05.12.2020 | 19:41
Razmišljam o nekoj kućnoj mreži s NASom.
...pa Krenimo prvo o trenutnog stanja.
Imam t-comov router koji je spojen na onu kutijicu u koju dolazi optički kabel.
Na njemu je isključen WiFi te je na njega spojena TimeCapsule (TC) na kojoj su postavljene dvije mreže.
Do nedavno sam imao internet preko A1 i njihov router mi je bio u bridge modeu jer nije imao mogućnost emitirati signal na 2 frenkvencije (pa bih se u slučaju korištenja njihovog routera morao odlučiti samo za jednu frekvenciju).
Kad je došao t-com taj bridge mode nije baš radio pa sam se u par navrata razgovarao s njihovim tehničarima i mislim da sad čak više nije postavljen (mada u postavkama TC-a imam još uvijek upisan username i password od t-com-a).
Uglavnom, 4 telefona se backupiraju na mac računala koji se backupiraju na TC.
Također sam kreirao 2 mreže (glavnu i guest mrežu) tako da šifru za guest mrežu mogu bez opterećenja dati gostima.
Stavio sam neke slike i filmiće na jedan iMac 27" iz 2011. i pokušao tome pristupiti sa ostalih računala pa čak i telefona.
Stvar više manje funkcionira sa slikama i MP3em no s filmićima sam u velikom problemu (pogotovo onih u 4k - sa GoProa).
Neke stare nekvalitetne filmiće snimljene sa starim mobitelima još i vrti, ali kod ovih boljih se slika mijenja svakih 15-ak sekundi odnosno nije ih moguće zadovoljavajuće reproducirati.
Probao sam i sa uštekavanjem eksternog HDDa u TC no nisam ostvario neki pomak.
Čak i kad bi to radilo, ostaje problem backupa tih podataka na tom eksternom HDDu.
Po onome što sam ”iščačkao” čini mi se da bi nekakv NAS bio rješenje za mene.
U nastavku (ukratko) moje potrebe/ideje te kako sam ja to zamislio:
(prije svega) POTREBE:
1.) Dvije mreže (jedna naša interna i jedna ”guest”)
2.) Htio bih da je mreža brza i preko WiFia jer bih htio izbjeći kablove po stanu
Razumjem da će mi starost pojedinih računala (iMaca iz 2011 i MBProeva iz Early 2012) biti ograničavajući faktor u pogledu brzine WiFi-a (na tim računalima) no opet bih htio da postoji mogućnost brzih pristupa datotekama preko mreže pa kad dođu nova računala da ne ostane ”usko grlo” na mreži
3.) Backup računala na mreži (kako to trenutno radi Time machine na TC)
4.) Htio bih imati mogućnost pohrane podataka na mreži (tako da se tome može pristupiti sa bilo kojeg računala na mreži i po mogućnosti s TVa i telefona)
5.) Htio bih imati backup tog (mrežnog) HDDa (tamo bih stavio sve naše slike, filmiće, muziku, filmove…)
6.) O pristupu tim podacima s računala izvan naše mreže nisam (još) ozbiljno razmišljao no vjerojatno je da će se i ta potreba s vremenom javiti (da se može pristupiti tome ili uploadati na to i dok smo npr. na putu). Naglašavam da nisam sretan sa sinkronizacijom slika s telefona preko iPhotosa/Photosa niti preko GooglePhotosa jer Apple veže za svoju aplikaciju (Photos), a GooglePhotos ”opterećuju” sa gro nekih svojih fileova (kad sam downloadao na komp) među kojima je teško naći svoje slike. Ja preferiram pohranu slika ”vulgaris” u foldere koje ja kreiram i nazivam po datumima i događajima i (mislim) da ostavljam više mogućnosti za upotrebu sa raznim (jednostavnim) apllikacijama (npr. nekakav Preview)
…a sada (kako ja vidim) RJEŠENJE:
1.) NAS
Mislim da mi treba NAS sa (barem) 2 utora u koji bih stavio 2 HDDa tako da se preslikavaju (to je valjda RAID1 ili tako nešto) pa ako jedan otkaže poslušnost imam drugi kao backup.
Gledao sam ovako nešto:
www.lost.hr/ponuda/item/49752-synology-d...-2g-lan-usb3-0-esata
ili
www.lost.hr/ponuda/item/50138-synology-d...on-lan-wan-2gb-g-lan
Ovaj 720+ ima nešto jači procesor i mogućnost ubacivanja SSDova za cashe. Nisam uspio tu vidjeti neku prednost u kućnoj upotrebi (kažu da je to uglavnom dobro za istovremeno pristupanje velikog broja korisnika istim datotekama)
Unutra bih ubacio 2 HDDa kapaciteta 10ak TB pa da se preslikavaju odn. da imam kapacitet od 10TB.
…nešto ovog tipa:
www.adm.hr/wd-10tb-35-5400rpm-256mb-wd10...x-red/60909/product/
Na njemu/njima bih odredio jedan folder od nekih 3TB za backup kompova, a ostalo za pohranu.
Navodno to (lmitiranje veličine foldera) ovaj disk format Btrfs omogućava. Ako sam dobro skužio ja ne radim particije već NAS ima svoj sistem koji piše po tom Btrfs formatu i ja u tom operativnom sustavu od Synologya (DSM) to sve rihtam.
Moguće je uštekati i vanjski HDD i onda na njega svakih par mjeseci napraviti backup tog NASa i taj backup držati u uredu odnosno na nekoj drugoj lokaciji. Perspektiva je moguće neki cloud no tako daleko sada nisam išao.
2.) WiFi Router(i)
Ako eliminiram TC trebat će mi Router, zar ne?
I sad imam povremeno problem s najudaljenijim računalom (iMac) pa se nekad kod zoomova, skypova i sl. osjeti.
Za ovaj t-com-ov router nisam našao da ima mogućnost kreiranja 2 mreže.
T-com nudi za 5 kn mjesečno neki smart mesh repeater pa, ako se na glavnom routeru mogu kreirati 2 mreže možda je i to opcija.
2 mreže su mi imperativ jer je i punica u stanu pored i ona daje šifru okolo, a i klincima dolaze frendovi i jednostavno želim guest mrežu.
Router moram staviti u dnevni boravak na komodu gdje mi se nalaze modem/router i MaxTV od t-coma.
Router bi trebao imati mogućnost emitiranja na 2 frekvencije (i 2,4 i 5 GHz) kao i mogućnost da emitira 2 mreže (main i guest).
Također, NAS ne bih htio staviti na komodu (što zbog estetike što zbog potencijalne buke coolera) već bih ga stavio na drugo mjesto pa (ako izbjegavamo kablove) dolazimo do potrebe za još jednim routerom, zar ne?
Naravno da bih htio da oba routera rade na istoj mreži (istim mrežama) odnosno emitiraju istu/iste mrežu/mreže, a uređaji se automatski kače na onog koji im daje bolji signal.
Zamislio sam da ovaj (drugi) uopće ne bi bio spojen žicom već bi primao signal ovog prvog i eventualno ga prosljeđivao/pojačavao.
Ako sam dobro shvatio ovo bi bilo takvo nekakvo rješenje:
www.links.hr/hr/router-linksys-velop-2pa...eu-bezicni-053524264
(1200 Mb/s-a, 3 antene)
www.mall.hr/pristupne-tocke/linksys-modu...tent=pristupne-tocke
(2000 Mb/s-a, 6 antena)(ovo prodaju i pojedinačno i u paketu od 2)
To mi se čini koliko toliko jednostavno za laike, a i ipak estetika (za na komodu….).
Također, što se brzine tiče, nadam se da je jasno da mi je cilj nesmetano gledanje 4k videa preko te mreže.
Ako sam dobro shvatio trebala bi mi brzina od 8 Mbps-a.
Ne znam da li je sve to skupa moguće (bar za neke razumne novce)…
Eto, nadam se da sam bar otprilike uspio dočarati svoje potrebe/ideje pa me zanima vidite li neko usko grlo odnosno ima li netko neku veću primjedbu.
Za sada su svi uređaji koje koristimo (računala i telefoni) Appleovi pa je bitno da je rješenje kompatibilno s njima no naravno da bih htio da cijeli sustav nije ograničen samo na njih.