15.06.2022 | 04:55
dpongra22 kaže:
Pozdrav, ima li netko direktnog iskustva sa korištenjem 27" monitora na Mac mini M1, naime zanima me nekoliko stvari, unaprijed hvala na odgovorima.
1. Da li je sve "presitno" na 4K rezoluciji za svakodnevni rad?
2. Da li je slika mutna ukoliko se odlučim za FHD monitor od 27"?
3. Ima li još uvijek problema sa HDMI konekcijom kao kod Intel Mac minija
(roza ekran)
4. Ima li nešto posebno na što trebam obratiti pažnju prilikom kupnje monitora?
Direktnih iskustava nemam (nažalost) još sa M1 platformom na vanjskim monitorima.
1. 4K rezolucija na "ne-Apple" ekranu za svakodnevni rad nema previše smisla - ako nisi 4K "content creator". Teško da ćeš u 27" konzumirati neki 4K sadržaj koji ne možeš na "kućnom TV-u" u puno većoj dijagonali.
2. Slika ne bi smjela ni trebala biti mutna no to će ovisiti i o "načinu spajanja". Ja bih svakako izbjegao HDMI zbog pitanja iz točke 3 i činjenice da se radi o monitoru, a ne TV-u. Također, obzirom da se radi o 27" FHD rezolucija je tu malo "premala" za ugodan svakodnevni rad. Ja bih išao na QHD (2K) model monitora koji će imati i odgovarajući USB-C ulaz i kvalitetniji ekran u odnosu na FHD monitor.
3. Problem s HDMI konekcijom? Ne znam, 3 M1 prijenosnika nisam spajao na vanjski monitor, a sa minijem se još nisam sreo. Iskreno, HDMI bi izbjegao za spajanje bilo čega osim TV-a.
4. Rezolucija, priključci (USB-C) i ovisno o namjeni "dubina" boje / sRGB/P3.