Umrežavanje routera
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umrežavanje routera


09.10.2018 | 17:13
U principu se može ali ne znam kako.. uglavnom imam router ZTE od Homeboxa koji sam dobio od Vip-a., i imam TP link router 2030 tako nešto ne znam sad napamet, može li se podesiti da su spojeni s LAN kabelom te da imaju isto ime i istu lozinku i da se mobitel automatski prespaja na bolji signal odnosno na router s jačim signalom?
09.10.2018 | 17:59
Ne bi trebalo biti problem. Mislim da samo jedan router smije raditi u router modu. Drugi bi se morao ponašati kao obični access point i na njemu bi morao isključiti DHCP. U oba upiši isti wifi SSID i WPA2 key. Ako su dovoljno međusobno udaljeni, stavi i isti kanal (ako nisu, probaj jedan fiksirati na najprazniji kanal, a drugi pusti na automatski) i to bi trebalo biti to.
09.10.2018 | 18:35
smayoo kaže:
Ne bi trebalo biti problem. Mislim da samo jedan router smije raditi u router modu. Drugi bi se morao ponašati kao obični access point i na njemu bi morao isključiti DHCP. U oba upiši isti wifi SSID i WPA2 key. Ako su dovoljno međusobno udaljeni, stavi i isti kanal (ako nisu, probaj jedan fiksirati na najprazniji kanal, a drugi pusti na automatski) i to bi trebalo biti to.

Hvala ti, sutra ću to pokušati, a one IP adrese ne treba mijenjati? Jer koliko sam vidio puno ljudi spominje da i njih treba namještati..
DHCP se gasi u postavkama rutera pretpostavljam?
Sad su mi spojena oba i to radi, ali različito ime i lozinka različita, trenutno stoje jedan kraj drugog te mi laptop se ne želi spojiti na zte iz xy razloga dok na TP link sve normalno...
09.10.2018 | 18:48
gladhr2,

Možda ti ovo pomogne:

www.wikihow.com/Connect-One-Router-to-An...-to-Expand-a-Network

Pretpostavljam da ti engleski nije problem.

Ako negdje zapneš, slobodno viči.

Oba uređaja moraju biti u istom rasponu adresa (npr, IP mastera:192.168.1.1 IP adresa slave-a: 192.168.1.2 DHCP raspon na mastreu: 192.168.1.10-192.168.1.250), a adresa 'slave-a' mora biti fiksno postavljena na masteru , a Gateaway na drugom uređaju ti je IP adresa 'mastera'.

P.S. Inicijalni setup ide preko etherneta (moraš spojiit PC kabelom prvo na jedan, a kasnije na drugi uređaj). Kada sve postaviš kako treba, moći ćeš ući u setup svakoga od uređaja preko WiFi-a ili kabelom spojenim na bilo koji od uređaja.
09.10.2018 | 18:53
Način na koji želiš izvesti spajanje i konfiguraciju je izvediv, no nisam siguran što želiš postići time. Jedino što si možeš napraviti je hrpa problema s takvom konfiguracijom. Nijedan od ta dva uređaja sam po sebi nije neka sreća, a kad ih uguraš u istu broadcast domenu imat ćeš ogromnu količinu paketa koji će se sudarati pa će ti protok podataka biti loš, plus će hardware u oba rutera morati u realnom vremenu raditi dekripciju... pravi recept za katastrofu. Ako je baš nužno takvo spajanje, bolja opcija je gurnuti to na dvije različite mreže maksimalno razmaknute po kanalima, a fiksirati WAN IP adresu na TP-linku i na oba uređaja ostaviti DHCP pa da imaš 2 subneta.

Alternativa ti je i ulaganje u jedan kvalitetniji router kojem ćeš na WAN port dovesti kabel sa Homeboxa. Na pamet mi ovako iz prve padaju Synology RT1900AC i Mikrotik.
10.10.2018 | 07:00
On želi odraditi najnormalnije proširenje mreže. Doma sam to napravio, glavni ruter od A1, preko switcha dijelim na dva AirPorta, neki TP-Link i neki Xiaomi ruter. Svi su podešeni u bridge mod (DHCP isključen) kako bi im glavni ruter (A1) dodijelio adresu. Svi imaju ista imena mreža, iste lozinke, kanale sam namjestio ručno. Uređaji samo romaju kako se šećem po kući.

Nego, zanima ako netko ima ideju, nikako ne mogu na isti kabel na kojem je IP STB box dodati preko switcha još jedan AP da u još jednoj prostoriji proširim mrežu. Znam da sam prije, još dok je to bio Amis uspješno odradio takvu stvar. Sad mi se dešava da kada spojim na switch AP i STB, STB uredno povuče konfiguraciju, video/audio idu normalno sve radi, ali glavni ruter ne može/želi dodijeliti adresu AP-u i ovaj stalno javlja grešku. Moram probati sa drugim AP ali ne znam koji mu je vrag i zašto to sada ne radi kako spada.
10.10.2018 | 07:11
Ideja: iskoristiti samo 4 žice za jedan RJ-45 priključak, pa po istom kabelu dovući dva?
10.10.2018 | 07:52
Uuuuu, pa to mi uopće nije palo na pamet.
Dakle ako sam dobro pohvatao po netu, raskopam kabel i razdvojim po 4 žice (po 2 parice). Doslovno iste boje moram na oba kraja koristiti i spajam krajeve na pinove 1,2,3 i 6.
Onda bi to sa bojama izgledalo recimo ovako:1. port:
Narančasta puna (TX+)
Narančasta prazna (TX-)
Zelena puna (RX+)
Zelena prazna (RX-)
Pin 1,2,3 i 6.

2. port:
Plava puna (TX+)
Plava prazna (TX-)
Smeđa puna (RX+)
Smeđa prazna (RX-)
Pin 1,2,3 i 6.

Gledao sam i one splittere neke na ebayu ali piše da smao jedan uređaj u isto vrijeme može raditi. Recimo ovako nešto. www.ebay.com/itm/1xNEW-LAN-Ethernet-Netw...8:g:7U4AAOSwFlxZZjp8

Nije mi jasno zašto ako je ista fora ko ova, vjerojatno je paralelni spoj unutra pa se mašine bore koja će dobiti adresu.
Ako netko nađe nešto slično ali da rade dva u isto vrijeme, pliz stavite ovdje, rađe uzmem splitter nego da raskapam kabel. To mi je zadnja opcija
10.10.2018 | 08:15
Ne znam točno o čemu je riječ, ali sam shvatio da je o upotrebljavanju samo dijela žica iz kabla (ako sam dobro shvatio).
Samo da potvrdim da takve stvari šljakaju, kada su nam još 90-ih uvodili one telefonske metalne kutijice u Zagrebu, glavna unutarnja sklopka je u prizemlju, a tipovi su iz kutijice koja je na fasadi strane kuće koja gleda prema ulici provukli žicu do tavana pa je spojili na staru koja je tu od kada je uveden telefon, čuda...
Uglavnom, da bi ja na katu imao internet i IPTV trebalo je provući žicu nanovo od glavnog štekera do tavana, pa do rutera. E ta je žica debela kao prosječni mrežni kabel a kada je došao do rutera, tip joj je zarezao izolaciju, uzeo dvije bakrene žice koje su mu trebale, utaknuo ih u plastični utikač od telefonske žice i to - ne bi čovjek vjerovao - pouzdano šljaka.
Kada god bih se prebacivao s operatera na operatera, ukoliko bi vidjeli da nemam liniju ili tako neku glupost za što moraju provjeriti paricu, mislili bi da je problem u katastrofalno spojenim žicama; jer budimo realni - to stvarno izgleda glupo i neuredno, da ne dodajem i šlampavo.
Ali radi.
Tip probava s onim probierštiftom, i svuda ima struje - ili signala - čega već...
Iako izgleda OČAJNO, radi već 20 godina...
10.10.2018 | 08:42
Naravno da šljaka i nema paralelnog spoja. Splitter je potreban na obje strane UTP kabela.
Po TIA/EIA 568 normi, samo se zelena i narančasta parica koriste za Ethernet komunikaciju brzinom 10 ili 100 Mb/s. Plava je rezervirana za analogni telefon, a smeđa je neiskorištena.
Za 1000Mb/s vezu se koristi i smeđa parica (dvosmjerno).
Kasnije su PoE standardi uzeli koristiti plavu i smeđu paricu za napajanje (radi čega i nema 1Gb/s brzine na PoE portovima).
Naravno, to je ipak improvizacija i nijedan profesionalac koji drži do sebe neće dati jamstvo na takvo rješenje, a atestiranje takvih dionica moguće je samo u pogonski nerealnim uvjetima - da se koristi samo jedna veza istodobno ili pak da je kabel iznimno kratak, do cca 30 m.
10.10.2018 | 08:54
Pa kabel i je kratak, ima možda niti 8 metara, a ovo di je odrezan, isprva ga je T-Com lik (kada smo bili na njima, pa je došao napraviti fuš da spoji od glavnog utikača do moje sobe), povukao tu žicu kroz neiskorišteni dimnjak, probušio u dnu sobe s borerom rupu da žica prođe, pa ide uza zid po podu do rutera, e tu je malo zabrijao - jer kada je rezao, nije spajao direkt na plastiku, već na telefonsku žicu.
Onda smo prešli na Optimu, i par dana sam imao IPTV i internet, ali ne i kućni telefon.
E, to je bilo jer se ta žica razlohala.
To se baš ovo ljeto smrdalo, pa je na kraju došao OPET neki lik iz T-Coma, nije mogao vjerovati u šta gleda, odrezao telefonsku žicu, otpojio plastiku, i samo upotrijebio te dvije ili koliko već žica da ih direkt spoji na nju i ušteka je u ruter.
A šta ćeš, stara kuća, instalacije se nisu mijenjale, osim glavnih za struju, ali po sobama je sve prastaro.
EDIT:
Da, i nisam napisao da je glavni šteker u prizemlju...
A kako su i prvom tipu žice na koje se trebao povezati bile prekratke, onda ih je spojio na mrežnu žicu od pet cm, koja viri između štekera i zida, i tu se uštekava telefon. Moja žica ide unutar neupotrebljavanog dimnjaka do kata, pa izlazi van u sobu. Prestrašno!
10.10.2018 | 09:01
smayoo kaže:
Naravno da šljaka i nema paralelnog spoja. Splitter je potreban na obje strane UTP kabela.


Piše da ne radi (hrpa komentara na Amazonu), a i našao sam teardown tog čuda, paralelno su spojena konektora.To mi NE igra, jer trebam u isto vrijeme dva uređaja na različite portove spojiti na ruteru.

Ugl našao sam ono što mi treba www.ebay.com/itm/2-x-RJ45-Cat5e-UTP-Netw...6:g:rxgAAOxyGqZSV9st
10.10.2018 | 09:05
Kloba,

ti u kupe, a smayoo u špade.

Smayoo inžinjerski piše o standardu spajanja UTP kabela i razdvajanju 4 parice u slučaju nužde kako bi od jednog kabela dobio 2 priključka na svakom kraju RJ45, a ti o spajanju na RJ11 za što ti je dosta jedna parica (ali se zbog smiješne cijene kabela koristi UTP sa 4 parice pa možeš bez nekog većeg problema povući 4 telefonske linije).

@smayoo: vratit ću se na onu temu s natječajima, tu samo napišem da mi je jasno nakon tvog gornjeg opisa zašto nemaš volje ni želje ni vremena javljat se na javne natječaje.
10.10.2018 | 09:11
Evo, čisto da demonstriram kakvih kuća ima u mojoj ulici.
Ova na desno je pripadala jednoj pokojnoj starici koja je poklonila kuću mome firmanom kumu. Ovaj je lud za kompovima, tehnikom, radi kao serviser na Općinskom sudu - i šta god da radi, to mora biti najbolje. Uglavnom, ukucao je u kuću koja NIJE imala kupaonu do ženine smrti (kuća je iz 1928.) 30 000 eura, a sredio je samo šupu u kojoj se sada može živjeti, to mu je za popravak kompova, i glavnu kuću izvana. Iznutra je rasporedio sobe, uveo plin, struju, vodu, klimu, napravio zidove, a na godinu počinje s unutarnjim uređenjem.
I da, ugradit će si mrežni ormar, ima modularne štekere (nisam ni znao šta je to dok mi nije objasnio), ma luud.
Pazite razliku:
Prije dvije godine:
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_162.jpg

Danas:
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_6c.jpg

EDIT:
Sorry, ljudi - mislio sam da se obraća meni.
Kako nemam pojma o ovom, i lagano idem u off topic, ja se odjavljujem.
Još jednom isprika svima.
Daddo, hvala na upozorenju.
10.10.2018 | 10:32
energyman kaže:


Piše da ne radi (hrpa komentara na Amazonu), a i našao sam teardown tog čuda, paralelno su spojena konektora.


Naravno da ne radi ako je spojeno prema toj shemi.

Smayoo je već sve detaljno objasnio, onaj tko želi imati dva RJ45 priključka na lokaciji do koje fizički vodi samo jedan ethernet kabel, može koristiti ethernet splitere (na oba kraja kabela), ili može sam zakrimpati priključke direktno na kabel tako da (na obra kraja kabela) na jedan priključak ide: bijelo-narančasta, narančasta, bijelo-zelena i zelena na pozicije 1,2,3 i 6, a na drugom priključku: bijelo-plava, plava, bijelo-smeđa i smeđa također na pozicije 1,2,3 i 6. (a takvoj osobi vjerojatno niti ne treba objašnjavati kako se to radi).

To naravno, nije po pravilima struke, ne bi trebalo raditi, ali u nedostatku boljeg rješenja (čitaj štemanja zidova i provlačenja drugog kabela) može poslužiti, pogotovo za doma.
10.10.2018 | 10:48
Pa ludi kinezi to prodaju i oglašavaju kao splitter, tek negdje na kraju sitno piše da ne može dva računala u isto vrijeme. Ne kužim koja im je onda poanta takvog splittera kad opet mogu samo jedan urešaj normalno koristiti

Btw je li moguće očekivati drastični pad brzine? 2 para su dostatna za 10/100. Trenutno imam nekih 30/5 doma.
10.10.2018 | 10:52
Drastičan pad brzine na lokalnom portu nećeš zbog splittera uopće osjetiti, osim ako ne postoji problem s kontaktom na konektoru. Ako misliš na brzinu internetske veze, to ovisi o režimu korištenja, a ne o broju korisnika.
10.10.2018 | 13:42
Sad vidim da je puno toga napisano huh, da rezimiram.. moguće je to napraviti kako sam zamislio i trebao mijenjati IP-adrese i slično? I DHCP na drugom ruteru ugasiti. Te je bitno da imaju isto ime i istu lozinku?

Ukoliko se isprepliće wifi signal od oba svejedno će mi u postavkama wifi na mobitelu biti prikazan samo jedan ruter (iako su dva s istim imenom)?
10.10.2018 | 13:59
Ako su spojeni u jednu mrežu, tada nema "dva s istim imenom".
To je jedna mreža. Jedna cjelina. Kako će se telefon prebacivati i da li ćeš to osjetiti, to ti ne može nitko odgovoriti.
Kad sve posložiš, možeš pustiti recimo speed test i šetati od jednog do drugog i vidjeti kao se ponašaju.
Ja imam doma 3 mreže, jedan AirPort Extreme i jedan AirPort Express.
AP Extreme ima te trei mreže, a AP Express proširuje jednu od mreža ovog prvog.
Ja ne znam na koji se AP lovi mobitel. Nadalje svaki AP ima svoje ime i ovaj drugi mi se pojavljuje za AirPlay (samo za muziku).
Treba pažljivije proučiti postavke oba uređaja i vidjeti da li se uopće mogu povezati u jednu mrežu (vjerojatno da, ali pitanje je kako).
Ona shema gore je sranje i ako radi, radi očajno sporo.
Kupi mali switch za 30kn preko njuškala i riješi to razdvajanje.
10.10.2018 | 15:08
zabac kaže:
Ako su spojeni u jednu mrežu, tada nema "dva s istim imenom".
To je jedna mreža. Jedna cjelina. Kako će se telefon prebacivati i da li ćeš to osjetiti, to ti ne može nitko odgovoriti.
Kad sve posložiš, možeš pustiti recimo speed test i šetati od jednog do drugog i vidjeti kao se ponašaju.
Ja imam doma 3 mreže, jedan AirPort Extreme i jedan AirPort Express.
AP Extreme ima te trei mreže, a AP Express proširuje jednu od mreža ovog prvog.
Ja ne znam na koji se AP lovi mobitel. Nadalje svaki AP ima svoje ime i ovaj drugi mi se pojavljuje za AirPlay (samo za muziku).
Treba pažljivije proučiti postavke oba uređaja i vidjeti da li se uopće mogu povezati u jednu mrežu (vjerojatno da, ali pitanje je kako).
Ona shema gore je sranje i ako radi, radi očajno sporo.
Kupi mali switch za 30kn preko njuškala i riješi to razdvajanje.

Ovaj router od vipa ZTE ima u sebi karticu tako da je to zapravo 4g router, tako da se drugi router može s njim samo s LAN kabelom spojiti
10.10.2018 | 16:13
Čekaj malo. Ako ZTE nema WiFi, onda o kakvim imenima mreža pričaš?
Kabelom spojiš ZTE i TP Link, jedan DHCP server neka bude aktivan i ostalo ide samo po sebi.
Daj ti to poslikaj sa svih strana i/ili daj toćne podatke.
10.10.2018 | 17:44
zabac kaže:
Čekaj malo. Ako ZTE nema WiFi, onda o kakvim imenima mreža pričaš?
Kabelom spojiš ZTE i TP Link, jedan DHCP server neka bude aktivan i ostalo ide samo po sebi.
Daj ti to poslikaj sa svih strana i/ili daj toćne podatke.


Ma ZTE ima wifi, 4 LAN port-a i prvi port je LAN/WAN
A TP link također ima wifi 1 WAN i 4 LAN porta
10.10.2018 | 18:03
Koji točno TP Link imaš?

Teško je nešto konkretni napisati bez točnih informacija.
10.10.2018 | 18:37
m@xym kaže:
Koji točno TP Link imaš?

Teško je nešto konkretni napisati bez točnih informacija.


TP link 3420

ZTE MF283+ (Od vip-a, ima karticu u sebi vip-ovu)
10.10.2018 | 19:11
Na TP Linku idi na Quick Setup i pod Internet Access odaberi zadnju opciju ‘WAN only’.

Zatim u Network - WAN stavi:
Stativ IP

Pod IP address stavi IP adresu koja je u range-u ma ZTE (nešto kao 192.168.1.3)
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway:192.168.1.1 (IP adresa ZTE-a)

DNS možeš staviti od providera (piše u konfiguraciji ZTE-a)
ili od Google-a
8.8.8.8
8.8.4.4

Spremiš konfiguraciju i isprobaš da li možeš surfati.

Nakon toga, ako internet radi, namjestiš WIFI kopirajući postavke sa ZTE-a
10.10.2018 | 19:15
m@xym kaže:
Na TP Linku idi na Quick Setup i pod Internet Access odaberi zadnju opciju ‘WAN only’.

Zatim u Network - WAN stavi:
Stativ IP

Pod IP address stavi IP adresu koja je u range-u ma ZTE (nešto kao 192.168.1.3)
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway:192.168.1.1 (IP adresa ZTE-a)

DNS možeš staviti od providera (piše u konfiguraciji ZTE-a)
ili od Google-a
8.8.8.8
8.8.4.4

Spremiš konfiguraciju i isprobaš da li možeš surfati.

Nakon toga, ako internet radi, namjestiš WIFI kopirajući postavke sa ZTE-a


Kroz 10 minuta ću pokušati pa javim hvala
10.10.2018 | 19:38
Kad upisem tako kako si mi rekao ne da mi next nego mi izbacuje: "WAN IP cannot be on the same subnet with the LAN IP"?

Postavke su zapravo sve bile iste jedino sam promijenio na novom drugom ruteru(TP-LINK s 192.168.0.100 na 192.168.1.1 i ne prihvaća..)

Ne dopušta mi ni GATEWAY da mi bude 192.168.1.1 i izbacuje da mora biti na istoj SUBNET i da ne smiju biti samo binarne vrijednosti 0 i 1
10.10.2018 | 20:24
Zanemari ovo što sam ti napisa za Internet Setttings i WAN, i postavke koje sam ti rekao upiši u Network -> LAN

(tamo nemaš Default Gateway, pa nisam siguran da li će raditi, ali probaj).

Nakon postavljenog LAN-a, provo probaj sa PC-a spojenog na TP Link pingati adresu ZTE-a

(ping 192.168.1.1)

Ako to radi, probaj da li će raditi Internet (mada sumnjam).
10.10.2018 | 20:45
m@xym kaže:
Zanemari ovo što sam ti napisa za Internet Setttings i WAN, i postavke koje sam ti rekao upiši u Network -> LAN

(tamo nemaš Default Gateway, pa nisam siguran da li će raditi, ali probaj).

Nakon postavljenog LAN-a, provo probaj sa PC-a spojenog na TP Link pingati adresu ZTE-a

(ping 192.168.1.1)

Ako to radi, probaj da li će raditi Internet (mada sumnjam).


Nažalost te nisam bas razumio
10.10.2018 | 20:59
gladhr2 kaže:
Kad upisem tako kako si mi rekao ne da mi next nego mi izbacuje: "WAN IP cannot be on the same subnet with the LAN IP"?

Postavke su zapravo sve bile iste jedino sam promijenio na novom drugom ruteru(TP-LINK s 192.168.0.100 na 192.168.1.1 i ne prihvaća..)

Ne dopušta mi ni GATEWAY da mi bude 192.168.1.1 i izbacuje da mora biti na istoj SUBNET i da ne smiju biti samo binarne vrijednosti 0 i 1


Ne možeš imati dva routera. Jedan router treba staviti u AP mode.
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 14 minuta
 • zkap: instalirao 13 na iPhone i betu na iPad, sve radi uredno. Dosta je brz OS.
 • zabac: Ne bude pomoglo.
 • Dijete: doduse ne znam kak je sa hrvatskim
 • Dijete: al "klizno" tipkanje radi super, brijem da ce pomoc ljudima koji puno tipfeleriraju :)
 • Dijete: ma nece ga pocistit nikad :) Adobe im je novi uzor...
 • zabac: G, g je trebalo biti.
 • smayoo: E, da. Te breške su zaj**ana stvar... :D
 • zabac: Nikad pred rudo. Ovo je univerzalno pravilo, novo je nedovoljno testirano i neka drugi razmišljaju o breškama.
 • dpasaric: Nema šanse da idem na 13 dok oni to malo ne počisti prvih desetak dana... :)
 • Dijete: davanje sanse njima da me iznenade da nisu izbacili van poluproizvod...
 • Dijete: stvar percepcije...
 • JOHN: A zašto toliko forsirate nadogradnju? Razumijem da mami, ali gotovo uvijek treba čekati ispravak
 • Zdravac: Sretan rođendan! :)
 • smayoo: HEPI BRRRZDEJ PIKENPOUK!!! :D
 • dpasaric: Ako ste večeras u gradu (Rijeci), svratite iza 20 sati kod nas PEEK POKE na skromnu proslavu 12-tog rođendana! Ne planiramo ništa posebno, ali bit će torte, cuge i dobrog društva. Tko ima klince mogu se igrati na retro konzolama.
 • Dijete: ne znam kak vama, al meni je trinajstica na sedmici jako bagovita... najvise problema imam sa tastaturom... vjerojatno je vise problem sto aplikacije nisu prilagodjenje jos, ali mi je naporno kad mi ode gore pa kad se ne pojavi...
 • kupus: arcade sada samo na ios13, ceka se pravi punokrvni release za osx :)
 • BigMac: Nakon običnog Liona dogurao sam do Mojave na Mac Pro 5.1
 • ELITEBOOK: Pozdrav, je li jos netko ima problem sa prelijevanjem boja u dark mode-u. Naime kada brzo scrolam ukoliko je na ekranu crna boja dolazi do prelijevanja na rubovima slike u nekakvu plavu boju.
 • rusty: Arcade je pun pogodak
 • stefanjos: Napisem clanak definitivno!
 • Zdravac: stefanjos, ajd javi kakve su igrice, može i tema u forumu. Inaće ne igram, ali ovo bi moglo biti onak, za "ubiti dosadu" perfektno!
 • Soffoklo: Jedna od super stvari o kojoj se nije puno pričalo kod predstavljanja novog iPhonea: "iPhone 11 Audio Zoom Annihilates Note 10 Zoom-In Mic" - [link]
 • stefanjos: instalirao i aktivirao apple arcade free trial da isprobam!
 • drlovric: Konacno dark mode, da ne zavidim vise ukucanima na prekrasnom Samsung experience :)
 • big_mac: ios 13 je vani
 • razjaren: Hvala na informaciji @smayoo
 • smayoo: Ako prodaješ, onda u Hardver ponuda
 • razjaren: ovo "ukoju" .. piše u koju :)
 • razjaren: bok, može li sa mala pomoć ... dao bih oglas za iMac .. Pitanje glasi: Ukoju podkategoriju staviti taj oglas? hvala
 • energyman: The iPhone 11 may have an extra 2GB of RAM dedicated to the camera. [link]
 • Soffoklo: The iPhone 11 Pro vs. The Competition (s tim da s kasnijim updateima iOS-a dolazi Deep Fusion) - [link]
 • Soffoklo: Pričekat ću iOS 13.1 koji će biti vani kroz mjesec dana.
 • drlovric: ma veceras oko 9-10. To bude oko 1-2PM po Eastern time...
 • big_mac: to znam al sam mislio da se zna i u kolko sati?
 • energyman: danas
 • big_mac: Kada se ocekuje pustanje ios13?
 • Renzo: Od Ekonomskog faksa do JM Elektronika, po škalinima, umro sam :)
 • energyman: Et osamo je trebalo cekati, dosla zena iz Varazdina po onaj moj iPhone. 2800, ko kuca.
 • Robert_84: njemu je to navika jer je on svoje tako nabavljao... i meni se nekada tesko naviknut na nase cijene...
 • m@xym: odgovorio :)
 • VanjusOS: našao..
 • VanjusOS: može pomoć - bila je tema bežičnih punjača za iPhone.. može li netko mi naći i dati link? Hvala unaprijed
 • m@xym: to je 'malo više' od 650-700 usd
 • m@xym: a 11-ica starta sa cijenom od 1000 USD
 • m@xym: 'nova' 8-ca sa 64 gb je 700 USD (protuvrijednost) ns domaćem tržištu
 • m@xym: drlovirc, ne možeš uspoređivati cijene iz USA sa europskim cijenama
 • drlovric: Koliko ti smatras da vrijedi 3-4 generacije unatrag rabljeni mobitel? Ako je 11 nova 650-700 dolara?
 • energyman: Zato jer me nervira takav mentalitet. Sve što prodajem okolo ekipa zabrije da bi im trebao dati skoro besplatno. KAd sam prodavao neakvu komodu, spustim čovjeku cijenu a on mi kaže a budete mi to onda i dopeljali u Dubrovnik (ja sam u zg). Pa mislim si jeo te
 • drlovric: Ti onda stavi cijenu koju zelis i koliko smatras da vrijedi, i jednostavno zaboravi na taj oglas. Ako se neko javi javi. Ako ne koristi novi mobitel i uzivaj u zivotu, star nek stoji u ladici. Cemu nerviranje? :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Dijete, pak, saint, songoku, vlucic, zabac, Anonimci (371)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.90 Seconds

Provided by iJoomla SEO