Wireless bridge, iskustva i preporuke
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Wireless bridge, iskustva i preporuke


05.07.2020 | 21:34
Imam situaciju gdje mi internet u stanu treba mjesec dana godisnje. Do sada sam to rjesavao uzimanjem mobilnog interneta na mjesec dana sto je bilo prihvatljivo ali daleko od idealnog (u prvom redu sto bih radje da me netko sodomizira sa seksualnim pomagalom neprikladne velicine nego da imam posla sa mobilnim operaterima).
Istovremeno postoji fiksni internet u roditeljskoj kuci koja je takodjer veci dio godine prazna pa mi je na pamet pala ideja da slozim wireless bridge izmedju dvije lokacije i korisim isti fiksni internet kad vec postoji.
Lokacije su udaljene oko 700 metara zracne linije i postoji opticka vidljivost, no radi se o centru grada. Pretpostavljam da bi wireless bridge sa dvije usmjerene antene mogao to premostiti.
Ono sto me vise brine je naci kvalitetnu i pouzdanu opremu, dakle nesto sto se nece zaglavljivati svaka 3 dana i eventualno da je pogodno za vanjsku upotrebu (iako nije uvjet jer na obje lokacije imam pristup tavanu).
Glupo ili ne? Da vas cujem!
05.07.2020 | 22:22
Ja bi počeo od ovdje:
www.ui.com/products/#default

Ima jako dobrih rješenja za vanjske prostore.
Žica ne dolazi u obzir jer je prevelika udaljenost.

Ja sam koristio tp-link TL-MR6400 s A1 karticom i radio je jako stabilno. Čak mi je bolje radio nago onaj HotSpot koji iPhone nudi.
05.07.2020 | 22:22
Nije glupo, ali je skupo (za mjesec dana korištenja godišnje). No, ako ti novac nije bitan, moja preporuka je Mikrotik.
05.07.2020 | 22:25
Odjavi fiksni internet iz roditeljske kuće (ako ga tamo kojim slučajem nitko ne koristi) i uzmi od Tele2 neograničeni pokućni sa routerom za 140 kn mjesečno i TaaDaa - imaš internet gdje god hoćeš, čak j na plaži!

Mislim čak da je moguća proba od 14 dana, pa ako ti ne odgovoraju brzine ili nešto drugo - možeš vratiti bez obrazloženja.

Meni Tele2 pokućni nekad radi savršeno, a zna biti rijetkih trenutaka kada se brzina drastično spusti, ali to bude na najviše desetak minuta i to jednom ili dva puta mjesečno. S tim da živim u kotlini, i signal mobitela je ionako jako slab, A1 npr. kod mene na radi, pa smo supruga i ja na Tele2.

Evo, to je moj savjet, možda ti bude komotnije nego petljati sa relativno skupom opremom. Ovdje upikneš karticu u router i radi, a može i u neki stari mobitel.
05.07.2020 | 22:43
jura22 kaže:
Ja bi počeo od ovdje:
www.ui.com/products/#default

Ima jako dobrih rješenja za vanjske prostore.


Ah, taj ui mi je kolega jednom pokazivao ovdje, doima se previse fancy za moje potrebe....a i brate sto imaju proizvoda, mogu tri mjeseca provesti dok uopce ne nadjem sto mi od onoga tamo treba.
05.07.2020 | 22:44
smayoo kaže:
Nije glupo, ali je skupo (za mjesec dana korištenja godišnje). No, ako ti novac nije bitan, moja preporuka je Mikrotik.


S Mikrotikom sam toliko zadovoljan da jednoga upravo poklanjam, losa iskustva i to nakon vec jedne zamjene uredjaja.
05.07.2020 | 22:45
drpongra75 kaže:
Evo, to je moj savjet, možda ti bude komotnije nego petljati sa relativno skupom opremom. Ovdje upikneš karticu u router i radi, a može i u neki stari mobitel.


Je komotnije i to je ono sto trenutno radim ali cini se da ti je promakao dio sa sodomijom.
05.07.2020 | 23:04
Da pojasnim, zanima me point to point bridge.
05.07.2020 | 23:19
Riba kaže:
jura22 kaže:
Ja bi počeo od ovdje:
www.ui.com/products/#default

Ima jako dobrih rješenja za vanjske prostore.


Ah, taj ui mi je kolega jednom pokazivao ovdje, doima se previse fancy za moje potrebe....a i brate sto imaju proizvoda, mogu tri mjeseca provesti dok uopce ne nadjem sto mi od onoga tamo treba.


Ispravak netocnog navoda, nakon malog istrazivanja cini se da bi nesto od njihove ponude bilo to, samo moram naci sto tocno.
06.07.2020 | 00:16
Naša iskustva su izuzetno loša, na rubu upotrebljivog. To je bila priča krov Kanala Ri i usmjerena antena na krov Varteksa, 400 m otprilike, čista vidljivost. Drugo iskustvo je Rastočine Eševi prema Potoku, to je još Božo kemijao sa svojima iz Radio kluba. Isto traljavo i jedva je radilo kada je radilo, a uglavnom radi na mahove.

Jesu li u pitanju smetnje drugih stanica ili povremena gužva u eteru, ne znam, ali uopće nije ideja koju bih sada ponovo pokušavao bez da mi netko prije pokaže dokazno upotrebljiv sustav tog tipa koji radi barem 70% vremena.

Ako se dobro sjećam mi smo koristili srednje skupu Asus opremu. I onda još imali sukob s direktorom NetComa koji nas je optužio da smo mu ukrali(!) antenu. Onda sam mu morao slati račun da vidi da nas krivo optužuje, ne sjećam se je li se ikada ispričao.
06.07.2020 | 09:59
Ne znam, ja sam valjda iz nekog drugog svemira.
Mikrotik panel antena s ugrađenim routerom, puta 2, najbrže postavljena usmjerena digitalna radioveza u svemiru.
Kolega s Krka preferira Ubiquiti pa baci pogled na to.
Prednost je usmjerene radioveze što joj puno manje smeta opća zagušenost radijskog spektra, ali, naravno, svakoj raste gušenje pri npr. jakoj kiši, a naročito ako je na putu "zrake" neka šuma pa onda veza štima super zimi, a na proljeće naglo krepa.
06.07.2020 | 10:41
Hvala svima, odlucio sam se na Mikrotik Wire Dish:

mikrotik.com/product/wireless_wire_dish

Rezultati uskoro. Kako u Mikrotiku slikovito opisuju "No need to share frequency with your neighbors – choose 60 GHz, almost like taking a helicopter during a traffic jam!"
19.07.2020 | 19:49
Ispričavam se ako sam uletio u krivu temu. Spominje se Mikrotik i Ubiquiti pa rekoh da pitam ovdje.

Sada imam jedan stari Tp Link router koji koristim kao wifi access ponit spojen kabelom na ruter od t-coma. Pošto taj Tp Link stalno ispada i potrebno ga je svakih par dana restartati a i pokrivenost mi više nije zadovoljavajuća jer od nedavno moram pokriti prizemlje i kat od cca 100 m2, odlučio sam kupiti dva nova access pointa od Mikrotika ili Ubiquiti jer su navodno najpouzdaniji i nude najviše za uloženi novac. Mislim da moraju biti dva jer nije klasični kat jedan iznad drugog, nego je prizemlje i kat susjedne kuće. Prizemlje ispod kata je trenutno prazno. Dvoumim se između:

mikrotik.com/product/cap_ac

i

www.ui.com/unifi/unifi-ap-ac-lite/

Prema onome što sam uspio iščitat oba su tu negdje (čak i cijenom) i mislim da bi bili u redu za moje kućne potrebe pristupa internetu za laptop, tri telefona, tablet, tv (samo youtube povremeno). Otvoren sam i za vaše cijenjene sugestije ako sam promašio sa odabirom modela i/ili proizvođača.

Ono što me muči je da oba proizvođača spominju svoj software za konfiguriranje tih uređaja. Kod Ubiquiti je besplatan, ali je uređaj nešto skuplji, kod Mikrotika se plaća ali je uređaj nešto jeftiniji pa dođemo otprilike na isto.

Mogu li se ovi uređaji konfigurirati kroz web sučelje kao taj stari Tp-Link ili je obavezna upotreba njihovog softwera?
19.07.2020 | 22:44
Mikrotikov softver se odnosi na situaciju kad imaš puno takvih APova u jednoj mreži pa ih treba "balansirati" tj. podešavati predajnu snagu i kanal svakog od njih da se postigne optimalna pokrivenost wifi signalom. S takvim projektom imam izravnog iskustva, a za potrebe obiteljske kuće (1-2 kom) nisam imao iskustva pa ne znam imaju li web sučelje za podešavanje, ali vjerujem da imaju.

Međutim, moje iskustvo je da ti je za taj uređaj očekivati da ti pokriva cijelu etažu zadovoljavajućom kvalitetom - preambiciozno.
20.07.2020 | 11:30
Hvala na komentaru.

Nisam se baš jasno izrazio u prethodnom postu. Na katu bi ga pozicionirao u hodnik da mi pokrije dvije dječje sobe i možda malo uhvati našu. U prizemlju mislim "gađati" samo dnevnu i radnu sobu pored dnevne. Ako se dočepam novog minija, on bi bio na kabelu u radnoj sobi.

Valjda ovi AP-ovi mogu proći kroz zid od cigle od 10 - 20 cm ili furnirana vrata i pokriti sobu od 12 kvadrata. Ili je problem u klijentu (iPhone, iPad, MBA)?
20.07.2020 | 13:14
To su APovi koji su dizajnirani za pokrivanje jedne prostorije, zato su i izvedeni tako da se montiraju u podžbuknu kutiju kao za tipku za svjetlo, ili za sobni termostat. Puno ih se koristi u hotelima, ide po jedan u svaku sobu. Cigleni zid od 20 cm mu je velika prepreka, čak i malo gušće sobno zelenilo. Ovi Mikrotikovi su "out of the box" naštimani na cca 60% snage, može se nešto dobiti ako im se snagu digne na max, ali ne očekuj previše.
20.07.2020 | 14:00
Ovaj Tp-Link TL-MR3450 (V1 ili V2, nisam siguran) mi sada stoji u sredini prizemlja (u šapajzi, na cca. 2 metra visine) i lovim ga po svuda, čak i na katu ima mjesta di je upotrebljiv (jedva) signal. Nadao sam se da sa dva "ozbiljna" AP-a mogu dobiti kvalitetnije rješenje, pogotovo jer bi ih značajno približio mjestima gdje mi je wifi potreban. Ili treba ići na još ozbiljnije, čitaj skuplje, AP-ove? Meni su ovi izgledali "ful profi" i cijenom i karakteristikama
20.07.2020 | 16:58
Nema mreze do zicane mreze.
20.07.2020 | 20:48
jura22 kaže:
Nema mreze do zicane mreze.


AP-ovi će biti spojeni kabelom na ruter.

Nisam znao da se telefone i tablete može spojiti kabelom na mrežu
20.07.2020 | 21:19
Treba koristiti extendere, a ne AP-ove (zbog cijene). Pitanj eda li svaki AP može biti extender.
Ako su spojeni na isti switch, svaki će imati svoj range i neće se ponašati kao jedna mreža. Extender baš to napravi, mreša se zove recimo "Jabučnjak" i bez obzira koliko extendera imala, uvijek je istog naziva, a IP adresa mobilnog uređaja se me mijenja.
E sad, ako to nije važno i onda nije trebalo biti pod ovom temom.
21.07.2020 | 00:48
Mogu se svi APovi ponašati kao jedna mreža, treba ih samo znati dobro podesiti i uskladiti.
WiFi extender je banana, jer svaki idući prepolovi bandwidth.
21.07.2020 | 01:59
Ovisi koji je extender. A za AP nisam siguran da svaki moze biti.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 40 minuta
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, Maxxy, zeljacveseljac, ZeljkoB, Anonimci (725)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO