"Reanimacija" vanjskog diska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"Reanimacija" vanjskog diska

• iMo
  • Korisnik
  • 19
07.02.2022 | 10:20
Dobar dan svima!

Ako netko ima malo vremena, znanja i iskustva, molim za savjet i/ili uputu kako najjeftinije, najlakše i najsigurnije doći do podataka na disku s donje fotografije? ...

Disk je bio u vanjskom kućištu i napajanje kućišta je pregorjelo.

220204_HDD_Seagate_320GB_01_w.jpg
07.02.2022 | 11:01
Evo za 40tak kuna:
www.h2-shop.com/TRN-C176-AL
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
07.02.2022 | 11:30
... Hvala!

A napajanje? ... Ide preko drugog USB priključka? ...
07.02.2022 | 11:44
Napajanje ti ide preko oba USB-a, podaci samo preko jednog.
U pravilu bi 5V struje (jedan USB 2.0) trebalo biti dovoljno da HDD radi, ali da bi se pokrenuo treba više i zato imaš dva USB-a, zapravo ti je najbitnije što je vrh 2.0 standarda sabirnice ograničen na 500 mA i zato je bolje imati dva USB ulaza za napajanje od jednog (iako neki 2,5" HDD-i rade uredno i na samo jednom USB-u).
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
07.02.2022 | 13:15
... Hvala!
07.02.2022 | 16:23
Uf ne bu to radilo. Ovaj veliki disk traži napajanje i 5 i 12 V (možda to taj adapterčić i može pretvoriti, ali ima jedan drugi problem, guta na 5 V 0,72 A i na 12 V 0,52 A, što bi na 5 V bilo 1,25 A, a svaki USB ulaz može dati 0,5, znači kombinirano 2 ulaza ukupno 1 A. A ova mrcina guta 2. Ako je dobro računalo, ima zaštitu, a ako je loše onda bude USB pregorio.

Treba uzeti nešto sa vanjskim napajanjem.
07.02.2022 | 16:26
Mom vanjskom je isto crklo napajanje (12 V), pretragom po osobnoj hrpi e-otpada, nasao sam dva koja pasu i vrte to...

pogledaj da i ti nemas po doma neki takav
07.02.2022 | 17:04
Dobro kaže dpenava. Za veliki 3.5" HDD treba imati vanjski napajač i SATA-USB adapter koji se napaja s njega, a ne iz USB porta.
NA primjer ovakav:
www.ebay.de/itm/310824149261?hash=item48...y=1&isGTR=1#shId
07.02.2022 | 18:04
Pa samo spoji ovo sto sam linkao na neki jaci USB punjac/napajanje umjesto u USB port, ili u neki powered USB hub sa jacim napajanjem ako ga ima.
07.02.2022 | 18:42
Treba ti 12V. DC-DC pretvarač koji od 5V napravi 12V nije potpuno nemoguć, ali je jbn skupa stvar i sigurno nije konzumna.
07.02.2022 | 18:43
Da, promakla mi je ta "sitnica".

Stojim ispravljen, sto bi angloamerikanci rekli.
07.02.2022 | 19:06
Ma nije to komplicirana elektronika (za ovakve male struje), problem je što je bi ovaj disk na 5 V gutao 2 A, a toliko niti dva USB priključka ne mogu dati.
07.02.2022 | 19:11
Evo tebi jedan palčić up (jer si jedini dobro pogledao sliku) ... a iMo će si moći pomoći ovakvim (ili sličnim) HDD dockom.
07.02.2022 | 19:49
Evala, to je isto rješenje. I jeftinije je od ovog mojeg.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
07.02.2022 | 19:55
... Svima puno hvala na informacijama!

Upit je bio orjentirni, da imam "drugo" mišljenje, jer na kraju će vjerojatno spajanje odraditi netko stručniji od mene. Možda dotična osoba neće imati u vidu opciju s HD Dockom nego nešto kompliciranije pa ću joj ovo predložiti.

To nije slučaj s ovim HDD za koji sam pitao savjet ali me zanima kako bi OS na računalu reagirao ako je i na vanjskom disku neki OS?...
07.02.2022 | 20:00
Nema veze što je na vanjskom disku, jedino Os na računalu treba "znati" pročitati file system na disku.

Disk ze može ubaciti u neko stolno računalo (kantu) i skinuti podatke.
07.02.2022 | 20:36
Uzmi ovo, pa ćeš ga moći koristiti za sto drugih stvari, a prima i 2.5" diskove. Uvijek je dobro imati jedan dock pri ruci.

www.links.hr/hr/docking-station-delock-d...ranja-crni-051619055
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
07.02.2022 | 21:04
... Ako se ne varam to je isti uredjaj kao onaj koji je Bertone pokazao, ali ovaj ima dva utora. Oba docka mogu primiti 2.5 i 3,5" diskove i oba traže da računalo ima minimalno 3.0 USB ulaz. Moram zato prethodno provjeriti (teoretski)kako će dock primiti spajanje na USB-C ulaz (preko USB adaptera, naravno).

Ako bi se odlučili za nabavu, radije bih bio za jeftinju opciju jer nemamo tako puno potrebe za tim - ali povremeno se nadje starih računala s kojih bi trebalo spasiti podatke, a ne mogu se više pokrenuti, ili bi trebalo nešto prekopirati na brži način od floppy disketa. Zato sam i pitao je li velika zapreka doći do nekih mapa ako je na disku OS.
  • ExC
  • Korisnik
  • 2
07.02.2022 | 21:09
Bertone kaže:
Evo tebi jedan palčić up (jer si jedini dobro pogledao sliku) ... a iMo će si moći pomoći ovakvim (ili sličnim) HDD dockom.

Imam takav ali za dva diska.
Unutra je 1 TB WD Black i 1 TB WD blue u 3.5" formatu.
Oba koristim za arhiviranje raznoraznih podataka.
Nadam se da neće biti problema.
Kod mene su cca 2 mjeseca i nemam nikakvih zamjerki.
07.02.2022 | 21:53
Ovaj jeftiniji (moj link) ti služi za tu i tamo spojiti koji 2,5" SDD/HDD ili 3,5" HDD, ovaj sa @dpasaricevog linka je bolja opcija ako ćeš ga koristiti često jer ima mogućnost direktnog kopiranja/kloniranja podataka sa diska na disk i zato je skuplji, ali nije isplativ ako ćeš ga koristiti jednom godišnje.

iMo kaže:
... Zato sam i pitao je li velika zapreka doći do nekih mapa ako je na disku OS.

Ako će biti problem "vidjeti" podatke na disku, dignite bilo koju Linux distribuciju sa USB-a i iz nje dođite do podataka i kopirajte ih.
07.02.2022 | 22:55
Po mom iskustvu, Linux bootan u virtualboxu užasno sporo pristupa USB periferijama tako da je kopiranje sa/na vanjske diskove iz Linux virtualke na Macu - teška patnja...
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
07.02.2022 | 23:39
... Bertone, nemam u vidu kopiranje podataka s vanjskog diska na vanjski disk nego, uglavnom kopiranje svih ili nekih podataka sa starih diskova sa starih ili pokvarenih računala.

Smayoo, hvala na toj informaciji.
08.02.2022 | 00:40
smayoo kaže:
Po mom iskustvu, Linux bootan u virtualboxu užasno sporo pristupa USB periferijama tako da je kopiranje sa/na vanjske diskove iz Linux virtualke na Macu - teška patnja...

Ne znam kako je u virtualboxu na macu ... govorim o Live linuxu kojeg će pokrenuti izravno sa USB-a
  • Daddo
  • Posjetitelj
08.02.2022 | 05:08
iMo kaže:
... Ako se ne varam to je isti uredjaj kao onaj koji je Bertone pokazao, ali ovaj ima dva utora. Oba docka mogu primiti 2.5 i 3,5" diskove i oba traže da računalo ima minimalno 3.0 USB ulaz. Moram zato prethodno provjeriti (teoretski)kako će dock primiti spajanje na USB-C ulaz (preko USB adaptera, naravno).

Ako bi se odlučili za nabavu, radije bih bio za jeftinju opciju jer nemamo tako puno potrebe za tim - ali povremeno se nadje starih računala s kojih bi trebalo spasiti podatke, a ne mogu se više pokrenuti, ili bi trebalo nešto prekopirati na brži način od floppy disketa. Zato sam i pitao je li velika zapreka doći do nekih mapa ako je na disku OS.

Postoje dockovi i sa USB-C priključkom: www.instar-informatika.hr/docking-stanic...c3-cr/53917/product/

Ja osobno imam općenito jako dobra iskustva s ORICO kućištima bez obzira radi li se o 2.5", 3.5", dockovima ili pak kućištima za NVME diskove. Svud mi ih prepoznaje, kome god sam preporučio nabavku istih nije se žalio. Kontroler unutra je pouzdan i "brz" (ok, ovo ovisi o sučelju i disku, ali načelno isporučuje maksimalne brzine za sučelje koje nudi).
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.02.2022 | 01:15
... Daddo, hvala na info vezi alternativnog docka i preporuci za proizvođača.

Ako se pokaže da neće biti problema, radije bih ostao kod verzije s USB kablom jer imam adapter za USB-C ulaz pa su mi otvorene dvije mogućnosti jer ću ga možda trebati spajati s nekim računalom koji ima samo USB 3.0 ulaz
  • Daddo
  • Posjetitelj
09.02.2022 | 05:05
Tvoja lova i tvoj izbor. Meni osobno (kod M1 air strojeva) adapteri USB C na USB A-F se nisu pokazali kao neka sreća kod prijenosa podataka sa USB uređaja za pohranu podataka. Sporo i nepouzdano mi je to bilo.

Nitko ti ne brani da za takvo kućište koje na sebi ima USB C priključak kupiš obični kabel koji s jedne strane je USB C a s druge USB A. Time ćeš bez ikakvih problema zadovoljiti i potrebu za spajanjem na računala sa USB3 ulazom a daleko su veće šanse da ćeš u slučaju da takav kabel izgubiš ili oštetiš pronaći drugi, nego da tražiš USB3 A(M) s jedne a microUSB3 B(M) s druge strane.

Sličica sa "gotovo svim" vrstama USB priključaka ti je tu: cdn.shopify.com/s/files/1/0380/4600/7436...21x.JPG?v=1597542337

Na stranu čak i brzina prijenosa koja kod "starih" diskova nije uvijek sjajna i bajna... pouzdanost je nešto što je ipak bitno. U tom smislu, najbolje je između diska i uređaja imati što je moguće manje "prijelaza" i adaptera, jer je i prijenos u tom slučaju "najsigurniji" odnosno najmanje su šanse da nešto pođe po zlu kod kopiranja/pristupanja podacima.

Naravno, sve su to "vatrogasna" rješenja koja nikad neće zamijeniti stvarno i nužno potrebne procedure izrade sigurnosnih kopija, no "običnom kućnom korisniku" mogu biti dovoljna.
  • Daddo
  • Posjetitelj
09.02.2022 | 05:17
Add. 1 - ovo na fotografiji je SATA2 disk još sa jumperima. Starost toga je 10+ godina... što god imao na tom disku ako ti je bitno što prije prebaci nekamo drugamo na novi. Ako je došlo do nekog strujnog udara skroz je lako moguće da ti navedeni disk bude neispravan, odnosno podaci s njega nečitljivi.
Add 2. - za vikend prekopam među svojim hardwareom, mislim da ću naći adapter USB na SATA/IDE s vlastitim napajanjem "cigla na žici" koji sam davno davno koristio za spajanje kojekakvih 2.5 i 3.5 diskova. Trebao bi biti ispravan. Ukoliko želiš, ustupim ti ga da obaviš spašavanje podataka (ili ti isto obavim ja ako nemaš gdje to pospojiti /podaci gore nisu osjetljivi/neće raditi na tvojim strojevima obzirom na starost i to je moguće, mada malo vjerojatno.). Naravno, bez naknade. To ti pošaljem PM kad (i ako) pronađem ovo doma: www.protis.hr/products/details/eksterni-...ta-sata-usb-30/65410
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.02.2022 | 22:28
Daddo kaže:
Tvoja lova i tvoj izbor. Meni osobno (kod M1 air strojeva) adapteri USB C na USB A-F se nisu pokazali kao neka sreća kod prijenosa podataka sa USB uređaja za pohranu podataka. Sporo i nepouzdano mi je to bilo.

Nitko ti ne brani da za takvo kućište koje na sebi ima USB C priključak kupiš obični kabel koji s jedne strane je USB C a s druge USB A. Time ćeš bez ikakvih problema zadovoljiti i potrebu za spajanjem na računala sa USB3 ulazom a daleko su veće šanse da ćeš u slučaju da takav kabel izgubiš ili oštetiš pronaći drugi, nego da tražiš USB3 A(M) s jedne a microUSB3 B(M) s druge strane.

Sličica sa "gotovo svim" vrstama USB priključaka ti je tu: cdn.shopify.com/s/files/1/0380/4600/7436...21x.JPG?v=1597542337

Na stranu čak i brzina prijenosa koja kod "starih" diskova nije uvijek sjajna i bajna... pouzdanost je nešto što je ipak bitno. U tom smislu, najbolje je između diska i uređaja imati što je moguće manje "prijelaza" i adaptera, jer je i prijenos u tom slučaju "najsigurniji" odnosno najmanje su šanse da nešto pođe po zlu kod kopiranja/pristupanja podacima.

Naravno, sve su to "vatrogasna" rješenja koja nikad neće zamijeniti stvarno i nužno potrebne procedure izrade sigurnosnih kopija, no "običnom kućnom korisniku" mogu biti dovoljna.

... Daddo, hvala Ti na dodatnim objašnjenjima. Sigurno da ću imati u vidu i to što si sada napisao ali opet će konačnu odluku donijeti netko drugi. Moje je prikupiti potrebne informacije da vidimo raspoložive mogućnosti.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.02.2022 | 22:36
Daddo kaže:
Add. 1 - ovo na fotografiji je SATA2 disk još sa jumperima. Starost toga je 10+ godina... što god imao na tom disku ako ti je bitno što prije prebaci nekamo drugamo na novi. Ako je došlo do nekog strujnog udara skroz je lako moguće da ti navedeni disk bude neispravan, odnosno podaci s njega nečitljivi.
Add 2. - za vikend prekopam među svojim hardwareom, mislim da ću naći adapter USB na SATA/IDE s vlastitim napajanjem "cigla na žici" koji sam davno davno koristio za spajanje kojekakvih 2.5 i 3.5 diskova. Trebao bi biti ispravan. Ukoliko želiš, ustupim ti ga da obaviš spašavanje podataka (ili ti isto obavim ja ako nemaš gdje to pospojiti /podaci gore nisu osjetljivi/neće raditi na tvojim strojevima obzirom na starost i to je moguće, mada malo vjerojatno.). Naravno, bez naknade. To ti pošaljem PM kad (i ako) pronađem ovo doma: www.protis.hr/products/details/eksterni-...ta-sata-usb-30/65410

... Da, postoji mogućnost da je sve propalo što je bilo na njemu. Upravo zato ne bi bilo pametno puno uložiti u neki dock (osim za naknadne potrebe) već po mogućnosti nešto privremeno posuditi.

Posudba adaptera bila bi od velike pomoći, ako ga nađeš, ali budući da je disk i sadržaj od firme, spajanje i kopiranje vjerojatno će odraditi naš informatičar kada stigne. No moram još vidjeti imali on taj adapter ga ne bih nepotrebno posuđivao. Ako mi možeš poslati sliku ili drugu neku poveznicu, molim te za to, jer mi ova koju si poslao ne radi.
  • Daddo
  • Posjetitelj
09.02.2022 | 23:39
Evo recenzije komada hardvera koji sam iskopao kod sebe i obrisao prašinu (testirao, ispravno je): www.techpowerup.com/153704/scythe-kama-c...with-usb-3-0-support

Kontakt poslao u privatnoj poruci, ako trebaš. Meni nije trebao zadnjih bar 6-8 godina....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 35 minuta
  • Bertone: Gdje? Ja vidim samo stari nedostupni M2 za 799
  • stefanjos: 799
  • stefanjos: a evo ih
  • stefanjos: dobro sto ovaj istyle ceka sa ponudom...
  • Zdravac: na Apple Mađarska su cijene kao u DE, a može se odabrati HR tipkovnica
  • m@xym: Naravno, sve to ne vrijedi za naše tržište jer kod nas vrijede neka druga pravila.... Kod nas je Air sa 8 GB 200 € skuplji of Air-a sa 16 GB u Njemačkoj.
  • m@xym: Zašto bi inače Apple davao "besplatan" i tihi upgrade za baš sve strojeve iz game (Studio čak počinje sa 32 GB RAM-a i M2 MAX procesorom!!!)
  • m@xym: S obzirom da nitko ne daje nešto što ne mora, postavlja se pitanje kako će novi strojevi raditi sa 16 GB RAM-a i uključenim AI dijelom OS-a.... Možda su 32 GB upravo postala ono što je bilo 16 GB na starim strojevima...
  • Yonkis: Mora biti 16GB da bi korisnici imali UX za AI, sve manje od toga ne zadovoljava. Sami su si "jamu" iskopali, baš mi ih je žao :)
  • m@xym: Još samo da shvate da umjesto 256 GB trebaju staviti 1 TB SSD... za istu cijenu... :o)
  • m@xym: Ne samo Air-ovi, nego i svi ostali... Očito je Apple AI veliki potrošač memorije.
  • Piko: Ne znam da li je itko uočio ... Ali svi Airovi dolaze po defaultu sa 16 GB RAM-a .... a cijena ista kao i prije za 8 :)
  • dpasaric: Evo i MacBook Pro M4...
  • mbp2009: nece ni biti jos
  • stefanjos: na istyleeu i dalje nema cijena....
  • dpasaric: Eto osvrt na Mac mini M4 na naslovnici...
  • kupus: Evo, otvorit ću temu pa da ne pisemo ovdje
  • kupus: Hvala Bertone
  • Bertone: *ništ
  • Bertone: @kupus, pa nije to nišz novo oko audio izlaza s prednje strane, HDMI će otpeljati zvuk u monitor, a večina današnjih monitora ima audio out priključak.
  • stefanjos: mea culpa
  • stefanjos: kupus, sada kuzim sto si mislio. mislio sam na ovu ogavnu naslovnicu koju su stavili ovi lol
  • imar: Imam osjećaj da će se ovaj novi Mac Mini prodavati ko' vruće kifle.. :D
  • dpasaric: Top model Mac minija = 4.700 € hahahahahah
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Evo novi Mini je vani!
  • MoschuS: DE Store ima cijene 699, 929, 1159 i 1649 za Pro
  • MoschuS: Bas i ja gledam taj 3.5mm jack i pitam se zasto je naprijed!?
  • kupus: Minusi : ista cijena storage upgradea, headphone jack s prednje strane? Kako misle spojiti zvucnike na to?
  • kupus: Plusevi : 3 monitora, gigabit ethernet kao standard, ista početna cijena, 16gb ram
  • kupus: Legit je :) Jonny Ive je već dugo na aparatima, navodno i na lifesupportu otkad je vidio novi iMac :)
  • MoschuS: Evo i Minija ;)
  • kupus: Nije ni studio baš proprcionalan, ako ćemo tako
  • kupus: Vidi ove screenshotove, ne njihov render. Meni izgleda poprilično legit, a to i potvrđuje činjenica da su navedene screenshote i maknuli s weba
  • stefanjos: stvarno mislis da ce tako bez proporcionalno sranje izaci iz applea? doslovno se vidi da je fake
  • kupus: mini leakan, bar s prednje strane [link]
  • Piko: ma što se mene tiće ne mora imati slova gore .... ali mi treba svjetlo da nađem pepeljaru i upaljač :)
  • Yonkis: @piko očekuje se da je tipkanje na slijepo defaultno za usera.
  • Piko: magična tipkovnica još uvijek nema pozadinsko svjetlo .... ;-(
  • dpasaric: Evo novi iMac M4. Ništa zanimljivo nema, samo novi procesor i više memorije u osnovnoj konfiguraciji.
  • drlovric: Isto kao nedostatak hrvatskih titlova na Apple TV. A pokrili bi trziste 4-5 drzava sa tom malom modifikacijom slovenskih. Al ne moraju, pa sto bi :)
  • miomika: ma gle...ako mogu kotolirati sve te feture putem DNS-a po svakoj državi, zašto to onda uopće daju u EU. I zašto nema nigdje JASNO napisano. "Call record ne radi u cijeloj EU", točno se sojeća ono.....osveta za USB-C. ma Idiotizam na najjače..a tek one pizdarije da Aple One nije dostupan u .hr, ali je u Sloveniji....ma...sve više i više mi se sve to jako gadi
  • drlovric: Zao mi je samo ljudi koji su potrcali da kupe nove mobitele radi inteligencije. To ije bio bas inteligentan potez :D
  • drlovric: Sveje to jos uvijek poluproizvod, i zvanicno u Beta fazi. Imam osjecaj da ce se to taman popeglati dok dodje na EU trziste. Tako da, ne bih se ja tu nist aisjecao zakinutim ni nervirao :)
  • miomika: u banani....ko da smo u zimbabwe--u...mislim, ovo nadjebavanje EU-USA, preregulirana EU, oni stave update, koji niti jedan od fetaure-a ne radi. Da bi radilo, trebalo bi jailbreakat uređaj. Koja je poruka poslana ovime?
  • Zdravac: Do travnja 2025. ce proraditi i u EU
  • miomika: ja sam sad na drugom telefonu stavio svoj stari US AppleID i proradio je Call record i na čekanju sam s AI. pokušat ću s glupim trikom, ali mi je stvar preglupa.......
  • drlovric: Nakon pola sata aktivirali su mi AI. Siri animacija je prekrasna i moram priznati da je malo manje tupava. Neke stvari su iznenadjujuce dobre (za Siri). Ali nije to jos Google Assistant razina.
  • miomika: RU=EU :)
  • miomika: Ne radi niti RSC, niti previev summarize..MA NIŠTA!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Gjuroo, MacSlavko, robee, tino1, Anonimci (433)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO