Nekoliko pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Nekoliko pitanja


26.11.2012 | 16:15
Pozdrav svima, nova sam korisnica MBP pa bi trebala par uputa:
1. MBP je stigao sa najnovijim OS-om i bez instalacijskih CD-ova. Da li je na disku pohranjen OS i gdje se nalazi? U slučaju rušenja sustava koja je procedura za reinstalaciju?
2. Koristim Keynote i ispravljanje pravopisa mi je dosta važno. OS sam ostavila na engleskom a sve ostale postavke su za hrvatski. Čak i kada podesim OS na hrvatski ispravljanje pravopisnih pogrešaka ne radi.
3. Molim preporuku programa koji bi "dostojno" zamijenio Office Excel.

Zahvaljujem
 • mileni
 • Posjetitelj
26.11.2012 | 17:06
1) Downloadat ce ti OSX preko neta. Mozes to i sama unaprijed napravit. Kreiraj si App Store account i to je to. U slucaju problema i potrebe za reinstalacijom, istu ces obaviti u 3-4 klika. Prejednostavno. No tesko da ce ti do ovoga uopce doci.
3) Imas dosta open source officea (open office, libre, itd.), lako ih pronadjes i skines. Svi ce posao obaviti ok, no za neke stvari ipak nema dostojne zamjene

Pod 2 ti nisam odgovorio jer keynote nisam nikad ni upalio, tu ce ti netko drugi pomoci. I da, dobrodosla
26.11.2012 | 18:26
Imam kreirani account na app store i tamo se vide svi programi koje sam sama instalirala. OS je bio na njemu i ne veže ga za moj account pa ne znam da li ga u slučaju reinstalacije moram kupiti ili će mi dozvoliti besplatno skidanje.
Glede Open officea da li mogu instalirati samo excel ili moram cijeli paket? I zanimaju me iskustva korisnika u smislu Open Office ili Libre tj. koji je lakši za rad i podržava većinu funkcija kao i Microsoftov.

Zahvaljujem na dobrodošlici.
26.11.2012 | 23:26
Kod Neo/Open/Libre Office moraš instalirati cijeli paket.

Libre preskoči, Mac port je jako jako JAKO bugovit. Trenutno, barem. Ja koristim Neo, on je donationware. OO je čisti freeware. Sva tri imaju Calc (aka Excel) koji podržava sve Excel funkcije pa čak i VBA makroe. Ako postaneš baš kinky (formula-based conditional formating, višestruko relativno indeksiranje adresa ćelija s jednog lista na drugi i slične perverzije), zaškripit će malo, u smislu da ćeš morati ručno raditi refresh.

Kad kažeš "Dostojno zamijeniti Excel", tvoje zadovoljstvo OO-om ovisi o tome što ti to točno znači. Excel je jedini komad softvera kojeg je Microsoft ikad napravio koji je ZAISTA dobar. Stabilan, bugless (zadnja verzija koju sam vidio i koristio je 2007), fluidan, jasan. OO Calc nije toliko dobar niti u jednom pogledu. Ponekad se sruši, ima bubica (ali ne ozbiljnih), i ponekad zaškripi što se brzine tiče (Java uzima danak). Ali je besplatan. Ako si zaista heavy duty korisnik Excela, možda je bolje da si kupiš MS Office za Mac. Ako si samo napredna (znaš da ima još formula osim SUM i AVERAGE ), vjerojatno ćeš biti zadovoljna OO-om.

U vezi pitanja br. 2, pokušat ću se prisjetiti kako sam to napravio na 10.6. Nemam pojma da li će raditi na 10.8

Nađeš hrvatski rječnik za spellcheck na internetu. Npr ovaj:

cvs.linux.hr/spell/myspell/hr_HR.zip

Unzipaš sadržaj u ~/Library/Spelling

~ je home direktorij (tvoj, onaj koji ti je u finderu označen ikonicom kuće)

Onda napraviš logoff-logon.

Onda klik na jabučicu, pa system preferences, pa text, pa pod spelling odaberi "Hrvatski (Library)".

Nakon toga će sve aplikacije koje se oslanjaju na sistemsku podršku za spelling (Mail, Safari... Pages, Numbers, Keynote, iWeb....) raditi spellcheck prema hrvatskom rječniku! Čak i onda kad je odabrani jezik neki drugi. Ako želiš spellcheck prema engleskom rječniku, moraš ga ručno prebaciti na istom mjestu u System Preferences.

Možda nakon ovog podešavanja u Sys Prefs treba reboot. To nisam siguran.
27.11.2012 | 06:56
Zahvaljujem smoyoo, provjera pravopisa je proradila. Jedino malo šteka u keynotu tako da ponekad sam prebaci na engleski pa moram označiti tekst i izabrati hrvatski.U ostalim programima radi besprijekorno. Microsoft bi svakako izbjegla jer sada napokon imam stroj bez duhova koji radi pouzdano i brzo.
Neo ću isprobati danas.
Još samo da savladam razlike u simbolima i skraćenim komandama

Hvala
27.11.2012 | 08:21
To štekanje onda ima neke veze s 10.8. Meni na 10.6 to radi super. Koristim Keynote izuzetno puno, a spellcheck radi super.
27.11.2012 | 12:25
Zašto izbjegavati Excel? Preko oglasnika se može kupiti ona slabija verzija (bez Outlook-a koji je ovako i onako loš za kućnu upotrebu u odnosu na novac koji hoće za njega). Samo zbog Excel-a se isplati uzeti, a ni Word nije za odbaciti, PowerPoint je kakav je, za silu koristi. Kupio preko oglasnika dvije kutije za cijenu jedne. Eto.
27.11.2012 | 12:35
Keynote mi je skroz ok i više mi odgovara od Worda. PowerPoint koristim od Applea i zasada nemam prigovora, stvarno je ok. Dosta korisnika se žalilo da im Microsoft Office usporava komp. Kakva su tvoja iskustva?
I na kojem oglasniku si kupio?
Još mi je ostao problem podešavanja mailova sa Exchanga. Javlja mi da se ne može spojiti na server. Bi li se to moglo riješiti kroz Outlook?
27.11.2012 | 13:41
Kroz Outlook nikad nitko nije ništa riješio.

Mail.app radi sasvim solidno s Exchange serverom. Više mi to ne treba, ali kad mi je trebalo, problema nije bilo. Daj malo precizniji opis problema. Što si radila, kakva su podešenja, gdje je zapelo?
27.11.2012 | 13:51
Vjerujem da je zapelo na certifikatu. Nakon unošenja korisničkog maila, passworda i domene ne prelazi na drugi korak već kaže da provjerim internet vezu jer je server nedostupan. Kod prvog spajanja preko web sučelja povukao je certifikat i uredno mogu pristupiti mailu na taj način. Exschange je 2008.
27.11.2012 | 14:05
Koji je OS? 10.8.2? Ili neki stariji?
27.11.2012 | 14:15
Na Njuskalu sam kupio Office.
Inače Office ništa ne usporava komp. Ništa drukčije nego na PC-u.
27.11.2012 | 15:12
filipal kaže:
Keynote mi je skroz ok i više mi odgovara od Worda. PowerPoint koristim od Applea i zasada nemam prigovora, stvarno je ok.


27.11.2012 | 15:18
Pobrkala je žena, ajde...
27.11.2012 | 19:38
Ma da, mislila sam na Pages umjesto Worda a Keynote umjesto PowerPointa.
OS je 10.8.2
28.11.2012 | 18:19
zabac kaže:
Na Njuskalu sam kupio Office.
Inače Office ništa ne usporava komp. Ništa drukčije nego na PC-u.


Svojevremeno sam instalirao Office pod Lion-om i nakon recimo 5-7 dana sam primjetio da se masina sporije boot-a i da vise razmislja prilikom otvaranja fajli, bez obzira da li koristim ili nekoristim Office aplikacije.

Kasnije sam presao na MLion i stavio sam OpenOffice koji mi radi ok.
Ne tvrdim da je usporavanje 100% zbog MS Office-a, ali nekako se bas fino poklopilo sa instalacijom istog.
28.11.2012 | 19:00
Sigurno usporava. Ako ništa drugo, onda zbog 100000000 fontova koje instalira.
01.12.2012 | 12:13
Definitivno usporava. A i nervira me automatsko pokretanje worda svaki put kad upalim macbook (nisam stigla potražiti kao se to isključuje).
Mail je proradio samo pošta stiže sa zakašnjenjem.
Uspjela sam potjerati Outlook da radi sa Exchange 2003 jedino mi nije napravio sync kontakata i kalendara. S obzirom da još uvijek prebacuje mailove možda previše očekujem.
I čini mi se da je sinkanje mailova jako sporo, imam oko 3000 poruka i to već traje satima.
Rado bi sa docka uklonila Micfosoft Document Conection i Mictosoft Communicator kako to napraviti i i mogu li to uopće skinuti sa stroja? Tj. od cijelog Office paketa ostavila bi samo Outlook i Excel.
Nakon sleep moda mail gubi konekciju i traži me da ponovo unesem lozinku. Kako to izbjeći?
01.12.2012 | 12:54
što se tiče pokretanja worda kod boota pogledaj malo u system prefrences --> users & groups --> Login Items. Provjeri da li za tvoj account ima tamo navedena aplikacija koja se podiže a ti je ne želiš (samo stavi checkbox)

uklanjanje aplikacije sa docka je jednostavno. Samo ga dragaj sa docka na desktop dok se ne pojavi mali oblak pokraj strelice mousa i onda pusti. Ikona će nestati. Što se deisntalacije nekih modula Office paketa tiče to si mogla odabrati prilikom instalacije. U jednom koraku wizarda je bila tipka "Customize" tamo možeš definirati što želiš a što ne instalirati.
01.12.2012 | 13:33
Što se tiče Office-a da usporava Mac - to su gluposti barem za mene. Kako to da onda meni sve radi glatko? Po toj logici onda svi koji imaju Office na Macu ili Pc-u morali bi osjetiti trzanje ili sporije bootanje i slično..

A ovo što ti se odmah pali Word pogledaj pod postavkama Office-a imaš za isključiti.
01.12.2012 | 14:52
Možda tebi s tvojim hardverom usporenje nije osjetno. Imaš ssd, zar ne? A možda i puno rama? Ali to ne znači da su to gluposti.
01.12.2012 | 14:56
Hvala rusty, word je uklonjen. Ikone Communicator i Document connection nakratko nestanu sa docka ali kad ih pustim vrate se natrag na dock.
Tony.Soprano bootanje je osjetno sporije, u normalnom radu nisam vidjela neku razliku.
Iako, ako usporedim sa dosadašnjim win 7 na Asusu nemam se kaj žaliti (mada nisu isti cjenovni razredi).
01.12.2012 | 14:56
Sa puno instaliranih fontova, svaki comp ce se usporiti (jer ih drzi u RAM), imao Office ili ne...
01.12.2012 | 15:06
filipal kaže:
Ikone Communicator i Document connection nakratko nestanu sa docka ali kad ih pustim vrate se natrag na dock.

Ikone moraš malo više prema gore odvući dok se ne pojavi "oblačić" i onda otpustiš tipku na mišu.
01.12.2012 | 15:34
filipal kaže:
Hvala rusty, word je uklonjen. Ikone Communicator i Document connection nakratko nestanu sa docka ali kad ih pustim vrate se natrag na dock.
Tony.Soprano bootanje je osjetno sporije, u normalnom radu nisam vidjela neku razliku.
Iako, ako usporedim sa dosadašnjim win 7 na Asusu nemam se kaj žaliti (mada nisu isti cjenovni razredi).


prikaži si samo desktop (ne smije biti aplikacije ispod strelice mousa) i onda odvuci ikonu dovoljno dakleko od docka dok se ne pojavi mali oblačić. Nakon toga pusti i nestati će
01.12.2012 | 18:06
Tnx, uspjelo
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
 • Yonkis: [link]
 • Yonkis: Isprobao sam skeniranje tj OCR isprintanog memoranduma, vrlo dobro radi..
 • Soffoklo: :-) U većini se najviše koristi i mobilni OS koji živi od prikupljanja korisnikovih podataka i navika, ali očito to ljude ne ferma baš previše.
 • smayoo: Super. To je ful pametno koristiti... :D
 • Soffoklo: da
 • smayoo: Spark sav mail kanalizira preko svog servera, zar ne?
 • ping: @erseticmatej Spark. Prešao na Spark na svim uređajima. Mac, iPad, iPhone
 • erseticmatej: Bok ekipa! Koju aplikaciju koristite još na iphoneu osim Mail aplikacije koja je već na telefonu...
 • smayoo: Ajde piši u forum
 • FI4: Zapravo ne znam, ali rezolucija TV-a je FullHD kao i ekrana, probao i direkt na HDMI i nis
 • smayoo: Kako znaš da novi OS nije pogurao neku veću rezoluciju na vanjski display, neku koju ti TV možda ne podržava?
 • FI4: Da, prije mj dana sam nadogradio sustav i od onda nisam niš gledao, sad našao vremena i neće me. Probao i tatin MBP i ista stvar. Iduće bude bratov mini koji je na starom OS-u
 • smayoo: A siguran si da ti TV podržava rezoluciju?
 • FI4: Ovo je thunderbolt -> hdmi, na prijasnjem OS-u radilo normalno. Cak onaj loading bar kod bootanja prikazuje, dalje ne
 • Zdravac: ja imam mini sa catalinom, prikazuje normalno preko hdmi
 • Zdravac: i odjednom je Catalina kriva
 • FI4: Koje smece ovaj macOS Catalina, odjednom mini ne prikazuje sliku na TV
 • kupus: uspio, sad opet sve na drugom...
 • kupus: ili da probam skinut heatsink prvo? trebam doci do cpua, to je cilj
 • kupus: :D
 • kupus: trazim savjet kako da je skinem
 • kupus: ima li tko iskustva sa skidanjem ove plastike kod memorije na 1.1/2.1 strojevima?
 • smayoo: @ecvis17: [link]
 • ecvis17: Apple Pro Display XDR vs Sony Reference Monitor [link]
 • Riba: Ako je, prebaci na http.
 • Riba: Provjeri je li ti URL https
 • drlovric: Meni se skroz raspao Forum. Jel ovo bug ili feature? :)
 • iLeo: E, super. Hvala na odgovoru
 • Yonkis: IiLeo, sve je moguće ako imaš dovoljno novaca.
 • vicko: Bla!
 • iLeo: Pozdrav. Jel moguće staviti na bijeu Apple bluetooth tipkovnicu crne tipke?
 • ecvis17: bla bla truć [link]
 • Soffoklo: Google Chrome, zvani "prodajni predstavnik i vjerni pratitelj svih vaših aktivnosti" :-)
 • Yonkis: [link] Netko je uspio “zagušiti” memoriju Mac Proa...
 • Yonkis: Laku noć!
 • smayoo: Dobar dan! :)
 • name: Jutro!
 • Pixie: nisam, mislim da je problem u pustim oglasima koje postoje na Index.hr, a ovdje u Americi ih imaš još više
 • dpasaric: :) Uskoro: [link]
 • Yonkis: @Pixie jesi probala čačkati po Settingsima?
 • erseticmatej: ekipa..jel netko ima iskustva sa PI cryptovalutom; [link]
 • Tomislav32: zvone... mozes, ali el capitan ili high siera su jos sasvim funkcionalni
 • zvone: Mogi li dici MacPro iz 2008. na zadnji OS? Cuo sam da se more uz noviju karticu koja podrzava metal.
 • ecvis17: Amazon-Apple Agreement [link]
 • Pixie: ima netko problema sa surfanjem Index.hr preko iPhonea? Crasha mi se stranica stalno, i preko Safarija i Chromea
 • mrobert: Logic X Pro trebam strucnjaka trazim savjet i rjesenje placam u kesu :)
 • Riba: Pa to znam, okanite se httpsa za sada. :)
 • stefanjos: mrobert, ako mi vjerujes mogu ja, ako ne onda jm elektronika
 • mrobert: Upgrade i servis 21.5 IMac- a iu Rijeci !? RAM I SSD
 • smayoo: Da https je sav polomljen

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

bu2nin, Dijete, friga, ipetri68, ronovar, saint, Anonimci (340)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO