potres u Zagrebu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

potres u Zagrebu


24.03.2020 | 21:49
Dado - ne postavljaj pitanja na koja znaš odgovor samo da bi ispao pametan.
Odgovor svima:
Onda je najbolje da centar glavnog grada ostavimo ovakvim kakav je, jer to nije prva stvar koju turisti dođu gledati kada slete u Zagreb...
Djuro, kuća i zgrada nisu isto, pogotovo ako je zgrada spomenik kulture - ali tebi to ne trebam objašnjavati?
Posljednje: ja sam svoj odgovor premjestio u odgovarajuću temu.
Zaključak: vidim da samoizolacija čini svoje... svi imamo potrebu ispasti jako pametni i vrijedni divljenja. Podsjetio bih da članovi koji su stvarno zauzeti bilo potresom, bilo umorom od pomaganja za pripreme za udar virusa - sigurno sada ne provode vrijeme ovdje (ne vidim JOHN-a, Vanjušku i takve članove koji su u stvarnim problemima ili su pregledavali ruševine (što god da su radili - radili su) pa su u krevetu umorni najvjerojatnije.
Daddo, prije 15 postova si napisao kako ti se "ne da više". To sam tada shvatio kako si umoran od rada, no eto te tu - još uvijek dijeliš lekcije neistomišljenicima.
Stoga ću se ja poklopit ušima i svima vama, dragi ljudi, reći - ugodno spavajte i laku noć!
Bez ikakve ljutnje, da se razumijemo...
EDIT:
Smayoo ima neke projekte iza sebe, stručnije piše - shvatite to tako ako ja pišem onako - preplastično.
24.03.2020 | 22:14
Kloba... umor je luksuz koji si trenutno ne mogu priuštiti. Ovako kratim vrijeme i održavam mozak budnim. Moji postovi nisu "osobni", nego pokušavam dobiti input kako dišu oni koji nisu u sustavu i što ih mori, jednom kad sve ovo prođe (a mora proći) - možda budem mogao nešto od toga iskoristiti ako ništa da lakše objasnim što "Kloba" ili "Smayoo" ili netko drugi želi, ako ikad me se bude pitalo.

Eto, ti si se već predao. A nismo ni počeli na temu "stare zgrade".

Čovjek ti je konkretno rekao što je problem, i to nije problem samo Zagreba, nego ti Smayoo veli i Rijeka... a pitaj u Dubrovniku koji je pod zaštitom UNESCO-a kako se stvari "obnavljaju".

Unatoč ogromnom prirezu i proračunu Grada Zagreba koji nije mali... pogledaj koliko love dolazi od davanja građana, a koliko je iz nekih kreditnih sredstava, za koja se daje i nekakav zalog.

Na stranu sve strategije i planovi... a svakih par godina se rade nove studije i istraživanja za projekt ovaj ili onaj... sve javne tribine... uvijek imaš onih koji su protiv... i onih koji su za... ne nužno zato jer je stvar dobra i ispravna nego jer u tom vide neki svoj interes.

Konkretno, znaš koji je najveći strateški projekt Grada za napravit do 2020-e? Koji je predstavljan u Bruxellesu?

Hint... relativno je blizu epicentra prvog i najjačeg potresa u Gradu.... pa je samim tim i vezan za temu.

Dapače, vezan je i za onu prvu iz koje je ova nastala.

24.03.2020 | 22:24
Sve OK. Ali smatram da se u 20 godina vladanja Milana Bandića moglo donjeti bolje GUP-ove, a ne da u centru imamo našminkane ruševine, a ostatak grada (konkretno moj dio) izgleda kao da ga je projektiralo dijete od pet godina sa malo malim, malo velikim LEGO kockicama.
Zaključno, ako se nakon ovoga vlasti, kako lokalne, tako i županijske i državne ne trgnu da njihovo dupe nije najbitnije i da su tu da služe narodu a ne sebi i rođacima, onda nam nikada spasa nema.
A sada fakat idem, ne da mi se više tipkati - rađe pogledam neku seriju ili film i odem čorit.
Pa jbt, u moje vrijeme je Bandić radio sranja sa Croatiabusom, Leonom Sulićem, prenamjenjivao zgrade i mešetario zemljištima čega se više nitko ne sjeća. Do danas je okrenuo tolike pare, i on i rođaci, da bi ga trebalo suditi za više kaznenih dijela. Ako misliš da nisam u pravu jer radiš u Gradu, a ti to misli. Ja mislim drugačije.
EDIT:
I nisam se predao, samo mi se zaista ne da više za danas. Samo to... Malo da se isključim iz svega. Svako malo jebeni potres. A ja da tu tipkam. Ma daj... Ti si ignorirao ovaj oko 21:00 h, oguglao - što god. Ja samo mislim da mi je za danas - dosta svega.
EDIT:
www.vecernji.hr/vijesti/zagreb-se-opet-zatresao-1388593
Mene ovo nakon 80 puta malo razjebe. Sorry svima ako nemam živce da na to reagiram flegmatično, kuća mi je građena 1938.
24.03.2020 | 23:17
Kreten... sad tek vidim da sam krivo napisao godinu...

dakle, kog zanima, članak je tu:

magazin.hrt.hr/555140/price-iz-hrvatske/...ekture-do-propadanja

pa si kopipejstajte.
25.03.2020 | 13:59
Hvala svima, dobro smo. Živi i zdravi...

Preselili u stan od punca u Zvonimirovu, niže prema centru grada gdje su samo zidovi (žbuka) popucali...
Kuća na Lašćini još čeka statičare da dođu i kažu što i kako... Nisam sretan s ovim snijegom/kišom jer mi voda polako prodire preko tavana u stan, a nigdje ne mogu kupiti folije da bar prekrijem stvari... Ne znam ni smijem li ulaziti u stan...

Uzeli smo što smo mogli, pola života mi je u vrećama i sad samo čekamo. Osiguranje od potresa nula bodova, kuća nije etažirana pa je bilo preskupo nadoplatiti još za to itd...

Nadam se pozitivi i da će reći da je sve ok, ali kad gledam pukotine i vidim da je strop odvojen od nosivih zidova na svim stranama u dvije glavne sobe...

Ostaje nam čekati dok dođu do nas.
25.03.2020 | 15:11
Neka ste vi nama živi i zdravi, sve se može popraviti, osim izgubljnog života i uništenog zdravlja.
25.03.2020 | 15:18
@vanjuska, tatin prijatelj u Bjelovaru proizvodi folije, pokušaj se raspitati da ti pošalje paket folija iz Bj na broj 0913305222 ili 0912049375.
Čuvajte se!
25.03.2020 | 15:34
jbg, Vanjuška držim fige da ipak bude spasivo...
25.03.2020 | 15:53
Vanjuška kaže:
Hvala svima, dobro smo. Živi i zdravi...

Preselili u stan od punca u Zvonimirovu, niže prema centru grada gdje su samo zidovi (žbuka) popucali...
Kuća na Lašćini još čeka statičare da dođu i kažu što i kako... Nisam sretan s ovim snijegom/kišom jer mi voda polako prodire preko tavana u stan, a nigdje ne mogu kupiti folije da bar prekrijem stvari... Ne znam ni smijem li ulaziti u stan...

Uzeli smo što smo mogli, pola života mi je u vrećama i sad samo čekamo. Osiguranje od potresa nula bodova, kuća nije etažirana pa je bilo preskupo nadoplatiti još za to itd...

Nadam se pozitivi i da će reći da je sve ok, ali kad gledam pukotine i vidim da je strop odvojen od nosivih zidova na svim stranama u dvije glavne sobe...

Ostaje nam čekati dok dođu do nas.

Glavu gore.
Imaš kakve slike iz daljega i bližega tih prostorija? Imaš li slike potkrovlja? Slike krovišta izvana, slike da se vidi pokrov, slike nadozida(zidovi ispod krovišta).
Malo će zvučati neobično al pozitivna je stvar što je iznad tebe potkrovlje. Da je još jedna stambena etaža, to bi bilo gotovo sigurno za crveni karton. Neugodno je to što bi vlaga mogla napraviti nešto dodatno štete, al bolje to nego da je proglase nestabilnom. U svakom slučaju, prilikom pregleda inzistiraj da se uđe u potkrovlje, naravno pod uvjetom da je sigurno pristupiti.
25.03.2020 | 20:10
Svega će bit Vanjuška, samo nas nebu jednom. Nek ste svi živi i zdravi, a ostalo će doći
26.03.2020 | 08:43
Prve procjene štete od strane struke došle. Cijena popravaka sada je dvije milijarde eurića, vremenski period sedam godina, a država će pomoći sa pet posto ukupnog iznosa. Bandić lupeta kako, da je njegova ideja prošla (sada spominje 80% je trebalo ulagati Grad, a 20 posto vlasnici), ne bi stradalo ni pet posto oštećenih zgrada).
www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prve-pr...nog-iznosa/10135807/
Mene sada zanima, ali stvarno, kako obnoviti i po modernim propisima sanirati zgradu u samome centru grada, koja je kulturni spomenik nulte kategorije. Jel se to ruši, pa se radi po nacrtima kako je bilo do svakog detalja, ili se armirani beton ulijeva nekom forom u te porozne zidove?
Stvarno, ima li itko pojma kako je (i da li je uopće) obnovljen centar Beča, Budimpešte (kako je centar Austrougarska gradnja) ili takvo što nije moguće?
Nego, što se katedrale tiče, da nije bilo potresa, za godinu i pol bi nakon 30+ godina (ove godine je 29) sanacija iste bila gotova. Sada će trajati valjda još dva desetljeća. Ono što tu nitko ili nije polovio ili nije napisao - stradale su jako Mirogojske arkade.
I jedno i drugo je radio Herman Bolle, a katedralu je projektirao ovako nakon još tadašnjeg potresa kada je imala samo južni toranj i izgledala potpuno drugačije. Njegovom zaslugom ima taj gotički stil...
www.vecernji.hr/vijesti/veliki-ce-se-pot...i-na-gradnju-1388623
Ovako je izgledala stara katedrala koju je isto oštetio potres, a projekt obnove je radio Herman Bolle. Kao i Mirogojske arkade, Lenucijevu potkovu. Nadam se da sada tko god je na čelu gradskog Ureda za generalno urbano planiranje gradnje, odnosno izradu GUP-a - shvaća bit otvorenog prostora. Jer se do nedavno na svakoj preostaloj livadi htjelo nešto graditi...
Model_3_MGZ_300109.jpg
26.03.2020 | 08:55
Prvo treba konzervatore spustiti na zemlju jer je lako s tuđe novce trošiti.
Olabaviti zakone kao što su to Nijemci napravili. Staro i trulo bez obzira na zaštitu treba rušiti i novo graditi.
Stare zgrade se saniraju tako da se zidovi armiraju (Amerikanci imaju neke folije i epoksidne premaze).
Svi kojima je kuća oštećena trebaju duboko u džep uvući ruku i platiti sanaciju.
Oni koji imaju osiguranje, u malo boljem su položaju.
26.03.2020 | 08:59
Ma ne pitam ja za sebe, osigurani smo protiv potresa - već za ove zgrade u užem i širem centru grada. Seizmolozi najavljuju da nas kad tad treba strefiti i jači potres (možda ne kao onaj dubrovački od koliko - 10 stupnjeva po Richteru u 17. stoljeću koji je sorio cijeli grad i osjetio se od Venecije do Istanbula) - ali stare zgrade koje su zapravo ogledalo grada u samom centru treba osigurati za, pojma nemam, šest, sedam? To je pitanje za struku, ne za mene - definitivno...
EDIT:
A i to osiguranje: jučer su osiguravajuće kuće javljale koliko im se stanara javljalo za policu. Pa to su brojke u tisućama - oni će se pokušati svim silama izvući iz svake police i svakome oštećenom dati minimum minimuma.
EDIT 1:
Po meni bi najveća šteta bila (mada znam da je to najjeftinije) da se sve što je za potpunu obnovu (što ima crveni karton) sruši i na mjestu tih zgrada napravi neka moderna tipa ona bijela na Europskom trgu. To više ne bi bio isti centar. No, ako mora tako - Bože moj - mora...
26.03.2020 | 09:12
A što se Bandića tiče i tog njegovog plana - pa zar zgrada Vlade i Sabora nisu obnovljene po toj njegovoj ideji? Ili one na Trgu bana Jelačića? Tamo su ili tvrtke ili stanari tipa Ćiro i pokojna Žuži Jelinek. Ne vjerujem da oni nisu imali novaca koliko je trebalo dati. Pa su se opet zgrade srušile (oni tornjevi) bez frke. Pa i projekt mu se zvao "obnova 400 fasada" - tako nešto.
26.03.2020 | 09:36
Samo da dodam za Mirogoj. Kažu od tamo da ima i dosta napuknutih i oštećenih grobova, najviše onih koji su postavljeni u poziciji sjever-jug (valjda je tako val išao, pojma nemam). Tko ima tamo pokojnike i želi vidjeti kakvo je stanje groba, smije ali na svoju odgovornost. Arkade su potpuno ograđene i tu se ne smije zadržavati ni malo.
26.03.2020 | 09:56
Nisam građevinske struke pa ne znam detalje (a ima specifičnih detalja i bitni su) , ali na projektima na kojima sam ja sudjelovao gotovo uvijek je bila slična priča, da se unutarnja struktura kompletno rušila i uklanjala, ostavljala se samo fasada (vanjska uvijek, često i unutarnja), s unutarnje strane tih sačuvanih zidova se radilo ojačanje od armiranog betona ("ojačanje" je vjerojatno pogrešan izraz, ali nisam zapamtio točan) i onda armiranobetonske ploče etaža, stubišne jezgre i šahtovi dizala.
Za vanjsku stranu fasade, kad se radi restauracija, onda je završni sloj od nekog modernijeg materijala koji osigurava integritet žbuke, napravi kao neku opnu (to je vjerojatno opet pogrešan izraz, ali tako sam ja to sebi predočio).
Konzervatori su u takvim projektima uvijek tražili dlaku u jajetu, inzistirali su da se zadrže "značajke interijera" (npr. izgled i veličina stubišta), dimnjaci (netko je to i na TV spomenuo ovih dana, da im je radi dimnjaka zgrada uništena, a kad su htjeli rekonstruirati, nisu dobili dozvolu konzervatora) itd. Koliko god iteracija izmjena tih detalja da se radilo, nikad nije valjalo i uvijek je bio "još jedan zahtjev". Dok investitor ne bi odustao.
26.03.2020 | 10:03
Zanimljivo... Hvala na odgovoru. Barem neku sliku imam.
EDIT:
Ja samo znam da se takve zgrade restauriraju (to je točan izraz), a ne "tek" obnavljaju.
Toliko moje znanje o spomenicima kulture nulte kategorije ide.
26.03.2020 | 10:47
Bertone, svaka ti čast na ovom otkriću. Ne mogu se prestat smijat šta je lik napravio na 07:03 (kada kaže "pozdrav Zagrebu")

"Dostavite PTSP-ovcima lijekove. Ako oni ostanu bez lijekova, kakva Korona - bit' će nas na cesti ko tetrapaka naslagano"
 • Stranica:
 • 1
 • 2
 • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 23 minuta
 • cariblanco: Je kad da ne...nisam lud, onda me corona nađe :D
 • jura22: Ukljuci navigaciju, mozda pomogne.
 • cariblanco: S tim da mi na androidu, ne da vrtiti ono kolo za bodove, jer nemre učitati reklamu, a mob je uredno spojen na net.
 • cariblanco: Kako da natjeram mobitele, da znaju da nisam u Švedskoj ? Igram onu rječalicu WOW i imam Švedske reklame, a već sam doma 10 dana ?
 • ivan.hirsi: Sve stoji ali meni i 480p zamrzava na mobilnoj mrezi radi se od HT, da budem iskren nisam jos s njima u kontaktu bio
 • Bertone: Između Tail i Tor je trebao biti znak plus ali njega vikalica ne prikazuje
 • Bertone: Tails Tor pa nek prate koga hoće :)
 • Soffoklo: Tele operateri smanjuju brzinu na video streamnig servisima dok traje ova epidemija. Plus sami servisi defaultno puštaju u smanjenoj kvaliteti na području EU. A još nas sad i prate gdje smo :-) - [link]
 • m@xym: Dakle, to ne ovisi o operaterima nego o pružateljima usluga. Ali, koliko vidim, YT se još uvijek može gledati u FHD po defualtu. Jedino kad otvoriš novi tab i YT, rezolucija je HD (720)
 • m@xym: I Netflix i YouTube su objavili da će smanjiti rezoluciju kako bi olakšali pritisak na servere zbog novonastale situacije.
 • Riba: Mislim da je to bio Netflix.
 • Borisone: Throttling na strani providera? Zar nisu nedavno zemlje EU tražile YT da smanji kvalitetu videa zbog preopterećenja internet linija u doba korone?
 • ivan.hirsi: Ne razumijem u cemu bi bio problem jer na mobilnim podacima steka a mjerim 100 mbps, a kad se spojim na wifi koji mjerim do 10mbps radi glatko iista kvaliteta videa
 • big_mac: Ja isto povremeno imam problema sa youtube videom kada odjednom usred videa prestane učitavam.Iphone xs
 • ivan.hirsi: Imam li ja samo problem na sa yt da mi je download speed 110mbps a da video i dalje jedva ucitava i malo malo zamrzava, uredaj iphone xs, brzinu mjerio takoder na njemu
 • JOHN: Mislim pretpostavljam da je do verzije iosa, al dali ima neki zaobilazni način
 • JOHN: Jel poznato nekome zašto nema safari downloada u postavkama. Iphone 6, ios12
 • Yonkis: [link] izašli updatei
 • Bertone: A to mi je zbog posla promaklo :D
 • Kloba: Kako nije nitko komentirao? A ovo: [link]
 • Bertone: pa barem nešto
 • Bertone: Kako god okreneš novi ulazni MBA sa novom tipkovnicom i normalnim funkcijskim tipkama ima ok cijenu
 • Bertone: Krivo sam napisao, za 11"=299$, za 12,9"=349$
 • jura22: Tastatura i trackpad zajedno kostaju 228$. Tu je i pant, pa zastita. Prava appleovska cijena.
 • Bertone: *nosačem (bem ti prste)
 • Bertone: ... e da, i komentirao tipkovnicu s nosaćem za iPad za 399$ :D
 • Bertone: Zanimljivo da nitko nije komentirao izlazak novog iPada i novog MBA prije par dana ;)
 • JOHN: Taman da se malo ozbiljnije zabaviš u izolaciji.
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: uuuu, čestiam
 • FiFi: Stigao MBP 16", i7-2.6 6-core, 16GB RAM, 500GB SSD :-D
 • Daddo: Problem je hladnoća. Kuće su zaista jako oštećene i nema baš mogućnosti za bit vani većem broju ljudi.
 • m@xym: Rekli su da će biti još potresa. Bolje više manjh nego jedan veliki, ali to nitko ne može predvidjeti.
 • Daddo: Dakle taman je bio novi... cca 3.4 rekao bi.
 • Daddo: Jedina dobra stvar je ta da će nas natjerat na izolaciju
 • m@xym: Znač i gore je isto sra##. Da je barem ostalo onako toplo vrijeme bilo bi puno lakše sa svim ostalim stvarima koje su se izdogađale.
 • Daddo: U ZG je vijavica
 • m@xym: Još nam je samo to trebalo, paralizirati če i ovo malo prometa u Gradu ako se zaledi na cestama. Srećom je temperatura cca 10 stupnjeva iznad 0, pa se to ne bi trebalo dogoditi.
 • m@xym: Kako reče Mujo u Pismu iz Kanade, ovo bijela gov## još uvijek padaju
 • m@xym: Mislim, jasno mi je da ne možemo znati sve odmah, i da podatka saznajemo sa kašnjenjem, ali službrni podaci bi trebali biti koliko toliko ažurni.
 • m@xym: Podatak o 22 zaraženih je "službeni podatak" izneen na tiksovnoj konferenciji kriznog stožera grada Dubrovnika, te bi kao takav trebao biti pridodan statistici na stranici
 • m@xym: Daddo, ovo su rezultati analize uzoraka poslanih prekjučer, koji su jučer trebali biti poznati, ali je došlo do kašnjejnja zbog potresa u Zg
 • Daddo: ... uzmi sve ovo s dozom rezerve ... info dolazi iz druge ruke.
 • Daddo: a za vrijeme čekanja, svi kontakti suspektnog imaju mjeru samoizolacije
 • Daddo: tek po drugom testu se "markira" nekog kao zaraženog
 • Daddo: preliminarni rezultati testa se čekaju 6h. nakon njih si "samo pozitivan" i moraš u izolaciju i na daljnje promatranje. Testovi mogu bit i lažno pozitivni. Zato brojke stagniraju pa narastu naglo jer se suspektnima ponovi test za dan ili dva
 • m@xym: Evo baš gledam vijesti, i kažu da je 22 zaraženih u našoj županiji, a na stranici koronavirus.hr još uvijek stoji broj 14
 • Daddo: znam da nije...
 • m@xym: Mi kad idemo tri dana od kuće, pune je auto do vrha.
 • m@xym: Daddo, jesi ti ziher da ti žena nije vanzemaljka?!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO