Struji struja u mojim venama
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Struji struja u mojim venama


23.09.2020 | 17:02
Kloba kaže:
Sada sam naučio i to. Automatski i topljivi osigurači.
Uvijek sam pričao, čovjek na ovoj stranici svašta može naučiti.


Hvala Ribi i od mene, ali evo, dozvolite mi ipak sitan ispravak. Hrvatski termin je RASTALNI osigurači, odnosno rastalni umetak (a osigurač je zapravo sve skupa, s porculanskim podnožjem i čašicom). Ova stranica je vjerojatno od nekog autora iz BiH, Srbije ili CG (vidim, naime i da spominje strujna kola, umjesto strujnih krugova i još neke izraze).

Osim što su automatski osigurači komforniji i brži u proradi, bitno je i to da rastalni osigurači, kad su ovako stari (a danas su svi koji su još u funkciji po kućama i stanovima - jako stari), više nemaju dobar dosjedni kontakt između umetka i podnožja, pa se na tom mjestu griju i potencijalno mogu izazvati požar.

Rastalni osigurači se koriste i danas na određenim mjestima, ali ne više ovakvog tipa, upravo radi nepouzdanog dosjednog kontakta. Usljed starosti i topline, podnožje se deformira, više nije ravno i dosjedna površina između podnožja i umetka se reducira i na manje od 10% one površine koja bi trebala biti, a to onda znači i da se prijelazni otpor tu poveća 10 puta, pa onda to pak znači da se razvija i 10 puta više topline, tj. bude znatno veća temperatura. I, nakon što jedne zimske noći uključiš električnu pećicu da ti malo dogrije sobu, drugog jutra čitaš o svojoj kući u crnoj kronici: "Noćas je u ... četvrti ... izbio požar u stanu na 4. katu stambene zgrade. Stanari su se srećom na vrijeme probudili i sigurno evakuirali, ali stan je potpuno izgorio, kao i dva susjedna. Vatrogasci kao uzrok požara navode kvar na električnim instalacijama."

Danas su rastalni osigurači u kućnim instalacijama samo tzv. "panceri" u priključnom ormariću Elektre, pod njihovim ključem. Oni su izvedeni sasvim drugačije, tzv. NVO (nožasti visokoučinski osigurači).

23.09.2020 | 17:36
Pa onda, kad smo već zagazili u temu, a iz iskustva znam koliko sranja i fuša ima po kućnim električnim instalacijama, i koliko nerazumijevanja i neznanja među ljudima koji se ljudima prodaju kao "stručnjaci" za tu temu, da napišem još koju bitnu o tome.

OSIGURAČI (automatski ili rastalni) štite od kratkog spoja. Dakle prvenstveno služe zaštiti kabela (onog pod žbukom, u zidu, prvenstveno). Uz to, nekad se smatralo kako osigurač može poslužiti i kao zaštita od tzv. napona dodira. Instalacija se izvodila tzv. "nulovanjem" (kao na onoj horror slici, takav sustav zaštite se zove TN-C i danas nije dozvoljen za nove izvedbe u kućnim električnim instalacijama, kao ni u uredskim, trgovačkim prostorima, školama, bolnicama i sl.) tako da je metalno kućište nekog električnog aparata (u utičnici, ili tek na samoj razvodnoj ploči, ovisno o izvedbi) također spojeno na nulu strujnog kruga. Na primjer, neka je to štednjak (štednjak i vešmašina su najčešći načini stradavanja ljudi od električnog udara u kućnim uvjetima). Mama je ostavila kuhati juhu na štednjaku, juha je iskipila i jedno 2-3 dl je iscurilo pod ploču u unutrašnjost aparata. Isti dan ili koji dan kasnije se mama počela žaliti da je štednjak "trese" kad ga takne. Tata u potkošulji sjedi u fotelji i pojača TV, odmahne rukom i kaže malom Perici "pusti je, luda baba". I tako, mamu trese struja svaki put kad takne štednjak, a takne ga 42 puta dnevno, sve dok ga jednog dana ne dotakne, a da je dotrčala bosa mokrih nogu na kuhinjske pločice (npr. opet nešto kipi pa je dotrčala u panici iz kupaone). Ovaj puta je, međutim, otpor između njenih bosih stopala i keramičkog poda jedno 30x manja nego inače kad je u npr. plastičnim Scholl klompama i - tnjau - dva dana kasnije Perica uplakan u novom crnom odjelcu stoji kraj maminog lijesa i pita se kako se to dogodilo, a tata uplakan u odijelu od vjenčanja ponavlja "Sve su krivi oni iz Gorenja, jeboimpas mater, sve ću ih pobit.".

A zašto je mama poginula? Zato što se sustav nulovanja oslanja na to da će u slučaju kad faza probije na kućište (a) proboj biti potpun i (b) da će otpor uzemljenja kućne instalacije biti manji od 2Ω, jer u tom slučaju će, čim dođe do takvog proboja na masu, osigurač (automatski ili rastalni) odmah izbiti krug van. Međutim, otpor uzemljenja manji od 2Ω možda je takav u kontinentalnim krajevima, osobito u Zagorju, Moslavini, Prigorju, Zagrebu ponegdje, gdje su glinena tla, ali u primorskim dijelovima Hrvatske niti 10 Ω nije baš lako postići. A upravo u tom najčešćem slučaju (iskipila juha po štednjaku) proboj na masu nije potpun, tj. postoji određeni značajniji otpor kvara, jer se strujni krug na kućište zatvara preko ostataka masne slane juhe, a ne preko tvrdog metala. I onda struja kvara nije dovoljno velika da izbije osigurač, pa kućište trajno ostaje pod naponom. Ne punim naponom od 230 V (btw, 220 V više nije mrežni napon u Hrvatskoj još od 1996. godine i uključenja Hrvatske elektroenergetske mreže u europski UCPT), nego nekim djelomičnim, npr. 70 ili 80, možda 100 V prema zemlji.

E, sad, tih 70 ili 80 V, dok mama nosi Scholl plastične klompe, ne stvara dovoljnu struju da je usmrti ili ozlijedi, jer se značajan dio napona izgubi na izolaciji samih papuča. Međutim, kad jednom dođe bosa, pa još mokrih nogu, 70 ili 80 V je više nego dovoljno da je kvalitetno ubije. Zauvijek. I tako Perica ostaje siroče jer je tata mislio kako mu je žena "luda baba" i "pusti je, fantazira", a i samoj mami je bilo važnije promijeniti pločice u kupaoni, nego imati sigurnu električnu instalaciju.

Iz tih se razloga danas ne dozvoljava električne instalacije izvoditi na takav način, a osobito se ne dozvoljava električarima "brikati" (onesposobiti) FID sklopku koja "kurac samo uvijek nešto zajebava i što će ti to".

A FID sklopka (ona koju je Kloba nazvao "T" sklopka jer ima na sebi tipku označenu s "T" kao "test", da svatko može sam provjeriti radi li mu ispravno) ne služi da štiti od preopterećenja, nego upravo da štiti od djelomičnog proboja na kućište, takvog koji ne okida osigurač, ali je opasan za ljude.

Ona radi sasvim drugačije, uopće nije bitna da štiti instalaciju, nego upravo i jedino i samo ljude. Tadi tako da konstantno provjerava je li struja faze jednaka struji nule (a morala bi biti jednaka, zato se i zove strujni krug) i, ako se javi razlika koja je veća od one koja bi mogla biti opasna (a to je, po aktualnoj normi, za normalne kućne prostore - 0,03 ampera), izbacuje taj dio instalacije kojeg štiti. Dakle, FID sklopka (FID je btw uvriježeno, ali zastarjelo ime, danas se naziva ZUDS na hrvatskom - zaštitni uređaj diferencijalne struje - ili RCD na engleskom - residual current device) reagira na struju od 0,03 A, a osigurač kakav tipično štiti utičnice i slične priključke - 16 A. Razlika je, dakle, veća od 500 puta.

Ovisno o tome kako je izvedena instalacija, negdje je (kao u primjeru s početka teme) moguće jednostavnom zamjenom razvodne ploče i ugradnjom diferencijalne zaštite unaprijediti svoje instalacije sa zastarjelog TN-C na današnji TN-S sustav. Negdje, nažalost, to nije moguće izvesti bez štemanja i razvlačenja nove instalacije jer su se u vrlo starim objektima instalacije razvodile sa samo dva, umjesto s tri vodiča, tako da nema tog trećeg zaštitnog vodiča (tzv. žutozelene žice iliti uzemljenja).

Prije 20+ godina, kad su se počele ugrađivati, FID sklopke su bile jako skupe pa se obično na svaku razvodnu ploču stavljala samo jedna, koja bi, u slučaju prorade, izbila sve što se napaja s te ploče (npr. cijeli stan, cijeli kat kuće i sl.). Ja danas popi*dim kad mi škriljac od investitora unjka da što sam mu nacrtao "tolike FIDovke" kad to "ne treba" i "skupo je", a nije mu skupo bljunuti 500+ kuna za kvadrat pločica i da ne povlačim druge usporedbe. A btw govorimo o cca 100 kn po komadu FIDovke. A još više popi*dim kad investitor nema problema s tim, a onda električar počne mudrovati i srati da šta kome to treba itd.

Uglavnom, moj je pristup da na kućnim instalacijama (pametnim ili klasičnim) imam na svakoj razvodnoj ploči minimalno 4 ZUDS: 1 za utičnice i priključke u suhim prostorima, 1 za utičnice i priključke u kupaonicama i na terasama i sl, 1 za rasvjetu u suhim prostorima, 1 za rasvjetu u kupaonicama i vanjskim prostorima. Glavni razlog je taj što je poželjno, kad ti izbije FIDovka zbog neispravnog aparata, da ne ostaneš u potpunom mraku, jer taj kvar može biti povezan i s nečim drugim, pa bi bilo dobro ostaviti mogućnost sigurne evakuacije iz prostora. Zato je rasvjeta na posebnim FIDovkama. A "mokri" su krugovi na posebnima jer su rizičniji pa je opet dobro da kvar na "mokrim" krugovima ne izazove ispad svih utičnica ili rasvjete u kući, tako da život u kući funkcionira dok se čeka majstora. Po mom sudu, to vrijedi dodatnog troška od 300-400 kn, jbg...
23.09.2020 | 17:44
Bajdvej, niti događaji kao što je ova legendarna scena nisu mogući ako postoji diferencijalna zaštita na instalaciji...

24.09.2020 | 05:00
Poučno štivo Smayoo. Palac.
Samo, ono sam zvao T sklopkom jer sam taj osigurač koji ispada izgleda poput slova T (baš ona polugica koju vraćaš nazad). Valjda sam likovni tip, pa sve nazovem iz prve na što me podsjeća dok me netko pametniji ne ispravi. Nije meni ništa napisano ispod, znaš da sam slikao - da nemam natpise koji osigurač je za koju prostoriju, i što je najgore - čitajući tvoj predzadnji post - sve više imam osjećaj da je i meni sfušareno.
Znaš da sam se i ja žalio na štednjak i jednom napisao da na njemu, i na suđerici (ne sjećam se da li sam to napisao) znam osjetiti ta mala stepavanja. Samo mi na podu kuhinje imamo linoleum.
A tu je on kao, mijenjao struju.
A već sam i pod ovom temom napisao kako uvijek u kuhinji FIDovka ispada.
EDIT:
Čekaj, znači danas bi osoba, ukoliko su instalacije izvedene kako to treba biti - ostala živa jer ju je spasila FID sklopka u ovom zadnjem videu?
24.09.2020 | 09:06
JOHN kaže:
smayoo kaže:
Kakav horror...

Meni se digla kosa, a mogu se mislit kako je smayoo.
Air..... za novu kutiju, osigurače iz 21st, nešto štemanja i vjerojatno nešto metara novih instalacija....električar će te vjerojatno doći cca 5000-7500kn skupa s rukama.


Mislim da je se @JOHN zaebao za jednu nulu. Prije desetak godina i ja sam imao sklop poput kolege, koji je poslao te slike. Meni je to odrađeno za cca 600-700 kn. Ok bila je neka akcija ili popust za moju zgradu, ako to napravi ovlašteni elektičar od Elektre, tako da ta cifra ne stoji. Mišljenja sam da je plafon za tu uslugu oko soma kn.
 • Air
 • Korisnik
 • 13
24.09.2020 | 09:52
Ja sam dobio ponudu od električara:

- 50 kn FID jedna sklopka (kod mene ih je 8)
- 350 kn kutija
- 250 ruke ili nešto zaboravio sam što ali 250 je.
- 250 -300 (ako su žice prekratke otvaranje sata i njegovo novo pečačenje - plaća se elektri)

Cca 1000 - 1300 kn

NIsam pitao je li to preko računa i potvrde kako @Smayoo preporuča
24.09.2020 | 10:09
John vjerojatno nema iskustva s tako malim razvodnim pločama pa je zato napisao veću cijenu. Na ovih 1300 kn ja bi dodao još 400-500 kn trošak ispitivanja i izdavanja zapisnika i potvrde od ovlaštenog ispitivača.

Kloba kaže:
Čekaj, znači danas bi osoba, ukoliko su instalacije izvedene kako to treba biti - ostala živa jer ju je spasila FID sklopka u ovom zadnjem videu?


Točno.
 • Air
 • Korisnik
 • 13
24.09.2020 | 13:06
Što bi bilo jednostavno kad može komplicirano. (Druga strana Balkana )

Krenu spojiti žice iz problematične utičnice.

Naravno idem redom, provo provjeriti koja je faza.

Odvrnuo osigurač skinuo zaštitne izlolir trake, očekivano idem prvo provjeriti smeđu između dvije plave.

Kad ono nije smeđa.

Baš je onaj tko je birao boje žica...

Koliko vidim morat ću tražiti električara koji je voljan doći i utvrditi koja je od preostalih žica uzemljenje.
24.09.2020 | 13:44
Prvo, čime provjeravaš? Ako je običan probirštift, to nije dovoljno pouzdano. Može ti zasvijetliti i na žicu koja nije faza. Ako ti na probištift svijetli više žica, ili čak sve, najpouzdanija provjera je obična klasična žarulja sa žarnom niti. Grlo, dvije žice, krokodil stezaljke (izolirane na prstima). Jednu spojiš na žicu koju testiraš, drugu na npr. neki metalni dio vodovodne armature. Ako žarulja živo svijetli, to je faza. To je posao za raditi s električarskim cipelama, u dugim hlačama i jakni (radna odjeća, za električare) i izolacijskim rukavicama.

Ako ti nije zasvijetlio probirštift ni na jednoj žici, moraš drugom rukom biti naslonjen za keramičke pločice na zidu ili se držati za vodovodnu armaturu.

Naravno, ako ti je osigurač izvađen, logično da ne svijetli probirštift, jer si prekinuo fazu.

Drugo, na nulovanoj instalaciji nije moguće utvrditi koja žica je nula, a koja zaštitni vodič. Obje su žice - nula, nema zaštitnog vodiča.
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 18 sati
 • jura22: Kakve veze ima kako se ikoliko i od koliko puni baterija? Baterije na bazi litija nisu osjetljive na dopunjavanje osim ako Apple ima neku urotu i nakon xy punjenja lazno pokaze da je baterija gotova.
 • ante_p: @drlovric potpisujem :)
 • drlovric: Stvarno pazite kada cete puniit telefon, i koliko. I od koliko. Da bi eto baterija potencijalno duze trajala. I to nekome ko ce ga kupiti rabljenog od vas? :) Svaka cast, la ja za to nemam zivaca ni vremena. Ni volje.
 • big_mac: Koristim ga dosta i za gejming i cesto nadopunjamavam kad je na 80,90%,jako cesto je na punjacu
 • songoku: Pa koliko ga onda koristis ako uspijes cili jedan ciklus 'potrositi' dnevno a non-stop je na punjacu
 • big_mac: 8.10 je bilo tocno 7mj i taj dan je palo za 1%
 • songoku: @big_mac Ali to je vise od jednog cijelog ciklusa dnevno, ako kazes da je 7 mjeseci star
 • big_mac: iMazing kaze 224 ciklusa punjenja
 • JOHN: :-)
 • JOHN: big_mac svaka čast na dosljednosti, ja ne bi imao živaca pratit jel mi baterija na 50 %. Al na 20% mi nije bed jer je ionako tada vrijeme za spavanac!
 • big_mac: @ante_p iphone xs Nakon 7mj palo 1%
 • ante_p: @big_mac koji iphone imas? za koliko vremena korišenja punjenja izgubio 1% na bateriji? kod mene u 2 godien na 84% iphone x
 • big_mac: Ja sam sa novim ajfonom odlucio imati bateriju sto cesce na punjacu i nisam dopuštao da padne ispod 50%.Rezultat toga je da evo tek nakon 7mj maksimalni kapacitet je pao za 1% dok bi na prijasnjim baterijama to bilo puno puno prije.
 • drpongra: Prije sam pazio na to, ali na posljednja 2 iPhone-a me baš briga, i sve radi za 5!
 • drpongra: Puniš po potrebi i kako te volja, svaka baterija ima svoj vijek trajanja, pazili mi na cikluse punjenja ili ne.
 • Daddo: LiPo ne vole baš potpuna pražnjenja.
 • lucija: Otkad radimo od doma, zaboravim ga staviti na punjenje navecer jer nema potrebe pa si razmisljam jel mi bolje gs ;puniti svaku noc kada je jos na 30-40% baterije ili sto?
 • lucija: Ekipa sto se tice basterija na novijim mobitelima, je li ok ak se isprazmi do kraja pa ju puniti ili je bolje pretkraj ju puniti?
 • lucija: U T-Comu je 552kn mejsecno dok je ovdje 69EUR mjesecno 199 EUR odmah.
 • lucija: Da, razlika je cca 1000 kn. Tu je Pro 1120 pa nadalje. [link]
 • Matija klc: Zato je kod nas u istyle paprena cijena
 • Beli: thnx lucija. To je dobra cijena.
 • lucija: 199 EUR odmah *
 • lucija: 256 GB je 199 EUR 30 na 24 mjeseci.
 • lucija: Sve je to istina Daddo. A s cijenama Samsung modela, ne znam koliko je iPhone samo statusni model vise.
 • Beli: Hej lucija, ak mije tajna, koliko GB, gdje i cijena. Hvala unaprijed :)
 • Daddo: Jel najbolje ikad i bez greške? Ne. Ali je za moje potrebe najmanje loše. I radije i generacijski stariji apple uređaj nego aktualnu alternativu.
 • Daddo: Vrijedi toliko koliko netko sam sebi odredi. Isplati li se? Meni da. A nije da nisam probao većinu alternativa.
 • Daddo: i prije no me optuži itko za seksizam... nije to samo ženska stvar... većina protuargumenata je - ne vrijedi te novce.
 • Daddo: Icokej... žene su ionako - meni je ljepši. A iphone je još uvijek većini (nažalost) statusni simbol a ne potreba.
 • Daddo: reko bi onaj glumac - nije da nemam nego ne dam. :D Što Pro ima a da meni treba? LiDAR? Ne treba mi.
 • lucija: smijem se jer je to dosts zensko razmisljanje
 • lucija: 12ica mi malo izgleda kao igracka jeftina, pro je dosta ljepsa haha
 • Daddo: dimenzijama najradije bih mini... strah me samo kakva je autonomija aktualnih modela po pitanju baterije... pa možda nakraju završim na 12
 • big_mac: Ja se dvoumim izmedu 12 i 12 pro. Kamera mi je skoro pa nebitna a vidim sve ostalo je isto pa cu vjerojatno uzet 12
 • lucija: Hvala :D Imala sam 8icu, dosta je veci. Nadam se da ce me sluziti barem 3-4 godine :D
 • stefanjos: neka te dugo sluzi :) ja cekam mini :)
 • lucija: Kupih danas 12icu, super zgleda. Evo fotki grafitnoh, dosta je lijep: [link]
 • lucija: Ja najcesce citam Jabucnjak anonimno jer se zaboravim ulogirati. :P
 • smayoo: Anonimci nisu ulogirani, Vanjuška. Kako misliš da može biti neki decidirani kriterij po kojem bi znao da su otišli? Možeš samo odrediti neko fiksno vrijeme nakon kojeg ćeš podrazumijevati da su do tad sigurno otišli
 • smayoo: :D
 • Riba: :)
 • Djuro genijalac: Riba, MAJSTORE!!!!! :-D
 • Riba: Laziramo broj posjeta da obmanemo ogasivace.
 • Riba: Koliko para, toliko muzike!
 • Vanjuška: To je neki bug, mislim ono, 399 anonimaca odnosno neulogiranih korisnika da je odjednom sad na forumu, teško :D Nešto je Riba opet zajebao :P
 • smayoo: kao i na svakom forumu... :)
 • Robert_84: malo gledam ove brojeve... tko je prisutan. zanimljivo uvijek istih par imena i recimo od 200-40 anonimaca. A u forumu uvijek istih 10 clanova raspravlja o svemu. :)
 • smayoo: Taj kabel gura velike frekvencije. Mali su izgledi da nešto über jeftino radi pouzdano i bez gušenja
 • kupus: morat ces od kineza onda, al ces ga cekat

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 2.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO