Potres u Zagrebu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Potres u Zagrebu


24.03.2020 | 21:49
Dado - ne postavljaj pitanja na koja znaš odgovor samo da bi ispao pametan.
Odgovor svima:
Onda je najbolje da centar glavnog grada ostavimo ovakvim kakav je, jer to nije prva stvar koju turisti dođu gledati kada slete u Zagreb...
Djuro, kuća i zgrada nisu isto, pogotovo ako je zgrada spomenik kulture - ali tebi to ne trebam objašnjavati?
Posljednje: ja sam svoj odgovor premjestio u odgovarajuću temu.
Zaključak: vidim da samoizolacija čini svoje... svi imamo potrebu ispasti jako pametni i vrijedni divljenja. Podsjetio bih da članovi koji su stvarno zauzeti bilo potresom, bilo umorom od pomaganja za pripreme za udar virusa - sigurno sada ne provode vrijeme ovdje (ne vidim JOHN-a, Vanjušku i takve članove koji su u stvarnim problemima ili su pregledavali ruševine (što god da su radili - radili su) pa su u krevetu umorni najvjerojatnije.
Daddo, prije 15 postova si napisao kako ti se "ne da više". To sam tada shvatio kako si umoran od rada, no eto te tu - još uvijek dijeliš lekcije neistomišljenicima.
Stoga ću se ja poklopit ušima i svima vama, dragi ljudi, reći - ugodno spavajte i laku noć!
Bez ikakve ljutnje, da se razumijemo...
EDIT:
Smayoo ima neke projekte iza sebe, stručnije piše - shvatite to tako ako ja pišem onako - preplastično.
24.03.2020 | 22:14
Kloba... umor je luksuz koji si trenutno ne mogu priuštiti. Ovako kratim vrijeme i održavam mozak budnim. Moji postovi nisu "osobni", nego pokušavam dobiti input kako dišu oni koji nisu u sustavu i što ih mori, jednom kad sve ovo prođe (a mora proći) - možda budem mogao nešto od toga iskoristiti ako ništa da lakše objasnim što "Kloba" ili "Smayoo" ili netko drugi želi, ako ikad me se bude pitalo.

Eto, ti si se već predao. A nismo ni počeli na temu "stare zgrade".

Čovjek ti je konkretno rekao što je problem, i to nije problem samo Zagreba, nego ti Smayoo veli i Rijeka... a pitaj u Dubrovniku koji je pod zaštitom UNESCO-a kako se stvari "obnavljaju".

Unatoč ogromnom prirezu i proračunu Grada Zagreba koji nije mali... pogledaj koliko love dolazi od davanja građana, a koliko je iz nekih kreditnih sredstava, za koja se daje i nekakav zalog.

Na stranu sve strategije i planovi... a svakih par godina se rade nove studije i istraživanja za projekt ovaj ili onaj... sve javne tribine... uvijek imaš onih koji su protiv... i onih koji su za... ne nužno zato jer je stvar dobra i ispravna nego jer u tom vide neki svoj interes.

Konkretno, znaš koji je najveći strateški projekt Grada za napravit do 2020-e? Koji je predstavljan u Bruxellesu?

Hint... relativno je blizu epicentra prvog i najjačeg potresa u Gradu.... pa je samim tim i vezan za temu.

Dapače, vezan je i za onu prvu iz koje je ova nastala.

24.03.2020 | 22:24
Sve OK. Ali smatram da se u 20 godina vladanja Milana Bandića moglo donjeti bolje GUP-ove, a ne da u centru imamo našminkane ruševine, a ostatak grada (konkretno moj dio) izgleda kao da ga je projektiralo dijete od pet godina sa malo malim, malo velikim LEGO kockicama.
Zaključno, ako se nakon ovoga vlasti, kako lokalne, tako i županijske i državne ne trgnu da njihovo dupe nije najbitnije i da su tu da služe narodu a ne sebi i rođacima, onda nam nikada spasa nema.
A sada fakat idem, ne da mi se više tipkati - rađe pogledam neku seriju ili film i odem čorit.
Pa jbt, u moje vrijeme je Bandić radio sranja sa Croatiabusom, Leonom Sulićem, prenamjenjivao zgrade i mešetario zemljištima čega se više nitko ne sjeća. Do danas je okrenuo tolike pare, i on i rođaci, da bi ga trebalo suditi za više kaznenih dijela. Ako misliš da nisam u pravu jer radiš u Gradu, a ti to misli. Ja mislim drugačije.
EDIT:
I nisam se predao, samo mi se zaista ne da više za danas. Samo to... Malo da se isključim iz svega. Svako malo jebeni potres. A ja da tu tipkam. Ma daj... Ti si ignorirao ovaj oko 21:00 h, oguglao - što god. Ja samo mislim da mi je za danas - dosta svega.
EDIT:
www.vecernji.hr/vijesti/zagreb-se-opet-zatresao-1388593
Mene ovo nakon 80 puta malo razjebe. Sorry svima ako nemam živce da na to reagiram flegmatično, kuća mi je građena 1938.
24.03.2020 | 23:17
Kreten... sad tek vidim da sam krivo napisao godinu...

dakle, kog zanima, članak je tu:

magazin.hrt.hr/555140/price-iz-hrvatske/...ekture-do-propadanja

pa si kopipejstajte.
25.03.2020 | 13:59
Hvala svima, dobro smo. Živi i zdravi...

Preselili u stan od punca u Zvonimirovu, niže prema centru grada gdje su samo zidovi (žbuka) popucali...
Kuća na Lašćini još čeka statičare da dođu i kažu što i kako... Nisam sretan s ovim snijegom/kišom jer mi voda polako prodire preko tavana u stan, a nigdje ne mogu kupiti folije da bar prekrijem stvari... Ne znam ni smijem li ulaziti u stan...

Uzeli smo što smo mogli, pola života mi je u vrećama i sad samo čekamo. Osiguranje od potresa nula bodova, kuća nije etažirana pa je bilo preskupo nadoplatiti još za to itd...

Nadam se pozitivi i da će reći da je sve ok, ali kad gledam pukotine i vidim da je strop odvojen od nosivih zidova na svim stranama u dvije glavne sobe...

Ostaje nam čekati dok dođu do nas.
25.03.2020 | 15:11
Neka ste vi nama živi i zdravi, sve se može popraviti, osim izgubljnog života i uništenog zdravlja.
25.03.2020 | 15:18
@vanjuska, tatin prijatelj u Bjelovaru proizvodi folije, pokušaj se raspitati da ti pošalje paket folija iz Bj na broj 0913305222 ili 0912049375.
Čuvajte se!
25.03.2020 | 15:34
jbg, Vanjuška držim fige da ipak bude spasivo...
25.03.2020 | 15:53
Vanjuška kaže:
Hvala svima, dobro smo. Živi i zdravi...

Preselili u stan od punca u Zvonimirovu, niže prema centru grada gdje su samo zidovi (žbuka) popucali...
Kuća na Lašćini još čeka statičare da dođu i kažu što i kako... Nisam sretan s ovim snijegom/kišom jer mi voda polako prodire preko tavana u stan, a nigdje ne mogu kupiti folije da bar prekrijem stvari... Ne znam ni smijem li ulaziti u stan...

Uzeli smo što smo mogli, pola života mi je u vrećama i sad samo čekamo. Osiguranje od potresa nula bodova, kuća nije etažirana pa je bilo preskupo nadoplatiti još za to itd...

Nadam se pozitivi i da će reći da je sve ok, ali kad gledam pukotine i vidim da je strop odvojen od nosivih zidova na svim stranama u dvije glavne sobe...

Ostaje nam čekati dok dođu do nas.

Glavu gore.
Imaš kakve slike iz daljega i bližega tih prostorija? Imaš li slike potkrovlja? Slike krovišta izvana, slike da se vidi pokrov, slike nadozida(zidovi ispod krovišta).
Malo će zvučati neobično al pozitivna je stvar što je iznad tebe potkrovlje. Da je još jedna stambena etaža, to bi bilo gotovo sigurno za crveni karton. Neugodno je to što bi vlaga mogla napraviti nešto dodatno štete, al bolje to nego da je proglase nestabilnom. U svakom slučaju, prilikom pregleda inzistiraj da se uđe u potkrovlje, naravno pod uvjetom da je sigurno pristupiti.
25.03.2020 | 20:10
Svega će bit Vanjuška, samo nas nebu jednom. Nek ste svi živi i zdravi, a ostalo će doći
26.03.2020 | 08:43
Prve procjene štete od strane struke došle. Cijena popravaka sada je dvije milijarde eurića, vremenski period sedam godina, a država će pomoći sa pet posto ukupnog iznosa. Bandić lupeta kako, da je njegova ideja prošla (sada spominje 80% je trebalo ulagati Grad, a 20 posto vlasnici), ne bi stradalo ni pet posto oštećenih zgrada).
www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prve-pr...nog-iznosa/10135807/
Mene sada zanima, ali stvarno, kako obnoviti i po modernim propisima sanirati zgradu u samome centru grada, koja je kulturni spomenik nulte kategorije. Jel se to ruši, pa se radi po nacrtima kako je bilo do svakog detalja, ili se armirani beton ulijeva nekom forom u te porozne zidove?
Stvarno, ima li itko pojma kako je (i da li je uopće) obnovljen centar Beča, Budimpešte (kako je centar Austrougarska gradnja) ili takvo što nije moguće?
Nego, što se katedrale tiče, da nije bilo potresa, za godinu i pol bi nakon 30+ godina (ove godine je 29) sanacija iste bila gotova. Sada će trajati valjda još dva desetljeća. Ono što tu nitko ili nije polovio ili nije napisao - stradale su jako Mirogojske arkade.
I jedno i drugo je radio Herman Bolle, a katedralu je projektirao ovako nakon još tadašnjeg potresa kada je imala samo južni toranj i izgledala potpuno drugačije. Njegovom zaslugom ima taj gotički stil...
www.vecernji.hr/vijesti/veliki-ce-se-pot...i-na-gradnju-1388623
Ovako je izgledala stara katedrala koju je isto oštetio potres, a projekt obnove je radio Herman Bolle. Kao i Mirogojske arkade, Lenucijevu potkovu. Nadam se da sada tko god je na čelu gradskog Ureda za generalno urbano planiranje gradnje, odnosno izradu GUP-a - shvaća bit otvorenog prostora. Jer se do nedavno na svakoj preostaloj livadi htjelo nešto graditi...
Model_3_MGZ_300109.jpg
26.03.2020 | 08:55
Prvo treba konzervatore spustiti na zemlju jer je lako s tuđe novce trošiti.
Olabaviti zakone kao što su to Nijemci napravili. Staro i trulo bez obzira na zaštitu treba rušiti i novo graditi.
Stare zgrade se saniraju tako da se zidovi armiraju (Amerikanci imaju neke folije i epoksidne premaze).
Svi kojima je kuća oštećena trebaju duboko u džep uvući ruku i platiti sanaciju.
Oni koji imaju osiguranje, u malo boljem su položaju.
26.03.2020 | 08:59
Ma ne pitam ja za sebe, osigurani smo protiv potresa - već za ove zgrade u užem i širem centru grada. Seizmolozi najavljuju da nas kad tad treba strefiti i jači potres (možda ne kao onaj dubrovački od koliko - 10 stupnjeva po Richteru u 17. stoljeću koji je sorio cijeli grad i osjetio se od Venecije do Istanbula) - ali stare zgrade koje su zapravo ogledalo grada u samom centru treba osigurati za, pojma nemam, šest, sedam? To je pitanje za struku, ne za mene - definitivno...
EDIT:
A i to osiguranje: jučer su osiguravajuće kuće javljale koliko im se stanara javljalo za policu. Pa to su brojke u tisućama - oni će se pokušati svim silama izvući iz svake police i svakome oštećenom dati minimum minimuma.
EDIT 1:
Po meni bi najveća šteta bila (mada znam da je to najjeftinije) da se sve što je za potpunu obnovu (što ima crveni karton) sruši i na mjestu tih zgrada napravi neka moderna tipa ona bijela na Europskom trgu. To više ne bi bio isti centar. No, ako mora tako - Bože moj - mora...
26.03.2020 | 09:12
A što se Bandića tiče i tog njegovog plana - pa zar zgrada Vlade i Sabora nisu obnovljene po toj njegovoj ideji? Ili one na Trgu bana Jelačića? Tamo su ili tvrtke ili stanari tipa Ćiro i pokojna Žuži Jelinek. Ne vjerujem da oni nisu imali novaca koliko je trebalo dati. Pa su se opet zgrade srušile (oni tornjevi) bez frke. Pa i projekt mu se zvao "obnova 400 fasada" - tako nešto.
26.03.2020 | 09:36
Samo da dodam za Mirogoj. Kažu od tamo da ima i dosta napuknutih i oštećenih grobova, najviše onih koji su postavljeni u poziciji sjever-jug (valjda je tako val išao, pojma nemam). Tko ima tamo pokojnike i želi vidjeti kakvo je stanje groba, smije ali na svoju odgovornost. Arkade su potpuno ograđene i tu se ne smije zadržavati ni malo.
26.03.2020 | 09:56
Nisam građevinske struke pa ne znam detalje (a ima specifičnih detalja i bitni su) , ali na projektima na kojima sam ja sudjelovao gotovo uvijek je bila slična priča, da se unutarnja struktura kompletno rušila i uklanjala, ostavljala se samo fasada (vanjska uvijek, često i unutarnja), s unutarnje strane tih sačuvanih zidova se radilo ojačanje od armiranog betona ("ojačanje" je vjerojatno pogrešan izraz, ali nisam zapamtio točan) i onda armiranobetonske ploče etaža, stubišne jezgre i šahtovi dizala.
Za vanjsku stranu fasade, kad se radi restauracija, onda je završni sloj od nekog modernijeg materijala koji osigurava integritet žbuke, napravi kao neku opnu (to je vjerojatno opet pogrešan izraz, ali tako sam ja to sebi predočio).
Konzervatori su u takvim projektima uvijek tražili dlaku u jajetu, inzistirali su da se zadrže "značajke interijera" (npr. izgled i veličina stubišta), dimnjaci (netko je to i na TV spomenuo ovih dana, da im je radi dimnjaka zgrada uništena, a kad su htjeli rekonstruirati, nisu dobili dozvolu konzervatora) itd. Koliko god iteracija izmjena tih detalja da se radilo, nikad nije valjalo i uvijek je bio "još jedan zahtjev". Dok investitor ne bi odustao.
26.03.2020 | 10:03
Zanimljivo... Hvala na odgovoru. Barem neku sliku imam.
EDIT:
Ja samo znam da se takve zgrade restauriraju (to je točan izraz), a ne "tek" obnavljaju.
Toliko moje znanje o spomenicima kulture nulte kategorije ide.
26.03.2020 | 10:47
Bertone, svaka ti čast na ovom otkriću. Ne mogu se prestat smijat šta je lik napravio na 07:03 (kada kaže "pozdrav Zagrebu")

"Dostavite PTSP-ovcima lijekove. Ako oni ostanu bez lijekova, kakva Korona - bit' će nas na cesti ko tetrapaka naslagano"
18.04.2020 | 14:53
Realno, muke ljudi u centru Zagreba nakon potresa nikoga ne zanimaju, ali se zato o koroni naveliko piše.
18.04.2020 | 15:05
Jbg, takvi smo svi. Muke ljudi u centru Zagreba su samo njihove, kao što su muke ljudi u Gunji nakon poplave isto bile samo njihove. A corona je globalni problem.

Ne kažem da je u redu, ali tako je to. Problem je, u stvari - nerješiv na ikoji način koji bi nekom tko je tamo živio i sad nema kamo otići - bio prihvatljiv.
18.04.2020 | 20:48
jura22 kaže:
Realno, muke ljudi u centru Zagreba nakon potresa nikoga ne zanimaju, ali se zato o koroni naveliko piše.


Nije baš da nikoga ne zanimaju, ali logično je da je globalna situacija zastupljenija od lokalne.
Svakodnevno se piše o posljedicama potresa i prijeporima na tu temu. Vjerujem da je jučer cijela Hrvatska pratila skidanje vrha sjevernog tornja katedrale. I to je posljedica potresa koliko god se činilo da je to stvar samo crkve i vjernika.
Ekipa izvan Zagreba, odnosno oni koji nisu doživjeli taj potres, ne mogu ni shvatiti što je to značilo ljudima zahvaćenim potresom, a pogotovo onima koji su pretrpjeli veliku materijalnu šteti i izgubili krov nad glavom. I to sve skupa za vrijeme globalne shituacije s koronom.

Što Smayoo veli - sve je to normalno. Mi se nismo previše opterećivali dok je gorjela Australija nit nas previše pogađa najezda skakavaca i glad u nekim dijelovima Afrike. Imamo mi svojih briga. Imali smo svojih briga i prije korone, a dio svijeta je i tada umirao od gladi.
18.04.2020 | 20:59
Osim toga, gomila ljudi se aktivirala u pomoći unesrećenima na dobrovoljnoj bazi.

Sad, jel bitno da se o tome piše ili da se dela?
Mislim da bi se naš gradonačelnik složio s time da se dela
Pogotovo ak on ne mora delati i ak ne mora davati novce iz našeg džepa kojeg on smatra svojim.
19.04.2020 | 12:28
smayoo kaže:
Jbg, takvi smo svi. Muke ljudi u centru Zagreba su samo njihove, kao što su muke ljudi u Gunji nakon poplave isto bile samo njihove. A corona je globalni problem.

Ne kažem da je u redu, ali tako je to. Problem je, u stvari - nerješiv na ikoji način koji bi nekom tko je tamo živio i sad nema kamo otići - bio prihvatljiv.


Nisam mislio na ljude koji tu ne žive, već sustav. Svi su brzo zaboravili, ili se prave mutavi.
Korona je prevara, a potres je stvaran.
Imali pandemije i umiralo je ljudi, ali nikad nije ovakva hajka i represija bila:
Hongkonška gripa - 1 milion mrtvih
SIDA - 25-35 miliona mrtvih
Svinjska gripa - 200.000 mrtvih
SARS - 770 mrtvih
Ebola - 11.000 mrtvih
MERS - 850 mrtvih
COVID-19 - 155.000 mrtvih

Potres u ZG - 1 mrtva

Možda zbog "samo" te jedne djevojke potres nije vrijedan spomena????
19.04.2020 | 12:36
A o čemu bi se trebalo pisati ili govoriti u vezi potresa?
Možda o tome da je centar grada razrušen i da neke zgrade nisu za stanovanje, ali su vlasnici stanova (iako navodno nemaju uvjete za stanovanje i love za popravak) uredno naparkirali svoj aute po zelenim površinama i parkovima da im zalutali komad žbuke ne padne sa fasade i ošteti ljubimca od xy € koje nemaju?
O obiteljskim kućama u zoni epicentra koje su sklepane i dograđivane godinama bez plana i čija kvaliteta gradnje je ovisila koliko su majstori taj dan popili "delanca"?
O Miletu koji razmišlja kako ispod radara uvaliti posao rođi?

EDIT:
Sad kad sam se već dotaknuo parkiranja, prolazim jutros Svačićevim trgom prema zelenom valu i desno (na parkiralištu) između krhotina cigli parkirana crvena Alfa Giulia Veloce i malo dalje srebrna Tesla S (ostalih 20-ak parking mjesta prazno), prekoputa poprijeko na zelenu površinu, biciklističku stazu i dio nogostupa parkirano par Mercedesa, Audia, BMW-a (većinom SUV-ovi, tu i tamo koja limuzina, crno/siva paleta boja) i što reći o mentalitetu vlasnika/vozača ili prevedeno sa kojim bi rađe otišao na pivu/kavu i bacio razgovor o autima (da nam birtije rade ).
19.04.2020 | 18:23
Govorim o sustavu. Ljudi imaju problema jer ne znaju kud bi se okrenuli. Novac je sada sekundaran.
Drzava/grad je trebala dogovoriti kredite u bankama, uprti u model sanacije, dati ljudima nadu a ne 2 tjedna vrtjeti se u krug.
Nema koordinacije, Kalinic izlazi s vojnom rokom???, Bandic dijeli daske, cement i crijep???...
19.04.2020 | 18:29
U pravu si, nažalost.
19.04.2020 | 18:41
Sam si si dao odgovor, odluke oko sanacije vodi politika (političari) i kako onda očekuješ brza i kvalitetna rješenja, a kako je početno pitanje bilo zašto se o potresu ne govori, pa teško da bi netko imao volje čitati/slušati/gledati njihova prepucavanja.
20.04.2020 | 09:57
Evo, meni napokon došli statičari iz prvog vala doma. Prizemlje ok, sitnice, zelena naljepnica. Moj kat žuta, 90% oštećenja. S obzirom koliko je sranje u kući, mi živimo u stanu od punca do daljnjega - trenutno bez plina (tjedan nakon potresa smo imali plin i sve, ali u tih tjedan se dimnjak urušio pa smo ga zatvorili), dakle nema ni tople vode ni kuhanja.... Sad već 15ti dan. Srećom, krenuli u četvrtak s popravcima, nadam se do kraja tjedna toploj vodi.

Kuća, sad treba ići dubinski statičar koji će složiti točan nacrt oštećenja i koštovnik popravaka i slično, poslije čega zovem majstore.
ALI, ovi statičari koji su bili naglasili su mi nekoliko puta da ne krećem u ništa dok država ne donese zakon o pogođenima potresom, jer svaku moguću pomoć koju ću od njih dobiti neću dobiti retroaktivno.. .Znači, ako sada krenem u neku obnovu, ta lova je isključivo moja i neće mi se nadoknaditi nikako. A ako pričekam jel, dobiti ćemo ipak neku sitnicu.

I sad ti budi pametan.
20.04.2020 | 10:25
Ne nadaj se previše. Taktika im i jest da ljudi ne mogu čekati pa popravljaju o svom trošku. Vidiš da taj zakon više nitko i ne spominje.
20.04.2020 | 15:23
Krov smo djelomično već sami, početkom idućeg mjeseca i do kraja bumo to riješili. A stan - pričekati ću još malo, kaj mogu

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 38 minuta
 • smayoo: Ne da mi se na vikalici raspravljati. Em je nepregledno, em iscuri za kratko vrijeme
 • Dijete: Sjecam se kad je Bebe na Vole izbacio svoj album prije 2 godine (sam ga snimio, producirao i izdao) i onda je zavrsio i na Spotifaju, bez njegovog blagoslova.. kako se tamo nasao, niko ne zna... vidim da ga nema sad, sto znaci ima ga je uspio oduzet... pitam ga kad se cujem s njim...
 • Dijete: posljednje podatke koji imam pri ruci su iz 2019, ali sumnjam da se nesto drasticno promijenilo... [link] Apple nije daleko od spotifaja... stvarno bi se nekaj moralo promijenit... imam spotify kao dio pretplate za mobitel, ne koristim ga, imam familiy Apple Music i dodatno kupujemo albume koje bas volimo. Ako ima album na Bandcampu, kupujemo tam
 • smayoo: Djiete,ajde otvori temu na forumu, mene osobno zanima to raspraviti.
 • Dijete: Spotify treba stisnut za muda i trest kao mokri rucnik i ne pustat dok ne pocnu placat tantijeme kako spada... serem im se na posel, kolko god da velikiu fonoteku imaju... dodatno, stavljaju izvodjace bez njihove privole... pljuc
 • ZeljkoB: I mene zanima Spotify->Apple Music iskustva?
 • smayoo: Nisam ni pomislio. Spotify ima neusporedivo kompletniji izbor glazbe.
 • lucija: Je li tko presao sa Spotifyja na Music i zasto? Isprobavam Music sada i super je sto ima lyrics, ali nisam sigurna da je to razlok za prelazak.
 • jzelko: Meni je od njih došlo uvijek na vrijeme. Ažurni su i ne prodaju ona šta nemaju.
 • stefanjos: pise im na stranici da imaju 4 na lageru, a expected 27th vjerojatno kod luke u rukama preko dhl-a
 • Borisone: "Expected 27. Jan". To bi značilo da ga oni očekuju, a ne da ga imaju na lageru. Nema nikakvih garancija da će ih zaista do tada zaista i dobiti.
 • LukaNebeskiHodach: Ako nekgkoga zanima, otkazao sam narudžbu i naručio sa Alzashopa. S obzirom da ga imaju na stanju vele da bi trebo stići u petak. ????
 • LukaNebeskiHodach: Razmišljamo da otkažemo tu narudžbu i da naručimo sa Gravis.de
 • LukaNebeskiHodach: @vanjuška, a kad si naručila/o? Meni je zaručnica kao božični poklon naručila početkom 12-og mjeseca sa ComputerUniverse i sad su ju obavjestili da će im u trgovinu stići tek krajem drugog mjeseca.
 • Vanjuška: Meni došao danas.
 • Vanjuška: Gravis.de
 • smayoo: Ima tema u forumu
 • LukaNebeskiHodach: Ekipa, ima li itko informacija o tome gdje bi se mogao nabaviti homepod mini?
 • Riba: Uh sto je lijep!
 • kupus: dobro ajd, macpro 6.1 u project red varijanti je vjerojatno rjedji :)
 • kupus: @songoku -mislim da si u pravu. vjerojatno je to najrjedji appleov item novije proizvodnje, nema ga cak ni u internim katalozima
 • songoku: @kupus Mislim da je to lightning zensko zenski, ne musko zenski, da mozes puniti olovku s istim kabelom ko iPhone ili iPad
 • stefanjos: imam i to doma vjerovao ili ne. ali nevjerojatna glupost. magnetno rjesenje puno bolje :D
 • kupus: Ili je to struja na lightning zenskI? Ne mogu se sjetit, kupci apple pencila prve generacije ih proklinju zbog tog.
 • kupus: Stefanjos sad si me podsjetio na cinjenicu da apple proizvodi lighting musko zenski connector, ali ga ne mozes u slobodnoj prodaji kupiti :) Znam da nije to sto trazis, samo si me podsjetio na tu gotovo nevjerojatno cinjenicu :D
 • stefanjos: ima li tko u Zagrebu lightning muski to usb A zenski. treba mi da spojim na ipad audiointerface. ako kome lezi u ladici da mi proda jer mi je cijena novog u ovom trenutku too much.
 • ipetri68: Na kraju sam odlučio naručiti sa austrijskog Apple Storea na adresu prijatelja, pa će mi on proslijediti poštom. Najkasnije do 11.2. je kod prijatelja i jeftinije je skoro 300€.
 • ivan.ocd: Vjerojatnije da će isporuka biti oko 45 dana...
 • ipetri68: U Filexu rekli 25 do 30 dana, što je OK. Cijena za 16/512 M1 MBP je 16.180,96
 • JOHN: Mene interesira verzija sa16Gb RAM i 512Gb/1Tb
 • ExC: Računaj 300 € upgrade, SSD ili RAM
 • JOHN: sori na caps lock
 • JOHN: PO KOJOJ CIJENI JE OVAJ SA 16GB
 • ExC: Meni su svi rekli do 8 tjedana čekanja.
 • ivan.ocd: Uzeo sam u Filexu, upravo MBP M1 16GB, i došao je za mjesec i pol. S tim da je u tom vremenu bio Božić, Nova godina itd.
 • ipetri68: Zna li netko iz iskustva - kada bih naručivao M1 MBP s 16GB RAM-a (CTO) u RH, kod kojeg trgovca bih ga najprije dobio? Ili su rokovi isporuke svima isti? :)
 • cariblanco: Mož i meni, samo ja neći mini :)
 • stefanjos: kad bude netko imao vakumirani iphone 12 mini 128 gb, neka mi se javi u pm :)
 • surf: halo kako stojite sa kriptom?
 • name: Tražim g5 dual, ili bar g5, ima ko kaj?
 • dpasaric: Novi prikaz hardvera na Jabučnjaku! :)
 • dpasaric: Da, da, vidjeli, bilo je i vrijeme!
 • lucija: [link] - zanimljiv clanak o remakeanju digitalnog avijeta od strane Bernesea Leea
 • lucija: [link]
 • Gjuroo: Koristi li netko Adobe Dimension? Treba mi mala pomoć.
 • Air: i ja vjerujem :)
 • Air: naravno da ih ima.
 • Dijete: :) Ja vjerujem da ima ljudi kojima 5000kn ne cini veliku razliku...
 • Air: Prvo, pogledao sam na austrijskim stranicama i tamo je isti odnos. Dakle upravu ste. Drugo, 5000 kn nije mala razlika.
 • Piko: da li je novi bolji ovisi o potrebama .... netko treba intel x86 kompatibilnost (win, Linux) pa mu novi nije bolji :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.89 Seconds

Provided by iJoomla SEO