Mac Mini iz Japana
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini iz Japana

28.10.2023 | 06:10
Evo me poslovno u Japanu i mislim se zamijeniti mog Minija iz 2012. s najslabijim M2 Minijem.

Usteda bi bila oko 160 € + eventualni povrat poreza.

Ima li to smisla s obzirom na razlicitu voltazu u Francuskoj gdje zivim? Ako trebam kupit jos i zasebno napajanje/pretvarac onda to i nije bas smisleno.

Nadalje, jel vrijedi medjunarodna garancija na Minije?
28.10.2023 | 06:49
Nekad je vrijedila, Mini se smatrao prijenosnim računalom. Pretpostavljam da je i danas isto.
Što se napajanja tiče, specifikacije
www.apple.com/mac-mini/specs/
kažu:
Electrical and Operating Requirements
Line voltage: 100–240V AC
Frequency: 50Hz to 60Hz, single phase
Maximum continuous power (M2): 150W

To bi značilo da prihvaća univerzalno napajanje pa ti treba samo drugačiji kabel za napajanje (radi utikača) i vjerojatno će ti valjati onaj kojeg imaš od starog Minija.
28.10.2023 | 10:05
Odavno Apple radi napojne jedinice da mogu da rade bilo gde u svetu - 30+ god mislim.
Tako da je samo problem u tom utikacu, sto je minorno.
28.10.2023 | 10:29
Jel 8 GB RAMa premalo?

200+ € doplate za 16 GB mi se cini zesca pljacka
28.10.2023 | 10:35
Navodno su Macovi sa Apple silicon SOC puno manje gladni RAMa od Intel Macova, ali to ti samo prepričavam što su drugi ovdje pisali. Nemam osobno iskustvo. Na Intel Macu 8 GB nije ni za što ozbiljno raditi. Ovisi, naravno, za što ga kaniš koristiti.
28.10.2023 | 11:16
john_st kaže:
Jel 8 GB RAMa premalo?

200+ € doplate za 16 GB mi se cini zesca pljacka

Posmatraj to sa ove strane - koliko ustedis kupovinom tamo, dodje ti taman te pare za vise memorije.
A kako stoje stvari sa SSD? koji je kapacitet?
Inace 200 eura ili 200 us$ je njihova standardna vrednost doplate za vise mem (8 -> 16 GB), ili vise ssd-a (256 -> 512 GB). I tu se ne moze nista, nazalost.
28.10.2023 | 11:49
smayoo kaže:
Navodno su Macovi sa Apple silicon SOC puno manje gladni RAMa od Intel Macova, ali to ti samo prepričavam što su drugi ovdje pisali. Nemam osobno iskustvo. Na Intel Macu 8 GB nije ni za što ozbiljno raditi. Ovisi, naravno, za što ga kaniš koristiti.

Kako kaže @smayoo, najvažnije je nam je znati koje programe koristiš. Ako će ti to biti uredsko računalo, onda je to sasvim ok. Ja doma imam mini M1 iz 2018 i 8 GB rama i sasvim mi je dovoljno. Mislio sam čak vremenom povećati ram, ako će mi biti potrebno, ali za sada se nije pokazala potreba za tom nadogradnjom.

Pogledaj na ifixit za svoj model, ako ti bude potrebna nadogradnja. Za moj model još uvjek postoji kit za nadogradnju, koji mi sad nije potreban.

eustore.ifixit.com/products/mac-mini-lat...ODQ4OTkyMC40MS4wLjA.
28.10.2023 | 13:50
cariblanco kaže:
Kako kaže @smayoo, najvažnije je nam je znati koje programe koristiš. Ako će ti to biti uredsko računalo, onda je to sasvim ok. Ja doma imam mini M1 iz 2018 i 8 GB rama i sasvim mi je dovoljno. Mislio sam čak vremenom povećati ram, ako će mi biti potrebno, ali za sada se nije pokazala potreba za tom nadogradnjom.

Pogledaj na ifixit za svoj model, ako ti bude potrebna nadogradnja. Za moj model još uvjek postoji kit za nadogradnju, koji mi sad nije potreban.

eustore.ifixit.com/products/mac-mini-lat...ODQ4OTkyMC40MS4wLjA.

Uh, Mini M1 je izasao 2020 godine i nije mu moguce prosirivati memoriju, tako da ako je tvoj iz 2018 godine onda je to Intel Mini i moguce mu je prosiriti RAM.
28.10.2023 | 21:44
U pravu si Riba, moj je intel. Imam laptop s M1, pa sam to pomješao .
28.10.2023 | 21:58
Sve ok, da covjeka na navedemo na krivi put.
29.10.2023 | 10:48
Kupi sa 16GB jer ce ti sluziti godinama, a tih $200 se neces ni sjecati
29.10.2023 | 16:27
Lako tebi pričat s američkom “platom”!
29.10.2023 | 19:44
JOHN kaže:
Lako tebi pričat s američkom “platom”!

Ja da vama kazem koliko zaradjujem, otvorili biste humanitarni thread za mene. Cisto eto da ne umrem od gladi

Stao je posao skroz. Zivi se od ustedjevine i cekaju bolji dani
30.10.2023 | 00:04
Držim fige za preokret!
30.10.2023 | 08:39
drlovric kaže:
Stao je posao skroz. Zivi se od ustedjevine i cekaju bolji dani

Ajde, ajde... Vidio si ti i gore
30.10.2023 | 14:40
john_st kaže:
Evo me poslovno u Japanu i mislim se zamijeniti mog Minija iz 2012. s najslabijim M2 Minijem.

Usteda bi bila oko 160 € + eventualni povrat poreza.

Ima li to smisla s obzirom na razlicitu voltazu u Francuskoj gdje zivim? Ako trebam kupit jos i zasebno napajanje/pretvarac onda to i nije bas smisleno.

Nadalje, jel vrijedi medjunarodna garancija na Minije?

Mislim da nemas puno racunice kupovati tamo jer ako sutra Apple objavi M3 mac mini, oda ces i u europi dvojku uzeti za te novce...

ja imam M1 8gb/256gb i za kucno surfanje/uporabu je predobar, zena montira videe za svoj kanal na YT bez problema,ali tu je malo problem sa prostorom koji smo rjesiili vanjskim diskom sto je ok, ali malo neprakticno jer se stalno otpaja disk sa usba ... u slobodno vrijeme se Cities:Skylines veselo vrti u full hd...

da sad kupujem sa ovim iskustvima, uzeo bi 16/512 kombinaciju i ta bi vjerojanto radia iducih 15godina, osim ako ju ne sprzi neki strijni udar

strujni kabel je isti kao na miniju 2012... ako ti zatreba
30.10.2023 | 15:01
smayoo kaže:

Ajde, ajde... Vidio si ti i gore

Bas tako, nije bogat ko puno ima, vec kome malo treba
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 36 minuta
  • Bertone: Gdje? Ja vidim samo stari nedostupni M2 za 799
  • stefanjos: 799
  • stefanjos: a evo ih
  • stefanjos: dobro sto ovaj istyle ceka sa ponudom...
  • Zdravac: na Apple Mađarska su cijene kao u DE, a može se odabrati HR tipkovnica
  • m@xym: Naravno, sve to ne vrijedi za naše tržište jer kod nas vrijede neka druga pravila.... Kod nas je Air sa 8 GB 200 € skuplji of Air-a sa 16 GB u Njemačkoj.
  • m@xym: Zašto bi inače Apple davao "besplatan" i tihi upgrade za baš sve strojeve iz game (Studio čak počinje sa 32 GB RAM-a i M2 MAX procesorom!!!)
  • m@xym: S obzirom da nitko ne daje nešto što ne mora, postavlja se pitanje kako će novi strojevi raditi sa 16 GB RAM-a i uključenim AI dijelom OS-a.... Možda su 32 GB upravo postala ono što je bilo 16 GB na starim strojevima...
  • Yonkis: Mora biti 16GB da bi korisnici imali UX za AI, sve manje od toga ne zadovoljava. Sami su si "jamu" iskopali, baš mi ih je žao :)
  • m@xym: Još samo da shvate da umjesto 256 GB trebaju staviti 1 TB SSD... za istu cijenu... :o)
  • m@xym: Ne samo Air-ovi, nego i svi ostali... Očito je Apple AI veliki potrošač memorije.
  • Piko: Ne znam da li je itko uočio ... Ali svi Airovi dolaze po defaultu sa 16 GB RAM-a .... a cijena ista kao i prije za 8 :)
  • dpasaric: Evo i MacBook Pro M4...
  • mbp2009: nece ni biti jos
  • stefanjos: na istyleeu i dalje nema cijena....
  • dpasaric: Eto osvrt na Mac mini M4 na naslovnici...
  • kupus: Evo, otvorit ću temu pa da ne pisemo ovdje
  • kupus: Hvala Bertone
  • Bertone: *ništ
  • Bertone: @kupus, pa nije to nišz novo oko audio izlaza s prednje strane, HDMI će otpeljati zvuk u monitor, a večina današnjih monitora ima audio out priključak.
  • stefanjos: mea culpa
  • stefanjos: kupus, sada kuzim sto si mislio. mislio sam na ovu ogavnu naslovnicu koju su stavili ovi lol
  • imar: Imam osjećaj da će se ovaj novi Mac Mini prodavati ko' vruće kifle.. :D
  • dpasaric: Top model Mac minija = 4.700 € hahahahahah
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Evo novi Mini je vani!
  • MoschuS: DE Store ima cijene 699, 929, 1159 i 1649 za Pro
  • MoschuS: Bas i ja gledam taj 3.5mm jack i pitam se zasto je naprijed!?
  • kupus: Minusi : ista cijena storage upgradea, headphone jack s prednje strane? Kako misle spojiti zvucnike na to?
  • kupus: Plusevi : 3 monitora, gigabit ethernet kao standard, ista početna cijena, 16gb ram
  • kupus: Legit je :) Jonny Ive je već dugo na aparatima, navodno i na lifesupportu otkad je vidio novi iMac :)
  • MoschuS: Evo i Minija ;)
  • kupus: Nije ni studio baš proprcionalan, ako ćemo tako
  • kupus: Vidi ove screenshotove, ne njihov render. Meni izgleda poprilično legit, a to i potvrđuje činjenica da su navedene screenshote i maknuli s weba
  • stefanjos: stvarno mislis da ce tako bez proporcionalno sranje izaci iz applea? doslovno se vidi da je fake
  • kupus: mini leakan, bar s prednje strane [link]
  • Piko: ma što se mene tiće ne mora imati slova gore .... ali mi treba svjetlo da nađem pepeljaru i upaljač :)
  • Yonkis: @piko očekuje se da je tipkanje na slijepo defaultno za usera.
  • Piko: magična tipkovnica još uvijek nema pozadinsko svjetlo .... ;-(
  • dpasaric: Evo novi iMac M4. Ništa zanimljivo nema, samo novi procesor i više memorije u osnovnoj konfiguraciji.
  • drlovric: Isto kao nedostatak hrvatskih titlova na Apple TV. A pokrili bi trziste 4-5 drzava sa tom malom modifikacijom slovenskih. Al ne moraju, pa sto bi :)
  • miomika: ma gle...ako mogu kotolirati sve te feture putem DNS-a po svakoj državi, zašto to onda uopće daju u EU. I zašto nema nigdje JASNO napisano. "Call record ne radi u cijeloj EU", točno se sojeća ono.....osveta za USB-C. ma Idiotizam na najjače..a tek one pizdarije da Aple One nije dostupan u .hr, ali je u Sloveniji....ma...sve više i više mi se sve to jako gadi
  • drlovric: Zao mi je samo ljudi koji su potrcali da kupe nove mobitele radi inteligencije. To ije bio bas inteligentan potez :D
  • drlovric: Sveje to jos uvijek poluproizvod, i zvanicno u Beta fazi. Imam osjecaj da ce se to taman popeglati dok dodje na EU trziste. Tako da, ne bih se ja tu nist aisjecao zakinutim ni nervirao :)
  • miomika: u banani....ko da smo u zimbabwe--u...mislim, ovo nadjebavanje EU-USA, preregulirana EU, oni stave update, koji niti jedan od fetaure-a ne radi. Da bi radilo, trebalo bi jailbreakat uređaj. Koja je poruka poslana ovime?
  • Zdravac: Do travnja 2025. ce proraditi i u EU
  • miomika: ja sam sad na drugom telefonu stavio svoj stari US AppleID i proradio je Call record i na čekanju sam s AI. pokušat ću s glupim trikom, ali mi je stvar preglupa.......
  • drlovric: Nakon pola sata aktivirali su mi AI. Siri animacija je prekrasna i moram priznati da je malo manje tupava. Neke stvari su iznenadjujuce dobre (za Siri). Ali nije to jos Google Assistant razina.
  • miomika: RU=EU :)
  • miomika: Ne radi niti RSC, niti previev summarize..MA NIŠTA!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, m@xym, MacSlavko, pontmax1, robee, Anonimci (1039)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO