Selektiranje fotografije u Photoshopu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Selektiranje fotografije u Photoshopu


10.04.2004 | 14:03
Kako najpreciznije, kada se radi o sitnim detaljima, selektirati (odabrati) fotografiju u Photoshopu (npr. cvjetni grm sa sitnim liscem) i tako je pripremiti za prelom teksta oko nje u InDesignu? Postoji li neki jednostavniji nacin osim Lassa Tooul, Poligonal i magnetic. Vidim u nekim casopisima tako precizno "izrezanu" fotografiju i prelom teksta oko nje, pa ne mogu vjerovati da je to ucinejeno lasom. Ja jednostavno to s njim ne uspijem, ili ne uspijem tako precizno.
10.04.2004 | 14:12
eto.. ima
koristi path... to je mukotrpan posao.. vjeruj mi.. inace i najdosadniji dio obrade jer te na kraju bole i oci, ali kad zavrsis bit ces zadovoljan ucinjenim. e da kad zatvoris path selekciju ukljucujes u path tabu isto kao u lajer tabu. patgiraj na 200% uvecanja zbog preciznosti, i udi sa pathom malo unutra u sliku, nitko nece primjetiti a izbjeci ces rub. kad to odradis mozes staviti malo fade da ti omeksa rubove ili pustiti ostar rub.
ako trebas nesto detaljnije mozes poslati sliku pa cu ti zapoceti ... cisto da vidis kako se radi...
pozdrav
z.
10.04.2004 | 15:33
Extract i Magic Wand u nekim slučajevima mogu "jeftino" dati dobar rezultat, ali isto traži dosta truda.
10.04.2004 | 16:09
je.. ali nedovoljno precizan alat...
kako je rekao laki.. radi se o sitnim stvarima i detaljima..
10.04.2004 | 18:41
magnetic laso na 200% uvecanja je najpreczniji po mom mislenju.nema lakog nacina ,svi su teski
11.04.2004 | 18:28
magnetic laso na 200% uvecanja je najpreczniji po mom mislenju.
nema lakog nacina, svi su tesk

Stvar koju Laki treba (savrseno rezanje) nemoguce je napraviti s bilo kojim lasom ili mukotpnom path operacijom.

Jedino sto moze dati vrhunski rezultat jest prebacivanje u

-> QuickMask mode

i pod povecanjem od oko 300-400% lagano farbati (kistom kojim zelis, velicinom kista kojom zelis) ono sto namjeravas otkinuti. Ovakvim postupkom mozes obojiti i pixel ako treba, i on ce biti uredno selektiran kad izidjes iz QuickMask nacina rada.

Kada tako oznacis dio slike, kopiraj taj dio u novu datoteku (neka velicina "canvasa", tj. platna bude veca od same slike bar za oko 10%) i kao takvu je spremi u TIFF ili PSD. Ne treba ti EPS s pathovima ako koristis InDesign.

U InDesignu ubacis sliku, i oko svoje slike (koja moze biti bilo kojeg oblika unutar bijelog platna) sa Detect Edges komandom napravis obrub, oko kojega ce se prelamati tekst. Dakle, inDesign ce tim postupkom detektirati bjelinu i zanemarit ce je, onoliko koliko mu namjestis u parametrima pri detekciji rubova unutar slike.

Zasto TIFF ili PSD, a ne JPEG?

Zato sto ce TIFF sacuvati savrsenu bjelinu, dok ce JPEG napraviti "sumoviti" prijelaz izmedju tona slike i bjeline, koji se u konacnom tisku moze zamijetiti katkad kao necistoca, a k tome, moze zbuniti i Detect Edges komandu.

Dakako, ako je pozadina stranice u nekoj drugoj boji a ne bijeloj, onda koristi PSD za spremanje slike u Photoshopu, pa na donju razinu pukni boju po zelji (koju koristis u layoutu u InDesignu). Takodjer mozes u Photoshopu puknuti neki efekt, kao sto je sjena, pa ce prijelom jos biti ludji, jer ce se tek tada vidjeti koliko si savrseno izrezao sliku.

/*
Takodjer, izbjegavaj davanje sjena takvim objektima u InDesignu -- vecina danasnjih RIPova jos uvijek nije spremna za PDF standard 1.4, kojeg je donio Acrobat 5, a koji sa sobom donosi i PDF opis transparencija (tj. mijesanih vektorsko/bitmapskih/transparentnih objekata).
*/

Takodjer, u InDesignu opce ne moras koristiti naredbu Detect Edges -- mozes i rucno obrubiti sliku nekim rucno nacrtanim objektom, njega postaviti iznad slike i natjerati tekst da zaobilazi taj objekt, a ne sliku -- ovim mozes stvarati lude oblike koji ce se stvoriti kada ih tekst zobidje.

Mogucnosti su bezbrojne.

Uzivaj!
12.04.2004 | 17:10
eto.. kako od mrava napraviti slona
vidio bih te sa 600 fotografija ) hehehe ..
sa kisticem u ruci i radjenju maske )
povecanju od 400 posto... uuuu.. miki... ili ja dobro ne vidim ili ti imas ugradjeno super oko.. sto ce ti 400 posto kad u photoshopu kad stavis na 100 posto vidis i previse... to ti nece niti jedan tiskarski stroj a ni ljudsko oko moci reporducirati tj. vidjeti...
a necu ni govoriti koliko vremena triba da se sa kisticem sve opcrta.. mislim dobro je to kad imas vremena na bacanje.,.. i da.. super kvalitetno.. za monografiju
13.04.2004 | 13:06
..eto.. kako od mrava napraviti slona ..

Tvoj besmisleni odgovor (kojem je svrha samo da nesto napises) samo daje za pravo mom izboru rjesenja koje treba Lakiju -- ta Laki je sam rekao da ga laso ne ide i nervira.
Uostalom, zar nije ljudskom rodu od pamtivjeka bilo lakse farbati i bojiti zid negoli hodati po zici?
13.04.2004 | 13:24
Tvoj besmisleni odgovor (kojem je svrha samo da nesto napises) samo daje za pravo mom izboru rjesenja koje treba Lakiju -- ta Laki je sam rekao da ga laso ne ide i nervira.
Uostalom, zar nije ljudskom rodu od pamtivjeka bilo lakse farbati i bojiti zid negoli hodati po zici?

sorry... ako sam ista krivog rekao...
ali ti nisi procitao uopce sto sam napisao... evo olaksat cu ti stvari. pa cu sam sebe citirati.

Davor je napisao:
Extract i Magic Wand u nekim slučajevima mogu "jeftino" dati dobar rezultat, ali isto traži dosta truda.

Na to sam odgovorio:
je.. ali nedovoljno precizan alat...
kako je rekao laki.. radi se o sitnim stvarima i detaljima..

iMan:
magnetic laso na 200% uvecanja je najpreczniji po mom mislenju.nema lakog nacina ,svi su teski

pa si ti spomenuo quick mask kao mogucnost... i samo sam dao opasku da je taj nacin dobar za neke stvari ali ne za sve i da je mukotrpan, te da ce mu lakse biti da patira....

i tvoj pametan odgovor na sve to... to moram ponovo citirati:
Uostalom, zar nije ljudskom rodu od pamtivjeka bilo lakse farbati i bojiti zid negoli hodati po zici?

citam i citam i opet citam i stvarno mislim da sam glup.. jer ovakvu usporedbu nisam jos shvatio... pa te ovim putem molim da ju zamjenis s nekom glupljom pa da ju mogu shvatiti... jer ono sto ja sad shvacam nemre biti.
hvala unaprijed.
11.06.2006 | 03:43
Uf, ovo je bilo prije par godina.
Vjerovatno si vewmwnom dosao do spoznaje da je pen tool zakon
11.06.2006 | 16:55
Laki je napisao:
Kako najpreciznije, kada se radi o sitnim detaljima, selektirati (odabrati) fotografiju u Photoshopu (npr. cvjetni grm sa sitnim liscem) i tako je pripremiti za prelom teksta oko nje u InDesignu?

za takve stvari postoji hrpetina plug-inova.
evo ti link na evaluacijsku verziju fluid maska:
www.gfxworld.org/index.php?categoryid=9&...;p2000_articleid=180

naravno, ukoliko ti se software svidi - kupi ga.
12.06.2006 | 03:51
Hmm, nikom na pamet nisu pale igre s kanalima i kalkulacije? OK, to bas i nije nacin za nekoga ko pita kako i cime napraviti selekciju. Al meni se takav postupak pokazao izuzetno ucinkovit u dobrom dijelu slucajeva.
12.06.2006 | 05:04
Kako najpreciznije, selektirati (odabrati) fotografiju u Photoshopu i tako je pripremiti za prelom teksta

Najbolje ju je iscrtati perom. Pruza najbolje mogucnosti upravljanja krivuljom. To se ne da tu objasniti. Za to je potrebna izvjesna rutina.

Dakle napraviti path, pa sejvati taj path.
Onda cliping path i save as eps.
Onda import u program ya prijelom ili neki za crtanje.
07.07.2006 | 14:40
zvonimir je napisao:
QuickMask mode


Ok je i to, ali ipak je mukotrpnije od pathiranja (pen tool), doduše možeš piturati točno u pixel, ali nema portebe. (Može se i sa perom nacrtati path točno po rubovima piksela)
Path to fino i precizno opcrta i jednostavnije je

Međutim kod pathiranja, mora se uvijek ući unutar objekta nekih 0,X mm , da se ne vide djelovi slike izvan pathitanog dijela.( Kad se eps importira u Quark ili slično).
07.07.2006 | 14:52
Tomislav je napisao:
Hmm, nikom na pamet nisu pale igre s kanalima i kalkulacije?


Pa rekao je Zvone.
To je u biti Quick Mask mode.
Automatski iscrtava alfa kanal.
Bolje rečeno budući alpha kanal
07.07.2006 | 15:27
Tomislav je napisao:
Hmm, nikom na pamet nisu pale igre s kanalima i kalkulacije? OK, to bas i nije nacin za nekoga ko pita kako i cime napraviti selekciju. Al meni se takav postupak pokazao izuzetno ucinkovit u dobrom dijelu slucajeva.Laki je pitao kako napraviti selekciju nekog segmenta u Photoshopu i to importirati u program za prijelom.

Ja bih rekao, da Photoshop ima jednu (a možda i jedinu manu), a ta je da od selekcije ne može napraviti precizan path.
A Path je nužan, da se bitmapa precizno uvede u program za prijelom. Ako se radi na taj način.
Program za prijelom može skužiti i alpha kanal i napraviti opslog oko njega.
Nikakve selekcije ne dolaze u obzir (mislim na šetajuće mrave).
 • me
 • Korisnik
07.07.2006 | 18:14
PEN TOOL RULES!!!

03.08.2006 | 22:49
Moje mišljenje je sljedeće:

Path tool je odlična stvar za sve kontrastne elemente jednostavnih oblika. Par klikova i gotov si.
plusevi: brzina i kvaliteta
minusevi: postoji samo prozirno i neprozirno

Quick mask može biti puno brži i jednostavniji za komplicirane stvari. Treba se, kako je već spomenuto, malo poigrati sa magic wandom, kalkulacijama s kanalima, često treba to sve rukom popravit, ali za komplicirane stvari je (bar meni) to puno jednostavnije. A može se to isto aplicirati i na jednostavne elemente.
plusevi: poluprozirnost
minusevi: koji već?
04.08.2006 | 03:58
creativebits.org/photoshop/the_extract_tool

mozda ovo pomogne.. ne razumim se bas u PS ali sam naletija na ovaj clanak prije nekoliko dana.. pa mozda pomogne ako nisam totalno falija temu jer nisam citao o cemu raspravljate..
04.08.2006 | 15:36
KNOCK OUT RULEZ!!!
funkcionira kao photoshop filter

Corel KnockOut 2
KnockOut 2 vam omogućava sačuvati fine detalje slike koje je nekoć bilo nemoguće precizno maskirati. Također, ubrzava cjelokupni dizajnerski proces, jer brže i točnije izrezuje složene objekte nego druge tehnike maskiranja. Idealan dodatak za Adobe Photoshop i Photoshop Elements 2, Corel PHOTO-PAINT ili Painter 7, KnockOut 2 učinkovito se uklapa u vašu radnu svakodnevicu. Osim toga, ova je inačica dizajnirana za Mac OS X i Windows XP te sadrži nove alate za doradu i podršku CMYK slika. Od tekućina, stakla i leda, do kose, dima i vatre, KnockOut 2 dramatično povećava kvalitetu sastavnica slike i omogućava vam izvesti složeno maskiranje s apsolutnom preciznošću.
 • MAK
 • Korisnik
 • 13
07.08.2006 | 02:16
accom je napisao:
Moje mišljenje je sljedeće:

Path tool je odlična stvar za sve kontrastne elemente jednostavnih oblika. Par klikova i gotov si.
plusevi: brzina i kvaliteta
minusevi: postoji samo prozirno i neprozirno


Nema obreza u Photoshopu koji ne završava u layoutu. A ako imaš layout u InDesignu, onda su vrlo kreativne dvije stvari:

- Možeš naknadno obreznu crtu podesiti preciznom layoutu (bijelim kursorom ili perom)
- možeš zadati feather obreznoj crti, pa nema prozirno/neprozirno
07.08.2006 | 15:03
MAK je napisao:

- možeš zadati feather obreznoj crti, pa nema prozirno/neprozirno


Nisam imao poima da feather (omekšanje) može djelovati na obreznu crtu. Mislim na krivulju (path). Na selekciju da, ali na path ?
Nikad mi nije palo na pamet koristiti feather u tom slučaju. Mislim da to nema smisla niti da ne postoji tehnička mogućnost za to.

Mak, uvjeri me u suprotno. Krho je znanje.

Radio sam u Photoshopu baš pathitanje tiffova i export u eps za Quark, mislim, živio od toga neko vrijeme, a o In Designu nemam poima. Tek ga sad malo počinjem koristiti.

08.08.2006 | 01:09
MAK je napisao:
. A ako imaš layout u InDesignu, onda su vrlo kreativne dvije stvari:

- Možeš naknadno obreznu crtu podesiti preciznom layoutu (bijelim kursorom ili perom)
- možeš zadati feather obreznoj crti, pa nema prozirno/neprozirno

Sorry, tek sam sad vidio da se radi o naknadnom podešavanju u InDesignu.

Ma dalo bi se to srediti i u photoshopu. Mogu se istodobno clipping path i selekcija držati aktivnima. Omekašti selekciju, cutati je i vratiti na basic podlogu,nazad u path, koja bi se mogla napraviti i transparentna. Bitno je zadržati clippan path.
U tom slučaju se može importirati eps sa transparentnim rubovima.
Samo ne znam kako se to poklapa sa pozadinom u programu za prijelom.

Onda ide valjda to podešavanje u indesignu.
Ma da se sve to napraviti, samo treba malo mašte.

Eto ga
08.08.2006 | 20:23
@ MAK - u pravu si... meni još uvjek radi logika od PS 2.5 i čvarka 3.11... pa sve feathered selekcije pravim u layerima te uvozim psd fajle u ID. Nisam ni pomislio na feathered clipping path...
15.03.2010 | 18:28
može pitanje? gdje je nestao extract u cs4? jel ga ja to ne nalazim među filterima ili ga uopće nema? hvala la la...
15.03.2010 | 20:38
www.planetphotoshop.com/masking-with-channels-2.html

Evo mozda ovo pomogne, inace Corey Barker je vrhunski strucnjak u oblasti obrade fotografije i Photoshopa, često pratim njegove tutorijale i puno sam naučio iz njih
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 59 minuta
 • Calsam: MacBook mi ne čita više od danas Kingstone USB stick. Disk Utility isto ne prepoznaje USB Stick. Neki besplatni program za recover podataka sa sticka ili da netko to može povoljno napraviti u Rijeci, hvala :)
 • drlovric: Ki fa whaaat? :) Sta vam je to? :)
 • smayoo: Ki fa meno nisam igrao... čovječe... skoro 30 godina... :D
 • Borisone: Ajde da na Jabučnjaku doživim i ki fa meno.
 • smayoo: 1000! Ja nudim 1000! :D
 • john_st: Ja ga pokupim za 2000 :D
 • stefanjos: 3000 kn vec ga danas navecer ja pokupim :P
 • energyman: Za koliko se da prodati iPhone 11 pro 64 u super stanju, kupljen 9/2019?
 • cariblanco: Možda je i dvije minute, nisam mjerio...samo znam da mi to išlo na živce
 • songoku: Samo malo mi je cudno sto kazes ponovi nakon 5 minuta, ako se ne varam repeat alarm interval bi triba biti 2 min
 • songoku: Tako je, ako ne zelis ponovni alarm stavi nikad
 • cariblanco: ty, znači kod ponovi alarme, odaberem nikad
 • songoku: @cariblanco Settings->Notifications->Messages->Repeat Alerts
 • smayoo: piši u forum
 • cariblanco: Dobijem sms na ajfon...zvučni signal, ne pogledam pokuru i dobijem još jedan zvučni signal, nakon 5 minuta, ali za istu poruku ? dali se to može reducirati, na samo jedan zvučni signal !!!
 • stefanjos: prvi glas
 • Parangal1307: Netko čuo ili ima problem sa novim MBP 2019 da se u stand-by poziciji isključuje ?
 • JOHN: Hvala i pridružujem se čestitkama!
 • smayoo: Svim hrvatskim građanima, i onima koji se tako osjećaju, čestitam Dan državnosti! :)
 • zoranowsky: Očito bi mac pro s kotačićima komotno mogao u topic Automobili :)
 • dpasaric: Smayoo, bez kotačića, ne možeš za 80.000 kn očekivati i kotačiće! :)
 • cariblanco: Moguće, jer obično ga punim navečer i ostane do jutra na punjaču
 • drlovric: Ja sam to skontao da ti nauci navike pa smanji struju punjenja, da bi se sacuvala dugovjecnost baterije.
 • Riba: To imam i ja na Sonyju, prati kada drzis mobitel na punjacu tako da ga napuni na 100% neposredno prije nego ga skines sa punjaca jer nije dobro da stoji na punjacu na 100%.
 • cariblanco: Znači sad ga punim i skoro je pun, a završetak će biti rano ujutro :D
 • cariblanco: Ponekad dok punim ajfon, dobijem obavijest...završetak punjenja će biti dovršeno u 4.30. A telefon je cijelo vrijeme na punjaču ??
 • zoranowsky: Ej bok chichak!
 • smayoo: JEEEEJ! S kotačićima ili bez? ;)
 • dpasaric: Evo, da prvi saznate: za cca mjesec dana imat ćemo Mac Pro (7,1) prikaz na Jabučnjaku!
 • stefanjos: dobrodosao chichak
 • smayoo: @chichak: dobro nam došao! :)
 • invictus: @songoku - da li ti možeš preko IMEI broja iPhone-a provjeriti gdje je kupljen i jel tvornički otključan? Mogu ti i platiti ako je potrebno, da mi to provjeriš. :)
 • chichak: samo da viknem :)
 • chichak: novi sam na forumu
 • chichak: Zdravo
 • rusty: 10.15.5 je vani
 • rusty: @dario15 - tako je
 • dario15: Hvala za info rusty. Ali to je samo win verzija, čini mi se?
 • rusty: Civ6 je free do 28. - [link]
 • Soffoklo: Windowsi lagano sve više ugrađuju Linux u svoj OS, a time pomalo dodaju i štih macOS-a. Za početak Windows Terminal - [link]
 • zvone: Neke preporuke?
 • zvone: Vidio sam par ali nisu mi dovoljno detaljni.
 • Djuro genijalac: @zvone: imaš nekoliko threadova koji se DETALJNO bave tom tematikom...
 • zvone: Ako mi nekton moze pomoci molim da mi se javi na zvone@me.com jer nisam cesto na vikalici,
 • zvone: Cuo sam svasta, od toga da se mora flashati ROM i u toku instalacije mijenjati graficka i slicno.
 • zvone: Pozdrav. Ima li ovdje netko tko bi mi pomogao instalirati sto noviji OSX na MAcPro 3,1?
 • Riba: Ne znam, ja koristim Aquamail na Androidu i sjajan je. :)
 • drlovric: Vama stvanro valja Apple Mail klijent? :O Meni je i Outlook miljama ispred Apple Mail.
 • drlovric: Ma salim se. Sta cu tuzit Apple, kad god mi je sta trebalo izadju mi u susret :)
 • Riba: Zasto bi onda tuzio Apple u slucaju da koristis njihov email client kada te ocigleno nije briga za sigurnost? :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.89 Seconds

Provided by iJoomla SEO