10.11.2010 | 10:07
dpasaric je napisao:
@smayoo - Dobro pitanje jer nema logike, ali praksa tako pokazuje. Izgleda da mnogi uređaji na HDMI ulazu očekuju nešto što "treba još malo obraditi" i stvar ne funkcionira pixel na pixel kako bismo očekivali! Nevjerojatno zar ne? Npr. spojiš Mac mini na 42" LCD koji ima 1920x1080 ekran, rezolucija na kompu je baš takva, ali slika na ekranu nije oštra jer sam monitor/TV nešto skejla! Stari Mini tu nije mogao ništa, a ovaj novi čak ima slider kojim reguliraš taj dio! Ne bih se iznenadio da isto tako nešto čini s bojama, kontrastom itd... ukratko - HDMI se "pravi pametan", a DVI je sirov, ali egzaktan.
Je, imao si pravo... Jutros sam imao malo više vremena poigrati se ovim. Dakle, negdje u dubinama on-screen menija od monitora ima "picture size" gdje se može birati 4:3, 16:9 i "just scan". Bilo je odabrano 16:9 i dio slike (cca po 100 pixela po svakom rubu) je iscurilo s ekrana (što ranije nisam skužio jer u Mac OSu nikad ne maksimiziram prozore, a sad sam bootao Windowse pa sam skužio da ne mogu do "start" buttona
). Kad sam stavio na "just scan" slika je točno kakva treba biti.
Čudno. Jer na LG televizoru doma nemam takvih opcija i slika je super kakva je.
Inače, i u Sys Prefs, Displays mi za taj sekundardni display (preko HDMI) nudi kvačicu "overscan". Kad je ta kvačica ukvačicana (to je po defaultu), a na monitoru odabrano "just scan", onda je slika super, što se veličine tiče. Ako je overscan isključen, onda je slika smanjena na cca 19+ incha (imam debeli crni okvir oko slike).