21.04.2022 | 11:47
Pozdrav jabučari!
Odnedavno sam napravio skok sa c2d MBP na M1 Mac mini i za sada sam oduševljen performansama, nebo i zemlja! Imam model od 8GB ram-a i ponekad vidim swap ali ništa strašno, koliko sam ga za sada testirao kod nekog multitaska ide do 200-300 mb ali izgleda da su popravili stvari kroz nedavne updateove? Nisam još isprobao teže aplikacije poput Photoshopa i slično.
Ali pošto sam uzeo base model sa 256 gb pohrane naravno da bih ju proširio, spojio bih vanjski NVMe kroz Thunderbolt s time da imam dvojbu;
- Spojiti vanjski disk samo za pohranu datoteka i pokretanje aplikacija s njega
- Spojiti vanjski disk i koristiti ga kao primarni disk, pokretati s njega i sustav i aplikacije
U prvom slučaju bih uzeo jeftiniji vanjski case (OWC Envoy express) koji je dovoljan za pohranu i pokretanje appova dok se sistem vrti sa unutrašnjeg, a u drugom slučaju bih uzeo neko brže kučište da sustav lakše diše (OWC ide samo do 1500-600 MB/s, vjerojatno slabiji kontroler). Kakve su performanse sa swapanjem na vanjskom disku? Jer kada bih dizao sustav sa vanjskog koristio bih ga kao peri-deri disk bez brige koliko će mi trajati s time da znam da je M1 super složen i da zbog toga ide sve kao podmazano
Ako stvar ne bi funkcionirala kao sad možda mi je pametnije uštediti nešto novca pa pustiti SoC da odrađuje svoje a vanjski koristiti samo kao storage? Tnx in advance i slobodno pišite iskustva i preporuke koji disk uzeti