Autodeskov povratak Macu slijede i drugi proizvođači CAD softvera. Na windows plaftormi već 5-6 godina postoji solidno razvijena "scena" AutoCAD "klonova" - softverskih paketa koji nude relativno visoku razinu ne samo kompatibilnosti s AutoCAD-om, nego i sličnosti AutoCADovom korisničkom sučelju, tekstualnim komandama, skriptnom jeziku, pa i AutoLISP funkcijama. Uz CorelCAD, iCADMac, kojeg izdaje talijanska kuća ProgeCAD jedan je od dva takva programska paketa na Macu. Prije dvije godine, kad se tek pojavio prvi novi AutoCAD za Mac, probao sam oba i zaključak je bio da su zapravo nedovoljno dobri čak i kad bi bili besplatni (jer je Dassaultov besplatni DraftSight bio neusporedivo stabilniji od njih, iako deklarativno siromašniji funkcionalnošću). Prvi pogled nakon otvaranja aplikacije, osim samog splash-a koji se, naravno, razlikuje, daje misliti da se radi o dvije posve identične aplikacije. Front end iCADMac-a i CorelCAD-a je navlas isti. Tko je od koga kupio taj dio aplikacije, ili su oboje kupili od nekog istog trećeg - ne znam, ali tko god da je to bio, uglavnom je napravio dobar posao. Međutim, čim se malo zagrebe, očito je da "ispod haube" to nisu iste aplikacije. Nakon dvije godine, CorelCAD se nije nešto daleko pomakao po broju verzije, a iCADMac je došao do verzije 12.4.93. Vrijeme za ponovni pogled, da vidimo kako napreduju...

I? Kako napreduju?

Pa... Napreduju. iCADMac je bitno manje nestabilan nego prije. Ali, nažalost, program i dalje kašlje i šepa, kilavi, zaglavljuje i ruši se. No, situacije u kojima se to događa puno su predvidljivije nego ranije tako da do određene razine može biti upotrebljiv. Konkretnije...

Help ne radi.
Help ne radi?
Tako je. Help ne radi. Ni u iCADMacu, ni u CorelCADu.
Pritisak na F1, ili odabir "Help" iz glavnog izbornika, otvori prazan prozor s porukom greške "Help Viewer cannot open this content.". Unos krive komande u komandnu liniju daje poruku "Command not recognized. Press cmd+? for help.". Pritisak na cmd+? ne funkcionira uopće ako nemate engleski raspored tipkovnice. A ako imate, onda otvori isti prozor s istom greškom. Nisam siguran da li ovo ima kakve veze s tim što se vrti na 10.6.5, ali nisam čuo da je bilo nekih promjena u formatu help datoteka.

iCADMac
iCADMac je u novom izdanju manje nestabilan

U iCADMacu se ne može dodati vlastiti "Support Files Search Path". To je onaj gdje se nalaze korisnički definirani blokovi, LSP datoteke, korisnički izbornici i sl. Kad se pokuša dodati novi put, cijeli program zaglavi, i to momentalno - već sekundu nakon što se zavrtio "beach-ball" desni klik na ikonu na docku pokazuje "Application not responding" i nudi Force Quit. Srećom, može se postojeći put promijeniti. Ajde, bar nešto... CorelCAD nema ovaj problem.

U iCADMacu učitavanje složenijeg nacrta (2D, tlocrti 5 etaža velike građevine, četrdesetak layera...) jednostavno ne ide. Užasno sporo učitava i iscrtava. Teško se giba po nacrtu, loše radi zoom... Koma... Učitavanje istog nacrta kao eksterne referencije ne radi uopće. Uopće ga ne uspije prikazati - ponaša se kao da ništa nije ni učitano. I općenito je iCADMac užasno kilav, čim se radi o iole složenijem nacrtu (govorimo isključivo o 2D!). Opet, CorelCAD nema ovaj problem.

(Da ne bude zabune, radi se o MBP 5,1, sa 8 GB RAM i uključenom jačom grafičkom karticom - hardver koji je čak i AutoCADu 2012 za Mac dovoljan da kako-tako prikazuje i radi s istim tim nacrtom.)

Sve do sad zvuči kao da je CorelCAD bitno bolji od iCADMac-a. Na razini korištenja običnog 2D crtanja i jest. Kome je to dovoljno, ima solidan alat, cca 7-8 puta jeftiniji od AutoCAD-a. Nažalost, meni je neupotrebljiv jer je AutoLISP implementacija gotovo posve neupotrebljiva. Najprije - bez dokumentacije i ikakvog supporta (nemate se kome obratiti jer se softver prodaje kroz kanale gdje su ljudi koji nemaju baš nikakvo iskustvo s CAD aplikacijama) vrlo je velika muka postaviti CorelCAD da može normalno koristiti AutoLISP funkcije korisnika. I onda, jednom kad se to uspije, rezultat je razočaravajuć do kraja. Niti jedna jedina, čak ni najjednostavnija AutoLISP funkcija ne radi točno isto kao na AutoCAD-u. Sve je potrebno prepravljati. A dokumentacije o "Corel" implementaciji "AutoLISP-a" nema ni u grahu, ni u crnoj kavi... :-/ A neke (meni najvažnije) funkcije ne rade uopće. Skrahiraju odmah pri pokretanju, razlog nepoznat (bolje reći - nedokumentiran). Bilo bi bolje da takvu traljavu implementaciju nisu ni stavili u paket. Ovdje pak, suprotno ranijem, iCADMac ima puno manje problema.

CorelCAD
CorelCAD za Mac je solidan alat za 2D crtanje uz cijenu znatno nižu od AutoCAD-a

A ima li što za pohvaliti?

Pa, ima... Onima koji rade s jednostavnijim nacrtima (moj je osjećaj da je primarni kriterij broj objekata, tj. AutoDesk terminologijom - entityja), iCADMac bi mogao biti zadovoljavajuć alat. Otvorio sam nekoliko projekata obiteljskih kuća i to je radilo OK. Tečno, bez zapinjanja, zaglavljivanja i rušenja. 3D nisam probavao, ali pretpostavljam da bi isto radilo u redu za jednostavnije nacrte.

CorelCAD je tu puno upotrebljiviji, čak i za vrlo složene 2D nacrte. Puno je življi i responsivniji čak i od SolidWorks viewera kojeg često koristim za brza pregledavanja, a kamoli ne od originalnog AutoCAD-a 2012. Pan i zoom rade glatko i munjevito. Milina.

Razina kompatibilnosti ("klonizacije") dosta je visoka. Svaki AutoCAD korisnik će se lako i brzo snaći. Kod iCADMac-a i više od toga. Čak i AutoLISP funkcije razvijene za AutoCAD rade iznad očekivanja. Tu i tamo ima nekog drugačijeg ponašanja koje se rješava micanjem nekoliko kvačica po podešenjima. Nažalost, ARX objekti ne rade. Funkcije koje koriste ARX objekte izazivaju smrzavanje aplikacije. Ali dobro, to je već stvarno dosta napredna funkcionalnost.

I? Što onda?

(Za one koji bi poželjeli koju od ove dvije aplikacije sami probati, iCADMac nudi tu mogućnost - probni period je 30 dana, uz punu funkcionalnost, ali CorelCAD, nažalost - ne.)

A... što se mene tiče, za sada ipak ništa. iCADMac je deinstaliran odmah drugi dan. Nakon samo nekoliko sati korištenja. Jednostavno - najkilaviji je od svih probanih CAD-ova, nikako ne radi sa složenijim nacrtima, a meni je to potrebno.

Ironično je to što windows paket iste kuće - ProgeCAD - s istim "teškim" nacrtom u *virtualiziranim* windowsima XP s 3GB RAM radi sasvim glatko. :-/ Ako k tome dodamo činjenicu da je windows varijanta bitno jeftinija (ispod 1800 kn + PDV) od Mac varijante koja se nudi po 5.700 - piva + PDV - jednostavno, osjećao bih se glupo da plaćam trostruko više za nešto što radi bitno lošije. Još ako k tome dodamo da daljnja godišnja pretplata na tehničku podršku i nadogradnje košta zamalo trećinu osnovne cijene...

Ono što me zapravo najviše odbija od ovog programa je činjenica da je frankenštajnski sklepan od raznih komada kôda sa svih strana... I to se vidi - da je opterećen neoptimalnim, redundantnim i non-native kôdom (iako se ne prikazuje ikona u docku, iCADMac treba i X11 - to se vidi kad se otvore razni dijalog-prozori). Kako čujem od predstavnika koji prodaje ove softvere u Hrvatskoj, ispada da je upravo to razlog što im je toliko skuplja Mac varijanta - moraju plaćati trećim osobama razne tantijeme ili naknade.

Uglavnom, dok (ako) ne odluče promijeniti tu koncepciju, nema šanse da nešto ozbiljno poprave - program će uvijek kad ga se stavi "pod paru" raditi kilavo, sporo, šepavo i nestabilno... Šteta. :-(

I - za kraj - još jedan fail. Program se instalira iz .pkg paketa. Ne znamo točno što sve kamo zapiše. Ali ne daje nikakvu uninstall skriptu. Niti upute o deinstalaciji. Hm... Upute se možda mogu naći u helpu... Aha, čekaj, ne - help ne radi. E, jbg... :-( Ipak, jedan mali plus na kraju - tech support iCADMaca funkcionira dobro i promptno. Dečki i cure su brzi, ljubazni i upućeni, tako da je deinstalacija odrađena uz njihove upute. Ali avaj... Problema je previše, a razvojni dio ekipe se na Mac platformi snalazi pretežno kao slon u staklarnici...

Radi potpune informacije, dodajem da se CorelCAD, za razliku od iCADMac-a "instalira" na klasičan Mac način - odvučemo ga mišem u Applications. Isto tako se i deinstalira - odvučemo ga u smeće. I to je to.

Što se CorelCAD-a tiče, mogu ga preporučiti svakom tko ne treba AutoLISP funkcije. Za osnovno crtanje je vrlo upotrebljiv. Iako sam ja mišljenja da je to opseg funkcionalnosti primjereniji cijeni od 1500-2000, nego 5000 Kn - sitno + PDV, po kojoj se prodaje u Hrvatskoj. Ali eto, čini se da svatko ima osjećaj kako se Mac korisnike može derati, jer smo mi valjda (kobajagi) bogatuni... :-/.

Međutim, onima koji smatraju da to nije prevelik novac, odnosno da je 7-8 puta niža cijena od AutoCAD-a dovoljno dobro - CorelCAD će sigurno dobro poslužiti kao alat za crtanje i ništa više od toga. Inteligentne nacrte i integraciju s drugim aplikacijama je u ovom času bolje zaboraviti, izvan originalnog (bezobrazno skupog) AutoCAD-a.

 

Komentari  

dpasaric
06-10-2012 | 23:42
Kako mi u Kreativnom često hardverom i softverom opremamo i ljude iz ove branše, mogu dati neko iskustvo temeljem feedbacka kojeg dobijemo od takvih korisnika... većina naših kupaca koja ima potrebe za CAD-om su arhitekti. Oni spadaju u dvije skupine - one koji teže prebacivanju na ArchiCAD ili su to već učinili, a takvi onda više ne mare puno za AutoCAD - i oni drugi koji nemaju volje i vremena učiti novi softver. Takvi obično koriste Windows verziju pod emulacijom i kažu da im to radi super i da nije bilo potrebe za Boot Campom. Nema mnogo inženjera kojima je AutoCAD primarni alat, a da su na Macu. Takvi onda obično rade pod Boot Campom s originalom ili nekom jeftinijom replikom. Očigledno, ovisno o tome što rade možda bi mogli naći prihvatljivu soluciju i u nekom od ovih alata za Mac koje si nabrojao. E da, ima još jedna skupina, koja zapravo i ne radi aktivno u CAD-u, ali moraju pregledavati nacrte, planove i sheme. Za neke stvari dovoljni su besplatni vieweri, ali za neke možda nisu, pa se mogu snaći koristeći neki od ovih alternativnih i jeftinijih programa.
smayoo
07-10-2012 | 00:07
Samim tim što se AutoDesk odlučio vratiti na Mac (a to je sigurno korak koji ih košta dosta novca i vremena), možemo pretpostaviti da je u Americi i EU trend povratka inženjera na Mac već otišao dalje, nego što je to ovdje. Dakle, dogodit će se i kod nas. Tako da nije loše što postoje i jeftini AutoCAD klonovi, ali pred svima njima je još dosta posla.
bigallzg
07-10-2012 | 18:41
A kakva je kompatibilnost izmedu ArchiCad i AutoCad? Zapravo dali se nacrti napravljeni u AutoCadu Windows mogu otvarati i koristiti u ArchiCad na Macu?
smayoo
07-10-2012 | 19:20
S ArchiCAD-om nemam iskustva, nisam arhitekt. Jedino što znam je da tlocrti (te pročelja i presjeci) eksportirani iz ArchiCAD-a u DWG formatu uredno rade na AutoCAD-u, jer to je ono što redovito dobivam od arhitekata.

Na tvoje će pitanje bolje znati odgovor neki arhitekt koji se služi AcrhiCAD-om. Znam da ih ima određen broj ovdje na Jabučnjaku, nadam se da prate ovaj thread pa ćemo pričekati da se jave.
Jedro
07-10-2012 | 19:55
@bigallzg, osjećam se pozvan da odgovorim na tvoje pitanje, jer moj posao zahtjeva rad na oba dva programa. U pravilu je smjer kojim "putuju" projekti, ovo što kaže smayoo, odnosno, arhitekti ( koji sve više koriste ArchiCAD u svom poslu ) oblikuju neki prostor, ili cijelu građevinu, i prezentiraju investitoru u 3D. I tu je ArchiCAD nenadmašan. Investitor ima pravo mijenjati projekt, i kada se to uskladi, i investitor da potvrdu projekta, Arhitekti jednostavno svoje ArchiCAD nacrte exportiraju u DWG format ( većinom su to tlocrti i presjeci ) da ostali sudionici projektiranja mogu na tome izraditi svoje projekte ( Elektro, strojarski, statika, protupožarac, interijer, okoliš i dr, za koje su im sasvim dovoljni 2D tlocrti ). Dakle, kompatibilnost se sastoji u tome da se klikne "Export to dwg" :-)
Nacrti mogu "putovati" i obrnutim smjerom ( makar je to rijeđe ), tj. 2D nacrt iz AutoCAD-a, se otvori u ArchiCAD-u, i po zadanim crtama, nacrta se isti objekt u ArchiCAD-u. Obično se tu radi o uslugama vizualizacije, za arhitekte koji i dalje rade u AutoCAD-u. Ja koristim čak export blokova iz AutoCAD-a u ArchiCAD i nastavljam ih dalje koristiti u ArchiCAD-u. Tako da je moje mišljenje da su relativno dobro kompatibilni. Možda je razlog i u tome što je AutoDESK, tvrtka koja je razvila AutoCAD, kupila Graphisoft, Mađarsku tvrtku koja je razvila ArchiCAD. Za detalje preporučam: http://www.archicad.hr
Jedro
07-10-2012 | 19:58
I da, bilo koje kombinacije AutoCAD na Windowsima, mogu se otvarati na ArchiCAD-u na Macu i obrnuto. Tu nemaš problema.
zabac
11-10-2012 | 23:15
A što je s AutoCAD LT 2013 for MAC koji je mislim u AppStore-u 899$?
Zar on ne bi bolje odradio posao od ova dva?
Inače čestitam na osvrtu.
velejaj
12-10-2012 | 06:46
Sigurno bi, ali kao što je i smayoo komentirao cijena mu nije baš mala i uz to, meni jako interesantno, službeno ACAD2013 ne radi na ML-u bez service pack-a koji je u beta fazi.
Interesantni su komentari ljudi po netu koji plačaju neznam koje pare za licencu Autocad-a i onda da bi ga mogli normalno koristiti moraju stavljati neki service pack kao beta testeri.
Super
velejaj
12-10-2012 | 06:53
I koliko ja znam Graphisoft je kupio Nemetschek AG, ne Autodesk.
smayoo
12-10-2012 | 08:22
ACAD LT *NE BI* odradio posao, jer je ograničen isključivo na 2D i *NE PODRŽAVA* AutoLISP. Dakle, za cca istu cijenu radi manje nego CorelCAD, a usisava bitno više resursa (jer je bloatware).
velejaj
12-10-2012 | 10:20
Da, istina, nisam baš obratio pažnju na 3D dio.
MIPS
18-10-2012 | 09:34
Ima i tu nešto vezano za temu...

http://www.pure-mac.com/cad.html

Vikalica™

Zadnja poruka: pred -1 godine, 12 mjeseci
 • Piko: ma nije men Safari najbitniji, .... ali mi je KeyChain u MacOS nekak drag .... draži od KeePass i sl riješenja koja rade sa drugim browserima, ali ne i sa Safarijem
 • smayoo: Piko, hvala i od mene, makar ja ne koristim Safari :)
 • Daddo: Hvala Piko! Stisnuh palac gore!
 • Riba: Rijeseno, ajmo svi zajedno, "HVALAAA PIKOOO!!!"
 • Riba: Hvala na istrazivanju i informaciji, sredit cu onda to mozda vec veceras.
 • Piko: našao zašti ne radi .... treba embed konvertirati u iframe ... embed ima u sebi type=application/x-shockwave-flash ... i Safari to neće prikazivati ... problem je što hrpa CMSova i starih siteova ima tako ubačen i još uvijek tako ubacuju videa ... drugi browseri to ignoriraju i prikažu korektno ... Safari neće ... u biti jedino Safari radi ispravno, ali ne i onako kako je poželjno .... uf
 • JOHN: I onda češ se moći i digitaljno popišat! :-)
 • drlovric: Razumijem. Hvala.
 • smayoo: U smislu klasične osobne, valjana je bez aktivacije, ali elektronički identitet moraš aktivirati ako je želiš koristiti za digitalno potpisivanje dokumenata ili za pristup uslugama na E-građani
 • drlovric: Platio sam danas 500kn ovu novu osobnu. Jel se ona mora aktivirait koristeci onaj reader, ili je validna i bez toga? Nisam pratio materiju uopce. Hvala!
 • Piko: Upgradeao na monterey .... i dalje na Safariju nema embeded videa npr na [link]
 • rusty: Monterey update jučer oko 19:45, prošao bez problema. Steam client problem neki postoji, ali ostalo radi bez ikakvih problema
 • Miki9890: hmm, da li je itko imao problema sa updateom na Monterey? Nakon updatea laptop se ne pali, ne reagira uopće (macbook pro 13, 2019)
 • Dijete: da, OCR, nisam primijetio da je prije bilo.. primijetio sam da mi nalazi "objekte", ali ne i rijeci... sad kad pronalazi rijeci na, smatram to jako korisno i potencijalno friki
 • m@xym: OCR na fotografijama je iOS uveo sa zadnjom verzijom, ali ne radi na mojoj 8-ici plus, jer traži jači CPU..
 • Daddo: što će reći da ne moraš otvorit photos da bi radio OCR... možeš i upalit kameru samo ili whatsapp ili neki drugi app
 • Daddo: nalaženje riječi na fotkama je isto tako prisutno system wide...
 • Riba: A ovo sto ti kazes Google Photos ima odavno.
 • Riba: To onda nije nalazenje rijeci na fotkama (?)
 • Daddo: nego u tražilicu upišeš primjerice cat... a on ti napravi pametan search između ostalog i među tvojim fotkama na kojima se nalaze mačke
 • Daddo: Ne OCR
 • Riba: Tzv...OCR?
 • Dijete: Super mi je iOS spotlight search koji sad nalazi rijeci na fotkama… jebenica!
 • JOHN: :-) Malo te zekam, ali to je činjenica. I jedno i drugo
 • JOHN: A ja tebi ponavljam da pričamo o istom laptopu. Ulazni model nije 2500 nego je 3800USD
 • drlovric: Pa isto auto moze kostati 30000e i 60000e. Svako bira za sebe. Ja zelim reci da je ulazni model od 2500 odlican stroj koji ce zadovoljiti skoro svakoga.
 • JOHN: Nisi me shvatio. Ja pričam o jednom laptopu koji ima dvije bitno različite cijene
 • drlovric: Ajmo reci da niti 10% korisnika ne treba upgradej od 3800. ja sigurno ne.
 • JOHN: A govorimo o istom laptopu
 • JOHN: 2500 USD nije isto što i 3800USD
 • drlovric: Meni su cijene realne i ocekivane. 2500$ za 16" laptop koji radi minimum 5-6 godina i prodam ga za 500e opet, nije puno. I nikada nece biti.
 • JOHN: Ja čekam nekoga tko će uzimati preko firme
 • jura22: Cijene su već besramno visoke za nove prijenosnike.
 • catalina: Zanima li ikoga MacBook Pro 15 2018, 32GB RAM, i7 2.6GHz, 1TB SDD, 560X, za 15 000kn
 • Hacusy: [link]
 • Hacusy: Cijene iStlye-u: 14''M1 Pro base - 18,839 kn, 16''M1 Pro base - 22,979 kn
 • JOHN: RIP
 • JOHN: Osoba, odnosno glumac čiji ću glas, a i lice, pamtiti dok sam živ
 • smayoo: RIP :(
 • Kloba: On mi simpa bio.
 • m@xym: Umro Žarko Potočnjak.
 • Piko: Samo magsafe kutijica .... sve ostalo je isto ... naravno pro model ... no ionako i originalna kutijica podržava wireless punjenje
 • Mislav2222: Na pro model mislim
 • Mislav2222: Mislim da je magsafe kutijica za punjenje i jos neke sitnice
 • Riba: Piko: [link]
 • Piko: kakav update ? ... link ?
 • Mislav2222: I airpods pro su dobile mali update :)
 • kupus: preporuka alata za testiranje diskova? 10.11 ako je bitno
 • zvone: Nadam se da kosilica neće imati notch da ne bude trava neravnomjerno pokošena. ????
 • JOHN: naravno sa M2 Pro/Max čipekima

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO