14.08.2010 | 23:00
Trebao bih preporuke za kupnju 2-3 knjige na Amazonu, a recimo da je dopušteni budžet oko $80 uz dopuštene manje fluktuacije. Dakle, kao što piše u naslovu, volio bih uletit u svijet Obj-C/Cocoa/iPhone(Pad) developmenta i želio bih kvalitetnu literaturu koja će me uputit prvo u sam jezik, zatim u Cocou i njene mogućnosti, pa potom u samu izradu sučelja za iPad i iPhone itd.
Što se samog Obj-C-a tiče, već imam nekog iskustva u programiranju pa stoga ne trebam uvod u to što je klasa, objekt, petlja, varijabla itd. već da se kroz te dijelove eventualno proleti s naglaskom po čemu je Obj-C tu drugačiji od ostalih jezika.
Ovo zadnje, po čemu je Obj-C različit od ostalih jezika vjerojatno već imaš na disku, u PDF-u, kao dio Xcode dokumentacije - potraži "The Objective-C 2.0 Programming Language" i pročitaj. U 130ak stranica, bez puno suvišnog teksta, objasnit će ti sve što trebaš znati u vezi Obj-C. Alternativa je Kochanova knjiga "Programming in Objective-C 2.0" koja na skoro 600ak stranica ispriča isto to, ali puno opširnije i u kontekstu konkretnih primjera.
Cocou jako lijepo objašnjava "Learning Cocoa With Objective-C" - knjiga je relativno površna po pitanju samog jezika, ali zato odlično ide uz gore spomenuti PDF.
S obzirom da sve to moraš (OK, ne moraš, ali vjerojatno hoćeš) raditi u Xcodeu, topla preporuka za Anderosonovu "XCode 3 Unleashed" koja će ukloniti sve nepoznanice rada sa samim IDE-om.
Nakon svega toga, i dalje ostaje nepoznanica kako sve to skupa primjeniti na iPhone/iPad, a tu NE bih preporučio knjigu nego FENOMENALAN Allardiceov video tutorial na Lynda.com: "iPhone SDK Essential Training". Nakon njega možeš pogledati i kraći, "Developing iPad Applications" koji ukazuje samo na razlike iPhone i iPad developinga.
Za razliku od Stanfordovih podcasta posvećenih iPhone programiranju u kojima se satima može gledati "kafansko čavrljanje"
- i za razliku od bezbroj iPhone knjiga koje uredno preskoče neke bitne "sitnice" pa kreneš u svijet iPhone programiranja ne znajući točno što radiš
- Allardice će ti objasniti svaki detalj tipičnog iPhone projekta koji drugi uredno preskoče, a itekako pomaže uklanjanju nepoznanica zbog kojih većina pristupa iPhone programiranju i Xcode templejtima kao crnim kutijama.
Pa sad vidi što ti se od toga uklapa u budžet.