Muke po USB3.0 ili Thunderbolt?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Muke po USB3.0 ili Thunderbolt?


11.07.2014 | 12:13
U posljednih godinu dvije vidimo da Apple forsira politiku eksternalizacije što većeg broja komponenti računala izvan osnovnog kućišta koje usput nemilice smanjuje. Najočitiji primjer je novi MacPro u kojeg više nije moguće ugraditi niti jedan dodatni disk ili kakvu PCIe karticu. Uskoro se, pretpostavljam, niti u MacMini neće moći ništa dograditi kao što se već ne može ni u novi MacBookPro ili iMac. Za potrebe proširenja predvidjeli su thunderbolt priključke koji su sigurno super, ali pitanje po kojoj cijeni? Ako netko uzme MacPro stroj, znači da mu treba vrlo jaka mašina i vrlo vjerojatno dosta diskovnog prostora velike brzine. U stare MacPro-ove smo mogli dodatna 3 brza diska povoljno nabaviti u bilo kakvoj trgovini, a sada takve diskove kupujemo po skoro trostrukoj cijeni zapakirane u thunderbolt kućišta (Lacie ili Promise). Rezultat svega je puno veća ukupna cijena takve nove konfiguracije u usporedbi sa starim MacPro-om istih mogućnosti. Moguća jeftinija alternativa je spajanje dodatnih diskova putem USB3 priključka koji bi prema specifikaciji trebao biti dovoljno brz čak i za SSD-ove.

Već neko vrijeme pokušavam pronaći USB3 kompatibilnu periferiju i povezati je s Macovima koje koristim u svom okruženju. Ubrzo sam primijetio da USB 3.0 periferija (prvenstveno mislim na diskove) blago rečeno dosta kilavo radi na Mac OS X-u. Nabavio sam ih nekoliko (razni proizvodjači) otkako koristim vlastiti MBP9,1 (već više od godinu i pol) i svi su imali određenih problema. Neki se vrlo rijetko mountaju odmah po priključenju već ih treba nekoliko puta uklj-isklj i onda prorade te nakon početnih poteškoća nikakvih problema s njima u radu. Drugi pak, diskovi-kućišta se ponašaju suprotno, mountaju se odmah, ali se znaju nepredvidjeno eject-at tijekom rada sa čuvenom porukom DNEP "Disk Not Ejected Properly" prilikom ponovnog auto-mounta.
U prvo sam vrijeme nabavio nekoliko različitih jeftinih 2.5" kućišta na e-bayu za cca $10 svako. Sa svakim sam imao problema. O reklamacijama nisam razmišljao jer poštarina povrata nazad skoro pa prelazi vrijednost, pa sam ih pretvorio u USB2 kućišta i tako iskoristio. Nakon toga sam shvatio da zbog očekivane bitno veće brzine 5Gbps treba potražiti na domaćem tržištu neka kvalitetnija, provjerena, dokazana i naravno skuplja brandirana USB3 kućišta koja ću unutar 8 dana provjeriti i bez pogovora vratiti trgovcu ako nešto ne štima. Međutim takvih jednostavno kod nas NEMA. Postoje, ali s već ugradjenim diskom i s dodatnim thunderbolt priključkom koji podiže cijenu u nebesa. Cijene takvih eksternih diskova (Lacie, Promise i sl.) su nekoliko puta veće od onih koje sam očekivao max. 50-60 $ za kućište + cijena diska ovisno o veličini.
Napokon sam uspio iznuditi kompromisno rješenje kod jednog domaćeg trgovca koji je pristao na opciju da mogu slobodno isprobati sva kućišta koja ima na lageru s mojim diskovima (2.5" i 3.5") i nakon cca sat vremena testiranja izlučio sam sljedeća kućišta koja niti u jednom trenutku nisu bila problematična priključena na MBP9,1:
Sinan 2.5" drive cabinet
Sinan 3.5" drive cabinet
LC-POWER case
Uzeo sam odmah sva tri i nastavio testiranje sljedećih nekoliko dana i stvarno su se pokazali OK.
USB 3.0 kablovi-konektori su isto posebna priča. Oni trebaju biti puno kvalitetniji u odnosu na "stare" USB2 jer trebaju omogućiti 10-ak puta bržu komunikaciju. Zbog toga su kablovi deblji, krući, posebno oklopljeni i sl., a nekim tipovima konektora su dodani dodatni pinovi (B i microB tip sa usb3 dodatkom, tip A i miniB naizgled su isti kao usb2 verzija) i razlikujemo ih po dodatnoj oznaci SS (SuperSpeed) ili 3.0 uz usb ikonicu na samom konektoru.
Zbog svoje krutosti (neelastičnosti) kablovi znaju tijekom rada lagano povlačiti kućište diska (pogotovo laganih 2.5" diskova) i u tom trenutku vrlo često dobijem DNEP poruku jer se konektor valjda pomakao za 0,1 mm u stranu i odmah je netko osjetio smetnju i resetirao komunikaciju. Korištenje tih diskova sam doveo do apsurda jer npr. disk-kućište (Sinan 2.5" drive cabinet) na koji radim TimeMachine backup mora točno biti na određenoj poziciji s koje kabel pod određenim kutem i brojem savijanja ulazi u USB3.0 konektor na MBPu ako želim da sve prodje OK. U protivnom, riskiram DNEP. Međutim, imam isto takvo još jedno kućište koje koristim za nešto drugo i važnije koje savršeno radi (onako kako bi ustvari i trebalo). Uz svako se kućište dobije i USB3 kabel. Zanimljivo je da ako kablove (koji su isti) zamijenim jedan s drugim, niti jedan disk ne radi pouzdano. To je strašno! Ako diskove spojim s USB2 kablom nikakvih problema NIKAD nema osim što se brzina rada za oko 3x smanji, na cca 35MBps dok na USB3 imam oko 115MBps. U oba su kućišta ugradjeni identični diskovi.

Prije dva mjeseca zamijenili smo stari, ali ispravni MacMini Late 2009 s novim MacBookPro Late 2013 15" Retina jači model (MBP11,3). Odmah nam je nastupio problem s priključenjem vanjskih diskova (3 komada) koje smo korisitili na Miniju putem FireWire-a. Korištenje adaptera Thunderbolt -> FireWire nije nam bila primarna opcija jer smo jedan TB port iskorisitili za Ethernet, a drugi kao mini display port priključak za eksterni monitor. Jedino moguće brzo i jeftino rješenje bilo je nabavka USB3 huba i na njega spojiti 2-3 eksterna diska u gore navednim kućištima koja sam već ranije isprobao. Na domaćem tržištu USB3 hub-ova baš i nema previše, ali naišao sam na jedan LC-POWER USB 3.0 HUB vrlo povoljno u Linksu za koji u specifikaciji stoji da je podržan Mac OS X 10.8.x. Mislio sam si super , konačno ćemo na zelenu granu sa tim USBom. Međutim kad smo na novi MBP11,3 preko huba spojili bilo koje kućište gore navedeno koje sam testirao, odmah su uslijedile DNEP poruke i to nekoliko u minuti. Katastrofa . Svaki od diskova-kućišta kad ih se spoji direktno (mimo huba) u MBP11,3 normalno radi. Nakon toga probao sam hub sa istim diskovima i kućištima spojiti na moj MBP9,1 i opet doživio iznenađenje . Ovaj puta pozitivno. Diskovi u kućištima Sinan 2.5" drive cabinet i Sinan 3.5" drive cabinet su normalno radili. Testirao sam ih istovremeno i na oba sam imao RW transfer rate preko 100MBps. To te ja pitam, ali zašto na starijem MBP9,1 hub radi a na novijem MBP11,3 ne. Postoji razlika u verziji OS-a na starom je 10.8.5 a na novom je 10.9.3. Očito USB3 driveri na Mavericksu nisu još dovoljno dobri obzirom na Appleovu najnoviju opsjednutost low power trendom i zaustavljanjem svega živog i hardverskog i softverskog čim prije ne bi li se potrošilo što manje energije, pa čak na uštrb funkcionalnosti. Neki dan je izašao novi Mavericks 10.9.4 kojeg još nismo stavili na MBP11,3. Svakako javim ovdje rezultate nakon update-a i testa.
Opširnije odgovore sam pokušao potražiti detaljnim googlanjem kompletne USB3 hub problematike gdje sam pronašao da veliki broj Mac korisnika ima problema sa USB3 diskovima, a pogotovo prikopčanih preko huba. Saznao sam da se nekim USB3 hubovima može promijeniti firmware. Da je važno koji je chipset i koju verziju firmware-a ima. Ovaj hub koji sam testirao ima VL812 chipset sa FW Ver. 90.91 koji je kao OK, ali kažu da je B2 revizija chipseta najbolja. Situaciju najrelevantnije opisuje ovaj link discussions.apple.com/thread/4758479 koji do sada ima preko 24000 posjeta .
Meni se čini da je Apple jako šeprtljavo podržao USB3 standard, onako tek toliko da radi. Vjerojatno mu je on manje važan jer za sličnu stvar je predvidio thunderbolt na kojem zajedno sa Intelom želi dodatno zaraditi, a mi ostali (koji ne želimo platiti TB) neka se patimo sa USB3 . Neznam je li stvarno USB3.0 loše projektiran standard ili su implementacije pojedinih proizvođača loše, a nekih drugih su bolje. Na PC-Win platformi je stanje nešto bolje. Ima problema, ali ne u tolikom opsegu kao na Macu. Ispada da su Windows USB3 driveri robusniji i naprosto bolji.
Pronašao sam dva proizvođača za koje kažu da su OK i da rade na Macovima. To su:
iAnker i Plugable S obzirom da cijene navedenih hubova nisu pretjerane spremam se nabaviti jednog od njih i finalno isprobati USB3 priču prije nego što definitivno odustanem od nje.

U ovoj temi pokušao sam napisati sva iskustva koja sam stekao isprobavajući USB3 diskove i periferiju u proteklih nekoliko mjeseci.

Ima li itko još kakvih dodatnih iskustava ili informacija o ovoj problematici?
11.07.2014 | 12:30
Prije malo manje od dvije godine kada sam tek kupio rMBP, sjecam se da sam od samog pocetka imao problema sa portable WD na USB 3.

Nece ga mountati. Ili ga nece citati ako ga mounta. Pa sam isao u disk utility gdje kaze "backupiraj odmah, gotov je sve crklo" A to je bilo 2012, i taj disk jos uvijek radi

To mi se danas vise ne desava, ali se sjecam da je bilo problema, tako da pretpostavljam da Apple pegla tu podrsku "u hodu" kroz updates.

Nazalost TB diskovi mi nisu opcija, jer ja svoje diskove moram koristiti i na poslu (windows masine sa USB) :/
11.07.2014 | 14:36
Ja dosad nisam imao problema sa USB 3 diskovima, imam dva, jedan WD i jedan Toshibin... Spajam ih direktno, bez USB hub-a pa je to možda i zato...

Offtopic... Stigao mi je danas JetDrive Lite 64 GB... Mogu reći da je stvarno zgodna stvarčica... Brzine pisanja i čitanja stvarno jesu one koje su i deklarirane...
Prilozi:
11.07.2014 | 15:38
USB 3.0 je ionako nastao iz davo zapocete ere serijskih vanjskih uredjaja koji i nisu trebali velike brzine. Za to je onda sluzio SCSI. Vremenom su korisnici sve vise stekali mass storage nesto i USB je postao usko grlo. Dobili smo i 2.0 i 3.0 i nasljedje proslosti, a to je ocajan standard. Recimo FW je u tom pogledu i projektiran za velike konstantne brzine. Nasljednik, po meni je TB. Kako je i FW bio skup, ovaj drugi nastavlja tradiciju. USB je dovoljno jeftin da ga se i na peglu stavi.
I nekako mi je nesteno reci da su korisnici "zakinuti" jer ako se ima za "Mercedes" imati ce se i za "gume i gorivo i servis i garazu i .....". U konacnici je guliona korisnika, ali zar to ne rade i ostale firme?
11.07.2014 | 15:41
Da li je JetDrive ravan sa rubom MBP kucista ili strsi vani?
11.07.2014 | 16:03
drlovric kaže:
Da li je JetDrive ravan sa rubom MBP kucista ili strsi vani?


Ravan je sa kućištem... Evo, ja sam ga baš išao vaditi, mogu ti reći da ću, ako ga namjeravam često vaditi, morati pustiti nokte da mi malo više narastu...
11.07.2014 | 19:09
A da poslikas, a ne ino na reklami kad se hvale.
11.07.2014 | 19:45
Evo, ja uslikao što sam bolje mogao... MacBook je u zaštitnom kućištu, to zanemarite. JetDrive viri van tek tolko da ga možeš noktom zahvatiti i izvaditi...
Prilozi:
11.07.2014 | 19:46
Još jedna...
Prilozi:
12.07.2014 | 03:47
Narucio sam 128GB verziju, mada vidim u komentarima da ne postize bas uvijek deklarirane brzine

Nije mi to bitno, treba mi prostora da rasteretim SSD i za dodatni backup jako vaznih stvari...

U svakom slucaju javim dojmove.
12.07.2014 | 05:25
Ja se nisam nikako uspio sprijateljiti sa USB3 ni direktno a ni preko HUB-a, imam jedan externi i uvjek neko sranje tako da sam odustao i tražim neka druga riješenja.
12.07.2014 | 07:40
USB 2.0 je OK. Moj MBP ni ne podrzava vise. Za diskove, to je sranje. Morat ces TB uzeti. Dugorocno, to bude OK.
12.07.2014 | 08:23
Po mom iskustvu, USB3 je više marketinški trik, nego da stvarno radi kako treba.
2 eksterna harda na USB3 ne postižu ni blizu deklarirane brzine, niti na MAcu, ni na Linuxu, ni na Windowsima (7 i 8). Probano na 3 Maca, 1 Acer laptopu s Ubuntu LTS, 4-5 Windowsa, što 7, što 8. Na Macu se blesave ovako kako je opisano, a na Lin i Win ne, ali brzina je banana, pogotovo pri zapisivanju.
USB 3.0 stick 32GB, taj jedan kojeg sam probao radi OK na svemu.
12.07.2014 | 12:27
smayoo kaže:
Po mom iskustvu, USB3 je više marketinški trik, nego da stvarno radi kako treba.
2 eksterna harda na USB3 ne postižu ni blizu deklarirane brzine, niti na MAcu, ni na Linuxu, ni na Windowsima (7 i 8). Probano na 3 Maca, 1 Acer laptopu s Ubuntu LTS, 4-5 Windowsa, što 7, što 8. Na Macu se blesave ovako kako je opisano, a na Lin i Win ne, ali brzina je banana, pogotovo pri zapisivanju.
USB 3.0 stick 32GB, taj jedan kojeg sam probao radi OK na svemu.


Vidis ja sam kako sam opisao na MBP9,1 i gore navedenim hubom uspio bez ikakvih problema spojiti 2 USB3.0 hdd i jedan 3.0 stick. Istovremenim testiranjem diskova (Jedan testiran sa AJA, drugi sa Black Magic disk speed test) i sticka, dobio sam, ponavljam RW brzine na hddima oko 100 MBps i na sticku oko 35MBps. Testiranje sam proveo jedanput u trajanju nekoliko sati bezprekidno. Sve je radilo i bolje no sto sam ocekivao. Znaci kroz USB3.0 port na MBPu postignut transfer od cca 235MBps distribuiran preko huba na 3 uredjaja. To je to sto zelim i to je puno vise nego sto imamo sa FW800.
Medjutim na MBP11,3 to ne radi kako sam gore vec napisao.
12.07.2014 | 12:51
zabac kaže:

......
I nekako mi je nesteno reci da su korisnici "zakinuti" jer ako se ima za "Mercedes" imati ce se i za "gume i gorivo i servis i garazu i .....". U konacnici je guliona korisnika, ali zar to ne rade i ostale firme?

Da, ali ovaj puta su stvarno pretjerali. Ako taj Mercedes u obliku MacBook Pro 15" 2013 Retina kosta recimo $2000 onda po tvome je normalno dati za tri pišljiva eksterna hdd-a još "samo" dodatnih $1500 u thunderbolt varijanti sa ulančavanjnem. E, pa meni nije. Baš me zanima kome bi ovdje na forumu to bilo OK? Nikakav problem nebi bilo za "mercedes" dodatnu opremu dati čak $100-$120 za prazno thunderbolt kućiśte sa 2 porta (radi ulančavanja). Medjutim takvo što se ne može nabaviti bez da u bundleu ne bude i disk, pa tada cijena ode u nebesa na $500 za 2-3 TB disk koji sam kao komponenta ne vrijedi više od $100. Očito je da Apple-Intel kombinacija traze i više od $100 po thunderbolt portu, pa proizvodjačima kućišta ne ostane puno lufta.
12.07.2014 | 15:11
Ja se isto slažem da nije normalno. Za nas koji nemamo novaca, uvjek ostaje USB varijanta.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO