4G Router
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

4G Router


23.04.2020 | 06:33
Ugovorio sam Gigabox od HTa za 200kn mjesečno, ali bez uređaja. HT ima neki od Alcatela i traže za njega 700kn pa sam im se fino zahvalio. Koju alternativu preporučate za puno manje novaca, naravno za 4G signal?
Može biti i rabljeno, pa ako netko ima viška, slobodno neka mi se javi.
Uzeo sam taj mobilni internet na kraće razdoblje, dok mi oprater ne uđe u zgradu. Četvero nas je u stanu koji bi se kačili na njega.
Razmišljam čak da možda uzmem neki rabljeni mobitel, pa da ga stavim na hotspot.
23.04.2020 | 07:06
Imam ZTE MF286 router iz Tele2 pokućni ponude koji stoji i skuplja prašinu. Isti sam voljan ustupiti ti na korištenje (bez naknade) dok ti je potreban. Lokacija zg epicentar potresa. Ukoliko ti navedeno odgovara javi se u PM, ostavi broj moba pa dogovorimo primopredaju. Ukoliko imaš neku simicu od T-coma složim ti sve potrebno on the spot kod sebe pa samo doma spojiš u struju i vozi.
23.04.2020 | 11:48
Hvala na ponudi. No ne dolazi u obzir bez naknade! Dogovorit ćemo bar neku rentu. Javim ti se čim mi stigne sim kartica. Rekli su kroz 4-5 dana
23.04.2020 | 15:11
Inače, ti uređaji nisu bez veze toliko skupi. Moraju imati bitno jači radio čip od običnog mobitela, ili čak dva radio čipa. Ovo što si rekao, da bi probao preko nekog starog mobitela, Problem je s većinom mobitela što ne mogu baš posluživati više korisnika istovremeno. Prihvate oni vezu, ali onda ta veza kilavi, mobitel koji služi kao wifi hotspot se jako pregrijava, često mu napajač ne može dati dovoljno snage pa se baterija lagano prazni dok radi, čak iako je spojen na punjač, zablokira se svako toliko, i tako...
23.04.2020 | 15:25
Hvala na info
23.04.2020 | 20:21
Sve što je smayoo rekao. Za "kraće razdoblje" odnosno bypass nemoj bacat novce i kupovat uređaj od operatera. Nemoj ni za duže ako misliš radit od doma ikad išta "ozbiljno" (ono što ti nosi novce u kuću, a potrebna ti je stabilna veza bez obzira na brzinu).

Kućnim korisnicima TK operateri nude jeftine i u startu ne baš pouzdane uređaje za pristup usluzi koju nude. Onda dodatno još takve uređaje "pokvare" vlastitom prilagodbom - brendiranjem, gdje te onemoguće da "išta bitno" popraviš.

Kad pričamo o ponudi mobilnih operatera u pravilu imaš:

1. "fiksne uređaje" koji su klasični ruteri sa WAN i LAN priključcima i dodatnim utorom za SIM karticu (to je primjerice ovaj gorespomenuti ZTE kojeg je Tele2 zaključao i prilagodio firmware da ne bi slučajno išta dirao po njemu ili Huawei modeli ) i traže utičnicu sa 220V (iako je konkretno za ovaj moj uređaj moguće kupiti bateriju pa ima i autonomiju on the go ali je s obzirom na performanse i cijenu neisplativo) koje ti nude za nekakvih cca 1000 kn (u pretplati mjesečno kao naknadu za uređaj uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca)

2. mobilne hotspotove sa jačim ugrađenim antenama koji na sebe mogu spojiti 4-8 uređaja (realno do 4) i to samo bežično, nema LAN priključaka na uređaju, uređaj je manjih dimenzija i prijenosnost plaćaš "ugrađenom baterijom" koju ne možeš sam promijeniti a kapacitet i autonomija i kvaliteta iste je taman takva da to u nekoj ozbiljnoj primjeni "umre kad treba" - OK je za ponijet na teren i odradit radni dan za 2-3 uređaja u "mobilnom uredu"

3. USB stickovi - jedan uređaj ima "brzi pristup" i napaja se iz uređaja na koji je spojen. Fina stvar ali nepraktična za kućnu mrežu.

Kad pričamo o operaterima u fiksnoj mreži onda imaš sličnu stvar ovisno o infrastrukturi na lokaciji:

0. POTS - klasična telefonska parica kojom operateri nude DSL linkove teoretskih brzina do 50Mbit/s, realno brzine ovise o udaljenosti od centrale na koju si spojen (u ZG realno 13-15 Mbit/s na ADSLu, ako si bliže centrali i oprema terminalna je bolja to bude VDSL pa brzine idu x2, do 30 Mbit/s) i gušenjima na kućnoj instalaciji. To je po kvartovima starim ili periferiji slučaj u privatnim kućama.
0a. POTS u kombinaciji sa mobilnom mrežom - ovo je bypass tamo gdje operater ne može ponuditi stabilan ili dovoljno brz link pa ti veli ok imaš do 4 MBit/s (ovo ih HAKOM tjera i kaže da je minimum) neograničenog prometa, plus "TURBO" opciju brzine 100Mbit/s ali X GB prometa (X ovisi o operateru i realizira se preko mobilne mreže i repetitora) - realno to bude isto kao i prethodni POTS na VDSL-u i funkcionira za "manje zahtjevne korisnike" - odnosno ako ti treba "brza brzina" a nemaš streamove ili ogromne downloade/uploade.

1. kabelske modeme - bakrena parica kojom dolazi i TV signal i podatkovni promet - brzina ovisi o količini korisnika koji su u jednom trenutku upalili svoje uređaje jer imaš max bandwidth za X korisnika i ako ga dijeli 10 ili 100, nije ista brzina po korisniku. Zgrade su super klijenti za to, imaš jednog predstavnika stanara kojem uvališ neku pinku ili paket dva tri sadržaja gratis i on ti da pristup ZAS-u i postojeći bakar u stanovima postane vodič za uslugu, nemaš bušenja po stanovima samo dovedeš kabel do jedne točke, razvedeno već je, a pošalješ dva čovjeka koji popikaju uređaje na već postojeće priključke u zidovima stanova.

2. FTTH - optika - "mokri san" većine ozbiljnih i/ili zahtjevnih korisnika (poslovnih ili privatnih). Infrastruktura je za operatera skupa, nije izgrađena, traži polaganje snopova optičkih kabela u kojima su vlakna, kabeli idu u zdence i koncentratore, iz tih zdenaca idu kabeli do objekata, svaki priključak je vlakno za sebe i brzina je - koliko platiš toliko imaš, cijela cesta je samo tvoja. Mana? Za korisnika, osim cijene, nema je. Za operatera, ne možeš svakom dat razvlačenje kablova u stanove jer treba i štemat a vlakna su osjetljiva, pa ti treba i konverter s optike na bakar kako bi dobio LAN mrežu u stanu. I onda imaš iza toga uređaj kojim isporučuješ bilo koju uslugu (IPTV, podatke... sinhrono ili asinhrono brzine uploada ili downloada, sve ide, ovisi samo o tome koliko si kao operater ili korisnik voljan platit stvar). Brzine? Gbit/s ide ako želiš i platiš. Krajnji korisnik ima dovoljno da ne osjeti razliku između lokalne mreže i Interneta.

Za svaku opciju imaš mogućnost nabavke opreme "u vlastitom aranžmanu" ako znaš što želiš dobiti za cijenu koja ti odgovara. Što je best buy, ovisi o tvojim navikama i "dalekovidnosti" i mogućnostima ulaganja.
23.04.2020 | 22:00
Svašta si mi ti tu sada napričao. hvala na trudu, ali ja trenutno čekam da se glavonje dogovore. Operateri i zagreb digitalni grad.
U novoj zgradi imam provedenu optiku, odnosno zagreb digitalni grad. Sad nijedan operater ne želi ući u zgradu jer ovima moraju plaćati rentu. Zamisli.
Primopredaja zajedničkih dijelova zgrade se nemože obavit jer nema predstavnika stanara, a predstavnika stanara se nemože odabrati bez sastanka, a upravitelj zgrade ne želi održati sastanak jer zbog mjera nije moguće okupljanje ljudi.
Uglavnom, živci su mi pri kraju!
24.04.2020 | 09:10
Uf, to stvarno mora biti frustrirajuće - imaš optiku, a nemaš. Ja bi isto popizdio.
Vezano uz 4G, NIKAKO ne potpisuj ugovornu obavezu. No vjerujem da to i sam znaš.
Po pitanju 4G routera, 2 stvari su bitne, koje mislim da nisu prije spomenuli - jedna dobra, i jedna loša;
Prvo loša; Pri kupovini routera, imaj na umu da će ti brzina ovisiti o dostupnosti i jačini signala, kao i o zagušenosti repetitora s kojih loviš signal.
Na dostupnost i jačinu signala možeš utjecati tako da nabaviš modem?router koji podržava "spajanje frekvencija", i vanjske antene. T com odašilje na nekoliko frekvencija (kod mene su dostupne 3 (800, 1800 i 2100). Ako ti router to omogućava, imati ćeš brzinu zbroj te 3 brzine)
No, svakako ti savjetujem da ispitaš što je dostupno na tvom području, da se ne zaletiš s kupovinom, a kasnije ustanoviš da je dostupna samo jedna frekvencija.

Drugo, ne znam koliko te izađe mjesečno gigabox, ali imaš opciju na SIMPA tjedni flat za 70 kn. (4G signal, max 75 Mbps DL)

Treće, nakon provjere dostupnosti kod tebe, možeš nam reći, pa ćemo vidit što odabrati.

Inaće, ako ti treba samo privremeno, max pola godine dok se ovi tvoji ne dogovore za optiku, savjetujem ti da kupiš neki 4G modem ? router sa njuškala za 300 kn, jer kasnije ćeš ga isto tako moći prodati na njuškalu. Nije baš neki rizik jer se routeri u pravilu relativno rijetko sami od sebe kvare. (preporučam neki huawei)

Dobra stvar za tebe je ta što dosta ljudi nema na vidiku optiku, pa ćeš uvijek moći prodati router koji kupiš.

Eto, malo sam se raspisao, sorry...

EDIT;
Sad čitam ponovo, ovaj puta sa razumjevanjem i vidim da je već rješeno. No, neka ostane post, možda će nekome dobro doći savjet prije nabavke.
24.04.2020 | 22:18
A gle, već sam potpisao ugovor sa HT, ali bez obaveze na neko razdoblje. Mogu raskinut kad me volja bez penala. Dođe 200kn, 300Gb po max brzini 350Mbit/s kojoj vjerojatno neću ni prismrdit. Recimo mogu u pola mjeseca otkazat ugovor pa ti pola zaračunaju. Nisam nešto posebno testirao signal, osim što sam nekoliko puta na speedtest proletio sa svojim mobitelom na bonbonu i očitao brzinu oko 70Mbit/s download i 17 Mbit/s upload. Navečer padne na oko 40. Nije mi se činilo loše! Odnosno za naše potrebe dovoljno. Jedan susjed koji se isto tako friško useljava, on je uzeo Tele2 i brzina je tak tak, oko 10Mbit/s. A1 nisam htio jer upravo raskidam ugovor(3D paket) sa njima. Digli su mi tlak. Em trenutno ne žele ući s optikom, em mi ne žele u zamjenu(koju bi platio) ponudit homebox dok se ne iskristalizira situacija s optikom. To mi je bilo dovoljno da im momentalno dam crveni karton!
25.04.2020 | 08:28
TO-Link neki je ok
25.04.2020 | 17:51
jura22 kaže:
TO-Link neki je ok

Misliš na TP-Link?
26.04.2020 | 06:37
Ono što je @Daddo opisao za optiku je istina. Imam sreću da mi je među prvima u zg. bila dostupna i imam je već 7-8 godina i nikad problema. Isto kao mac-mini, niti znam da ga imam, niti se puno vidi i čuje...tak i sa netom. Nego sad sam pogledao svoj ruter, neki Telsey, bijeli kockasti ( liči na mini po obliku ) i vidim da imam dva usb porta!!!. Čemu služe ti portovi ?
26.04.2020 | 12:50
@Cariblanco: U pravilu ne-RJ45 portovi na ruterima su tzv. servisni portovi i služe da se nekakav tehničar spoji odgovarajućim kabelom na njih i recimo promijeni firmware/izvrši update ili konfigurira uređaj kroz konzolu. Konkretno čemu služe USB portovi na tvom uređaju, ovisi o tome koliko je operater "prilagodio" i ubio mogućnosti originalnog firmwarea. Moguće je da ti nijedan nije dostupan da mu dodijeliš bilo kakvu namjenu, a moguće je i da je na (bar) jedan od njih moguće spojiti USB stick ili vanjski disk pa ga koristiti kao mrežnu lokaciju za pohranu podataka (najčešće to bude SMB share) bilo log zapisa samog uređaja ili nekog sadržaja po nahođenju korisnika. Kako se radi o "kućnim uređajima" onda su opcije ograničene a pouzdanost toga "upitna", pogotovo kad operater to "zabrendira" i kaže eto sad je interface fino narančast, crven, roza ili nježno cyan ovisno o operateru, a do uređaja možeš samo kao obični korisnik i kroz web sučelje na IP adresi toj i toj.

Što se tiče optike... malo te samo ne volim. Moja je naime pred kućom, jer kad je išao pilot projekt vukli su 2 kraka u podsljemenu, jedan na zapadu drugi na istoku. Kako je staza izgrađena s prilazom sa zagorske strane, optika je i dalje ostala na istoku i vodi do centrale ali nema zdenaca niti razvoda po kućanstvima. I tako mi je u zemlji na 5 metara od ulaza u dvorište, a ja veslam na 6Mbit/s DSL linku i nekvalitetnom ruteru operatera u kombinaciji sa Tele2 pokućnim i brzinama od 20/20 u prosjeku...

No, digresiram. Možemo pogledati ako te zanima što možeš s tim uređajem... pikni PM da vidimo što uopće možeš kroz GUI podesiti.
29.04.2020 | 23:10
Uzeo sam ipak na kraju 4G router TP-link MR6400 Daddo svjedeno hvala što si se ponudio za posudbu.
Uglavnom, download je neobično spor. 10-15 Mbps. A na istom mjestu od bon bon kartice je download je oko 70 Mbps. Probat ću sutra ubacit karticu od HT u iphone pa ću testirat brzinu.
Jel ta sporost razlog loše antene routera ili do eventualnih postavki?
30.04.2020 | 06:31
MR6400 je CAT4 LTE router sa teoretski podržanim brzinama do 150Mbit/s. Moguće je da su u pitanju antene (manje vjerojatno), krivo podešen APN (moguće je da operater za podatkovni promet koristi drugi APN od standardnog - također malo vjerojatno), ili mikrolokacija zbog koje ti se uređaj ili baca na drugu frekvenciju koja je zagušenija ili jednostavno broj korisnika na najbližoj točki je prevelik za veću propusnost.

Svakako bi ja da sam na tvom mjestu to probao s još jednim uređajem i mjerenjima, te drugom karticom (i drugim operaterom).
30.04.2020 | 07:17
HT distribuira 4G mrežu na više različitih frekvencijskih pojasa. Možda mobitel kojeg si koristio za usporedbu radi na jednom frekvencijskom pojasu, a router na drugom. Također, moguće je da HT namjerno ograničava brzinu prijenosa korisnicima koji su uzeli tu uslugu (Gigabox).
Probaj staviti bonbon karticu od mobitela u router.
30.04.2020 | 08:26
Probat ću sve što ste naveli, pa javim.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 41 minuta
 • JOHN: Ne znam gdje tražiti. Probat ću još jedan iz sancta domenice. Original Samsung.
 • JOHN: U odnosu na original je bio nešto tanji
 • smayoo: Prije bih rekao da je neispravan taj konkretni kabel, nego da svaki takav ne valja. Traži neki deblji, jer taj ima zaštitni ekran protiv smetnji.
 • JOHN: Danas sam ga vratio i tražim alternativu
 • JOHN: Ovaj koji sam kupio ne radi [link]
 • JOHN: Imam prenosivi SSD Samsung T5 koji ima USB-C konektor i vrlo kratki USB-C M-M kabel. Neki dan sam iskeširao 140kn za kabel dužine 1m i ne prepoznaje ssd. A s original kabelom uredno radi. Koji kabel kupiti a da cijela priča funkcionira?
 • Parangal1307: Isto optika A1 ,Big Sur ,Iphone mejeri brzinu do 295 mgb , MBP 2019 16 inh šteka nakon instalacije
 • ping: Kod mene ne. Big Sur, A1 optika.
 • Parangal1307: nakon instalacije Big Sur ,problem sa brzinom interneta ,ima li netko slično ili neka saznanja ?
 • ZeljkoB: [link]
 • ZeljkoB: Koristi li tko
 • Borostef: Jedino su to trebali javno i reći :)
 • Borostef: A Apple je da to izbjegne odlučio rađe malo usporiti telefone kod kojih je baterija slabija kod izvršavanja takvih zadataka
 • Borostef: To je dio cijele te priče - skandala... Kad iphoneu baterija padne ispod nekog postotka neki zahtjevniji zadatak može srušiti sistem jer tel nema otkud povući dovoljno energije
 • Borostef: [link]
 • Air: Odakle ta tvrdnja da će se telefon srušiti ako mu je oslabila baterija?
 • Borostef: Umjesto da se telefon sruši kod zahtjevnijih zadataka nakon što mu oslabi baterija, oni su odlučili da će se malo usporiti.
 • Borostef: Stvarno nemam neku potrebu braniti Apple ali ako je to najgora prevara koju su napravili i nije baš neka.
 • Air: Ali poanta Applove namjere i djela prevariti svoje korisnik / kupce ostaje :(
 • Air: i nepismeno i štošta drugo..
 • Air: Što kod njih nije tendenciozno napisano :)
 • smayoo: Istina je, naravno. Ali ne možeš reći da nije tendenciozno napisano
 • Air: Kakve ima veze što je 24sata za ovakvu vijest? Misliš da je neistina?
 • Bertone: Ne samo da su se ubili, nego uz vjerojatno dobru maržu za sebe čiste EU skladišta od modela kojeg tamo vjerojatno više nitko ne kupuje.
 • Djuro genijalac: [link]
 • Djuro genijalac: Ubili se od Crnog petka...
 • Borisone: 24sata :-)
 • Air: Za one koij još vjeruju u dobre namjere Apple-a [link]
 • smayoo: Inače, MN jest, naravno, Bosanac (u najboljem smislu te riječi :) ), ali gimnaziju je završio u Rijeci. :)
 • smayoo: Meni je ipak bio najjači u "Letu iznad kukavičjeg gnijezda" u Gavelli (davne neke 1992. ili 3. ne sjećam se više), i kao Leone Glembay, naravno, u Vrdoljakovom filmu
 • Kloba: Rak. Koliko god mi ga je žao, neka se što manje mučio ako je već tako morao otići. Osobno mi je bio najdraži kao osnivač Hajduka u Malom Mistu. Niti jedn Bosanac tako dobro Spliću odglumio nije.
 • smayoo: RIP :(
 • Bertone: Otišao Mustafa Nadarević :(
 • smayoo: Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna. :)
 • Bertone: Ma daj, jel ti to o Covidu? :D
 • smayoo: Johnny Mnemonic na Doma TV. Dugo nisam gledao. Radnja se događa 2021. :)
 • Djuro genijalac: [link]
 • Djuro genijalac: Piši samo :-)
 • smayoo: Oho... ovo si moram zapisati... :)
 • Djuro genijalac: Ako si na putu pa prolalaziš kroz Karlovac, preporučam Behara. Ćevapi su famozni, a somun je vjerojatno najbolji na svijetu
 • smayoo: Ništa nova od tada, nažalost. :)
 • arhitekt: Smayoo :) mislim da je bilo prije po godine :-) al sad trazim nove kandidate :-)
 • smayoo: nisi li to isto pitao nedavno? :)
 • arhitekt: di su dobri čevapi tu u Rijeci? :)
 • Daddo: Smayoo bi ti rekao - piši u forum. Cloudflare možda nije tvoja krivica.
 • Borostef: Ako mi još jednom izbaci da tražim vlakove, autobuse ili slično ubit ću nekog :)
 • Borostef: jel netko zna kako se riješiti onog cloudflarea koji mi uporno iskače na nekim websiteovima? Riječ je o Macu i svim browserima. Promijenio sam DNS u google, restartao router, ispraznio cache ali i dalje gnjavi
 • smayoo: Ovisno o tome koliko je star MBP, preko te veze hoće ili neće prenijeti i zvuk. 2008 neće, 2012 hoće, na primjer
 • smayoo: Može, trebaš MDP na HDMI adapter
 • grof: Joooj, pa ovo je još živo! :)) Pozdrav starima i novima, a usput pitanje - Da li se Macbook Pro 15 može preko minidisplay porta spojiti na hdmi na android tv-u? Pa da se igram Xcom na velikom ekranu? :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO