iOS 15
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iOS 15


08.06.2021 | 15:33
Pozdrav dečki, maloprije sam pokrenuo beta verziju iOS 15. Zanimaju me vaša mišljenja kakva su ako ste i vi skinuli istu i naravno da pokrenemo temu o ovome sistemu.
09.06.2021 | 08:56
Sviđa mi se opcija live text. Sin je instalirao iOS15 i u ovih prvih 24 sata nije imao nekih problema osim što mu ne radi m-Zaba.
09.06.2021 | 14:34
Mene oduševilo da će najnoviji iOS i dalje raditi na mom starom iPhoneu 7. Vidim da čak radi i na prvom iPhoneu SE! Kapa dolje Appleu na tome, to je na Androidima gotovo neviđeno.
10.06.2021 | 05:06
ping kaže:
Sviđa mi se opcija live text. Sin je instalirao iOS15 i u ovih prvih 24 sata nije imao nekih problema osim što mu ne radi m-Zaba.


Vidiš, ja sam imao samo problem sa Safarijem, zamrznuo se na 20sek, iako je ugašen preko “task managera”
10.06.2021 | 11:17
Vi koji imate iOS 15 betu, možete li provjeriti da li je u kalendaru dodana mogućnost dupliciranja događaja na iPad-u?
10.06.2021 | 11:24
Borisone kaže:
Vi koji imate iOS 15 betu, možete li provjeriti da li je u kalendaru dodana mogućnost dupliciranja događaja na iPad-u?


Mislim da ne može, bar na iPhone, doduše nisam radio update na iPadu pa ti ništa ne mogu reći.
12.07.2021 | 08:25
Meni radi Zaba ali nikako RBA
12.07.2021 | 14:54
dpasaric kaže:
Mene oduševilo da će najnoviji iOS i dalje raditi na mom starom iPhoneu 7. Vidim da čak radi i na prvom iPhoneu SE! Kapa dolje Appleu na tome, to je na Androidima gotovo neviđeno.

iPhone 7 je izašao godinu dana ranije od iPhonea X. A , ti to najbolje znaš jer imaš certifikat njihovog ovlaštenog prodavača - sve proizvode podržava servisima i updateima sedam godina. Ne sjećam se kada je točno izašao X, ja imam osmicu i mislim da ga imam četiri godine (dvije pretplate je odradio po dvije godine) - što će reći da si ti miran još dvije, a ja još tri.
Ali da, s te strane su izvrsni.
Podrška, djelovi, software, hardware...
Mene živciraju naši operateri. Kako nemam nikakav skin, mobitel mi se već poprilično ogulio sa svih strana. Sada mi ističe ugovor i zovu me tri puta dnevno (DOSLOVNO) da produžim ugovor sa A1. Ali samo Xiaomi nude za 9 kuna. Pitam ih, pa dajte mi prastari model iPhonea, samo da je nov, tipa X, za 9 kuna - jer vidim da nude iPhone 12 mini za 9 kn uz 150 kuna mjesečno + pretplatu (naravno najskuplju) = 450 kuna mjesečno x 24 mjeseci.
Ali ja ne želim plaćati ništa osim najjeftinije pretplate jer mi ne treba. I to mi je previše koliko malo pričam.
Xiaomi neću. Rađe ostanem na oštećenoj osmici koja još uvijek radi skroz OK.
Vele, nemamo "tako stare" modele u ponudi.
A nekada su imali, đubrad.
21.09.2021 | 00:24
Pozdrav svima! Upravo sam skinuo iOS15 i potpuno se razočarao vidjevši da nema Live Texta. Šta se desilo da su ga maknuli? Ili barem za Hrvatsku (jer vidim da Amerikanci i dalje o njemu pričaju).
21.09.2021 | 07:04
abancic kaže:
Pozdrav svima! Upravo sam skinuo iOS15 i potpuno se razočarao vidjevši da nema Live Texta. Šta se desilo da su ga maknuli? Ili barem za Hrvatsku (jer vidim da Amerikanci i dalje o njemu pričaju).


Može pojašnjenje što ti "nema Live Texta" znači, jer evo provjerio na svom iphoneu nakon nadogradnje, u postavkama kamere live text je uredno uključen, uključio live na kameri (gore desno), uslikao papir s rukom napisanim tekstom i kliknuo na ikonicu live texta. Izdvojio mi je tekst koji mogu označiti i kopirati u druge aplikacije.
21.09.2021 | 07:52
Odi u Postavke > Kamera pa provjeri imaš li opciju Live Text ispod "Skeniraj QR kodove". Ako nemaš onda ti iPhone ne podržava Live Text.
Ako imaš, a isključena je, uključi ju

Provjeri i da li je Live Text (Jezik Uživo) uključen u Postavke > Općenito > Jezik i Regija > (na dnu) Jezik Uživo
21.09.2021 | 09:14
Borisone kaže:
Provjeri i da li je Live Text (Jezik Uživo) uključen u Postavke > Općenito > Jezik i Regija > (na dnu) Jezik Uživo


E baš to je bilo. Hvala. Tražio sam ja još prije mogućnost uključivanja u postavkama kamere, ali nisam imao pojma da i ovdje ga treba uključiti. Thanks!
26.09.2021 | 12:03
Apgrejdao svoju "iPilu" iPhone 7 na iOS 15, sve štima, ali.. svaki dan imam sve više i više slobodnog prostora

Nisam - ništa - mijenjao u pogledu postavki - backupiranja na icloud, sve mi kao i prije.. pregledavam (panično) fotke da mi nešto ne izbriše od 115GB slika djece (), ali i tu mi se čini da je sve na broju.. appovi isto.. Di on sad svaki dan pomalo "pronalazi" slobodnog prostora?
26.09.2021 | 17:00
Da ti ne komprimira slike? Ne znam da li moze komprimirati one snimljene ili samo one koje su novo snimljene.
26.09.2021 | 21:55
jura22 kaže:
Da ti ne komprimira slike? Ne znam da li moze komprimirati one snimljene ili samo one koje su novo snimljene.


Pa, nadam se, da ne Al prije update-a bio na cca 5GB slobodno.. sad je na cirka 14GB.. Ništa od postavki mijenjao nisam, osim ako nešto u ovom iOS-u nije po defaultu postavljeno da briče/čisti/smanjuje.. Guglam, ekipa se žali na "storage almost full".. a meni svakim pogledom povećava slobodan prostor
27.09.2021 | 01:24
@Kristijan7,

Opcije za komprimiranje fotografija ili offload manje korištenih aplikacija, ti se neće uključiti same od sebe (barem kod mene nisu) niti nakon upgrade iOS-a. A to možeš i provjeriti u Settings - General - Storage, trebao bi imati punuđene te opcije ispod grafike sadržaja diska.

Možda si imao nekakvog "smeća" u obliku log-ova (iOS zna dosta toga izgenerirati), ali 9 GB je podosta prostora.

Nisam pratio, ali čini mi se da se i kod mene oslobodilo par gigabajta (ništa dramatično).

Inače, ako imaš dosta fotografija koje su ti bitne, najpametnije ti ih je sačuvati lokalno (najbolje na nekom NAS-u sa više diskova, ili na barem dva različita externa diska, koje ćeš s vremena na vrijeme provjeravati). Cloud je cloud, ali tvoj NAS/disk je samo tvoj i ničiji drugo, dok je čuvanje samo na mobitelu, samo čekanje da se katastrofa dogodi.
27.09.2021 | 01:25
Ja sam nakon updatea imao problem (kao i gomila drugih koliko vidim) da je iPhone zaboravio AirTag. To je tražilo reset AirTaga (barem sam to usputno naučio) i sign out s Apple ID-a i ponovno logiranje. Sada je opet sve ok, ali nije me zabavilo da se time moram baviti.
27.09.2021 | 06:39
Puno bugova ovaj put..

Ovaj mi je najjaci na koji sam naisao..

Zapeo emoji na ekranu...


FR-1.jpeg
27.09.2021 | 08:27
Cool.
27.09.2021 | 08:55
Ja za sada nisam primijetio neke veće bug-ove osim u Outlook-u, gdje opcija korištenja sistemske Light/Dark teme, prikazuje aplikaciju u Light temi, a sadržaj e-maila u Dark temi (sistemski je postavljeno da preko dana bude Light, a navečer Dark tema).

Doduše, ja sam na prastarom procesoru (A11) pa nemam neke "feature"-a koji rade isključivo na novijim procesorima (live tekst novog iOS-a, i live emoji-je iz starijih verzija).

Jedna stvar koja me oduševila, je prepoznavanja lica na fotografijama i kategorizacija po osobama, iako i tu ima malo problema, jer imama dvije kćerke koje slično izgledaju, pa ih onda nekad krivo prepozna, ili jednu od njih doda kao novu nepoznatu osobu. I procesor se dosta ugrijao dok je (pretpostavljam) radio to prepoznavanje.

Sve drugo je za sada OK.
27.09.2021 | 09:43
Pa to s prepoznavanjem lica je već godinama. Već je komentirao, mislim, drlovric, da je loše napravljeno, jer ono što si prepoznao u Photos na Macu - iPhone ne zna pa prepoznaje sve iznova.
Ili je sad nešto unaprijeđeno?

A ovo za Outlook, to ti je kazna što koristiš Outlook.
27.09.2021 | 10:31
Nemam Mac-a pa ne znam kako to radi na OSX-u, a što se tiče iOS-a tek na 15-ici sam dobio nove kategorije u Library-u Photos-a, i čini mi se da dosta dobro radi. Mene i ženu je prepoznao bez problema, jedino se muči sa kćerkama jer su one u ranijoj dobi dosta sličile jedna na drugu, pogotovo kad su bile jako male. Nekad ni ja ni žena nismo sigurni da li je na nekoj slici starija ili mlađa (tri godine razlike je među njima), pa onda po okruženju uspijemo dešifrirati o kome se radi.

I, u početku bi aplikacija nakon nekog vremena dodala jednu sliku nekog od njih dvije, kao novu osobu, pa onda samo ručno dodam njezino ime, i stavi je u odgovarajuću kategoriju. Sada, 2 dana nakon instalacije 15-ice, više ne dodaje "nove" osobe, pa pretpostavljam da je odradio sve što je trebalo.

Outlook koristim zato što mi treba za posao, a poslovni mobitel je tako spor pogotovo kada radi sa Android Outlook-om, da sam ga na kraju zamijenio sa starim privatnim mobitelom (BB Passport), koji nema Outlook aplikaciju, ali svejedno otvara mail-ove i attachment-e brže i od iOS-a i od Androida.

Tako da mi je Outlook na iPhone-u ustvari neka vrsta back-up-a, a ujedno koristim Files za spremanje i sortiranje "Function Sheet-ova" po datumu, da mi ne promakne neki od sastanaka/kongresa gdje moram biti pripremiti opremu ili biti prisutan.
27.09.2021 | 11:39
Šalio sam se.
Ja zbog posla trenutno intenzivnije koristim Teams i na iOSu, i na Macu, i to je jedno potpuno zlo. Izaziva mi grčeve u želucu čim mi se pojavi prozor. Neki dan sam zamalo umro od smijeha na online sastanku, kad sam shvatio da nije problem u mojem nepoznavanju softvera, nego Teams (s plaćenom licencom, ne kao gost) nema mogućnost kroz njega, u toku sastanka, poslati neki dokument ostalim sudionicima. Koje govno...
27.09.2021 | 12:13
Znam da je van teme, ali ne mogu izdržati da se pridružim Smayootu za komentar Teamsa... to je jedna nova razina softverske nekompetencije, znači nema Teams sessiona da nešto ne pođe po krivu! Na kraju ga najviše koristim u Edgeu jer tamo još najpozudanije radi. Smeće zadnje.
27.09.2021 | 12:35
Da ne kažem koliko besmisleno CPU ždere za takav jadan performance. To je presmiješno. Mislio sam da je to problem samo na Appleu (iOS i macOS), ali kažu mi kolege da je na Androidu potpuno neupotrebljivo, a na Windowsima je "jednako loše kao i ostalo"
27.09.2021 | 14:18
m@xym kaže:
@Kristijan7,

Opcije za komprimiranje fotografija ili offload manje korištenih aplikacija, ti se neće uključiti same od sebe (barem kod mene nisu) niti nakon upgrade iOS-a. A to možeš i provjeriti u Settings - General - Storage, trebao bi imati punuđene te opcije ispod grafike sadržaja diska.

Možda si imao nekakvog "smeća" u obliku log-ova (iOS zna dosta toga izgenerirati), ali 9 GB je podosta prostora.

Nisam pratio, ali čini mi se da se i kod mene oslobodilo par gigabajta (ništa dramatično).

Inače, ako imaš dosta fotografija koje su ti bitne, najpametnije ti ih je sačuvati lokalno (najbolje na nekom NAS-u sa više diskova, ili na barem dva različita externa diska, koje ćeš s vremena na vrijeme provjeravati). Cloud je cloud, ali tvoj NAS/disk je samo tvoj i ničiji drugo, dok je čuvanje samo na mobitelu, samo čekanje da se katastrofa dogodi.


Tenks na odgovoru, ali to naravno provjerio odma.. ništa mi od toga nije enable-ano.. Za sada sam se "popeo" do 15GB slobodnog (prije sam se kretao oko 6Gb slobodnog)

Fotografije više-manje prebacujem konstantno na komp. To paranoidno radim od kad sam davnih dana išao malo defragmentirati disk.. koji je više manje maltene formatirao disk i ostadoh tada bez gro fotki..
27.09.2021 | 14:46
Ja bih rekao da si ti njemu dozvolio da miče s telefona i baca na iCloud što god sam procijeni da rijetko koristiš. To su ti vjerojatno i neke fotografije koje ne gledaš svakodnevno, i fonoteka koju ne slušaš svakodnevno, i knjige iz iBooks, a i aplikacije koje ne koristiš svakodnevno, koje ti izbriše s telefona pa kad je poželiš koristiti najprije moraš čekati da je ponovno downloada.
27.09.2021 | 16:13
Meni je iOS super. Nikakvih problema za sada, instaliran na 3 iPhone.
27.09.2021 | 17:58
smayoo kaže:
Ja bih rekao da si ti njemu dozvolio da miče s telefona i baca na iCloud što god sam procijeni da rijetko koristiš. To su ti vjerojatno i neke fotografije koje ne gledaš svakodnevno, i fonoteka koju ne slušaš svakodnevno, i knjige iz iBooks, a i aplikacije koje ne koristiš svakodnevno, koje ti izbriše s telefona pa kad je poželiš koristiti najprije moraš čekati da je ponovno downloada.


Baš nisam apsolutno ništa mijenjao tak da fakat ne znam i dalje.. Fotke, koliko uspijevam pregledati su tu.. appovi isto.. Muzika možda, al ni nje zapravo više nemam na iPhoneu od kad se pretplatio na Apple Music..
27.09.2021 | 18:21
To ti je kukavičje jaje. Radiš nešto drugo, ovaj ti popne alert i ti pikneš OK bez čitanja, samo da ti se makne, i zaboraviš na to. Ili ne ti, nego neko dijete kojem si dao da se igra mobitelom, ili tvoja supruga, mama,...
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 6 minuta
 • Daddo: Ja sam od svojih doza imao nuspojave
 • JOHN: A propos vize, super stvar za one koji tamo često putuju.
 • m@xym: Pa, s obzirom da nisam imao nikakve nuspojave, moguće je da je unutra bila i fiziološka otopina
 • JOHN: Možda je smayoo dobio pravu stvar, a vas dvoje(Daddo i m@xym) placebo!? :-)
 • Daddo: Tebi je uvalilo džonsona dok nisi gledao. Zamijenili bočice. :)
 • m@xym: @Daddo, nije od Pfizera, jer meni ne drhti ništa. A možda sam ja "asimptomatski". ;.)
 • Daddo: @smayoo - jesi siguran da nije nuspojava Pfizera? :P
 • smayoo: Srce mi drhti od radosti :P
 • drlovric: Bgm nam ukidose vize za USA. E ovo je prava vijest. [link]
 • Dijete: Na nz se pomicao sat ;)
 • Riba: Test
 • Riba: Hvala, provjerit cu!
 • JOHN: Nekaj ne štima sa satom na jabučnjaku. Kasni sat vremena
 • Kloba: Koliko je tipa koštalo kupovanje svih tih telefona u vakumiranom mint stanju (znači stajali su brand new negdje na policama svi osim prvoga koji je samo otvoren, ali je nov) ne znam da li će si vratiti u video klikovima
 • Kloba: Raspakiravanje svih iPhonea koji su ikada izašli - zanimljivo vraćanje u prošlost [link]
 • energyman: ma ulazno, stari 11pro sa 64gb nisam nikad popunio do kraja
 • drlovric: Bravo Energy. To je bilo bas brzo :) I ja kupio jedan, al ideju nemam gdje da gledam.
 • Daddo: ulazni model 128 ili neki jači?
 • energyman: Stigao 13 pro :)
 • dpasaric: Plavi, od klijenta je koji ga je ljubazno ustupio na test 2 tjedna.
 • Kloba: Koje je boje?
 • Kloba: Kupila tvrtka? Ili netko sa strane? Ili ti? :)
 • dpasaric: Pišem M1 iMac 24" test, bit će zanimljiv!
 • Kloba: Hvala članu koji je napisao za proton mail. Super su!
 • Kloba: Nisam gledao do kraja. Dobro da znam. Hvala na info.
 • smayoo: EU daje novac. Ali najprije su u planu veći objekti, kuće ne još u 2022
 • Kloba: Ali 50 000 kuna po kućanstvu, a država bi trebala (ako to uopće uspije) donirati 25 000 od toga. U nekom idealnom svijetu uopće ne zvuči loše.
 • Kloba: :)
 • smayoo: Super je da su pozvali nekog iz HEP ODS-a, koji je tu najveći kočničar
 • Kloba: Sada raspravljaju kako ih osposobiti da imaju solarne krovove
 • Kloba: Zanimljivost: u RH ima 600 tisuća kuća
 • Kloba: Dobro Otvoreno upravo počelo. Struja je na europskim burzama poskupila za 50 posto. Stoji 15 eura po megavat satu. Gosti su Štern, onaj šef Sindikata i još netko, zaboravih tko. Ako ikoga zanima, čisto da zna
 • Kloba: To je meni super doku serija. I više volim serije od filmova. Imaju više vremena da razlože stvari. Ovako u sat i pol kako da on nekome tko se ne kuži objasni tko je bio Senna ili Schumaher? Nikako.
 • Kloba: Već sam zaboravio, ali mislim da smo tada igrali protiv njih dvije tekme. Prva je (možda skupina?) ta u kojoj su stisli Kukoča, a finale je to u kojoj su ga počeli poštovati jer su vidjeli da nije samo žgoljo iz Europe nego jako dobar igrač.
 • Kloba: I zato što je menadžer Bullsa Jerry Krause najavio da će kupiti Kukoča, a Pippen je jordanov najbolji broj dva, imaju komletnu petorku iz prvog threepeata - polude i sam Jordan kaže, meni je sada žao, ali mi nismo igrali protiv Kukoča nego protiv krausea u dresu Hrvatske. Svađali su se on i Pippen tko će čuvati Kukoča cijelo vrijeme
 • Kloba: The Last dance tko nije pogledao je stvarno must see dokumentarac. Ima dio di rida na podu svlačionice, pa dio u Barceloni kada igraju finale protiv Hrvatske
 • Kloba: Kada smo kod košarke, znate da je umro Duda Ivković. Rađa je jedan od nositelja kovčega bio. To je bio trener samo takav...
 • Kloba: I naravno, kralj dokumentaraca o životinjama i prirodi - David Attenbourg. Izdao dvije doku serije, a ja panj nisam pogledao niti jednu. Sada ću to ispraviti
 • Kloba: Fenomenalan dokumentarac koji opisuje kako se osjeća osoba druge boje kože u SAD-u
 • Kloba: Pa, I am not your Negro o Jamesu Baldwinu
 • Kloba: Posljednji ples je izvrstan. Ono kada Jordan plače kada osvaja četvrti naslov jer nema staroga kraj njega je snimka godine valjda
 • Kloba: Senna je kao dobar, iako ja ne znam jer se ne kužim u tematiku
 • Kloba: Jbg, Ovakvi životni dokumentarci o osobama su ili izvrsni ili totalni flop
 • Kloba: Ma... Sada sam skinuo Davida Attenburga i dokumentarnu seriju Planet Earth, to valja jedino valja
 • Kloba: A ti, što ti vjerujem, veliš da je razlika u dvije godine. Znači da se ta svađa desila 1992.
 • Kloba: Tako početnik poput mene misli da se radi o jednom te istom prvenstvu
 • Beli: na Korisnika...
 • Kloba: A zašto narator govori da je Senna morao dobiti utrku u Imoli? Ulovio si to ako si pogledao, a to je odmah nakon ove svađe
 • Beli: Pardon, htio sam se nasmijati :))
 • Kloba: OK. Ja spadam u kategoriju početnika. Da, i sam sam shvatio a preskače jer uopće ne spominje njegove prelaske poslije Benettona u druge timove prije Ferraria. Pa početnik stekne uvid da je prešao direkt iz Benettona u Ferrari.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Dijete, Ender, Gjuroo, Kristijan7, Riba, Anonimci (420)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.85 Seconds

Provided by iJoomla SEO