MacBook Pro izvađen vruć iz torbe
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro izvađen vruć iz torbe


01.09.2019 | 22:09
Pozdrav svima!
Evo da se i ja pridružim temi, kad je Smajo već tako lijepo odgovorio.
Prekjučer sam držao neka predavanja na jendom tečaju, MBP 13 (2017), na projektoru preko adaptera i napravim slijedeće-na kraju predavanja isključim se s projektora, isključim adapter za HDMI, pogasim PowerPoint i sklopim ekran ("stendby") i stavim ga u torbu! Nije tada bio vruć...baš...
I nakon sat vremena, nešto želim pogledati (dok su drugi predavali), otovrim torbu a ono moj MBP vruć kao nikada! Probam ga upaliti neće. I nakon 2-3 minute počnu puhati ventilatori ko ludi i tako oko 5-10 minuta. Kada se ohladio i dalje je puhao dok ja nisam "prisilno" upalio (power) i tada prestali ventilatori i moj MBP 13 radi O.K.
E sad, jučer ponovo predavanje, sve radi OK kao i zadnjih 2-3 godine.
Trebam li nešto poduzeti ili?
Da li je moguće da je naknadno uključio ventilatore jer je torba bila izložena (malo) suncu (kraj prozora)?
01.09.2019 | 23:02
Pa daj sad, molim te, objasni, što nije bilo jasno u opomeni koju sam napisao forcemacu? Njega sam na onaj način opomenuo i tamo mu odgovorio jer sam već napisao odgovor na prvi post pa više nisam mogao razdvojiti thread. I sad ti odmah misliš da je OK dalje postavljati nepovezana pitanja, a autor threada još nije ni vidio odgovor na svoj?

Ventilatori ne pušu ako je komp u sleepu, bez obzira na temperaturu. Mogućnosti su dvije, kako se meni čini:

1) komp ti nije ni otišao u sleep kad si ga poklopio, radi neke softverske kvake vezano za PowerPoint i/ili iskapčanje vanjskog displaya - možda ne smiješ iskopčati vanjski display prije nego quitaš PowerPoint. Kad se radi o Micro$oft govnetu, to je sasvim realna mogućnost. Rekao bih da je ovo vjerojatnija opcija. I da ti je to pravedna kazna za korištenje Micro$oft poluproizvoda na Macu.

2) komp ti jest otišao u sleep kad si ga poklopio, ali, kad si ga stavio u torbu, nešto nisi napravio kako treba pa se on u torbi (malo) otklopio i probudio. Spojio se na wifi i radio uobičajene aktivnosti (provjeravao mail, itd.) i - pregrijao se jer je bio zatvoren u torbi. To se meni jednom dogodilo.
03.09.2019 | 23:17
Nema potrebe za ljutnjom. Ima nas koji po formumima pišemo i čitamo samo i jedino kada nešto trebamo i stoga se ispričavam na lošem odgovoru, krivoj temi i što sve još ne...uglavnom, nije bilo loše namjere.

Što se Microsofta tiče, da je dobar (mislim na Windows i PC laptope) nebi bio na Macu. Jedno vrijeme si me nagovorao da počnem koristiti Mac software (nećeš se sjetiti ali tko zna), pogotovo Keynote. I jesam, koristio sam ga na nekoliko predavanja prve godine (nije teško, čak štoviše lakše je od PP) ali dogodilo se čudo da na važnom kongresu moj MBP 13 nije htio dati sliku na projektor u sali (na svi drugim projektorima tog kongresa je sve bilo u redu ali sam ja bio u toj) što god da sam mu napravio...a nakon toga export u PPT je bio katastrofa i tako sam ga i održao (na PC-u u dvorani, što je za mene bilo ravno porazu).

Kasnije u još nekoliko navrata, kada su predavanja sponzorirana firme su tražile PPT tako da mogu pravdati honorar...a export u PDF ne žele (o tome kako sam u više slučajeva vidio svoja predavanja u tuđim kompjuterima i na drugim kongresima neću pisati, izmeđuostalog zato sami kupio MBP) i eto ti vraga, piši u PowerPoint!

Što se tiče Excela on mi je neophodan (Numbers ne zadovoljava a i pitanje exoprta datoteka koje dijelim s firmom je komplicirano), Pages ne koristim jer imam Word koji dobijem s ostatkom officea. Nije MS office kriv premda nije baš predobro adaptiran za OSX.
Kada predajem studentima, korsitim Keynote.

No, sve to sada nije bitno, moj MBP 13 je moj najbolji prijatelj koji me do subote nikada nije izdao (i ono s onim projektorom na kongresu). Baterija traje nekoliko puta više nego što mi treba trajati kada predajem. Čak štoviše, uglavnom ne nosim punjač na predavanja. Samo adapter i slider.

Sigurno sam ga stavio u sleep mode tek nakon što sam izašao iz MS PP i odvojio HDMI. Tek tada poklopio. MPB je bio na polici uz prozor i tijekom predavanja (takva sala ovog puta) pokraj njega torba. Samo sam ga stavio u torbu i zatvorio ju. Nisam ga nigdje nosio, tu je bio tijekom pauze i tijekom ostalih 2-3 predavanja...
Tek nakon toga, kada sam išao pogledati i ispraviti sutrašnje predavanje otvorim torbu a on vruć da ga jedva možeš držati. Nije puhao ventilator odmah. Otvorim ekran a ono ništa. Držim power i tek tada počne luđački puhati. I kada je puhao već sigurno 5-10 minuita i kada je zrak koji ispuhuje bio hladan (on je na dnu još bio malo topal) ponovo stisnem i držim power nekoliko sekundi...i tek tada prestanu puhati ventilatori i dobijem normalnu sliku. Potrošio je za to vrijeme oko 30% baterije, možda malo manje.

Eto. Još se jednom ispričavam na krivo napisanoj poruci, temi, threadu ili što god još...
03.09.2019 | 23:52
Mac ili nije otišao u sleep, ili se probudio u torbi jer se otklopio. Ili ga je možda probudio daljinac za upravljanje slajdovima (ako je ostao uključen)? Nema treće mogućnosti.

Ako se ponovi, pokreni Activity monitor i pogledaj pod CPU ima li neki proces koji guta jako puno.
03.09.2019 | 23:56
dogodilo se čudo da na važnom kongresu moj MBP 13 nije htio dati sliku na projektor u sali


Radilo se o VGA projektoru? Ili HDMI? Sa starim kramama od VGA projektora zna se dogoditi da Mac krivo skuži koje su podržane rezolucije pa pomogne ručno postaviti nižu rezoluciju za eksterni prikaz. Ja sam jednom naletio na neki šit koji nije mogao progutati više od 800x600 ??! I to ne tako davno, prije jedno 3-4 godine možda.
04.09.2019 | 14:22
BT miš može upaliti komp ako je zaklopljen i u torbi.
04.09.2019 | 14:25
Ja sam na svom MBP aktivirao hibernaciju na disk kad se odabere Sleep i to mi se cini najbolje rjesenje. MBP se bas ugasi, ne radi nista, a treba mu vrlo kratko da se ponovno pokrene iz tog sleepa i moze ga se pokrenuti jedino pritiskom na Power gumb
06.09.2019 | 14:07
Radilo se o HDMI projektoru. No na desku je bila neka HDMI "kutija" s 4 ulaza pa si mogao priključiti svoj laptop na HDMI preko toga, a sam projektor nisi mogao ni dohvatiti (velika sala u hotelu, projektor ugrađen ne sjećam se više gdje, a ulazi su kao što sam napisao na desku zajedno s njihovim službenim (hotelskim) laptopom...)
06.09.2019 | 14:16
Vjerujem da tu mnogi imaju problema dobiti sliku sa svog laptopa, a ne samo ti s Macom.
06.09.2019 | 15:10
Meni se također dogodilo da sam izvukao MBP 13 (2014) iz torbe vruceg. Na poslu i doma imam 27'' monitore na koje se spajam preko HDMI. Mac bude spojen na napajanje tako da radim s poklopljenim ekranom. Procedura odspajanja mi je: (i) podizanje ekrana, (ii) odspajanje HDMI, (iii) odspajanje Magsafe, (iv) spustanje ekrana. Nakon sto mi se ovo dogodilo zakljucio sam da nakon ovakvog rada i ovakvog odspajanja racunalo ponovnim zaklapanjem ekrana ne ulazi uvijek u sleep mode. Naime, ponovnim dizanjem ekrana nije mi se nudio login dijalog vec ekran kojeg sam imao po zavrsetku rada. OS je Mojave. Prije ove verzije OS-a ovaj problem nisam primjetio.
06.09.2019 | 15:12
svemir kaže:
Nema potrebe za ljutnjom. Ima nas koji po formumima pišemo i čitamo samo i jedino kada nešto trebamo i stoga se ispričavam na lošem odgovoru, krivoj temi i što sve još ne...uglavnom, nije bilo loše namjere.


Ne ljuti se smayoo, samo mu nije jasno zašto si napravio istu grešku kao i osoba prije tebe, iako si, pročitavši odgovore u temi, mogao jasno shvatiti da se to ne radi (jer je i njega smayoo upozorio).

Da malo karikiram, ovo tvoje objašnjenje je otprilike kao da se voziš cestom, i vidiš ispred sebe da je policajac zaustavio lika koji je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, i onda i ti isto prođeš kroz crveno, a kad te policajac zaustavi i pita zašto si to napravio, ti mu odgovoriš:"Pa eto, ne vozim baš često pa ne znam da treba stati na crveno svjetlo na semaforu, a žuri mi se pa sam zato prošao kroz crveno. I zašto se sad toliko ljutite zbog toga?"

Kasnije u još nekoliko navrata, kada su predavanja sponzorirana firme su tražile PPT tako da mogu pravdati honorar...a export u PDF ne žele (o tome kako sam u više slučajeva vidio svoja predavanja u tuđim kompjuterima i na drugim kongresima neću pisati


Organizator kongresa bi trebao biti svjestan da su PowerPoint prezentacije autorsko djelo njihovih vlasnika, i trebao bi od domaćina kongresa (ili eventualno vanjske firme angažirane za potrebe kongresa) tražiti pismenu potvrdu da niti jedna prezentacija koje bude pokrenuta sa njihovih računala neće biti neovlašteno kopirana (tj. ukradena).
Na žalost, kod nas čak i neki organizatori pokušavaju neovlašteno doći u posjed prezentacija koje održavaju sudionici na kongresima koje oni organiziraju. Takve osobe ljubazno zamolim da prezentaciju zatraže od njihovih vlasnika, jer ja nisam ovlašten za kopiranje tuđih prezentacija, i po završetku kongresa sve prezentacije brišem sa kompjutera firme u kojoj radim.

Inače, PDF baš i nije format predviđen za držanje prezentacija (mada ga neki ipak koriste za tu svrhu).

Radilo se o HDMI projektoru. No na desku je bila neka HDMI "kutija" s 4 ulaza pa si mogao priključiti svoj laptop na HDMI preko toga, a sam projektor nisi mogao ni dohvatiti (velika sala u hotelu, projektor ugrađen ne sjećam se više gdje, a ulazi su kao što sam napisao na desku zajedno s njihovim službenim (hotelskim) laptopom...)


Ta HDMI "kutija" ja ustvari HDMI switcher, koji omogućava slanje do četiri različita HDMI izlaza na jedan ulaz (koji je spojen na projektor). Takva oprema je zgodna stvar, ali zna praviti probleme kada se radi o rezolucijama i frekvencijama koje su izvan nekog standarda koje ta oprema podržava.

Recimo, u firmi gdje ja radim, imamo nešto slično, s tim da se laptop korisnika može spojiti na 'kutijicu' preko VGA, HDMI, DVI ili DisplayPort-a, a zatim se video signal konvertira i prenosi putem ethernet kabela do projektora u kojemu se opet pretvara u video signal ulazi u projektor preko HDMI priključka (između svega toga je još jedan komad hardvera, ali nećemo sad u detalje).
Jedini slučajevi kod kojih smo imali problem, su bili onda kada su nam dolazili ljudi sa Apple kompjuterima, pogotovo novije generacije sa Retina rezolucijama, i sa novijim ultrabook-ovima sa mini verzijama konektora.
Točan uzrok problema na znam, ali stvar je najvjerojatnije u različitim frekvencijama koje koristi Apple (ili adapteri za konverziju različitih vrsta priključaka, u slučaju ultrabook-ova).

U ovakvim slučajevima, jedino rješenje je Video Scaler, tj. uređaj koji može pretvoriti bilo koju rezoluciju u bilo koju drugu, a to košta i to uglavnom imaju samo firme specijalizirane za izvođenje kongresa.

smayoo kaže:
Vjerujem da tu mnogi imaju problema dobiti sliku sa svog laptopa, a ne samo ti s Macom.


Iako jesam imao osobnih iskustava koji kažu da se znaju dogoditi problemi, ne bih se složio sa ovom tvrdnjom, jer u pravilu, tj. u većini slučajeva, HDMI switcheri (i HDMI splitter-i u slučaju kad jedan ulaz treba podijeliti na više izlaza) rade bez problema.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 9 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO