16.02.2014 | 18:48
Znači radi se o tome, da želite imati Internet po cijelom stanu a ne želite provlačiti kablove ili bušiti zidove. Znam da većina koristi wi fi za net, ali za IPTV to ne pije vode jer mora ići žičano. Tako se i meni ruter nalazi u jednoj sobi a tv je u drugoj, pa sam kupio dva adaptera Zyxel 500M powerline adapt.kit 2xPLA4201, koji rade po sistemu plug&play. Dobiju se dva adaptera i dva mrežna kabla i jedan se kabel iz utičnice spoji na ruter a drugi se spoji u iptv prijemnik.
Većina zna za ovo, ali htio sam podjeliti jednu informaciju vezano za to. Na večini tutorijala je prikazano kako to radi i svugdje je prikazano da se ti adapteri direktno priključe u utičnice. Kako mnogi imaju dosta AV uređaja i nemaju slobodnih utičnica, pa ih moraju ukapčati u letve (produžni kabal) samo da kažem da radi i na taj način samo ima jedna bitna stvar.
Adapteri moraju biti ukopčani u prvu slobodnu utičnicu na letvi, znači na onu koja ide prva iza kabla na letvi
Ja sam jučer preselio tv i ukopčao ne vodeći računa o tom( jer kad sam za probu to spojio u istoj sobi radilo je i bez tog uvjeta ) i od tri lampice koje svijete na adapterima srednja( označava kvalitetu signala ) mi je svjetlila crveno ili žuto, ali kad sam te adaptere pospajao u prve utičnice na letvi dobio sam sliku i svijetle zelene boje, što je znak da je signal izvrstan. Struja u sobama mi je na istoj fazi, tako da ne mogu tvrditi da ti uređaji rade na različitim fazama. Ima ih raznih vrsta, ali znam da sigurno ne rade ako netko ima dva brojila u kući.