Apple wallet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple wallet


03.02.2018 | 10:16
Pozdrav ljudi!
Neki dan sam bio u poslovnici PBZ banke i dali su mi novu mPBZ aplikaciju. Tko je na PBZ-u, čisto da zna - nova ima narančastu ikonu, a ne crvenu kao stara - iako stara i dalje uredno radi.
I tako, gledam si račune, i pod detaljima svakoga me pita želim li ga dodati u Apple wallet. Pa ih dodam, potom otvorim wallet app - a tamo izlistani svi računi s najbitnijim podacima, svaki na dnu ekrana s QR kodom.
Uglavnom, ugodno me ovo iznenadilo. Da smo počeli u HR iskorištavati tu aplikaciju od Apple-a.
No, imam pitanje - naravno.
Znači li to da negdje mogu to prisloniti za beskontaktno plaćanje (logično da bi trebao moć, samo me zanima tko ima te uređaje u kojim dućanima i to; ima li netko baš konkretno iskustvo)?
Zna li itko? Da li se netko susretao s takvom verzijom plaćanja kod nas ili vani?
Mislim baš na tu wallet aplikaciju.
Unaprijed hvala na odgovorima!
03.02.2018 | 11:07
Beskontaktno plaćanje implementirano u našoj trgovačkoj mreži ide preko POSova s Mifare čitačima na 13,56 MHz. Ako želiš koristiti digitalni novčanik na pametnom telefonu za beskontaktno plaćanje u HR trgovačkoj mreži (na EFTPOS aparatima PBZ-a i Erste banke), treba ti Android mobitel s NFC čipom. iPhoneom ne možeš jer iPhone nema NFC čip, a POS aparati nemaju laserski čitač QR kôda.
Možda ima (ili uskoro bude negdje) uređaja za brzo plaćanje malih-iznosa pomoću QR kôda. Npr. parkiranje, tramvaj, možda po kioscima, u kinu, tako nešto...
03.02.2018 | 11:11
Pa da - to sam i mislio - neki uređaj koji "skenira" sliku QR koda na toj wallet aplikaciji.
Tako bi to (valjda, zaista ne znam) trebalo raditi, vjerojatno...
Za NFC znam da to nije to.
Thanks, Smayoo.
05.02.2018 | 14:26
Jedno pitanje, na kojem principu radi Apple Pay. Zivim u Americi i mozemo linkat bilo koju karticu (debitnu il kreditnu) u Apple Wallet. Kada je telefon zakljucan, dvostrukim klikom na home button se automatski otvara wallet sa karticama. Odabere se kartica i drzi se prst za fingerprint dok se prisloni mobitel na POS uredaj. Nema nikakvog QR coda. Isto se moze novac prebacivat sa iphona na iphona ako oba dva uredaja imaju ukljucen Apple Pay. Super opcija da se ne trebaju nosit sve kartice
05.02.2018 | 15:11
Bluetooth
05.02.2018 | 19:08
Oprosti, ali od kad to iPhone nema NFC chip? Od iPhone-a 6 na dalje svaki novi iPhone ima NFC chip kako bi omogućio apple pay. Bluetooth nema veze sa apple payom.

The service lets Apple devices wirelessly communicate with point of sale systems by using a near field communication (NFC) antenna, a "dedicated chip that stores encrypted payment information" (known as the Secure Element), and Apple's Touch ID and Wallet.[2]


Isječak sa wikipedia-e gdje je spomenuto korištenje NFC chipa koji omogućuje bezkontaktno plaćanje.

Na ovoj stranici pojavljuje se i ova slika
ScreenShot2018-02-05at19.03.02.png
gdje je uz apple pay logo, vidljiv i logo bezkontaktnog plaćanja. Tako da i ameri, a i ostali koji mogu koristiti apple pay i u hrvatskoj.

Takoder je u tehnickim specifikacijama iPhone-a izlistan NFC kao jedna od komponenti.

Jedina razlika NFC chipa kod iPhone-a (i Apple Watch-om koji ga takoder ima) je to sto je "reader only". Koji nam omogucuje koristenje za spajanje sa slusalicama, kamerama i sl. sa bluetoothom jer taj API nije otvoren za javnost vec samo za apple pay ( i sada za gym spravice koji imaju NFC citac da prebaci tjelovjezbe na apple watch).
05.02.2018 | 19:16
Stefanjos, ako ovo mene pitaš - isprike - nisam znao da ima.
Sada sam pametniji.
05.02.2018 | 19:34
Nene, pitam Smayaa.

Bluetooth, koliko ja znam nema nikakve veze s apple payom. Jer se aktivacija radi dvostrukim klikom na side buttoinu dal na iohoneu ili na apple watchu.

Ali eto i ti nesto naucio
05.02.2018 | 19:37
Bluetooth se NE koristi za placanje na posu. Mozda za prebacivanje izmedu dva ajfona ali ne i placanje posom.
Za POS se koristi EMV tokenizacija kao i kod drugih poznatih brandova kartica koje nude beskontaktno placanje.
05.02.2018 | 20:29
Ispričavam se svima, moja greška... Nešto sam zabudalio...
05.02.2018 | 22:06
smayoo kaže:
Ispričavam se svima, moja greška... Nešto sam zabudalio...


Nije problem, samo sam se ozbiljno zapitao dal je moje tehničko znanje, uopće znanje.
05.02.2018 | 22:34
[quote="stefanjos" post=165399]Oprosti, ali od kad to iPhone nema NFC chip? Od iPhone-a 6 na dalje svaki novi iPhone ima NFC chip kako bi omogućio apple pay. Bluetooth nema veze sa apple payom.
Malo krivo, od Iphone SE na dalje. Još ga imam.
05.02.2018 | 23:00
[quote="jzelko" post=165405]stefanjos kaže:
Oprosti, ali od kad to iPhone nema NFC chip? Od iPhone-a 6 na dalje svaki novi iPhone ima NFC chip kako bi omogućio apple pay. Bluetooth nema veze sa apple payom.
Malo krivo, od Iphone SE na dalje. Još ga imam.


Iphone SE je izasao nakon iphonea 6s. Tako da. Od iphonea 6 nadalje i dalje stoji.
06.02.2018 | 08:08
A ja bio siguran da je izašao poslije 5ice.
06.02.2018 | 15:21
jzelko kaže:
A ja bio siguran da je izašao poslije 5ice.


Nope, zato i je bio tako 'revolucionaran'. Došao je u vrijeme kada nitko više nije nudio brzi 4inchni smartphone. I dalje drži tu poziciju, kao najbolji smartphone sa malim ekranom.
07.02.2018 | 23:10
Zaba još nema ništa za iOS.
08.02.2018 | 10:09
Sve one koji čeznu za time da im mobitel postane i sredstvo plaćanja bih upozorio da se time značajno povećava rizik i komplikacije u slučaju da se taj mobitel pokvari, izgubi ili bude ukraden.
Što se samog NFC plaćanja tiče, sigurno je bolje to raditi mobitelom, nego karticom u novčaniku jer na mobitelu postoji mehanizam potvrde i dozvole od strane korisnika, a kartica provede plaćanje čim ostvari komunikaciju s POSom (dakle, možda i slučajno, a svakako u slučaju da je ukradena).
08.02.2018 | 10:38
Ako se izgubi, preko clouda ga izbrises. Ako ga ukradu, ne mogu trositi kao i obicnom karticom. Izgubljeni mobitel, pogotovo iphone, nista ne znaci, osim sto ces morat kupovat novi.

Ne razumijem gdje je problem. Potvrda face id ili touch idem je ta dodatna zastita koja je neprobojna za obicnog lopova. A ako mobitel ukrade sofistificiran lopov do tad ces valjda javit banki da iskljuci te racune.

Kako mislis veca vjerojatnost da ti ukradu?

Uz to, jos se nisam nasao u konfrontaciji s lopovom. Nadam se da nikad necu. Al za hrvatsku mi se cini da smo relativno sigurni sto se toga tice. Vani je moguce drugacije. Ali ako su npr. djepari u pitanju. Onaj koji izvadi moj mobitel iz djepa bez da skuzim. Treba ga nagradit.
08.02.2018 | 11:24
Stefanjos, na YouTubeu ukucaš nešto tipa "brasilian street thief attacks turist during FIFA world cup", i dobiš ovo:
Ne mora biti nogometno prvenstvo, mogu biti i Oplimpijske igre, ma i clip gdje je turist koji je bez nekog posebnog razloga došao posjetiti Brazil. Ima takvih videa brdo. Naspram deset clipova gdje se lopovi iživljavaju na turistima, imaš jedan, dva gdje nalete na nekog majstora borilačkih vještina, ili jednostavno tipa kojemu tuča nije stran pojam i taj ih rastavi na proste faktore. To su tek clipovi za smijat se.
Ali mene je zapanjila količina stava "ne fermam tko me gleda" kod tih džeparoša...
08.02.2018 | 11:29
Nisam rekao da je veća vjerojatnost da ukradu, nego ti se povećava funkcionalni rizik i komplikacije. Jednostavno - navikneš se da ti novčanik više ne treba jer koristiš mobitel za sve. I onda - ako ostaneš bez mobitela (na bilo koji način), ostao si i bez novčanika, a ne samo bez mobitela.
Kao što ja imam jedan mehanički ključ koji mi otključava kuću, ured, konobu, stan i što ja znam što sve još. Ako izgubim taj ključ, komplikacije su puno veće, nego ako izgubim ključ koji otključava samo jedna vrata.
Face ID ili Touch ID nije baš toliko neprobojna zaštita. Vezano za sve biometrijske metode identifikacije, postoje dvije operativne značajke. Tzv. FAR (false acceptance rate, incidencija prihvaćanja krive osobe kao ovlaštene) i FRR (false rejection rate, incidencija odbijanja ovlaštene osobe). Normalan korisnik prihvaća biometrijsku identifikaciju kao dobru ako je FRR dovoljno mali (dakle, ako mu se dovoljno rijetko dogodi da ga Touch ID / Face ID odbije na njegovom vlastitom telefonu), a pri tom o FAR ne razmišlja jer niti nema ozbiljan statistički uzorak (tipično se radi o desetak ljudi iz njegove okoline koji će probati pristupiti njegovom telefonu i biti odbijeni).
Vjerujem da je samo po sebi jasno da se biometrijski softver može podešavati da ima zadovoljavajuć FRR (kako bi korisnici bili zadovoljni), a da pri tom FAR *NIJE* zadovoljavajuć, ali to marketinški nije bitno jer korisnici ne razmišljaju o tome. Tipično, naštimava se tako da je FRR bolji (manji) od 0,001, a onda FAR, umjesto 0,00001 ili manje (koliko bi trebao biti za ozbiljan security), ispadne 0,01 ili 0,005.
Uglavnom, ako je FAR dovoljno velik (npr. ako se mjeri u postocima ili promilima), vjerojatno se Face ID da zajebati fotografijom vlasnika koja je u dovoljno dobroj rezoluciji pri dovoljno slabom svjetlu.

Sve to, naravno, ne znači da taj način korištenja uopće nije siguran, samo znači da NIJE NEPROBOJAN. Kako tehnologija napreduje, tako, naravno, napreduju i kriminalci. Prije 30 godina je trebalo imati vješte prste za odžepariti nekog u autobusu. Danas treba biti vješt haker i ne treba više nikog džepariti. Tako da je glupo uspoređivati moderne metode plaćanja sa zastarjelim metodama krađe. No, ne brini. To što si ti učinio tu grešku je sasvim normalno, s obzirom da i policija koja je u tom poslu profesionalna - često čini istu grešku.
08.02.2018 | 11:29
Pa di je Brazil od Hrvatske. Ja pričam o životu u hrvatskoj, ovako nešto nisam nikad vidio ovdje, a znao sam se dosta kasno šetati po ulicama grada. Između ostalog, da ti netko otme mobitel i budeš dovoljno pametan ne ulaziti u konflikt ako vidiš da je situacija opasna, pomiriš se s time da je ukraden i odes na icloud izbrisati sve s njega. I to je najgori slučaj koji se može desit, AKO si dovoljno pametan i ne ulaziš u konflikt s osobom ako je agresivna.

Za djepare također govorim za HR, ja na iPhonenu držim silikonsku maskicu, koju ja jedva izvadim iz djepa i užasno me nervira, netko bi me morao klepnuti na pod i udarati dok ne padnem u nesvijest da provede sljedećih 30s vadeći taj mobitel iz djepa.

Ovo je ekstrem što ovaj video pokazuje, ekstrem u smislu našeg hrvatskog svakidašnjeg života.
08.02.2018 | 11:33
Ma naravno, pa nisam niti mislio da pričaš o tako nečemu. Samo sam se sjetio tih luđaka, i koliko su nenormalni. I kada ih bolje pogledaš, redom klinci koji su toliko uporni, da ljudi koje ciljaju već kuže da ih hoće opelješiti ali ovi ih i dalje prate, pa makar da im roknu bocu vode. Kao da odgovaraju nekom lokalnom "šefu" favelle.
08.02.2018 | 11:34
Kloba kaže:
Ali mene je zapanjila količina stava "ne fermam tko me gleda" kod tih džeparoša...


Ona vjerojatno proizlazi iz činjenice da imaju puno veće životne brige i probleme od toga da li će ih snimiti neka kamera pa da postoji neki dokazni materijal, pod pretpostavkom da uopće postoji neki policajac koji će se za njihov partikularni slučaj zainteresirati.
Čovjek možda otima turistima na ulici jer ga na to prisiljava netko tko je iznad njega u hranidbenom lancu. Možda ima obitelj koja će nastradati ako on ne donese dovoljno plijena svaki mjesec. Možda neće nastradati, ali neće imati što jesti. Možda uopće nije kriminalac karijerno, nego ima bolesno dijete kojem treba platiti lijekove. NE neke užasno skupe. Običan antibiotik. Sumamed. Ono što mi uzimamo zdravo za gotovo.

Mi obično mislimo da je nama jako loše jer se uspoređujemo s Njemačkom i Švedskom. Ali realno, mi smo u gornjih 5% svjetske populacije po životnom standardu.
08.02.2018 | 11:34
smayoo kaže:
Nisam rekao da je veća vjerojatnost da ukradu, nego ti se povećava funkcionalni rizik i komplikacije. Jednostavno - navikneš se da ti novčanik više ne treba jer koristiš mobitel za sve. I onda - ako ostaneš bez mobitela (na bilo koji način), ostao si i bez novčanika, a ne samo bez mobitela.
Kao što ja imam jedan mehanički ključ koji mi otključava kuću, ured, konobu, stan i što ja znam što sve još. Ako izgubim taj ključ, komplikacije su puno veće, nego ako izgubim ključ koji otključava samo jedna vrata.
Face ID ili Touch ID nije baš toliko neprobojna zaštita. Vezano za sve biometrijske metode identifikacije, postoje dvije operativne značajke. Tzv. FAR (false acceptance rate, incidencija prihvaćanja krive osobe kao ovlaštene) i FRR (false rejection rate, incidencija odbijanja ovlaštene osobe). Normalan korisnik prihvaća biometrijsku identifikaciju kao dobru ako je FRR dovoljno mali (dakle, ako mu se dovoljno rijetko dogodi da ga Touch ID / Face ID odbije na njegovom vlastitom telefonu), a pri tom o FAR ne razmišlja jer niti nema ozbiljan statistički uzorak (tipično se radi o desetak ljudi iz njegove okoline koji će probati pristupiti njegovom telefonu i biti odbijeni).
Vjerujem da je samo po sebi jasno da se biometrijski softver može podešavati da ima zadovoljavajuć FRR (kako bi korisnici bili zadovoljni), a da pri tom FAR *NIJE* zadovoljavajuć, ali to marketinški nije bitno jer korisnici ne razmišljaju o tome. Tipično, naštimava se tako da je FRR bolji (manji) od 0,001, a onda FAR, umjesto 0,00001 ili manje (koliko bi trebao biti za ozbiljan security), ispadne 0,01 ili 0,005.
Uglavnom, ako je FAR dovoljno velik (npr. ako se mjeri u postocima ili promilima), vjerojatno se Face ID da zajebati fotografijom vlasnika koja je u dovoljno dobroj rezoluciji pri dovoljno slabom svjetlu.

Sve to, naravno, ne znači da taj način korištenja uopće nije siguran, samo znači da NIJE NEPROBOJAN. Kako tehnologija napreduje, tako, naravno, napreduju i kriminalci. Prije 30 godina je trebalo imati vješte prste za odžepariti nekog u autobusu. Danas treba biti vješt haker i ne treba više nikog džepariti. Tako da je glupo uspoređivati moderne metode plaćanja sa zastarjelim metodama krađe. No, ne brini. To što si ti učinio tu grešku je sasvim normalno, s obzirom da i policija koja je u tom poslu profesionalna - često čini istu grešku.


Ali pretpostavljam da kao i sve u životu treba imati backup. Ja imam backup za sve ključeve, kad budem počeo korisiti apple pay, novčanik će mi i dalje biti u djepu, itd.

Upravo sa i rekao da nije neprobojna, ali za velike dobiti treba i uložiti, klasični ulični lopov neće imati ni novaca, a vjerujem ni znanja probiti moj touch ID, za tih par sto kuna na mom tekućem računu. Npr. kad bude počeo apple pay kod nas, mislim otvoriti posean račun samo za njega, zlu ne trebalo. Mislim da se previše nade ulažete s brojem inteligentnih ljudi(čitaj hakerskih lopova) nego što to zaista jest.
08.02.2018 | 11:36
Znam Smayoo, napisao sam to u gornjem postu. U sličnom, manje riječitom pojmu.
08.02.2018 | 11:37
Kloba kaže:
Ma naravno, pa nisam niti mislio da pričaš o tako nečemu. Samo sam se sjetio tih luđaka, i koliko su nenormalni. I kada ih bolje pogledaš, redom klinci koji su toliko uporni, da ljudi koje ciljaju već kuže da ih hoće opelješiti ali ovi ih i dalje prate, pa makar da im roknu bocu vode. Kao da odgovaraju nekom lokalnom "šefu" favelle.


Nema mi smisla ovo uvrštavati u raspravu haha. Jer onda možemo tako u svaku raspravu unijeti hiperbolu i gdje smo onda?
08.02.2018 | 11:41
stefanjos kaže:
smayoo kaže:
Jednostavno - navikneš se da ti novčanik više ne treba jer koristiš mobitel za sve. I onda - ako ostaneš bez mobitela (na bilo koji način), ostao si i bez novčanika, a ne samo bez mobitela.


Ali pretpostavljam da kao i sve u životu treba imati backup. Ja imam backup za sve ključeve, kad budem počeo korisiti apple pay, novčanik će mi i dalje biti u djepu, itd.


Upravo to, ja nit ne pomišljam izbaciti novčanik iz upotrebe, vozačku, osobnu, zdravstvenu i još neke dokumente vrlo vjerojatno nikada nećemo imati na mobitelima. Prema tome ne pada mi na pamet da izlazim van bez novčanika. Uvijek je u jakni ili hlačama. Apple pay bi bilo osvježenje koje bi mi doslovno prepolovilo debljinu novčanika od svih tih silnih kartica za plačanje koje koristim svakodnevno. Samo prislonim telefon i to je to... A novčanik nema što primirisati danjem svjetlu sve dok me ne zaustavi policija, moram se negdje legitimirati ili moram kod doktora
08.02.2018 | 11:44
OK, ljudi!
Shvatio sam - nemojte se ljutiti.
Samo sam se sjetio.
Ali, svoj ću input zaključiti s ovim. Kada se Find my iPhone app predstavio na iOS-u 5 2013, kasnije na OSX-u Lion, malo je ljudi znalo za nju osim Mac korisnika. Danas svi znaju za nju. Tako da sa prolaskom vremena i edukacija prosječnog čovjeka o svakodnevnim stvarima je nekako veća. Barem ona opća, sigurno ne stručna u smislu da ti može orobiti podatke čim sjedne za prvi komp. To stoji.
A sada, vidim da vas živciram, lijepi pozdrav!
I još jednom, nije bilo loše namjere - nikako.
11.09.2018 | 08:45
Cao,

ima kakve novosti vezano za PBZ NFC placanje? Trenutno koristim Iphone 8 Plus model i nikako da uspijem placati sa mobitelom a ovi u banci neznaju mi napraviti...

Što mogu napraviti?
13.09.2018 | 16:33
Za sada ništa od toga.
Ugovori Visa sticker pa ju zakelji na poleđinu moba. Fora stvar, beskontaktna plaćanja idu bez greške.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 minuta
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO