Coronavirus / COVID-19
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Coronavirus / COVID-19


06.04.2020 | 13:35
m@xym kaže:
Unaprijed isprika zbog nazzi-grammer komentara, ali, ti bi kao novinar trebao znati da izraz "cifra" nije sinonim za brojku, iako je nepismeniji dio populacije odavno uvjeren u to.
Cifra (grčko podrijetlo) ili znamenka (rusko podrijetlo) je samo dio brojke (grafički prikazan kao simbol od 0 do 9), izuzetak su jednocifreni/jednoznamenkati brojevi, gdje je, iz očitih razloga, cifra ujedno i broj.


Ne bih rekao da je to stvar pismenosti ili nepismnosti. Cifra = iznos je jednostavno postalo kolokvijalno.
Ja bih Klobi prije prigovorio izraz "troduplo"
06.04.2020 | 14:10
Moja duboka isprika. Ubuduće ću još više provjeravati koliko pismene postove ostavljam.
EDIT:
Vidim da se postovi vode po zimskom računanju vremena. Nije da mi smeta. Čisto ukoliko netko ima volje i hoće to riješiti da zna; i sam sam tek sada to primjetio...
06.04.2020 | 14:23
@Gjuroo,

Je, postalo je kolokvijalno, zahvaljujući novinama i televizijama koje nemaju novaca ili volje zaposliti lektore koji znaju svoj posao. Ne znači da i dalje nije nepismeno.

A ovo troduplo mu opaštam ako se radi o 6 puta (a ne 3 puta) većem iznosu. :o) :o) :o)

@Kloba,

Nema aposlutno nikakve potrebe za isprikom, nisam ni iznenadjen, ni uvrijedjen, samo samo primjetio taj detalj.
06.04.2020 | 14:29
Sve u redu. Ako ćemo iskreno, nisam znao detalje oko cifre. Moja pismenost seže do razine koliko mi nešto dobro zvuči. Ne baratam toliko sa gramatičkim normama koliko se oslanjam na neki vlastiti "sluh", ali da - nije dobro zvučalo. Sada znam i zašto.
Za troduplo je potpuno jasno.
Stvarno si dajem preveliku slobodu na postovima.
06.04.2020 | 14:51
m@xym kaže:
Unaprijed isprika zbog nazzi-grammer komentara, ali, ti bi kao novinar trebao znati da izraz "cifra" nije sinonim za brojku, iako je nepismeniji dio populacije odavno uvjeren u to.
Cifra (grčko podrijetlo) ili znamenka (rusko podrijetlo) je samo dio brojke (grafički prikazan kao simbol od 0 do 9), izuzetak su jednocifreni/jednoznamenkati brojevi, gdje je, iz očitih razloga, cifra ujedno i broj.


Ajd sad - nazi-grammar i to. Ali dajte barem onda da bude točno...

hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_i...D&keyword=brojka

brȏjka

brȏjka ž 〈D L -jci, G mn brȍjākā/-ī〉
Izvedeni oblici
Definicija
1. znak za broj, arapska brojka; cifra, znamenka
2. mat. jedan od simbola (0, 1, 2,... 9) pomoću kojih se u zadanom brojevnom sustavu prikazuju prirodni brojevi
06.04.2020 | 15:00
Sada mi više ništa nije jasno. Jesam li "cifru" napisao točno u kontekstu rečenice ili nisam?
I kada malo razmislim - pa pisao sam o cijeni proizvoda. Zar nije izražena cifrom?
Sada sam totalno "stiltan"...
EDIT:
Ove četiri rečenice sam prepravljao pet puta koje ste mi komplekse nabili...
06.04.2020 | 15:23
@smayoo,

Nije mi jasno, što to nije točno u onom što sam ja napisao?

Ti si samo dodao još i pojam "brojka" koji samo može izazvati pomutnju (jer je vrlo sličan izrazu 'broj' koji ima drugo značenje), i izgleda da i jest kod kolege Klobe.

@kloba,

Cjena proizvoda nije izražena cifrom nego brojem.

Ukratko, ako je cijena nečega 245 Kn, onda je to broj 245, a ne cifra,
Cifre, znamenke ili brojke su: 2, 4 i 5.
Jednozamenkasti brojevi su ujedno i znamenke, cifre, tj. brojke.
Višeznanmenkasti brojevi sastoje se od više znamenki, cifri ili brojki, od kojih svaka ima mjesto različte "težine", u dekadnom sustavu to su jedinice, desetice, stotice... ali tu smo već u području matematike, a ne jezikoslovlja.

Jedna brojka i jedan broj nemaju isto značenje.
Jedan broj može se sastojati od jedne brojke ili više brojki/brojaka.
Jedna brojka može biti samo jedan od simbola: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (ako govorimo o dekadnom sustavu).
06.04.2020 | 15:37
Aha. Hvala profesore.
Ne stvarno - thanks.
EDIT:
Imaš palac jer ti se dalo detaljno odgovoriti na pitanje, a na koje bi odgovor ja sam trebao znati.
EDIT 1:
Samo da ovo dodam, pa da zaključimo ovaj offtopic.
Držim da smo generalno iznadprosječno pismeni na ovom forumu. Pogotovo na postovima, jer tekstovima se nema što niti prigovoriti.
Za postove bi bilo logičnije da nismo, ali eto - jesmo. U suprotosti smo sa svim ostalim stranicama i komentarima na istima (barem onima koje ja preletim pogledom).
A to mi pogotovo padne na pamet kada gledam neke političare (lokalne i ne naše, već iz regije) koji na raznim TV gostovanjima i dan danas, primjerice, ovu pošast zovu - "CONRAD 19".
Pa ti reci...
Radi se o jednom lokalnom budži na lokalnoj TV u Srbiji kojeg su ismijali. Ali nemaju samo oni taj problem.
A postovi i komentari na ostalim stranicama u odnosu na ovu kao da su pisani od strane prvašića...
Samo toliko.
06.04.2020 | 17:26
Evo, ak' ste riješili brojke i slova....

Jednostavno ne mogu vjerovati.

www.theverge.com/2020/4/4/21207927/5g-to...nspiracy-theory-link

Einstein je bio u pravu: Samo su dvije stvari beskonačne. Ljudska glupost i svemir. S tim da za svemir nismo sigurni....
06.04.2020 | 18:02
@kloba,

Na žalost ovo ne zna većina onih koji svakodnevno objavljuju tekstove koje čitamo na portalima, pa čak niti na televiziji (koja bi ipak trebala biti ljestvicu više od svih ostalih medija, po ovom pitanju), pa je, kao što Gjuro kaže, 'cifra' postala kolokvijalni izraz za "broj".

Inače, na samim počecima interneta, kada je kompjuter bio još uvijek velika nepoznanica širim slojevima pučanstva, bio je pravi užitak sudjelovati u diskusijama bilo kakvog tipa (u početku su to bili BBS-ovi, pa onad IRC i tek kasnije forumi), jer su kompjutere posjedovali samo tehnološki nastrojeni, i uglavnom školovaniji ljudi.
Danas, na žalost, i svaka budala ima pristup internetu.

@Djuro genijalac,

Znao sam da ima bolesnika koji povezuju 5G sa corona virusom (Facebook je pun takvih "stručnjaka"), ali baš da je toliko eskaliralo da će idioti ići spaljivati tele-komunikacijske tornjeve, to baš i nisam očekivao.
06.04.2020 | 18:52
m@xym kaže:
@smayoo,

Nije mi jasno, što to nije točno u onom što sam ja napisao?

Ti si samo dodao još i pojam "brojka" koji samo može izazvati pomutnju (jer je vrlo sličan izrazu 'broj' koji ima drugo značenje)


m@xyme, ti ili

a) stvarno ne paziš što tipkaš
b) netko ti je hackirao jabučnjak account pa tipka umjesto tebe
c) imaš bipolarni poremećaj

jer, evo ovo si ti natipkao (a još sam te bio točno i citirao, upravo zato da se ne bi (opet) čudio da gdje si ti to napisao :

m@xym kaže:
Cifra (grčko podrijetlo) ili znamenka (rusko podrijetlo) je samo dio brojke (grafički prikazan kao simbol od 0 do 9), izuzetak su jednocifreni/jednoznamenkati brojevi, gdje je, iz očitih razloga, cifra ujedno i broj.
06.04.2020 | 20:02
@smayoo,

Eeeeee, baš sam bilmez...

Hvala na ispravci.
06.04.2020 | 20:24


Eh, a na temu 5G - teza je über glupa, mogao ju je smisliti samo netko tko nema ali baš blage veze o toj tehnologiji i načinu kako ona radi.

Smisao 5G nije u daljnjem povećanju raspoložive širine pojasa, koliko u okretanju od ljudi-korisnika prema uređajima-korisnicima. Tzv. IoT (internet of things). Dakle - nekakva sveopća masovizacija javno dostupnih telemetrijskih i telematičkih usluga, i to ne nužno samo ljudima, nego prvenstveno raznim informacijskim sustavima.

Glavni problem u smislu utjecaja na zdravlje je taj da će u urbanim područjima broj baznih stanica 5G mreže morati biti više desetaka puta veći, nego što je to bilo s 4G baznim stanicama, jer se ide na veće frekvencije, a to znači kraći domet. A na veće frekvencije se ide prvenstveno radi znatno većeg (stotine tisuća, možda i milijune puta većeg) broja korisnika (uređaji su korisnici, ne samo ljudi). Same bazne stanice su izvor mikrovalnog zračenja i nisu ništa više štetne od 3G ili 4G baznih stanica, dakle štetne su ako im je netko iz dana u dan, kroz dulje vremensko razdoblje (mjesecima i godinama) izložen u velikoj blizini (recimo - bliže od 100-200 m, od oka, ali npr. ne ako je TOČNO ISPOD, tamo je najsigurniji). I zato je 5G veći rizik od ranijih generacija, jer će gustoća baznih stanica biti puno veća.
06.04.2020 | 21:39
Vidim da ste aktivno tipkali dok me nije bilo (ovo sa gramatikom je vrh ) no sad ću se malo vratiti na COVID-19 i iznijeti moj pogled na ono što nas čeka. Koliko sam do sad pročitao i uspoređivao razne dostupne podatke moguća su tri scenarija:

  • 1) COVID-19 bez našeg znanja zašto naglo nestane (nešto kao SARS koji je nestao nakon par mjeseci ili EBOLA nakon tri godine)
  • 2) za COVID-19 znanstvenici uspiju pronaći lijek kojim bi se mogle ublažiti posljedice i tijek bolesti (o cjepivu trenutno ne mogu ni razmišljati kao nečem korisnom i uspješnom)
  • 3) COVID-19 će sa nama biti još godinama (trenutno najizgledniji scenarij)


Na prvo nemamo nikakvog utjecaja osim da kolektivno pojačamo našu nadu i pozitivnu energiju da će se baš to dogoditi.

Na drugom se radi no realno za tako nešto trebaju mjeseci, ako ne i godine razvoja.

Treće trebamo što prije prihvatiti kao realnost i onda trenutno pljuvanje po ovim ili onim mjerama nema smisla jer su mjere napravljene da nam promijene obrazac ponašanja, a kako bi dugoročno mogli izdržati kao civilizacija dok znanstvenici ne uspiju pronaći lijek/cijepio.
06.04.2020 | 22:00
Mjere kakve su trenutno kod nas na snazi sasvim sigurno nam ne mogu osigurati dugoročni opstanak. Možda će osigurati da dugoročno ne bude puno umrlih od corone, ali dugoročan opstanak civilizacije koja je bazirana na radu i stvaranju vrijednosti pod ovakvim mjerama sigurno nije moguć.
06.04.2020 | 22:19
BBC upravo objavio, Boris Johnson prevezen na intenzivnu njegu.
Ne mogu vjerovati da UK nema predviđenu proceduru predaje ovlasti u ovakvom slučaju...
06.04.2020 | 22:42
Kraljica Majka održala jučer, navodno, jako nadahnuti govor. Vidim da joj podanici masovno svr_avaju po netu kako su joj dikcija, intonacija, nastup i sadržaj bili onako, baš pravo državnički.
Meni se čini da im je to zadnje utočište imperijalizma, tj. održavanja privida da su i dalje gospodari svijeta...
Ali, ovo s predajom vlasti me zapravo toliko i ne čudi; imam prijatelja po Engleskoj i kad god se čujemo oni ističu da su kao nacija:
a) neobrazovani
b) zatupljeno glupi i zagljupljeno tupi
c) da nigdje nema toliko lopova, smutljivaca i niš koristi; da je Gentleman mit kao i drveno željezo
d) da im je zdravstveni slučaj očajan i da su sve prodali Arapima pa se sad ističe slučaj kako bolnica u Londonu mora plaćati najam prostora nekom arapskom investitoru, a kako pacijenata ima manje (koji plaćaju) onda moraju otpuštati djelatnike da se pokriju
e) imaju nezamislivo bogatih ljudi koji su izazvali Brexit da bi se - dodatno obogatili i vole umirati u besmislenim raspravama u kojima se ništa ne rješava
f) nemaju kao nacija nikakvu dugoročnu strategiju, nego se sve radi od danas do sutra pa u svijetlu točke f) promatram i nedostatak procedure za predaju ovlasti
06.04.2020 | 22:52
Isto kao i u RH samo bez onoga pod e) i puno vise onoga pod a)!
06.04.2020 | 22:55
Ma gadfakdemit, jbt, nema veze ovo sad. Pa oni su, ako ništa drugo, 1940. bili u situaciji da su im padale tone nacističkih bombi po cijeloj Engleskoj. Premjer je mogao nastradati *svaki* dan. Kako je moguće da nemaju ustavnu/zakonsku/poslovničku proceduru preuzimanja ovlasti i odgovornosti premijera u slučaju njegove nesposobnosti za vođenje zemlje???
Da ne govorimo da je to sasvim normalno imati u svakoj zemlji. Uvijek se može dogoditi da premijer iznenada umre, da ga netko otme, da izgubi razum, da strada u prometnoj nesreći ili u terorističkom napadu... ono... fak! Kako!!? Mi se po mnogo čemu ne možemo pohvaliti da smo baš dobro organizirani, ali upravo se u ovome točno zna tko preuzima kormilo u više ili manje iznenadnoj situaciji ovakve vrste. Kako je moguće da jedna UK to nema?
06.04.2020 | 23:08
Ako se ne varam, večeras su na vijestima rekli da će Borisa Johnsona (u slučaju da ne može voditi državu) zamijeniti ministar vanjskih poslova.
06.04.2020 | 23:38
Jesu, da, ali to je bio proizvod cjelodnevne (slikovito rečeno) "panike" u kabinetu i na kraljevskom dvoru, pa i u Parlamentu. Imam BBC News aplikaciju na mobitelu pa pingaju svježe vijesti takoreći svake minute, na određene teme koje odabere korisnik. Danas je doslovce bilo "ovaj je rekao ovo, onaj je rekao ono, Kraljica je rekla ovo, nenene Kraljica je mislila reći ono..."
07.04.2020 | 07:04
m@xym kaže:
Ako se ne varam, večeras su na vijestima rekli da će Borisa Johnsona (u slučaju da ne može voditi državu) zamijeniti ministar vanjskih poslova.


Tako je. Ali isti se izvlači, ko Boris je ok i on može iz bolnice vladati. Ovo što je Djuro rekao je u biti tako. Samo što su oni pri svemu tome uvjereni da su nad nacija i da ko ti je ko oni. Sve u svemu oni nešto rade, a svi se čude.



E jebi ga.

Imam prijatelje s otoka i kad bi u ovome Brexit sranju krenuo pitati kako oni to doživljavaju, oni bi uporno skretali temu s argumentom da stalno o tome čuju i pričaju i da je bolje da o tome ne pričamo. Možeš misliti kako bi neko u nas ili u Švapčad takve akutne teme odložio u File "dosadilo mi" i pritom se osjećao kao skroz intelektualno cool. Ali to su Englezi, posebni i takvih ih volim.
07.04.2020 | 08:15
Evo i govora. koga zanima...

twitter.com/RoyalFamily/status/1246875266334539777?s=20
07.04.2020 | 09:41
Djuro genijalac kaže:


A gdje su tu emocije ? Kao da čita vremensku prognozu . Možda je prestara pa ih više niti nema !!!
07.04.2020 | 10:09
Ja naletio na ovaj tekst u NYT...
www.nytimes.com/reuters/2020/04/05/world...johnson-illness.html
EDIT:
Znači, iako su već imali bliske susrete s ovakvim slučajevima (Churchillov moždani i Blairov blaži infarkt) njima to određuje Cabinet Office Minister, izvjesni Michael Gove.
Ako sam dobro shvatio tekst.
Jer ako nemaju tog čovjeka, nemaju osobu koja imenuje (predlaže) osobe na pozicije u Vladi. To zaključih po ovome:

Losing Cabinet Office minister Michael Gove, who coordinates policy across government, would be a serious blow.

"He is critical to all of this," Kerslake said. "If, for whatever reason, he was ill, who takes over from him?"
07.04.2020 | 10:28
Što se Johnsona tiče, pa zar nije logično da ga zamjeni ministar vanjskih poslova?
Nije li to u gotovo svakoj državi sa sličnim sustavom vladanja (pa i našoj - na stranu što su oni monarhija, a mi imamo predsjednika, ovdje pričamo o vladi) najbitnija funkcija nakon premijera (unutar vlade, naravno))?
07.04.2020 | 10:46
Po ovome tekstu, ukoliko premijer umre bira se acting prime minister i svi ministri ostaju na svojim pozicijama dok ne odluče izabrati novog premijera (valjda kada opasnost prođe - pošto ovo ne bi bila smrt premijera u normalnim okolnostima, jel'te), ili se ne održe novi izbori.
A acting prime minister bi bio Dominic Raab, first secretary of state.
en.wikipedia.org/wiki/Dominic_Raab
Ima pravo Smayoo, jako puno kontradiktornih informacija, i to iz samo jednog izvora...
07.04.2020 | 10:52
cariblanco kaže:
Djuro genijalac kaže:


A gdje su tu emocije ? Kao da čita vremensku prognozu . Možda je prestara pa ih više niti nema !!!


Ali se pozvala na svoj prvi govor iz 1940.! Tko to može?

Uz nju jedino još Joža Manolić, ali on bi te 40-te godine najradije izbrisao, vjerujem...
07.04.2020 | 10:55
@Kolba,

Nije stvar u tome što je logično tko bi trebao zamijeniti premijera, nego u tome što bi bilo logično da jedna država, koja se hvali takvom tradicijom, kao što je to Ujedinjeno kraljevstvo, trebala odavno imati razrađen protokol tko mijenja premijera u slučaju njegove spriječenosti da obnaša tu dužnost, a ne da to radi ovako, na vrat - na nos.

@carbilanco,

Ti se šališ?!
Mislim, kraljevska obitelj i emocije?! To nikad nije išlo u istu rečenicu. :o)
07.04.2020 | 11:09
Kloba kaže:
Što se Johnsona tiče, pa zar nije logično da ga zamjeni ministar vanjskih poslova?
Nije li to u gotovo svakoj državi sa sličnim sustavom vladanja (pa i našoj - na stranu što su oni monarhija, a mi imamo predsjednika, ovdje pričamo o vladi) najbitnija funkcija nakon premijera (unutar vlade, naravno))?


Pa... nije?
Mislim, hrvatska vlada ima uvijek namjanje jednog, a nekad i više potpredsjednika.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 minuta
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO