iMac wifi problem sa spajanjem?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac wifi problem sa spajanjem?

07.01.2015 | 13:28
Pozdrav,

Ovako doma imam wifi (flat) od optime koji je do prije koji mjesec funkcionirao perfektno. Naime, doma su na wifi prikljuceni 2 smartphonea, 2 win laptopa, 1 mackbook pro i 1 imac. Problem imam s iMac-om, ja se normalno spojim i sve normalno radi, brzina je ok, nema nikakvih stekanja dok se macbook pro ne spoji, i u tom trenutku kod mene nastaju problemi. Ima wifi ali jednostavno ne zeli ucitat stranicu dok ne kliknem wifi off i onda se spojim, onda se komp connecta i traje pune 2min i onda sve isponova i tako stalno dok se Mackbook ne makne s neta i onda je sve normalno po starom. Prvo sam mislio da je do mog kompa, ali kako je mac bio iskljucen par dana moj komp je bez problema funkcionirao pa sam tu opciju iskljucio i sad jedino da je do Optime. Da li mozda ja trebam jaci neki router ili nesto tako, posto mislim da nije do brzine jer kad meni imac steka svi ostali uredjaji normalno su na netu spojeni i rade bez problema, pa ne znam sad u cemu je stvar? Ako netko zna do cega je ili cuo za slican problem da pomogne...

Hvala i svim forumasima sve najbolje u 2015.
07.01.2015 | 13:46
Puno je to uređaja za jednu wifi pristupnu točku, ako se svi odjednom kače. Moguće je da sam Optimin router ima ograničenje broja istodobnih korisnika. Eksperimentiraj malo opsežnije pa probaj utvrditi ima li veze s ukupnim brojem istodobno aktivnih uređaja.
07.01.2015 | 13:55
Pa mislim da nema, jer dok ja nisam imao imac je bio 3 win laptopa i znaci svih 6 uredjaja je normalno funkcioniralo. Eto sad dok sam pisao prvi post su samo 2 maca ukljucena na wifi i opet je isto problem, i to cim se macbook spoji ja odmah osijetim da wifi steka. Poslao sam mail u optimu da vidim u cemu je problem? Ja sam mislio da je mozda kao 2 apple uredjaja pa je previse ali mi je to nekako skroz nelogicno:/
07.01.2015 | 13:59
To i jest skroz nelogično.
Ono što se možda događa je da ti Macovi nemaju DHCP dodijeljenu adresu, nego fiksnu, i to istu. Da li se možda o tome radi?
Dakle, na oba Maca, klik na jabučicu, system preferences, network, s lijeva odaberi wireless, pa klik na Advanced, pa TCP/IP, pa napravi screenshot.
07.01.2015 | 14:05
aaa taman moram sad izac van, ali navecer kad dodjem napravim na obje jabucice pa postam slike!! Hvala
07.01.2015 | 21:22
Evo slike sa oba Maca... zelena podloga je iMac a one palme su Macbook

image-63d5950eb40c8201ca1f0cdbbab6ed31a25db4b5512bb43d57e6e3cb14ce3275-V.jpg

image-cb04bb200c2754daeacd1de11df804686b1ab59d3feef5430fa14d5b3c36fcf6-V.jpg
07.01.2015 | 21:30
Ta su ti podešenja u redu. Ne znam zašto jedan Mac smeta drugom. Jedino mi još pada na pamet da, za probu, provizorno spojiš MacBook kabelom i isključiš mu wifi pa vidiš da li i onda smeta iMacu.
08.01.2015 | 11:28
Imam samo ovaj kabel pa ne znam jel on u redu za probat?

20150108_110317.jpg

Sad su me iz Optime iz korisnicke zvali i rekli da provjere ruter dal ima sve dobre postavke sto ima, pa rekli da nisu culi za nista jos tako nego ako mogu da probam spojit se na drugi wireless i tako radit da vidim dal ce mi onda stekat, pa ako steka i onda da im se javim pa jedino sta mogu oni je doc i zamijenit mi ruter ovaj koji imam. A ako onda bude stekalo mi preostaje samo iStye zvat pa vidjet dal oni znaju sta je, dok mi je jos uvijek komp pod garancijom njihovom.
08.01.2015 | 12:49
Ako si problem točno i potpuno opisao, to nema i ne može imati nikakve veze s garancijom.
Taj ti je kabel OK (naravno, ako je ispravan, a to ne mogu znati ovako).
08.01.2015 | 13:10
Problem je tocno opisan, jer sam bas cekao da vidim kad nekoliko dana bude iskljucen macbook da li ce stekat ali je uredno radilo bez itijednog zastoja. A znam da ne moze biti za garanciju, ali cisto da ih nazovem da mozda oni imaju kakvo rijesenje ako nista od ovoga ne uspije...
A imam 3 ovakva kabela tako da bit ce ispravan sigurno barem jedan, to cu vcrs isprobat onda pa vidjet, a sutra nosim na drugi wireless da i tamo vidim kako komp reagira.
09.01.2015 | 16:17
Evo upravo sam oba kompa spojio kod cure na njenu mrezu i jedan pored drugog rade bez ikakvih problema... Niti jedan niti drugi nisu niti malo zastekali kod otvaranja stranica niti icega drugog. Jedino sta mogu sad je zvat opet Optimu i rec da mi zamijene neki jaci ruter koji ce moc primit vise uredjaja pa ce nadam se s tim funkcionirat?
09.01.2015 | 17:47
Nema mi baš to smisla... Ali ne znam ti ništa pametnije predložiti.
09.01.2015 | 20:27
Znam, nema ni meni bas prevelikom smisla to sve. Ali drugi tjedan ih zovem pa cemo vidjet sta ce bit.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 42 minuta
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8
  • Bertone: Dalje, razlika između i5 i i7 za školske potrebe dijete neće osjetiti, a razlika u cijeni za tebe je dupla tak da,.. odluči sam :)
  • Bertone: *za dijete
  • Bertone: Što se tiče cijene, da više se isplati da dijete uzeti IdeaPad jer su RAM (iako ima samo jedan utor za RAM) i disk nadogradivi, kod MBP nisu
  • Bertone: Savija se poklopac ekrana (s njime i ekran), savija se tipkovnica u sredini jer nema podokvira (kod T serije je unutar lapropa magnezijski okvir , IdeaPad toga nema)..
  • Yonkis: Mini Mac [link]
  • Air: kazes da bi 150-200 bilo oko uzeti prije nego maca za 300-350? Iako je pc i5 i 8GB rama a mac i7 i 16 GB?
  • Air: O elementu savijanju nisam imao pojma kad koristim samo aluminij
  • Bertone: PS. Ako ti frend da taj laptop za 150-200 € onda ga uzmi pa koliko joj potraje, ako traži više nemoj.
  • Bertone: Imao sam 15" model u rukama i savija se, na 17" se vjerojatno savija još i više,... ako misliš uzimati Lenovo onda samo ThinkPad T seriju ili P ako ti treba prijenosna radna stanica
  • vicko: Nemoj se radi cijene uvaliti. Moja kćer je sa MB Air 2017 odradila gimnaziju i sada je na drugoj godini biotehnologije na PBF-u i još se ne žali da nešto ne može odraditi
  • Air: frend mi nudi taj PC ispod tržišne cijene i sad sam na muci što da odabrerm. Pustiti ću da mozak “prespava” nekoliko dana pa ću odlučiti
  • Air: Hvala svima na iskustvima…
  • smayoo: (to je bilo prošle godine)
  • smayoo: Inače, kćeri je na Airu 2016 aktualna verzija AutoCADa radila dovoljno dobro da odvježba i položi ispit iz nacrtne geometrije na prvoj godini arhitekture
  • smayoo: Sina nisam ni pitao nikad, kći mi je pokazala da je koristila skole.hr office365 account (web aplikcije od MS Officea)
  • smayoo: Naši i sin, i kći su završili gimnaziju (sin i faks) koristeći Mac (sin uvijek moje stare MBP, a kći Air, najprije jedan 2011, a onda 2016, ako se dobro sjećam - ovog drugog još koristi, 2. godina arhitekture)
  • Air: mislim da se i ja tu trebam suzdržati i pustiti PC u naš dom
  • Air: u protivnim bi u školi ili kasnije na faksu zijevala u čudu kad mora savladati “logiku” PCa
  • Air: Iz te perspektive bolje je da nauči se snalaziti na PCu a lako će na Maca. Ionako imamo samo Apple uređaje.
  • Ender: jes, pa posle kad dete predje na Mac da se pita sto je gubilo vreme sa PC-jem toliko dugo. ne bi bilo prvi put da se tako nesto cuje.
  • drpongrac23: Uzmi djetetu PC! Kasnije se privikava na Mac. Dobro ti Lovrić kaže!
  • Ender: @Air: uzmi tog Mac-a, instaliraj pored Mac OS, BootCamp imaces i windows. na Mac-u windows radi bolje i kompatibilnije od vecine PC-ja.
  • Air: Naj PC laptop je i5 a mac j i7
  • Air: pogotovo kada je u pitanju ista para
  • Air: Ali nekako me spopadne svrab po tijelu kad pomislim da ću morati rješavati PC zavrzlame
  • Air: i ja sam nekako prepostavio da je za dijete bolje PC
  • drlovric: Istu sam dilemu imao i na kraju joj kupio PC laptop. Prakticnije je vjeruj, jer Word na Mac i Word na Win nisu isti. Ustedjet ces djetetu vremena i zivaca :)
  • Air: draže mi je ovaj
  • Air: [link]
  • Air: Da li netko ima iskustvo sa srednjoškolcima i korištenjem apple računala, da li je bilo kakvih problema?
  • Air: Ali sad se dvoumim.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Ender, Riba, Anonimci (852)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds