Mac programeri u Hrvata
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac programeri u Hrvata

22.08.2003 | 22:28
Koliko ima Mac programera u Hrvata? Cime se bave? Ima li ih medju populacijom Jabucnjaka?
23.08.2003 | 04:10
Ja sam na Macu programirao samo u AppleScriptu, ali mislim da se to ne računa .
No, zanimljivo je da sam prije puno programirao (Spectrum i Atari ST), ali valjda sam na Macu sve što mi treba na kraju dobio i bez programerskog truda - nekakvim zaobilaznim putem ili zgodnim freewareom. To, naravno, ima svoju dobru i lošu stranu... ne bunim se, ali ponekad mi je žao što sam zapostavio programiranje.

P.S.
Da li se računa programiranje Starcraft mape?
25.08.2003 | 13:04
Da li se računa programiranje Starcraft mape?

Ne.

Zanimaju me "ozbiljni programeri" (bez obzira na kontradikciju koja proizlazi iz tog termina :-&gt
. Kad god sam morao na Macu rijesiti neki problem u domeni programiranja, imao sam usamljeno putovanje do cilja.

Osim toga, DIRovi planovi vezani uz programiranje dijelom sadrze i tranziciju na Maca pa bi bilo lijepo upoznati nove snage domace programerske scene. Pogotovo mladje, zainteresirane za rad na DIRovim projektima.
28.08.2003 | 00:31
Zanimaju me "ozbiljni programeri" (bez obzira na kontradikciju koja proizlazi iz tog termina :->. Kad god sam morao na Macu rijesiti neki problem u domeni programiranja, imao sam usamljeno putovanje do cilja.

Kresimir Mihalj - Piko i Igor Delovski
02.09.2003 | 08:40
HyperCard/SuperCard/True C (ili kako li mu se zvao vec C), ali od tih davnih dana se koncept gradnje Mac aplikacija se jako izmjenio. BTW, ne znam da li je itkoosim mene otisao na smotru mladih informaticara sa Mac aplikacijom (jos je imam na svom clasicu).
02.09.2003 | 12:40
Kresimir Mihalj - Piko i Igor Delovski

Neka kucnu dvaput ako su medju nama. I napisu pokoju rijec o tome cime se bave - da ne gnjavim na temu.
03.09.2003 | 18:35
Kuc 1.: Igram se da Developer Toolsima - konkretno sa ObjectC
Kuc 2.: Malko napikavam PPC Assembler
03.09.2003 | 20:03
Nista konkretno?
03.09.2003 | 20:08
Nazalost ne jer sam na takvom poslu gdje nemam potrebe za tim
04.09.2003 | 15:17
Hoces reci da postoji posao na kojem nema potrebe za programiranjem? Da pogodim... radis u klaonici!
  • Vanjuška
  • Posjetitelj
05.09.2003 | 01:39
Čekaj malo Piko - da nije tebe mi ovdje ne bismo ni u 10.1 ni u 10.2 imali upotrebljivi MacRoman keyboard layout. Reci što hočeš, ali ti si junak

Pripremaš se kaj za 10.3?
08.09.2003 | 13:01
Za sada ne jer imam jednu particiju i nećem gore staviti 10.3 DP verzije, ....ja čekam final. Lako moguće da niti neću morati ništa raditi (99% da će biti funkcionalan isti layout kao i pod 10.2), a i Apple nešto sprema...vidi pod MacOS X forum što....

A glede posla gdje ne moram programirati.... ja sam Operater u računskom centru tj. administracija, backup, nadzor rada, pomoć korisnicima i sl.; od programiranja samo batch programi i to napraviš jednom i ako sve radi ne diraš (nisam ništa napravio već dobre dvije godine).
08.09.2003 | 13:56
Rade ti layouti pod 10.3DP bez beda.
  • zvonimir
  • Posjetitelj
11.09.2003 | 17:46
Ja iz ciste znatizelje programiram u Cocoi. Pravim neka custom made rjesenja, jer ih nema na trzistu, a ako ih i ima, onda obicno ne rade onako kako hocu. Evo sada radim na "Triptihu", odnosno na RTF tekst editoru (mom izumu) koji radi sa 3 editabilna prozora (polja) u isto vrijeme. Dusu dalo za ozbiljne pisce, programere, prevoditelje i freakove poput mene
03.10.2003 | 15:16
Pa ja programiram ali na PC-u. Na Mac-u sam malo brčkao s RealBasicom ali ništa ozbiljno tek namjeravam ozbiljno počet kad uzmem novu G5-icu.

Mac zajednici uvijek treba koji program više (ne kažem da ih nema ali od viška glava ne boli)posebno na HR tako pošto sam veliki Mac fan uskoro se potpuno prebacujem na Mac programiranje.
  • zvonimir
  • Posjetitelj
03.10.2003 | 16:28
ali ništa ozbiljno tek namjeravam ozbiljno počet kad uzmem novu G5-icu.

Bolje bi bilo da za programiranje uzmes nekog starijeg G4 (700 MHz je i previse) i na nj nakalemis 2 monitora. G5 je predobra kanta za dosadno kuckanje i kodiranje -- 95% tog vremena stroj hvata prasinu.
  • Anonimus
  • Posjetitelj
03.10.2003 | 18:38
Pa neću uzet G5 samo za programiranje, jednostavno stari mac mi je preslab pa uzimam novi.
05.10.2003 | 21:25
Hrvoje Budin (Hrvoje, clan Jabucnjaka) je ozbiljan programer na Macintosh platformi vise od desetak godina. Oko njega je mala grupa kolega, njega pitajte s kojima danas suradjuje. Postoje i pojedinci koji programiraju u 4D bazi podataka. Kazu da se File Maker Pro ne racuna, jer da to kao i nije programiranje. Sve jedno, postoji desetak osoba koje recimo programiraju u File Maker Pro bazi. Zatim u programima za izradu i dizajniranje web stranica radi barem desetak ljudi programerski dio. U Fortranu na PMF-u i Rudjeru barem desetak osoba programira. Na Matematickom odjelu PMF-a je Dr. Marko Tadic ali i Dr Ungar i nekoliko drugih. U Plivi je bilo jezgro od barem 5-6 programera. Oni su danas razasuti po raznim firmama. Programera ima.
05.10.2003 | 22:05
Kolega Budin je nedavno izjavio da mu ne pada na pamet dijeliti svoje znanje okolo "za kikiriki", pa se bojim da potencijalni programeri ovdje neće imati previše koristi od njega. Nadam se da sam samo krivo interpretirao njegovu izjavu.
06.10.2003 | 11:14
Bojim se da se radi o nesporazumu. Hrvoje Budin je mnogima pomogao i pomagao i pomaze. Pokusao sam vas dvojicu skupiti pod krosnjom ovog Jabucnjaka na kratkom razgovoru ali ste vi kolega Pasaric to tada izbjegli. Steta. Pokusat cu to opet. Mislim da vrijedi mog vremena. Kada biste upoznali g. Budina vjerojatno biste pronasli mnoge slicnosti s vama osobno a isto tako mnogo energije i ljubavi za ovu nama dragu i zajednicku platformu. Jasno je da ponekad sposobni i genijalni ljudi nisu uvijek i jednostavni. Svi smo krvavi ispod koze. Medjutim, kvalitete g. Budina obilato prekrivaju njegove mane. Stoga cease fire.
07.10.2003 | 11:00
... Medjutim, kvalitete g. Budina obilato prekrivaju njegove mane. Stoga cease fire. ...

Ma svi smo mi braca po materi (Appleu)

I valja razumijeti da su vrli majstori u svojim bransama ipak ljudi, koji znaju koliko vrijede i koliko zbilja vrijedi njihovo umijece/znanje/uradak.

U svijetu koji ne mari za znanje i umijece, vec samo za "daj sklepaj pa nek prodje", u dobu najdubljeg konzumerizma i najveceg omalovazavanja covjeka i njegova rada, Hrvojeva reakcija i stav su opravdani.

Takvi kao sto je on, recimo, u Americi dobijaju otkaze u firmama, i na njihova mjesta sjedaju polupismeni Indijci, Pakistanci, Rumunji, i izbjeglice iz treceg svijeta, koji su vlasnicima korporacija jeftiniji negoli kompletan obrazovan i iskusan strucnjak. (Ti jadnici iz treceg svijeta nisu pak krivi za takav trend -- on je naprosto nametnut a oni su igrom slucaja dobri pijuni za zrtvovanje)

Strucnjaci nikom ne trebaju danas. Oni su nus-proizvod mlinca kojeg zovemo ekonomski razvitak i pare pod svaku cijenu. Oni nisu blagodat firmama --oni su trosak, kojeg ne treba placati jer vlasniku ostaje manje kolaca.

Hrvoja savrseno razumijem, pa cak i branim njegov stav, jer i ja trpim ono sto on, i mnogi drugi jako dobri ljudi u svojem poslu trpe.

Ali eto, ne sramim se priznati jedne stvari -- u takvom nasem jalu malo je okrepe. Bolje ici naprijed, u mnogim stvarima zatvoriti oci ili se jednostavno okrenuti necem drugom, sto ce donijeti manje grizodusja.

Pa bolje je i napraviti nesto besplatno, pokloniti znanje, nego patiti i biti ljut na svijet sto je takav kakav jest. Jer ne mozes promijeniti svijet, na koncu, ali mozes staviti ruzicaste naocale. To te jako malo kosta
07.10.2003 | 12:27
Nikada nisam sumnjao u stručnost kolege Budina - pa znam što, koliko dugo i kako radi. Ja imam razloga sumnjati u njegove ljudske kvalitete, a one su često jednako važne, a ponekad i presudne. Nije mi jasno da se jedan stručnjak može na takav način javno blamirati blateći svoje kolege i huškati jedne protiv drugih. Također, njegovo nepotrebno "dočekivanje na nož" dobronamjernih projekata mu sigurno nije plus.

Za Nenada - "naše okupljanje pod krošnjom" je zapravo suvišna tema jer više puta smo ponovili da Jabučnjak nema predrasuda i da je svačija dobronamjerna incijativa dobrodošla. Mi smo ovdje prije svega infrastruktura, a sadržaj određuju korisnici. Ako kolega Budin ima želju svoje veliko znanje podijeliti s ostalim korisnicima Jabučnjaka ništa mu ne stoji na putu. Dapače, bio sam svjedokom rasprave na Vikalici u kojoj se Budin bunio na nedostatak ovog ili onog sadržaja na Jabučnjaku, a Riba mu je zatim rekao: "Napiši ti! Što čekas!", ali odgovora nije bilo. Dakle, nekakvo medijatorstvo u ovoj priči je suvišno. Kolega Budin nije nikakav izuzetak i bez obzira na svoju prgavu narav može biti suradnik Jabučnjaka ako to želi.
07.10.2003 | 13:45
Molim primjetiti da zadnjih N postova nema nikakve veze s topicom. Kad dobijete poriv opetovano tjerati mak na konac, zamolio bih da to obavite u primjerenijem forumu. Ili ispod krosnje.

Ako ni to ne pomogne, onda cemo uvesti i Kaljuzu, posvecenu medjusobnim podbadanjima i hrvanju u istoj. To kod "publike" uvijek dobro prolazi, a da bi se drzali teme foruma, mozemo prijeci na cavrljanje na temu "Kako iskodirati Kaljuzu u PHPu".

<blink!> Zapravo, imam konkretnu ideju kako bi Kaljuza mogla izgledati, ali nisam siguran da bi prosla PG cenzuru pa bolje da pravovremeno usitim jer znam da bi vam se svidjelo.
07.10.2003 | 15:45
Gospon moderator, pa zato si ti tu, ne.

Ili su mozda protekcije u pitanju pa se off topic postovi uvazenijih clanova (da, mislim da Davora ) ne brisu?

Ufff, sad vidim i da je Davor moderator... I moderatore moderiraju, zar ne?
07.10.2003 | 15:58
Upravo sam (live) objasnio Davoru problem - u svijetlu dosadasnjih dogadjanja, koja prate pojavljivanje Hrvojevog ili Igovorov imena u postovima, ekstrapolacijom zakljucujem da bi se prica ponovila i ovdje kada bih ubio postove bez prethodnog davanja packi.

Pustimo ih (postove) kao primjer NETEMATSKIH poruka, neka se svi ukljuceni u thread malo vesele, a ostali mogu na miru dalje.

Meni je jedini koristan dio threada bio spoznaja da Hrvoje spada u domace Mac programere. Sve ostalo sto me zanima u vezi njega saznat cu kad/ako mu se ikad obratim zbog konkretnog problema. U vezi programiranja, naravno.

A sad mozemo dalje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 40 minuta
  • Bertone: Gdje? Ja vidim samo stari nedostupni M2 za 799
  • stefanjos: 799
  • stefanjos: a evo ih
  • stefanjos: dobro sto ovaj istyle ceka sa ponudom...
  • Zdravac: na Apple Mađarska su cijene kao u DE, a može se odabrati HR tipkovnica
  • m@xym: Naravno, sve to ne vrijedi za naše tržište jer kod nas vrijede neka druga pravila.... Kod nas je Air sa 8 GB 200 € skuplji of Air-a sa 16 GB u Njemačkoj.
  • m@xym: Zašto bi inače Apple davao "besplatan" i tihi upgrade za baš sve strojeve iz game (Studio čak počinje sa 32 GB RAM-a i M2 MAX procesorom!!!)
  • m@xym: S obzirom da nitko ne daje nešto što ne mora, postavlja se pitanje kako će novi strojevi raditi sa 16 GB RAM-a i uključenim AI dijelom OS-a.... Možda su 32 GB upravo postala ono što je bilo 16 GB na starim strojevima...
  • Yonkis: Mora biti 16GB da bi korisnici imali UX za AI, sve manje od toga ne zadovoljava. Sami su si "jamu" iskopali, baš mi ih je žao :)
  • m@xym: Još samo da shvate da umjesto 256 GB trebaju staviti 1 TB SSD... za istu cijenu... :o)
  • m@xym: Ne samo Air-ovi, nego i svi ostali... Očito je Apple AI veliki potrošač memorije.
  • Piko: Ne znam da li je itko uočio ... Ali svi Airovi dolaze po defaultu sa 16 GB RAM-a .... a cijena ista kao i prije za 8 :)
  • dpasaric: Evo i MacBook Pro M4...
  • mbp2009: nece ni biti jos
  • stefanjos: na istyleeu i dalje nema cijena....
  • dpasaric: Eto osvrt na Mac mini M4 na naslovnici...
  • kupus: Evo, otvorit ću temu pa da ne pisemo ovdje
  • kupus: Hvala Bertone
  • Bertone: *ništ
  • Bertone: @kupus, pa nije to nišz novo oko audio izlaza s prednje strane, HDMI će otpeljati zvuk u monitor, a večina današnjih monitora ima audio out priključak.
  • stefanjos: mea culpa
  • stefanjos: kupus, sada kuzim sto si mislio. mislio sam na ovu ogavnu naslovnicu koju su stavili ovi lol
  • imar: Imam osjećaj da će se ovaj novi Mac Mini prodavati ko' vruće kifle.. :D
  • dpasaric: Top model Mac minija = 4.700 € hahahahahah
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Evo novi Mini je vani!
  • MoschuS: DE Store ima cijene 699, 929, 1159 i 1649 za Pro
  • MoschuS: Bas i ja gledam taj 3.5mm jack i pitam se zasto je naprijed!?
  • kupus: Minusi : ista cijena storage upgradea, headphone jack s prednje strane? Kako misle spojiti zvucnike na to?
  • kupus: Plusevi : 3 monitora, gigabit ethernet kao standard, ista početna cijena, 16gb ram
  • kupus: Legit je :) Jonny Ive je već dugo na aparatima, navodno i na lifesupportu otkad je vidio novi iMac :)
  • MoschuS: Evo i Minija ;)
  • kupus: Nije ni studio baš proprcionalan, ako ćemo tako
  • kupus: Vidi ove screenshotove, ne njihov render. Meni izgleda poprilično legit, a to i potvrđuje činjenica da su navedene screenshote i maknuli s weba
  • stefanjos: stvarno mislis da ce tako bez proporcionalno sranje izaci iz applea? doslovno se vidi da je fake
  • kupus: mini leakan, bar s prednje strane [link]
  • Piko: ma što se mene tiće ne mora imati slova gore .... ali mi treba svjetlo da nađem pepeljaru i upaljač :)
  • Yonkis: @piko očekuje se da je tipkanje na slijepo defaultno za usera.
  • Piko: magična tipkovnica još uvijek nema pozadinsko svjetlo .... ;-(
  • dpasaric: Evo novi iMac M4. Ništa zanimljivo nema, samo novi procesor i više memorije u osnovnoj konfiguraciji.
  • drlovric: Isto kao nedostatak hrvatskih titlova na Apple TV. A pokrili bi trziste 4-5 drzava sa tom malom modifikacijom slovenskih. Al ne moraju, pa sto bi :)
  • miomika: ma gle...ako mogu kotolirati sve te feture putem DNS-a po svakoj državi, zašto to onda uopće daju u EU. I zašto nema nigdje JASNO napisano. "Call record ne radi u cijeloj EU", točno se sojeća ono.....osveta za USB-C. ma Idiotizam na najjače..a tek one pizdarije da Aple One nije dostupan u .hr, ali je u Sloveniji....ma...sve više i više mi se sve to jako gadi
  • drlovric: Zao mi je samo ljudi koji su potrcali da kupe nove mobitele radi inteligencije. To ije bio bas inteligentan potez :D
  • drlovric: Sveje to jos uvijek poluproizvod, i zvanicno u Beta fazi. Imam osjecaj da ce se to taman popeglati dok dodje na EU trziste. Tako da, ne bih se ja tu nist aisjecao zakinutim ni nervirao :)
  • miomika: u banani....ko da smo u zimbabwe--u...mislim, ovo nadjebavanje EU-USA, preregulirana EU, oni stave update, koji niti jedan od fetaure-a ne radi. Da bi radilo, trebalo bi jailbreakat uređaj. Koja je poruka poslana ovime?
  • Zdravac: Do travnja 2025. ce proraditi i u EU
  • miomika: ja sam sad na drugom telefonu stavio svoj stari US AppleID i proradio je Call record i na čekanju sam s AI. pokušat ću s glupim trikom, ali mi je stvar preglupa.......
  • drlovric: Nakon pola sata aktivirali su mi AI. Siri animacija je prekrasna i moram priznati da je malo manje tupava. Neke stvari su iznenadjujuce dobre (za Siri). Ali nije to jos Google Assistant razina.
  • miomika: RU=EU :)
  • miomika: Ne radi niti RSC, niti previev summarize..MA NIŠTA!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, m@xym, MacSlavko, pontmax1, robee, Anonimci (1088)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO