11.07.2005 | 03:04
Evo mene opet. Kako, nažalost, više nemam vremena uživati u igrama kao nekada, odlučio sam malo varati kako bih ubrzao igru. Uz mali \"tweak\" sredio sam si par miliona kredita - tek da ne počnem praznih džepova. Odugrao sam par prvih misija, promijenio par brodova, pretražio okolne sektore. Sada su mi dojmovi malo slegnutiji i mogu reći da igra ipak nije onako dobra kako se čini na prvi pogled. Da ne bude zabune, to je još uvijek najbolje što se može danas dobiti na kućnom računalu u pogledu svemirskih simulacija, ali u idejnom i tehničkom smislu je daleko iza onoga što su Elita i Frontier bili u svoje vrijeme.
Nedostaci:
- igra je nestabilna, navodno zbog ekstenzija OpenGL-a i navodno zajedno s Appleovim timom pokušavaju srediti bugove... ne prođe sat vremena i pukne...
- user interface je loš, neintuitivan, nepregledan, nekonzistentan, zbunjujuć...
- iako ima gomila brodova, dizajn im nije baš nešto, HomeWorld je daleko ispred,
- nema spuštanja na planete,
- navigacijska mapa je jadna - originalni Frontier je imao bolju, a danas je ona u HomeWorldu mogla poslužiti kao primjer,
- gomila nelogičnosti - udaljenosti od svega 10 km prelaze se sporije nego autom,
- ograničenost svemira na \"kućice\" povezane vratima - kao da se igra Atic-Atac, a ne svemirska simulacija,
- gomila propuštenih prilika da se grafika napravi vrhunski - a sve je bilo na dlanu...
- čak jedan freeware poput Parseca ima bolje sređenu svemirsku borbu i efekte,
- loše programiranje - iako je generalno dovoljno brzo i mekano, tu i tamo bez razloga \"trzne\"...
Dobre strane:
- najbolja igra tog tipa na raspolaganju,
- raznovrsnost, solidna grafika, ok glazba,
- priča izgleda zanimljivo i polako uvlači igrača u taj svijet,
- navodno radi ok i na slabijim G4 strojevima,
- odlična baza da se kasnije napravi zaista dobra igra...
Sve u svemu, ako volite svemirske simulacije, ovo ne smijete propustiti, ali nemojte očekivati Pravu Stvar(tm). Da su uzeli ono najbolje iz Parseca i HomeWorlda 2 i onda to smiksali u X2 kroz koncepcijski filter \"Frontier\", možda bismo dobili Pravu Stvar.