Napajanje za macmini, ali američansko
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Napajanje za macmini, ali američansko

28.04.2009 | 18:55
Dečki, stigo iz SAD-a macmini za klinčadiju. Jasno, kabel je krivi, ali paše od lampe (ili ti compaq kabel iz Chipoteke po 27 kuna), ali na napajanju piše 110-120 V. Sad me zanima, jel to znači da to napajanje doista prihvaća samo taj napon ili je to samo napisano zato kaj se uređaj prodaje u SAD? Nije li politika Apple da svi njihovi kompovi jedu sav napon i sve frekvencije svijeta? Kak da ustanovim jel ide na 220, osim opitnom metodom koja bi mogla skončati pregaranjem?
Hvala unaprijed,
28.04.2009 | 18:59
Evo, sad sam pogledal na www.apple.com i tam piše da ide od 110-240 V.
Picture_1-e1faa18c31e5dd41bab6205d7fde32fe.png
28.04.2009 | 19:00
Davore, kaj vele mudre knjige, alias service manuali? Ima tam kaj po tom pitanju? Ili negdje drugdje? Logično bi bilo za pretpostaviti da štancaš samo jedno napajanje za cijeli svijet i samo mijenjaš kabel za struju koji ide u zid. no, kak na napajanju piše 110-120V izrijekom to me brine. Mislim, da ide i na 220, valjda bi pisalo, ne?
28.04.2009 | 19:08
U povijesti samo jedan Apple model nije imao univerzalno napajanje. Na mojem Mini napajanju pise 100V-240V. Međutim ako na tvojem specifično piše 110-120V vjerojatno je to točno, ja se ne bih usudio isprobavati. Možda je najsigurnije da u Chipoteci kupiš step-down transformer, provjeri koje snage ti treba, mislim da ćeš proći za manje od 100 kuna.
28.04.2009 | 19:36
Ok, ako je snaga napajanja 110 W, pretpostavljam da je η svega nekih 50 posto? Znači da gledam nekaj od 200 W, red veličine?
28.04.2009 | 20:20
Ako se radi o originalnom Apple napajanju za Mini bilo bi mi jako čudno da su išli raditi posebno downgradeanu seriju samo za USA tržište. Macovi oduvijek (osim onog jednog izuzetka) gutaju 110-240V. Da li si guglao?
28.04.2009 | 20:57
Ma originalni pakung. Gledal sam, na napajanju piše A1188 model, kao i za bilo koje drugo, ali na boku izrijekom piše 110-120 V. Skroz sam zbunjen
28.04.2009 | 21:15
Evo, nađoh odgovor. Stvar izgleda šljaka samo na 110 V. discussions.apple.com/thread.jspa?thread...952265&tstart=30
Koja bedara, to se samo meni može dogodit!
Ok, sad, jel stepdown trafo snage 80 W dovoljan (60 kuna) ili moram ići na 300 W (240 kuna)? Po onom nekom mjerenju potrošnje iz jednog linka iz ovog threada, čini se da je 80W sasma dovoljno?
28.04.2009 | 23:02
Ako ti na napajaču piše da je 110W, ne spajaj to na trafo od 80W da ne bi bilo logorske vatrice pod stolom. Čak i da sam Mini ne vuče toliko (nego možda 75 ili 80W) i opet ti nije pametno, jer se trafo koji radi na 100% svoje nominale jako, jako grije. Bolje uzmi višestruko veći pa će ti dulje živjeti.

Također, ne zaboravi da se trafo uvijek lagano grije, čak i kad je trošilo potpuno isključeno pa je i zato bolje uzeti jači trafo kod kojeg ova primarna struja gubitaka u željezu ima znatno manji termički utjecaj.

Inače, eta od 50% ti je nešto iz automobilistike i strojarstva općenito. Switchani napajač obično ima eta od oko 98%.
28.04.2009 | 23:33
Ovo s napajanjem je zbilja iznenađujuće!

No, bilo je priče da Mac mini ima worldwide garanciju, treba ispitati da li su po uvjetima jamstva dužni zamijeniti napajanje ako to zatražiš!

"...If the product is a Mac mini or is a portable product, meaning that it can operate independently without a power cord, Apple will provide worldwide repair or replacement service..."

Ne znam da li to važi i sada...
29.04.2009 | 10:17
Ok, Davore, recimo da je to tako. Kako bih ja onda ostvario pravo na tu zamjenu? Odem k ovlaštenom prodavaču? Kaj to znači da mogu to napajanje dati tebi pa mi ti daš drugo? Ili da probam u Powercommu? Slutim lagano kiseli osmjeh uz opasku da sam to mogel kod njih kupiti i nebi imal nikakvih problema....
29.04.2009 | 12:56
Đuro, možda i bi ako si ga dobio na poklon, ne buš ga valjda bacil.
Adapter je nov i nekorišten, a oni ga službeno uvijek mogu vratit natrag sa ostalom robom/reklamiranom u garanciji.
Zamoli ih da ti zamijene, još ako imaš račun, ne vidim razlog da to ne naprave.
29.04.2009 | 13:54
Prije kupovine onog step down trafa od 300 kuna ja bi povirio na ebay za zamjensko Mini napajanje koje prima 220V...ili barem provjeriti cijenu novoga.
29.04.2009 | 17:37
Probal sam pitat. Mogu samo kupiti novo napajanje za '700-800 kuna'. Kraj citata. Stepdown trafo je koštal 240 kuna i sve radi, dapače, ovo postam s minijaB)
kaj se more, još je uvijek povoljno, ne?
30.04.2009 | 10:15
Siguran sam da je.
Cestitke na novom Miniju, otkad sam nabavio sebi G4 Mini, sve sumnje su nestale. Cak mi nije ni njegov originalni disk spor.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bip, Ender, IgorD, miomika, tino1, Vanjuška, zvone, Anonimci (394)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO