ext filesystem na macos
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ext filesystem na macos

07.04.2020 | 22:07
Vjerujem da ovdje ima netko (čitaj: Bertone ), tko ima neka iskustva u ovom smjeru pa, da ne otkrivam toplu vodu...

Stari D-Linkov DNS-320 NAS je otišao Bogu na istinu , već neko vrijeme se pripremam od MacPro 2,1 mašine flashane da vrti El Capitan složiti file server u uredu.

Preselio bi disk iz krepanog NAS-a u Mac, da li samo za prekopirati sadržaj, da li za ostaviti ga unutra. Većina sadržaja gore su obiteljske fotografije, nešto glazbe i filmova prebačenih sa starih VHSova i DVDa, i odavno neaktualan TM backup kućnog Minija (to ću brisati).

Diskovi (2x 1TB) su formatirani ext3 (ili ext4, ne sjećam se 100%) i složeni u softverski mirror (isti sadržaj na oba).

Pitanje glasi: koji bi bio pouzdan način da El Capitan čita i piše na ext3/ext4 volumes (može li i preuzeti mirrored volumes par?)? Ne mora biti besplatno, ne mora biti klik klik klik instalacija, ali bitno je da radi POUZDANO.
07.04.2020 | 22:42
Znatiželjan sam, zašto su diskovi ext? Moraju li biti takvi iz nekog razloga?
07.04.2020 | 23:23
Izvađeni iz krepanog NAS-a
07.04.2020 | 23:37
jzelko kaže:

Nisam. Sjećam se da ne MacFUSE bio nepouzdan (jako!) po pitanju pisanja na NTFS. Ne znam je li to i ovdje slučaj, ali zato sam se i htio raspitati, da ne otkrivam toplu vodu i čekam hoće li mi zajebati podatke.
  • Anonimac
  • Posjetitelj
07.04.2020 | 23:58
Koristim extFS of paragona na dnevnoj razini i nisam primijetio probleme, ali nisam koristio Raid pa ne znam.

www.paragon-software.com/home/extfs-mac/
08.04.2020 | 00:25
Ja bih to pročitao i prebacio na jedan privremeni disk, zatim diskove iz NAS-a formatirao na HFS+ ako će se sada koristiti u Macu, složio RAID kako mi paše i to tako koristio. To je najpouzdanije.
08.04.2020 | 01:09
I to mi je opcija, neka zadnja. Svaki put kad sam radio takva neka masovna kopiranja, počelo bi neko lavinsko sranje i to bi mi uvijek pojelo hrpu vremena. Neće pročitat jedan file od njih 3000000000, onda se copy operacija raspadne i onda potrošiš sate klikećući...
  • Anonimac
  • Posjetitelj
08.04.2020 | 06:42
@smayoo

U tom slucaju kopiraj sa Carbon Copy Cloner ili slicnim programom... Nikak Finderom..
08.04.2020 | 09:02
Ako je NAS još u funkciji sa tim diskovima, ja bi to rsyncom na neku lokaciju i onda napravio što je Davor predložio. rsync će to oraditi kako spada i imati ćeš kompletnu informaciju što je kopirano, što nije (ako nije) itd. Mislim da je to dosta pnp rješenje jer prebacivati diskove iz nasa i onda to isto mountati na macos... ne znam, meni se to čini kao da potencijalno puno problema.
08.04.2020 | 12:27
NAS je krepao. Opcije su mi, dakle, ili mountati diskove na Mac, ili na Macu dići virtualni Linux pa kopirati kroz virtualku na virtualno mrežno mountan HFS+ (a to je sporo užasno, ali ako je pouzdano, pustio bi rsync preko noći).
Ako idem mountati na Mac, samo da pročitam i prekopiram, i koristim za to besplatni MacFUSE, dakle read only, radi li to pouzdano?

Dijete, zar CCC radi s non-native filesystemom?
08.04.2020 | 12:28
Ha, gle, ima rsync i u mac terminalu...
  • Anonimac
  • Posjetitelj
08.04.2020 | 14:41
Smayoo, CCC radi sa non native sistemom, ali tada samo kopira podatke (ne moze npr kopiju windows diska napravit bootabilnom)... jbt koji sam ja jezik poceo pricat...
08.04.2020 | 15:28

Da, to nisam nikad probao. U biti, samo sam jednom koristio CCC, i to davno, prije 12 godina, dok još nisam imao TM backup
09.04.2020 | 14:05
smayoo kaže:
Vjerujem da ovdje ima netko (čitaj: Bertone ), tko ima neka iskustva u ovom smjeru pa, da ne otkrivam toplu vodu...
...

Jbg, nemam , kad moram nešto zapisati na NTFS odradim to iz terminala, a na ex3/4 nisam nikad imao potrebu bilo što prebacivati ili obrnuto.
09.04.2020 | 22:59
A jbg, kakav si ti to darwin/linux geek-sistemaš?!
10.04.2020 | 09:50
smayoo kaže:
A jbg, kakav si ti to darwin/linux geek-sistemaš?!

Priučeni hobist
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 17 minuta
  • Yonkis: Sa čime te upozorio?
  • Junuz: Krehacro, apple svaka preporuka.Dva puta me upozorio na posjet liječnika.Koje sam naravno ignorirao i obadva puta završio u bolnici po 4 dana.Jednom upala pluče drugi put kamenac
  • Krehacro: Isplati li se uzet apple watch ili pak neki drugi smartwatch da gledam
  • Junuz: Yonkis, još 4 zadaće i lakiranje klupa po oprobam.Izgleda čekam radni dan da odmorim.
  • Yonkis: Jel’ upalilo?
  • Junuz: Hvala
  • Yonkis: Evo ovdje Junuz [link]
  • Yonkis: @Junuz pošaljem ti poruku ali možeš otvoriti i novu temu u Forumu
  • Riba: Junuz, pisi u forum.
  • Junuz: Pozz, zna li neko kako da deinstaliram apple int u os u 27 (MacBook neo).Bespotrebno mi je zauzeto 20 GB
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Pokrenuo sam subreddit za Apple HR
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO