Zanimljiva povijest
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zanimljiva povijest


09.10.2020 | 17:06
Ovo više spada pod povijest računala, ali nisam htio otvarati zasebnnu temu.

{Kloba nije htio otvarati zasebnu temu pa je otvorio moderator }
main-qimg-13528db9ca7b95f97219b759e81feba1.jpeg


Ekipa ukrcava IBM drive od 5 MB. Godina 1956.
09.10.2020 | 17:10
Prvi selfie snimio je...

main-qimg-a690d7cb693ff1acd03ec7cfc662275d.jpeg

Frank Sinatra kada je bio tek 17 godina star. To bi ispalo da je slika okinuta 1932.
09.10.2020 | 17:13
Proslava rođendana u Iranu iz 1971.


main-qimg-b4069f7e67ba6ad1b5c07add3230ebf7.jpeg
09.10.2020 | 18:53
Ove prve dvije još valjda nekako mogu biti smiješne ili barem zabavne. Ali ovu curu što reže tortu...? Wtf?
10.10.2020 | 02:02
Valjda je povukao paralelu da su žene u Iranu 1971. godine imale veća prava (uključujući i izbor odjeće) nego danas. Možda sam u krivu no pojasniti će @kloba to sam
10.10.2020 | 09:24
Upravo to...
EDIT:
Ma nije poanta jesu li ikome fotke smiješne ili zabavne. To bi bila neka - zanimljiva povijest; eto.
A nije mi se dalo otvarati zasebnu temu.
Što se djevojke s proslave rođendana tiče, stvarno nisam pojma imao da su u Iranu prije pola stoljeća žene živjele kvalitetnije nego u moderno vrijeme.
10.10.2020 | 11:11
Kloba kaže:
Upravo to...
EDIT:
Ma nije poanta jesu li ikome fotke smiješne ili zabavne. To bi bila neka - zanimljiva povijest; eto.
A nije mi se dalo otvarati zasebnu temu.
Što se djevojke s proslave rođendana tiče, stvarno nisam pojma imao da su u Iranu prije pola stoljeća žene živjele kvalitetnije nego u moderno vrijeme.


@Kloba, bio sam u Iranu prije cca 15 godina i nisam vidio ove ljepotice s tvoje slike, iz jednostavnog razloga, što sam zakasnio doći u Iran Ali da su im žene lijepe, to sigurno stoji, mada sam ja to vidio u skraćenom izdanju Čak su i dosta slične našim ženama...još se sjećam jedne (djevojke ili žene ) s recepcije hotela i slobodno mogu reći da do sad nisam vidio ljepšu ženu od te
10.10.2020 | 12:30
Možda je smiješno što su izgubile prava. Pa ne bi bez veze išlo pod "Evo i malo humora..."
10.10.2020 | 14:31
Nije Iran Saudijska Arabija, niti je ikad bio, a niti su žene za vrijeme vladavine Reze Pahlavija imale više stvarne slobode samo zato što su se smjele odijevati zapadnjački.

Osobno sam imao kontakata s jednom inženjerkom iz Irana, koja je radila za Iranskog naručitelja. Hidžab (feredža) oko glave ne definira je niti kao osobu, niti kao inženjerku.

Također, jednom drugom zgodom mi je jedna managerica iz Turske objasnila da ne nose sve muslimanke hidžab, zar ili čador zato što su na to prisiljene. Ona tvrdi da ih je upravo u Turskoj i Iranu puno više onih kojima je to odabir i da ih netko natjera da izađu na ulicu bez toga, osjećale bi se kao da Europljanku netko istjera na ulicu golu do pojasa.
10.10.2020 | 16:00
Sve pet.
Ne znam misliš li pritom da Ruholah Homeini nije radikalizirao tu zemlju vladajući od '79 do '89.
Ja mislim da jest.
Možda je najbolji primjer kako samo oni u cijelom islamskom svijetu imaju na zastavi čak 22 puta ispisano Allah je velik, što su usvojili 1980. godine.
Nije islam samo geografski pojam. Najviše muslimana nalazi se Indoneziji ukoliko ne griješim.
Što se Ajatolaha tiče, čovjek je osnovao Islamsku republiku Iran, izučavao šerijat u visokoj školi i koliko je mogao u desetljeću, okrenuo narod protiv zapada. Ne tvrdim da zapad nije imao prste u činjenici da ga je bilo "lakše" okrenuti (šah postavljen kao američka figura itd...).
No, riječima Marka Aurelija: "sve što čujemo je mišljenje, a ne činjenica.
Sve što vidimo je perspektiva, a ne istina."
Pa bih završio da možda griješiš ti, možda ja - tko će ga znati. U svakom slučaju slika mi je bila zanimljiva jer ispada da su tamo žene imale veća prava nego u nekim državama zapada u to doba.
Izgleda li ovo kao nepismena žena? Koji je stupanj osnovnoškolske pismenosti 50ih bio na ovim prostorima?
Jugoslavija i famozno okruženje (zemljama BRIGAMA - Bugarska, Rumunjska, Italija, Grčka, Austrija, Madžarska, Albanija)...
Meni se baka potpisivala palcem, nije me sram priznati (živjela je na selu, to je također istina).
10.10.2020 | 17:39
Kloba kaže:
Sve pet.
Ne znam misliš li pritom da Ruholah Homeini nije radikalizirao tu zemlju vladajući od '79 do '89.
Ja mislim da jest.


Što je po tebi mjera "radikalizacije" zemlje? Bilo koje, ne nužno Irana.

Primjerice, nikad, pa ni nakon dolaska Homeinija na vlast, nije u Iranu zabranjeno prakticiranje drugih vjera, niti je pripadnicima drugih vjera nametnut šerijatski zakon. Armencima koji su živjeli u i oko grada Shiraza jest zabranjeno da prodaju i piju vino u svakodnevnom životu pa su radi toga iselili svi oni koji su živjeli od proizvodnje vina (čuo si vjerojatno za sortu Shiraz ili Syrah, čije su cijepove ti iseljenici odnijeli na sve 4 strane svijeta pa danas postoji i australski, i urugvajski, i južnoafrički, i armenski shiraz), ali im nikad nije zabranjeno proizvoditi vino, niti koristiti ga u svojim vjerskim obredima.

Za vrijeme Reze Pahlavija, ženama je u Iranu školovanje bilo MANJE dostupno, nego nakon toga, za vrijeme islamske republike. Danas (i zadnjih 40 godina) su žene u Iranu liječnice, inženjerke, znanstvenice, profesorice, novinarke, glazbenice... Za vrijeme Šaha statisički su najveći postotak žena koje nisu bile kućanice - bile prostitutke Iran u vrijeme Šaha je bila zapadna neokolonija najgore vrste, kao i Kuba za vrijeme Fulgencia Batiste. Zemlja bezakonja u kojoj je novac bio jedini zakon.

Istraži malo, i pri tom probaj kros-referencirati izvore (američke i neke druge).

Možda je najbolji primjer kako samo oni u cijelom islamskom svijetu imaju na zastavi čak 22 puta ispisano Allah je velik, što su usvojili 1980. godine.


Što, to je mjera radikalizacije društva? Je li Hrvatska radikalizirana zato što na zastavi imamo 13 crvenih i 12 bijelih kvadratića?

Nije islam samo geografski pojam. Najviše muslimana nalazi se Indoneziji ukoliko ne griješim.


Slažem se, ali ne razumijem kakve to veze ima s ovom temom?

No, riječima Marka Aurelija: "sve što čujemo je mišljenje, a ne činjenica.
Sve što vidimo je perspektiva, a ne istina."
Pa bih završio da možda griješiš ti, možda ja - tko će ga znati.


Možda griješimo i obojica. Mislim da nije poanta biti nepogrešiv, nego usporediti viđenja i mišljenja, zar ne?

U svakom slučaju slika mi je bila zanimljiva jer ispada da su tamo žene imale veća prava nego u nekim državama zapada u to doba.


Ponavljam, to što su žene tada mogle nositi minisuknje, ne govori ništa o njihovoj stvarnoj slobodi. Jesi li uopće pročitao što sam napisao ranije?

Izgleda li ovo kao nepismena žena?


Po toj slici ne možeš uopće prosuditi ništa o stupnju naobrazbe te žene. Zar ti smatraš da je svaka žena koja nosi hidžab automatski nepismena i neuka? Ne valjda??
10.10.2020 | 18:23
Da se malo ukljucim u ovu pricu, jer smatram da malo poznajem taj svet, buduci da sam isao nekoliko puta poslom u Iran (a i u jos neke islamske zemlje). Stvari nisu bas tako crno-bele, i smayoo i Kloba su u pravu, svaki sa svog aspekta.
U vreme pre Homeinija, Iran jeste bio i korumpirana i zaostala zemlja, takve slike sa onom g-djicom ne daju pravu info o stanju. Nakon revolucije i dolaska Homeinija, neke stvari su ucinjene na planu socijalne politike, skolovanja, podizanja opste kulture, javnih radova, elektrifikacije... ali naisao je rat sa Irakom od 8 godina, nakon toga sankcije, sto je samo pogodovalo jacanju nacionalnog osecaja u stvari siitskog islama. sto za posledicu ima izmedju ostalog i taj kodeks oblacenja. imao sam priliku da budem na jednoj privatnoj zabavi na kojoj je bilo i alkohola, i zene su bile obucene pro-zapadnjacki...
U Isfahanu recimo postoje hriscanska i jevrejska cetvrt u starom dleu grada, hriscani imaju pravo da proizvode alkohol ali samo za svoju upotrebu, u dobrom delu Irana i dalje postoje hramovi zoroasterijanaca (Zaratustra = Zoroaster).
Iran je jedna kompleksna i lepa zemlja, Iranci nisu arapi, i poznajuci neke stvari ne bih bio tako iskljuciv.
10.10.2020 | 19:00
Sve u redu. Ako ništa drugo, zanimljiva tema je otvorena. Barem meni.
10.10.2020 | 20:17
Preporucio bih jednu jako dobru knjigu na ovu temu - "Svi sahovi ljudi".
moze da se nadje i u pdf formatu.
10.10.2020 | 20:35
Hvala na preporuci.
Smayoo, znaš me valjda bolje od toga da možeš zaključiti kako ne vežem hidžab i obrazovanje jedno s drugim. Ili ne znaš.
11.10.2020 | 07:00
Pa rekao bih da znam, ali to je proizlazilo iz toga što si napisao.
12.10.2020 | 10:53
A kada smo već otvorili temu evo tri činjenice za koje nisam znao:

Adolf Hitler je 1939. bio nominiran za - Nobelovu nagradu za mir?!?
Istina, nominacija je kasnije povučena i treba uzeti u obzir da bilo tko ko ima neki doktorat može nominirati drugu osobu za Nobelovu nogradu za mir, što znači da vrijedi goli ….c. Osim dvojice današnjih predsjednika (Obama, Trump) još par predsjednika koji su bili nominirani su Benito Musollini, Staljin (2 puta) i naravski - Putin.
Sve mirotvorac do mirotvorca…

Prvi ikada vojni avion koji je srušen tijekom bilo kojeg rata na planeti jest austrougarski, 1915. ga je srušio srpski artiljerac Rade Ljutovac - topom.
E, topom…

Ako ikada pomislite da nemate sreće u životu, čitajte ovo:
Tsutomu Yamaguchi je bio na poslovnom putu 6. 8. 1945. u Hirošimi, na dan kada je na taj grad bačena atomska bomba.
Tsutomu je nekako preživio i brže bolje se odlučio vratiti doma - u Nagasaki, gdje je stigao dan prije nego što je pala druga atomska bomba.
E, i tu je preživio, doživio 93 godine i 4. 1. 2010. umro ostaviviši iza sebe tri sina.
12.10.2020 | 12:21
Eto jedna slikica:

www.memecenter.com/fun/809948/iran-then-vs-now
12.10.2020 | 15:27
Kloba kaže:
A kada smo već otvorili temu evo tri činjenice za koje nisam znao:...


Sad si me sjetio na jedan isto zanimljiv povijesni podatak, a tiče se američkih vojnih aviona F-14.
Za razliku of F-15, F-16, pa i najnovijih F-35, koji se prodaju strateškim partnerima i sličnima, F-14 je bio proglašen američkim visoko-tehnološkim postignućem i kao takav se nije prodavao nikom, pa ni najbližim vojnim i političkim partnerima.

Međutim, ne bi bila zanimljivost da baš nikom nisu prodali taj avion.
Prodali su ga samo jednoj jedinoj državi. Pogodi kojoj. Nije Izrael
12.10.2020 | 15:32
...a postoji još jedna zanimljivost vezana uz ovu temu...

Unatoč prebacivanju dijela rasprave u novu temu, pri pisanju odgovora na vrhu se još uvijek prikazuje naslov "Evo i malo humora..."


Zanimljivost.jpg
12.10.2020 | 17:11
To ti piše kad ideš quotati nečiji post ili pisati post bez quotanja jer je inicijalno sad prvi post ove teme napisan u drugoj temi. Zašto je tako možda znaju admini jer oni imaju pristup bazi na kojoj je napravljen forum.
12.10.2020 | 17:50
Znam je sve ali mi se ne da.
12.10.2020 | 18:09
Gjuroo kaže:
Kloba kaže:
A kada smo već otvorili temu evo tri činjenice za koje nisam znao:...


Sad si me sjetio na jedan isto zanimljiv povijesni podatak, a tiče se američkih vojnih aviona F-14.
Za razliku of F-15, F-16, pa i najnovijih F-35, koji se prodaju strateškim partnerima i sličnima, F-14 je bio proglašen američkim visoko-tehnološkim postignućem i kao takav se nije prodavao nikom, pa ni najbližim vojnim i političkim partnerima.

Međutim, ne bi bila zanimljivost da baš nikom nisu prodali taj avion.
Prodali su ga samo jednoj jedinoj državi. Pogodi kojoj. Nije Izrael


Iran je za vrijeme šaha Reze Pahlavija kupil 79 F-14ca. S njima su dobro izmasakrirali Iračane za vrijeme rata (srušili su navodno 200 migova, od čega je 64 provjereno); a kasnije su ih koristili za zastrašivanje (F-14 ima radar izuzetno velikog dometa i opremljen AIM-54 Phoenix raketama može skinuti avion na udaljenosti od 160 km) hvatanjem iračkih migova u radarski snop što je bilo dovoljno da ovi napune gaće i pobjegnu natrag...
Švercom dijelova, ali i vlastitom proizvodnjom, uspijevali su ih održavati u letnom stanju pa je danas ironično da, nakon što je US Navy umirovila svoje 14-ce, jedine koje i danas lete na svijetu su baš one iz Irana. I to, navodno imaju preko 40 komada koji su sposobni za let i koji se poboljšavaju modernijim radarskim sustavima.
12.10.2020 | 18:10
Zanimljivo, samo nemojte da ispdane da sam ja napisao to o avionima. Ako o nečemu nemam blage veze, to su upravo avioni (uz mnoštvo drugih stvari, naravno).
12.10.2020 | 18:10
Riba kaže:
Znam je sve ali mi se ne da.

12.10.2020 | 18:34
Kloba kaže:
Zanimljivo, samo nemojte da ispdane da sam ja napisao to o avionima. Ako o nečemu nemam blage veze, to su upravo avioni (uz mnoštvo drugih stvari, naravno).


Pa dobro... Iz recentne povijest naše države si barem nešto saznao o F-16

Za F-14 si vjerojatno čuo puno ranije. Taj tip borbenog zrakoplova je postao globalno popularan nakon 2-satne reklame američkog zrakoplovstva nazvane "Top Gun"
12.10.2020 | 18:34
Djuro genijalac kaže:
Gjuroo kaže:
Kloba kaže:
A kada smo već otvorili temu evo tri činjenice za koje nisam znao:...


Sad si me sjetio na jedan isto zanimljiv povijesni podatak, a tiče se američkih vojnih aviona F-14.
Za razliku of F-15, F-16, pa i najnovijih F-35, koji se prodaju strateškim partnerima i sličnima, F-14 je bio proglašen američkim visoko-tehnološkim postignućem i kao takav se nije prodavao nikom, pa ni najbližim vojnim i političkim partnerima.

Međutim, ne bi bila zanimljivost da baš nikom nisu prodali taj avion.
Prodali su ga samo jednoj jedinoj državi. Pogodi kojoj. Nije Izrael


Iran je za vrijeme šaha Reze Pahlavija kupil 79 F-14ca. S njima su dobro izmasakrirali Iračane za vrijeme rata (srušili su navodno 200 migova, od čega je 64 provjereno); a kasnije su ih koristili za zastrašivanje (F-14 ima radar izuzetno velikog dometa i opremljen AIM-54 Phoenix raketama može skinuti avion na udaljenosti od 160 km) hvatanjem iračkih migova u radarski snop što je bilo dovoljno da ovi napune gaće i pobjegnu natrag...
Švercom dijelova, ali i vlastitom proizvodnjom, uspijevali su ih održavati u letnom stanju pa je danas ironično da, nakon što je US Navy umirovila svoje 14-ce, jedine koje i danas lete na svijetu su baš one iz Irana. I to, navodno imaju preko 40 komada koji su sposobni za let i koji se poboljšavaju modernijim radarskim sustavima.


Eto... Zar nije to zanimljivo?
12.10.2020 | 18:51
Gjuroo kaže:
Kloba kaže:
Zanimljivo, samo nemojte da ispdane da sam ja napisao to o avionima. Ako o nečemu nemam blage veze, to su upravo avioni (uz mnoštvo drugih stvari, naravno).


Pa dobro... Iz recentne povijest naše države si barem nešto saznao o F-16

Za F-14 si vjerojatno čuo puno ranije. Taj tip borbenog zrakoplova je postao globalno popularan nakon 2-satne reklame američkog zrakoplovstva nazvane "Top Gun"


Da te ovi čuju, zatukli bi te do korijena. F-14 je mornarički zrakoplov! Mornarica ima aviatore (naval aviator), a zrakoplovstvo pilote. I nikad, ali nikad, se ne smije pomiješati mornarica s bilo kojim drugim dijelom oružanih snaga SAD-a
Oni imaju sve svoje, pa tako i svoje avione!
12.10.2020 | 19:26
Djuro genijalac kaže:
Gjuroo kaže:
Kloba kaže:
Zanimljivo, samo nemojte da ispdane da sam ja napisao to o avionima. Ako o nečemu nemam blage veze, to su upravo avioni (uz mnoštvo drugih stvari, naravno).


Pa dobro... Iz recentne povijest naše države si barem nešto saznao o F-16

Za F-14 si vjerojatno čuo puno ranije. Taj tip borbenog zrakoplova je postao globalno popularan nakon 2-satne reklame američkog zrakoplovstva nazvane "Top Gun"


Da te ovi čuju, zatukli bi te do korijena. F-14 je mornarički zrakoplov! Mornarica ima aviatore (naval aviator), a zrakoplovstvo pilote. I nikad, ali nikad, se ne smije pomiješati mornarica s bilo kojim drugim dijelom oružanih snaga SAD-a
Oni imaju sve svoje, pa tako i svoje avione!


Dok sam to pisao više sam razmišljao o tome hoću li se tebi zamjeriti što "Top Gun" nazivam reklamom

Vidiš, nisam ga nikada doživljavao kao isključivo mornarički avion. Ispričavam se cijelom NAVY-ju i JU-ES marincima, sir!
14.10.2020 | 10:53
Gjuroo kaže:
Kloba kaže:
A kada smo već otvorili temu evo tri činjenice za koje nisam znao:...


Sad si me sjetio na jedan isto zanimljiv povijesni podatak, a tiče se američkih vojnih aviona F-14.
Za razliku of F-15, F-16, pa i najnovijih F-35, koji se prodaju strateškim partnerima i sličnima, F-14 je bio proglašen američkim visoko-tehnološkim postignućem i kao takav se nije prodavao nikom, pa ni najbližim vojnim i političkim partnerima.

Međutim, ne bi bila zanimljivost da baš nikom nisu prodali taj avion.
Prodali su ga samo jednoj jedinoj državi. Pogodi kojoj. Nije Izrael

Priznajem, potražio odgovor na netu očekujući Saudijsku Arabiju kada mi izleti - Iran.
Jel točno?
Dobra, palac!
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 minuta
 • JOHN: Ne znam gdje tražiti. Probat ću još jedan iz sancta domenice. Original Samsung.
 • JOHN: U odnosu na original je bio nešto tanji
 • smayoo: Prije bih rekao da je neispravan taj konkretni kabel, nego da svaki takav ne valja. Traži neki deblji, jer taj ima zaštitni ekran protiv smetnji.
 • JOHN: Danas sam ga vratio i tražim alternativu
 • JOHN: Ovaj koji sam kupio ne radi [link]
 • JOHN: Imam prenosivi SSD Samsung T5 koji ima USB-C konektor i vrlo kratki USB-C M-M kabel. Neki dan sam iskeširao 140kn za kabel dužine 1m i ne prepoznaje ssd. A s original kabelom uredno radi. Koji kabel kupiti a da cijela priča funkcionira?
 • Parangal1307: Isto optika A1 ,Big Sur ,Iphone mejeri brzinu do 295 mgb , MBP 2019 16 inh šteka nakon instalacije
 • ping: Kod mene ne. Big Sur, A1 optika.
 • Parangal1307: nakon instalacije Big Sur ,problem sa brzinom interneta ,ima li netko slično ili neka saznanja ?
 • ZeljkoB: [link]
 • ZeljkoB: Koristi li tko
 • Borostef: Jedino su to trebali javno i reći :)
 • Borostef: A Apple je da to izbjegne odlučio rađe malo usporiti telefone kod kojih je baterija slabija kod izvršavanja takvih zadataka
 • Borostef: To je dio cijele te priče - skandala... Kad iphoneu baterija padne ispod nekog postotka neki zahtjevniji zadatak može srušiti sistem jer tel nema otkud povući dovoljno energije
 • Borostef: [link]
 • Air: Odakle ta tvrdnja da će se telefon srušiti ako mu je oslabila baterija?
 • Borostef: Umjesto da se telefon sruši kod zahtjevnijih zadataka nakon što mu oslabi baterija, oni su odlučili da će se malo usporiti.
 • Borostef: Stvarno nemam neku potrebu braniti Apple ali ako je to najgora prevara koju su napravili i nije baš neka.
 • Air: Ali poanta Applove namjere i djela prevariti svoje korisnik / kupce ostaje :(
 • Air: i nepismeno i štošta drugo..
 • Air: Što kod njih nije tendenciozno napisano :)
 • smayoo: Istina je, naravno. Ali ne možeš reći da nije tendenciozno napisano
 • Air: Kakve ima veze što je 24sata za ovakvu vijest? Misliš da je neistina?
 • Bertone: Ne samo da su se ubili, nego uz vjerojatno dobru maržu za sebe čiste EU skladišta od modela kojeg tamo vjerojatno više nitko ne kupuje.
 • Djuro genijalac: [link]
 • Djuro genijalac: Ubili se od Crnog petka...
 • Borisone: 24sata :-)
 • Air: Za one koij još vjeruju u dobre namjere Apple-a [link]
 • smayoo: Inače, MN jest, naravno, Bosanac (u najboljem smislu te riječi :) ), ali gimnaziju je završio u Rijeci. :)
 • smayoo: Meni je ipak bio najjači u "Letu iznad kukavičjeg gnijezda" u Gavelli (davne neke 1992. ili 3. ne sjećam se više), i kao Leone Glembay, naravno, u Vrdoljakovom filmu
 • Kloba: Rak. Koliko god mi ga je žao, neka se što manje mučio ako je već tako morao otići. Osobno mi je bio najdraži kao osnivač Hajduka u Malom Mistu. Niti jedn Bosanac tako dobro Spliću odglumio nije.
 • smayoo: RIP :(
 • Bertone: Otišao Mustafa Nadarević :(
 • smayoo: Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna. :)
 • Bertone: Ma daj, jel ti to o Covidu? :D
 • smayoo: Johnny Mnemonic na Doma TV. Dugo nisam gledao. Radnja se događa 2021. :)
 • Djuro genijalac: [link]
 • Djuro genijalac: Piši samo :-)
 • smayoo: Oho... ovo si moram zapisati... :)
 • Djuro genijalac: Ako si na putu pa prolalaziš kroz Karlovac, preporučam Behara. Ćevapi su famozni, a somun je vjerojatno najbolji na svijetu
 • smayoo: Ništa nova od tada, nažalost. :)
 • arhitekt: Smayoo :) mislim da je bilo prije po godine :-) al sad trazim nove kandidate :-)
 • smayoo: nisi li to isto pitao nedavno? :)
 • arhitekt: di su dobri čevapi tu u Rijeci? :)
 • Daddo: Smayoo bi ti rekao - piši u forum. Cloudflare možda nije tvoja krivica.
 • Borostef: Ako mi još jednom izbaci da tražim vlakove, autobuse ili slično ubit ću nekog :)
 • Borostef: jel netko zna kako se riješiti onog cloudflarea koji mi uporno iskače na nekim websiteovima? Riječ je o Macu i svim browserima. Promijenio sam DNS u google, restartao router, ispraznio cache ali i dalje gnjavi
 • smayoo: Ovisno o tome koliko je star MBP, preko te veze hoće ili neće prenijeti i zvuk. 2008 neće, 2012 hoće, na primjer
 • smayoo: Može, trebaš MDP na HDMI adapter
 • grof: Joooj, pa ovo je još živo! :)) Pozdrav starima i novima, a usput pitanje - Da li se Macbook Pro 15 može preko minidisplay porta spojiti na hdmi na android tv-u? Pa da se igram Xcom na velikom ekranu? :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.90 Seconds

Provided by iJoomla SEO