Office na Macu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Office na Macu


23.10.2019 | 08:30
Poštovani,
imam Office 365 licencu i to sam instalirao na svoj Macbook. Međutim, problem je što Office programi, posebno Word koji mi je najvažniji i jedino njega koristim, nema prijevod sučelja na hrvatski jezik. Nije problem u sučelju nego u tome što sam prije na Windowsima mogao instalirati čitav jezični paket (između ostalog i sučelje na hrvatskom) pa bih imao bolju provjeru pravopisa i sve ostalo na hrvatskome jeziku. Ovako mi se čini da imam Office na engleskom, što je ok, ali s nekom ograničenom provjerom pravopisa jer ne funkcionira baš najbolje.
Gledao sam na office.com koje opcije imam za download na Macu, i ne nudi mi nikakve mogućnosti za promjenom jezika niti na službenim Microsoftovim stranicama postoji neki jezični paket za Mac.
Ima li netko nekakav savjet?
Hvala
23.10.2019 | 08:54
Ah, Microsoft. Bila je neka caka oko toga zašto njihovi programi nisu koristili standardni Macov rječnik kao druge aplikacije, ne sjećam se više priče točno, ali možeš pročitati ovaj stari iFAQ da vidiš moguća rješenja.

www.jabucnjak.hr/ifaq/mac-os-x/hrvatski-...rjenik-na-mac-u.html

Slike nedostaju jer ih je kolega bio vezao na server van Jabučnjaka koji je u međuvremenu krepao.

Možda ovdje nađeš rješenje, a možda se nešto i popravilo od tada, ipak je prošlo dosta godina.
23.10.2019 | 10:15
Microsoft Office je smeće. Na Macu je oduvijek bio smeće, a na Windowsima je smeće od prije par godina. Šteta novca kojeg si platio za tu licencu.

Savjetujem ti da na Macu koristiš LibreOffice, koji je donationware. Dakle, ne moraš platiti ništa, a ako si zadovoljan alatom i koristiš ga često, plati nešto po vlastitom nahođenju. Ja imam napravljenu cikličku uplatu 5€ mjesečno jer ga koristim svakodnevno, za posao.

Mi smo trenutno na verziji 6.2.6.2 jer ova zadnja tzv. "stabilna" ima glupi bug kad se koristi scroll s dva prsta na touchpadu (smjer je suprotan od onog definiranog u system preferences).

downloadarchive.documentfoundation.org/l...6.2_MacOS_x86-64.dmg

ovo je pripadajući HR jezični paket:

downloadarchive.documentfoundation.org/l...6-64_langpack_hr.dmg

Inače, što se HR kontrole pravopisa tiče, meni je najdraže koristiti sistemski, samo si dodaš rječnik u ~/Library/Spelling

Rječnik su sastavili i na web stavili vrijedni linuxaši (hvala im! ) još odavno. Ne uspijevam sada naći originalni link pa uploadam ovdje sam rječnik i pripadajući README file.
23.10.2019 | 10:19

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: hrspell_.zip
Veličina datoteke: 728 KB
23.10.2019 | 16:05
Nisam znao za ovaj sistemski nacin provjere pravopisa. Bas cu testirati. Hvala Smayoo.
23.10.2019 | 16:36
Nema na čemu. Da bi to radilo, treba logout/login, klik na jabučicu gore lijevo, pa system preferences, pa keyboard, pa tab "Text", pa desno iz padajućeg izbornika "Spelling" odabrati "Hrvatski (library)". Sad sam trenutno na Macu koji je na engleskom pa ne znam kako točno piše ako je Mac na hrvatskom. Ako netko ima Mac na hrvatskom, neka napiše kako ide proklikanac na hrvatskom.
23.10.2019 | 16:41
Hvala puno. Moj Mac je oduvijek na engleskom, kao i mobitel i sve ostalo. Ne snalazim se bas najbolje sa domacim prijevodima
23.10.2019 | 16:45
Na temu LibreOffice nisam još napisao - glupi bug kojeg spominjem se odnosi na Calc. Očekujem da će uskoro biti riješen. Možda već i jest, ali mi se ne da testirati svaki čas.
Onima kojima je Excel bitan alat i koji su duboko zagrizli u neke kompliciranije analitike, pivot tablice, lookup šifrarnike i sl, a rade na Macu, svakako savjetujem da se prebace s Excela na LibreOffice Calc jer je Calc napredniji (i od MS Excela, i od OpenOfficea) po pitanju spreadsheet funkcija koje ima za napredne korisnike. Osim toga je od MS Excela neusporedivo stabilniji, a "out of the box" podržava i dosta MS Excel VBA macroa i napisanih tabličnih funkcija.
Write nije tako dobar kao Calc, ali je i opet bolji od MS Worda na Macu, koji je također mušičav, ždere resurse grozno, ali barem ne blokira i ruši se kao što to čini MS Excel. LibreOffice Write se zna nekad zbrčkati (samo u prikazu, ne u sadržaju dokumenta) kad žonglira s puno dokumenata i kad se vrlo intenzivno skrola po njemu gore-dolje, ali osim toga je vrlo stabilan i pouzdan, čak i za vrlo zahtjevne i strukturirane dokumente, nakrcane slikama i sl.
Base je, nažalost, poluproizvod. Ali MS Access ionako nije dio MS Office paketa za Mac. Kome to treba, neka koristi FileMaker na Macu.
Impress je dosta bazičan i nepopeglan. Nije dorastao PowerPointu, tako da managerima nema druge, nego da ostanu na MS Officeu. To u biti i jest to, MS Office uglavnom i jest na nivou managera. Profesorima, predavačima, kreativcima itd je Keynote ionako zakon.

EDIT:

Sve što sam napisao za Calc i Write, odnosno Excel i Word, vrijedi za tzv. (vrlo) napredne korisnike. Oni kojima je doseg dopis od dvije stranice u Wordu, ili xlica za praćenje kućnog budžeta, ti se ne moraju bojati. Sve će im raditi i u MS Office, samo ako imaju 512GB SSD i 16GB RAM.
23.10.2019 | 16:47
drlovric kaže:
Hvala puno. Moj Mac je oduvijek na engleskom, kao i mobitel i sve ostalo. Ne snalazim se bas najbolje sa domacim prijevodima


Kao i većina "starih" korisnika kod nas. Evo, danas mi se na sastanku Talijan čudom čudio kako je nama svima čudno što on ima Windowse na talijanskom, a nije nam čudno što mi, u Hrvatskoj, svi imamo windowse na engleskom.
26.10.2019 | 08:17
@smayoo i @dpasaric
Hvala vam na savjetima i odgovoru.
Pokušat ću svakako instalirati cocoaspell i hrvatski rječnik pa će valjda pomoći. Hvala za linkove i instrukcije
Pokušao sam instalirati LibreOffice, ali smeta mi što su sva slova u dokumentu nejasna i nekako kao da su loše rezolucije. Jel je to neki bug i kako to riješiti? I drugo, instalirao sam bio jezični paket ali mi provjera pravopisa nije radila. Evo, moje iskustvo LibreOfficea je da je vrlo bugovit ili ja ne znam složiti kako treba :/
Bilo bi najbolje kad bi se netko stručan spojio preko TeamViewera i riješio to na licu mjesta
26.10.2019 | 14:34
Evo, moje iskustvo LibreOfficea je da je vrlo bugovit ili ja ne znam složiti kako treba :/


Ako je nešto bugovito, to je MS Office na Macu.
Libre Office ima neke svoje mušice, ali ovo što spominješ - nije jedna od njih. Prosječan korisnik gotovo da i ne može doći u situaciju da naleti na neki bug u LibreOffice Writeu ili Calcu.

Koji je to točno font kojem su slova nejasna i "loše rezolucije"? Jesi li siguran da imaš taj font instaliran na Macu? Možda dokument koristi neki font kojeg nemaš na Macu pa onda Write povlači neki zamjenski font.

Ne treba ti cocoaspell, to je jako zastarjeli savjet.
Zadnjih barem 8 godina (ako ne i više) mac OS ima vlastiti spellcheck engine. Samo mu stavi hrvatski riječnik i imaš kontrolu pravopisa svugdje (u surfalici, u Mail.app, ...).

Moram priznati da LO HR jezični paket nisam nikad imao na Macu na kojem već prije toga nije bila aktivna sistemska HR kontrola pravopisa pa sad ovako iz rukava ne mogu 100% tvrditi da to mora raditi. Ali neki su mi ljudi rekli da im radi "out of the box".

No, to ti je jednostavno riješiti: gore sam uploadao HR rječnik za kontrolu pravopisa. Skini ga i raspakiraj sadržaj, otvori raspakirani folder u finderu. Otvori još jedan Finder prozor, klik mišem na glavnom meniju na "Go" ("Idi" na hrvatskom), drži pritisnutu tipku alt pa će ti se pojaviti u izborniku "Library" ("Medijateka" na hrvatskom, čini mi se) - klikni na to. U tom drugom finder prozoru ti se pojavi sadržaj ~/Library mape, odskrolaj niže i dvoklik na "Spelling" mapu. Iz prvog Finder prozora, gdje vidiš raspakirane datoteke hr rječnika uhvati mišem sve datoteke i povuci ih u drugi prozor, u Spelling mapu. Odjavi se (klik na jabučicu gore lijevo pa "odjavi (ime korisnika)" i ponovno prijavi. Ili napravi restart (jabučica pa "povno pokreni") ako ti je tako jednostavnije.

Sada ti je sistem prepoznao hr rječnik, i trebaš ga samo odabrati kao željeni. To sam već bio napisao gore:
Klik na jabučicu gore lijevo, pa system preferences (mislim da je "postavke" na hrvatskom), pa keyboard (tipkovnica), pa tab "Text" (valjda je "tekst" na hrvatskom, uglavnom drugi tab s lijeva), pa desno iz padajućeg izbornika "Spelling" ("kontrola pravopisa"? ili samo "pravopis"?) odabrati "Hrvatski (library)".

Kad imaš tako postavljenu sistemsku kontrolu pravopisa, LibreOffice je također prepoznaje i koristi.
29.10.2019 | 20:53
@smayoo
Hvala ti na iscrpnom odgovoru i uputama. Dao sam još jednu priliku LibreOffice-u, ali ostali su isti problemi.
Font je i dalje nejasan, kako u tekstu tako i u manjim slovima sučelja.
Hvala ti za jezični paket, sučelje Writera je na hrvatskom i provjera pravopisa radi.
Međutim, pokušao sam ubaciti u sistem ovaj rječnik koji si dao i iz nekog razloga mi ne prepoznaje ništa. Ne znam zašto. Slijedio sam upute, restartao komp i ništa.
Pokušavam poslati screenshotove, ali ne znam zašto neće. Hvala na pomoći i trudu i tebi i svima ostalima
29.10.2019 | 20:53
Evo ih:
Prilozi:
29.10.2019 | 23:07
ivan.ocd kaže:
@smayoo
Hvala ti na iscrpnom odgovoru i uputama. Dao sam još jednu priliku LibreOffice-u, ali ostali su isti problemi.
Font je i dalje nejasan, kako u tekstu tako i u manjim slovima sučelja.


Gledajući screenshot kojeg si postao, da, vidim da je nešto mutnije (nego npr na prozoru Jabučnjaka ispod, na istom screenshotu). Meni osobno to ne bi bilo niti primjetno, a kamoli da bi mi smetalo, ali jasno mi je da nekom može smetati.

Kad ti je neki LibreOffice dokument aktivan, klik na meniju na LibreOffice pa na Preferences (Postavke?). U dijalogu koji se otvori, s lijeva odaberi najgornju grupu, "Libre Office", ako već nije pa iz podliste odaberi "View" (Poged? Prikaz? tako nešto). U području s desna imaš dvije kvačice koje se odnose na anti-aliasing (dakle, oštriji prikaz detalja) pa provjeri jesu li uključene (vidi crveno zaokruženo na slici kako to izgleda kod mene). Uz jednu od njih (screen font anti-aliasing imaš i dodatno podešenje broja piksela pa se poigraj s njime dok ne dobiješ oštrinu slova koja te zadovoljava (jer to ovisi o tome koje si podešenje odabrao za prikaz slike na retina zaslonu). Vodi računa da dokument koji je otvoren prije nego si promijenio to podešenje moraš ili osvježiti (cmd+shift+R), ili zatvoriti pa otvoriti ponovno.

LO.jpg


Hvala ti za jezični paket, sučelje Writera je na hrvatskom i provjera pravopisa radi.


Drago mi je

Međutim, pokušao sam ubaciti u sistem ovaj rječnik koji si dao i iz nekog razloga mi ne prepoznaje ništa. Ne znam zašto. Slijedio sam upute, restartao komp i ništa.


Googlanjem nisam naišao da postoji širi problem ove vrste. Ja sam siguran da to radi s bilo kojim OSom od 10.5 do 10.13. Ako imaš 10.14 ili 10.15, ne znam je li se tu nešto u tom smislu dogodilo (možda netko može potvrditi/provjeriti?), ali prije bih rekao da je nešto trivijalno.

Jesi li siguran da si stavio datoteke u točnu "Spelling" mapu? Na screenshotu koji si postao vidi se da jesu u nekoj "Spelling" mapi, ali ne vidi se cijeli path pa ne znam je li u točnoj. Znači, otvoriš Finder prozor, klik na meniju na Go (Idi), pa držiš ALT tipku da ti se pojavi Library (Medijateka) i onda kad ti se otvori taj library, tamo nađeš Spelling i dvoklik na njega.

Također, vidim da ti u Spelling mapi fali još jedna datoteka, hr_HR.aff.

Pokušavam poslati screenshotove, ali ne znam zašto neće. Hvala na pomoći i trudu i tebi i svima ostalima


Neće zato što Jabučnjak ne kuži PNG format slike koji nastaje screenshotanjem na Macu. PNG sliku otvori Previewom, pa onda File / Export (Datoteka / Izvoz) i onda je snimi kao jpg.
29.10.2019 | 23:11
Sorry, sad vidim da hr_HR.aff ja nisam zapakirao u onaj ZIP. Evo, sad sam uploadao drugi ZIP koji je potpun. Skini ponovno, dodaj .aff u Spelling pa probaj
02.11.2019 | 09:48
smayoo kaže:
Sorry, sad vidim da hr_HR.aff ja nisam zapakirao u onaj ZIP. Evo, sad sam uploadao drugi ZIP koji je potpun. Skini ponovno, dodaj .aff u Spelling pa probaj


Hvala ti puno. Složio sam rječnik i to je sad skroz druga priča. U svim mi aplikacijama (Mail, itd.) provjerava pravopis tako da mi je to otkriće
Složio sam i LibreOffice. Pravopis i sučelje je super, jedino nisam uspio riješiti ovo s nejasnim fontom ali čini mi se da je to neki bug. Tako barem kaže Google
02.11.2019 | 10:14
Ne znam kakav bi bio. Kod mene su svi elementi jednako čisti i jasni kao u bilo kojoj drugoj aplikaciji. Jedino što mi pada na pamet je da ima veze s gustoćom prikaza koju si odabrao na retina zaslonu.
04.11.2019 | 09:40
Isprobao sam sve opcije, od onog namještanja u postavkama LibreOffice-a do skaliranja u sistemskim postavkama i ništa nije pomoglo. Ali ok, važnije da su ostale stvari riješene
01.12.2019 | 08:08
Upravo sam napravio update na catalinu. Nebitno osim u detalju da sam išao instalirati Office dok nisam došao do koraka koji kaže da mi je potrebno 8,6 GB diska za _ebeni office?!?!? Pa jesu oni normalni?!?! NIsam ga instaliral, tko ga _ebe. To ne vrijedi 8 i pol giga mjesta....
01.12.2019 | 10:05
Ne vrijedi ni 8,5 kB...
01.12.2019 | 10:28
Premašili su, brate, svaku mjeru! Em sa prostorom, em sa cijenom. Ali open source nije ni blizu MS-a.
01.12.2019 | 11:56
Slažem se. Daleko je ispred. Osobito Calc ispred Excela
01.12.2019 | 12:04
u glavnom po čemu?
01.12.2019 | 13:32
Po onom čemu je Excel namijenjen - analitici. Naprednije formule, lakše i *BRŽE* upravljanje lookup podacima, pivotnim tablicama... I jezik za makroprogramiranje je dosta moćniji od Visual Basica, ali, priznajem, krivulja učenja je teža.
Pričam prvenstveno o LibreOffice, koji je napredniji od OpenOffice, ali i OpenOffice je ispred Excela.
Microsoft je prije 4-5 godina definitivno i potpuno pogubio kompas. Ono što je Excel bio u windows verziji 2007 (najmoćniji analitički alat i općenito jedini stvarno dobar komad softvera kojeg je Microsoft napravio), do danas se pretvorilo u bugovito bloatware đubre. Stvarno baš - đubre. Najprije sam mislio da je to samo ova zadnja Mac verzija usrana, ali onda sam shvatio da je i godinu mlađa Windows verzija isto. Štoviše, da je još i gore usrana. I sada, 3 godine kasnije, još uvijek šalju 2 updatea mjesečno i krpaju bugove. Ali stabilnost nije ništa bolja, Excel se ruši čim otvoriš dokument s više od par tisuća redaka podataka. Govno.
01.12.2019 | 16:30
Pa nisam baš siguran. Evo ja već treći tjedan radim na istom excel dokumentu u excelu 2011 na macOS i na poslu na win7 i nemam nikakvih problema.
Excel ima nekih 22.000 redova i nije mi se srušio ni jednom (ni na mac-u ni na windowsima)
01.12.2019 | 18:19
Evo sad sam stavio LibreOffice, otvorio ga prije 2 min i još skakuće. Nekad se stvarno čudim tvojim zaključcima, ne bi da si testirao u profesionalnom Lab-u. Ko svaki worksheet je pun funkcija i macro i ima preko 50.000 zapisa.
Mene kod Libre smeta da ne priča sa svakim, nešto što mi neko pošalje napravljeno na Libri Windows kod mene ispadne van svako razuma formati su pobrkani! Pri kopiranju ne prenosi sve itd. itd. Ali ja sam samo mali User i sve se zaustavlja na +/- i ponekad neka funkcija.
Lotus 123 je bila prva tabelna kalkulacija, nju je u ranim 90 zamijenio office od MS. I da sad niko nije ni blizu uspio napraviti nešto stabilnije od njih. A ja nisam daleko od tebe tako da mi vrlo lako možeš prezentirati kako ti ruši sheet.
01.12.2019 | 19:26
Ništa nisam shvatio. Što te točno muči u vezi LibreOffice?

"Još uvijek skakuće" - jesi li potvrdio da dozvoljavaš pokretanje kad si ga prvi puta pokrenuo (Gatekeeper i to)?

Ostalo "ne priča sa svakim", "formati pobrkani", "ne prenosi sve pri kopiranju" - uopće ne shvaćam što te muči. Probaj biti artikuliraniji. Ako želiš pomoć.

Mogu ti pokazati kako se ruši MS Excel, ali fakat ne znam zašto. Ako tebi radi OK s tvojim dokumentima - uživaj! Meni s mojima - ne. U čemu je problem - ne znam, ali nije u dokumentu i nije u Macu, jer se isto događa i na MS Excel za Windows, a ne događa se na LibreOffice Calc. Eto.
01.12.2019 | 19:27
dario15 kaže:
Pa nisam baš siguran. Evo ja već treći tjedan radim na istom excel dokumentu u excelu 2011 na macOS i na poslu na win7 i nemam nikakvih problema.
Excel ima nekih 22.000 redova i nije mi se srušio ni jednom (ni na mac-u ni na windowsima)


Taj nisam nikad koristio, nemam pojma kakav je. Pričao sam o MS Excel 2016 (valjda?). Ugl, verzija 16.31
01.12.2019 | 20:07
Koristim LibreOffice svakodnevno na poslu, uredno je kompatibilan s Microsoftovim Excelom za jednostavnije stvari, priznajem da nisam koristio ništa kompliciranije, tablice imaju po par tisuća elemenata, uglavnom sume i umnošci.

Meni je super jer je besplatan, a da ima bugova - ima, npr. mene strašno iritira random i neuhavatljivo mijenjanje formata datuma (mjesec/datum uporno vraća na US iako je postavljeno drugačije).
01.12.2019 | 20:11
smayoo kaže:
Ništa nisam shvatio. Što te točno muči u vezi LibreOffice?

"Još uvijek skakuće" - jesi li potvrdio da dozvoljavaš pokretanje kad si ga prvi puta pokrenuo (Gatekeeper i to)?

Ostalo "ne priča sa svakim", "formati pobrkani", "ne prenosi sve pri kopiranju" - uopće ne shvaćam što te muči. Probaj biti artikuliraniji. Ako želiš pomoć.

Mogu ti pokazati kako se ruši MS Excel, ali fakat ne znam zašto. Ako tebi radi OK s tvojim dokumentima - uživaj! Meni s mojima - ne. U čemu je problem - ne znam, ali nije u dokumentu i nije u Macu, jer se isto događa i na MS Excel za Windows, a ne događa se na LibreOffice Calc. Eto.


Uf što smo osjetljivi.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 29 minuta
 • m@xym: A, možeš li zamisliti kako li je tek odvratno čitati odgovore nepismenih ljudi, koji misle da je nepismenost društveno prihvatljiva i poželjna osobina?
 • Josip R.: Bože kako to odvratno kad ti neki Grame Nazi prepravlja i ne kuži da dobar dio ljudi ne razliku je č i ć, nisu Slovenci đabe ostavili samo č. :D
 • stefanjos: to je malo cudno s obzirom da 16 inchni pocinje sa 512gb ako se ne varam
 • Gjuroo: Bože, kako to odvratno izgleda kad umjesto č napišeš ć :D
 • Gjuroo: *poČetak
 • Gjuroo: Ja ću si za poćetak kupiti samo jedan kotačić, pa ću nadograđivati...
 • marosi: 256 GB kao početni kapacitet SSD? Pa ja ne bi uzimao ni MBA bez pola TB...
 • dpasaric: :D
 • smayoo: Meni piši odma 2 kamiona! :silly:
 • dpasaric: Otvorio sam temu u formu, pa slobodno tamo komentirajte! Koji model kupujete? I bolje pitanje - koliko komada ćete uzeti? :)
 • dpasaric: Evo, cijene su poznate! Top model s monitorom 526.245 kn (PDV uključen)! :)
 • Josip R.: Dodao sam 5$ gift card na svoj Apple ID i sad sam aktivirao Apple TV godinu dana besplatno.
 • Josip R.: Ja nemam iTunes kredit. Vjerojatno zato.
 • stefanjos: gledam ovaj konfigurator za mac pro. zelim vidjeti ljude i njihov work flow gdje koriste tih 1,5TB Rama
 • drlovric: Pa nisam nista aktivirao posebno. Samo mi proradilo. Ne sjecam se da sam nesto radio oko toga. Karticu nemam dodatu al uvijek imam iTunes kredita
 • Josip R.: @drlovic kako si aktivirao? Meni ne priznaje PayPal jer kao kartica nije US, a vezan mi je na Revolut.
 • Josip R.: [link]
 • Josip R.: Sva roba prodana u EU mora imati minimalno 2 godine garancije, to se odnosi i na Apple proizvode prodane u EU. Dakle nije Apple Care.
 • drlovric: Josip, i kod mene je US account pa sam dobio ATV . Suprugi sam danas kupio iPhone 11, pa cu bas probat jel moze i na njenom.
 • big_mac: Vidim da si napisao da je iphone star godinu dana i da ima jos godinu dana garanciju pa me zanima jel to nekako kupljeno jos godinu dana garancije ili kako?
 • Josip R.: Ako nekog zanima prodajem svoj iPhone Xs 256 GB Space Gray u oglasniku.
 • stefanjos: ja sve imam na AU, a HR account imam odvojen pa ako bas nesto zatreba sa app storea koristim to
 • stefanjos: nikako :D
 • energyman: hm, kako da aktiviram bilo kakvu free/tiral opciju od applea (radio, TV) ako nemam nikakvu payment metodu. Volio bi da tako i ostane jer se prebacujem izmedu HR i US ducana
 • stefanjos: e ja se moram uglodat nekome da se ulogiram samo pri prvom pokretnju novog proizvoda haha, imam AU account i meni TVplus radi, samo mi se i nedaje 8 dollara za to
 • Josip R.: Dakle ne mogu koristiti uslugu godinu danna besplatno.
 • Josip R.: Ja sam isto uzeo novi iPhone 11 Pro, ali Apple TV ne mogu koristiti jer ne mogu stavi karticu na Apple ID jer imam US acc. :(
 • drlovric: Ja sam uz Pro iPhone dobio godinu dana pretplate. Ako se zainatim sjest cu 3 dana i cijeli im repertoar pregledati :D
 • Soffoklo: @Moonlike, je puko je i to odavno mister Eddy :-)
 • Zdravac: :)
 • Moonlike: Ne znam ko je tu lud... ali ova sprdnja od Apple TV ide i ide :-) Sad su uveli I nagrade "Apple TV Plus Awards"... sve na tom streamingu je u produkciji Apple-a (kad kazem sve... mislim na svih 9 naslova koji tamo sjede), i sad su uveli da ce sami sebe nagradivati. Netko je u Apple-u opasno "pukao u glavI" :-D
 • Riba: ihorvat, keychron je odlican bang for the buck, jedina zamjerka je sto nije programabilna ali mozda ti to nije bitno. Objavit cu uskoro pa se strpi! :)
 • Riba: Lijepo se zabavite! :)
 • jzelko: Nešyo mi tipkovnica brljavi. Neće upisat "purgera".
 • jzelko: Pozdrav od bivšeg porgerqa, sad bodula !
 • stefanjos: Prvi za stolom u Publicu,malo uranio, neka pocne prvo bozicno jabucnjak “partijanje”.
 • ihorvat: Hvala na preporuci, trenutno mi je ta interesantna i od keychron K2 sa cherry brown. Rado ću pročitat članak kad bude up :)
 • Riba: Taman spremam jedan tekst vezan uz tu temu.
 • Riba: ihorvat, Tactile Pro od matiasa: [link]
 • ihorvat: Imate preporuku neke mehaničke tipk za Mac?
 • drlovric: Imamo li ovdje gejmera koji igraju DCS mozda? :)
 • jura22: Nemaju veze Windowsi s mailom. Mora raditi. Informatičari znaju kako podesiti mail klijent. Exchang sam potegne podatke.
 • m@xym: erseticmatej, Ako koristiš Outlook365 (bussines account) instaliraj Outlook aplikaciju s store-a, unesi svoje podatke (email i password) i to je to.
 • Bertone: A koga da pita u A1 kad svaki razgovor korisnika i SZK završi da nemaju podršku za korisnike koji ne koriste Windowse :D
 • gladhr2: Moj prijatelj ima firmu koja za Tcom radi svu infrastrukturu uključujući optiku, i znam da je baš radio Rijeku bio pred neko vrijeme..
 • energyman: I usput organiziraš da mi provuku koaksijalac iz ulice do.
 • smayoo: Kako da mi to znamo? :) To pitaš valjda nekog tamo svog informatičara u A1...
 • erseticmatej: hej ekipice, počeo sam raditi u administraciji a1, pa me zanima kako postaviti sluzbeni mail preko mail aplikacije na iphoneu, jel odaberem microsoft exchange ili outlook ako mi je domena a1.hr
 • drlovric: Ponesto za svakoga :)
 • Josip R.: Da informacija ne bi ostala visjet u zraku, napisao sam temu na forumu.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.97 Seconds

Provided by iJoomla SEO