internet zastita
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

internet zastita

17.04.2021 | 13:52
Pozdrav svima, ovih dana se saltam na mac. Imam macbook pro m1 i ono, jos mi treba vremena da se opustim s koristenjem :-D Nego zanima me, posto na Windowsu koristim Kaspersky Internet Security, da li je to potrebno i na macbook-u? Msm ima li neki nacin da mi blokira ‘ruzne’ stranice, reklame i sl. Koristim Chrome i AdBlocker ali opet zna prikazati bas ruzan sadrzaj sto ne zelim vidjeti -.-
17.04.2021 | 14:39
Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet. Ako nemaš korisnički password, ili je trivijalan, ili ga držiš memoriranog, onda neka ti taj korisnički account nema administratorske ovlasti. Admin password neka bude primjereno složen i kad god te komp traži da ga uneseš, razmisli zašto te to traži, jer Mac to nikad ne traži bezveze.
Antivirus govnarije su najgori malware na planeti. Nakon Chromea. Ne koristi Chrome. Iako, sad kad si ga već instalirala, špinunira te i kad ga ne koristiš, pa i kad misliš da si ga deinstalirala
Ja koristim Firefox i Ghostery addon za blokiranje trackera i reklama
17.04.2021 | 14:55
Za mnogo toga ima smisla staviti i Brave, noviji browser koji već u sebi ima blokadu smeća. Ja ga koristim za YouTube jer sve vrti bez dosadnih reklama, a i inače radi dosta brzo i glatko.

Kao što Smayoo kaže, anitviruse ne instaliraj, obično prije oni budu virus, nego antivirus!

Ono na što moraš paziti je da ti se uvali neki plug-in u browser koji radi redirekcije prometa, toga je bilo dosta u zadnje vrijeme i to napravi čudo problema indirektno, mada samo po sebi nije maligno u smislu da ćeš izgubiti podatke, ali je davež jer sve uspori i stalno ti servira nečije reklame.
17.04.2021 | 15:03
smayoo kaže:
Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet. Ako nemaš korisnički password, ili je trivijalan, ili ga držiš memoriranog, onda neka ti taj korisnički account nema administratorske ovlasti. Admin password neka bude primjereno složen i kad god te komp traži da ga uneseš, razmisli zašto te to traži, jer Mac to nikad ne traži bezveze.
Antivirus govnarije su najgori malware na planeti. Nakon Chromea. Ne koristi Chrome. Iako, sad kad si ga već instalirala, špinunira te i kad ga ne koristiš, pa i kad misliš da si ga deinstalirala
Ja koristim Firefox i Ghostery addon za blokiranje trackera i reklama

Ma nije mi uopste problem sto chrome “spijunira”, tejkitizi :-D nego mi dosadne reklame i glupo mi bi sto mi izbaci ‘ruznu’ stranicu a trazila kak da konfigurisem mis :-O a AdBlocker je aktivan, sto mi na PC windowsu radi...Hvala na odgovoru btw
  • jandorn
  • Posjetitelj
17.04.2021 | 16:34
Slažem se smayoom: "Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet."

Safari sa Hush i Wipr extensions na Macu i iPhoneu. Oboje nemaju pristup povjesti surfanja, Hush je free a Wipr sam platio. Nisu bolji od uBlock origin (koji je najbolji) ali pošto koristim Safari nemam izbora.

Backup browser mi je Brave. Neke stranice jednostavno traže Chromium based browser i u poslovnom svijetu mi je olakšao život. Brave extension koje su must have: uBlock Origin, Privacy Badger koji radi u tandemu sa uBlock Originom i HTTPS Everywhere od iste ekipe koja je napravila Prvacy Badger. Ima njih još ali ove tri su ti set it and forget it. One druge malo striktnije moraš imati malo više znanja jer ti mogu utjecati na rad stranica.

Inaće me bilo briga za Brave firmu i tokene, crypto i sve te spike ja sam to pogasio. Ja ih u glavi same tretiram kao dobar i pouzdan Chromium build.
17.04.2021 | 16:50
Vec spomenuo u vise navrata, ja sam doma upogonio Pi-Hole, i ne razmisljem vise o ekstenzijama i browserima.
18.04.2021 | 12:11
jandorn kaže:
Slažem se smayoom: "Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet."

Safari sa Hush i Wipr extensions na Macu i iPhoneu. Oboje nemaju pristup povjesti surfanja, Hush je free a Wipr sam platio. Nisu bolji od uBlock origin (koji je najbolji) ali pošto koristim Safari nemam izbora.

Backup browser mi je Brave. Neke stranice jednostavno traže Chromium based browser i u poslovnom svijetu mi je olakšao život. Brave extension koje su must have: uBlock Origin, Privacy Badger koji radi u tandemu sa uBlock Originom i HTTPS Everywhere od iste ekipe koja je napravila Prvacy Badger. Ima njih još ali ove tri su ti set it and forget it. One druge malo striktnije moraš imati malo više znanja jer ti mogu utjecati na rad stranica.

Inaće me bilo briga za Brave firmu i tokene, crypto i sve te spike ja sam to pogasio. Ja ih u glavi same tretiram kao dobar i pouzdan Chromium build.

Odlicno, hvala na podijeljenim informacijama o extenzijama, upravo sam instalirala Hush a kupit cu si i Wipr. Btw jelde nije pretplata, nego samo one-time payment :-D? Chrome onda moze da leti u smece :-P
  • jandorn
  • Posjetitelj
19.04.2021 | 22:07
Da, Wipr je one time payment i na iPhoneu i Macu. Predložio bih da si ostaviš jedan Chromium based browser instaliran kao što je Chrome, Edge ili Brave (preporućam Brave).

Može zatrebati ako budeš trebala koristiti neku uslugu/stranicu koja podržava samo Chromium based browser. Također ako trebaš instalirati neki program koji ne želiš ili mu ne vjeruješ možeš instalirati extension u tom Chromium browseru.
  • Dijete
  • Posjetitelj
20.04.2021 | 05:10
Riba kaže:
Vec spomenuo u vise navrata, ja sam doma upogonio Pi-Hole, i ne razmisljem vise o ekstenzijama i browserima.

Nas je Ribin savjet preporodio...

Dodatno, ukoliko imate NAS koji podrzava Docker, moze se i na NAS instalirat.. ili na maca ako imate koji upaljem 24/7 isto kroz Docker...
<3
20.04.2021 | 08:59
NAS + Docker = FTW!
20.04.2021 | 10:20
To štima korisnicima koji su uvijek ili gotovo uvijek na istoj lokaciji. Kad si mobilan ili nomad, nepraktično je.
25.05.2021 | 12:37
Pozdrav, samo da javim da i pored instaliranog wipr-a meni opet iskaču oglasi, nagrade samsung galaxy s23423948 ???? a ekstenzija je inejblana ????
  • jandorn
  • Posjetitelj
26.05.2021 | 17:23
Neke firme aktivno rade na tome da zaobiđu Ad-blockere. Google (YouTube), Facebook i ti neki većih i oni su najagresivniji u tome i uspjevaju tu i tamo probiti kroz te zaštite. To ti je igra mačke i miša. U dva navrate u zadnjih 6 mj. YT je uspio probiti razne Ad-blocker-e. Moraš prićekati da pronađu naćin da to zaobiđu pa samo skineš nove block liste u Wipr-u.

Drugo riješenje je da instaliraš AdGuard za Safari (iOS i MacOS), koji je uspio naći neko riješenje da svjedno blokira reklame na YT. Njihovo riješenje nije standarno i zato ga trenutno samo one imaju od svih Safari content blockera.

Treće riješenje je da pređeš na Firefox ili Chrome. Tamo postoji najbolji Ad-blocker (uBlock Origin) čiji korisnici nisu ni osjetili ikakvu promjenu. Zbog velike slobode koji imaju extensije na tim browserima mogu koristiti neke naprednije tehnike koje Apple ne dozvoljava zbog privatnosti. uBlock Origin adblocker je stara i poznata extenzija otvorenog koda kojoj možeš vjerovati.

Biraj između te tri varijante. Ja sam odlućio pričekati jer imam Wipr instaliran. Na iPhoneu mogu kliknuti na 3D touch i zaobići reklame. Na Macu mogu pokrenuti video preko video playera IINA koji imam instaliran. Uglavnom YT kanale pogledam na u svojoj RSS aplikaciji a tamo se ne očitavaju reklame.

EDIT:
Zaboravio sam reći da postoji jedan quick work around ako želiš pogledati specifičan video bez reklame a to je da u URL-u stranice na kojoj je YT video samo dodaš nsfw ispred youtube.com i onda će ti se otvoriti isti video na drugoj stranici i neće biti reklama jer je video embedded.
28.05.2021 | 11:00
jandorn kaže:
Neke firme aktivno rade na tome da zaobiđu Ad-blockere. Google (YouTube), Facebook i ti neki većih i oni su najagresivniji u tome i uspjevaju tu i tamo probiti kroz te zaštite. To ti je igra mačke i miša. U dva navrate u zadnjih 6 mj. YT je uspio probiti razne Ad-blocker-e. Moraš prićekati da pronađu naćin da to zaobiđu pa samo skineš nove block liste u Wipr-u.

Drugo riješenje je da instaliraš AdGuard za Safari (iOS i MacOS), koji je uspio naći neko riješenje da svjedno blokira reklame na YT. Njihovo riješenje nije standarno i zato ga trenutno samo one imaju od svih Safari content blockera.

Treće riješenje je da pređeš na Firefox ili Chrome. Tamo postoji najbolji Ad-blocker (uBlock Origin) čiji korisnici nisu ni osjetili ikakvu promjenu. Zbog velike slobode koji imaju extensije na tim browserima mogu koristiti neke naprednije tehnike koje Apple ne dozvoljava zbog privatnosti. uBlock Origin adblocker je stara i poznata extenzija otvorenog koda kojoj možeš vjerovati.

Biraj između te tri varijante. Ja sam odlućio pričekati jer imam Wipr instaliran. Na iPhoneu mogu kliknuti na 3D touch i zaobići reklame. Na Macu mogu pokrenuti video preko video playera IINA koji imam instaliran. Uglavnom YT kanale pogledam na u svojoj RSS aplikaciji a tamo se ne očitavaju reklame.

EDIT:
Zaboravio sam reći da postoji jedan quick work around ako želiš pogledati specifičan video bez reklame a to je da u URL-u stranice na kojoj je YT video samo dodaš nsfw ispred youtube.com i onda će ti se otvoriti isti video na drugoj stranici i neće biti reklama jer je video embedded.

Ok YT i to ni ne gledam, ali mi bukvalno Safari prilikom otvaranja nekog linka otvori u novom tabu novi kao neka nagradna igra Osvojili ste blabla ili nešt drugo :/
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 27 minuta
  • Bertone: Gdje? Ja vidim samo stari nedostupni M2 za 799
  • stefanjos: 799
  • stefanjos: a evo ih
  • stefanjos: dobro sto ovaj istyle ceka sa ponudom...
  • Zdravac: na Apple Mađarska su cijene kao u DE, a može se odabrati HR tipkovnica
  • m@xym: Naravno, sve to ne vrijedi za naše tržište jer kod nas vrijede neka druga pravila.... Kod nas je Air sa 8 GB 200 € skuplji of Air-a sa 16 GB u Njemačkoj.
  • m@xym: Zašto bi inače Apple davao "besplatan" i tihi upgrade za baš sve strojeve iz game (Studio čak počinje sa 32 GB RAM-a i M2 MAX procesorom!!!)
  • m@xym: S obzirom da nitko ne daje nešto što ne mora, postavlja se pitanje kako će novi strojevi raditi sa 16 GB RAM-a i uključenim AI dijelom OS-a.... Možda su 32 GB upravo postala ono što je bilo 16 GB na starim strojevima...
  • Yonkis: Mora biti 16GB da bi korisnici imali UX za AI, sve manje od toga ne zadovoljava. Sami su si "jamu" iskopali, baš mi ih je žao :)
  • m@xym: Još samo da shvate da umjesto 256 GB trebaju staviti 1 TB SSD... za istu cijenu... :o)
  • m@xym: Ne samo Air-ovi, nego i svi ostali... Očito je Apple AI veliki potrošač memorije.
  • Piko: Ne znam da li je itko uočio ... Ali svi Airovi dolaze po defaultu sa 16 GB RAM-a .... a cijena ista kao i prije za 8 :)
  • dpasaric: Evo i MacBook Pro M4...
  • mbp2009: nece ni biti jos
  • stefanjos: na istyleeu i dalje nema cijena....
  • dpasaric: Eto osvrt na Mac mini M4 na naslovnici...
  • kupus: Evo, otvorit ću temu pa da ne pisemo ovdje
  • kupus: Hvala Bertone
  • Bertone: *ništ
  • Bertone: @kupus, pa nije to nišz novo oko audio izlaza s prednje strane, HDMI će otpeljati zvuk u monitor, a večina današnjih monitora ima audio out priključak.
  • stefanjos: mea culpa
  • stefanjos: kupus, sada kuzim sto si mislio. mislio sam na ovu ogavnu naslovnicu koju su stavili ovi lol
  • imar: Imam osjećaj da će se ovaj novi Mac Mini prodavati ko' vruće kifle.. :D
  • dpasaric: Top model Mac minija = 4.700 € hahahahahah
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Evo novi Mini je vani!
  • MoschuS: DE Store ima cijene 699, 929, 1159 i 1649 za Pro
  • MoschuS: Bas i ja gledam taj 3.5mm jack i pitam se zasto je naprijed!?
  • kupus: Minusi : ista cijena storage upgradea, headphone jack s prednje strane? Kako misle spojiti zvucnike na to?
  • kupus: Plusevi : 3 monitora, gigabit ethernet kao standard, ista početna cijena, 16gb ram
  • kupus: Legit je :) Jonny Ive je već dugo na aparatima, navodno i na lifesupportu otkad je vidio novi iMac :)
  • MoschuS: Evo i Minija ;)
  • kupus: Nije ni studio baš proprcionalan, ako ćemo tako
  • kupus: Vidi ove screenshotove, ne njihov render. Meni izgleda poprilično legit, a to i potvrđuje činjenica da su navedene screenshote i maknuli s weba
  • stefanjos: stvarno mislis da ce tako bez proporcionalno sranje izaci iz applea? doslovno se vidi da je fake
  • kupus: mini leakan, bar s prednje strane [link]
  • Piko: ma što se mene tiće ne mora imati slova gore .... ali mi treba svjetlo da nađem pepeljaru i upaljač :)
  • Yonkis: @piko očekuje se da je tipkanje na slijepo defaultno za usera.
  • Piko: magična tipkovnica još uvijek nema pozadinsko svjetlo .... ;-(
  • dpasaric: Evo novi iMac M4. Ništa zanimljivo nema, samo novi procesor i više memorije u osnovnoj konfiguraciji.
  • drlovric: Isto kao nedostatak hrvatskih titlova na Apple TV. A pokrili bi trziste 4-5 drzava sa tom malom modifikacijom slovenskih. Al ne moraju, pa sto bi :)
  • miomika: ma gle...ako mogu kotolirati sve te feture putem DNS-a po svakoj državi, zašto to onda uopće daju u EU. I zašto nema nigdje JASNO napisano. "Call record ne radi u cijeloj EU", točno se sojeća ono.....osveta za USB-C. ma Idiotizam na najjače..a tek one pizdarije da Aple One nije dostupan u .hr, ali je u Sloveniji....ma...sve više i više mi se sve to jako gadi
  • drlovric: Zao mi je samo ljudi koji su potrcali da kupe nove mobitele radi inteligencije. To ije bio bas inteligentan potez :D
  • drlovric: Sveje to jos uvijek poluproizvod, i zvanicno u Beta fazi. Imam osjecaj da ce se to taman popeglati dok dodje na EU trziste. Tako da, ne bih se ja tu nist aisjecao zakinutim ni nervirao :)
  • miomika: u banani....ko da smo u zimbabwe--u...mislim, ovo nadjebavanje EU-USA, preregulirana EU, oni stave update, koji niti jedan od fetaure-a ne radi. Da bi radilo, trebalo bi jailbreakat uređaj. Koja je poruka poslana ovime?
  • Zdravac: Do travnja 2025. ce proraditi i u EU
  • miomika: ja sam sad na drugom telefonu stavio svoj stari US AppleID i proradio je Call record i na čekanju sam s AI. pokušat ću s glupim trikom, ali mi je stvar preglupa.......
  • drlovric: Nakon pola sata aktivirali su mi AI. Siri animacija je prekrasna i moram priznati da je malo manje tupava. Neke stvari su iznenadjujuce dobre (za Siri). Ali nije to jos Google Assistant razina.
  • miomika: RU=EU :)
  • miomika: Ne radi niti RSC, niti previev summarize..MA NIŠTA!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.89 Seconds

Provided by iJoomla SEO