Put u propast u šutnji. Do kada?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Put u propast u šutnji. Do kada?


21.01.2021 | 16:55
Jedna malo teža tema.

Potaknut temom koja se veće nekoliko godina razvija i steže obruč oko svih nas:

link

Već je ponato kako unštavamo egzistencijalne uvijete na Zemlji.

Ovo je primjer kako uništavamo zdravlje ljudi.
Poznato je da je bioraznolikost uvijet ljudskog zdravlja, a ovo je nož u leđa bioraznolikosti. Ovim putem postajemo "otvoreni" za viruse i bakterije jer rušimo imunitet i zdravlje čovjeka.
Ovaj čin je čin protiv čovječanstva.

Pitanje je do kada će intelektualci šutjeti o negativnostima koja se događaju oko nas i protiv nas. Naravno i ostali ljudi.
Navodim intelektualce (visokoobrazovane) kao primjer jer su oni odgovrniji zbog svog većeg i direktnijeg utjecaja na društvene odnose.

Negativnosti koje postaju legalne. Jezivo... brrrrr

Zamislio sam kako bi ovdje mogli navoditi temeljne negativne vrijednosti koje su danas prisutne na legalne načine. Ili to postaju.
21.01.2021 | 19:23
Kako ti to misliš? Pa MORAŠ vjerovati znanstvenicima, a ne nekim anonimusima s interneta...
21.01.2021 | 20:57


Zar nema dovoljno dokaza i za vjerne i nevjerne kako nas je:

- vjerovanje u "sustav" i političare,
- u kombinaciji filozofija "prst u uvo", "boli me briga", "za to su plačeni" i "rođen sam za uživanje"

i dovelo u govna u kojima jesmo.
21.01.2021 | 21:04
Dobro jutro ! Počelo je buđenje.
21.01.2021 | 21:30
Zavjera lončarske industrije je puno pogubnija od svega.

Zezam se a u stvari sam ozbiljan. Teflon je svuda oko nas. Htio sam prije par mjeseci kupiti tavu pa sam ostao zatečen. Bez obzira što je opće poznato da teflon ubija one koji ga proizvode (čak relativno brzo, rijetki dožive penziju), ubija i one koji ga koriste. Malo polakše, ali svejedno sigurno.

Znao sam nešto o tome i ranije ali mi je film dodatno pojasnio neke stvari: Dark Waters.

Zato da ni ovaj odlomak ne bi počeo nekim drugim slovom ... uglavnom, skoro svi lonci po dućanima su aluminij presvučen teflonom. Ako nije teflon onda je keramika koja nije nekim čudom zapečena na tavi u nekoj pečnici procesom nalik onom kako su se glinene posude pravile od sumerana već su u pitanju nano ćestice keramike koje se lijepe na aluminij. Kombinacija je savršena. Nano ćestice su sitnije od pora u ljudskom organizmu i prolaze kroz sve prirodne filtere koji u nama postoje. Ljepilo, ko ljepilo. Nisam ga nikad snifao ali nekako imam osjećaj da to nije dobro unositi u sebe. I aluminij koji nije otporan na nagle promjene temperatura kao čelik. Netko je sigurno stručniji od mene po tom pitanju, ali ne piše bez vraga da se te aluminijske tave ne smiju uranjati u hladnu vodu dok su vruće. A nego kako, baš ću prvo čekati da se ohlade pa ću ih onda namočiti da se spere ostatak od pečenja.

Zaključno, obišao sam masu dućana da nađem normalnu tavu od čelika. Što znači da kad god jedem u restoranu ili kod frendova... teflon.

(Prva tri odlomka su pukim slučajem započela sa slovom Z, zadnja dva namjerno)

edit - informativniji link na Wikipediji
21.01.2021 | 21:35
Dobro jutro nam je davno bilo

Zanimljivo za ovu situaciju sa sjemenom, koja traje već neko vrijeme, još nisam vidio da su se javili u obranu starih sjemena:
- biolozi,
- nutricionisti (to im je struka),
- iječnici (ipak bi trebali znati neku osnovu o odnosu zdravlja i prehrane),
- pravnici (jer se direktno privatizira javno dobro / bogatstvo zemlje i ljude vraća u feudalne odnose),
- borci za ljudska prava (jer se direktno oduzimaju egzstencijalne sirovine mnogim ljudima).

Naravno, za one koji nisu upućeni, ovu situaciju treba shvatiti kao prelazno razdoblje prema finalnom cilju: na tržištu više neće biti biljki iz čijeg sjemena će se moći razviti nova biljka (danas su već mnoga sjemena takva), a za svaku žetvu će trebati kupiti novo sjeme.

Druga stvar je floskula / "potreba" nekog da "doradi" sjeme koje se dokazalo po kvaliteti. Pitanje kako da ga doradi? I čemu ta potreba?

Dokazano je kako je nekada jabuka bila zdrava. Danas je dokazano kako za nutritivnu količinu / kvalitetu zdrave stare sorte jabuke treba 27 novih jabuka moderne sorte.

Ista situacija je sa pšenicom i mnogim drugim namirnicama.
21.01.2021 | 21:43
Air kaže:
Dokazano je kako je nekada jabuka bila zdrava. Danas je dokazano kako za nutritivnu količinu / kvalitetu zdrave stare sorte jabuke treba 27 novih jabuka moderne sorte.


U pitanju je CO2 u zraku.

Engleski botanički vrtovi imaju sjeme iz 18 i 19. stoljeća. Kad to danas posiješ/posadiš, iz starog sjemena dobiješ veće plodove koji su poput današnjih zato što je u zraku danas više CO2. Zbog njega su biljke i njihovi plodovi "mesnatiji". Veći su i djeluju bogatije ali to je u prvom redu zato što imaju više šećera a manje minerala i vitamina.

Jedan biolog je to proučavao od devedesetih. Nije mu bilo jasno zašto su sve biljke danas veće nego ranije. Selekcija je objašnjavala dio, onda se sjetio probati sa starim sačuvanim sjemenom. Tak je mic po mic otkrio da je C02 odgovoran za sve.

Pisano po sjećanju a evo i link: www.politico.com/agenda/story/2017/09/13...rbon-dioxide-000511/
21.01.2021 | 21:59
To sa teflonom mi je poznato.
Ja koristim čeličnu tavu iz Ikea-e.

U smjeru kuhinje od loših navika je korištenje aluminijske folije ili aliminijskih posuda direktno na hranu i to još vruću.
Iako je aluminij nitritivno “teški” metal, vrlo nestabilan i poguban za zdravlje.
21.01.2021 | 23:31
IgorD kaže:
Zavjera lončarske industrije je puno pogubnija od svega.

Zezam se a u stvari sam ozbiljan. Teflon je svuda oko nas. Htio sam prije par mjeseci kupiti tavu pa sam ostao zatečen. Bez obzira što je opće poznato da teflon ubija one koji ga proizvode (čak relativno brzo, rijetki dožive penziju), ubija i one koji ga koriste. Malo polakše, ali svejedno sigurno.

edit - informativniji link na Wikipediji


Jos da je procitati linkove koje se stavljaju, gdje bi nam kraj bio.

Dakle "opce je poznato" da teflon ubija, a taj stav temeljis na informacijama gdje pise da ubija PFOA (perfluorooctanoic acid) koja se koristi u proizvodnji teflona, i nije dio Teflona ni u kojem obliku.

I onda se jos javljaju ljudi kako "znaju za to".

Da citiram Franka Herberta u "Dune":

"Fear is a mind killer".

Ali dobro, tako mi i treba kada idem citati ovakve teme.
22.01.2021 | 00:13
Riba kaže:
Da citiram Franka Herberta u "Dune":

"Fear is a mind killer".


Da, al "Who controls the Spice, controls the universe."
22.01.2021 | 00:38
Uzasno me rastuzuje i deprimira ovo, ne smijem citati pizdarije, posebno ne pred spavanje.
22.01.2021 | 01:38
Naravno, teflon je potpuno prirodni i potpuno inertni kemijski spoj.

Nema straha od njega.

Kao ni od ravne zemlje

Je ste kada vidjeli teflonsku tavu koja nije nova i koja nije izgrebana.

Jeste se zapitali gdje je taj izgrebani teflon / kemijski spoj, kakav god on bio, završio?

Ostavite metal u kiselini i kiselina će ga otapati.

Mislite da želudčana kiselina nema to svojstvo?
22.01.2021 | 02:55
Riba kaže:
Dakle "opce je poznato" da teflon ubija, a tah stav temeljis na informacijama gdje pise da ubija PFOA (perfluorooctanoic acid) koja se koristi u proizvodnji teflona, i nije dio teflona ni u kojem obliku.


Ok, nije dio teflona, ali kako bi shvatio ove rečenice?

> Polytetrafluoroethylene (PTFE) is a synthetic fluoropolymer of tetrafluoroethylene that has numerous applications. The commonly known brand name of PTFE-based formulas is Teflon.

> Pyrolysis of PTFE is detectable at 200 °C (392 °F), and it evolves several fluorocarbon gases and a sublimate. An animal study conducted in 1955 concluded that it is unlikely that these products would be generated in amounts significant to health at temperatures below 250 °C (482 °F). Products like non-stick coated cookware have had their PFOA removed since 2013 and prior to this products containing PFOA weren't found to be major sources of exposure.

Sad stvari postaju zanimljive. Ispada da od nedavno PFOA nije dio Teflona i po studiji iz 55 se ne bi trebali brinuti jer...

> While PTFE is stable and nontoxic at lower temperatures, it begins to deteriorate after the temperature of cookware reaches about 260 °C...

A postoje ulja koja se vrte oko tih temperatura. Gledao sam na Wikipediji na koliko vrije ulje.

Vrlo blizu točke gdje teflon prestaje biti stabilan. Sve u svemu, stvar nije za odmahnuti rukom. Davno sam još čitao da je teflon opasan ako ga ostaviš sa pre malo ulja na vatri ili ako ga vručeg zaliješ hladnom vodom. To čak i na uputama piše. A svi to rade.

Plus masu jeftinog ulja ima i više točke ključanja. Spominju se temperature oko 300º.

Toliko. Ako ti je ovo bez veze, ok. Ni ja nisam 100% siguran u sve navedeno ali mislim da ima sasvim dovoljno razloga za bježati od teflona što dalje.
22.01.2021 | 09:09
Igore, hijackao si temu i ubacio tezu koja je diskutabilna (štetnost teflona) ili je barem diskutabilan doseg te štetnosti, te njome pregazio temu koja uopće nije diskutabilna (zašto netko zabranjuje korištenje domaćeg sjemena jer tu sigurno nema ni sanitarnog, ni ikojeg drugog razloga za ZABRANU) i znatno je važnija u smislu (a) ustavnih sloboda i (b) javnog dobra.
U tom smislu skrećem pažnju natrag na originalnu temu.
22.01.2021 | 09:17
IgorD kaže:
Davno sam još čitao da je teflon opasan ako ga ostaviš sa pre malo ulja na vatri ili ako ga vručeg zaliješ hladnom vodom. To čak i na uputama piše. A svi to rade.


Onda o Teflonu mozemo u drugoj temi, samo sam htio citirati ovaj dio koji objasnjava dosta zivotnih nepoznanica.

Ja recimo izbjegavam jesti Silica Gel.
22.01.2021 | 10:23
Da se vratimo na temu...

S druge strane ljudi koj imaju razuma, savijesti i odgovornosti prema svojoj djeci / budućim generacijama ulažu u budućnost pohranom starih vrsta sjemena. link

Nije poanta da upiremo prstom u one koji čine ovakva zla (primjer za sada pokušaja kontrole sa ciljem micanja iz opticaja starih "ne industrijskih / zdravih" sorti.

Poanta je pokušati otvoriti oči, vidjeti realno što se globalno dešava i spoznati osobnu odgovornost za takvu situaciju.

Primjerice:
Mnogi ljudi su zadivljeni tehnološkim napretkom i imaju uvjerenje da je u tom napretku budućnost čovječanstva. Ja mislim da načelno griješe jer moćna tehnologija bez savijesti, odgovornosti i poštenja isključivo vodi u propast čovječanstva.

Kada se to "stavi na papir" tada će se potrebni zaključci sami iskristalizirati.
22.01.2021 | 11:30
Ja mislim da tehnologija kao takva uopće nema veze. Bilo što bez savjesti, odgovornosti i poštenja vodi u propast.
22.01.2021 | 11:55
Sve je to prilično nedefinirano. Ispada kao i prije 5 godina (2016.) kad su iste informacije kružile internetom da nije baš sve tako crno bijelo.
Osnova je da netko u nečijem interesu pokušava regulirati određeni dio tržišta, ovdje je riječ o sjemenu, a kako to kad nas ide očito je i da se netko poziva na EU, iako u toj istoj EU takav zakon ili pravilnik ne postoji.
Na žalost povijest je pokazala da kod nas nema savjesti, odgovornosti ni poštenja (hint @smayoo) i zato je ovo opasno, jer će netko za neki vlastiti sitni interes progurati ovo sranje.

Je li zbilja došao kraj starim domaćim sortama voća i povrća? Poljoprivrednici u strahu zbog novog Zakona o sjemenu
22.01.2021 | 12:32
To je točno.

Pitanje kako definiramo propast.

- Ako pod propast mislimo propast jedne genracije. Poubijamo se kao u prvom svjetskom ratu. Netko preživi i čovječanstvo nastavi "ispočetka".

- Ako pod propasti mislimo na propast čovječanstva, što je danas aktualna relana ekstra vruća prijetnja, tada tehnologija ima velike veze jer:
  • Luđak sa nožem ili sjekirom nije isto kao luđak sa nuklearnom bombom.
  • Neodgovorni čovjek sa motikom ili sjekirom nije isto kao neodgovorni čovjek sa cijelom paletom super otrovnih kemikalija ili sa mega bagerom s kojim u jednom danu poruši kvadratni kilometar prašume.

Danas smo u relnoj situaciji u kojoj su luđaci i neodgovorni ljudi upotrebom moderne tehnologije i njenih proizvoda doveli čovječanstvo na rub propasti.

Naravno ne treba se boriti protiv tehnologije i protiv ljudi (jer u tom slučaju je poraz garantiran), nego za te ljude - da ovladaju razumom.

Kada već spominjem tehnologiju, također bi razvoj nekih tehnologija trebali stopirati do daljenjeg, jer njihov razvoj nam znači bliže konačnoj propasti čovječanstva i to iz jednog razloga: tim tehnologijama će upravljati oni koji su se do sada već dokazali sa svojim lošim namjerama.
31.01.2021 | 22:31
Evo poziv za one koji su spremni dati svoj glas za budućnost i
dići svoj glas protiv negativnosti (ne biti onaj koji šuti),

u ovom slučaju protiv zakona kojim bi se ukidala i ukinula slobaoda imati vlastitu hranu i kojim se uništava bioraznolikost hrane.

link
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 9 sati
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, zoranowsky, Anonimci (515)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO