4G Router
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

4G Router


23.04.2020 | 08:33
Ugovorio sam Gigabox od HTa za 200kn mjesečno, ali bez uređaja. HT ima neki od Alcatela i traže za njega 700kn pa sam im se fino zahvalio. Koju alternativu preporučate za puno manje novaca, naravno za 4G signal?
Može biti i rabljeno, pa ako netko ima viška, slobodno neka mi se javi.
Uzeo sam taj mobilni internet na kraće razdoblje, dok mi oprater ne uđe u zgradu. Četvero nas je u stanu koji bi se kačili na njega.
Razmišljam čak da možda uzmem neki rabljeni mobitel, pa da ga stavim na hotspot.
  • Daddo
  • Posjetitelj
23.04.2020 | 09:06
Imam ZTE MF286 router iz Tele2 pokućni ponude koji stoji i skuplja prašinu. Isti sam voljan ustupiti ti na korištenje (bez naknade) dok ti je potreban. Lokacija zg epicentar potresa. Ukoliko ti navedeno odgovara javi se u PM, ostavi broj moba pa dogovorimo primopredaju. Ukoliko imaš neku simicu od T-coma složim ti sve potrebno on the spot kod sebe pa samo doma spojiš u struju i vozi.
23.04.2020 | 13:48
Hvala na ponudi. No ne dolazi u obzir bez naknade! Dogovorit ćemo bar neku rentu. Javim ti se čim mi stigne sim kartica. Rekli su kroz 4-5 dana
23.04.2020 | 17:11
Inače, ti uređaji nisu bez veze toliko skupi. Moraju imati bitno jači radio čip od običnog mobitela, ili čak dva radio čipa. Ovo što si rekao, da bi probao preko nekog starog mobitela, Problem je s većinom mobitela što ne mogu baš posluživati više korisnika istovremeno. Prihvate oni vezu, ali onda ta veza kilavi, mobitel koji služi kao wifi hotspot se jako pregrijava, često mu napajač ne može dati dovoljno snage pa se baterija lagano prazni dok radi, čak iako je spojen na punjač, zablokira se svako toliko, i tako...
23.04.2020 | 17:25
Hvala na info
  • Daddo
  • Posjetitelj
23.04.2020 | 22:21
Sve što je smayoo rekao. Za "kraće razdoblje" odnosno bypass nemoj bacat novce i kupovat uređaj od operatera. Nemoj ni za duže ako misliš radit od doma ikad išta "ozbiljno" (ono što ti nosi novce u kuću, a potrebna ti je stabilna veza bez obzira na brzinu).

Kućnim korisnicima TK operateri nude jeftine i u startu ne baš pouzdane uređaje za pristup usluzi koju nude. Onda dodatno još takve uređaje "pokvare" vlastitom prilagodbom - brendiranjem, gdje te onemoguće da "išta bitno" popraviš.

Kad pričamo o ponudi mobilnih operatera u pravilu imaš:

1. "fiksne uređaje" koji su klasični ruteri sa WAN i LAN priključcima i dodatnim utorom za SIM karticu (to je primjerice ovaj gorespomenuti ZTE kojeg je Tele2 zaključao i prilagodio firmware da ne bi slučajno išta dirao po njemu ili Huawei modeli ) i traže utičnicu sa 220V (iako je konkretno za ovaj moj uređaj moguće kupiti bateriju pa ima i autonomiju on the go ali je s obzirom na performanse i cijenu neisplativo) koje ti nude za nekakvih cca 1000 kn (u pretplati mjesečno kao naknadu za uređaj uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca)

2. mobilne hotspotove sa jačim ugrađenim antenama koji na sebe mogu spojiti 4-8 uređaja (realno do 4) i to samo bežično, nema LAN priključaka na uređaju, uređaj je manjih dimenzija i prijenosnost plaćaš "ugrađenom baterijom" koju ne možeš sam promijeniti a kapacitet i autonomija i kvaliteta iste je taman takva da to u nekoj ozbiljnoj primjeni "umre kad treba" - OK je za ponijet na teren i odradit radni dan za 2-3 uređaja u "mobilnom uredu"

3. USB stickovi - jedan uređaj ima "brzi pristup" i napaja se iz uređaja na koji je spojen. Fina stvar ali nepraktična za kućnu mrežu.

Kad pričamo o operaterima u fiksnoj mreži onda imaš sličnu stvar ovisno o infrastrukturi na lokaciji:

0. POTS - klasična telefonska parica kojom operateri nude DSL linkove teoretskih brzina do 50Mbit/s, realno brzine ovise o udaljenosti od centrale na koju si spojen (u ZG realno 13-15 Mbit/s na ADSLu, ako si bliže centrali i oprema terminalna je bolja to bude VDSL pa brzine idu x2, do 30 Mbit/s) i gušenjima na kućnoj instalaciji. To je po kvartovima starim ili periferiji slučaj u privatnim kućama.
0a. POTS u kombinaciji sa mobilnom mrežom - ovo je bypass tamo gdje operater ne može ponuditi stabilan ili dovoljno brz link pa ti veli ok imaš do 4 MBit/s (ovo ih HAKOM tjera i kaže da je minimum) neograničenog prometa, plus "TURBO" opciju brzine 100Mbit/s ali X GB prometa (X ovisi o operateru i realizira se preko mobilne mreže i repetitora) - realno to bude isto kao i prethodni POTS na VDSL-u i funkcionira za "manje zahtjevne korisnike" - odnosno ako ti treba "brza brzina" a nemaš streamove ili ogromne downloade/uploade.

1. kabelske modeme - bakrena parica kojom dolazi i TV signal i podatkovni promet - brzina ovisi o količini korisnika koji su u jednom trenutku upalili svoje uređaje jer imaš max bandwidth za X korisnika i ako ga dijeli 10 ili 100, nije ista brzina po korisniku. Zgrade su super klijenti za to, imaš jednog predstavnika stanara kojem uvališ neku pinku ili paket dva tri sadržaja gratis i on ti da pristup ZAS-u i postojeći bakar u stanovima postane vodič za uslugu, nemaš bušenja po stanovima samo dovedeš kabel do jedne točke, razvedeno već je, a pošalješ dva čovjeka koji popikaju uređaje na već postojeće priključke u zidovima stanova.

2. FTTH - optika - "mokri san" većine ozbiljnih i/ili zahtjevnih korisnika (poslovnih ili privatnih). Infrastruktura je za operatera skupa, nije izgrađena, traži polaganje snopova optičkih kabela u kojima su vlakna, kabeli idu u zdence i koncentratore, iz tih zdenaca idu kabeli do objekata, svaki priključak je vlakno za sebe i brzina je - koliko platiš toliko imaš, cijela cesta je samo tvoja. Mana? Za korisnika, osim cijene, nema je. Za operatera, ne možeš svakom dat razvlačenje kablova u stanove jer treba i štemat a vlakna su osjetljiva, pa ti treba i konverter s optike na bakar kako bi dobio LAN mrežu u stanu. I onda imaš iza toga uređaj kojim isporučuješ bilo koju uslugu (IPTV, podatke... sinhrono ili asinhrono brzine uploada ili downloada, sve ide, ovisi samo o tome koliko si kao operater ili korisnik voljan platit stvar). Brzine? Gbit/s ide ako želiš i platiš. Krajnji korisnik ima dovoljno da ne osjeti razliku između lokalne mreže i Interneta.

Za svaku opciju imaš mogućnost nabavke opreme "u vlastitom aranžmanu" ako znaš što želiš dobiti za cijenu koja ti odgovara. Što je best buy, ovisi o tvojim navikama i "dalekovidnosti" i mogućnostima ulaganja.
24.04.2020 | 00:00
Svašta si mi ti tu sada napričao. hvala na trudu, ali ja trenutno čekam da se glavonje dogovore. Operateri i zagreb digitalni grad.
U novoj zgradi imam provedenu optiku, odnosno zagreb digitalni grad. Sad nijedan operater ne želi ući u zgradu jer ovima moraju plaćati rentu. Zamisli.
Primopredaja zajedničkih dijelova zgrade se nemože obavit jer nema predstavnika stanara, a predstavnika stanara se nemože odabrati bez sastanka, a upravitelj zgrade ne želi održati sastanak jer zbog mjera nije moguće okupljanje ljudi.
Uglavnom, živci su mi pri kraju!
24.04.2020 | 11:10
Uf, to stvarno mora biti frustrirajuće - imaš optiku, a nemaš. Ja bi isto popizdio.
Vezano uz 4G, NIKAKO ne potpisuj ugovornu obavezu. No vjerujem da to i sam znaš.
Po pitanju 4G routera, 2 stvari su bitne, koje mislim da nisu prije spomenuli - jedna dobra, i jedna loša;
Prvo loša; Pri kupovini routera, imaj na umu da će ti brzina ovisiti o dostupnosti i jačini signala, kao i o zagušenosti repetitora s kojih loviš signal.
Na dostupnost i jačinu signala možeš utjecati tako da nabaviš modem?router koji podržava "spajanje frekvencija", i vanjske antene. T com odašilje na nekoliko frekvencija (kod mene su dostupne 3 (800, 1800 i 2100). Ako ti router to omogućava, imati ćeš brzinu zbroj te 3 brzine)
No, svakako ti savjetujem da ispitaš što je dostupno na tvom području, da se ne zaletiš s kupovinom, a kasnije ustanoviš da je dostupna samo jedna frekvencija.

Drugo, ne znam koliko te izađe mjesečno gigabox, ali imaš opciju na SIMPA tjedni flat za 70 kn. (4G signal, max 75 Mbps DL)

Treće, nakon provjere dostupnosti kod tebe, možeš nam reći, pa ćemo vidit što odabrati.

Inaće, ako ti treba samo privremeno, max pola godine dok se ovi tvoji ne dogovore za optiku, savjetujem ti da kupiš neki 4G modem ? router sa njuškala za 300 kn, jer kasnije ćeš ga isto tako moći prodati na njuškalu. Nije baš neki rizik jer se routeri u pravilu relativno rijetko sami od sebe kvare. (preporučam neki huawei)

Dobra stvar za tebe je ta što dosta ljudi nema na vidiku optiku, pa ćeš uvijek moći prodati router koji kupiš.

Eto, malo sam se raspisao, sorry...

EDIT;
Sad čitam ponovo, ovaj puta sa razumjevanjem i vidim da je već rješeno. No, neka ostane post, možda će nekome dobro doći savjet prije nabavke.
25.04.2020 | 00:18
A gle, već sam potpisao ugovor sa HT, ali bez obaveze na neko razdoblje. Mogu raskinut kad me volja bez penala. Dođe 200kn, 300Gb po max brzini 350Mbit/s kojoj vjerojatno neću ni prismrdit. Recimo mogu u pola mjeseca otkazat ugovor pa ti pola zaračunaju. Nisam nešto posebno testirao signal, osim što sam nekoliko puta na speedtest proletio sa svojim mobitelom na bonbonu i očitao brzinu oko 70Mbit/s download i 17 Mbit/s upload. Navečer padne na oko 40. Nije mi se činilo loše! Odnosno za naše potrebe dovoljno. Jedan susjed koji se isto tako friško useljava, on je uzeo Tele2 i brzina je tak tak, oko 10Mbit/s. A1 nisam htio jer upravo raskidam ugovor(3D paket) sa njima. Digli su mi tlak. Em trenutno ne žele ući s optikom, em mi ne žele u zamjenu(koju bi platio) ponudit homebox dok se ne iskristalizira situacija s optikom. To mi je bilo dovoljno da im momentalno dam crveni karton!
25.04.2020 | 10:28
TO-Link neki je ok
25.04.2020 | 19:51
jura22 kaže:
TO-Link neki je ok

Misliš na TP-Link?
26.04.2020 | 08:37
Ono što je @Daddo opisao za optiku je istina. Imam sreću da mi je među prvima u zg. bila dostupna i imam je već 7-8 godina i nikad problema. Isto kao mac-mini, niti znam da ga imam, niti se puno vidi i čuje...tak i sa netom. Nego sad sam pogledao svoj ruter, neki Telsey, bijeli kockasti ( liči na mini po obliku ) i vidim da imam dva usb porta!!!. Čemu služe ti portovi ?
  • Daddo
  • Posjetitelj
26.04.2020 | 14:50
@Cariblanco: U pravilu ne-RJ45 portovi na ruterima su tzv. servisni portovi i služe da se nekakav tehničar spoji odgovarajućim kabelom na njih i recimo promijeni firmware/izvrši update ili konfigurira uređaj kroz konzolu. Konkretno čemu služe USB portovi na tvom uređaju, ovisi o tome koliko je operater "prilagodio" i ubio mogućnosti originalnog firmwarea. Moguće je da ti nijedan nije dostupan da mu dodijeliš bilo kakvu namjenu, a moguće je i da je na (bar) jedan od njih moguće spojiti USB stick ili vanjski disk pa ga koristiti kao mrežnu lokaciju za pohranu podataka (najčešće to bude SMB share) bilo log zapisa samog uređaja ili nekog sadržaja po nahođenju korisnika. Kako se radi o "kućnim uređajima" onda su opcije ograničene a pouzdanost toga "upitna", pogotovo kad operater to "zabrendira" i kaže eto sad je interface fino narančast, crven, roza ili nježno cyan ovisno o operateru, a do uređaja možeš samo kao obični korisnik i kroz web sučelje na IP adresi toj i toj.

Što se tiče optike... malo te samo ne volim. Moja je naime pred kućom, jer kad je išao pilot projekt vukli su 2 kraka u podsljemenu, jedan na zapadu drugi na istoku. Kako je staza izgrađena s prilazom sa zagorske strane, optika je i dalje ostala na istoku i vodi do centrale ali nema zdenaca niti razvoda po kućanstvima. I tako mi je u zemlji na 5 metara od ulaza u dvorište, a ja veslam na 6Mbit/s DSL linku i nekvalitetnom ruteru operatera u kombinaciji sa Tele2 pokućnim i brzinama od 20/20 u prosjeku...

No, digresiram. Možemo pogledati ako te zanima što možeš s tim uređajem... pikni PM da vidimo što uopće možeš kroz GUI podesiti.
30.04.2020 | 01:10
Uzeo sam ipak na kraju 4G router TP-link MR6400 Daddo svjedeno hvala što si se ponudio za posudbu.
Uglavnom, download je neobično spor. 10-15 Mbps. A na istom mjestu od bon bon kartice je download je oko 70 Mbps. Probat ću sutra ubacit karticu od HT u iphone pa ću testirat brzinu.
Jel ta sporost razlog loše antene routera ili do eventualnih postavki?
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.04.2020 | 08:31
MR6400 je CAT4 LTE router sa teoretski podržanim brzinama do 150Mbit/s. Moguće je da su u pitanju antene (manje vjerojatno), krivo podešen APN (moguće je da operater za podatkovni promet koristi drugi APN od standardnog - također malo vjerojatno), ili mikrolokacija zbog koje ti se uređaj ili baca na drugu frekvenciju koja je zagušenija ili jednostavno broj korisnika na najbližoj točki je prevelik za veću propusnost.

Svakako bi ja da sam na tvom mjestu to probao s još jednim uređajem i mjerenjima, te drugom karticom (i drugim operaterom).
30.04.2020 | 09:17
HT distribuira 4G mrežu na više različitih frekvencijskih pojasa. Možda mobitel kojeg si koristio za usporedbu radi na jednom frekvencijskom pojasu, a router na drugom. Također, moguće je da HT namjerno ograničava brzinu prijenosa korisnicima koji su uzeli tu uslugu (Gigabox).
Probaj staviti bonbon karticu od mobitela u router.
30.04.2020 | 10:26
Probat ću sve što ste naveli, pa javim.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 22 minuta
  • drlovric: Prvi i zadnji put sam HR reprezentaciju gledao na Poljudu protiv Brazila. Davno je to bilo.
  • Kloba: I zaključno da se i ja priljučim - samo da se nešto novo i zanimljivo događa! :D
  • Kloba: Ma što se atmosfere tiče, nema do Poljuda. Još samo da nisu u svađi s HNS-om, svaka reprezentacija tamo se smrzne kada dođe. Samo šta ćeš kada kafići u koju zalaze Torcidaši otvoreno stavljaju znakove "ne poslužujemo osobe koje su došle gledati reprezentaciju". U tom stilu. Ne vole HNS nikako.
  • Kloba: Evo link [link]
  • Kloba: drlovric, pa spomenuo sam to ako ti je promaklo. Točnije, zacrtali su si da za 112. rođendan Hajduka (11. 02. 2023.) dosegnu probjku od 112 tisuća članova. A kako su ranije stigli sa 60 preko sto, nije bilo nerealno to očekivati. A po podacima za 2022., ako ne griješim, Real je imao 120 tisuća članova
  • drlovric: Ma nema veze, samo nek se nesto desava :D
  • cariblanco: Badava će trčati bili i plavi, kad će bijeli biti prvi ;)
  • drlovric: Poljud bi bio pun da je i duplo veci. Ne postoji na daleko losiji klub sa lojalnijim navijacima :)
  • drlovric: @Kloba: Hajduk ima 100 K clanova. Neki dan su pustili ulaznice u prodaju. Otvorio sam na 3 racunala, 7 browsera, logirao se u svaki (kao clan) da uspijem ugrabiit ulaznicu. I nisam uspio. Srecom je brat raido istu stvar u Njemackoj, pa nam je kupio on. Za 2h rasprodat stadion, serrver padao......lista cekanja po sat i po da udjes u sucelje da bi kupio kartu. I to sve ako si clan. Ostali nisu mogli
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije
  • Kloba: Ma sve radi što se telemacha i EONA tiče. SONY nije radio, imao je problem kod njih. Sad je sve OK
  • drlovric: Kloba: I ja sam to dobio nedavno. Telemach Fiber Duo Premium nesto.... Kod mene sve radi odlicno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

ammadeus, Riba, Anonimci (480)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO