Spell check Hrvatski na Macu - Aspell
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Spell check Hrvatski na Macu - Aspell

30.10.2008 | 09:10
Poštovana gospodo,

Je li itko probao skinuti Spell checker koji je svojedobno prikazan na mackorisniku (Ispravlja Hrvatski, Aspell? Iz onog kaj se tam navodi, ja nisam baš ziher kako bi to uopće instaliral (pretpostavljam ručno) pa onda malo zapinjem. Smayoo, ti si moj Linux/Unix idol, ti buš skužil kaj treba napravit. Jel se one naredbe rade iz terminala?
Iz onih uputstava nisam shvatil jel to uopće radi s wordom? Iliipak ne, pa je trud uazludan? Nama bi na poslu dobro došlo tak nekaj, ali svi radimo s wordom, ne s open officeom...

Puno pitanja u ovo sunčano i vjetroviot jutro, unaprijed zahvaljujem
30.10.2008 | 13:13
Svojevremeno cocoAspell nije radio u aplikacijama koje nisu cocoa, dakle ne bi trebao raditi ni u officeu. Malo cu se ipak ograditi jer sam to zadnji put gledao 2005 godine...
30.10.2008 | 19:57
Pisalo se posvuda da Office 2008 jest cocoa aplikacija pa bi dakle cocoAspell trebao raditi s njim. Ja sam osobno Office 2008 instalirao, vidio, i odvukao u smeće jer sam zaključio da je kudikamo lošiji od Office 2007 za Windowse, a mislio sam da to ni teoretski nije moguće. Ali eto, ako ga već morate koristiti, cocoAspell navodno radi s njim. Ja nisam probao ni cocoAspell jer NeoOffice dolazi sa HR spell checkerom koji mi je OK.

E, sad, za ovo što ti treba pomoć, Đuro, ja te upute na MacKorisniku uopće nisam uspio pronaći. Utipkao sam "aspell" u tražilicu i u tražilicu od foruma, ali nisam našao ništa što bi sličilo ovom o čemu ti pišeš (inače nisam na MacKorisniku pa se možda i nisam snašao).

Zato te molim da postaš ovdje točno link onog što te muči pa da pogledamo...

PS

Hvala ti što me smatraš svojim Unix idolom, ali ja bih radije da me smatraš samo smayoom. Svi idoli prije ili kasnije završe na lomači...
30.10.2008 | 22:26
cocoAspell 2.0.4
31.10.2008 | 10:50
Da, za kraj još samo jedno pitanje; ima li netko iskustva s Mellel-om? Vrijedi li to išta?
31.10.2008 | 21:48
Ping, fala na linku. cocoAspell radi jako dobro. Sistem je zasad slijedeći, instalirah ga ljudima koji ga trebaju, i text obrađen u wordu otvore iz texteditora i onda radi spellcheck....

Sve skupa je dobra stvar, jasno, s korištenjem se povećava njegova baza podataka i on postaje još bolji što me dovodi do idućeg pitanja: može li se tako obogaćena baza riječi preseliti na neki drugi komp?
31.10.2008 | 21:54
Dakle, ako sam dobro skužio, najprije instaliraš cocoAspell koji imaš na linku koji je postao Ping. To ti je normalni dmg, ništa posebno.

Ova komplikacija je za hrvatski rječnik na koju pokazuje MacKorisnik bi vjerojatno isto radila, ali čini mi se da nema potrebe jer na FTP siteu od aspella već ima gotov kompajliran HR rječnik (čak 2 verzije), tako da je vjerojatno dovoljno slijediti originalne upute:

Installing additional dictionaries
The Aspell Dictionaries FTP site contains dictionaries for 74 languages (on April 29th, 2005). I'm looking into making a dictionary installer application that should simplify the installation process. Meanwhile, you have install the dictionary by hand. If you click on the ftp site link, the Finder will mount the drive.

The mounted drive contains folders for individual languages and identified by the two-letter language codes. Each folder contains a file with a name that looks like this (this is the German dictionary)

aspell-de-0.50-2.tar.bz2

Download the file, uncompress it (e.g., you may use StuffIt Expander to do that), and place the resulting folder into /Library/Application Support/cocoAspell/. Alternatively, you may install the dictionary into your own Library folder: ~/Library/Application Support/cocoAspell/. Here "~" stands for your home folder.

In our example, the installed dictionary will be:

/Library/Application Support/cocoAspell/aspell-de-0.50-2

Some of the languages have multiple dictionaries (i.e., multiple files on the ftp site), any of them should work with this version of cocoAspell. For example, suppose the German dictionary folder has three versions

aspell-de-0.50-2.tar.bz2
aspell5-de-20030222-1.tar.bz2
aspell6-de-alt-2.1-1.tar.bz2

I would suggest you choose the dictionary using the following rule: prefer files that start with "aspell6" over files that start with "aspell5" over files that start with simply "aspell", i.e., you should probably install aspell6-de-alt-2.1-1.tar.bz2. If you are interested in more details about the differences, see the README file at the ftp site.

Unfortunately, I do not have any information about the quality of individual dictionaries. If you have any questions, please contact the author of the particular dictionary. Generally, you may find the contact information in the ReadMe file in the dictionary folder.

FTP link od HR rječnika je ftp://ftp.gnu.org/gnu/aspell/dict/hr/aspell-hr-0.51-0.tar.bz2

Pa eto probaj tako. Ako ne bi bio zadovoljan rječnikom, onda se možda vrijedi pozabaviti kompajliranjem rječnika po linux uputama.
31.10.2008 | 21:59
Eh, jbg, očito kasno palim...

Vjerojatno se baza preseli tako da se ovaj isti file koji se spominje u gornjim uputama iz /Library/Application Support/cocoAspell/ foldera izvornog računala prekopiraš u taj isti folder odredišnog računala. Treba probati.
16.08.2009 | 18:50
Djuro genijalac je napisao:
Da, za kraj još samo jedno pitanje; ima li netko iskustva s Mellel-om? Vrijedi li to išta?

Slučajno sam naletio na ovu temu i vidio pitanje o Mellelu. Ne znam jel' ti još aktualno, no kako koristim Mellel mogu reći par riječi.

Isprobao sam razne tekst procesore (uređivače teksta?) da bi se na kraju odlučio upravo za Mellel. Nekoliko je razloga. Program je za današnje pojmove prilično jednostavan, a opet mu ne nedostaju (meni) važne opcije.

Kako pišem znanstvene radove važno mi je da može dobro baratati tablicama, slikama, grafikonima, fusnotama, endnotama te da mi pri pisanju ništa ne odvlači pažnju (npr. šarolikost sučelja ili ogroman broj meni uglavnom nepotrebnih opcija).
Stilovi u Mellelu mogu se definirati lako i brzo, sučelje je logično, navigacija isto tako.

Ono što je meni bilo od velikog značaja jest suradnja sa nekim od reference managera. Mellel čini odličan kombo sa Bookendom http://www.sonnysoftware.com/ tako da je citiranje konfigurabilno, a opet vrlo jednostavno. BTW kupio sam ih u paru za 109$ jer je trenutačno akcija za taj paket .

Provjera pravopisa o kojoj je u ovom threadu bilo govora uredno radi i u Mellelu.

Sve u svemu - vrlo sam zadovoljan.

BTW pišući magisterij u wordu (tražen je izričito "word" format dokumenta) imao sam velikih muka jer su tablice, slike i grafikoni stalno bježali sa stranice na stranicu, liste su se raspadale i sl. Ništa bolje nije bilo ni u OpenOffice-u. Svjestan sam da to nisu programi koji mogu dobro kontrolirati 150 i više stranica teksta te ogroman broj tabela, slika, grafikona, referenci i sl., no nisam imao ništa bolje pa sam se snalazio kako sam znao i umio.

Na samom početku korištenja Mellela nisam još naišao ni na jedan sličan problem. Nadam se da će se tako i nastaviti.

Kako se potpuno funkcionalni Mellel može skinuti i isprobati savjetujem ti da učiniš upravo to te ćeš sam uvidjeti odgovara li tvojim potrebama ili ne.
16.08.2009 | 19:30
Super, hvala ti na ovom prikazu iz prve ruke. U međuvremenu sam se naviknul na Bean koji mi je super. Lagan, brz, pregledan i dovoljno kompatibilan sa svim kaj treba. I besplatan, kaj je zapravo i najvažnije. Mellel budem isprobal jednom prilikom, ali sad mi je Bean sve kaj mi je potrebno
17.08.2009 | 00:33
Bean je izvrstan, potpuno sam zaboravio da mi je na disku. Zvuci blesavo ali rijetko imam potrebu za pisanjem vece kolicine teksta pa se dogodi. Posebno mi se svidja full screen nacin gdje nestaje bas sve sto ti moze odvlaciti paznju. Trebalo bi napraviti mali prikaz tog dragulja...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, Smet, ^SuperUnknown^, Anonimci (663)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO