"On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you'll see why 1984 won't be like '1984'." - završna je poruka TV reklame redatelja Ridleyja Scotta, prema mnogima, najboljeg reklamnog spota ikada. Ova reklama emitirana je samo jednom, u prestižnom terminu pauze Super Bowl utakmice. Iz današnje perspektive ta najava je bila zapravo skromna jer danas znamo da je Apple Macintosh temeljito revolucionizirao način na koji koristimo osobna računala.

Na današnji dan prije 30 godina Apple je svijetu predstavio Macintosh i izveo informatičku revoluciju - koja u tom trenu nije bila svima očita. Mnogi su kritizirali "djetinjast" koncept rada s ikonama, ismijavali upravljanje mišem, a sve-u-jednom formu računala proglašavali promašajem.

30 godina Macintosha
Je li Apple ostao jedina kompanija iz tog doba koja i dalje proizvodi osobna računala?

Sjećam se svog prvog susreta s Macintoshem; došao je putem tvrtke "Velebit" u knjižaru "Mladost" i otac me odveo do momka koji je tada vodio njihov informatički odjel da vidim to "čudo od kompjutera". Bio je nedostižno skup, nešto što bi moglo kupiti samo veliko bogato poduzeće. Uživo je izgledao toliko ispred svojeg vremena da nitko nije niti pomislio osporavati njegovu vrijednost. Pogled na savršeno miran ekran visoke rezolucije i grafičke elemente koji se iscrtavaju zapanjujućom brzinom, potpuno mekano pomicanje kursora putem miša i nevjerojatno malene i praktične 3.5" diskete ostavljale su tada svakog informatičara bez daha.

30 godina Macintosha
Softverski paket MacWorks sadržavao je dvije "killer" aplikacije: MacWrite i MacPaint

Danas znamo da je Apple te 1984. godine s računalom Macintosh promijenio osobna računala toliko duboko da niti sada, nakon 30 godina, niti jedan od tada postavljenih standarda se nije bitno izmijenio. Apple Macintosh bio je prvo komercijalno računalo koje je koristilo miš, GUI (grafičko sučelje za upravljanje računalom) i WYSIWYG (What You See Is What You Get) koncept koji možemo prevesti kao "kako na ekranu tako na papiru". Upravo to je predstavljalo prekretnicu za izdavaštvo i računalnu grafičku pripremu. Ideja je bila da dokument koji pripremamo na računalnom ekranu izgleda identično kao konačna forma koji će se pojaviti na papiru. Danas nam se to čini toliko normalno da se pitamo kako bi uopće moglo drugačije, ali put do te informatičke blagodati nije bio niti kratak niti jednostavan.

30 godina Macintosha
MacWrite bio je prvi WYSIWYG program za obradu teksta

Jedna od besplatnih čarobnih "killer" aplikacija koje je koristio prvi Macintosh bio je i tekst procesor, tj. program za obradu teksta, naziva MacWrite. Bio je poseban jer je prvi koristio spomenuti WYSIWYG (čita se: vizivig) i tako trajno pomaknuo letvicu očekivanja korisnika takvih programa. Postavljenu paradigmu su od tada slijedili svi slični programi, ali i ozbiljni profesionalni programi za prijelom knjiga i publikacija koji su stvorili novu DTP (desktop publishing) nišu koja je redefinirala izdavaštvo.

Danas je najpoznatiji predstavnik tekst procesora planetarno popularan Microsoft Word. Zanimljivost koju mnogi ne znaju jest da je prvi Microsoft Office objavljen upravo za Apple Macintosh, a tek kasnije za PC i Windowse. Mlađe generacije sve ovo mogu uživo pogledati u riječkom muzeju informatike PEEK&POKE koji u zbirci ima i originalni model Apple Macintosha, ali i niz softverskih paketa za obradu teksta iz raznih informatičkih razdoblja. Iako je evolucija tih aplikacija očita, sve ono zaista bitno ostalo je isto kao te ključne 1984. godine. Možemo reći da je MacWrite otvorio vrata suvremenog računalnog izdavaštva.

30 godina Macintosha
"What is this? Look at this! This is incredible!” - Andy Warhol kada je isprobao MacPaint

Druga "killer" aplikacija bio je MacPaint. Mlađim generacijama može ga se predstaviti kao preteču Photoshopa. Danas nam se čini potpuno normalno manipulirati slikama u milijunima boja koristeći miša ili tablet. No, 1984. godine nacrtati nešto na ekranu pomicanjem miša po stolu bila je čista čarolija! Anegdota kaže da je legendarni Andy Warhol prvi put vidio Macintosh na jednoj večeri kod Jobsa. Bio je toliko oduševljen da ga je cijelo večer bilo nemoguće razdvojiti od te čudesne sprave.

30 godina Macintosha
Danas nam MacPaint izgleda trivijalno, ali kada se pojavio bio je poput znanstvene fantastike!

Web je ovih dana prepun tekstova o ovoj značajnoj godišnjici. Svatko ima svoju priču kako mu je Macintosh promijenio život. Još više je onih koji nikada nisu imali priliku koristiti Mac, ali danas ne bi svoj posao radili na način na koji ga rade da nije bilo ovog stroja. Mac je postavio nove, visoke, standarde i time računala približio običnim ljudima kao niti jedno drugo računalo u povijesti.

 

Komentari  

IgorD
24-01-2014 | 02:43
This changes everything - izraz se naravno pretvorio u lakrdiju, ali kad se pogleda s distance, i prvi Mac, zatim PowerBook linija i danas ove iĐiđe su zbilja promijenile svijet.
Citiraj
smayoo
24-01-2014 | 10:06
Jbt... 30 godina... Bolje da ne počnem sad jer će se opet pretvoriti u "nekad je bilo bolje" lamentaciju. :o)

Ali ono za čim zaista iskreno žalim je činjenica da se u to vrijeme programiralo s mozgom, za razliku od današnjeg klikanja po raznim "rapid application development" okolinama... :-/
Citiraj
Kloba
24-01-2014 | 12:10
Ispravka - večer s Warholom nije bila kod Jobsa, nego je par Ono - Lennon slavio 9. rođendan sina Seana u njihovom mansionu u New Yorku na koji je, između ostalih zvijezda tipa Micka Jaggera bio pozvan i Steve Jobs. Malome je poklonio upravo novi Macintosh, koji je doslovno uzeo s tvorničke trake.
Više je puta kasnije isticao kako mu je to prvi puta u životu da je vidio dijete za računalom i koliko se brzo mali snalazio. Tada se kraj Seana kleknuo Warhol, uzeo miš i pokušao upravljati strelicom na ekranu držeći ga u zraku. Tada se na pod kleknuo i Jobs, strpljivo mu pokazao da se miš treba položiti na parket, vratio ga Warholu - pa je ovaj nevjerojatnom lakoćom nacrtao krug i uzviknuo ekipi na party-u - "Look! I drew a circle!!!"
Samo dopuna točnosti teksta, ništa osobno...
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 12:11
http://www.youtube.com/watch?v=Xp697DqsbUU

Apple je upravo objavio kratak video kojim proslavlja 30 godina nama dragog računala! :-)
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 12:16
@Kloba :D Evo i tvoja dopuna nešto govori o tome koliko smo mi Mac korisnici pedantni kada se radi o temi koji volimo! Tnx! :-)
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 13:50
http://www.celebratethemac.com

Odlična kolekcija fotografija starih Macova! Oduvijek su imali poseban dizajn! :-)
Citiraj
MAK
24-01-2014 | 14:17
Valja spomenuti i mulcima skrivene fičere: ugrađeni mrežni layer u sistemskom softveru, hypertekst u Hypercardu, sintetizator govora, izbacivanje ASCII grafike za račun piksel grafike, fontove i zvuk izvučene iz aplikacija na razinu sistema...
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 14:33
Da, MAK je ovo dobro izdvojio, a još kada bismo nabrojali koje sve inovacije je Mac izveo tijekom tih 30 godina... prva 24-bitna boja, Post-Script, ADB za periferije kao preteča USB-a, FireWire, prvi tvornički ugrađen DVD snimač, razbijanje leda s USB periferijama, višedodirni trackpad... a kada bi se sada išlo po svakom modelu po redu, velik broj njih je u sebi imao i neku "prvi na tržištu" inovaciju...
Citiraj
Anonimac
24-01-2014 | 15:28
Šteta što Jobs nije više živ, ali zamislite ponos koji Steve Wozniak, Andy Hertzfeld i preostali članovi original Macintosh team-a osjećaju danas. Stvorili su stroj, isto kao i Gutenberg svoju prešu, koji je doista napravio "dent in the universe" :-)
Citiraj
Kloba
24-01-2014 | 15:57
Šteta što Jobs nije više živ, ali zamislite ponos koji Steve Wozniak, Andy Hertzfeld i preostali članovi original Macintosh team-a osjećaju danas. Stvorili su stroj, isto kao i Gutenberg svoju prešu, koji je doista napravio "dent in the universe" :-)
Ovo napisah li se nisam ulogirao, pa da ZAMP zna da polažem autorska prava... :-)
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 18:15
http://www.apple.com/30-years

Apple me danas ugodno iznenadio, jako ugodno! Oni obično nisu od godišnjica, rijetko da naprave nešto više od možda poruke na naslovnici, ali ovaj put su napravili cijeli sub-web o Macintoshu, predivno dizajniran i informativan. Steve bi bio zadovoljan kako mu ekipa radi! :-)
Citiraj
petros
24-01-2014 | 20:53
Popunio sam "Tell us about your first Mac" na Appleu, ja sam relativno nov, moj prvi Mac je alu iMac 24", ali želio sam Mac i puno prije, samo nikako skupiti love. Služi me dan danas i istina je ono da nakon Maca ne bih išao na ništa drugo! 8-)
Citiraj
cvitko
25-01-2014 | 14:05
Odkad sam vidio prvi Mac devedesetih kod susjede koja se bavila grafickim dizajnom, divio sam se tim računalima.
Divim se Mac-ovima i ostalim Apple proizvodima i danas. Uvijek su u vrhu.
Ono što me fascinira je taj osjecaj za lijepo kod Apple koji je ocito postojao oduvijek.
Kad samo pogledam kutije za Softverski paket MacWorks ili MacPaint 30 godina stare i vidim da imaju isti minimalizam, bez suvišnih detalja, jednostavno a lijepo, fascinira me.
Znaci u takve kutije me skoro ni danas nebi bilo sram staviti neki svoj proizvod :-)
Drugi bi tu ubacili 100 slika pri korištenju, masu naljepnica NEW, Windows Vista, 7, 8 ... capable, pa još malo slika i specijalnih efekata i kojecega drugog...
Kod Applea ne.
I opcenito na svakom njihovom proizvodu, suvišni detalji su svedeni na minimum, a opet funkcionalno.
Neki to ni danas nisu uspijeli...
Citiraj
dpasaric
25-01-2014 | 16:46
http://www.cultofmac.com/263930/check-photos-apples-hq-preparation-party/

U Cupertinu su imali i pravu rođendansku proslavu, zaslužili su je! :-)
Citiraj
Anonimac
25-01-2014 | 17:23
Genijalni su plakati gdje su navedeni svi koji su radili u Apple-u.
A bogme i održali su obećanje...

Čudno da Google nije stavio prigodni Doodle na homepage.... :-)))))
Citiraj
MAK
26-01-2014 | 01:59
http://www.stephenfry.com/2014/01/24/mac-at-30/single-page/

Eh, Google pazi na svoje interese...
Ali evo još jednog linka, prisjećanje korisnika br. 2 u Ojropi (i meni totalno dragog lika):

:-)
Citiraj
MAK
26-01-2014 | 02:00
Naime, korisnik br. 1 nije više među ovozemaljskim živima: Dougals Adams. Mora da negdje stopira s ručnikom oko vrata...
Citiraj
dpasaric
26-01-2014 | 02:19
Odlična trivia! Nisam to znao! :-)

Dakle prvi Mac kupac u Europi ni manje ni više nego Douglas Adams, a drugi Stephen Fry! Wow! :-)
Citiraj
smayoo
26-01-2014 | 14:19
Čovjek je lijepo napisao: "For all I know someone somewhere had bought one ten minutes earlier, but these were the first two that the only shop selling them in London had in stock on the 24th January 1984, so I’m sticking to my story."

Drugim riječima, čovjek to piše više iz šale, nego što misli ozbiljno. U najboljem slučaju je prvi Mac kupac u Londonu.
Citiraj
dpasaric
26-01-2014 | 15:19
Ma vidio sam, ali isto tako je rekao da su se tada mogli kupiti samo na jednom jedinom mjestu u Londonu, a drugamo vjerojatno za Mac još nisu niti čuli, pa je sasvim ok da se drži te priče! :-)
Citiraj
Borostef
26-01-2014 | 15:39
http://gizmodo.com/watch-steve-jobs-show-off-the-mac-in-footage-unseen-sin-1509232808/@ericlimer

Pronađena snimka predstavljanja Macintosha u Boston Computer society 30.1.1984. koja nije bila dostupna od samog događaja tog dana...
Citiraj
Anonimac
27-01-2014 | 11:29
Odlično!
"Original Macintosh Team Gathers to Celebrate 30th Anniversary with Stories, Demos and Laughter" - http://www.macrumors.com/2014/01/26/mac-team-30th-anniversary-party/

"Hertzfeld, who was a software designer on Macintosh, also noted one of Microsoft's systems architects kept asking how the internals of the software worked. Hertzfeld said he was curious as to why they kept asking, but eventually assumed why. "I quickly thought 'maybe they were trying to copy the Mac?' And sure enough, in 1983, they announced Windows. We were kind of shocked by that." "
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 11 minuta
 • Zdravac: Ja ogledao prvu epizodu See, i naravno, sve moraju zajebati sa glupim vulgarnim i neobjašnjivo nepotrebnim scenama gdje ubiju svu čar pustolovne akcije. Stvarno ponekad ne razumijem tu potrebu režisera da idu baš za extremima.
 • stefanjos: for all man kind i moring show su meni odlicni. nemam predispoziciju za free, ali razmisljam si uzet pretplatu, ali malo mi je toga za cijenu koju mi se nudi s obzirom da sam zadovoljan i netflixom
 • drlovric: Dobio sam evo 12 mj ATV pretplatu uz novi iPhone 11. Jel ima nesto vrijedno za pogledati tamo? Neka preporuka? :)
 • dpasaric: Evo imate osvrt, pa javite dojmove u komentarima!
 • energyman: Ovo je predivno, konačno i base specka vrijedi nešto. Ide moj 2017 MBP na prodaju uskoro :D
 • stefanjos: znam za us$, trazim davorovu preracunutu cijenu s marzama :D
 • drlovric: $2800
 • stefanjos: koliko je base_ napokon nesto sto bi mogao uzeti kad mi crkne early 2013 retina 13 >(
 • drlovric: Bice eto najverojatnije moj MBP 2018 na prodaju uskoro, ako nekoga bude zanimalo :)
 • drlovric: Meni se ovaj laptop svidja. Vjerojatno cu ga kupiti 16/32GB sa 1TB SSD. Al ne mogu da vjerujem da u 2020. godini jos uvijek imaju 720p front cameru. Facetime stvarnno izgleda jadno :)
 • Soffoklo: @dpasacric to je sa 8TB SSD-om i 64GB RAM-a? Dobro je što je početni model iste cijene kao i 15,4" uz novije zvučnike, bolju tipkovnicu, itd
 • Soffoklo: S obzirom da su Japanci gazde Vibera još je i dobar po pitanju kiča, ali svakako je bolji od Facebookovog špijunskog sranja pod imenom WhatsApp
 • dpasaric: MacBook Pro 16" :) Preračunao sam koliko će kod nas stajati top model: nešto manje od 57.000 kn :)
 • JOHN: Trebale bi postoajti dvije verzije. Jedna osnova za razgovore, video poziv, poruke, a druga verzija sa svim ostalim govancima(stickeri i sl.)
 • JOHN: Viber je kič, a u tom smjeru lagano ide i whatsapp
 • JOHN: A za 15 su rekli zbogom!
 • drlovric: Meni je Viber super, koristim ga godinama i radi ko grom.
 • Matija klc: Uzas koliko je taj Viber po mojem misljenju iza Whatsappa. Opca katastrofa. A moram ga koristiti radi pojedinih kolega sa posla.
 • drlovric: Stigao nam novi MBP :) Nije cak nesto nenormalno ni skup :)
 • JOHN: Krasno
 • energyman: Ne potpisuje se više iOS12
 • JOHN: nisam dugo radio povratak na stari softver, jel ga moguće napravit a da se ne pregazi cijeli sadržaj?
 • JOHN: Ne koristim viber jer mi je kićavi šit. Definitivno ova zadnja verzija ios 13 ima problema. Daleko fluidniji mi je bio na ios 12. Za vikend ću ga vratit na 12, ako se još bude potpisivao, A i moram vidjeti što će mi falit od zadnjeg backup-a. iPhone xs također
 • Pixie: Ej ekipa, sto od Apple ekosistema ne stima u Hrvatskoj? Jel Apple Pay podrzan? Apple card? Gledam sto od stvari koje sam aktivirao u Americi mogu koristit kad se vratim doma..
 • smayoo: Ja viberu ne dozvoljavam pristup kontaktima
 • Matija klc: Ljudi moji kako meni steka Viber. Kada hocu novi kontakt pronaci ucitava 10 sekundi kontakte iz imenika. Ne znam dali vama tako? Ios13,iphone xs.
 • yawn pong: Meni je Weather u iOS13 krenio resetirati lokacije. Svako jutro se probudim sa Sant Clarom i New Yorkom iz nekog razloga
 • JOHN: Hrpa nesposobnih mulaca, to su fakin osnovne stvari.
 • JOHN: IOS13 je još jedan od nizu šitova koji ispadaju iz Apple. Zblesira mi se imenik, kad dolaze notfikacije tekst izlazi izvan okvira notifikacije pa je na bijeloj podlozi gotovo nečitljiv, editiranje je teksta je toliko nezgrapno da je tanka linija između select i edit. Kud ne napravi backup isti dan prije samog updejta. Šlamperaj, samo takav
 • ecvis17: u svakom slucaju serverska spika na desktopu ... nije za svakoga naravno ali zanimljivo
 • ecvis17: i da i ne ... fedora je kao neki base ... iako ne kuzim ni ja kako onda govore da je bare-metal hypervizor ...
 • smayoo: Nisam čitao pažljivo. Sorry. Ali - onda to nije OS, nego samo hypervizor
 • ecvis17: @smayoo kako mislis? zar to nije ovisno o tome sto imas u virtualkama ...
 • Pixie: Hvala puno
 • Riba: 64
 • Riba: Da, About This Mac -> System Report -> Software -> Applications, sortiraj po stupcu 32bit/54 bit
 • Pixie: Postoji li mogucnost da provjerim na MBP koje su mi aplikacije 32bitne? Odnosno, sto ce mi prestati raditi kad instaliram Catalinu?
 • smayoo: Sve su napisali, osim što nigdje ne piše koji aplikacijski softver se može koristiti. Genijalci... :)
 • ecvis17: OS posvecen sigurnosti [link]
 • Moonlike: Photo Mechanic
 • smayoo: Photos
 • VanjusOS: koji program koristite za slike, mislim u privatne svrhe, za ažuriranje albuma, sortiranje, pregledavanje..?
 • Zdravac: @MBPruleZ ne treba ti USA, ali ne možeš ni sa nekom iz druge zemlje. Trebaš odabrati po plaćanje "none", a kasnije imaš bonova za kupiti, koje si "radeem" na svoj USA acc. To tak funkcionira bez beda
 • drlovric: [link]
 • drlovric: Ovo mi se ne cini skupo. Ako nekome treba :)
 • MBPruleZ: IP-om uđem unutra vidim sadržaj. kreirao i appleID sa USA podacima ;) ali dio s naplatom ne prolazi jer očito moram imati USA bank card ili nešto takvo... netko ima ideju šta i kako?
 • MBPruleZ: Možda već pisano, postoji način za aktivirati free trial za ATV kod nas. Skinuo app na FireStick4K, VPN-om sa USA
 • lastavica: Probaj s VPNom, sta vi da ti je IP u USA, ali ja sam probao HR HBO nekako gledati pomocu VPNa van, i izgleda da HBO dosta pazi na to za razliku od netflixa te je 90% servera blokirano i ne moze se pristupiti stranici, ali moguce da je s HBO US druga priča. Ništa ne škodi da probaš, ako nemaš vpn, mislim da svaki ima neku trial verziju pa probaj :)
 • energyman: Kako skinuti HBO GO app sa US stora ali da radi kod nas?
 • TuxFan: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO