Word i navodnici
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Word i navodnici

13.06.2020 | 22:09
Kako u wordu da dobijem navodnike onako kako smo u školi i učili da ih stavljamo, dolje i gore. Ovako:

„Laki”

Na tastaturi to mi ne polazi za rukom.
13.06.2020 | 22:30
Laki, ovako:

- Otvori Word
- Otvori karticu "Word/Preferences"
- U polju "Authoring and Proofing Tools" klikni na "ABC AutoCorrect" (ikona ima nekakav grom, munju na sebi)
- Unutar tog izbornika idi na karticu "AutoFormat As You Type"
- U toj kartici unutar polja "Automatically as you type" UKLJUČI kvačicu na odabiru "Straight quotes" with "Smart quotes"
- Zatvori aplikaciju (potpuno) i ponovno otvori. Trebalo bi raditi to što ti treba.
13.06.2020 | 22:32
S time da ja ne koristim nikakve lokalizacije, Word je čisti engleski, i bez ikakvih provjera pravopisa, spellcheckera i slično.
14.06.2020 | 00:12
Da bi to radilo, lokalizacija mora biti hrvatska, jer onda stavlja navodnike na "školski" način (na početku dolje, na kraju gore). Ako je lokalizacija engleska, onda su uvijek gore, samo ih obratno orijentira (kao zagrade)
14.06.2020 | 08:40
Smayoo, misliš na lokalizaciju OS-a? To mi se podrazumijeva da je na hrvatskom, a onda valjda i Office povlači pravilo lokalizacije. Ja sam mislio na provjeru pravopisa i gramatike.
14.06.2020 | 09:23
Meni to ne radi. Evo šta imam pod AutoCorrect. OS mi je na hrvatskom. Trebam li učiniti još šta?
Prilozi:
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.06.2020 | 09:32
Vidi sliku

Tekst koji uređuješ mora biti označen i podešen kao "Croatian" da bi znakovi navoda izgledali tako kako želiš.
14.06.2020 | 13:49
E, na to sam mislio. Hvala, Daddo, bolje si se izrazio od mene.
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.06.2020 | 15:12
Nema na čemu smayoo.

Još samo napomena, provjera pravopisa i gramatike koju spominje dpongra75 "nema veze" s označavanjem jezika teksta, odnosno korisnik može tekst označiti kao tekst napisan na jeziku za koji nema instaliranu provjeru gramatike i pravopisa, svejedno će se znaci navoda upotrijebiti "ispravno" kao u tom jeziku. Jedino neće biti "podcrtavanja" ni samoispravka, odnosno gramatike i tezaurusa ako protrčiš kroz tekst alatom u Wordu.
14.06.2020 | 21:16
Daddo, ne razumijem gdje ste to podesili. Moj Word je za mac od 2011. Kako i gdje da i ja to podesim kod sebe?
Prilozi:
14.06.2020 | 21:35
Probaj desni klik miša dolje na statusnoj traci, možda trenutno nije aktivirana ta opcija.
14.06.2020 | 22:44
u meniju odi na tools > language ... i tamo navedi hr jezik
15.06.2020 | 21:05
Naveden je croatian, ali ništa. Navodnici su opet pogrešni.

ecvis17 kaže:
u meniju odi na tools > language ... i tamo navedi hr jezik
15.06.2020 | 21:23
Desnim klikom ne dobijem ništa.

drpongra75 kaže:
Probaj desni klik miša dolje na statusnoj traci, možda trenutno nije aktivirana ta opcija.
15.06.2020 | 21:24
Isto mi je i kod InDesigna, koga inače najviše koristim, mada u njemu ne pišem duže tekstove, nego ih uvozim.
15.06.2020 | 21:28
Ne nađoh to.

drpongra75 kaže:
Laki, ovako:

- Otvori Word
- Otvori karticu "Word/Preferences"
- U polju "Authoring and Proofing Tools" klikni na "ABC AutoCorrect" (ikona ima nekakav grom, munju na sebi)
- Unutar tog izbornika idi na karticu "AutoFormat As You Type"
- U toj kartici unutar polja "Automatically as you type" UKLJUČI kvačicu na odabiru "Straight quotes" with "Smart quotes"
- Zatvori aplikaciju (potpuno) i ponovno otvori. Trebalo bi raditi to što ti treba.
Prilozi:
  • Daddo
  • Posjetitelj
15.06.2020 | 22:10
Tools -> Language

I stranica s objašnjenjem..

1. Prvo označiš tekst koji želiš da ti bude na hrvatskom (ili nekom od jezika kod kojeg su ti navodnici takvi kakvi tebi trebaju).

2. Nakon toga u Tools izborniku odeš na Language.

3. U prozoru koji se otvori imaš popis jezika iznad kojih je tekst "Mark selected language as:" - na tom popisu odabereš željeni jezik i klikneš OK.

Ako želiš da ti taj jezik bude predefiniran za sve buduće dokumente, odaberi Default... i u novom dijaloškom prozoru "Do you want to change default language to..." odaberi Yes.
15.06.2020 | 22:20
Istina da nisam informatički znalac, ne znam engleski, imam podosta godina, ali vas pažljivo slušam. Uradio sam sve kako ste rekli, pa ništa.

Daddo kaže:
Tools -> Language

I stranica s objašnjenjem..

1. Prvo označiš tekst koji želiš da ti bude na hrvatskom (ili nekom od jezika kod kojeg su ti navodnici takvi kakvi tebi trebaju).

2. Nakon toga u Tools izborniku odeš na Language.

3. U prozoru koji se otvori imaš popis jezika iznad kojih je tekst "Mark selected language as:" - na tom popisu odabereš željeni jezik i klikneš OK.

Ako želiš da ti taj jezik bude predefiniran za sve buduće dokumente, odaberi Default... i u novom dijaloškom prozoru "Do you want to change default language to..." odaberi Yes.
Prilozi:
  • Daddo
  • Posjetitelj
15.06.2020 | 22:33
Što znači "pa ništa"?

Kao, označeni tekst u kojem su navodnici nije navodnike pravilno rasporedio ili?

Može neko smislenije (možda slikovno?) objašnjenje od "pa ništa"?

Također, kad napraviš desni klik na statusnu traku gdje ti piše "Words" da li imaš opciju Languages u skočnom prozoru na koju možeš staviti kvačicu?

Naime, živo me zanima taj tekst koji je napisan, kao koji jezik je definiran u Wordu, obzirom da iz priloženih slika nije vidljivo.
15.06.2020 | 23:33
Izvinjavam se. Mislio sam da je jasno, da Word nije pravilno rasporedio navodnike, nakon što sam postupio kako ste savjetovali. Kada bih imao pravilni raspoređene navodnike u wordu, ne bih ih morao u InDesignu dotjerivati.

Kada napravim desni klik na statusnu traku, ne pojavi se ništa. Kada kliknem na Words desnim klikom ne dobijem nšta, a kada kliknem dvaput dobijem podatke o tekstu.

Daddo kaže:
Što znači "pa ništa"?

Kao, označeni tekst u kojem su navodnici nije navodnike pravilno rasporedio ili?

Može neko smislenije (možda slikovno?) objašnjenje od "pa ništa"?

Također, kad napraviš desni klik na statusnu traku gdje ti piše "Words" da li imaš opciju Languages u skočnom prozoru na koju možeš staviti kvačicu?

Naime, živo me zanima taj tekst koji je napisan, kao koji jezik je definiran u Wordu, obzirom da iz priloženih slika nije vidljivo.
15.06.2020 | 23:45
Laki, a koji je MacOS u pitanju? Da li su u Mac OS-u sve postavke postavljene na hrvatski, da li je u pistavkama tipkovnice sve namješteno na hrvatski? Daj to provjeri pa idemo dalje, rješenja mora biti.
16.06.2020 | 11:35
Ako si očekivao da će sve ranije natipkane navodnike “popraviti”, to neće. Samo ono što tipkaš nadalje.
16.06.2020 | 12:15
Nađoh na internetu ovo za pravilne navodnike, citiram:

Na Hrvatskoj tipkovnici rade pored broja ”1” ili shift+alt+w= „ i shift+alt+z=”.
Ali ti navodnici nisu oni naši, prvi donji, drugi gornji („ ”), što ste tražili?!
Još jedna mogućnost kako se pišu donji navodnici na tipkovnici: Lijevi alt + 39 na numeričkom dijelu tipkovnice.

Kada pritisnem shift+alt+w dobijem donji navodnik, a gornji nije bio problem.

„Laki”
16.06.2020 | 13:27
MacOS High Sierra. Mislim da je sve postavljeno na hrvatski. Tipkovnica hrvatska. Nije važno. Shift+alt+w rješava problem makar tako.

drpongra75 kaže:
Laki, a koji je MacOS u pitanju? Da li su u Mac OS-u sve postavke postavljene na hrvatski, da li je u pistavkama tipkovnice sve namješteno na hrvatski? Daj to provjeri pa idemo dalje, rješenja mora biti.
16.06.2020 | 17:53
@ smayoo - može popraviti ranije unesene navodnike, više ili manje uspješno, naredbom "Find and Replace".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 3 minuta
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.82 Seconds

Provided by iJoomla SEO