06.04.2022 | 13:44
diplodocusIII kaže:
U vezi nekih sumnji, postaviti ću par pitanja, pa vas molim da mi pomognete…
Sada radim na iMacu 21 iz 2011. koji ima Thunderbolt s FireWire 800 adapterom. Kupio sam Thunderbolt 3 adapter na eBayu i spojiti ću ga na Thunderbolt 4 priključak na novom Macstudiu. Nadam se da će to raditi jer imam staru Canon HV40 kameru s kojom još uvijek snimam.
Još uvijek imam vanjski HDD od WesternDigital s 12TB na kojemu mi je Final Cut Express 4 zajedno s 174 kasete od 60 minuta snimljenog video materijala starog više od 23 godine. Sada kada dođem na Macstudio moram se prebaciti na Final Cut Pro X kojega sam prije kupio. Da li da i dalje koristim stari vanjski FireWire HDD od WesternDigitala ili da kupim novi USB 3.1 vanjski disk i koji?
Gdje da kupim Thunderbolt 4 kablove koji idu od Macstudio do budućeg vanjskog HDD i kablove koji idu od prednje strane Macstudio USB-C do USB A miša?
Gdje da kupim HDMI kabel koji ide od Macstudia do novonabavljenog monitora?
Jesam li te dobro razumio: imaš iMac-a, u TB uključen TB-to-FW800, na njega WD i kameru?
Disk - ja bi definitivno novi, plus backup. Najbrže neko TB kućište, najjeftinije neko USB kućište, možda čak neki NAS (ali tu gubiš PUNO na brzini). NAS je više koristan kao backup. HDD Toshiba ili HGST.
Kablovi ne moraju bit TB - ako ti je periferija usb, dovoljan ti je USB to USB-C kabel. Možda je zgodno riješenje neki USB-C ili Thunderbolt HUB?