19.12.2022 | 01:47
Zadnjih par dana se igram s intenzivnim testiranjem svih strojeva.
1. 13" Macbook Pro (2011 i7)
- došao s 2x4GB i 500GB HDD
- stavljeno 2x 8GB RAM-a i 500 GB SSD
- iako je baterija stara i veli da je za promjenu, i dalje dosta drži.
- trackpad je mušičav, u nekim trenucima radi savršeno (cijela lijeva polovica je savršena), u nekim trenucima kursor zapinje kad se povlači po desnoj strani. Čini mi se da postaje mušičav kad se stroj malo zagrije.
- Naručio rezervni trackpad, ali naravno da nemam šarafciger s trokutastom glavom da maknem bateriju...tako da će zamjena pričekati. Možda nije ni problem u trackpadu. Trebam provjeriti konektor i je li sve zategnuto kako treba.
Radi zadovoljavajuće na Montereyu koristeći OpenCore Legacy Patcher
Nakon par dana sam ipak prebacio na Big Sur gdje mi se ipak čini da radi malo komotnije.
2. Mac Mini (2011 i5)
- došao s 2 HDD-a (500GB i 2TB) i 2x2 GB RAM-a
- HDD zamijenjen za 500GB SSD i stavljeno 2x8 GB RAM-a
Radi ok na Montereyu, nakon što je MBP isproban na Big Sur, stavio sam i Minija. Radi super.
3. Mac Mini (2012 i5)
- došao s 500 GB HDD-om i 8 GB RAM-a
- dodano još 8GB i HDD zamijenjen 240 GB SSD-om
Prvi put sam mijenjao disk na single disk Miniju i potrgao sam se da ispravno uglavim SSD unutra. Naravno, kad sam ga napokon uglavio misleći da je to to, metalni shield s antenom nisam mogao ušarafiti na disk. Kod prvog Minija sam imao sreće da je samo gornji disk trebalo zamijeniti i to je riješeno u par sekundi. Ovo je ipak kompliciranije
Naravno, nemam potreban alat da izvučem ploču iz kućišta i to složim kak spada, tako da se sad čeka da stigne komplet za ugradnju drugog diska i onda ću u njega ubaciti neki od ovih 500 GB diskova koji su viška.
Također radi ok na Montereyu, prebačen na Big Sur.
4. 11" Macbook Air 2015
- 4GB RAM i 128GB SSD
- neplanirana kupnja...oduvijek sam htio 11" Air, ali nikako nisam mogao naći kombinaciju s 8GB RAM-a, a da je normalne cijene i u prihvatljivom stanju.
- malo me ohrabrilo kako stariji strojevi rade i naletio sam na ovaj s 4GB sa super cijenom u stanju novog, pa rekoh ajde.
- u dolasku je 256 GB SSD i nova baterija i mislim da će nakon zamjene ostati kod mene i biti dalje korišten po putu.
Monterey radi...okej, ali osjeti se manjak RAM-a. Prebačen na Big Sur i sad radi i više nego dobro.
Isplati se napraviti kalibraciju ekrana na laptopima, jer imaju defaultno hladne boje. Nakon tretmana Spyderom X, oba izgledaju savršeno.
--------------------
Višak:
DDR3L RAM
2x2 GB
2x4 GB
1x 8GB
HDD
2x 500GB HDD (tek ih trebam testirati da vidim jesu li skroz ok)
Ako nekog zanima nešto od ovog, nek se javi.