Zanimljiva povijest
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zanimljiva povijest


14.10.2020 | 14:42
Tih godina Izrael i Iran su skupa radili na raketama srednjeg dometa, pa kad su dosli radikali na vlast Izrael prenio taj deal u Francusku i zavrsilo je jako uspjesnim proizvodom.

Pukla je ta ljubav davno. I sa USA i sa Izraelom. Da nisu decenijama zaglibili u Iraku i Afganistanu, Iran bi do sada davno bio bombardiran i demokracijski osvijesten

Teoretske sanse ne bi imao da se obrani sa onom nagomilanom ruskom starudijom.
14.10.2020 | 17:09
Ne bi se od toga mogao obraniti sam, ali tko zna ne bi li se iznenada sprijateljili s Kinezima. A možda ih je i malo frka jer ipak nisu sigurni dokle je stigao iranski nuklearni program.
U svakom slučaju, kao što su zaglibili u Afganistanu i iraku (jer nisu htjeli priznati poraz kao u Vijetnamu), tako bi vjerojatno zaglibili i u Iranu, sve i da su ih zaorali bombama i raketama.

Ipak, mislim da je važnije da USA privatni kapital nema dovoljno jakog poslovnog interesa u Iranu
14.10.2020 | 19:06
Smayoo pa zar ti stvarno mislis da bi Izrael sa svim svojim obavjestajno spijunskim organizacijama (koje ne prezaju ni od cega) dopustio da Iran napravi nuklearku?

Sabotirali su to cijelo vrijeme, i rade to i dan danas. Od sofisticiranog hakiranja pogona do krkanskog likvidiranja i zastrasivanja znanstvenika ukljucenih u projekt.

Kina je danas de facto globalna super sila. Skoro uz bok sa USA i Rusima. Tu nema govora.

Ali sila koje se treba pokazati i dokazati. Nemaju oni taj pobjednicki mentalitet niti iskustvo u ratovanju. I sad bi trebali da se uce i vjezbaju na (PAZI SAD!) Americi

Radi koga? Radi Irana Nije mi to niti malo izgledan scenarij, ali eto mozda imas neke info na cemu temeljis te tvrdnje. Meni je to skroz malo vjerojatno.
14.10.2020 | 19:27
drlovric kaže:
Smayoo pa zar ti stvarno mislis da bi Izrael sa svim svojim obavjestajno spijunskim organizacijama (koje ne prezaju ni od cega) dopustio da Iran napravi nuklearku?


Ti ne znaš za operaciju Opera (negdje i ponekad zvanu Babylon)? Izguglaj. 1981. Izrael je digao zrakoplovtsvo i bombardiral irački nuklearni reaktor Osirak koji je nastajao uz francusku pomoć...
14.10.2020 | 20:14
Ovo nisam znao.
Ali da su ovi u Mossadu ludi, to jesam.
Jedna od njihovih najranijih genijalnosti je bila uhvaiti ovog lika. Bio ga je glas da je najhrabriji komandos SS-a.
Onda je rat završio, Njemci izubili, kako već ide.
A potom su Otta uhvatili židovski obavještajci. Pa mu ponudili opcije: ili će mu oni poklati svu živu rodbinu za odmazdu, ili će Otto pobiti sve žive naciste za njih.
I Otto je prihvatio ponudu u kojoj mu rodbina ostaje živa.
Možete zamisliti čuđenje u očima nekadašnjih kolega kada su shvatiti da stari Otto radi za - Židove.
14.10.2020 | 20:27
drlovric kaže:
Smayoo pa zar ti stvarno mislis da bi Izrael sa svim svojim obavjestajno spijunskim organizacijama (koje ne prezaju ni od cega) dopustio da Iran napravi nuklearku?


Ne znam i ne mislim ništa konkretno na tu temu, osim da je izraz (i stav) da bi netko "dopustio" ovo ili ono više prikladan nekoj masovnoj propagandi, nego ozbiljnom razmatranju.

Tako su svojedobno ozbiljni učeni ljudi na TV izjavljivali kako "svijet ne bi dopustio" rat u Europi. A gle, jbt, u Hrvatskoj i BiH, srušenih i spaljenih gradova i sela, uništene ekonomije, i tako... Tko bi to rekao, ha?

Hoću reći - to što netko želi, to što netko "ne bi dopustio" i to što se stvarno dogodilo - tri su različite stvari.


Kina je danas de facto globalna super sila. Skoro uz bok sa USA i Rusima. Tu nema govora.

Ali sila koje se treba pokazati i dokazati. Nemaju oni taj pobjednicki mentalitet niti iskustvo u ratovanju. I sad bi trebali da se uce i vjezbaju na (PAZI SAD!) Americi


Gle, svojedobno sam čitao jedno istraživanje (na temu razvoja elektroničke i IT industrije), i to američko (IEEE Spectrum Magazine), gdje su dali konzervativnu i vrlo informiranu procjenu kako Ministarstvo obrane (hm, kakvog li imena... ) SAD-a zapravo više nema kontrolu nad stvarnim i konačnim izvorima odakle sve dolaze elementi koji se ugrađuju u njihovo oružje (od osobnih kamera koje nose vojnici u akcijama do interkontinentalnih raketa i borbenih aviona) jer se sljedivost podizvoditelja provodi tek do 3. ili 4. razine, a i to počesto tek formalistički.

U tom smislu, kad jedan komad elektronike slijediš unatrag do neke tvornice na Taiwanu ili u Južnoj Koreji i tamo ti kažu "majke mi to smo mi napravili, evo ovdje, na ovom stroju", a ti nisi dovoljno stručan da shvatiš da je proizvodni kapacitet tog stroja 10x manji od količine o kojoj pričaš, hm... što misliš koja je zemlja iduća u nizu podizvoditelja?

Pak je onda donekle i upitno što bi se zapravo dogodilo da (tj. *kada*) jednom dođe do otvorenog ratnog konflikta između Kine i USA. Bi li uopće došlo do klasičnog rata? Ili bi gros američkog oružja jednostavno - otkazao?

Radi koga? Radi Irana


Ne radi Irana. Radi sebe.

Nije valjda da misliš da USA okolo ratuje radi:
- Koreje
- Vijetnama
- Paname
- Čilea
- Kuwaita
- Somalije
- Afganistana
- Iraka
- ...
?


Nije mi to niti malo izgledan scenarij, ali eto mozda imas neke info na cemu temeljis te tvrdnje. Meni je to skroz malo vjerojatno.


Pa eto, i ja sam ponešto putovao svijetom, upoznao neke ljude, radio za neke od njih, radio s drugima, neki treći su radili za mene... I tako... Jedino u što sam siguran je - da istinu ne možeš znati ako slušaš samo jednog, sa ili bez njegovih vazala.
15.10.2020 | 13:40
Priznajem da sam ja tu malo pristrasan jer godine sam proveo sa te napadacke strane

Pratim oruzje i tehnologiju jer volim taj segment (sa tehnoloskog stajalista i inzinjerskih rjesenja, ne nekog ubilackog i sadistickog) i uvjeren sam da Amerika nema dostojnog protivnika u nekom konvencionalnom ratu. Osim Rusa. Njih jednostavno ne diras i to je to

Dok u ovim modernim asimetricnim ratovima bez jasno definiranog protivnika i bojnog polja, USA se ne snalazi bas najbolje. Inace ne bi zaglavili decenijama u inferiornim drzavama. Rjesavalo bi se sve to puno brze, da mogu i znaju. I hoce mozda. Jer ipak postoje odredjeni segmenti americkog drustva kojima je jedino bitno da borbe traju, i treba i to razumjeti

Suma sumarum, da postoj politicka volja i potreba, Iran bi NATO pregazio "ko plitak potok" (by Mamic, radi autorskih prava)
16.10.2020 | 00:20
Mislim da se zbog ovisnosti o saudijskoj nafti, američki obavještajci prvo provjere da li ta kraljevina daje OK da se napadne određena zemlja s populacijom većinske islamske vjeroispovjesti. Nisam to nigdje čuo kao egzaktan podatak, nego mi neka moja logika nalaže da je tako.
A možda i griješim.
EDIT:
drlovric, ovo što si napisao za razvoj oružja SAD-a i Rusije, apsolutno stoji da je Kina iako treća daleko ispod prvog, no obzirom na ekonomske posljedice Covida-19, nedavno povećanje kineskog ulaganja u obranu daje jasan signal da ostaju predani završetku modernizacije Narodnooslobodilačke vojske do 2035. i pretvaranju PLA u „svjetsku vojnu silu“ do 2049 godine.
Ne bi me čudilo da to i ostvare.
Naravno, znam da USA za vojsku izdvaja više nego ostalih devet od prvih deset vojno najmoćnijih zemalja ukupno.
Vojni budžet SAD-a u 2020. iznosio je $ 750 000 000 000;
Druga je Kina, koja je uložila $ 237 000 000 000

To sam izvukao sa ovih linkova:

www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

www.globalfirepower.com/defense-spending-budget.asp

www.csis.org/analysis/breaking-down-chinas-2020-defense-budget
16.10.2020 | 11:58
Skrećem pažnju da ti podaci ne znače ništa konkretno dok ne znaš koje su specifične cijene razvijenog naoružanja. To ti je isto kao da kažeš da se, ne znam... u Hrvatskoj godišnje proda 1 000 000 € kruha, a u Italiji 7 000 000 €, a ne kažeš koliko košta kruh u Hrvatskoj, a koliko u Italiji. Kužiš?

Kina ima svoju vlastitu državnu firmu za proizvodnju oružja, štoviše - nekoliko njih. Podaci su zapravo vrlo netransparentni i teško je znati koliko je zapravo u Kini novca utrošeno u naoružavanje. Plus, što dalje idemo, oružje kao takvo je u ratovanju sve manje bitno.
16.10.2020 | 12:31
U SAD-u postoji program u koji su umrežene sve law enforcment agencije. Od lokalih šerifa, preko gradske i državne policije, do FBI-a, DEA i ostalih agencija čija slova abecede nisam nabrojao.
Dok mi skupo plaćamo, kao i ostatak svijeta, američku vojnu tehnologiju za koju oni drže da im je za, ajmo to kolokvijalno nazvati "rashod": bilo koja od spomenutih agencija u SAD-u samo klikne na navedeni program, na ekranu se izlista svega sve što vojska više ne upotrebljava a u uporabnom je stanju (često i novo novcato) - i tako se desi da u gradovima umjesto policijskih automobila patroliraju do zuba naoružani Humvee, oklopna vozila i slična vojna prijevozna sredstva prefarbana u crno - a agenciju koja je to naručila isto ne košta niti centa. Niti centa, čovječe - ma o koliko se skupoj vojnoj opremi radilo.
Tu ne pričam samo o vojnim prijevoznim sredstvima, ima tu i pištolja i poluatomatskih i automatskih pušaka svih mogućih kalibara, snajpera, vizira namjenjenih na SEAL timove koji završe u rukama neke SWAT jedinice u omanjem gradiću u Texasu - ma čuda. Ta nacija je luda za oružjem.
Našao ime: Law Enforcement Support Office.
Jesam li ja lud zato što je meni ovo - bolesno?
Zamisli situaciju: voziš se gradom ka kraj tebe projuri oklopno vozilo s čijeg vrha te pogleda drot za strojnicom, i pomisliš si - jesam li ja lud ili je lud ovaj okoliš u kojem živim? U kojem svijetu to vozilo ikoga može natjerati da se osjeća sigurnije, ukoliko pričamo o mirnom gradu u zemlji bez rata? Može te samo zastrašiti, zar ne?
16.10.2020 | 12:47
Nisi lud, Lastane.
16.10.2020 | 12:49
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 18 sati
 • jura22: Kakve veze ima kako se ikoliko i od koliko puni baterija? Baterije na bazi litija nisu osjetljive na dopunjavanje osim ako Apple ima neku urotu i nakon xy punjenja lazno pokaze da je baterija gotova.
 • ante_p: @drlovric potpisujem :)
 • drlovric: Stvarno pazite kada cete puniit telefon, i koliko. I od koliko. Da bi eto baterija potencijalno duze trajala. I to nekome ko ce ga kupiti rabljenog od vas? :) Svaka cast, la ja za to nemam zivaca ni vremena. Ni volje.
 • big_mac: Koristim ga dosta i za gejming i cesto nadopunjamavam kad je na 80,90%,jako cesto je na punjacu
 • songoku: Pa koliko ga onda koristis ako uspijes cili jedan ciklus 'potrositi' dnevno a non-stop je na punjacu
 • big_mac: 8.10 je bilo tocno 7mj i taj dan je palo za 1%
 • songoku: @big_mac Ali to je vise od jednog cijelog ciklusa dnevno, ako kazes da je 7 mjeseci star
 • big_mac: iMazing kaze 224 ciklusa punjenja
 • JOHN: :-)
 • JOHN: big_mac svaka čast na dosljednosti, ja ne bi imao živaca pratit jel mi baterija na 50 %. Al na 20% mi nije bed jer je ionako tada vrijeme za spavanac!
 • big_mac: @ante_p iphone xs Nakon 7mj palo 1%
 • ante_p: @big_mac koji iphone imas? za koliko vremena korišenja punjenja izgubio 1% na bateriji? kod mene u 2 godien na 84% iphone x
 • big_mac: Ja sam sa novim ajfonom odlucio imati bateriju sto cesce na punjacu i nisam dopuštao da padne ispod 50%.Rezultat toga je da evo tek nakon 7mj maksimalni kapacitet je pao za 1% dok bi na prijasnjim baterijama to bilo puno puno prije.
 • drpongra: Prije sam pazio na to, ali na posljednja 2 iPhone-a me baš briga, i sve radi za 5!
 • drpongra: Puniš po potrebi i kako te volja, svaka baterija ima svoj vijek trajanja, pazili mi na cikluse punjenja ili ne.
 • Daddo: LiPo ne vole baš potpuna pražnjenja.
 • lucija: Otkad radimo od doma, zaboravim ga staviti na punjenje navecer jer nema potrebe pa si razmisljam jel mi bolje gs ;puniti svaku noc kada je jos na 30-40% baterije ili sto?
 • lucija: Ekipa sto se tice basterija na novijim mobitelima, je li ok ak se isprazmi do kraja pa ju puniti ili je bolje pretkraj ju puniti?
 • lucija: U T-Comu je 552kn mejsecno dok je ovdje 69EUR mjesecno 199 EUR odmah.
 • lucija: Da, razlika je cca 1000 kn. Tu je Pro 1120 pa nadalje. [link]
 • Matija klc: Zato je kod nas u istyle paprena cijena
 • Beli: thnx lucija. To je dobra cijena.
 • lucija: 199 EUR odmah *
 • lucija: 256 GB je 199 EUR 30 na 24 mjeseci.
 • lucija: Sve je to istina Daddo. A s cijenama Samsung modela, ne znam koliko je iPhone samo statusni model vise.
 • Beli: Hej lucija, ak mije tajna, koliko GB, gdje i cijena. Hvala unaprijed :)
 • Daddo: Jel najbolje ikad i bez greške? Ne. Ali je za moje potrebe najmanje loše. I radije i generacijski stariji apple uređaj nego aktualnu alternativu.
 • Daddo: Vrijedi toliko koliko netko sam sebi odredi. Isplati li se? Meni da. A nije da nisam probao većinu alternativa.
 • Daddo: i prije no me optuži itko za seksizam... nije to samo ženska stvar... većina protuargumenata je - ne vrijedi te novce.
 • Daddo: Icokej... žene su ionako - meni je ljepši. A iphone je još uvijek većini (nažalost) statusni simbol a ne potreba.
 • Daddo: reko bi onaj glumac - nije da nemam nego ne dam. :D Što Pro ima a da meni treba? LiDAR? Ne treba mi.
 • lucija: smijem se jer je to dosts zensko razmisljanje
 • lucija: 12ica mi malo izgleda kao igracka jeftina, pro je dosta ljepsa haha
 • Daddo: dimenzijama najradije bih mini... strah me samo kakva je autonomija aktualnih modela po pitanju baterije... pa možda nakraju završim na 12
 • big_mac: Ja se dvoumim izmedu 12 i 12 pro. Kamera mi je skoro pa nebitna a vidim sve ostalo je isto pa cu vjerojatno uzet 12
 • lucija: Hvala :D Imala sam 8icu, dosta je veci. Nadam se da ce me sluziti barem 3-4 godine :D
 • stefanjos: neka te dugo sluzi :) ja cekam mini :)
 • lucija: Kupih danas 12icu, super zgleda. Evo fotki grafitnoh, dosta je lijep: [link]
 • lucija: Ja najcesce citam Jabucnjak anonimno jer se zaboravim ulogirati. :P
 • smayoo: Anonimci nisu ulogirani, Vanjuška. Kako misliš da može biti neki decidirani kriterij po kojem bi znao da su otišli? Možeš samo odrediti neko fiksno vrijeme nakon kojeg ćeš podrazumijevati da su do tad sigurno otišli
 • smayoo: :D
 • Riba: :)
 • Djuro genijalac: Riba, MAJSTORE!!!!! :-D
 • Riba: Laziramo broj posjeta da obmanemo ogasivace.
 • Riba: Koliko para, toliko muzike!
 • Vanjuška: To je neki bug, mislim ono, 399 anonimaca odnosno neulogiranih korisnika da je odjednom sad na forumu, teško :D Nešto je Riba opet zajebao :P
 • smayoo: kao i na svakom forumu... :)
 • Robert_84: malo gledam ove brojeve... tko je prisutan. zanimljivo uvijek istih par imena i recimo od 200-40 anonimaca. A u forumu uvijek istih 10 clanova raspravlja o svemu. :)
 • smayoo: Taj kabel gura velike frekvencije. Mali su izgledi da nešto über jeftino radi pouzdano i bez gušenja
 • kupus: morat ces od kineza onda, al ces ga cekat

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO