Apple Watch iskustvo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple Watch iskustvo


 • Sank
 • Moderator
 • 219
12.11.2015 | 08:43
Na putu kući na aerodromu u Perthu naišao sam na trgovinu koja između ostalih điđa miđa prodaje i apple proizvode. I gle ugledah po prvi puta uživo Apple Watch. Imali su Sport verziju od aluminija i onu od nehrđajućeg čelika.

Kako im je cijena bila skoro upola manja nego kod nas, a i nešto manja nego u USA usprkos povećanju cijena u Australiji zbog tečaja, odlučio sam uzeti dva komada Sport verzije, jednog sebi od 42mm i mojoj dragoj supruzi od 38mm oba s bijelim sport remenjem. Radije bih crno, ali nisu imali.

Dok sam sjedio u salonu moje omiljene aviokompanije otvorio sam bijelu kutiju i unutra našao još jednu ovog puta od bijele plastike. Zaista lijepo pakiranje. Sat se nije htio upaliti što znači ništa od igre dok se baterija ne napuni, a to mi je uspjelo tek u avionu. S obzirom da nisam imao WiFi vezu na mrežu morao sam se strpiti da ga uparim s iPhoneom tek kad sletim u Dohu. Ne znam zašto je to uvijet i nije dovoljan bluetooth, ali eto. Uparivanje na aerodromu u Dohi prošlo je bez problema, a sinkronizacija nije trajala predugo. Eto, konačno da se malo poigram prije slijedećeg leta.

Trebalo mi je vrlo malo vremena da ga brzo skužim kako funkcionira bez da čitam ikakve upute. Mojoj djeci doduše trebalo je još manje Kretanje kroz sat je uglavnom fluidno kombiniranjem dodira i kotačića. Pišem uglavnom jer ponekad se zna dogoditi da malo zastane (lag) prvenstveno kad treba pokazati karte (maps). Ipak je sat došao sa prvom verzijom watchOSa.

Moja draga ga naprosto obožava. S obzirom da je dijabetičar i da mora redovito paziti na kalorije, sat joj je došao kao naručen da joj prati potrošnju kalorija i sve što ide uz to. Do sada nije nosila ručne satove jer ima alergiju na nikal i još neke sastojke koji se obično nalaze u nehrđajućem čeliku, ali ovaj aluminijski za sada još nije izazvao nikakve alergijske reakcije. Dakle, pored te najvažnije funkcije, sviđa joj se i da može vdijeti obavijesti bez da stalno vadi iPhone iz svoje torbice ili džepa, a tu je još hrpa drugih mogućnosti o kojima ću pisati u nastavku kad sakupimo neko iskustvo više.

Ja sam isto tako postao korisnik Activity aplikacije. Imam viška kilograma, a volim sjediti za računalom, pa mi nekako ovo podsjećanje da se ustanem i protegnem noge dobro dođe. Nije da mi je to nužno i da ne bi mogao i bez toga, ali nekako se bolje mogu posvetiti onome što radim ne bojeći se da ću pretjerati jer podsjetnik je uvijek tu.

Trenutno koristimo samo inicijalno ugrađene mogućnosti, a nadodao sam samo Philips HUE aplikaciju za kontrolu žarulja u našoj kući koja sasvim lijepo radi. Nastavit ćemo se igrati sa satovima pa javim svako novo iskustvo.

Baterija nam na oba traje cijeli dan i skidamo ih samo navečer prije lijeganja u krevet, a ujutro čim se ustanemo vadimo ih sa punjača i stavljamo na ruku. Meni je jednom potrajala i dva dana normalnog korištenja bez posebnog igranja. Nije nam to tlaka jer ionako je to vrijeme kad se sve stavlja na punjače.

Bijeli remeni su skloni prljanju, ali za sada se daju lagano očistiti pa to i nije neki problem.

Paljenje i gašenje ekrana ovisno o položaju ruke uglavnom funkcionira odlično iako ponekad izostane pa ga treba protresti ili tapnuti, a i force touch je sasvim ok i vjerujem da na novim iPhoneima oduševljava svoje korisnike.

I nastavio bih sada s još par sitnica, ali moram se ustati i prošetati pa nastavak slijedi kasnije!
12.11.2015 | 12:48
Meni se sat sviđa i mogao sam ga dobiti besplatno ali ne! Čekam drugu generaciju.
12.11.2015 | 16:00
@ gospon Sank

Tako ste ga dobro opisali da ga sada zelim kupiti da se poigram
 • Sank
 • Moderator
 • 219
18.11.2015 | 23:31
Pa da nastavimo s Apple Watch Sport iskustvom.

S obzirom da je bluetooth jedina veza između iPhoena i Apple Watcha, kad zaboravim iPhone i udaljim se dovoljno veza se izgubi i time skoro svaka meni zanimljiva funkcionalnost. Doduše, Activity i dalje funkcionira kao i sat, ali dodatno instalirane aplikacije ne, kao ni obavjesti. Za sad mi se samo jednom nije nanovo spojio na iPhone kad su se našli u dovoljnoj blizini pa sam to morao ručno obaviti, a jedino kako sam shvatio da se nije spojio jest da dugo nije bilo nikakvih obavijesti.

Što se Activity aplikacije tiče i Workouta za sad je sve to još uvijek u približnim vrijednostima i očito da se još uvijek uči mojim navikama i načinu kretanja, a za to je potrebno imati iPhone sa sobom.

Isprobao sam do sada i nekoliko aplikacija koje imaju svoj dodatak za Apple Watch pa evo ukratko rezultata:

Skype - za sad ga nisam uspio upogoniti na satu. Kad ga pokrenem na ekranu sata se u nedogled vrte kružiće i ništa se ne događa. Pokušao sam pronaći u aplikaciji na iPhoneu nekakve postavke vezane uz sat, ali nisam pronašao ništa tako da to je to, NE RADI.

Viber - Najnovija verzija daje mogućnost slanja jednostavnih već predefiniranih poručica sa sata koje se doduše u aplikaciji na iPhoneu mogu dodavati, brisati i mijenjati po želji te neke od predefiniranih naljepnica za koje nisam našao mogućnost mijenjanja. Pomekad mu treba i više sekundi prije nego se učita na satu.

1Password - osim što mu je nestala ikonica pa je sada samo tamna siva točka na ekranu izbornika, uredno pokazuje sve one upisane lozinke koje se prethodno oaberu na iPhoneu za prikaza na satu. Traži da se upiše PIN da bi se moglo vidjeti lozinke tako da je s te strane ok, premda se može i cijeli sat zaštititi PIN lozinkom pa nakon što se skine s ruke zaključa se i može se vidjeti samo sat. Nakon vraćanja na ruku prvo treba upisati PIN da se otključa.

Philips HUE - potrebno je prvo u aplikaciji na iPhoneu odabrati scene koje se želi prikazati na satu. Doduše kod instalacije zadnje verzije aplikacije koja podržava Apple Watch to je već po defaultu napravljeno, ali se može mijenjati. Ukupno se može odabrati 10 scena koje se onda mogu paliti ili gasiti. Aplikacija se na satu dosta brzo pokreće i može raditi čak i ako je aplikacija na iPhoneu zgašena, ali ako se prekine bluetooth veza na iPhoneu onda više ne radi.

Weather Pro - Pokušao dva puta instalirati, ali u oba slučaja aplikacija na satu nije htjela proraditi, vrti kružiće i onda izleti.

Feedly - Radi sasvim pristojno, brzo se učita i ne zahtijeva da Feedly bude pokrenut na iPhoneu. Prikazuje po osam novosti iz odabranih izvora vijesti koje smo dodali u iPhone aplikaciji. Istini za volju prikazuje i slike i tekst, ali tekst nije uvijek u cijelosti prikazan, a sve skupa je premaleno. Slike se ne daju zumirati, a tekst je čitljiv s bijelim slovima na crnoj podlozi iako su slova jako mala. Ovo mi se čini više kao fora nego kao korisna opcija, jer lakše je čitati vijesti s većeg ekrana.

Day One - ne znam što bih mogao raditi na satu jer se kao ni skype nije htio pokrenuti. Vrti, vrti pa izleti.

Kod učitavanja nadodanih aplikacija često se vidi ovo:

Unknown.jpeg


Standardne aplikacije koje dođu uz sam sat preinstalirane kao Kontakti, telefon, poruke, kalendar, Mail, Vrijeme itd. rade sasvim pristojno i bez većih problema što je i za očekivati.

Ovaj sat koji imam ima dostupno 6,1Gb disk memorije ili taman da se može instalirati dovoljan potreban broj aplikacija. Još kad bi sve i radile bilo bi super. WatchOS je verzije 2.0.1 (13S428).

Dakle, ovo je još uvijek nedovršen proizvod sa svojim dječjim problemima. Moguće je da će ga koja novija verzija WatchOS-a učiniti boljim, a to ovisi i o developerima koliko će kvalitetnih sitnih aplikacija napraviti za sat i da naravno rade kako treba.
19.11.2015 | 16:31
Pa šta nema neku opciju tipa da sat zavibrira kad je izgubio vezu s ajfonom, odnosno da opet zavibrira kad je u vezi. To bi bio dobar podsjetnik za one koji vole zaboravit iphone
19.11.2015 | 18:31
@Sank:

Koliko zapravo traje baterija na Apple satu? Jel može izdržati 2-3 dana korištenja, ili se baš mora puniti svaku večer?

I još jedno pitanje, koji minimalni iOS podržava? Jer na svojem 4S-u vrtim još uvijek 6.0 iOS, pa me zanima da li bi radio s njim. A nema šanse da ga dignem na više, jer bi počinio samoubojstvo.
19.11.2015 | 22:02
invictus kaže:
@Sank:

Koliko zapravo traje baterija na Apple satu? Jel može izdržati 2-3 dana korištenja, ili se baš mora puniti svaku večer?

I još jedno pitanje, koji minimalni iOS podržava? Jer na svojem 4S-u vrtim još uvijek 6.0 iOS, pa me zanima da li bi radio s njim. A nema šanse da ga dignem na više, jer bi počinio samoubojstvo.


Najstariji iPhone s kojim Apple watch radi je iPhone 5...
 • Sank
 • Moderator
 • 219
22.11.2015 | 14:46
invictus kaže:
@Sank:

Koliko zapravo traje baterija na Apple satu? Jel može izdržati 2-3 dana korištenja, ili se baš mora puniti svaku večer?

I još jedno pitanje, koji minimalni iOS podržava? Jer na svojem 4S-u vrtim još uvijek 6.0 iOS, pa me zanima da li bi radio s njim. A nema šanse da ga dignem na više, jer bi počinio samoubojstvo.


Za sad koliko sam primjetio uz neko normalno korištenje u što se podrazumijeva često paljenje ekrana čim se sat stavi u položaj kao da ga se gleda i gašenje čim se pomakne ruku u neki noirmalan položaj, provjeravanje obavijesti, povremeno odgovaranje na kratke poručice SMS ili Viber, uporaba Activity aplikacije s upozoravanjem na svakih sat vremena da se treba ustati i prošetati, paljenje i gašenje svjetala s Philips HUE aplikacijom, te pregled vijesti na Feedly baterija mi od 7 sati ujutro do 21 sat navečer dođe negdje na 52-63%.

Workout je veliki potrošač baterije jer se onda cijelo vrijeme prati rad srca što drži uključene ledice i senzore. No, ako se baš previše ne vježba dnevno baterija može potrajati cijeli dan.

Što se tiče iOSa mislim da je potrebna devetka.
22.11.2015 | 22:48
@Sank meni Sport 42mm bez vjezbanja i do 2 dana, a sa vjezbanjem do 1ipo dan. Ali istina je heart rate monitor ako je konstantno upaljen (tokom workouta) potrosi baterije.
 • Sank
 • Moderator
 • 219
23.11.2015 | 07:03
@Defou u pravu si. To sam zapravo i ja htio napisati samo si ti pojednostavio.
23.11.2015 | 07:59
Sat je nekako beskoristan bez iPhone.
23.11.2015 | 09:39
Josip R. kaže:
Sat je nekako beskoristan bez iPhone.


Mozes vidjeti koliko je sati, kao i na ostalim satovima koji ne ovise o ajfonu.
Mozes koristiti Runkeeper app.
Mozes koristiti Workout app.

(Vjerovatno jos puno appova samo sto ih nemam sve pa ne znam.)


Ukratko nije beskoristan samo je limitiran.
23.11.2015 | 15:32
Najveci minus mi je baterija. Kad bi tjedan dana durala, vjerojatno bi kupio.
23.11.2015 | 15:40
zabac kaže:
Najveci minus mi je baterija. Kad bi tjedan dana durala, vjerojatno bi kupio.


To sam i ja mislio, ali stavit ga na punjac je toliko lakse nego sam ocekivao da me uopce ne zamara. da nije magnetski onda mislim da bi bio problem, a ovako uopce nije.
23.11.2015 | 15:41
Ma i ja isto nemam niti snage niti volje da jos jedan uredjaj moram svaki dan puniti

Mada cekajuci novije serije nece se baterija poboljsati, oni ce samo nove features dodavati, a baterija ce biit konstantno losa. Kao i na mobitelima, u ostalom.
23.11.2015 | 16:01
stefanjos kaže:
zabac kaže:
Najveci minus mi je baterija. Kad bi tjedan dana durala, vjerojatno bi kupio.


To sam i ja mislio, ali stavit ga na punjac je toliko lakse nego sam ocekivao da me uopce ne zamara. da nije magnetski onda mislim da bi bio problem, a ovako uopce nije.


A sad ima i ovaj novi Apple-ov, fensi-šmensi magnetic charger pa je punjenje još lakše...

9to5mac.com/2015/11/18/apple-watch-magne...full-hands-on-video/
Prilozi:
24.11.2015 | 10:32
drlovric kaže:
Ma i ja isto nemam niti snage niti volje da jos jedan uredjaj moram svaki dan puniti

Mada cekajuci novije serije nece se baterija poboljsati, oni ce samo nove features dodavati, a baterija ce biit konstantno losa. Kao i na mobitelima, u ostalom.


Upravo tako! Baterija traje isto jer stalno dodaju nove funkcije koje ju cuclaju do te mjere da bolja traje isto kao stara.

Lako tako kad ne plaćaš račun za struju puniti svaki dan hrpu gadgeta.
24.11.2015 | 12:47
Po ovom članku, koji doduše i nije baš najnoviji, ako iPad puniš "do vrha" svaki drugi dan on će godišnje potrošiti manje
od 12 kWh struje što će prosječnog amera koštati 1.36$ godišnje... Pa i ne čini se tak strašno... Možda netko izračuna koliko
bi to bilo kod nas.
Po istim tim proračunima, iPhone potroši 2.2 kWh godišnje...

gigaom.com/2012/06/21/so-how-much-does-i...-an-ipad-every-year/
24.11.2015 | 12:58
Oko 12kn u jednotarifnom sustavu.
24.11.2015 | 14:27
Kunu mjesečno
24.11.2015 | 15:56
Nisam ja uopce mislio na trosak struje, nego na cinjenicu da JOS NESTO moram puniti. Da je jednom tjedno, pa OK. Ali svaki dan :/ To mi se bas ne da.

Gadgeti bi trebali zivote uciniti jednostavnijim, a ne kompliciranijim
 • Sank
 • Moderator
 • 219
25.11.2015 | 10:32
@ drlovric, Eh, da moraš vrtit pedale dok se puni još bih i razumio tvoje negodovanje, ali stavit 1 ili 5 gadgeta na punjenje i nije neka prevelika razlika u muci.
25.11.2015 | 15:55
Hebo me pas da mi ga netko pokloni, nebi ga koristio, samo zbog još jedne brige o punjenju, a da ne velim o vođenju računa koliko ga tlačim da mu ne zdrobim bateriju prije mraka. Neki ljudi stvarno olako postaju robovi tehnologije. No ako tebe veseli, onda smo generalno svi sretni
 • Sank
 • Moderator
 • 219
25.11.2015 | 16:09
@JOHN

srećom po tebe da će ti ga iko ikad poklonit pa nećeš morat toliko brinut. Ja sam i prijašnji sat uvijek navečer skidao s ruke prije spavanja, a odložiti njega na stol ili Apple watch isto mi ga dođe. Apple je dobro smislio punjač pa ne moram puno ni pazit kako ga stavljam jer magnet uvijek napravi svoje.

Što se robovanja tehnologiji tiče, ti misliš da si u boljoj situaciji od mene jer nemaš toliko gadgeta? Daj se malo osvrni oko sebe pa ćeš vidjet da ti nisi niš slobodniji od mene kao ni većina stanovnika ove civilizacije, ali očito da se ja barem u svemu tome više zabavljam od tebe
25.11.2015 | 21:46
Ja sam skinuo sat sa ruke prije par godina. Išao mi na živce!
Pa pokušavam ne robovat tehnologiji koliko god je moguće, pogotovo onoj koja nije od presudne važnosti. Nemoj me krivo shvatit zbog onog iz predhodnog posta, no ponavljam, ako tebe to veseli onda smo svi sretni zbog tebe.
25.11.2015 | 22:18
Umjesto da koristite tehnologiju za boljitak, vi robovi... e jebiga onda.
26.11.2015 | 05:59
JOHN kaže:
Ja sam skinuo sat sa ruke prije par godina. Išao mi na živce!
Pa pokušavam ne robovat tehnologiji koliko god je moguće, pogotovo onoj koja nije od presudne važnosti. Nemoj me krivo shvatit zbog onog iz predhodnog posta, no ponavljam, ako tebe to veseli onda smo svi sretni zbog tebe.


Sa satom si robovao tehnologiji?
Znaci, niti telefon nemas? Ili imas Nokiu 3310?
26.11.2015 | 06:58
Živci su mi robovali satu.
Imam pametni mob, ali još mi ne treba pametni sat, i u budućnosti pametni auto, pametna kuća i dr. sranja, da pol dana pogubim na provjeravanje statusa, updejtova, bugova i sl.svinjarija. Pokušavam si život činit koliko toliko jednostavnim i da me što manje stvari ometa i odvlači od onih puno bitnijih stvari u životu, npr. obitelji!
26.11.2015 | 07:37
Slažem se. Ako stvari koje posjedujem na kraju od mene zahtijevaju toliko mog vremena i pažnje da mi onemogućuju da se posvetim meni bitnim stvarima u životu, onda ih ne želim.
 • Sank
 • Moderator
 • 219
26.11.2015 | 14:55
Baš svašta se ovdje može pročitati. Ko prvo, sat mi ne oduzima baš nikakvo specijalno dodatno vrijeme koje ide na uštrb druženja s familijom, a isto vrijedi i za računala, tablete, "pametne" telefone i ina sranja od tehnologije. To naročito vrijedi od kad sam prešao na Apple, jer prije toga ono što sam morao raditi s prozorsima da bi ih održavao u kakvoj takvoj formi bila je prava strahota. Sada tehnologija konačno služi svojoj svrsi jer moram vrlo malo ili skoro nikoliko trošiti vremena na održavanje, sinkroniziranje i ine stvari jer se se to sve obavlja automatski pa ona zapravo služi meni, da budem bolje organiziran, da brže napravim ono što moram pa da mi upravo zbog toga ostane više vremena za obitelj.

No, s druge strane prodaja mog života i znanja za plaću mi i te kako oduzima to dragocjeno vrijeme, no danas se barem možemo redovito čuti, a ponekad i vidjeti zahvaljujući upravo toj tehnologiji za koju ti kažeš da nas čini robovima. Nema veze di se nalazim na ovoj kugli zemaljskoj i kojim morem plovim, tehnologija je ta koja mi omogućuje da svejedno budem uvijek u kontaktu s mojim najmilijima. Apple čak i u tim situacijama pojednostavljuje cijelu priču.

Moja je supruga dijabetičar na inzulinu. Vrlo joj je važno da ima reda kako u prehrani tako i u fizičkoj aktivnosti jer o tome ovisi i korištenje inzulina. Apple watch joj u tome može samo dodatno pomoći, a nikako ju učiniti robom tehnologije. Pored toga što ju sat podsjeća na važne momente u danu i mjeri količinu potrošenih kalorija, prati rad srca, a veza sa pumpicom joj daje dodatne informacije. U slučaju bilo kakvog problema sat/iPhone može meni javiti automatski da nešto nije uredu i time joj spasiti život. Dakle, staviti ga na punjenje svaki dan prije spavanja ili ujutro na manje od 2 sata je puno manji gubitak od onog što se njime dobije. Naravno da bi bilo puno bolje kad bi tehnologija bila naprednija, a i mogla bi biti, ali moramo biti sptrpljivi jer smo stvorili društvo (civilizaciju) u kojem nije bitno ništa od naše istinske dobrobiti ako od toga netko dobro ne zaradi profita. No, za to nije kriv ni Apple watch, pa ni sam Apple, nego svi mi dvonožni stanovnici ovog okruglog kamena u bespuću svemira.

Ja sam pak gojazan iliti ga debeo, imam višak masla i volim sjediti i ležati kad god mogu . Sada sa satom koji me stalno bocka da se dignem to i činim, polako povećavam cilj potrošnje kalorija kao i ostalih radnji, dizanja, šetanja i vježbanja. U tome je upravo važnost konstanta, a sat mi ju daje kad je već nisam bio sposoban ostvariti svojom voljom. S vremenom će prestati biti bitan kad si usadim naviku, ali do tada BRAVO Apple!!!

I sad bih mogao još ispisati retke i retke argumenata zašto je Apple ok, ali onda ću vjerojatno opet biti optužen da sam Apple fanboy, a i vrijeme potrebno za to radije idem sada upotrijebiti za druženje s mojom dragom i dječicom. Pored toga sat me upravo upozorio da mi je vrijeme da dignem svoju debelu guzicu sa stolice pa to namjeravam i učiniti.
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 minuta
 • TheŠimun: Jel ima neki besplatni način konvertiranja MBOX fila u PST?
 • smayoo: @cariblanco: [link]
 • cariblanco: Možda sam malo zabrijao, pa i sam neznam da je ovo "govor mržnje", molim glavonje da se očituju :)
 • cariblanco: Sretan vam dan izbora, vi u Istri ili PGŽ i nemate baš neki izbor...vama vladaju već 30 godina isti, ili sam nešto falija :)
 • dpasaric: Glasajte ako niste, nema kukanja kasnije ako ne odradite svoje građansko pravo! :)
 • jura22: HPB ima Visu i s njome ide placanje na AppStoreu i PSN-u.
 • Djuro genijalac: eto! Super, nije mi se pričinilo...
 • john_st: @djuro genijalac - potvrđujem za produljeno trajanje baterije. Do sada bih pred spavanje imao niti 10%, od updatea dobrih 30ak%
 • drpongra75: Nema, otvori debitnu karticu u banci i s njom plaćaj
 • GREED: Jel ima gdje u hr za kupiti gift card?
 • iivanu00: I da ima problem sa USB 2.0 uredajima koji prestanu radit iz cista mira
 • iivanu00: Ima li ko novi Air ili Pro 13 sa desetom generqcijom
 • Piko: Odličan prikaz ... nabaviti ću ga možda kada dođe u kategoriju "retro" mac-a
 • dpasaric: Mac Pro (7,1) prikaz je vani! :)
 • john_st: Ja imam tog starog. Baš ću testirat
 • Djuro genijalac: Updateo iPhone SE (stari) na iOS13.5.1 i baterija traje OSJETNO dulje. Cijeli dan prošao i još je na 75%. Zbilja poboljšanje i preporuka za upgrade iOS-a tko nije!
 • ihorvat: ako netko traži mb pro 15 stavio sam nešto ma oglasnik :)
 • ihorvat: Ako NETKO
 • jura22: Jedini koji bude profitirao je Apple.
 • drlovric: ... profitirati ovom tehnoloskom tranzicijom :)
 • drlovric: Ja to gledam kao na auto. Svidja mi se i vozim, stvarno me ne dotice ko je proizvodjac motora ispod haube i kakve tehnoloske procese su primjenili. Ja samo zelim da vozim :) Apple chipovi su dokazani i provjereni. Pa iPad, sa svim termalnim ogranicenjima svog dizajna, ima sirove snage kao laptopi upogonjeni Intel cpu. Vrijeme ce pokazati ali moje vidjenje je da ce krajnji korisnici profitirati ovo
 • Soffoklo: A ovo znači zbogom Hackintoshu, ali najvjerojatnije i starim Mac Pro strojevima bez obzira na podršci za Intel CPU: [link]
 • Soffoklo: @songoku da macOS X tj. 10 je završio s Catalinom, Big Sur je macOS 11, ali izgleda da će nastaviti označavati macOS kao što označavaju iOS i iPad OS, pa će sljedeći macOS biti 12 itd.
 • smayoo: Mislim da je sada tržišno drugačija situacija. Tada su prelazili s HW platforme koja je postala skupa i problematična i u dobavi, i u razvoju, na općeprihvaćenu i tržišno ukorijenjenu platformu. Sada je to prijelaz s takve, još uvijek tržišno jake platforme na drugu, tržišno u porastu.
 • songoku: Vidim svi portali pisu da je Big Sur macOS 11 a ne 10.16, jel to stvarno tako ili typo? Ne vidim nogdje potvrde na applovim stranicama, oni samo navode macOS BigSur.
 • kupus: 2011 zadnji update za 10.5.
 • kupus: bit će, jednako kao i ppc nakon najave intela. jos jedan os, i onda dovidjenja mili moji. 2005 najavljen prelazak na intel, 2009 dolazi 10.6. ekskluzivno za intel procesore.
 • jura22: HAL= Hardware Abstraction Layer
 • jura22: Sami suatav ostaje isti ali se prigramira samo HAL. Zato UNIX lako ide s procesora na procesor. Ako su programi sobro napisani, eventualno ih treba ponovmo kompajlirati.
 • john_st: Ovo!!
 • john_st: [link]
 • rusty: U samoj prezentaciji je rečeno da će Intel macovi biti podržani još “years to come”
 • smayoo: Ma ne, ne radi to Apple nikad tako. Zadnje PPC mašine (iMacG4, PowerMac G5, ...) bile su podržavane sve do OS 10.4
 • ivan.ocd: ovo zadnje je bio thumbs up ali pretvorilo je u upitnike :) ispričavam se
 • ivan.ocd: @smayoo: e to me zanimalo, a nisam mogao pronaći nigdje odgovor. Odnosno, krivo sam shvatio da podrška prestaje za dvije godine. Hvala ????????
 • smayoo: @ivan.ocd: kad su zadnji put prelazili s PPC na Intel hardware, novi OSovi su podržavali stari hardware još godinama
 • smayoo: Slažem se.
 • drlovric: @jura: Ne mozes porediti iPhone u kome sve zbijeno, sa normalno dizajniranim racunalom sa adekvatnim hladjenjem. Duboko vjerujem da 80% svakodnevnih korisnika nece ni primjetiti razliku u performansama.
 • drlovric: @Ivan: Uvijek imas opciju da koristis sav vec razvijeni software. Sama OS podrska je misterija, ko zna koliko ce dugo to gurati. Morace sve dok bude barem jedan Mac Intel u ponudi :)
 • ivan.ocd: Taman sam nabavio početkom godine Macbook Pro 16 (2019)... što će sad biti s time? Hoće li za dvije godine, kad su najavili završetak tranzicije, prestati podrška i izdavanje novih sustava za Intel Macove ili će to ipak potrajati malo duže?
 • jura22: ARM se ne moze usporedivati s Intel CPU. Za neobavezno koristenje racunala sve je dovoljno brzo, ali ako ga malo upregnete, pocinje puhati i grijati se. Koliko se recimo iPhone zagrije igranjem igrica. O PS ne treba niti govoriti.
 • Riba: Vjerojatno ce najveca korist biti za prijenosnike zbog odnosa snage i potrosnje, a za desktope...jednog dana.
 • drlovric: Na iPhone su uvijek podebljavali performanse i kada realno nije bilo potrebe, tako da mislim da ce nastaviti slicno i na MAC. Sve sto meni treba svaki dan, kako vidim vec radi na ARM.
 • drlovric: Ja se radujem ovoj ARM tranziciji. Do sada smo puno puta zainuti na performansama, zato sto Intel nije isporucio obecano na vrijeme. Sada cemo biti zakinuti samo Apple pohlepom, jer oni mogu dozirati performanse kako zele.
 • Air: zamislite takav MBP, ne grije se a brzzzz
 • Air: brzine na procesoru od iPada izgledaju nevjerojatno..
 • Dijete: Arm - jupi! Idem pogledat vijesti... drago mi je da sam strpljivo nisam nista kupovao vec samo serafio po mac prou...
 • Borisone: macOS ostaje kompatibilan i s Intelom i s njihovim čipovima. Najavili su slijedeće generacije mac računala na Intelu.
 • drpongra75: I nema onda više petljanja sa hackintoshevima
 • drpongra75: Apple se sad potpuno zatvorio, vidjet ćemo kako će se to odraziti na cijene

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO