22.01.2021 | 02:55
Riba kaže:
Dakle "opce je poznato" da teflon ubija, a tah stav temeljis na informacijama gdje pise da ubija PFOA (perfluorooctanoic acid) koja se koristi u proizvodnji teflona, i nije dio teflona ni u kojem obliku.
Ok, nije dio teflona, ali kako bi shvatio ove rečenice?
> Polytetrafluoroethylene (PTFE) is a synthetic fluoropolymer of tetrafluoroethylene that has numerous applications. The commonly known brand name of PTFE-based formulas is Teflon.
> Pyrolysis of PTFE is detectable at 200 °C (392 °F), and it evolves several fluorocarbon gases and a sublimate. An animal study conducted in 1955 concluded that it is unlikely that these products would be generated in amounts significant to health at temperatures below 250 °C (482 °F). Products like non-stick coated cookware have had their PFOA removed since 2013 and prior to this products containing PFOA weren't found to be major sources of exposure.
Sad stvari postaju zanimljive. Ispada da od nedavno PFOA nije dio Teflona i po studiji iz 55 se ne bi trebali brinuti jer...
> While PTFE is stable and nontoxic at lower temperatures, it begins to deteriorate after the temperature of cookware reaches about 260 °C...
A postoje ulja koja se vrte oko tih temperatura.
Gledao sam na Wikipediji na koliko vrije ulje.
Vrlo blizu točke gdje teflon prestaje biti stabilan. Sve u svemu, stvar nije za odmahnuti rukom. Davno sam još čitao da je teflon opasan ako ga ostaviš sa pre malo ulja na vatri ili ako ga vručeg zaliješ hladnom vodom. To čak i na uputama piše. A svi to rade.
Plus masu jeftinog ulja ima i više točke ključanja.
Spominju se temperature oko 300º.
Toliko. Ako ti je ovo bez veze, ok. Ni ja nisam 100% siguran u sve navedeno ali mislim da ima sasvim dovoljno razloga za bježati od teflona što dalje.