklo: Zdravac gdje je ta cijena? Mislim nisu ni ove koje sam našao jeftine, ali su ipak manje od tih 12332,00 hrk. HGspot 11099.00 hrk, Isti mobitel u Njemačkom Apple storeu je 9759,00 hrk
 • Riba: S njima je sve u redu, nisu normalni oni koji to plate :)
 • Zdravac: pa jebo ih jesu oni normalni??!!??!!
 • Zdravac: E, ovo je moj posljednji pozdrav apple uređajima
 • Zdravac: 12.332,00 kn
 • Zdravac: Mobitel Apple iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green
 • Moonlike: Znam da je pretplata. Pise. :-) Hvala
 • zabac: Lema više LR s trajnom licencom osim ako ne kupiš preko neta ako je koja ostala.
 • zabac: Puna je verzija ali to je s godišnjom pretplatom od skoro 1000kn. Piše ti.
 • Moonlike: Jel zna netko da li je ovaj Lightroom na AppStore full verzija ili "osiromasena"?
 • zabac: Ja u iCloudu ne drzim nista. Sve sto poslikam je kratkog vijeka trajanja. Ili ode odmah ili prebacim na kmp.
 • Borostef: Ja isto imam sve fotke i video zapise u iCloudu i otkad je to tako zadovaljava me i iPhone od 64 GB pohrane, prije mi to nikako ne bi bilo dovoljno
 • zabac: Ja imam 27,9/32GB, taman je sve gore.
 • zabac: Tih 12GB slika i videa da prebaciš na iCloud Drive, imao bi zauzeto 28GB, slike bi bile na sigurnome. Ne mora biti iCloud, recimo MEGA daje 65GB slobodnog prostora, OneDrive 5GB, DropBox 3,75GB (ili već koliko se uhvati), Drive 15GB.
 • m@xym: Dakle, da sam uze model od 32 GB, morao bih voditi računa o potrošnji memorije, iako nisam neki heavy duty korisnik po pitanju fotografija ili recimo muzike
 • m@xym: Godinu dana koristim iphone 8 sa 256 GB, i imam zauzeto 40 Gb (od toga 12 Gb slika i videa, i 10-ak GB program (od toga 6 GB vrlo rijetko koristim)
 • zabac: Stvar navike. Nekome je dovoljno 32GB, a nekome ni 2TB ne bi bilo dovoljna. Zelio bi vidjeti lica ljdi kad im nestane 256GB slika koje su namjeravali "sutra" prebaciti na komp.
 • drlovric: Ja gledam PRO kupiti u USA. Razlika imzedju 64 i 256GB modela je 150$. Model od 64 sluzi jedino da te natjeera da kupis skuplji :D
 • JOHN: Navali narode!:-)
 • marvin: Vidim da je i HG Spot objavio cijene, razlika za obični iPhone 11 64GB i 128GB je 300kn. Smiješno. Logično da će se onda uzeti ovaj od 128GB. :)
 • marvin: Već ih vidim pun oglasnik.. :D
 • zabac: 799€ u Austriji.
 • energyman: 5420 na istu tarifu
 • marvin: A za obični iPhone 11, ne Pro. Koja je cijena u T-comu?
 • energyman: 7820kn u tcom uz tarifu L od 200kn
 • marvin: Iste cijene kao i kada je izašao XS, XS Max, i XR. Možda čak i mrvicu jeftinije za ove nove modele.
 • rusty: Istyle HR iphone pro 64gb - 9659 kn
 • rusty: [link]=(462)
 • rusty: u SLO je Pro (64GB) 1209 eura
 • energyman: Isto vrijedi i za MediaMarkt
 • energyman: Pro Max 1249 EUR
 • energyman: U Saturnu u Austriji iPhone 11 pro 64gb 1149 EUR
 • dpasaric: Konačno sam dovršio osvrt i stavio slike, ispričavam se na kašnjenju! :)
 • marvin: Vjerovatno će od tada biti dostupan i u HT-u i A1..
 • energyman: Na istyle stranici pise da je dostupan od 20.9.
 • marvin: Jel zna netko kada počinje prodaja novih iPhone-ova u Hrvatskoj? Nisam taj podatak nigdje pronašao.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, MacSlavko, Riba, rusty, zabac, Anonimci (354)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.82 Seconds

Provided by iJoomla SEO