MacBook Pro izvađen vruć iz torbe
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro izvađen vruć iz torbe


01.09.2019 | 20:09
Pozdrav svima!
Evo da se i ja pridružim temi, kad je Smajo već tako lijepo odgovorio.
Prekjučer sam držao neka predavanja na jendom tečaju, MBP 13 (2017), na projektoru preko adaptera i napravim slijedeće-na kraju predavanja isključim se s projektora, isključim adapter za HDMI, pogasim PowerPoint i sklopim ekran ("stendby") i stavim ga u torbu! Nije tada bio vruć...baš...
I nakon sat vremena, nešto želim pogledati (dok su drugi predavali), otovrim torbu a ono moj MBP vruć kao nikada! Probam ga upaliti neće. I nakon 2-3 minute počnu puhati ventilatori ko ludi i tako oko 5-10 minuta. Kada se ohladio i dalje je puhao dok ja nisam "prisilno" upalio (power) i tada prestali ventilatori i moj MBP 13 radi O.K.
E sad, jučer ponovo predavanje, sve radi OK kao i zadnjih 2-3 godine.
Trebam li nešto poduzeti ili?
Da li je moguće da je naknadno uključio ventilatore jer je torba bila izložena (malo) suncu (kraj prozora)?
01.09.2019 | 21:02
Pa daj sad, molim te, objasni, što nije bilo jasno u opomeni koju sam napisao forcemacu? Njega sam na onaj način opomenuo i tamo mu odgovorio jer sam već napisao odgovor na prvi post pa više nisam mogao razdvojiti thread. I sad ti odmah misliš da je OK dalje postavljati nepovezana pitanja, a autor threada još nije ni vidio odgovor na svoj?

Ventilatori ne pušu ako je komp u sleepu, bez obzira na temperaturu. Mogućnosti su dvije, kako se meni čini:

1) komp ti nije ni otišao u sleep kad si ga poklopio, radi neke softverske kvake vezano za PowerPoint i/ili iskapčanje vanjskog displaya - možda ne smiješ iskopčati vanjski display prije nego quitaš PowerPoint. Kad se radi o Micro$oft govnetu, to je sasvim realna mogućnost. Rekao bih da je ovo vjerojatnija opcija. I da ti je to pravedna kazna za korištenje Micro$oft poluproizvoda na Macu.

2) komp ti jest otišao u sleep kad si ga poklopio, ali, kad si ga stavio u torbu, nešto nisi napravio kako treba pa se on u torbi (malo) otklopio i probudio. Spojio se na wifi i radio uobičajene aktivnosti (provjeravao mail, itd.) i - pregrijao se jer je bio zatvoren u torbi. To se meni jednom dogodilo.
03.09.2019 | 21:17
Nema potrebe za ljutnjom. Ima nas koji po formumima pišemo i čitamo samo i jedino kada nešto trebamo i stoga se ispričavam na lošem odgovoru, krivoj temi i što sve još ne...uglavnom, nije bilo loše namjere.

Što se Microsofta tiče, da je dobar (mislim na Windows i PC laptope) nebi bio na Macu. Jedno vrijeme si me nagovorao da počnem koristiti Mac software (nećeš se sjetiti ali tko zna), pogotovo Keynote. I jesam, koristio sam ga na nekoliko predavanja prve godine (nije teško, čak štoviše lakše je od PP) ali dogodilo se čudo da na važnom kongresu moj MBP 13 nije htio dati sliku na projektor u sali (na svi drugim projektorima tog kongresa je sve bilo u redu ali sam ja bio u toj) što god da sam mu napravio...a nakon toga export u PPT je bio katastrofa i tako sam ga i održao (na PC-u u dvorani, što je za mene bilo ravno porazu).

Kasnije u još nekoliko navrata, kada su predavanja sponzorirana firme su tražile PPT tako da mogu pravdati honorar...a export u PDF ne žele (o tome kako sam u više slučajeva vidio svoja predavanja u tuđim kompjuterima i na drugim kongresima neću pisati, izmeđuostalog zato sami kupio MBP) i eto ti vraga, piši u PowerPoint!

Što se tiče Excela on mi je neophodan (Numbers ne zadovoljava a i pitanje exoprta datoteka koje dijelim s firmom je komplicirano), Pages ne koristim jer imam Word koji dobijem s ostatkom officea. Nije MS office kriv premda nije baš predobro adaptiran za OSX.
Kada predajem studentima, korsitim Keynote.

No, sve to sada nije bitno, moj MBP 13 je moj najbolji prijatelj koji me do subote nikada nije izdao (i ono s onim projektorom na kongresu). Baterija traje nekoliko puta više nego što mi treba trajati kada predajem. Čak štoviše, uglavnom ne nosim punjač na predavanja. Samo adapter i slider.

Sigurno sam ga stavio u sleep mode tek nakon što sam izašao iz MS PP i odvojio HDMI. Tek tada poklopio. MPB je bio na polici uz prozor i tijekom predavanja (takva sala ovog puta) pokraj njega torba. Samo sam ga stavio u torbu i zatvorio ju. Nisam ga nigdje nosio, tu je bio tijekom pauze i tijekom ostalih 2-3 predavanja...
Tek nakon toga, kada sam išao pogledati i ispraviti sutrašnje predavanje otvorim torbu a on vruć da ga jedva možeš držati. Nije puhao ventilator odmah. Otvorim ekran a ono ništa. Držim power i tek tada počne luđački puhati. I kada je puhao već sigurno 5-10 minuita i kada je zrak koji ispuhuje bio hladan (on je na dnu još bio malo topal) ponovo stisnem i držim power nekoliko sekundi...i tek tada prestanu puhati ventilatori i dobijem normalnu sliku. Potrošio je za to vrijeme oko 30% baterije, možda malo manje.

Eto. Još se jednom ispričavam na krivo napisanoj poruci, temi, threadu ili što god još...
03.09.2019 | 21:52
Mac ili nije otišao u sleep, ili se probudio u torbi jer se otklopio. Ili ga je možda probudio daljinac za upravljanje slajdovima (ako je ostao uključen)? Nema treće mogućnosti.

Ako se ponovi, pokreni Activity monitor i pogledaj pod CPU ima li neki proces koji guta jako puno.
03.09.2019 | 21:56
dogodilo se čudo da na važnom kongresu moj MBP 13 nije htio dati sliku na projektor u sali


Radilo se o VGA projektoru? Ili HDMI? Sa starim kramama od VGA projektora zna se dogoditi da Mac krivo skuži koje su podržane rezolucije pa pomogne ručno postaviti nižu rezoluciju za eksterni prikaz. Ja sam jednom naletio na neki šit koji nije mogao progutati više od 800x600 ??! I to ne tako davno, prije jedno 3-4 godine možda.
04.09.2019 | 12:22
BT miš može upaliti komp ako je zaklopljen i u torbi.
04.09.2019 | 12:25
Ja sam na svom MBP aktivirao hibernaciju na disk kad se odabere Sleep i to mi se cini najbolje rjesenje. MBP se bas ugasi, ne radi nista, a treba mu vrlo kratko da se ponovno pokrene iz tog sleepa i moze ga se pokrenuti jedino pritiskom na Power gumb
06.09.2019 | 12:07
Radilo se o HDMI projektoru. No na desku je bila neka HDMI "kutija" s 4 ulaza pa si mogao priključiti svoj laptop na HDMI preko toga, a sam projektor nisi mogao ni dohvatiti (velika sala u hotelu, projektor ugrađen ne sjećam se više gdje, a ulazi su kao što sam napisao na desku zajedno s njihovim službenim (hotelskim) laptopom...)
06.09.2019 | 12:16
Vjerujem da tu mnogi imaju problema dobiti sliku sa svog laptopa, a ne samo ti s Macom.
06.09.2019 | 13:10
Meni se također dogodilo da sam izvukao MBP 13 (2014) iz torbe vruceg. Na poslu i doma imam 27'' monitore na koje se spajam preko HDMI. Mac bude spojen na napajanje tako da radim s poklopljenim ekranom. Procedura odspajanja mi je: (i) podizanje ekrana, (ii) odspajanje HDMI, (iii) odspajanje Magsafe, (iv) spustanje ekrana. Nakon sto mi se ovo dogodilo zakljucio sam da nakon ovakvog rada i ovakvog odspajanja racunalo ponovnim zaklapanjem ekrana ne ulazi uvijek u sleep mode. Naime, ponovnim dizanjem ekrana nije mi se nudio login dijalog vec ekran kojeg sam imao po zavrsetku rada. OS je Mojave. Prije ove verzije OS-a ovaj problem nisam primjetio.
06.09.2019 | 13:12
svemir kaže:
Nema potrebe za ljutnjom. Ima nas koji po formumima pišemo i čitamo samo i jedino kada nešto trebamo i stoga se ispričavam na lošem odgovoru, krivoj temi i što sve još ne...uglavnom, nije bilo loše namjere.


Ne ljuti se smayoo, samo mu nije jasno zašto si napravio istu grešku kao i osoba prije tebe, iako si, pročitavši odgovore u temi, mogao jasno shvatiti da se to ne radi (jer je i njega smayoo upozorio).

Da malo karikiram, ovo tvoje objašnjenje je otprilike kao da se voziš cestom, i vidiš ispred sebe da je policajac zaustavio lika koji je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, i onda i ti isto prođeš kroz crveno, a kad te policajac zaustavi i pita zašto si to napravio, ti mu odgovoriš:"Pa eto, ne vozim baš često pa ne znam da treba stati na crveno svjetlo na semaforu, a žuri mi se pa sam zato prošao kroz crveno. I zašto se sad toliko ljutite zbog toga?"

Kasnije u još nekoliko navrata, kada su predavanja sponzorirana firme su tražile PPT tako da mogu pravdati honorar...a export u PDF ne žele (o tome kako sam u više slučajeva vidio svoja predavanja u tuđim kompjuterima i na drugim kongresima neću pisati


Organizator kongresa bi trebao biti svjestan da su PowerPoint prezentacije autorsko djelo njihovih vlasnika, i trebao bi od domaćina kongresa (ili eventualno vanjske firme angažirane za potrebe kongresa) tražiti pismenu potvrdu da niti jedna prezentacija koje bude pokrenuta sa njihovih računala neće biti neovlašteno kopirana (tj. ukradena).
Na žalost, kod nas čak i neki organizatori pokušavaju neovlašteno doći u posjed prezentacija koje održavaju sudionici na kongresima koje oni organiziraju. Takve osobe ljubazno zamolim da prezentaciju zatraže od njihovih vlasnika, jer ja nisam ovlašten za kopiranje tuđih prezentacija, i po završetku kongresa sve prezentacije brišem sa kompjutera firme u kojoj radim.

Inače, PDF baš i nije format predviđen za držanje prezentacija (mada ga neki ipak koriste za tu svrhu).

Radilo se o HDMI projektoru. No na desku je bila neka HDMI "kutija" s 4 ulaza pa si mogao priključiti svoj laptop na HDMI preko toga, a sam projektor nisi mogao ni dohvatiti (velika sala u hotelu, projektor ugrađen ne sjećam se više gdje, a ulazi su kao što sam napisao na desku zajedno s njihovim službenim (hotelskim) laptopom...)


Ta HDMI "kutija" ja ustvari HDMI switcher, koji omogućava slanje do četiri različita HDMI izlaza na jedan ulaz (koji je spojen na projektor). Takva oprema je zgodna stvar, ali zna praviti probleme kada se radi o rezolucijama i frekvencijama koje su izvan nekog standarda koje ta oprema podržava.

Recimo, u firmi gdje ja radim, imamo nešto slično, s tim da se laptop korisnika može spojiti na 'kutijicu' preko VGA, HDMI, DVI ili DisplayPort-a, a zatim se video signal konvertira i prenosi putem ethernet kabela do projektora u kojemu se opet pretvara u video signal ulazi u projektor preko HDMI priključka (između svega toga je još jedan komad hardvera, ali nećemo sad u detalje).
Jedini slučajevi kod kojih smo imali problem, su bili onda kada su nam dolazili ljudi sa Apple kompjuterima, pogotovo novije generacije sa Retina rezolucijama, i sa novijim ultrabook-ovima sa mini verzijama konektora.
Točan uzrok problema na znam, ali stvar je najvjerojatnije u različitim frekvencijama koje koristi Apple (ili adapteri za konverziju različitih vrsta priključaka, u slučaju ultrabook-ova).

U ovakvim slučajevima, jedino rješenje je Video Scaler, tj. uređaj koji može pretvoriti bilo koju rezoluciju u bilo koju drugu, a to košta i to uglavnom imaju samo firme specijalizirane za izvođenje kongresa.

smayoo kaže:
Vjerujem da tu mnogi imaju problema dobiti sliku sa svog laptopa, a ne samo ti s Macom.


Iako jesam imao osobnih iskustava koji kažu da se znaju dogoditi problemi, ne bih se složio sa ovom tvrdnjom, jer u pravilu, tj. u većini slučajeva, HDMI switcheri (i HDMI splitter-i u slučaju kad jedan ulaz treba podijeliti na više izlaza) rade bez problema.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
 • JOHN: ihorvat, hvala na ponudi ali tražim nešto do max 1600-1700kn
 • Soffoklo: Why everyone is copying AirPods - [link]
 • ihorvat: Bit će ok cijena ak si iz ZG. 2500 bez slušalica :)
 • JOHN: Generalno tražim rabljeni zbog financija. Za prvi mobitel djetetu bio bi sasvim dovoljan i rabljeni
 • JOHN: Pa zainteresiran sam za iphone 8, samo ne za bilo koju cijenu. :-)
 • ihorvat: Bacite pogled u oglasnik, imam jednog zanimljivog bolesnika ????
 • ihorvat: John, imat ću ja možda novu osmicu zlatnu ako si zainteresiran :)
 • JOHN: Mislio sam na BigMac. Tek sam sad skužio da imamao BigMac i big_mac. Kaj se niste mogli dogovorit?:-)
 • JOHN: Big_mac poslao sam ti dodatne upite
 • JOHN: Mobitel je poželjno bijele ili one dvije varijante zlatne boje.
 • JOHN: Kupujem iphone 7 128Gb ili iphone 8 64Gb, pa ako netko razmišlja o prodaji neka mi se javi sa realnom cijenom. Mobitel mora biti u stanju 10/10
 • kupus: hvala momci! cekirat cu sve
 • Zdravac: (preko jednog drugog oglasnika)
 • Zdravac: Apple TV prodan, otišlo sretnom novom vlasniku na otok Krk! :)
 • zoranowsky: @Josip R., za tu lovu kupiš poprilično ozbiljne sluške
 • stefanjos: Josip R. Mozda covjek ima budget, kakvo je to pitanje, nemaju svih ekstra 2000kn za airpods
 • big_mac: @kupus [link]
 • Josip R.: @kupus zašto bi kupovao fejk?
 • stefanjos: cijena ovih ixxxxx serija ti je od 30-45$, blitwolf je malo skuplji do 60$
 • stefanjos: upisi na ebay i9000 i i200000, isti dizajn cak imaju i w1 chip, alo poroguglaj, ali to su glavni keyword, ako ne zelis isti dizajn, nego samo bezicne slusalice, odi na banggood. com i trazi blitzwolf bezicne.
 • kupus: ne mora biti taj dizajn, mogu i neke druge bluetooth slusalice nizeg cjenovnog ranga :)
 • kupus: ima li tko kakvu preporuku fejk airpodsa? sjecam se da je neko linkao neke s alija davno, ali nemrem taj link sada pronaci
 • ihorvat: Ima tko viska jedan tip za Apple pencil? Kupujem...
 • Arpegiator: Davore, da viknem i javno - HVALA na trudu i potrošenom vremenu! I odličnoj mjuzi :)
 • Zdravac: Stavio sam na prodaju Apple TV 4K 64GB, u oglasniku :)
 • JOHN: :-) Naravno. Dijete je primjer odgovorne osobe. On zna da sa ušima nema zafrkancije!:-)
 • smayoo: Tako je. A ove što ne guraju dovoljno duboko odma svrstaj u one koji se ne odnose odgovorno prema svom zdravlju pa da ih oderemo debljom premijom :D
 • JOHN: Ja mislim da morate dublje gurat te slušalice
 • Dijete: posto apple brije na health, ti silikoni sigurno izvuku van zutog tocno koliko im smart chip kaze.. i meni je to dovoljno... jedva cekam verziju 4 koja bi mogla analizirat uzorak pa da prestanem sa lizanjem i provjerom...
 • zoranowsky: higijena je pola bolesti! ;)
 • smayoo: A možeš ih prat i slušalicama. :D
 • Dijete: kolko sam ja upucen, usi bi se trebale prati iskljucivo prstima, a ne koristit stapice... Zuto je dobro ;)
 • jura22: Higijena je stvar odgoja.
 • Riba: Neću, jer onda čujem sve puste gluposti koje ljudi pričaju.
 • Josip R.: @riba onda peri uši
 • JOHN: :-)
 • Riba: Ja kda nešto gurnem u moje uši bude sve žuto do kabela.
 • Josip R.: Smiješan si, plastični dio ne ulazi u uho, silikonske nastavke kupiš nove i bok. Kako su ljudi do sad prodavali rabljene i kupovali samo. :P
 • stefanjos: ma svejedno, to je valjda sto necu nikad polovno kupiti
 • Josip R.: @stefanjos ne znam zašto bi bilo odvratno, kupiš nove nastavke u iStyle za cca 20 kn ako si gadljiv...
 • jura22: Imas od JBL-a live seriju.
 • jura22: To je cesti slucaj zaraze jer ljudi ne razmisljaju.
 • Dijete: steta Josipe... meni ostaju uhu i dok sam na biciklu...
 • stefanjos: pa tko ce kupit tudje in ear slusalice hahaha, odvratno
 • Josip R.: Na žalost i ove Pro mi isto ispadaju iz uha, pokušao sam ih nosit, ako nabijam u uho boli me, ako ne ispada mi lijeva. Ide to na Njuškalo vjerojatno. Budem još par dana probao da šansu, ali ako budu ispadale prodajem ih.
 • m@xym: Josip R, Nabavi silikonske navlake za slušalice od Samsung S6 (vjerojatno odgovaraju i od sličnih modela). Imaš ih na e-by-u za par dolara. Daju se navući na slušalice, i ne ispadaju iz ušiju kad ih staviš.
 • Josip R.: Obične mi ispadaju iz uha, da su barem dodali kukice rađe bi tu kombinaciju.
 • rusty: Osobno nemam Pro verziju AirPods, ali non pro su mi super
 • rusty: Apple Store u Rimu - [link]
 • Josip R.: Jesam, nakon pisanja komentara stavio sam najmanje nastavke, manje me smeta, ali i dalje nekako neugodno zna biti nakon dulje vremena u uhu.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO