MacBook Pro izvađen vruć iz torbe
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro izvađen vruć iz torbe


01.09.2019 | 20:09
Pozdrav svima!
Evo da se i ja pridružim temi, kad je Smajo već tako lijepo odgovorio.
Prekjučer sam držao neka predavanja na jendom tečaju, MBP 13 (2017), na projektoru preko adaptera i napravim slijedeće-na kraju predavanja isključim se s projektora, isključim adapter za HDMI, pogasim PowerPoint i sklopim ekran ("stendby") i stavim ga u torbu! Nije tada bio vruć...baš...
I nakon sat vremena, nešto želim pogledati (dok su drugi predavali), otovrim torbu a ono moj MBP vruć kao nikada! Probam ga upaliti neće. I nakon 2-3 minute počnu puhati ventilatori ko ludi i tako oko 5-10 minuta. Kada se ohladio i dalje je puhao dok ja nisam "prisilno" upalio (power) i tada prestali ventilatori i moj MBP 13 radi O.K.
E sad, jučer ponovo predavanje, sve radi OK kao i zadnjih 2-3 godine.
Trebam li nešto poduzeti ili?
Da li je moguće da je naknadno uključio ventilatore jer je torba bila izložena (malo) suncu (kraj prozora)?
01.09.2019 | 21:02
Pa daj sad, molim te, objasni, što nije bilo jasno u opomeni koju sam napisao forcemacu? Njega sam na onaj način opomenuo i tamo mu odgovorio jer sam već napisao odgovor na prvi post pa više nisam mogao razdvojiti thread. I sad ti odmah misliš da je OK dalje postavljati nepovezana pitanja, a autor threada još nije ni vidio odgovor na svoj?

Ventilatori ne pušu ako je komp u sleepu, bez obzira na temperaturu. Mogućnosti su dvije, kako se meni čini:

1) komp ti nije ni otišao u sleep kad si ga poklopio, radi neke softverske kvake vezano za PowerPoint i/ili iskapčanje vanjskog displaya - možda ne smiješ iskopčati vanjski display prije nego quitaš PowerPoint. Kad se radi o Micro$oft govnetu, to je sasvim realna mogućnost. Rekao bih da je ovo vjerojatnija opcija. I da ti je to pravedna kazna za korištenje Micro$oft poluproizvoda na Macu.

2) komp ti jest otišao u sleep kad si ga poklopio, ali, kad si ga stavio u torbu, nešto nisi napravio kako treba pa se on u torbi (malo) otklopio i probudio. Spojio se na wifi i radio uobičajene aktivnosti (provjeravao mail, itd.) i - pregrijao se jer je bio zatvoren u torbi. To se meni jednom dogodilo.
03.09.2019 | 21:17
Nema potrebe za ljutnjom. Ima nas koji po formumima pišemo i čitamo samo i jedino kada nešto trebamo i stoga se ispričavam na lošem odgovoru, krivoj temi i što sve još ne...uglavnom, nije bilo loše namjere.

Što se Microsofta tiče, da je dobar (mislim na Windows i PC laptope) nebi bio na Macu. Jedno vrijeme si me nagovorao da počnem koristiti Mac software (nećeš se sjetiti ali tko zna), pogotovo Keynote. I jesam, koristio sam ga na nekoliko predavanja prve godine (nije teško, čak štoviše lakše je od PP) ali dogodilo se čudo da na važnom kongresu moj MBP 13 nije htio dati sliku na projektor u sali (na svi drugim projektorima tog kongresa je sve bilo u redu ali sam ja bio u toj) što god da sam mu napravio...a nakon toga export u PPT je bio katastrofa i tako sam ga i održao (na PC-u u dvorani, što je za mene bilo ravno porazu).

Kasnije u još nekoliko navrata, kada su predavanja sponzorirana firme su tražile PPT tako da mogu pravdati honorar...a export u PDF ne žele (o tome kako sam u više slučajeva vidio svoja predavanja u tuđim kompjuterima i na drugim kongresima neću pisati, izmeđuostalog zato sami kupio MBP) i eto ti vraga, piši u PowerPoint!

Što se tiče Excela on mi je neophodan (Numbers ne zadovoljava a i pitanje exoprta datoteka koje dijelim s firmom je komplicirano), Pages ne koristim jer imam Word koji dobijem s ostatkom officea. Nije MS office kriv premda nije baš predobro adaptiran za OSX.
Kada predajem studentima, korsitim Keynote.

No, sve to sada nije bitno, moj MBP 13 je moj najbolji prijatelj koji me do subote nikada nije izdao (i ono s onim projektorom na kongresu). Baterija traje nekoliko puta više nego što mi treba trajati kada predajem. Čak štoviše, uglavnom ne nosim punjač na predavanja. Samo adapter i slider.

Sigurno sam ga stavio u sleep mode tek nakon što sam izašao iz MS PP i odvojio HDMI. Tek tada poklopio. MPB je bio na polici uz prozor i tijekom predavanja (takva sala ovog puta) pokraj njega torba. Samo sam ga stavio u torbu i zatvorio ju. Nisam ga nigdje nosio, tu je bio tijekom pauze i tijekom ostalih 2-3 predavanja...
Tek nakon toga, kada sam išao pogledati i ispraviti sutrašnje predavanje otvorim torbu a on vruć da ga jedva možeš držati. Nije puhao ventilator odmah. Otvorim ekran a ono ništa. Držim power i tek tada počne luđački puhati. I kada je puhao već sigurno 5-10 minuita i kada je zrak koji ispuhuje bio hladan (on je na dnu još bio malo topal) ponovo stisnem i držim power nekoliko sekundi...i tek tada prestanu puhati ventilatori i dobijem normalnu sliku. Potrošio je za to vrijeme oko 30% baterije, možda malo manje.

Eto. Još se jednom ispričavam na krivo napisanoj poruci, temi, threadu ili što god još...
03.09.2019 | 21:52
Mac ili nije otišao u sleep, ili se probudio u torbi jer se otklopio. Ili ga je možda probudio daljinac za upravljanje slajdovima (ako je ostao uključen)? Nema treće mogućnosti.

Ako se ponovi, pokreni Activity monitor i pogledaj pod CPU ima li neki proces koji guta jako puno.
03.09.2019 | 21:56
dogodilo se čudo da na važnom kongresu moj MBP 13 nije htio dati sliku na projektor u sali


Radilo se o VGA projektoru? Ili HDMI? Sa starim kramama od VGA projektora zna se dogoditi da Mac krivo skuži koje su podržane rezolucije pa pomogne ručno postaviti nižu rezoluciju za eksterni prikaz. Ja sam jednom naletio na neki šit koji nije mogao progutati više od 800x600 ??! I to ne tako davno, prije jedno 3-4 godine možda.
04.09.2019 | 12:22
BT miš može upaliti komp ako je zaklopljen i u torbi.
04.09.2019 | 12:25
Ja sam na svom MBP aktivirao hibernaciju na disk kad se odabere Sleep i to mi se cini najbolje rjesenje. MBP se bas ugasi, ne radi nista, a treba mu vrlo kratko da se ponovno pokrene iz tog sleepa i moze ga se pokrenuti jedino pritiskom na Power gumb
06.09.2019 | 12:07
Radilo se o HDMI projektoru. No na desku je bila neka HDMI "kutija" s 4 ulaza pa si mogao priključiti svoj laptop na HDMI preko toga, a sam projektor nisi mogao ni dohvatiti (velika sala u hotelu, projektor ugrađen ne sjećam se više gdje, a ulazi su kao što sam napisao na desku zajedno s njihovim službenim (hotelskim) laptopom...)
06.09.2019 | 12:16
Vjerujem da tu mnogi imaju problema dobiti sliku sa svog laptopa, a ne samo ti s Macom.
06.09.2019 | 13:10
Meni se također dogodilo da sam izvukao MBP 13 (2014) iz torbe vruceg. Na poslu i doma imam 27'' monitore na koje se spajam preko HDMI. Mac bude spojen na napajanje tako da radim s poklopljenim ekranom. Procedura odspajanja mi je: (i) podizanje ekrana, (ii) odspajanje HDMI, (iii) odspajanje Magsafe, (iv) spustanje ekrana. Nakon sto mi se ovo dogodilo zakljucio sam da nakon ovakvog rada i ovakvog odspajanja racunalo ponovnim zaklapanjem ekrana ne ulazi uvijek u sleep mode. Naime, ponovnim dizanjem ekrana nije mi se nudio login dijalog vec ekran kojeg sam imao po zavrsetku rada. OS je Mojave. Prije ove verzije OS-a ovaj problem nisam primjetio.
06.09.2019 | 13:12
svemir kaže:
Nema potrebe za ljutnjom. Ima nas koji po formumima pišemo i čitamo samo i jedino kada nešto trebamo i stoga se ispričavam na lošem odgovoru, krivoj temi i što sve još ne...uglavnom, nije bilo loše namjere.


Ne ljuti se smayoo, samo mu nije jasno zašto si napravio istu grešku kao i osoba prije tebe, iako si, pročitavši odgovore u temi, mogao jasno shvatiti da se to ne radi (jer je i njega smayoo upozorio).

Da malo karikiram, ovo tvoje objašnjenje je otprilike kao da se voziš cestom, i vidiš ispred sebe da je policajac zaustavio lika koji je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, i onda i ti isto prođeš kroz crveno, a kad te policajac zaustavi i pita zašto si to napravio, ti mu odgovoriš:"Pa eto, ne vozim baš često pa ne znam da treba stati na crveno svjetlo na semaforu, a žuri mi se pa sam zato prošao kroz crveno. I zašto se sad toliko ljutite zbog toga?"

Kasnije u još nekoliko navrata, kada su predavanja sponzorirana firme su tražile PPT tako da mogu pravdati honorar...a export u PDF ne žele (o tome kako sam u više slučajeva vidio svoja predavanja u tuđim kompjuterima i na drugim kongresima neću pisati


Organizator kongresa bi trebao biti svjestan da su PowerPoint prezentacije autorsko djelo njihovih vlasnika, i trebao bi od domaćina kongresa (ili eventualno vanjske firme angažirane za potrebe kongresa) tražiti pismenu potvrdu da niti jedna prezentacija koje bude pokrenuta sa njihovih računala neće biti neovlašteno kopirana (tj. ukradena).
Na žalost, kod nas čak i neki organizatori pokušavaju neovlašteno doći u posjed prezentacija koje održavaju sudionici na kongresima koje oni organiziraju. Takve osobe ljubazno zamolim da prezentaciju zatraže od njihovih vlasnika, jer ja nisam ovlašten za kopiranje tuđih prezentacija, i po završetku kongresa sve prezentacije brišem sa kompjutera firme u kojoj radim.

Inače, PDF baš i nije format predviđen za držanje prezentacija (mada ga neki ipak koriste za tu svrhu).

Radilo se o HDMI projektoru. No na desku je bila neka HDMI "kutija" s 4 ulaza pa si mogao priključiti svoj laptop na HDMI preko toga, a sam projektor nisi mogao ni dohvatiti (velika sala u hotelu, projektor ugrađen ne sjećam se više gdje, a ulazi su kao što sam napisao na desku zajedno s njihovim službenim (hotelskim) laptopom...)


Ta HDMI "kutija" ja ustvari HDMI switcher, koji omogućava slanje do četiri različita HDMI izlaza na jedan ulaz (koji je spojen na projektor). Takva oprema je zgodna stvar, ali zna praviti probleme kada se radi o rezolucijama i frekvencijama koje su izvan nekog standarda koje ta oprema podržava.

Recimo, u firmi gdje ja radim, imamo nešto slično, s tim da se laptop korisnika može spojiti na 'kutijicu' preko VGA, HDMI, DVI ili DisplayPort-a, a zatim se video signal konvertira i prenosi putem ethernet kabela do projektora u kojemu se opet pretvara u video signal ulazi u projektor preko HDMI priključka (između svega toga je još jedan komad hardvera, ali nećemo sad u detalje).
Jedini slučajevi kod kojih smo imali problem, su bili onda kada su nam dolazili ljudi sa Apple kompjuterima, pogotovo novije generacije sa Retina rezolucijama, i sa novijim ultrabook-ovima sa mini verzijama konektora.
Točan uzrok problema na znam, ali stvar je najvjerojatnije u različitim frekvencijama koje koristi Apple (ili adapteri za konverziju različitih vrsta priključaka, u slučaju ultrabook-ova).

U ovakvim slučajevima, jedino rješenje je Video Scaler, tj. uređaj koji može pretvoriti bilo koju rezoluciju u bilo koju drugu, a to košta i to uglavnom imaju samo firme specijalizirane za izvođenje kongresa.

smayoo kaže:
Vjerujem da tu mnogi imaju problema dobiti sliku sa svog laptopa, a ne samo ti s Macom.


Iako jesam imao osobnih iskustava koji kažu da se znaju dogoditi problemi, ne bih se složio sa ovom tvrdnjom, jer u pravilu, tj. u većini slučajeva, HDMI switcheri (i HDMI splitter-i u slučaju kad jedan ulaz treba podijeliti na više izlaza) rade bez problema.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 33 minuta
 • ivan.ocd: Uzeo sam u Filexu, upravo MBP M1 16GB, i došao je za mjesec i pol. S tim da je u tom vremenu bio Božić, Nova godina itd.
 • ipetri68: Zna li netko iz iskustva - kada bih naručivao M1 MBP s 16GB RAM-a (CTO) u RH, kod kojeg trgovca bih ga najprije dobio? Ili su rokovi isporuke svima isti? :)
 • cariblanco: Mož i meni, samo ja neći mini :)
 • stefanjos: kad bude netko imao vakumirani iphone 12 mini 128 gb, neka mi se javi u pm :)
 • surf: halo kako stojite sa kriptom?
 • name: Tražim g5 dual, ili bar g5, ima ko kaj?
 • dpasaric: Novi prikaz hardvera na Jabučnjaku! :)
 • dpasaric: Da, da, vidjeli, bilo je i vrijeme!
 • lucija: [link] - zanimljiv clanak o remakeanju digitalnog avijeta od strane Bernesea Leea
 • lucija: [link]
 • Gjuroo: Koristi li netko Adobe Dimension? Treba mi mala pomoć.
 • Air: i ja vjerujem :)
 • Air: naravno da ih ima.
 • Dijete: :) Ja vjerujem da ima ljudi kojima 5000kn ne cini veliku razliku...
 • Air: Prvo, pogledao sam na austrijskim stranicama i tamo je isti odnos. Dakle upravu ste. Drugo, 5000 kn nije mala razlika.
 • Piko: da li je novi bolji ovisi o potrebama .... netko treba intel x86 kompatibilnost (win, Linux) pa mu novi nije bolji :)
 • Dijete: to nije bilo pitanje, pitanje je bilo da li ovo ima negdje drugdje :D - svugdje je tako.. :D i ne bih ulazio je li neusporedivo bolji... vjerujem da ima ljudi kojima je vaznije da im soft radi i da imaju 4TB porta pa ta razlika od 5000kn ne igra veliku ulogu...
 • Air: Poanta je da je stari model skuplji a novi neusporedivo bolji.
 • Dijete: Potrazi si tu ak imas viska vremena [link]
 • Dijete: Ima
 • Air: MBP 13 M1 8C CPU / 8C GPU / 512 GB Redovna cijena: 14.809,47
 • Air: MBP 13 2020 i5 2 gHz / 4 Core / 512 GB Redovna cijena: 19.577,89
 • Air: Da li ovog ima negdje drugdje osim u HR?
 • gladhr2: [link] idemo znalciiii :)
 • Zdravac: Nakratko svratio; Sretna Nova svim dragim forumašima!
 • Kloba: Ajde pozz
 • JOHN: Moram se isključiti zbog posla. jednom drugom prilikom ćemo o tome
 • Kloba: Ima od toga 20 godina
 • Kloba: I to je radio za državnu firmu, upravo zbog ovoga što si napisao, starih i netočnih podataka
 • Kloba: Znam otprilike, on je to radio da se zna šta je čije ako me razumiješ, što je u čijem vlasništvu (ako sam ga ja dobro shvatio uopće)
 • JOHN: geodeti se bave snimanjem terena i objektata, položajno i visiniski. Rade ajmo reči karte sa slojnicama(visinama terena)
 • Kloba: A kao najrazvijenija država na svijetu
 • Kloba: Pa vidi šta je ovaj kripl Trump izveo jučer s twitterom, napad na Kapitol nakon 200 godina
 • Kloba: Kada se u bilo čemu pokrenu takve teme o HR, ja e samo ponadam da smo jako mlada demokracija i da zapravo ima cajta da napravimo nešto od sebe. samo da smo se kasno sjetili u odnosu na vrijeme i geopolitiku, jesmo
 • Kloba: Ja znam da mi je susjed, koji je završio Geodeziju, i čiji je mlađi brat završio srednju geodetsku pa je išao po ulicama s onim aparatima za mjerenje, rekao da imamo podatke iz Kraljevine SHS bolje nego iz Juge o vlasništvu. Druga tema, ali isto ide u prilog ovome što pričaš
 • JOHN: Bit svega je d ahrvatskja jako malo radi po pitanju istraživanja tla, seizmici. Ne izdvajaju se sredstva za to. Oslanjamo se na stara i nedovoljna istraživanja
 • Kloba: Profa
 • Kloba: E da, taj lik je bio sa PMF-a
 • JOHN: O potresima se uči na pmfu(najdetaljnije), građevini, rgn-u, geotehnici. Arhitekti nemaju pojma o tome, oni se samo trebaju pobrinuti da imaju suradnike koji će i te stvari riješiti u sklopu svojih projekata
 • Kloba: Da, znaš kako je netko to dobro opisao, kada Zemlja odluči napraviti (zamisli onaj pokert dlanom kada čistiš rukom rame od mrvica pa se dva tri puta potepeš rukom po ramenu) to i zatrese se, odnosmo mi ko mravi kao da nas nikada nije ni bilo...
 • JOHN: uh ima još puno stvari o kojima bi se trebalo pričati. Prije bilo kakvog projektiranja, pa taman i z akokošinjac kako ja znam simbolično reči, potrebno je ispitati tlo. Tek što dobiješ potrebne parametre o tlu, možeš se baviti projektiranjem. Tlo nije beton ili čelik gdje se znaju njegove karakteristike. Tlo je živo i u interakciji je sa temeljim agrađevino 24h dnevno.
 • Kloba: Mislim, ne znam zaista - ne bi li akademici trebali biti vrh struke svakog područja?
 • Kloba: I tko to mijenja? Akademija - resorni sektor HAZU?
 • Kloba: A gdje se to uči? Na građevini ili arhitekturi?
 • Kloba: (o čemu je čovjek pričao)
 • Kloba: Da, to je to
 • Kloba: Hvala
 • Kloba: a ha
 • JOHN: gravitacijsko ubrzanje
 • Kloba: glupo pitanje, šta je g tu?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO