Spajanje na Leoparda iz XPa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Spajanje na Leoparda iz XPa


13.02.2008 | 01:04
UPDATE: vidim da forum na pokazuje backslash pa sam ih zamijenio sa #.

Imam problem sa spajanjem na Leopardov share s XP masine. Moguce da nesto krivo radim pa cu opisati sto zelim, kako pokusavam to izvesti i gdje je zapelo.

Leopard ima ukljucen AFP i SMB sharing (Options), a listbox koji lista user accounte prikazuje samo jednog usera (admin) koji postoji na tom stroju i nije mu ukljucen ON checkbox (dakle, iskljucen je - i to zato jer ne zelim da se itko spaja na taj stroj preko admin accounta. Sto nas dovodi do prvog pitanja - smije li biti iskljucen, vezano za nastavak price <procitati do kraja>?).

XP masina ima takodjer samo jednog usera, zovimo ga \"Pero Peric\". Obje masine pripadaju workgroupu \"wg\" (i da, vodim racuna o known bugu vezanim uz workgroupe i automatic network location).

Leopard sharea folder \"radni\". Zelim moci pristupiti tom folderu samo s XP masine Pere Perica.

Ideja kako to napraviti je sljedeca: kreiram share usera na Leopardu. Nazovem ga Pero Peric (shortname: pperic). Ne budi mi tesko, s obzirom da nisam siguran kako ce se XP masina autentificirati, a u mrezi se zove \"Win\", kreiram i share usera \"Win\". Zlunetrebalo, kreiram i share usera \"wg\". Onda kreiram grupu \"wg\" (da, isto ime kao i ime workgroupa u kojem su strojevi) i kazem Leopardu da sva tri share usera pripadaju toj grupi. U Sharing opcijama odaberem \"radni\" kao Shared Folder i dodijelim sljedece permissione: admin ima sve ovlasti, \"wg\" grupa ima sve ovlasti, Everyone ima No Access. Ne budi mi tesko (da eliminiram potencijalni problem s grupom), posebno dodam sva tri share usera medju Users i dam im sve ovlasti.

S XP masine, kao Pero Peric, pokusam pristupiti folderu \"radni\". Leopard masina se u mrezi zove \"Leo\". Upisujem u Explorer \"##Leo#radni\" i... nista. Ne vidi ga. Promjenim na Leopardu permissione za Everyone, dam pun pristup i... sad mogu pristupiti. Ne pita username, ne pita password, kao da XP masina preskace autentifikaciju na Leopardu (sto je neprihvatljiva opcija!).

Sad kad vidim da je moguce upostaviti konekciju, vracam prvotne permissione, s namjerom da se spojim na Leoparda kao konkretan user s pripadnim passwordom. Isprobao sam sve kombinacije koje su mi pale na pamet, ali niti jedna nije pomogla. Dogooglao sam do hinteva da se pokusam spojiti sa SMB:## odnosno CIFS:## ali \"imam osjecaj\" (XP uvijek izbaci generic poruku da ne moze pristupiti pathu kojeg navedem) da XP ignorira takav request (drugo konkretno pitanje: mogu li nekako testirati mogu li se IGDJE spojiti s XP masine preko doticnih protokola? Trebam li nesto enablati na XP masini da to proradi?).

Moguce da je rjesenje trivijalno i da uporno radim krivu stvar. Zna li netko kako rijesiti zavrzlamu?
13.02.2008 | 14:19
Dodatak prici. Upravo sam spoznao da se s XP masine mogu konektati na Leoparda ako upisem bilo koji nepostojeci user name (!). Po tome ispada da sam uspio sloziti setup u kojem SVI imaju pristup osim usera koje sam kreirao kao share usere i koji bi jedini trebali imati pristup. Da negdje postoji \"inverse\" switch za file sharing, bio bi na konju.

Testiram tako sto se preko Win Explorera konektam sa \"##Leo\", otvori se \"Connect to Leo.local\" prozor koji trazi username/password i kad upisem \"nepostojeci\" username, nakon sto vidim izlistan sadrzaj foldera \"radni\", prekinem konekciju preko terminala, sa \">net use ##Leo /DELETE\" i pokusam neki drugi. Ovo navodim da metodologija bude jasna.

Pomaze li dijagnozi?
13.02.2008 | 23:58
A zašto nisi ništa pitao kad sam bio večeras kod vas?

Sad mi je nezgodno probati, probat ću sutra, ali ovo sam bio napravio kad sam prebacivao podatke i radilo je, samo ti sad pričam iz glave pa možda nešto i krivo kažem.

Shared folder na jabuci je otvoren svima preko SMB i ne bi te uopće trebao pitati username i password, a ako te pita, samo klikni OK.

home folderu određenog korisnika možeš pristupiti ako se identificiraš kao on.

najjednostavnije je u windows exploreru napisati samo ##Leo i enter

on traži autentifikaciju. Ako je ne daš, dobiješ samo shared foldere. Ako je daš, dobiješ više od toga. I onda klikaš po folderima kojima hoćeš.

Ali SMB je u smislu securityja šupalj ko gaće na štapu. Ne znam što točno želiš, ali možda te može zadovoljiti sigurnija varijanta:

Umjesto SMB, omogući FTP pristup, a onda sa windowsa pristupaš tako da u address bar od windows explorera utipkaš:

ftp://kratkiusername:«»password@leo


Na XP SP2 i Visti moraš baš tako, ne možeš user i pwd unijeti interaktivno.

Isto ti se otvori prozor i isto radiš drag fajli u i iz tog prozora kao da je i SMB.

Jedino FTP konekciju ne možeš mountati kao network drive i pisati u nju iz neke aplikacije (save as i slično).
14.02.2008 | 00:13
A zašto nisi ništa pitao kad sam bio večeras kod vas?


Zato što sam taman testirao da li je današnja operacija uspjela. I uspjela je. Zahvaljujem na ovim ftp idejama, ali uspio sam posloziti da radi onako kako sam zamislio. Napisat cu sutra sto sam tocno napravio, mozda nekome bude od koristi.

Usput, za sve SMB fanove - 10.5.2 je pokrpao probleme pucanja konekcija koje je imao 10.5.1. Konkretno, smisao cijele zavrzlame kojom se bavim je natjerati Minija da bude document server u mijesanoj Mac/Win mrezi. Pod Tigrom je sve bilo poslozeno s Share Pointsom, a Leopard je donio istovremeno novu Sambu i nov nacin konfiguriranja (sto je OK), ali i par bitnih \"rupa\". Kljucna \"rupa\" u mom slucaju odnosila se na pucanje SMB konekcija (zapravo, pucale su i AFP konekcije!) dok bi jedan od clienata pristupao dokumentima. Nakon pucanja, dokument bi se \"zablesavio\" - Mini bi ga tretirao kao \"otvorenog\" jer je s njegove strane konekcija jos uvijek bila otvorena (bez obzira sto s druge nije). U tom slucaju je rjesenje bilo manualno ubijanje konekcija (sto je tlaka), a promjene na dokumentima bi odlazile u crnu rupu (neprihvatljivo!). Cekao sam 10.5.2 da vidim hoce li to rijesiti i cini se da su rijesili. Ostao mi je problem slaganja mreze tako da izoliram document server od nepozeljnih pristupa - to sam rijesio danas popodne. Upute slijede.
14.02.2008 | 20:11
Ostao sam dužan rješenje zavrzlame.

Prvo Mac dio. Nakon brojnih testova, zaključio sam da se SMB i shared useri, blago rečeno, ne vole. Moguće da je u pitanju bug (BTW, pričam o 10.5.2) koji će se s vremenom ispraviti. Do tada se može koristiti standardni user. U mom slučaju, kreirao sam usera \"papirolog\", a usput i grupu \"papirolozi\" u kojoj su \"papirolog\" i \"admin\". Odustao sam od ideje imanja N različitih accounta jer je poanta konkretnog document servera i tako da mu sve mašine (Win i Mac), čiji useri imaju pristupni password, mogu pristupiti.

Uključena su oba file sharing protokola (SMB i AFP). U Optionsima File Sharinga, eksplicitno je uključen (ON) \"paprilog\" account; admin account je ovdje isključen.

U shareovima je folder \"radni\". Permissioni su posloženi tako da papirlog, papirolozi (grupa) i admin imaju sve ovlasti (read&write), a Everyone nikakve (no access). U mom slučaju ovdje trenutno ima malo redundancije (očito papirologa ne bi trebalo posebno navoditi jer pripada grupi koja ima potrebne permissione), ali testiram još neke sitnice pa mi to trenutno odgovara.

I to je sva mudrost na Mac strani.

Win dio je trebao biti trivijalan, ali autentifikacija se \"čudno\" ponaša iako i tu postoji univerzalno primjenjiv pattern. Pokušaj spajanja na \"##Leo#radni\" ne vodi nikud. Konekcija je odbijena, Windowsi ne pitaju username password. Ali zato pokušaj spajanja na home folder na Leu \"otključava vrata\". Dakle \"##Leo#papirolog\" i Windowsi pitaju username/password. Upisujem password koji sam definirao na Leu (usput ga spremam, moguće mu je pristupiti gdje i ostalim network passwordima) - logiran sam u home folder. Sad kucam \"##Leo#radni\" i - mogu mu pristupiti. Probe radi, ubijam ##Leo#papirolog konekciju, da vidim hoće li ##Leo#radni preživjeti. Radim to sa \"net use ##Leo#papirolog /DELETE\". Druga konekcija (##Leo#radni) preživljava, pohranjujem link u Win Exploreru, među Network linkove i testiram logout i restart. U oba slučaja Windowsi uredno prosljeđuju prethodno spremljeni username/password i konektaju me ravno na ##Leo#radni.

S obzirom da u mom konkretnom slučaju u folder \"radni\" ulaze dokumenti spremni za sharing, jedan od nužnih koraka (da ga netko ne preskoči!) je folderu radni i svim njegovim subfolderima dodijeliti odgovarajuće permissione (iste one s početka priče, ali aplicirane na \"enclosed items\").

Podrazumijeva se da su svi strojevi u istom workgroupu.
14.02.2008 | 21:14
Ufff koja trakavica

Evo malo comic reliefa vezanog uz networking

ii.teribl.org/2008/01/22/ztb-vs-microsoft/
14.02.2008 | 22:58
Đipi, svaka čast, sigurno te od milja zovu \"živci od kevlara\".

Umjesto kemijanja sa pristupanjem home folderu pa onda radnom pa deletanjem prve veze pa... možeš i desnoklikom na Network u stablu s lijeve strane windows explorera odabrati Map Network Drive pa u dijalogu koji se otvori odaberš slovo, napišeš ##Leo#radni, a ispod uklikaš \"use different username\" (ili tako nekako) pa onda u idućem dijalogu uneseš \"papirolog\" i željeni password.

Na kraju, prije OK uklikaš checkbox \"reconnect at logon\" tako da ti veza bude perzistentna nakon reboota.

I onda ti radni folder na Miniju bude na PCu uvijek mapiran na npr. Z:

I... mislim da workgroup nije uopće bitan. Wgp na win služi samo kad browsaš network neighbourhood da grupira računala radi preglednosti i uvijek ti najprije prvo pokaže samo ona u svojoj grupi, a klikom na entire network dobiješ sva. Ali kad pristupaš sa ##imeracunala onda je svejedno. Workgroup je relikt uginulog NetBEUI protokola, a ##ime je pristup preko windows file & printer sharing (na Unixu znan kao Samba, na Appleu kao SMB ) protokola koji putuje bilo preko TCP/IP, bilo preko NetBEUI, bilo preko Novella...

Doduše, workgroup nisam koristio još od kasnih devedesetih pa ovo pričam napamet, ali...
14.02.2008 | 23:11
Umjesto kemijanja sa pristupanjem home folderu pa onda radnom pa deletanjem prve veze pa... možeš i desnoklikom na Network u stablu s lijeve strane windows explorera odabrati Map Network Drive pa u dijalogu koji se otvori odaberš slovo, napišeš ##Leo#radni, a ispod uklikaš \"use different username\" (ili tako nekako) pa onda u idućem dijalogu uneseš \"papirolog\" i željeni password.


Ovo obicno koristim za Win<->Win konekcije, a koristio sam i dok je Mini vrtio Tigra. Jucer sam abortao ideju da pokusam na taj nacin jer me tijekom testova sa shared userom ni ovo nije odvelo nigdje (osim do spoznaje da se mogu konektati jedino BEZ usernamea/passworda), ali, da, moralo bi raditi.

A ovo za Workgroup je korisna informacija. Tnx!
19.02.2008 | 23:22
Sagi nije kraj!

Nakon par dana urednog rada, danas se nisam mogao spojiti na document server. Srecom, poruka koju su Windowsi izbacili bila je jasna - drugi user je vec spojen pod istim imenom (kolega s Win masine, dakle, preko SMBa).

To znaci da pada u vodu moj plan optimizacije broja (standard) usera (ideja je bila imati samo jednog), iako doticna logika i dalje vrijedi za AFP shareove.

Rjesenje je otvoriti onoliko dodatnih standard usera koliko ima Win masina koje pristupaju document serveru.

Bitno! Potrebno je sve (Win) usere pojedinacno dodati na listu Usera (u File Sharing prozoru) - SMB, ispostavilo se, ignorira permissione grupe.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • m@xym: čuj imali su dva pokušaja isporuke ali nisu uspjeli zbog nepotpune adrese. Ali zato imaju broj tvog mobitela i traže da odogovriš na poruku sa Y (klasična navlakuša na telefonske "servisese" koji se masno naplaćuju pošiljatelju... Ma diivota.
  • Yonkis: Kakvi pokušaji muljaže. Ali otkud im broj? Ili adresa? [link]
  • Bertone: :D
  • smayoo: X-D
  • zoranowsky: LOL! :)
  • Gjuroo: :D
  • Ender: na eurosongu ima vise golotinje, al pornic ima bolju muziku :-)
  • Ender: koja je razlika izmedju eurosong-a i pornica?
  • Ender: evo sta kruzi po forumima sada.
  • JOHN: ……naravno uz par iznimki
  • JOHN: Markec je pobjednik bez obzira na brojke! Jako dobra promocija njega kao mladog umjetnika, tradicije, kraja i države od kuda dolazi. Za ostalo/e sam bez komentara. Bilo je tu svega i svačega :)
  • Ender: da ne budem pogresno shvacen, da sam rasista ili sta vec, ali jedan od malog broja normalnih nastupa.
  • Ender: cestitke iz srbije za uspeh i nastup!
  • smayoo: Slažem se!
  • Gjuroo: Saka čast malom na energiji koju je prenio na ljude. Napokon malo masovne pozitive.
  • Zdravac: U svakom slučaju, čestitam mu. Što se mene tiče, on je pobjednik!
  • Zdravac: čini mi se da sam sad u dokumentarcu vidio da Marko ima doma iMac (?), pa si mislim možda je član našeg foruma?
  • Gjuroo: Ma win-win. Kak se već veli, Lazanja je osvojio srca ljudi, a Oni nek si organiziraju Euroviziju u Švici. Ima se, može se :)
  • smayoo: Ja mislim da je HRT okolo lobirao da žiriji ne daju Marku previše bodova jer HRT nema kinte za organizirati natjecanje iduće godine :D
  • cariblanco: Da je Marko nosio suknju, bili bi pobjednici ;)
  • Gjuroo: Rim tim tagi dim!
  • Yonkis: Krehacro, pa ne zove se uzalud Pro.
  • Krehacro: Uh gledam sad usporedbu...pro bolji
  • drlovric: Ma samo Pro. Neka ide zivot :)
  • Krehacro: iPad air m2 ili iPad pro m2?
  • zoranowsky: Isto sam uzeo novog svojevremeno
  • zoranowsky: Išao sam ja pogledati health na svom 12.9 ii gen, ali nema health podatka, inače ok radi, nema problema.
  • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
  • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
  • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
  • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
  • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO