01.04.2004 | 03:23
probao sam... ali ne radi... nz.
Uh, ovo je mozda dobra skola o zakljucavanju podataka u odredjene formate datoteka. Recimo, jos od MS Worda 6 za Windowse pokusavao sam zaobici spremanje podataka u "zakljucane" datoteke, koje su iskljucivo vlasnistvo jedne firme, u ovom slucaju .DOC datoteke, pa su svi dokumenti bili spremani u multiplatformske i OTVORENE, Rich Text File (.RTF) datoteke.
Word 6 donio je sa sobom gomilu sitnica u DOC format koje Word 2 (po meni najbolja ikad isprogramirana MS Word verzija) nije podrzavala. Odnio je bio vrag salu, valjalo je ukljuciti pamet, pa koliko god to bilo moguce i tehnicki izvedivo. Stotine datoteka spremljenih u Wordu 2 ostalo je u tom formatu, ali smo sve ono sto je generirao Word 6 (i sve ostale novije verzije) spremali u RTF, kojeg je Word 2 uredno otvarao. Drugim rijecima, postavili smo Word 2 kao referencu, koju je svatko imao.
Stoga ohrabrujem i tebe i druge korisnike da uvijek misle unaprijed, te ako je moguce, da se u pogledu vaznih, svakodnevnih datoteka ne zakljucavaju iza brave koju moze otvoriti samo jedan kljuc. Spremanje glazbe u iskljucivo WMA format upravo je takav slucaj. Da su glazbene datoteke bile kodirane MP3 enkoderom, pa opet, i tu pametno kodirane tako da se dobije na kakvoci, nikakvih problema danas ne bi imao. Mogao bi slusati sve na obje platforme.
Apple ce prezivjeti samo ako se bude drzao otvorenih standarda, kao sto je RTF, PDF, HTML, XML, JPEG, MP3, AAC i sl. Takodjer, datoteke koje dolaze s otvorenom arhitekturom imaju svu podrsku nakladnickih, diskografskih i filmskih kuca, koje jednako tako ne zele nicim ovisiti o milosti ili nemilosti samo jednog dobavljaca/proizvodjaca.
Znam da smo svi ovoga svjesni, ali nekad se zbilja zaboravimo i igramo uvijek na laksu loptu, gdje ne treba misliti previse. Pa glavobolja nastupi onda kad joj se najmanje nadamo ...