"On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you'll see why 1984 won't be like '1984'." - završna je poruka TV reklame redatelja Ridleyja Scotta, prema mnogima, najboljeg reklamnog spota ikada. Ova reklama emitirana je samo jednom, u prestižnom terminu pauze Super Bowl utakmice. Iz današnje perspektive ta najava je bila zapravo skromna jer danas znamo da je Apple Macintosh temeljito revolucionizirao način na koji koristimo osobna računala.

Na današnji dan prije 30 godina Apple je svijetu predstavio Macintosh i izveo informatičku revoluciju - koja u tom trenu nije bila svima očita. Mnogi su kritizirali "djetinjast" koncept rada s ikonama, ismijavali upravljanje mišem, a sve-u-jednom formu računala proglašavali promašajem.

30 godina Macintosha
Je li Apple ostao jedina kompanija iz tog doba koja i dalje proizvodi osobna računala?

Sjećam se svog prvog susreta s Macintoshem; došao je putem tvrtke "Velebit" u knjižaru "Mladost" i otac me odveo do momka koji je tada vodio njihov informatički odjel da vidim to "čudo od kompjutera". Bio je nedostižno skup, nešto što bi moglo kupiti samo veliko bogato poduzeće. Uživo je izgledao toliko ispred svojeg vremena da nitko nije niti pomislio osporavati njegovu vrijednost. Pogled na savršeno miran ekran visoke rezolucije i grafičke elemente koji se iscrtavaju zapanjujućom brzinom, potpuno mekano pomicanje kursora putem miša i nevjerojatno malene i praktične 3.5" diskete ostavljale su tada svakog informatičara bez daha.

30 godina Macintosha
Softverski paket MacWorks sadržavao je dvije "killer" aplikacije: MacWrite i MacPaint

Danas znamo da je Apple te 1984. godine s računalom Macintosh promijenio osobna računala toliko duboko da niti sada, nakon 30 godina, niti jedan od tada postavljenih standarda se nije bitno izmijenio. Apple Macintosh bio je prvo komercijalno računalo koje je koristilo miš, GUI (grafičko sučelje za upravljanje računalom) i WYSIWYG (What You See Is What You Get) koncept koji možemo prevesti kao "kako na ekranu tako na papiru". Upravo to je predstavljalo prekretnicu za izdavaštvo i računalnu grafičku pripremu. Ideja je bila da dokument koji pripremamo na računalnom ekranu izgleda identično kao konačna forma koji će se pojaviti na papiru. Danas nam se to čini toliko normalno da se pitamo kako bi uopće moglo drugačije, ali put do te informatičke blagodati nije bio niti kratak niti jednostavan.

30 godina Macintosha
MacWrite bio je prvi WYSIWYG program za obradu teksta

Jedna od besplatnih čarobnih "killer" aplikacija koje je koristio prvi Macintosh bio je i tekst procesor, tj. program za obradu teksta, naziva MacWrite. Bio je poseban jer je prvi koristio spomenuti WYSIWYG (čita se: vizivig) i tako trajno pomaknuo letvicu očekivanja korisnika takvih programa. Postavljenu paradigmu su od tada slijedili svi slični programi, ali i ozbiljni profesionalni programi za prijelom knjiga i publikacija koji su stvorili novu DTP (desktop publishing) nišu koja je redefinirala izdavaštvo.

Danas je najpoznatiji predstavnik tekst procesora planetarno popularan Microsoft Word. Zanimljivost koju mnogi ne znaju jest da je prvi Microsoft Office objavljen upravo za Apple Macintosh, a tek kasnije za PC i Windowse. Mlađe generacije sve ovo mogu uživo pogledati u riječkom muzeju informatike PEEK&POKE koji u zbirci ima i originalni model Apple Macintosha, ali i niz softverskih paketa za obradu teksta iz raznih informatičkih razdoblja. Iako je evolucija tih aplikacija očita, sve ono zaista bitno ostalo je isto kao te ključne 1984. godine. Možemo reći da je MacWrite otvorio vrata suvremenog računalnog izdavaštva.

30 godina Macintosha
"What is this? Look at this! This is incredible!” - Andy Warhol kada je isprobao MacPaint

Druga "killer" aplikacija bio je MacPaint. Mlađim generacijama može ga se predstaviti kao preteču Photoshopa. Danas nam se čini potpuno normalno manipulirati slikama u milijunima boja koristeći miša ili tablet. No, 1984. godine nacrtati nešto na ekranu pomicanjem miša po stolu bila je čista čarolija! Anegdota kaže da je legendarni Andy Warhol prvi put vidio Macintosh na jednoj večeri kod Jobsa. Bio je toliko oduševljen da ga je cijelo večer bilo nemoguće razdvojiti od te čudesne sprave.

30 godina Macintosha
Danas nam MacPaint izgleda trivijalno, ali kada se pojavio bio je poput znanstvene fantastike!

Web je ovih dana prepun tekstova o ovoj značajnoj godišnjici. Svatko ima svoju priču kako mu je Macintosh promijenio život. Još više je onih koji nikada nisu imali priliku koristiti Mac, ali danas ne bi svoj posao radili na način na koji ga rade da nije bilo ovog stroja. Mac je postavio nove, visoke, standarde i time računala približio običnim ljudima kao niti jedno drugo računalo u povijesti.

 

Komentari  

IgorD
24-01-2014 | 02:43
This changes everything - izraz se naravno pretvorio u lakrdiju, ali kad se pogleda s distance, i prvi Mac, zatim PowerBook linija i danas ove iĐiđe su zbilja promijenile svijet.
Citiraj
smayoo
24-01-2014 | 10:06
Jbt... 30 godina... Bolje da ne počnem sad jer će se opet pretvoriti u "nekad je bilo bolje" lamentaciju. :o)

Ali ono za čim zaista iskreno žalim je činjenica da se u to vrijeme programiralo s mozgom, za razliku od današnjeg klikanja po raznim "rapid application development" okolinama... :-/
Citiraj
Kloba
24-01-2014 | 12:10
Ispravka - večer s Warholom nije bila kod Jobsa, nego je par Ono - Lennon slavio 9. rođendan sina Seana u njihovom mansionu u New Yorku na koji je, između ostalih zvijezda tipa Micka Jaggera bio pozvan i Steve Jobs. Malome je poklonio upravo novi Macintosh, koji je doslovno uzeo s tvorničke trake.
Više je puta kasnije isticao kako mu je to prvi puta u životu da je vidio dijete za računalom i koliko se brzo mali snalazio. Tada se kraj Seana kleknuo Warhol, uzeo miš i pokušao upravljati strelicom na ekranu držeći ga u zraku. Tada se na pod kleknuo i Jobs, strpljivo mu pokazao da se miš treba položiti na parket, vratio ga Warholu - pa je ovaj nevjerojatnom lakoćom nacrtao krug i uzviknuo ekipi na party-u - "Look! I drew a circle!!!"
Samo dopuna točnosti teksta, ništa osobno...
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 12:11
http://www.youtube.com/watch?v=Xp697DqsbUU

Apple je upravo objavio kratak video kojim proslavlja 30 godina nama dragog računala! :-)
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 12:16
@Kloba :D Evo i tvoja dopuna nešto govori o tome koliko smo mi Mac korisnici pedantni kada se radi o temi koji volimo! Tnx! :-)
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 13:50
http://www.celebratethemac.com

Odlična kolekcija fotografija starih Macova! Oduvijek su imali poseban dizajn! :-)
Citiraj
MAK
24-01-2014 | 14:17
Valja spomenuti i mulcima skrivene fičere: ugrađeni mrežni layer u sistemskom softveru, hypertekst u Hypercardu, sintetizator govora, izbacivanje ASCII grafike za račun piksel grafike, fontove i zvuk izvučene iz aplikacija na razinu sistema...
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 14:33
Da, MAK je ovo dobro izdvojio, a još kada bismo nabrojali koje sve inovacije je Mac izveo tijekom tih 30 godina... prva 24-bitna boja, Post-Script, ADB za periferije kao preteča USB-a, FireWire, prvi tvornički ugrađen DVD snimač, razbijanje leda s USB periferijama, višedodirni trackpad... a kada bi se sada išlo po svakom modelu po redu, velik broj njih je u sebi imao i neku "prvi na tržištu" inovaciju...
Citiraj
Anonimac
24-01-2014 | 15:28
Šteta što Jobs nije više živ, ali zamislite ponos koji Steve Wozniak, Andy Hertzfeld i preostali članovi original Macintosh team-a osjećaju danas. Stvorili su stroj, isto kao i Gutenberg svoju prešu, koji je doista napravio "dent in the universe" :-)
Citiraj
Kloba
24-01-2014 | 15:57
Šteta što Jobs nije više živ, ali zamislite ponos koji Steve Wozniak, Andy Hertzfeld i preostali članovi original Macintosh team-a osjećaju danas. Stvorili su stroj, isto kao i Gutenberg svoju prešu, koji je doista napravio "dent in the universe" :-)
Ovo napisah li se nisam ulogirao, pa da ZAMP zna da polažem autorska prava... :-)
Citiraj
dpasaric
24-01-2014 | 18:15
http://www.apple.com/30-years

Apple me danas ugodno iznenadio, jako ugodno! Oni obično nisu od godišnjica, rijetko da naprave nešto više od možda poruke na naslovnici, ali ovaj put su napravili cijeli sub-web o Macintoshu, predivno dizajniran i informativan. Steve bi bio zadovoljan kako mu ekipa radi! :-)
Citiraj
petros
24-01-2014 | 20:53
Popunio sam "Tell us about your first Mac" na Appleu, ja sam relativno nov, moj prvi Mac je alu iMac 24", ali želio sam Mac i puno prije, samo nikako skupiti love. Služi me dan danas i istina je ono da nakon Maca ne bih išao na ništa drugo! 8-)
Citiraj
cvitko
25-01-2014 | 14:05
Odkad sam vidio prvi Mac devedesetih kod susjede koja se bavila grafickim dizajnom, divio sam se tim računalima.
Divim se Mac-ovima i ostalim Apple proizvodima i danas. Uvijek su u vrhu.
Ono što me fascinira je taj osjecaj za lijepo kod Apple koji je ocito postojao oduvijek.
Kad samo pogledam kutije za Softverski paket MacWorks ili MacPaint 30 godina stare i vidim da imaju isti minimalizam, bez suvišnih detalja, jednostavno a lijepo, fascinira me.
Znaci u takve kutije me skoro ni danas nebi bilo sram staviti neki svoj proizvod :-)
Drugi bi tu ubacili 100 slika pri korištenju, masu naljepnica NEW, Windows Vista, 7, 8 ... capable, pa još malo slika i specijalnih efekata i kojecega drugog...
Kod Applea ne.
I opcenito na svakom njihovom proizvodu, suvišni detalji su svedeni na minimum, a opet funkcionalno.
Neki to ni danas nisu uspijeli...
Citiraj
dpasaric
25-01-2014 | 16:46
http://www.cultofmac.com/263930/check-photos-apples-hq-preparation-party/

U Cupertinu su imali i pravu rođendansku proslavu, zaslužili su je! :-)
Citiraj
Anonimac
25-01-2014 | 17:23
Genijalni su plakati gdje su navedeni svi koji su radili u Apple-u.
A bogme i održali su obećanje...

Čudno da Google nije stavio prigodni Doodle na homepage.... :-)))))
Citiraj
MAK
26-01-2014 | 01:59
http://www.stephenfry.com/2014/01/24/mac-at-30/single-page/

Eh, Google pazi na svoje interese...
Ali evo još jednog linka, prisjećanje korisnika br. 2 u Ojropi (i meni totalno dragog lika):

:-)
Citiraj
MAK
26-01-2014 | 02:00
Naime, korisnik br. 1 nije više među ovozemaljskim živima: Dougals Adams. Mora da negdje stopira s ručnikom oko vrata...
Citiraj
dpasaric
26-01-2014 | 02:19
Odlična trivia! Nisam to znao! :-)

Dakle prvi Mac kupac u Europi ni manje ni više nego Douglas Adams, a drugi Stephen Fry! Wow! :-)
Citiraj
smayoo
26-01-2014 | 14:19
Čovjek je lijepo napisao: "For all I know someone somewhere had bought one ten minutes earlier, but these were the first two that the only shop selling them in London had in stock on the 24th January 1984, so I’m sticking to my story."

Drugim riječima, čovjek to piše više iz šale, nego što misli ozbiljno. U najboljem slučaju je prvi Mac kupac u Londonu.
Citiraj
dpasaric
26-01-2014 | 15:19
Ma vidio sam, ali isto tako je rekao da su se tada mogli kupiti samo na jednom jedinom mjestu u Londonu, a drugamo vjerojatno za Mac još nisu niti čuli, pa je sasvim ok da se drži te priče! :-)
Citiraj
Borostef
26-01-2014 | 15:39
http://gizmodo.com/watch-steve-jobs-show-off-the-mac-in-footage-unseen-sin-1509232808/@ericlimer

Pronađena snimka predstavljanja Macintosha u Boston Computer society 30.1.1984. koja nije bila dostupna od samog događaja tog dana...
Citiraj
Anonimac
27-01-2014 | 11:29
Odlično!
"Original Macintosh Team Gathers to Celebrate 30th Anniversary with Stories, Demos and Laughter" - http://www.macrumors.com/2014/01/26/mac-team-30th-anniversary-party/

"Hertzfeld, who was a software designer on Macintosh, also noted one of Microsoft's systems architects kept asking how the internals of the software worked. Hertzfeld said he was curious as to why they kept asking, but eventually assumed why. "I quickly thought 'maybe they were trying to copy the Mac?' And sure enough, in 1983, they announced Windows. We were kind of shocked by that." "
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 13 sati
 • smayoo: Ajde piši u forum, molim te.
 • 23-D: @smayoo... pratim ebay, idem na 2016-2017 s tim da će biti backup toweru i za rad na putovanjima, neće biti u svakodnevnoj upotrebi (zato i idem na polovno). Koji je prosiječni životni vijek baterija?
 • smayoo: @23-D: ovisi o cijeni koju plaćaš i cijeni zamjene baterije. Za ove novije gdje je baterija zalijepljena za kućište - 200-250?
 • cariblanco: pozdrav, da li postoje kakvi ekrani na satovima koji se sami oporavljaju od ogrebotina ?
 • 23-D: Ekipa, koji je prihvatljiv batery cycle count kod kupovine polovnog MBPa?
 • smayoo: Zašto bi to kupovao u RH? Naruči preko interneta.
 • Yonkis: Pozdrav, ima li netko savjet gdje u RH kupiti 3.5mm Audio Charger adapter/splitter? Nešto ovog stila - [link]
 • Tomek: Ima li netko iskustva sa Renewed iphonima sa Amazona? Uzeo bih si jedan SE pa me zanimaju iskustva
 • Soffoklo: Meni slike da pregledati, a ostalo moram downloadati, jbg :-)
 • dpasaric: Evo vam igra za ljeto! :)
 • smayoo: Je. I ništa se ne da pogledati jer je ispucana kvota i pregleda, i downloada... :)
 • Soffoklo: Netko je skupio i stavio na jedno mjesto sav Apple promo od 1970. do danas. :-) [link]
 • zabac: Je, ako ne kalibriraš, onda ti se postotoak bez veze pokazuje.
 • smayoo: Ne radi se o samoj bateriji, nego o algoritmu koji prikazuje koliko je preostalo naboja u bateriji (kalibracija).
 • Yonkis: Žabac, zar nije to dokazano da to ne važi za nove baterije?
 • zabac: @Yonkis, ako se isprazni do 0% i kada se napuni do 100%, tada se posloži % da ispravno prikazuje jer je baterija smanjenog kapaciteta.
 • Daddo: Common misconception? :)
 • Yonkis: [link] Zašto se još uvijek savjetuje zadnji postupak (isprazniti bateriju do 0%)?
 • stefanjos: ja sam koristo prijasnju verziju. ok je slika, ali nije to to
 • mario.zg: Koristi li tko uz OS X monitor Dell U2718Q?
 • Mate22: Pusti to imate film o titi na hrt-u gledajte tog zločinca u ovom izvrsnom dokumentarnom filmiću.
 • drlovric: al nema veze ako krsi pravila, povlacim ponudu....isprike
 • drlovric: covjek ionako dolazi, ne treba meni nista od toga
 • drlovric: kakav crni sverc smayoo.... cinim ljudima uslugu ako neko hoce kupiti mac po US cijenama
 • smayoo: @drlovric, već sam te upozorio više puta da ne koristiš vikalicu za svoje švercerske transakcije
 • VanjusOS: @drlovric - koliko košta
 • drlovric: Jel planirao neko od kolega Jabucara kupovati MBP iz USA? Velike su sanse da mi kolega vojnikza 2 tjedna slijece u ZG, pa mogao bi vam nesto uvezati :)
 • cariblanco: Bitno je da budem sutra u 20.05h, počinje nova serija
 • zabac: cariblanco: je si pred TV-om s HRT1?
 • stefanjos: najlakse i najbezbolnije ti je kupovat itunes gift kartice na ebazu iz drzave koje zelis imati account
 • VanjusOS: napravio sam strani ACC, ali mi traži i stranu bankovnu karticu
 • stefanjos: ja na AUS accountu isto oko 10 godina. doduse imam aus bankovnu karticu, ali sve mi radi.
 • drlovric: Vanja ja sam na US account vise od 10 godina valjda. Gdje si zapeo?
 • VanjusOS: tj. da netko kaže kako je najlakše napraviti strani apple id
 • VanjusOS: htio sam vidjeti vaša iskustva..
 • VanjusOS: da li netko koristi apple tv app na mobu
 • cariblanco: @Daddo, život ima materijalnu i duhovnu stranu....isto kao hardware i software ;)
 • cariblanco: Istina drlovrić,isti klinac kao i Dinamo...ako nema 3-4 Bosanca, oni su za *urac :)
 • Daddo: a od toga što je HR osvojila u nogometu ja imam što? I otkud ti ideja da ja imam išta protiv bosanskih Hrvata? :)
 • drlovric: @Daddo: Sta imas ti protiv bosanskih Hrvata. Da nas nema, nikad nista HR u nogometu osvojila ne bi :D
 • drlovric: Tito pobio 500K Hrvata. Moguce, ne bi znao. Ali znam da ih je vise HDZ raselio u posljednjih 5 godina.
 • cariblanco: evo nove teme pod razno...to je danas i tema u dnevniku
 • cariblanco: Kaj je već gotovo ? Đabe kupio kokice...bude ih dr. Lovrić platio :)
 • Daddo: Žabac ne pretjeruj i nemoj (sve/neke) Bosance brojat ko Hrvate. :D
 • zabac: Napravili bi cestw da Jozef nije pobio preko 500.000 Hrvata.
 • Daddo: Ovako nam komunisti grade mostove a Turci autoceste, za lovu koju ionako nemamo. :)
 • Daddo: Da su nas oslobađali Ameri a ne partizani imali bi AC do Budve u 3 trake a Y bi bio u punom profilu.
 • Daddo: @drlovric, ako čovjeka zanima daj mu moj kontakt, dotični je s mojom prabakom bio bratić. :)
 • Bertone: A kako kad je u petak prvu epizodu o Titu navodno gledalo 800 000, a za slijedeće očekuju i veću gledanost :)
 • drlovric: Ma poslao mi Amer jedan, kaze nisam znao da ste imali takvog bad ass :) Ja ta vremena ne pamtim, ali mi se ovo cini kvaliutetno odradjena biografija.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

damir1, Lihto, m@xym, MacSlavko, Riba, rusty, vlucic, Anonimci (1239)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO