Selektiranje fotografije u Photoshopu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Selektiranje fotografije u Photoshopu


10.04.2004 | 14:03
Kako najpreciznije, kada se radi o sitnim detaljima, selektirati (odabrati) fotografiju u Photoshopu (npr. cvjetni grm sa sitnim liscem) i tako je pripremiti za prelom teksta oko nje u InDesignu? Postoji li neki jednostavniji nacin osim Lassa Tooul, Poligonal i magnetic. Vidim u nekim casopisima tako precizno "izrezanu" fotografiju i prelom teksta oko nje, pa ne mogu vjerovati da je to ucinejeno lasom. Ja jednostavno to s njim ne uspijem, ili ne uspijem tako precizno.
10.04.2004 | 14:12
eto.. ima
koristi path... to je mukotrpan posao.. vjeruj mi.. inace i najdosadniji dio obrade jer te na kraju bole i oci, ali kad zavrsis bit ces zadovoljan ucinjenim. e da kad zatvoris path selekciju ukljucujes u path tabu isto kao u lajer tabu. patgiraj na 200% uvecanja zbog preciznosti, i udi sa pathom malo unutra u sliku, nitko nece primjetiti a izbjeci ces rub. kad to odradis mozes staviti malo fade da ti omeksa rubove ili pustiti ostar rub.
ako trebas nesto detaljnije mozes poslati sliku pa cu ti zapoceti ... cisto da vidis kako se radi...
pozdrav
z.
10.04.2004 | 15:33
Extract i Magic Wand u nekim slučajevima mogu "jeftino" dati dobar rezultat, ali isto traži dosta truda.
10.04.2004 | 16:09
je.. ali nedovoljno precizan alat...
kako je rekao laki.. radi se o sitnim stvarima i detaljima..
10.04.2004 | 18:41
magnetic laso na 200% uvecanja je najpreczniji po mom mislenju.nema lakog nacina ,svi su teski
11.04.2004 | 18:28
magnetic laso na 200% uvecanja je najpreczniji po mom mislenju.
nema lakog nacina, svi su tesk

Stvar koju Laki treba (savrseno rezanje) nemoguce je napraviti s bilo kojim lasom ili mukotpnom path operacijom.

Jedino sto moze dati vrhunski rezultat jest prebacivanje u

-> QuickMask mode

i pod povecanjem od oko 300-400% lagano farbati (kistom kojim zelis, velicinom kista kojom zelis) ono sto namjeravas otkinuti. Ovakvim postupkom mozes obojiti i pixel ako treba, i on ce biti uredno selektiran kad izidjes iz QuickMask nacina rada.

Kada tako oznacis dio slike, kopiraj taj dio u novu datoteku (neka velicina "canvasa", tj. platna bude veca od same slike bar za oko 10%) i kao takvu je spremi u TIFF ili PSD. Ne treba ti EPS s pathovima ako koristis InDesign.

U InDesignu ubacis sliku, i oko svoje slike (koja moze biti bilo kojeg oblika unutar bijelog platna) sa Detect Edges komandom napravis obrub, oko kojega ce se prelamati tekst. Dakle, inDesign ce tim postupkom detektirati bjelinu i zanemarit ce je, onoliko koliko mu namjestis u parametrima pri detekciji rubova unutar slike.

Zasto TIFF ili PSD, a ne JPEG?

Zato sto ce TIFF sacuvati savrsenu bjelinu, dok ce JPEG napraviti "sumoviti" prijelaz izmedju tona slike i bjeline, koji se u konacnom tisku moze zamijetiti katkad kao necistoca, a k tome, moze zbuniti i Detect Edges komandu.

Dakako, ako je pozadina stranice u nekoj drugoj boji a ne bijeloj, onda koristi PSD za spremanje slike u Photoshopu, pa na donju razinu pukni boju po zelji (koju koristis u layoutu u InDesignu). Takodjer mozes u Photoshopu puknuti neki efekt, kao sto je sjena, pa ce prijelom jos biti ludji, jer ce se tek tada vidjeti koliko si savrseno izrezao sliku.

/*
Takodjer, izbjegavaj davanje sjena takvim objektima u InDesignu -- vecina danasnjih RIPova jos uvijek nije spremna za PDF standard 1.4, kojeg je donio Acrobat 5, a koji sa sobom donosi i PDF opis transparencija (tj. mijesanih vektorsko/bitmapskih/transparentnih objekata).
*/

Takodjer, u InDesignu opce ne moras koristiti naredbu Detect Edges -- mozes i rucno obrubiti sliku nekim rucno nacrtanim objektom, njega postaviti iznad slike i natjerati tekst da zaobilazi taj objekt, a ne sliku -- ovim mozes stvarati lude oblike koji ce se stvoriti kada ih tekst zobidje.

Mogucnosti su bezbrojne.

Uzivaj!
12.04.2004 | 17:10
eto.. kako od mrava napraviti slona
vidio bih te sa 600 fotografija ) hehehe ..
sa kisticem u ruci i radjenju maske )
povecanju od 400 posto... uuuu.. miki... ili ja dobro ne vidim ili ti imas ugradjeno super oko.. sto ce ti 400 posto kad u photoshopu kad stavis na 100 posto vidis i previse... to ti nece niti jedan tiskarski stroj a ni ljudsko oko moci reporducirati tj. vidjeti...
a necu ni govoriti koliko vremena triba da se sa kisticem sve opcrta.. mislim dobro je to kad imas vremena na bacanje.,.. i da.. super kvalitetno.. za monografiju
13.04.2004 | 13:06
..eto.. kako od mrava napraviti slona ..

Tvoj besmisleni odgovor (kojem je svrha samo da nesto napises) samo daje za pravo mom izboru rjesenja koje treba Lakiju -- ta Laki je sam rekao da ga laso ne ide i nervira.
Uostalom, zar nije ljudskom rodu od pamtivjeka bilo lakse farbati i bojiti zid negoli hodati po zici?
13.04.2004 | 13:24
Tvoj besmisleni odgovor (kojem je svrha samo da nesto napises) samo daje za pravo mom izboru rjesenja koje treba Lakiju -- ta Laki je sam rekao da ga laso ne ide i nervira.
Uostalom, zar nije ljudskom rodu od pamtivjeka bilo lakse farbati i bojiti zid negoli hodati po zici?

sorry... ako sam ista krivog rekao...
ali ti nisi procitao uopce sto sam napisao... evo olaksat cu ti stvari. pa cu sam sebe citirati.

Davor je napisao:
Extract i Magic Wand u nekim slučajevima mogu "jeftino" dati dobar rezultat, ali isto traži dosta truda.

Na to sam odgovorio:
je.. ali nedovoljno precizan alat...
kako je rekao laki.. radi se o sitnim stvarima i detaljima..

iMan:
magnetic laso na 200% uvecanja je najpreczniji po mom mislenju.nema lakog nacina ,svi su teski

pa si ti spomenuo quick mask kao mogucnost... i samo sam dao opasku da je taj nacin dobar za neke stvari ali ne za sve i da je mukotrpan, te da ce mu lakse biti da patira....

i tvoj pametan odgovor na sve to... to moram ponovo citirati:
Uostalom, zar nije ljudskom rodu od pamtivjeka bilo lakse farbati i bojiti zid negoli hodati po zici?

citam i citam i opet citam i stvarno mislim da sam glup.. jer ovakvu usporedbu nisam jos shvatio... pa te ovim putem molim da ju zamjenis s nekom glupljom pa da ju mogu shvatiti... jer ono sto ja sad shvacam nemre biti.
hvala unaprijed.
11.06.2006 | 03:43
Uf, ovo je bilo prije par godina.
Vjerovatno si vewmwnom dosao do spoznaje da je pen tool zakon
11.06.2006 | 16:55
Laki je napisao:
Kako najpreciznije, kada se radi o sitnim detaljima, selektirati (odabrati) fotografiju u Photoshopu (npr. cvjetni grm sa sitnim liscem) i tako je pripremiti za prelom teksta oko nje u InDesignu?

za takve stvari postoji hrpetina plug-inova.
evo ti link na evaluacijsku verziju fluid maska:
www.gfxworld.org/index.php?categoryid=9&...;p2000_articleid=180

naravno, ukoliko ti se software svidi - kupi ga.
12.06.2006 | 03:51
Hmm, nikom na pamet nisu pale igre s kanalima i kalkulacije? OK, to bas i nije nacin za nekoga ko pita kako i cime napraviti selekciju. Al meni se takav postupak pokazao izuzetno ucinkovit u dobrom dijelu slucajeva.
12.06.2006 | 05:04
Kako najpreciznije, selektirati (odabrati) fotografiju u Photoshopu i tako je pripremiti za prelom teksta

Najbolje ju je iscrtati perom. Pruza najbolje mogucnosti upravljanja krivuljom. To se ne da tu objasniti. Za to je potrebna izvjesna rutina.

Dakle napraviti path, pa sejvati taj path.
Onda cliping path i save as eps.
Onda import u program ya prijelom ili neki za crtanje.
07.07.2006 | 14:40
zvonimir je napisao:
QuickMask mode


Ok je i to, ali ipak je mukotrpnije od pathiranja (pen tool), doduše možeš piturati točno u pixel, ali nema portebe. (Može se i sa perom nacrtati path točno po rubovima piksela)
Path to fino i precizno opcrta i jednostavnije je

Međutim kod pathiranja, mora se uvijek ući unutar objekta nekih 0,X mm , da se ne vide djelovi slike izvan pathitanog dijela.( Kad se eps importira u Quark ili slično).
07.07.2006 | 14:52
Tomislav je napisao:
Hmm, nikom na pamet nisu pale igre s kanalima i kalkulacije?


Pa rekao je Zvone.
To je u biti Quick Mask mode.
Automatski iscrtava alfa kanal.
Bolje rečeno budući alpha kanal
07.07.2006 | 15:27
Tomislav je napisao:
Hmm, nikom na pamet nisu pale igre s kanalima i kalkulacije? OK, to bas i nije nacin za nekoga ko pita kako i cime napraviti selekciju. Al meni se takav postupak pokazao izuzetno ucinkovit u dobrom dijelu slucajeva.Laki je pitao kako napraviti selekciju nekog segmenta u Photoshopu i to importirati u program za prijelom.

Ja bih rekao, da Photoshop ima jednu (a možda i jedinu manu), a ta je da od selekcije ne može napraviti precizan path.
A Path je nužan, da se bitmapa precizno uvede u program za prijelom. Ako se radi na taj način.
Program za prijelom može skužiti i alpha kanal i napraviti opslog oko njega.
Nikakve selekcije ne dolaze u obzir (mislim na šetajuće mrave).
 • me
 • Korisnik
07.07.2006 | 18:14
PEN TOOL RULES!!!

03.08.2006 | 22:49
Moje mišljenje je sljedeće:

Path tool je odlična stvar za sve kontrastne elemente jednostavnih oblika. Par klikova i gotov si.
plusevi: brzina i kvaliteta
minusevi: postoji samo prozirno i neprozirno

Quick mask može biti puno brži i jednostavniji za komplicirane stvari. Treba se, kako je već spomenuto, malo poigrati sa magic wandom, kalkulacijama s kanalima, često treba to sve rukom popravit, ali za komplicirane stvari je (bar meni) to puno jednostavnije. A može se to isto aplicirati i na jednostavne elemente.
plusevi: poluprozirnost
minusevi: koji već?
04.08.2006 | 03:58
creativebits.org/photoshop/the_extract_tool

mozda ovo pomogne.. ne razumim se bas u PS ali sam naletija na ovaj clanak prije nekoliko dana.. pa mozda pomogne ako nisam totalno falija temu jer nisam citao o cemu raspravljate..
04.08.2006 | 15:36
KNOCK OUT RULEZ!!!
funkcionira kao photoshop filter

Corel KnockOut 2
KnockOut 2 vam omogućava sačuvati fine detalje slike koje je nekoć bilo nemoguće precizno maskirati. Također, ubrzava cjelokupni dizajnerski proces, jer brže i točnije izrezuje složene objekte nego druge tehnike maskiranja. Idealan dodatak za Adobe Photoshop i Photoshop Elements 2, Corel PHOTO-PAINT ili Painter 7, KnockOut 2 učinkovito se uklapa u vašu radnu svakodnevicu. Osim toga, ova je inačica dizajnirana za Mac OS X i Windows XP te sadrži nove alate za doradu i podršku CMYK slika. Od tekućina, stakla i leda, do kose, dima i vatre, KnockOut 2 dramatično povećava kvalitetu sastavnica slike i omogućava vam izvesti složeno maskiranje s apsolutnom preciznošću.
 • MAK
 • Korisnik
 • 13
07.08.2006 | 02:16
accom je napisao:
Moje mišljenje je sljedeće:

Path tool je odlična stvar za sve kontrastne elemente jednostavnih oblika. Par klikova i gotov si.
plusevi: brzina i kvaliteta
minusevi: postoji samo prozirno i neprozirno


Nema obreza u Photoshopu koji ne završava u layoutu. A ako imaš layout u InDesignu, onda su vrlo kreativne dvije stvari:

- Možeš naknadno obreznu crtu podesiti preciznom layoutu (bijelim kursorom ili perom)
- možeš zadati feather obreznoj crti, pa nema prozirno/neprozirno
07.08.2006 | 15:03
MAK je napisao:

- možeš zadati feather obreznoj crti, pa nema prozirno/neprozirno


Nisam imao poima da feather (omekšanje) može djelovati na obreznu crtu. Mislim na krivulju (path). Na selekciju da, ali na path ?
Nikad mi nije palo na pamet koristiti feather u tom slučaju. Mislim da to nema smisla niti da ne postoji tehnička mogućnost za to.

Mak, uvjeri me u suprotno. Krho je znanje.

Radio sam u Photoshopu baš pathitanje tiffova i export u eps za Quark, mislim, živio od toga neko vrijeme, a o In Designu nemam poima. Tek ga sad malo počinjem koristiti.

08.08.2006 | 01:09
MAK je napisao:
. A ako imaš layout u InDesignu, onda su vrlo kreativne dvije stvari:

- Možeš naknadno obreznu crtu podesiti preciznom layoutu (bijelim kursorom ili perom)
- možeš zadati feather obreznoj crti, pa nema prozirno/neprozirno

Sorry, tek sam sad vidio da se radi o naknadnom podešavanju u InDesignu.

Ma dalo bi se to srediti i u photoshopu. Mogu se istodobno clipping path i selekcija držati aktivnima. Omekašti selekciju, cutati je i vratiti na basic podlogu,nazad u path, koja bi se mogla napraviti i transparentna. Bitno je zadržati clippan path.
U tom slučaju se može importirati eps sa transparentnim rubovima.
Samo ne znam kako se to poklapa sa pozadinom u programu za prijelom.

Onda ide valjda to podešavanje u indesignu.
Ma da se sve to napraviti, samo treba malo mašte.

Eto ga
08.08.2006 | 20:23
@ MAK - u pravu si... meni još uvjek radi logika od PS 2.5 i čvarka 3.11... pa sve feathered selekcije pravim u layerima te uvozim psd fajle u ID. Nisam ni pomislio na feathered clipping path...
15.03.2010 | 18:28
može pitanje? gdje je nestao extract u cs4? jel ga ja to ne nalazim među filterima ili ga uopće nema? hvala la la...
15.03.2010 | 20:38
www.planetphotoshop.com/masking-with-channels-2.html

Evo mozda ovo pomogne, inace Corey Barker je vrhunski strucnjak u oblasti obrade fotografije i Photoshopa, često pratim njegove tutorijale i puno sam naučio iz njih
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 48 minuta
 • drlovric: Nisam ni razmsljao o tome iskreno. Nemam Steam, jer igram uglanvom na PS4. Pokusat cu nac demo da vidim moze li to moj MBP 2018 uopce vrtiti.
 • kupus: [link]
 • kupus: ne znam jesi li je mislio uzet preko storea, ali ako to nije pod mus, na steamu imas opciju da vratis igru
 • drlovric: Jel ima neko Tropico 6 da cujem dojmove o tome kako to radi na MBP? :)
 • Dijete: fala @zoranowsky ... i bum...
 • smayoo: piši u forum, Ivane...
 • Zdravac: ivan, nisam 100% siguran, ali mislim da trebaš to dodati / instalirati preko office 365 web stranice
 • ivan.ocd: Zna li netko kako prilagoditi Office Word 365 za Mac tako da imam hrvatski jezični paket i bolju provjeru gramatike? Zasad mi je sve na engleskom, a provjera pravopisa je ok, ali dosta lošija bez jezičnog paketa.
 • JOHN: Ima koja alternativa u tim krajevima ili se bolje držati Ubera?
 • JOHN: Super
 • Borostef: @JOHN Koristis ovu kakva je, nema potrebe za ikakvim podesavanjima
 • JOHN: Imam uber aplikaciju i u HR sam ju koristio valjda dva puta. Ako odem u Stuttgart, dali moram posebno nešto podesiti na aplikaciji, instalirati novu aplikaciju ili koristim ovu kakva je?
 • zoranowsky: pardon je treba pisati!
 • zoranowsky: i daj reci Aldous da sam ju pozdravio :)
 • zoranowsky: @dijete ponosim se tobom!
 • rusty: no go
 • stefanjos: quick question, toshiba HDD go ili no go?
 • JOHN: odnosno izražaja!
 • JOHN: Pa meni je baš ekstremna i prikladna u kontekstu ove umjetnosti.:-)
 • Bertone: Zašto misliš da je ispred našeg vremena nego smo navikli? Možda je iza nas :)
 • smayoo: @energyman: business application product development?
 • smayoo: "Ekstremna" nije baš prikladno reći u kontekstu umjetnosti. Meni to sugerira nešto nasilno. Ja bih prije rekao "više avangardna nego što smo navikli".
 • JOHN: Za moje okvire ipak pomalo ekstremna umjetnost
 • energyman: kako bi preveli sa hrvatskog na engleski poziciju "razvoj poslovnih aplikacija" ali ne u smislu developmenta nego product managementa
 • Dijete: cak i svjetski priznata umjetnica, iz malog sela u malom novom zelandu... al nije za svakoga...
 • JOHN: ona je neka vrsta umjetnice?:-)
 • Dijete: ona bas zasluzuje paznju kod slusanja.. a koncerti su joj mrak... publika zasuti kad se pojavi i baci magiju :D
 • smayoo: Zanimljivo. Ali trebat će mi više gledanja... :)
 • Dijete: [link]
 • Dijete: Za laku noc iz djetetove kucne radionice :D
 • Zdravac: Ono što me fascinira je, koliko DOBRO radi sinergija Mac mini, Apple TV i Macbook Air. Jednostavno NIKAKVIH problema nema.
 • Zdravac: Znači, umjesto NAS-a mi je trenutno ;)
 • Zdravac: trenutno skida neke serije i filmove, kroz koji tjedan će vjerojatno i backup raditi
 • Zdravac: dragane, ja sam ga odneo pograj routera na tavan, nije čak ni ekran spojen na njega, nego se spajam preko screen sharinga i na apple tv
 • drlovric: A sta radite sa tim starim Minijima? Bas brzo se prodaju pa me cudi ta velika potraznja :)
 • Zdravac: pojavio se jučer oglas na njuškalu, i jučer je prodan - meni! :)
 • energyman: Ja sam svoj 2011 prodao za 2k :)
 • MacSlavko: Drugari, koji su ono iMacovi 27" (godište/serija) imali problem s grafičkom?
 • Riba: Ja sam svoj Mini late 2012 sa 16 GB RAMa i 1TB SSDom prodao za 2250 kuna, a tako im se kreću i cijene po eBayu...
 • VanjusOS: gdje si našao Mac mini za 1200 kn?
 • zoranowsky: Sjajno, 1200kn je kikiriki!
 • Zdravac: i još SSD cca 470 kn
 • Zdravac: 1200 kn
 • Zdravac: jedino moram SSD ubaciti, plan je Samsung EVO 860
 • Zdravac: trebalo je biti 4GB RAM, ali me ugodno iznenadio, ima 8GB
 • Zdravac: Samo da viknem da mi je došao Mac mini 2012'
 • Riba: Ja sam provjerio i imam hrpu 32 bitnih aplikacija koje volim, tako da drugi put.
 • VanjusOS: da li je tko instalirao već?
 • VanjusOS: stigla Catalina za poklon?
 • VanjusOS: Čestitke svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO