radi se o imacu 27". Pojavile su se mrlje gore desno. Nisu na staklu, pokusao sam obrisati staklu izana i iznutra. Probao sam lagano obrisati lcd, ali mrlje su jos tu, izgleda kao da su s unutarnje strane LCDa.
Ima li neko rjesenje ili da nosim na servis.
Ne kuzi se bas na slici
Hvala
Odlučio sam promijeniti potpis
|
Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
Zar ima smisla bacat novce na servis kad će se prašina opet svejedno uvući? Ja sam se naprosto naviknuo, međutim i odlučio da je to prvi i posljednji iMac za mene (osim ako u budućim modelima isprave ovaj propust u dizajnu).
|
Isprva sam mislio da će, kad ga jednom otvorim, još brže ulaziti prašina. No, kad sam došao do backlighta vidio sam na njemu nekakve brtve sa strane. Nakon što sam očistio prašinu i vratio display na backlight činilo mi se to nekako jako dobro zabrtvljeno. Pa sam malo razmišljo o svim silnim ljepljivim trakama kojima su appleovci pokušali sakriti mjesta za otvaranje panela (ili možda upravo zaštititi od ulaska prašine) i pretpostavio da je možda baš u tim trakama problem. Jer panel je toliko sljepljen (gotovo uglavljen) da sami display nije sjedao na mjesto na backlightu i klackao se po njemu.
Nakon što sam sve te trake maknuo display se više nije klackao. I gle čuda! prašini još ni traga...
No ima još nešto,
Primjetio sam da postoje na vrhu još dva prazna mjesta za šrafe. Ispod gornje metalne trake. Otprilike na sredini gornje strane. Možda i to ima veze s "ulazećom" prašinom.
Volio bi da se još neko okuraži i otvori ga da potvrdi moje pretpostavke.
|
Držim fige! Samo budi oprezan kod odvajanja nosača od panela na gornjoj strani. Gurni šrafciger samo u mjesta gdje su rupe. Na gornjem dijelu je display spojen na (mislim) 5 mjesta sa tankim, finim, plosnatim konektorima(nemam bolju riječ za to). Tu moraš bit oprezan.
I ne odvajaj display skroz od backlighta nego ga samo "odškrini" s donje strane, pridrži, počisti i vrati natrag.
Good luck!
O
|
@ Ogi: jel bi se dalo napisati jedno detaljno objasnjenje na "domacem" jeziku. pogotovo na sitnice na koje treba paziti prilikom rastavljanja. mozda koju fotku stavit ... i meni su se pojavile mrlje, na poslu imamo dvije "zamrljane" 27ice, vidim da se i tu javljaju ljudi pa ono ... placam pivo i cevape ili ako imas volje i vremena mogu ja volontirati sa svojim imacom, ti rastavljas, ja cu pomoc kolko mogu, napravit brdo dobrih fotki i slozimo jedan dobar tutorial za cisecnje eksluzivno za jabucnjak
|
Mislim da nema gore stvari platit 2000€ i onda sam popravljat da bi radilo kak spada.. Ovo je takva glupost ko ono sa 8600gt grafama, na iMac bi isto trebali primjenit pravilo da se može zamjenit u bilo kojem roku ako se dogodi ovak nešto... Stvarno šteta,iMac 27 je nešto odlično i nevjerovatno sklopljeno ali ovakav fail te bas odbije.. Ja cu svog poslat na servis posto imam garanciju ali zbog posla nikako da odvojim 10 dana kojih cu izgubit.. I onda se opet može dogodit isto sranje.. Sto je najgore nemogu shvatit kak se netko može naviknut na to, bas se te mrlje vide.. Npr final cut kad pregledavam vidio, upada u oko.. Netreba bit pasivan i navikavat se na to,nego tražit od Apple čak iako je prošla garancija da to zamjeni jer je njihova greska a ne korisnika.. Po tome bi se trebali izolirat u neki laboratorij di nema prašine da bi iMac radio kak spada..
iMac 27'' QC 2.66
iPad Wifi 16Gb
iPhone 4 16Gb
|
Tu ništa nije specifično teško do dijela kada odvojite display od kućišta. Budite oprezni da ne stgnete koji konektor.
Kada odvojite display onda kreću probelemi i bol u prstima
Najgori dio je nakon što ste odvojili ekran odvojiti back panel od lcd-a (nadam se da govorim dobre nazive, ovo nisam nikad radio)
Naime na dosta mjesta je uhvaćen sa stopicama i kako je netko naveo post iznad moga, morate sa ravnim odvijacem precizno razmicati kak obi ste ih razdvojili. Tu sam izgubio najviše vremena.
Nakon što sam uspješno razdvojio koristio sam zaiss sredstvo za čišćenje sa mekim krpicama te lagano prebrisao pozadinsko. Ako bolje pogledate sliku vidjeti će te točno te štrafte koje su mi smetale na bijeloj pozadini...
Kasnije objavim sliku čistog displaya ako netko kojim slučajem ne vjeruje
Jedino sam se bosanac napatio kada sam sve vraćao nazad i one šarkice koje spajaju ekran sa kućištem nisam dobro okrenio, što sam primjetio tek kada nisam mogao šarafe staviti tako da probajte pripaziti i na to
Eto ako će nekome pomoći biti će mi drago
Pozdrav ekipi i hvala na savjetima
|
Bravo MarkoIL! Svaka čast! No, rastavljanje 27" je zericu kompliciranije jer ima više mjesta di se može zahebat i otvara se s druge strane. Šteta što nisi pofotkao stražnju stranu prije nego si odlijepio sve trake.
@Big Papi, bit će mi zadovoljstvo! Pošaljem broj na PM.
|
Lihto kaže: Mislim da nema gore stvari platit 2000€ i onda sam popravljat da bi radilo kak spada.. Ovo je takva glupost ko ono sa 8600gt grafama, na iMac bi isto trebali primjenit pravilo da se može zamjenit u bilo kojem roku ako se dogodi ovak nešto... Stvarno šteta,iMac 27 je nešto odlično i nevjerovatno sklopljeno ali ovakav fail te bas odbije.. Ja cu svog poslat na servis posto imam garanciju ali zbog posla nikako da odvojim 10 dana kojih cu izgubit.. I onda se opet može dogodit isto sranje.. Sto je najgore nemogu shvatit kak se netko može naviknut na to, bas se te mrlje vide.. Npr final cut kad pregledavam vidio, upada u oko.. Netreba bit pasivan i navikavat se na to,nego tražit od Apple čak iako je prošla garancija da to zamjeni jer je njihova greska a ne korisnika.. Po tome bi se trebali izolirat u neki laboratorij di nema prašine da bi iMac radio kak spada..
Mislim da nije to toliki bed da čovjek sa malo tehničkog znanja to ne može sam napraviti. Istina je da su oni krivi no baš da će mijenjati panele i nakon isteka garancije - sumnjam!
|
Lihto kaže: Netreba bit pasivan i navikavat se na to,nego tražit od Apple čak iako je prošla garancija da to zamjeni jer je njihova greska a ne korisnika.. Po tome bi se trebali izolirat u neki laboratorij di nema prašine da bi iMac radio kak spada..
Slazem se potpuno i iako sam stvarno machead beskrajno me zivciraju stavovi velike vecine macovaca jer ispada da ako je fleka na ekranu onda tu i mora biti jer je Steve to tako i zamislio. Ne! Platili smo im masne novce i to mora biti tip-top i nikakvo prilagodjavanje neispravnim proizvodima ne dolazi u obzir, barem ne kod mene. A sad tko se voli naguzit samo neka izvoli...
iMac 20" White/C2D 2.16 GHz/3Gb >home
iBook 14"/G4 1.42Ghz/1Gb >home
Mac Pro 5,1/8 Core 2.4Ghz/GT120+FX4800/24Gb >work
iPhone4
|
Miliću Kokiću, lako je stalno drugog po glavi kljucat, ali koliko je sigurno da je problem samo u Appleu, a ne i u našim ljudima? Ne bih stavio u ruku vatru da je samo Apple kriv što kod nas nema dovoljno servisa, što nema iTuensa, iBooksa i ostalih điđa miđa koje inače njihove proizvode čine još boljima.
S druge strane, iskreno, meni se više sviđa ideja da ja sam potrošim jedno popodne na čišćenje mrlja s mog iMaca, na kraju krajeva to je MOJA prašina , nego da ga nosim u Zagreb i budem bez mog mezimca dva tri tjedna
"I najduže putivanje započinje prvim korakom" - Laozi
|
Ja sam uspio rješit svoje,poslao na servis..mada govore da će se rješit kroz tjedan dana,možete lagano bit spremni na 2 ili više.. Došao je novi ekran nakon što je tjedan dana stajao na carini i namontiraju ga i ima mrlje po ekranu..Onda su novi morali naručit ali ovaj je prije došao..I ajd dobro sve super da bi na kraju došao imac kući i od iza ima koda je netko pikao po aluminiju na stalku..Al dobro pregrmio sam i to da bi me dočekalo kad sam okrenio ekran prema sebi a ono sa lijeve strane pol ekrana u prašini mada bi ja to prije nazvao piljevinom..Naravno mrak na oči s obzirom da sam iz OS a u ZG sam slao iMac.. Ništa vakum pumpica na ekran digao i rješio to za 2min sva sreća pa nisam morao radi toga slat.. Uglavnom ima tih nekih "uradi sam" preventiva s kojom se to može rješit ali to je Apple greška koju su trebali priznat i zamjenit sami o svom trošku pa čak i nakon isteka garancije. iMac nemogu preporučit više nikome... Neznam po kojoj logici je to njima ispravan ekran ako ima mrlje po njemu.. Dat 2000E za sranje kad se ovak nešto dogodi..Ali bez toga iMac je savršen..Šteta što nisu to rješili već odavno..Napomenit ću da sam alergičan na prašinu tak da svakih 2-3 dana usisvam cijelu sobu. iMac ugasim(sleep) naravno..Nije u nekoj stolarnoj radnji pa da se praši..Šteta što se srozava kvaliteta,baš ostaje gorak okus u ustima.. Koliko god oni PC all in one bili ružni nisam čuo da su imali sličan problem sa mrljama... Nadam se jedino da će u nekoj skoroj budućnosti izaći neki mac mini sa quad core procesorom i onda uzet neki pošten EIZO ili Dell monitor i bit miran nemam 20-30k kn za mac pro
iMac 27'' QC 2.66
iPad Wifi 16Gb
iPhone 4 16Gb
|
Trebala bi postojat nekakva praona za iMac. Sudeći po razmjeru ovog problema, moglo bi se dosta zaradit. Baš bih ga volio uredit prije ljeta. Možda ovdje ima netko sa znanjem tko bi mogao profesionalno očisti mojih 24 inča za neku pristojnu cifru (ili ćevape)?
|
Ogi kaže: Čini se da problem ne zaobilazi ni novu generaciju. Nemrem vjerovat da kroz 3 generacije nisu rješili problem. Strašno.
Pa šta i najnovija generacija?!
Ne kužim kako mogu praviti tako dobre i lijepe strojeve, a probleme s prašinom vuku toliko dugo bez da nađu pravo rješenje.
U čemu je u biti problem? Zbilja pitam. Može li mi netko reći kako prašina ulazi u vidljive slojeve monitora? Kuda? Pa zar nije zabrtvljeno? Da li postoji neki valjan razlog pa da ne smije biti zabrtvljeno (sumnjam ali eto...možda)?
MacBook Pro 13"
|
Mislim da je problem u ventilaciji. Ventilatori su slozeni tako da usisavaju zrak od dolje prema gore kroz kuciste i onda usput navuku prasine unutra. Prilicno ozbiljan problem na koji se ocito nije mislilo prilikom konstrukcije. Mozda amerikanci jednostavno nemaju prasine po kucama i stanovima
|
Trebalo bi neki filter stavit ispod di prolazi zrak..Baš nešto osmišljavam a da ga nemoram rastavljat...ne bi trebalo bit nešto komplicirano,nešto kao ljepljiva mreža za komarce samo dimenzija da prođe preko rupa... Čovjek bi pomislio da nakon što pređe sa PC-a na MAC ovakve gluposti prestaju
iMac 27'' QC 2.66
iPad Wifi 16Gb
iPhone 4 16Gb
|
ma dobro za mrlje, ali sto im se i HD cuje. evo novi imac sam uzeo i njemu se cuje HD.jest da se manje cuje ali ipak se cuje. izgleda da cu i ovom morati 2TB naknadno ugraditi.
scarface32 kaže: ma dobro za mrlje, ali sto im se i HD cuje. evo novi imac sam uzeo i njemu se cuje HD.jest da se manje cuje ali ipak se cuje. izgleda da cu i ovom morati 2TB naknadno ugraditi.
pa svaki disk se čuje...to zujanje kak radi..Treba stavit SSD unutra i onda se neće ništ čuti..
iMac 27'' QC 2.66
iPad Wifi 16Gb
iPhone 4 16Gb
|
e ja sam bas peh. ovo je treca 27-ica, i na svakoj se cuo hd.sto je nagore isti hd je i na prosloj i na ovoj. a toliko se korisnika zalilo na to i oni opet iste hd-ove ugradjuju.pa stvarno nema smisla vise.isto sa ekranima. ali krivi smo mi. dok god im ide dobro prodaja, sumnjam da ce ista mjenjati.
scarface32 kaže: ma imao sam i ja tih ali s tim da sam mu mjenjao HD sa 1 na 2TB. izgleda da cu i ovom morati 2TB ugradjivati.
Hardovi u novim iMacaim, od 2009 naovamo, imaju drugčije senzore. Za svaki brend drugačiji senzor. Promjeniš sam hard, senzor postane neadekvatan i fanovi odu na full speed. Ponekad čak gnjavi i ako staviš identičan model harda...
RIješenje je drljanje mrljanje sa pinovima senzora... Ili pljunut pare za "appleov" hard....
|
Pričam napamet, ali ako nema prilikom demontaže stakla nijednog zahvata koji je "destruktivan" (da se lomi neki pečat, oznaka, naljepnica...), onda nema ni tragova da si nešto sam otvarao. Onda ne može nitko ni odbiti jamstvo.
smayoo.blog.hr
3C & Qchine o životu, svemiru i svemu ostalom...
|
staklo se ne može detektirati da je bilo skidano jer se drži putem magneta a ne nekog ljepila ili slično. Kada se skine staklo moće se proći po panelu i unutarnjem cijelu stakla, ali nisam siguran da će to pomoći no ne vjerujem da će utjecati na garanciju.
Na novim serijama moguće je skinuti staklo čak bez vakuumskih hvatača ako imate malo jače prste i nokte. Nema nikakvog pečata i lako se čisti. Naravno, ako je problem samo na staklu, a ne na samoj matrici.
Hvala svima na odgovorima, vidit cu sta se da napravit jos.
@jzelko hvala na pozivu, malo sam u gužvi jedino pa ce morat pricekat
Ugl. neću skidat ništa što ne smijem zbog garancije, ali me isto jako smeta što ovaj problem u Apple-u još nisu naznačili kao onaj koji bi trebao bit rješiv i van garancije. I posebno me smeta što je tako česta pojava.
The human mind ordinarily operates at only ten 10% of its
capacity, the rest is overhead for the operating system.
|
Prašina, nitko joj ne može uteći
Ja planiram otovriti svoj iMac i očistiti LCD panel ( dakle ne ovo staklo tj. plastiku, jer prašina nije na njoj) slijedeći upute na forums.macrumors.com/showthread.php?t=1101370&page=2
garancije nema, odavno je istekla, a neki dan sam gledao jedan iMac iz iste serije ( godište) kao i moj i razlika se vidi i to dosta ( očito moj radi u manje čistoj prostoriji)
|
eto i na mom 1mj. starom imac 21i prasina...
nije puno,ali eto pocelo je ulaziti..naravno smeta me
u zg sam,kad odlucim to rijesiti dal da furam u servis ili sam??
ako moze savjet??hvala
|
Kod mene se još nije pojavila prašina ali koliko vidim da svi imaju problema pa i mene čeka isto
Imam ga oko 2mjeseca ali svaki dan malo pojacam ventilatore dok igram nekakvu igru i možda je to razlog što se još nije pojavila prašina.?
ja imam skoro 10 mjeseci star imac i nema ni traga mrljama. održavam ga svaki dan čišćenjem, ali i uvjeti u kojima se nalazi sam mac sigurno pridonose tome (nema previše prašine, ne puši se u prostoriji itd...)
Ja imam iste uvjete, ali i isti (gornji problem). Mrlje su posebno osjetne pri pokretanju sistema, tj. na bijeloj podlozi). No to je po meni manji problem, naime sa vremena na vrijeme (valjda pri dužem radu) javi se preko trećine ekrana jedna nazovimo mrlja, ali više me podsjeća na bukvalno pokvašen materijal. Znači razlikuje se od ove standardne prljavštine.
Imam garanciju još godinu dana, ali nisam nešto previše razmišljao o servisu, no možda bi trebao? Mišljenja?
|
I ja imam mrlje od otprilike prvih par mjeseci kada sam kupila komp ali mi se nije dalo ići zbog toga do servisa (loša iskustva) pa sam to zanemarila
No prije par mjeseci sam uočila još par mrlja i javila se u servis (istyle) i ovo su mi javili:
"Nažalost garancija je istekla, te kvar nije moguče otkloniti preko jamstva.
Postoji mogučnost čišćenja LCD ekrana, međutim pošto je to dosta osjetljiva stvar postojim mala mogučnost oštečenja istog. Tako da mi možemo očistiti LCD ali uz Vaše odobrenje te prihvačanje rizika oštečenja."
"Život je tek sjena pusta, glumac bijedni,
Što kočeperi se i trza na pozornici tren,
Pa onda zamukne; život je priča
Koju idiot priča, puna krika i bijesa,
A ne znači ništa."
W.Shakespeare
|
Meni je garancija istekla, ali možda mi ne bi ni vrijedila jer sam bio prije oko pola godine sam mijenjao krepani tvrdi disk, tako da me sada čeka akcija čišćenja u vlastitoj izvedbi. Definitivno ću morati rastavljati LCD panel, jer sam već probao skinuti prednje staklo i brisati prednju stranu panela, ali te su mrlje s unutarnje strane.
Do sada me nisu toliko smetale, ali sada počinju pomalo iritirati moje očice. Najviše ih je na gornjoj strani LCD panela. Ja se samo nadam da neće biti takvih problema na iTVu ako ga stvarno naprave jednog dana.
|
Ninjago kaže: Izgleda tako jednostavno, ali vidi se da covjek ima prakse u tome.
Ma nemaš tu šta komplicirati.
Čak i ovo gledam ako se odlučim na izbacivanje optike i stavljanje ssd,je malo veći zahvat ali isto nebi bio toliko velik problem. www.ifixit.com/Teardown/iMac-Intel-21-5-...2428-Teardown/5485/1
Ali ipak mislim da bi ga za taj zahvat nosio na servis,jer se bojim da bi popusio garu od 3 godine.
Sve bi to bilo super kad bi te mrlje bile na unutrašnjoj strani staklenog poklopca ili na vanjskom staklu LCD panela, ali na žalost mrlje mogu biti i unutar samog LCD panela, tj. na reflektivnoj podlozi iza njega, a tada ova akcija čišćenja više nije tako jednostavna jer osim skidanja staklenog poklopca treba izvaditi i LCD panel te ga pažljivo rastaviti da bi se rješilo tih mrlja te ponovo sve pažljivo sastaviti.
To je barem kod mene slučaj. Nadam se to jednom napraviti i naravno sve lijepo dokumentirati. Jamstvo mi je isteklo tako da mi ništa drugo i ne preostaje nego sve sam napraviti.
|
sank koliko ti je star imac. ne znam ali u mojoj prodavnici i poslije godinu dana garancije ,progledaju kroz prste pa ga naprave. jer kako kazu jedna godina je od apple-a a druga od apple reselera.
da se pridruzim temi... i meni su se sa unutarnje strane lcd-a pojavile nakupine prasine ili sive mrlje, najboljej vidljive na rubovima i pod lagano sivom podlogom, ili bijelom, a i dobro su bile vidljive na plavoj...
Ovo se sve javilo ima jos godinu dana ili nakon 7 mjeseci od kupnje (imac i3 21.5'' kupljen u 08.2010)...cim sam primjetio odnio u istyle-a, serviser ga nije ni otvorija nego je narucija novu matricu. Matrica stigla nakon nekih 20 dana. Ispred mene je zamjenio bez neke pameti i puno alata u 10min. nova radi vec godinu dana bez problema i bez tragova prasine...
mali tip za otvaranje stakla: ne trebaju vam neki fancy suction cup-ovi iliti sta god, moze se staklo vrlo jednostavo odvojiti prstima. S obe ruke uhvatiti staklo na gornjem dijelu ekrana pokusavajuci "uvuci" prste izmedju stakla i kucista...i to je to...staklo se odljepi (drze ga na mjestu magneti).
|
iMac mi je star nešto više od godinu dana. Mrlje su se pojavile već nakon pola godine, a taman negdje kad mi je odapeo tvrdi disk. No tada me još nisu smetale i vidjele su se samo kod bijelog ekrana. Sada je situacija nešto gora i cijeli gornji dio erana ima mrljice koje su sve vidljivije.
Moj reseler je Kreativni Odjel, ali nisam ih prije nikada pitao za savjet. Možda da evo sada postavim pitanje dpasaricu u vezi toga.
@dpasaricu,
s obzirom da sam iMaca kupio kod vas u Kreativnom, da li mogu ja njega preko vas poslati u servis ili se za to moram sam pobrinuti, te bi li mi u servisu priznali i zamijenili panel iako mi je istekla garancija?
|
ja sam ga uekao.meni se pojavile jedva vidljive fleke u desnom uglu ekrana. zvao u ponedeljak, rekli mi da odnesem u servis.odnijeo ga danas, usput prijavo onaj problem kad ga budim iz sleepa. ovaj na prijemu imaca mi je rekao da su to vec skoro tri velike reparacije na njemu , i slijedeci bi put trebao dobiti novi.ali nadam se da ce rijesiti problem.ako nista samo s ekranom. usput dobio sam macbook pro kao zamjenu dok mi ne naprave moj.u svakom slucaju zadovoljan servisom.jos kazu da ce trajati 2-3 sedmice(tjedna) popravka.
ako je istekla garancija nema besplatne zamjene panela. bas sam zvao nedavno jer meni ne samo da je ekran pun prasine vec je i cijeli donji lijevi kut zuto-narandzast, onako ko da je malo zagorio papir. to je izrazeno samo na svijetloj podlozi, ali opet koma da se to desilo. u ovlastenom servisu je novi lcd panel + zamjena cca. 5000 kn. Ovo mi je definitivno prvi i zadnji iMac ako u meduvremenu ne srede problem s ekranom.
|
S obzirom da je nekoliko serija iMaca zahvaćeno ovim problemom, mislim da bi stvarno trebali pokrivat ovaj problem i van garancije. Ali to je do Apple-a (kojega to, izgleda, ne zanima previše), a ne do servisa
The human mind ordinarily operates at only ten 10% of its
capacity, the rest is overhead for the operating system.
|
ma na holanskm forumima svako malo neko otvori temu o flekama. ima ih kome su vec tri puta mjenjali ekran. neki su novi imac dobili. Big papi ne znam koliko ti je star imac,ali ovdje ti pomazu do dvije godne garancije.ne svi ali ima prodavnica gdje to mozes uraditi. ja kontam kupiti apple care da se ne bih zezao naredne dvije godine sa imacom.ili da mjenjam za macbook pro. ali meni treba malo veci ekran.
pozdrav, zanimalo bi me, valjda će se s vremenom nakupit par odgovora s tom informacijom, kolika je učestalost te prljavštine? iskreno uopće mi nema smisla davati za nešto 17 000 kuna koliko to u hrvatskoj košta, da bih morao to sam nekakvim diy trikovima čistiti i igrati se servisera obzirom da se radi o čistom design propustu kojeg očito nisu u stanju riješiti već dugo vremena
Da, problem je u tome što ovdje čitamo o svakom iMacu koji ima te probleme, ali ne znamo koliko je onih koji nemaju. Neki (rijetki) su se javili da imaju iMac i nemaju mrlje (ni nakon dugo vremena), ali ne znamo koliko je onih koji se nisu javili.
Možda bi nam to mogla biti iduća anketa...
smayoo.blog.hr
3C & Qchine o životu, svemiru i svemu ostalom...
|
Da, definitivno dobra ideja, da dobijemo neku statistiku koja bi također koristila pri odluci o kupnji.
EDIT:
Zaboravio sam dodati, da čak i nemam nekih pretjeranih pobuna protiv čišćenja-budimo realni, i PC-je s vremenom brlog prašine kojeg treba očistiti, samo što je kod Maca to toliko osjetljivo da je lakše zeznuti stvar, a kod servisa je opet problem što to traje, a danas nije mala stvar biti bez računala par dana, pogotovo ako je računalno izvor prihoda.
Sve nove koje sam vidio (znaci model od late 2009 pa na dalje) imaju prasine. Jednostavno se zavuce. A vidio sam ih 10tak, i 21.5", i 27" modela. U Hrvatskoj je garancija 1 godinu + Applecare ako ga imas. Ja glupan naravno nisam dokupio I sad nema druge nego skupiti lovu i zamijeniti jer je moj ekran u prelosem stanju ... Mislim da se prije ili kasnije svakome uvuce ta prasina, stvar je u lose rjesenom sistemu hladenja. Tako da osim ako netko ne zivi u sterlinim uvjetima mislim da nema pomoci.
|
@Sank - ehej, tek sada sam vidio da si nas spomenuo. Na tvojem mjestu ne bih si komplicirao život, nego lijepo doma pažljivo odvojio staklo (ja to sada čak radim prstima, bez hvataljke) u čistoj sobi i počistio prašinu. Ako se radi o problemu da je mikro-prašina ušla baš u sam ekran (između onog tankog gornjeg sloja i matrice) to se ne čisti jednostavno (mada ima guide i za to na YT, ali to je samo za mahere s debelim živcima, a vidim i da je netko ovdje to izveo). Apple zaprljane matrice ne čisti nego obično odobre novi ekran ako je računalo u jamstvu. Bilo je i slučajeva da je Apple ustvrdio (ne znam koja je granica) da se Mac koristio u "neprikladnim uvjetima" i da jamstvo ne pokriva "environment causes". Nemam iskustva iz prve ruke s tim, nismo još niti jedan slali na zamjenu ekrana radi toga. No, sigurno je da ti Apple nakon jamstva ne bi besplatno sredio problem.
I na našem 27" u KO se na kraju ipak pojavila prljavština, ali trebalo je preko dvije godine. Kod onih koji su pušači ili kod kojih je Mac pozicioniran blizu klime daleko se brže zaprlja. Mi smo na svojem očistili ono što je bilo na staklu, a s onim što se zavuklo u matricu se nismo zezali jer nam u radu ne smeta.
Gjuroo: Lijepo ti je mater rekla. Ja svoju nisam slušo i đava mi uzo par godina života.
smayoo:
john_st: neću nikad zaboravit materinu reakciju iz tamo negdi 2002. kad san igra Diabla. Na stolu kutija od igrice i mater čita i izjavi: "Ostavi se toga đavla i aj u crkvu boga molit"
smayoo: Imam ja takav, ali apsolutno me ne zanima prodaja. Predobar mi je. Još da mi netko kaže da je bio skup... Kad podijelim s godinama i količinom zajebancije, to je najjeftiniji kompjuter ikad.
ecvis17: Pozdrav, zanima me kupnja rabljanih Mac Minija oglas tu »Klikni!«
smayoo: Daj ne brljaj po vikalici, piši u forum pa ćemo vidjeti u čemu je problem
Tony.Sopran: @saint / @smayoo ?
Tony.Sopran: Trebao bih jedan brzi odgovor, problem je ovaj svoj externi HDD sam spojio sa prijateljevim običnim laptopom, do sada sam uvijek prenosio podatke na njega sa svoga Mac-a, međutim sada kad sam spojio na njegov laptop uredno prepozna HDD, ali mi ne daje mogućnost ulaska u njega?!
Renzo: Molim, molim.
radar: fala Renzo
Renzo: Karticu koristim isključivo za AppStore. Korištenje je jednostavno, na šalteru banke uplatiš na AppStoreu trošiš
bumbar: Ja za internet kupovinu imam OTP web karticu ali nije podržana za App Store
radar: RENZO kolika je naknada mjesecna/godisnja za karticu i koliko je to jednostavno za koristenje, dali ju koristis samo za internet placanja
Finn: ne kužim "posebnost" ove kartice... ja za paypal imam deviznu karticu na koju isto tako uplatim love koliko mi treba za neku kupovinu.
bumbar: @renzo. I ta kartica uredno radi za kupovanje u App Stor-u?
Renzo: Ima nas nekoliko na forumu koji koristimo ovo »Klikni!«
john_st: home is where the iPhone syncs ;-)
bumbar: ima li kakvih novosti oko bankovnih kartica (koje nisu kreditne) za app store?
smayoo: Dom je tamo gdje je srce.
campo: svuda pođi kući dođi
yawn pong: Zašto bi se i vraćao ovdje ako odem u Australiju. Jedino za posjet rodbini i to je to.