Problem kod instalacije mrežnog printera :( macOS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem kod instalacije mrežnog printera :( macOS


25.11.2016 | 20:41
Pozdrav
Imam Macbookpro 2011 15“+ macOS Sierra 10.12.1., ... Na poslu imamo mrežni printer Canon IRC2380i , to je fotokopirka, printer, skener itd...
Problem je sto ne mogu ama bas nikako instalirat printer na svom macu,preko mreže u uredu....dok win/pc u firmi iz prve su proradili i dodali printer. Spojen sam preko mrežnog kabla ...
Probao sam sve sto sam znao ali niš....
čak sam firewall isključio na os-u.....

Radim sa autocad, archicad na poslu i treba mi printer zbog nacrta.....
Tješim se da je problem rješiv, jer mi se ne prelazi na windowse opet......
hvala na svemu
25.11.2016 | 22:02
Radi bez frke, ne brini. Ja imam IRC3080i za iste potrebe. Samo ne radi skroz automatski (jer jbg Canon, iako dobro podržava Mac OS, ne zna ili ne želi implementirati Bonjour protokol).

Skini driver odavde:
www.canon-europe.com/support/products/im...S%2010.12%20(Sierra)

i instaliraj ga (PKG, dvoklik, continue, accept, next, next, next ).

Onda idi u system preferences pa Printers, pa dolje lijevo klik na +, pa Add Printer or Scanner.
Otvori ti se Add dijalog, odaberi gore IP, pod Address moraš utipkati IP adresu (vjerojatno nešto tipa 192.168.1.nekibroj) i dolje pod name upiši što želiš, a pod Use odabereš Select Software. Otvori ti se novi prozorčić s popisom svih drivera koje imaš instalirane. U polje s povećalom gore desno utipkaj canon irc da ne moraš skrolati pola sata , nađi svoj printer, uklikaj ga, pa OK, pa na prethodnom prozoru Add i to ti je to.

Onda još moraš po potrebi definirati defaultne postavke drivera (jednostrano/dvostrano, A4/A3, cb/boja...), ali to vjerojatno znaš i sam.
26.11.2016 | 11:17
a sto odabrat pod protocol:
sto upisat pod queue:
za sto to sluzi uopče..... bemti bas su zakomplicirli ovo mrezno

možeš li mi savjetovat koji od tri drivera ponuđena da stavim....
hvala ti za info.!!!
26.11.2016 | 11:56
Ne sjećam se što za protocol, što vjerojatno znači da sam ostavio ono ponuđeno (Internet printing protocol) i da je radilo. Ako ti ne bi radilo, dodaj još jedan printer, stavi sve isto samo ovdje odaberi Line Printer Daemon. Jedno od to dvoje sigurno jest.
Pod queue ništa. Osim ako nemaš neki unix proračunski softver koji se pokreće iz Terminala i koji bi trebao pristupati direktno printeru. U tom slučaju upiši to što ti piše u manualu od tog softvera.
Queue služi da bi Unix low level programi iz Terminala mogli pristupati direktno printeru.
Protocol za mrežni printer definira način komunikacije. Određuje ga proizvođač printera.
Stavi onaj prvi, kojeg ti oni preporučaju. Mislim da je UFR II.
26.11.2016 | 11:59
Da te utješim, s Canonom komplikacije ovdje završavaju. Dalje sve radi ko sat. Klik-klik-klik. I svi rezultati su točno kakve očekuješ.
Za razliku od toga #$"#//!#$ HP DesignJet se instalira "sam", sve nešto Bonjour, jako user friendly, uz more kretenizacijskih poruka tipa "Kongrečlejšn!!! Instalirali ste driver za HP DesignJet!!! Postali ste dio velike svjetske obitelji!!! JEEEEE!!! Visibabe!!! Ljubičice!!!! Čokolada za sveeeee!!!!" I onda pošalješ A1+ na plot... Nakon 10 pokušaja, uz sve moguće kombincije ručnih i automatskih opcija, jedino kako se taj nacrt NIJE isplotao je - onako kako bi trebalo.
26.11.2016 | 16:19
sve sam tako napravio ali dobivam poruku "unable to verify printer on network"... u tom stilu poruka...

ne kuzim zasto ne moze proradit, ... cak sam u terminalu testira ping sa tim IP od printera, i vide se..... al dalje ne znam.... i ne shvacam problem...
26.11.2016 | 16:46
Je li ma USB na sebi? Probaj ga direktno spojiti i kad proradi, onda ga spoji preko mreže.
26.11.2016 | 16:52
hm, preko mreze ne komuniciraju..... ne vidim razlog kako će se prepoznati odjednom zbog usb-a..... ali probat cu sutra....
26.11.2016 | 18:08
arhitekt kaže:
hm, preko mreze ne komuniciraju..... ne vidim razlog kako će se prepoznati odjednom zbog usb-a..... ali probat cu sutra....


Imam od HP bežićni printer i tak kad sam ga prvi put spojio preko usb, mogao sam ga spojiti preko wi-fi, mislim da je pisalo i u uputstvu da se prvi put spoji preko usb.
26.11.2016 | 18:30
hm zanimljivo.... znači, spojim se preko usb kabla na njega, instaliram ga pod normalno i tek onda odem do stola, spojim se na mrezu i printam.. sutra to testiram pa javim
26.11.2016 | 20:12
Sumnjam da je u tome problem. Kod mene sigurno nije bio. I mislim da ti taj printer nema USB port na sebi, odnosno, ako i ima, ne služi tome.
"Unable to verify printer on network" ti znači da mu se printer ne odaziva po zadanom protokolu.

Dakle, to ti je ono "protocol". Ako ne radi s "internet printing protocol", jesi probao s "line printer daemon"?
26.11.2016 | 20:17
jesam sa oba, i ne radi...a preko ping ip iz terminala se kao "vide" .... hm, ne kuzim...
26.11.2016 | 22:07
A siguran si da si odabrao dobar (točan) printer? S obzirom da je to relativno star printer, a relativno frižak os, možda je bugovit driver,ili sam os, ali ne čini mi se da ie to vjerojatno...
Je li to neka veća firma. Imate informatičara koji administrira mrežu pa je možda blokirao neke portove? Ili imaš ti na macu slučajno neki firewall ili nedajbože antivirus?
27.11.2016 | 07:28
Moje isjustvo je skromno. Imao sa Canon printer uštekan u AirPortExtreme i nikako da proradi dok ga nisam uštekao u komp. Kad sam ga vrtio na APE radio je uredno do upokojenja (zamjenska crna ga je dotukla, a i vrijeme ga je pregazilo te ga pod OSX 10.10 nije bilo moguće ispravno koristiti ). Sad sam na isti način Epson uštekao i radi bez većih problema. Jedino ne mogu po postavkama kopati ako nije u USB-u.
27.11.2016 | 10:00
Ne shvaćate, ljudi. Nije to stolni printer.
27.11.2016 | 10:19
@arhitekt, ako ti ovo iz nekih čudnih razloga nikako ne bude proradilo (svakako probaj napraviti reboot Maca prije nego proglasiš neuspjeh), onda:

1. troubleshooting dijagnostika uključuje postaviti statički IP na svoj Mac i spojiti ga direktno ethernet kabelom (samo tvoj Mac i printer)

2. printer se može dodati kroz CUPS web interface. Pretpostavljam da ti je ovo već ko da pričam kineski?
27.11.2016 | 11:03
da to je ta mrcina
ako mi proradi sve vodim na veceru smayoo

evo, napisi sve korake ko da sam debil i ja to sutra krecem radit......
27.11.2016 | 14:32
1. Reboot Mac. Da li radi? Ako ne, idi dalje.

2. Klik na jabučicu, pa system preferences, pa network. Odaberi s lijeva Ethernet vezu (ako si spojen na mrežu, trebala bi biti aktivna). Klik na Advanced, pa na TCP/IP tab.

3. Ako ti pod "Configure IPv4" piše "using DHCP", trebaš to promijeniti u "manually". Ako ti ne da (zasivljeno), onda najprije na prethodnom prozoru trebaš dolje lijevo kliknuti na lokot i utipkati administratorski username i password. Ručno utipkaj takvu IP adresu da su prva tri broja isti kao u adresi od printera (npr 192.168.1), a četvrti bilo koji, samo da NIJE isti kao u adresi od printera (npr. ako je printer 192.168.1.10, ti stavi 192.168.1.100). Subnet mask 255.255.255.0, a gateway nije bitan.

4. Prije nego klikneš OK, odštekaj mrežni kabel s Maca. Vraća te na prethodni prozor, klik na Apply. Ostavi ga otvorenog, trebat će ti još.

5. Ponesi Maca i mrežni kabel do printera. Na printeru odštekaj s njega njegov mrežni kabel i prištekaj ovaj kojeg si ponio. Dakle, direktno spoji printer i svoj Mac mrežnim kabelom. Provjeri da li ti printer i dalje odgovara na ping. Ako ne, ili si krivo utpikao neku adresu, ili si loše uštekao kabel, ili tako neka glupost. Kad ga propingaš, probaj ga ponovno dodati na ranije opisan način. Ako ti sada uspije, problem je vjerojatno u nekim blokadama koje je po mreži popikao onaj koji vam administrira računalnu mrežu. Možda će ti u tom slučaju, nakon što si jednom uspješno dodao printer, dalje sve raditi OK. A možda neće. Ako neće, dalje moraš daviti vašeg mrežista.

6. Ponovi radnju pod 3, samo na Configure IPv4 vrati "using DHCP". Klik na OK, pa na Apply, pa zatvori taj prozor od mrežnih postavki. Vrati se za svoj stol i prištekaj se na mrežu. Opet pingaj printer da provjeriš da si ispravno spojen na mrežu. Uglavnom ako ti Mac priča s printerom kad si spojen lokalno na njega, to je to što možeš učiniti s Maca. Ako ne priča s printerom niti kad si lokalno spojen, idi dalje.

7. Elem, ako ta cijela operacija nije pomogla, možeš probati printer dodati ručno na nižoj razini, kroz CUPS web interface. Najprije ga moraš omogućiti. Dakle, otvoriš terminal (Applications, pa Utilities, pa Terminal) i copy-paste u njega ovu komandu:

cupsctl WebInterface=yes


Lupi enter nakon pastea. Terminal ti neće ništa posebno odgovoriti na to. Samo će ti ponovno prikazati prompt.

8. Otvori surfalicu i na mjesto adrese (ne google tražilice!) utipkaj

localhost:631


pa će ti se pojaviti CUPS sučelje.

9. Sasvim na vrhu klik na Administration (ili Administriranje)

U ovom ili nekom od idućih koraka će te surfalica tražiti username i password. Moraš unijeti username i password korisnika koji na tvom Macu ima administratorske ovlasti. Moguće je da ti to neće raditi ako administrator nema password!

10. Gore lijevo klik na Add Printer

11. Pri dnu liste, pod "Other Network Printers" klik na "LPD/LPR host or printer" (ili neka hrvatska inačica istog teksta) pa klik na Continue

12. U polje "Connection" upiši lpd:// pa numeričku adresu tvog printera, pa još jednu kosu crtu. Na primjer:
lpd://192.168.11.20/

I onda klik na Continue

13. Pod name, description i location utipkaj što god te volja. nemoj uključiti kvačicu na "share this printer"! Klik na Continue.

14. Pod "Make" odaberi Canon pa klik na Continue

15. Pod "Model" odaberi "iR C2380..." (kako već točno piše, samo je bitno da stoji "UFR II" u opisu. Klik na Add Printer

16. Ako nije uspjelo, onda ćeš na idućoj stranici dobiti popis instaliranih hardverskih opcija na printeru (duplexer itd.) koje trebaš poklikati i na kraju klik na "Set Default Options", dalje završi radnju i to je to. Ako nije uspjelo, ovdje ćeš dobiti sličnu grešku kao i ranije pa još možeš probati ovo iduće.

17. Sa onog istog linka kojeg sam ti prije dao, umjesto da skineš onaj prvi, preporučeni driver, odskrolaj dolje i skini PPD files. Dobiješ DMG, dvoklik na njega. Nađi folder "iR C2380...", otvori ga. U njemu je file koji se zove nekako.PPD.gz. Kopiraj ga na desktop. Dvoklik na njega. Trebao bi se unzipati u nekako.PPD. Ako nije, skini si za Maca besplatni program Keka i instaliraj ga.

18. Ponovi od koraka 8, a u koraku 14 umjesto da biraš model, klik dolje na upload PPD file, pa odaberi taj PPD kojeg si maloprije unzipao.

19. Ako ti ni tako ne proradi, nažalost ti ne mogu pomoći bez da sjednem za tvoj Mac, u tvom uredu. Workaround u tom slučaju ti je da ti netko od kolega kome taj printer radi uredno na njemu uključi sharing pa ti pristupiš windows shared printeru kojeg bi trebao pod normalno vidjeti u Add printer dijalogu, pod "windows shared".
29.11.2016 | 12:05
Npravio sve kako si napisao. Međutim niš.....nažalost.
Sutra je šef reka dovest nekog svog koji mu održava printer..... vidit cemo !
Ali svakako HVALA TI na trudu uloženom da mi pomogneš....ako budeš u Zg za mac čakulu uz pivo, pizzu i sl dapače

Javim razvoj događaja sa novim IT momkom...
29.11.2016 | 18:11
Nema na čemu, žao mi je da nije pomoglo. A što je rekao CUPS kad si pokušao dodati preko njega?
29.11.2016 | 18:17
Vidim kako je ova instalacija mačji kašalj.
Treba mala matura za upogoniti kopirku.
Na kraju se dobije A3 laser u boji veče brzine koji ima duplex jedinicu, a može i kopirati.
29.11.2016 | 19:08
Ne treba inače. Ja sam sebi nekoliko ovakvih upogonio, na raznim Macovima, kroz 8 godina. Svaki je išao glatko. Čovjek ima problema ili zbog Sierre, ili zbog blokada na mreži, ili eventualno ako ima uključen neki firewall lokalno na Macu.
29.11.2016 | 23:52
Mnogo proizvođača printera je šlampavo oko toga, znam da mi na mrežnom Samsungu imamo neki lijevi third-party driver i to radi ok uz glupi glitch što ikona printera ima uskličnik kao neki error, ali zapravo sve radi ok.

Ponekad se zaželim onih starih vremena kada je Apple radio predivne LaserWriter printere. Bili su skupi, lijepi i dobri. I radili su plug&play.

Smayootu usputno naklon za ovako temeljit workflow guide!
30.11.2016 | 08:15
Što se ove klase multifunkcionalnih uređaja tiče, ne bi bilo u redu Canonu prigovarati da su šlampavi (za razliku od HP-a). Velim, koristio sam nekoliko njih, na OS-ovima 10.6.8, 10.8.5, 10.9.nešto, 10.10.nešto, 10.11.6, a iRC3080 meni radi uredno i na 10.12. Ovo je freaky izolirani problem. Pretpostavljam da je problem u nekoj blokadi porta, bilo na lokalnom firewallu, bilo na samoj mreži.
30.11.2016 | 09:22
CUPS ga je uredno dodao.... prijavio da je iddle, sve sam napravio kako si mi napisao ali kada sam isao printatzi nije se mogao spojiti na njega...
30.11.2016 | 17:24
Ako je prijavio "idle", znači da je dobio odgovor od printera. A jesi probao ono na kraju, od koraka 17?
30.11.2016 | 17:25
da, jesam.....
01.12.2016 | 15:01
Ovako, obično kada od početjka sami ne radite sve nego vjerujete kolegi da poznaje tematiku, ispadne sranje.... znači, onaj "ip" koji sam dobio od dotičnog, nije bio ip nego DNS broj.... iša sam do stroja i ponovo pogledao postavke mreže... naravno IP je različit u jednom broju... zadnji broj je trebao biti 3!!! faking broj 3!!

Sve je proradilo iz prve preko IP dodavanja printera!
Pa nemos virovat.... meni je od početka bilo sumljivo zasto neće da radi, al eto na kraju je sve bilo samo greška u koracima....

dakle, Hvala svima, nešto sam još naučio što nisam ni znao da postoji..."cups" i sl stvari...ali po onome bazičnom znanju koje sam primijenio na instaliranje mrežnog printera, je sve proradilo iz prve!!


Uff
dobro je
Hvala svima jos jednom!
01.12.2016 | 15:21
kakav fail... ajde super barem je sve dobro završilo.
01.12.2016 | 22:03
e ma da je proradilo otprve... što bi naučio
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

zeljacveseljac, Anonimci (586)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO