Pozdrav svima i: Please HELP!!!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav svima i: Please HELP!!!!


21.04.2014 | 20:28
Bok svima,
za početak da pohvalim stranicu. Odlična je!!!
Već dva sata čitam sve postove u pokušaju da shvatim što se događa sa mojim Macom i još uvijek nisam sigurna kako da rješim problem a potpuni sam amater!
Inače, živim u PM gdje nema servisa niti stručnjaka za Macove pa na ovaj način želim barem saznati jel moram slati komp za Zagreb ili ga mogu i sama uz vašu pomoć "srediti". Nadam se da ćete mi moći pomoći jer sam već očajna
Ovo sve pišem sa drugog laptopa jer na mojemu ne mogu ništa napraviti - pokušala sam ući u safe mode ali mi ne dopušta, uvijek mi napiše da restartam i onda ponovo sve ispočetka....

Dakle, sve je počelo kada sam upalila laptop (MacBook PRo...nemam pojma koji OS - znam da sam luzer kad ni to ne znam, al šta da radim..plava sam )ovo mi napiše:

panic (cpu 0 caller 0x2abf6a): Kernel trap at 0x00974128d, type 14=page fault, registers:
CRO: 0x8001003b, CR: 0x11ffff8....i tako dalje, puno brojka
Eror code: 0x00000002

Debugger called: <panic>
Backtrace (CPU 0), FRame: Return Address (4 potential args on stack)
0x58a03be8 i tako dalje (ponovo puno brojka. NE znam jesu li one bitne al budući da šaljem s drugog kompa stvarno ne znam na koji način da "copy pastam" sve to. Ako je potrebno sve ću prepisat ručno na post)

BSD process name corresponding to current thread: R..nešto...

Nisam uspjela sve čak ni prepisati sve jer mi se pojavio ekran da restartam komp i kad sam to napravila mi je sada potpuno crn ekran i čujem šum al se ne podiže.
Da napomenem, već satima ga pokušavam restartat i pokrenut safe mode. Čak sam i pokušala staviti Installation Disk jer sam tako nešto pročitala na webu i sad mi je i CD zapeo unutra.OMG ukratko...

Znam da ne davam puno podataka al sad već paničarim i nisam sigurna što mi je raditi i što je bitno za "dijagnozu"...Vidila sam po postovima da to u par slučajeva i nije bio neki problem (taj kernel) pa se nadam da ima spasa i za moj laptop. I pliz nemojte mi samo reć da mi je pošao hard jer spadam u kategoriju budala koji ne prave backup

Unaprijed hvala svima koji će barem pogledati moj post a možda mi čak i provati pomoći
Veliki pozdrav!!!
21.04.2014 | 20:40
1. Imaš li išta externo prikopčano na MBP ?
2. Je si li istalirala nešto ko anti virus kao Kaspersky ili slično?
3. Šta se dešava kad ga upališ? Okreća mu se ona lopta?
Daj malo više podataka.
21.04.2014 | 20:53
Pozdrav i tebi.
Znaš li o kojem se točno modelu radi (iz koje godine?) Je li proširivana memorija?
21.04.2014 | 20:57
Hvala na odgovoru!!!
1. Ništa..osim punjača baterije al čak sam pokušavala i da ga dignem sa punjenja. Sad mi je trenutačno instalacijski CD u njemu koji ne mogu nikako izvaditi. Provala sam sve načine Eject-a i niš...Jedino što ne znam jel možda uzrok problema je to što, prije nego sam ga upalila sam maknula stick za internet. Al koliko se sjećam kad sam ga zadnji put koristila sam ga pravilno disconectala tako da to onda ne bi trebao biti neki problem. To je jedino neka kao promjena od toga kako ga inače palim i što prikopčavam na njega...
2. Nisam ništa novo instalirala, dapače, nisam ga već možda tjedan dana uopće palila.
3. U zadnjem pokušaju kad sam ga upalila se okretala kugla a prije toga ga je kao loadiro. I onda se pojavio ovaj tekst da ga restartam. Kad sam ga restartala samo je ostao crn ekran i on šumi..
To mi se nekoliko puta događalo. I da, vidim da "vrti" CD al se ništa ne događa.
U početku mi se događalo da bi se pojavio plavi ekran i ova poruka. Jedanput mi se čak pojavio i deskop al mi se onda pojavila ta ista poruka za restart. Kad sam ga provala upaliti u safe mode-u bi mi na kraju loadiranja samo kao polako spustio ekran koji je bio plav i ponovo bi se pojavilo to restart.
To je ukratko to...možda sam previše "prčkala" po njemu jer sam iskušavala sve savjete sa neta i sad mi se sve izmješalo pa nisam ni sto posto sigurno po kojem je redoslijedu kako reagiro
21.04.2014 | 21:02
Hvala Riba i na tvom odgovoru
Iskopala sam papire koje sam dobila s njime:
polovica 2009 godine
Mac OS X Leonard
Valjda je to tako..ne znam na koji način bi mogla saznati te podatke?
Nisam proširivala memoriju, kupila sam ga u T-comu i odmah ga počela koristiti i do danas nisam ništa radila na njemu, popravljala i to...
21.04.2014 | 21:09
Probaj Hardware Test: Upali ga i pritisni "D", pusti ga da odradi, trajat će nekoliko minuta.
21.04.2014 | 21:12
Kad ga upališ, ako se ne pojavi bijeli prazni ekran, nego ostane crn, i ne čuje se nikakav zvuk (bip bip bip i slično), najverojatnije je crkla matična ploča. Možda nije, možda je memorija (disk vjerojatno nije, jer bi ti se pojavila bijela slika i ikonica foldera s upitnikom). Da se imalo razumiješ, savjetovao bi ti da odšarafiš donji poklopac i probaš izvaditi jedan, pa drugi keks memorije, naizmjenično. Ali vjerojatno nemaš niti odgovarajući šrafciger za to pa...

Ali, ionako je vjerojatno matična ploča, a ne memorija. Dakle, servis.
21.04.2014 | 21:14
tino1 kaže:
Probaj Hardware Test: Upali ga i pritisni "D", pusti ga da odradi, trajat će nekoliko minuta.


Ne na tom godištu. Na tom godištu se hardware test mora bootati s install DVD-a.
21.04.2014 | 21:17
smayoo kaže:
tino1 kaže:
Probaj Hardware Test: Upali ga i pritisni "D", pusti ga da odradi, trajat će nekoliko minuta.


Ne na tom godištu. Na tom godištu se hardware test mora bootati s install DVD-a.


Pa stavila je install DVD u Drive, pa mislim da će ga pokrenuti, jer drive nešto vrti i ne može izvaditi DVD.
21.04.2014 | 21:20
provala sam to sa D i ništa se nije dogodilo, doduše, prestao je vrtiti CD i sad se ne čuju šumovi. Install DVD mi je unutra jer sam htjela provati i to pa mi je "zapeo" unutra...
Da imam servis u svom gradu (Dubrovnik) odmah bi ha bez razmišljala odnjela sutra ujutro al budući da ga moram slati u Zagreb onda mi baš i nije svejedno jer ga moram slat poštom a to mi je blaga panika da ga netko baca po kombijima ili još gori scenarij da nestane
Ufffffffff
21.04.2014 | 21:27
Da ga provam opet otvoriti u safe mode-u pa možda uspijem i pokrenuti DVD?
Imate li neki "bolji" savjet od držanja shift-a? U biti savjet što da radim prije nego mi se ponovo pojavi onaj prozor za restart. Ima li u tom trenutku ikakvo rješenje osim restarta?
21.04.2014 | 21:32
Sjećam se da su upravo stikovi za internet od T coma znali izazivati takovu pomutnju kad bi se naprasno izvadili. Možda se netko sjeti postupka ili ga nađe u arhivi.
21.04.2014 | 21:41
Da li ti se u nekom času pojavi bijeli ekran?
Da li se čuje akord?
Ako ti se pojavi bijeli ekran, prije nego se čuje akord, drži pritisnut touchpad (klik) pa će ti izbaciti DVD.

Ako se pojavio bijeli akord, što se događa nakon akorda, ako ništa ne držiš pritisnuto?

Inače, to što ti se dogodilo se zove Kernel Panic i gotovo uvijek je znak hardverskog kvara. Bootanje u safe mode malo vjerojatno može pomoći.
21.04.2014 | 21:43
jzelko kaže:
Sjećam se da su upravo stikovi za internet od T coma znali izazivati takovu pomutnju kad bi se naprasno izvadili. Možda se netko sjeti postupka ili ga nađe u arhivi.


Taj je problem nastajao odmah nakon instalacije drivera. I to je bilo davno, davno. Od tada su (valjda) taj problem riješili.
21.04.2014 | 21:45
Evo opet sam ga upalila...
Da čuje se akord i pojavi se sivi ekran sa jabukom i onda cijela ona čitaba (panic...Kernel trap) i onda se otvori prozor u kojem piše da restartam..
Sad ću provat to za izbaciti DVD..
21.04.2014 | 21:55
Vrati DVD natrag (to bi trebao biti originalni instalacijski DVD koji si dobila s kompom) i drži ALT (option) tipku kod paljenja, prije akorda. Ponudit će ti da bootaš s hard diska ili s DVD-a probaj bootati s DVD-a. Kad se pokaže prozor za instalaciju zanemari ga i gore po glavnom meniju potraži Hardware Test.
21.04.2014 | 22:00
provala sam al mi se ponovo takoreć spustio ekran (kao sjena da se spušta) i opet onaj prozor da restartam..nikako ne kontam zašto se uvijek to pojavljuje?!? Dal da ga opet restartam? sad me već strah toliko ga paliti i gasiti..
21.04.2014 | 22:06
Nema što dalje. Ako ne boota s install DVD-a, nego se opet pojavi kernel panic, to znači da ti je hardverski kvar.

Ako tu ima neki jabučar iz Dubrovnika ili okolice s malim križnim šrafcigerom i minimumom hardverskog iskustva, neka ti se javi pa da ti proba samo izvaditi jedan po jedan keks memorije. Ali malo je vjerojatno. Najvjerojatnije te čeka slanje na servis.

Znam za barem jednog člana Jabučnjaka koji je povremeno u Dubrovniku (samo ne znam koliko često). Možda ti se javi.

Što se slanja poštom tiče, uglavnom problema nema ako si sačuvala originalnu ambalažu. Ako nisi, nabavi dosta mjehurićaste folije i u pošti kupi najprikladniju njihovu konfekcijsku kutiju. Bit će OK.
21.04.2014 | 22:11
provala sam još jednom isti postupak, nije mi vrag dao mira a i skinula sam mu poklopac al ne bih se baš zezala sa tim keksima memorije . Nisam baš toliko hrabra..
Inače, ovaj put mi se nije pojavio kernel nego se samo spustio ekran i opet ono za restart..
Odustajem
Ide za Zagreb odmah ujutro! Možete li mi preporučiti gdje je najbolje ga odnjeti na popravak? Poslat ću nekoga iz ZG da mi ga odnese..
Hvala puno na trudu! Sad barem znam da ga definitno moram slati na popravak..
21.04.2014 | 22:55
Što znači provala?
21.04.2014 | 23:11
Pokusala sam isti postupak:alt i power,pa isla na dvd. I ovaj put se pojavila samo poruka za restart...
22.04.2014 | 00:54
Ako si već odšarafila poklopac, Izvaditi keks memorije ti je šala mala. To su ti dvije pločice veličine napolitanki (samo tanke), jedna ispod druge. Imaš s jedne strane malu metalnu kopču, elastičnu, odmakni je prstom u stranu i keks (gornji) će iskočiti u kosi položaj. Samo ga lagano prstima primi i izvuci van. Pa probaj upaliti (vrati poklopac provizorno) i vidi da li se isto događa. Pa onda, ako se ponavlja, pokušaj izvaditi i onaj drugi (donji keks) i na njegovo mjesto ubaci onaj koji si izvadila ranije (ide lagano, samo na jedan način, gurni pod koso koliko ide i onda pritisni prema dolje dok ne škljocne).
22.04.2014 | 08:36
Izvadila sam jedan (gornji) i proradio je.
Pokazao mi je da je bio problem i u reportu je napisao da sam imala 3 panics. Sve mi je izgledalo u redu, upalila sam Itunes, internet, neke dokumente i sve je bilo ok samo možda malo sporije.
Kada sam vratila kekse (donji sam isto podigla pa spustila)i pokušala upaliti al dava mi bipove (3 bipa koji se ponavljaju u intervalima). Mislim da sam ih dobro vratila, škljocnuli su i stoje pravilno.
Što da radim? Ovo mi nije dosad ni jednom napravio
22.04.2014 | 08:51
Imaš sreće. Krepao ti je taj jedan keks RAM-a. Taj gornji. Izvadi ga i radit će ti bez njega, samo će biti sporije jer će mu faliti memorije pa će puno kopati po disku.

Kupi si drugu memoriju. S obzirom da je malo starija, a mora točno odgovarati, najlakše će ti biti naručiti preko interneta. Samo, da bi ti znali dati točan link koja ti memorija treba, moraš nam *TOČNO* reći koji ti je MacBook Pro.

Dakle, izvadi ponovno taj gornji keks memorije, zatvori stroj (Sve šarafe na mjesto da ih ne pogubiš) i radi idućih dana na njemu tako. Neće mu se ništa dogoditi, sve će biti OK, osim što će biti spor.

Kad se pokrene Mac, klik na jabuku pa About this Mac, ma More Info. Pojavit će se prozor pun teksta. S lijeve strane u listi nađi "Memory" i klikni to. Desno će se pojaviti tekst. Copy-paste to ovamo.
22.04.2014 | 09:02
Ovaj forum je bolji nego servis
22.04.2014 | 09:17
22.04.2014 | 09:22
Stvarno, ovaj mi je forum uljepšao dan!!!
Hvala Smayoo, ne znam što bi radila da nije bilo tvojih savjeta!!!

Dakle, ovo su podaci:

Memory Slots:

ECC: Disabled

BANK 0/DIMM0:

Size: Empty
Type: Empty
Speed: Empty
Status: Empty
Manufacturer: Empty
Part Number: Empty
Serial Number: Empty

BANK 1/DIMM0:

Size: 2 GB
Type: DDR3
Speed: 1067 MHz
Status: OK
Manufacturer: 0x80CE
Part Number: 0x4D34373142353637334648302D4346382020
Serial Number: 0x9611EBF4
22.04.2014 | 10:06
Pa i nije to bas jako star MBP. Znaci imas 2GB DDR3 1067MHz tzv. SODIM dva keksa. Mozes dodati takav jedan slican od 2GB ili 4GB. Malo sam na brzimu gledao po netu i nisam bas nasao WEB shop u Dubrovniku gdje bi mogla RAM nabaviti. Mozda ti se u forum javi kakav bolji znalac okolice Dubrovnika.
22.04.2014 | 10:11
Evo npr. ova

Kupi 1 kom i imat ćeš ukupno 6 GB (do sad si imala 4, trenutno si na 2). Ako kupiš 2 kom, staviš 2 nova, izvadiš onaj stari koji ti još radi unutra pa imaš 8. Ovisno o tome što točno radiš, može ti dobro doći.

Neki više vole kupovati ovdje jer su sigurniji da će im RAM raditi s njihovim Macom. Ispast će nešto (sitno) skuplje (uključivo s PDV koji ćeš platiti našoj carini), čekat ćeš dulje, ali, paradoksalno, u slučaju problema pod garancijom, bit će manje muke nego s domaćim trgovcima.

Ja sam jednom kupio preko Macsales, a dvaput kod domaćih trgovaca, ovisno što se više isplatilo. Memorija nije nikakva specijalna, ista kao za windows laptope. Važno je samo da je DDR3 i da je 1066 (1067) MHz. Keks koji ti se pokvario je 2 GB, dakle ne uzimaj manji od 2 GB. Optimalno ti je 4 GB. Keks od 8 GB (ako ga uopće nađeš u toj brzini) ti ne bi radio na tako starom stroju. Znači - 2 ili 4 GB, DDR3, 1066 (ili 1067, kako već tko piše) MHz.
22.04.2014 | 10:53
Svakako ću uzeti od 4 GB i odmah ću zamjenit i ovaj drugi kad već naručivam da sam mirna. Budući da imam nekog posla ovih nekoliko tjedana i malo mi je hitno, vjerovatno ću preko ekupi al svakako mi je dobro da znam za ubuduće za macsales!
Puno si mi Smayoo pomogao, još jednom hvala!
A hvala i svim ostalima i nadam se da će možda ovi postovi pomoći još nekom!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 15 minuta
  • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
  • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
  • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
  • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
  • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO