08.06.2014 | 16:39
Evo još par zanimljivih informacija oko HD experimentalnog emitiranja i budućnosti, c/p s drugih foruma.
"
Nema ga na satelitu?
Ne! S obzirom da je eksperimentalno emitiranje nema! Samo DVB-T MPEG4 i možda pokoji iptv operater ali o iptv operaterima još nikakvih informacija!
Zanimljiva informacija prenesena na jednom satelitskom forumu od korisnika koji je još početkom ožujka napisao da se radi na tome da HRT HD ide u MPEG4 za vrijeme svjetskog prvenstva je ta da se radi na tome da HRT1 i HRT2 započnu emitiranje u HD-u kroz neko kraće vrijeme! Jedino je sad pitanje u kojem MUXU ali ukoliko je to stvarno istina vjerujem da će to ipak biti DVB-T/2 zbog ograničenja protoka u MPEG4 no vrijeme će pokazati! Meni je konačno drago da je HRT (jest puževim korakom) krenuo naprijed jer u kratkom vremenu su krenuli na 16:9, pa aplikaciju za Smartphone i tablet te sada i HD! Jest da su to vani sasvim normalne stvari ali ajde bar je i kod njih krenulo što je sam dokaz da su malo sposobniji ljudi došli na određena mjesta!"
"neznam koji hrt2 hd vi gledate ali meni je slika skoro ista kao i sd, mrvicu al mrvicu bolja, al to je K.
svjetsko cu gledat preko slovenije HD, i ko god ima priliku usporedite sliku slovenija2 HD i hrt2 HD.
ps. da li netko moze provjerit detalje oko video signala, koja ja tocno rezolucija, bitrate itd itd. jer ja stvarno ne vidim hd sliku. tv je philips 9706 46''
Odgovor
Stvar ti je u tome da jedini HD materijal na HRT HD-u ti je onaj iz Brazila i to samo oni koji idu u direktnom prijenosu! Zašto je to tako? Stvar je u tome da na HRT-u još nisu nabavili (ili krenuli koristiti) digitalni titler (prevoditelj) da bi postojeće serije i program mogli puštati u HD-u!Sve ove postojeće serije imaju analogno zaljepljen titl! Tako da kada će ti biti prijenos utakmica bit će ti HD a sve ostalo samo upscale! Čak iste utakmice iz brazila koje su u prijenosu išle u HD-u snimke će ti biti SD! Vjerojatno na HRT-u nisu još naučili kako to pustit!
"
Što se tiće bitrate-a on ti je kod HD prijenosa oko 6/7 mbps! Nije puno naspram sky HD gdje je oko 19mbps ali uistinu se vidi razlika u HD i SD prijenosu!