Zoran Sanković 28.03.12

Kada je Steve Jobs prije više od dvije godine predstavio iPad nitko nije ni slutio da će taj mali tablet za samo dvije godine premašiti broj prodanih desktop računala nekih poznatijih proizvođača. Većina se šalila na račun iPada da je to samo razvučeni iPod touch te da će biti pravo čudo ako preživi više od godinu dana na tržištu. No, dogodilo se čudo, pa nakon skoro pune dvije godine iPad i dalje suvereno vlada na tržištu tablet računala, a prije samo dva tjedna doživio je i svoju treću reinkarnaciju nazvanu jednostavno New iPad tj. Novi iPad. Kako sam imao sreću da nabavim jedan Novi iPad 4G 64GB prije dolaska u Hrvatsku, napravio sam usporedni test s iPadom 2 3G 64GB i evo mojih iskustava. Novi iPad dolazi s iOS 5.1, pa sam i na iPad 2 instalirao isti kako bi usporedba bila što vjernija.

Rezolucijski Novi iPad
Rezolucijski Novi iPad

Pakiranje

Kutija novog iPada na prvi pogled izgleda jednako kao ona u iPada 2. Ipak prednja slika prikazuje iPad s pozadinskom slikom plavkaste vodene površine, dok je kod iPada 2 staklo s kapljicama vode. Na donjoj stranici je umjesto srebrne zagrižene jabuke znak iClouda. Naravno, ako ti detalji promaknu, na poleđini kutije jasno piše o kojem se modelu radi. Zbog preciznije izrade, kutija Novog iPada na prvi mah djeluje da je nešto manja.

Pakiranje - Lijevo Novi iPad, desno iPad 2
Pakiranje - Lijevo Novi iPad, desno iPad 2

Uz Novi iPad dolazi potpuno isti punjač snage 10W, te USB kabel i kratke upute. Uz 4G verziju također dolazi izvlakač za SIM karticu napravljen od komada žice što djeluje jeftino kao da je napravljen od spajalice, za razliku od iPada 2 3G verzije uz koji su dolazili izvlakači napravljeni od čvršćeg materijala.

Izvlakač SIM kartice - Lijevo novi, desno stari
Izvlakač SIM kartice - Lijevo novi, desno stari

Veličina i težina

Nema smisla ovdje navoditi točne brojke visine, širine i debljine Novog iPada jer se takvi podaci mogu naći na Apple stranicama pod tehničkim karakteristikama. No, svakako mogu reći da je Novi iPad skoro poptpuno jednak iPadu 2. Činjenica jest da ja njegovu nešto veću debljinu i težinu skoro i ne osjetim. Deblji je tek 0,6 mm, a bez obzira na izvedbu s ili bez 4G teži je 51g u odnosu na iPad 2. Da bi osjetili razliku uzmite u ruku nešto što ima točno 51g pa odvagajte. Tada ćete shvatiti o čemu pišem.

Novi iPad nešto je teži i deblji od prethodnika
Novi iPad nešto je teži i deblji od prethodnika

Naravno, to je moje osobno iskustvo, možda će netko nježniji i osjetljiviji tu razliku jače doživjeti, ali činjenica da zaštite napravljene za iPad 2 savršeno pristaju i na Novi iPad dovoljno govori za sebe. Mene zapravo oduševljava činjenica da je skoro duplo jača baterija (42,5 Wh) u odnosu na iPad 2 (25 Wh) povećala težinu Novog iPada tek za 51g, a debljinu tek za 0,6 mm. Vjerojatno je upravo kapacitet i veličina baterije bila odlučujući faktor zašto već iPad 2 nije dobio retina zaslon.

Retina zaslon

Novi iPad dolazi s retina zaslonom rezolucije 2048x1536 piksela (264 ppi) što je ravno dvostruko više od iPada 2 1024x768 piksela (132 ppi). Premda se na internetu može naći komentara kako ta razlika zapravo i ne čini zaslon Novog iPada toliko drastično boljim, on zaista jest DRASTIČNO bolji. Kada jednom vidite zaslon Novog iPada tek tada shvatite koliko je zapravo zaslon iPada 2 zrnat i već će to biti dovoljan razlog mnogima da zamjene svoj iPad 2 za Novi iPad, a za iPad prve generacije da i ne pišem.

Dakle, baš kako je prijelaz iPhonea s običnog zaslona na retina zaslon imao WOW efekt, to isto vrijedi i za Novi iPad. WOOOOW!

Prikaz djeluje kristalno čisto s izražajnijim bojama, te crnijom crnom što je svakako veliki plus. Naravno, uvijek postoji i jedan ali... Bijela boja na retina zaslonu djeluje žutije nego na zaslonu iPada 2, te se čak čini da se malo prelijeva poput sedefa. Taj pomak prema žutom spektru prilično je vidljiv naročito kad se uspoređuje s drugim zaslonima, pa tako recimo i s iMacom. Moguće je da je to samo do Samsungovih matrica i da će LG i Sharpove biti bolje, ali teško je to sada predvidjeti. Sličan problem se pojavio i kod izlaska iPhonea 4S čiji je prikaz bijele boje također u dosta slučajeva bio pomaknut prema žutoj. Naravno, ako nemate pored sebe drugi uređaj za usporedbu, onda vas to i neće toliko mučiti. U svakom slučaju novi je retina zaslon jedan veliki WOOOOOW!!!!!

Memorijski prostor za pohranu

Mislim da ćete se složiti sa mnom kada izrazim žaljenje što Apple nije povećao memorijski prostor na Novom iPadu nego je zadržao prethodne tri opcije 16GB, 32GB i 64GB. S obzirom na retina zaslon, HD kameru i snimanje u 1080p, te inače pomak prema HD sadržajima koji zahtijevaju daleko veći memorijski prostor mislim da su ipak trebali izbaciti 16GB verziju te uvesti novu sa 128GB. Pored toga što za HD sadržaj treba više prostora, može se očekivati da će i aplikacije s povećanjem rezolucije prikaza ponešto narasti, a da ne spominjem iBooks i multimedijalne knjige čija veličina može biti iznad 1GB.

Dakle, moje skromno iskustvo kaže, ukoliko ste bili zadovoljni s iPadom ili iPadom 2 sa 16GB, onda ćete na Novom iPadu biti zadovoljni tek s 32GB, a ako ste bili zadovoljni s 32GB, onda će vam na Novom iPadu 32GB na momente biti kritično popunjen, a 64GB će vam dozvoliti da slobodno dišete. Ako ste pak do sada imali iPad sa 64GB jer volite imati sve sa sobom, onda ćete se za sada s time morati zadovoljiti i na Novom iPadu, ali uvijek će biti kritično pun. Naravno, to vrijedi samo ukoliko volite multimedijalne sadržaje nositi sa sobom.

Procesor i radna memorija

Druženje ovih niti tjedan dana s Novim iPadom pokazalo mi je da duplo veća radna memorija 1GB RAM, te grafički ojačani procesor A5X tek osiguravaju da radi jednako brzo i fluidno kao i iPad 2. Dakle, ne očekujte neka uočljiva ubrzanja, ali usprkos puno zahtijevnijem retina zaslonu nećete doživjeti niti trzanja ni sporiji rad u odnosu na iPad 2. Dakle, premda smo navikli da svaka nova verzija uređaja radi brže od prethodne, to u slučaju Novog iPada nećemo doživjeti. Dapače, i u ovom slučaju postoji jedan ali...

Kao što ste već mogli pročitati na raznim blogovima, Novi iPad zaista se grije u radu što se očito može zahvaliti grafički poboljšanom procesoru A5X jer se ono pojavljuje u donjoj lijevoj strani iPada kad ga se promatra s prednje strane. Dakle, ako ga držite lijevom rukom u portrait položaju s Home tipkom prema dolje tada ćete osjetiti da mu temperatura raste. Naravno, kako je i za očekivati grijanje se najviše osjeti prilikom gledanja HD videa, te igranja grafički zahtjevnih igrara poput Infinity Bladea i tada može dosegnuti kojih 40-tak ’C što je na granici da za neke postane neugodno, a neke može i prestrašiti da će se iPad pregrijati, no za to definitivno nema straha. Ja sam na njemu neprestano vrtio HD video punih 6 i pol sati bez prestanka i njegova temperatura nije prešla 37,46’C mjereno toplomjerom. U istim uvjetima za iPad 2 toplomjer je pokazao 33,43’C što je razlika od oko 4’C. Zagrijavanje se može osjetiti i prilikom surfanja po webu kada se puno pomiču (scroll) stranice i zapravo kod svake aplikacije koja često osvježava prikaz na zaslonu.

Zagrijavanje Novog iPada
Zagrijavanje Novog iPada

Kako sam u nedostatku profesionalnog mjerača temperature koristio obični toplomjer realna temeratura može biti nešto viša, ali ne pretjerano. Dakle, moj zaključak jest da vas ovo nešto malo jače, ali ipak još uvijek bezopasno zagrijavanje Novog iPada ne treba previše zabrinjavati. Zapravo i iPad 2 se zagrijao, ali kako je 34’C još uvijek niža od naše tjelesne temperature nitko oko toga nije radio probleme. Sad kad se Novi iPad zagrijava tek nešto više od naše tjelesne temperature odmah slijedi reakcija sa svih strana.

Baterija i punjač

S obzirom na retina zaslon čija je rezolucija duplo veća nego u iPada 2, povećanju broja grafičkih jezgri procesora na 4, dodavanju 4G primopredajnika te povećanju radne memorije na 1GB jasno je da bi 25 Wh baterija iz prethodnih modela bila nedovoljna da održi deklarirano trajanje od 10h i zato se Apple odlučio u Novi iPad ugraditi skoro duplo veću bateriju od 42,5 Wh. Cijena takvog poteza prije svega jest nešto veća debljina i težina uređaja. No, da li je takvo povećanje baterije zaista osiguralo jednako trajanje prilikom korištenja?

Pražnjenje baterije

Test baterije koji sam napravio proveden je pod slijedećim uvjetima:

 • Prije testa oba iPada su se punila svojim originalnim punjačima u trajanju od 6 sati i skinuta su s punjenja u isto vrijeme s indikacijom napunjenosti 100%.
 • Sve aplikacije su bile zatvorene, a postavke jednake. Isključen 3G, osvjetljenje zaslona postavljeno na maksimum, glasnoća zvuka postavljena na minimum (dvije crtice).
 • Na oba iPada u isto vrijeme pokrenuta je aplikacija BrowseConnect te je u isto vrijeme pokrenut streaming HD videa preko WiFi s mrežnog diska.

Na oba iPada vrtio se isti film u formatu m4v veličine 3,5GB u trajanju od 1:50h slijedećih karakteristika:
Video: AVC codec; 1280x720; 23,976 fps; 4375 Kbps VBR
Audio: AAC LC codec; Stereo; 48,0 KHz;192Kbps VBR

Nakon završetka filma ponovo se pokretao u isto vrijeme na oba iPada.

iPad 2 je sa 100% napunjenosti baterije do 2% došao za 6 sati i 35 minuta.
Novi iPad je sa 100% napunjenosti baterije do 2% došao za 6 sati i 40 minuta. Dakle, izdržao je 5 minuta duže.

Kako je iPad 2 u upotrebi već nešto više od pola godine za očekivati je da mu je baterija malo degradirala, dok je Novi iPad posve nov, pa ako se to uzme u obzir ispada da baterija Novog iPada zapravo traje podjednako ili tek zanemarivo kraće nego kod iPada 2.

Punjenje baterije

S obzirom da oba iPada imaju jednak punjač od 10W, tj. 5,1V i 2,1A, a Novi iPad ima skoro duplo veću bateriju, za očekivati je da će punjenje Novog iPada trajati nešto duže nego kod iPada 2. Rezultat trajanja punjenja može se vidjeti u slijedećem grafikonu:

Potrebno vrijeme punjenja za Novi iPad i iPad 2
Potrebno vrijeme punjenja za Novi iPad i iPad 2

Tako se iPad 2 od 2% do 100% napunio za 4 sata i 30 minuta, dok je Novom iPadu od 2% do 100% popunjenosti trebalo dva sata više tj. 6 sati i 30 minuta. To i nije tako drastično duže pod uvijetom da se na oba iPada nije radilo, osim povremene provjere napunjenosti baterije. Ukoliko se iPadi koriste i za vrijeme punjenja, onda Novom iPadu brzina punjenja drastično opada, a u nekim ekstremnim uvijetima (HD Video i Infinity Blade) moguće je da potpuno prestane.

Tijekom cijelog vremena punjenja oba punjača su bila podjednako topla što je i za očekivati. Također je dobro napomenuti da za sada jedan dio aplikacija ne pokazuje ispravno podatke o bateriji niti ispravno računaju preostalo vrijeme baterije. Također se čini da postotak napunjenosti prilikom punjenja skoči na 100% iako se baterija još jedno vrijeme puni.

Moram naglasiti da se ovo testiranje baterija i punjača bazira isključivo na indikaciji samih iPada i mog osobnog doživljaja, a ne na pravim mjerenjima pa sve ovo treba ipak prihvatiti samo okvirno.

Prednja i stražnja kamera

Mislim da ovdje nema puno diskusije. Prednja kamera ostala je ista kao i na iPadu 2, samo VGA razlučljivosti što je pomalo frustrirajuće s obzirom da se ta kamera definitivno više koristi za Skype i FaceTime nego zadnja kamera za snimanje. Možda netko u Apple misli da je VGA razlučljivost sasvim dovoljna za takvu potrebu, ali staviti retina zaslon na takav uređaj, a onda pustiti VGA kameru zaista nema nekog smisla, osim uštede. Dakle, veliki minus za FFC tj. prednju kameru.

Stražnja kamera je jako unaprijeđena u odnosu na iPad 2. Zapravo ona na iPadu 2 bila je toliko loša da su je slobodno mogli i izostaviti i još koji dolar zaraditi. Ipak Novi iPad dobio je 5 megapikselnu kameru s autofokusom, detekcijom lica i to provjereno, više njih odjednom, te video stabilizacijom. Snimanje fotografija i videa na otvorenom pri dnevnom svjetlu daje fantastične rezultate, dok su slike u zatamnjenom prostoru i još zbog nedostatka bljeskalice djelomično zrnate i slabijeg kontrasta, baš kao i kod iPhonea 4S.

Zaključak jest, da je za većinu korisnika jednako važno bilo unaprijediti i prednju kameru, dok je stražnja sada ipak na nivou za napraviti koju sliku ili video nekog posebnog trenutka, a u blizini nema fotoaparata.

4G, WiFi i BlueTooth

S obzirom da je 4G mreža kod nas tek u nekakvoj tobožnjoj ograničenoj fazi testiranja, a i korištene frekvencije (700 i 2100MHz) za LTE na iPadu nisu iste one koje se kod nas testiraju (mislim 800MHz) ni u bližoj ni u daljoj budućnosti ne moramo očekivati da ćemo tu mogućnost moći koristiti. Zapravo kako je ugrađeni LTE frekvencijski prilagođen samo sjevernoameričkom standardu, ni u EU to baš neće raditi. Dakle, kod kupovine Novog iPada možete sasvim zanemariti tu mogućnost. 3G naravno radi jednako dobro kao i na iPadu 2. Zapravo, čak i bolje kod punog signala. No kako u Hrvatskoj još uvijek ima jako puno područja koja nisu pokrivena ni 3G-om, možete očekivati na putovanjima da ćete na internet ponekad biti spojeni najsporijom mogućom brzinom ili čak ostati bez interneta. Ipak u gradu sa punim 3G signalom Novi iPad ima bolje rezultate u brzini od iPada 2:

Rezultat testa brzine na 3G mreži - Lijevo Novi iPad, desno iPad 2
Rezultat testa brzine na 3G mreži - Lijevo Novi iPad, desno iPad 2

WiFi je je i dalje 802.11a/b/g/n, a glasine o lošijem spajanju u odnosu na iPad 2 ja nisam uspio dokazati. U stanu koristim TP-Linkov DIR-635 WiFi router sa 3 antene i 802.11a/b/g/n. Test u stanu, pa čak i u najudaljenijem kutu stana, dva pregradna zida, udaljenost 7 metara od routera, pokazao je sljedeće rezultate:

Rezultat testa brzine WiFi u stanu na 7 metara i dvije prepreke
Rezultat testa brzine WiFi u stanu na 7 metara i dvije prepreke

Ipak, nakon izlaska na hodnik zgrade te na zračnoj udaljenosti oko 12 metara od routera te jednog pregradnog zida i jednog nosećeg zida, brzina oba iPada osjetno je pala i dobio sam sljedeći rezultat:

Rezultat testa brzine WiFi u hodniku na 12 metara i dvije prepreke
Rezultat testa brzine WiFi u hodniku na 12 metara i dvije prepreke

Zadnji test sam napravio spustivši se za kat niže što je otprilike 15 metara zračne udaljenosti od routera, a između su dva pregradna zida te stepenice. Na slici se može vidjeti rezultat:

Rezultat testa brzine WiFi u hodniku na 15 metara i 3 prepreke
Rezultat testa brzine WiFi u hodniku na 15 metara i 3 prepreke

Dakle, prema ovome testu, teško se može zaključiti ima li Novi iPad zaista više problema sa spajanjem na WiFi routere od iPada 2. Moguće jest da problem postoji, ali teško ga je uvijek otkriti i moji testovi ni izdaleka nisu dovoljni da išta dokažu. S obzirom da se određeni broj ljudi žalio na slabiji rad WiFi moguće je da problem stvarno postoji. U tom slučaju ja se samo nadam da je to ipak više softverski problem nego hardverski, ali naravno samo će vrijeme pokazati. Ja osobno do sada nisam primjetio nikakve poteškoće niti razlike u odnosu na iPad 2.

O Bluetoothu nemam što previše pisati. Ugrađena je bolja verzija 4.0, za razliku od iPada 2 koji ima BlueTooth 2.1+EDR. O predostima verzije 4.0 možete naći više detalja na webu.

Diktiranje i prepoznavanje glasa

Ovu mogućnost sam samo probao na brzaka. Dakle, da bi se koristila mogućnost diktiranja potrebno ju je uključiti u postavkama za tipkovnicu. Tipka sa mikrofonom pojaviti će se samo na engleskoj tipkovnici. Ukoliko odaberete hrvatsku tipkovnicu tipka sa mikrofonom će nestati. S obzirom na moj loši izgovor prepoznavanje radi jako dobro, a pauza između završteka diktata i prikaza teksta ovisi o dužini diktata i naravno pravilnog izgovora, pa u pojedinim situacijama možete očekivati i dužu pauzu prije nego se tekst prikaže.

Mislim da je ova mogućnost za nas nebitna osim možda za vježbanje izgovora i slanja kratkih poruka nekome na engleskom jeziku.

Zaključak

Novi iPad je zapravo iPad 2 Deluxe i najveći napredak je retina zaslon. Premda mu boje malo bježe u žuto ipak je trenutno vrh ponude na tržištu tableta i barem moj primjerak nema curenja pozadinskog svjetla što je bio čest slučaj kod iPada 2 u većoj ili manjoj mjeri. Jedini još napredak u odnosu na iPad 2 je zadnja kamera.

Sve ostalo, procesor, memorija i baterija napumpani su kako bi mogli opsluživati zahtjevni retina zaslon i to kako sada stoji uspjevaju. Premda je u mom testu baterija jedva izdržala 6 i pol sati, treba imati na umu da je osvjetljenje zaslona bilo na maksimumu i da se radilo o streamingu HD videa preko WiFi! U normalnom korištenju, surfanju, dopisivanju, čitanju i ostalim aktivnostima mogla bi izdržati i punih 10 sati. Ako ništa drugo, definitivno može izdržati jednako dugo kao na iPadu 2.

Trenutno jedino što može kupce natjerati da sačekaju s kupovinom ili ga čak vrate jest više ili manje izražen problem sa WiFi spajanjem i brzinom. Moj kratak i nedovoljno detaljan i precizan test, ako ništa drugo na neki način ipak pokazuje da u cijeloj toj galami nečeg ima. Nadajmo se samo da će to Apple uspjeti brzo i softverski riješiti.

Drugi problem oko zagrijavanja zapravo stvarno i nije problem. Možda će nekome biti malo neugodno držati u ruci tablet koji je tek koji stupanj topliji od njegove tjelesne temperature, ali s obzirom da se ne grije cijeli, a rotacija ekrana radi, uvijek ga može tako okrenuti da ga drži za onaj hladniji dio. Tu ne vjerujem da ima nekog lijeka, jer jednostavno više procesorske snage neizbježno donosi i više disipacije snage, tj. gubitaka u vidu topline.

Bez obzira na sve, ja osobno smatram da je već samo retina zaslon dovoljan razlog da se nabavi Novi iPad, a vjerujem da će se navedeni problemi, ako uopće to jesu problemi, riješiti slijedećom nadogradnjom iOSa.

Za:
 • Retina zaslon
 • Zadnja kamera 5 mpix
 • Trajanje baterije
 • Veći RAM 1GB
 • Bluetooth 4.0
 • iOS 5.1 i 1080p video mirroring
 • Odgovaraju dodaci za iPad 2
Protiv:
 • Prednja VGA kamera
 • Male memorije za pohranu u ponudi 16GB, 32GB
 • Mogući problemi sa WiFi
 • Nešto veće zagrijavanje procesora
 • 10W punjač i sporije punjenje baterije
 • 4G LTE nekompatibilan s većim dijelom svijeta
 

Komentari  

dpasaric
28-03-2012 | 02:19
Hvala na ovoj odličnoj ranoj recenziji! :-)

Ono što bih ja želio je iPad 2 s baterijom i kamerom Novog iPada! Retina je super, ali mislim da je cijena koja se plaća razbacivanjem procesorske snage i grijanjem prevelika i nepotrebna za većinu korisnika. Vjerujem da će za par generacija GPU postati manji i štedljiviji, pa će onda to imati i više smisla. No, zato je vjerojatno Apple i ostavio iPad 2 u ponudi - jer je mnogima upravo on optimalan izbor, a ovo novo čudo je za tehnološke entuzijaste i Apple ljubitelje. :-)
IgorD
28-03-2012 | 03:39
Super je recenzija. Svaka čast, dosta novih stvari sam saznao iako nemam namjeru kupovati novi iPad u skoro vrijeme. Dvojku sam tek nabavio prije tri mjeseca.

Usput, sljedeći iPad ostaje vjerojatno na istoj rezoluciji, kapacitet će dignut na 32->128, malo će ubrzati procesor, staviti bolju prednju kameru, maknuti ovih 50 grama težine, ubaciti full Siri i uz jedno do dva sitna iznenađenja i to će biti iPad 2013.
Anonimac
28-03-2012 | 06:58
Iako uopće ne volim Apple proizvode i spadam u Androidaše, mislim da ova saga oko zagrijavanja Ipada je jedna velika gluposti koja služi samo za punjenje bezveznog web prostora žutilom.
scarface32
28-03-2012 | 09:47
Gdje mu nece biti vruce kad je deboooooo
Sank
28-03-2012 | 10:01
Ma nije baš toliko debeo. Još uvijek je maneken za neke druge tablete :-)
DrAle
28-03-2012 | 10:17
Bravo, Sank. Odlična recenzija! Naročito mi se sviđa korištenje usporedbi i testova sa prethodnim modelom.
Šteta za "žutilo". Je li to nekakvo ograničenje koje uvjetuje tehnologija ili što? Meni osobno to žutilo dosta smeta.
BTW Nekoliko vrlo kvalitetnih prethodnih recenzija na jabučnjaku povećalo je očekivanja za buduće recenzente!
Tony.Soprano
28-03-2012 | 10:40
Sank odlično odrađeno. :D

Evo da se i ja pohvalim postao jutros vlasnikom 32GB + 4G .. :-)

Šta reći - RETINA RULEZ!! Ostalo je manje bitno. Jedino ova prednja VGA, uhh jedino sam tu razočaran, sve ostalo 5+ !
ales
28-03-2012 | 10:45
Davore, odlično u tvojem stilu....

Samo komentar glede LTE, novi iPad podržava sve frekvencije koje će se koristiti u USA i EU tako da će LTE raditi u našim krajevima bez problema. Baš čitam da T-mobile testira LTE u rijeci, pa se dogvori s njima za neki testi brzine, kod nas su izmjerili 100Mbps ali sa USB stickom, telefona još nema na tržištu... biti će problema sa baterijom sigurno
Sank
28-03-2012 | 10:49
Mislim da je to "žutilo" vezano uz samu LCD matricu, premda vjerujem da bi se i softwerski na neki način dalo ispraviti. Na žalost Apple za sada nema nikakvih posebnih opcija za druga podešavanja prikaza osim jačine osvjetljenja.

Sedefasto prelijevanje boja definitivno je do matrice, korištenih filtera i naravno gustoće piksela. Sličan se efekt može primjetiti i na iPhoneu sa retina zaslonom, premda u manjoj mjeri s obzirom da se radi o manjem ekranu. Ipak, sve to uoće ne umanjuje veličanstvenost tako velikog retina zaslona i u svakodnevnom druženju postaje potisnuto i neprimjetno.

Moguće jest i da to neće biti slučaj kod svakog Novog iPada. Ne treba zaboraviti da će retina zaslone isporučivati i LG i Sharp, a ni Samsungovi ne moraju svi imati taj problem sa "žutilom" baš kako je bilo i kod iPhoena 4S.
saint
28-03-2012 | 10:50
Pohvale za recenziju, svaka cast
Kile
28-03-2012 | 11:25
Odlicna recenzija Sank, imao sam prilike raditi na uredaju i definitvno je za kupovinu, ekran je fantastican i svaki drugi uredaj nakon rada na novom iPadu je lose iskustvo :-)
yawn pong
28-03-2012 | 11:42
Odlican clanak!

Pricali su o 4 puta brzem procesoru, 2 puta vecoj bateriji, a na kraju je to sve samo za podrzavanje retina ekrana da bude na istoj snazi/trajanju kao i prosli iPad. Zagrijavanje, zutilo, punjenje baterije i losa prednja kamera me uopce ne privlace. Sto sam naucio od apple-a da njihove stvari ne valja kupovati cim izadju na trziste, vec sacekati malo dok rijese te neke djecje greske. Za 2 mjeseca idem ponovno za Ameriku pa bi si kupio iPad i jos se premisljam dal da uzmem novi ili stari iPad. Jedino sto me odvlaci od starog je sto nemaju 32GB model.

Ocito sam malo previse ocekivao pa sam ostao razocaran. Isto bi volio sto je i Pasaric rekao, iPad 2 s baterijom novog iPad-a (zadnja kamera mi nije bitna). Opet, kad vidim taj veliki retina ekran mozda mi se misljenje i promijeni.
rkrosl
28-03-2012 | 11:43
Nakon ove odlične recenzije došao sam do zaključka da želim iPad 2, ništa više, ništa manje, barem za sada.
Sank
28-03-2012 | 13:10
Zahvaljujem na podršci i pohvalama. U recenziji se nisam osvrnuo na cijene Novog iPada no zanimljivo je da su uz sve novitete i dalje zadržali iste još od iPada prve generacije.
campo
28-03-2012 | 14:20
kad se gledaju iPhone 4 i iPhone 4s žutilo jako dolazi do izražaja (meni to jako smeta pošto moje oko vidi CMYK kao posljedicu prepressa) ako je tako i sa iPadom čini mi se da mu je to veliki minus...
campo
28-03-2012 | 14:21
mislim na žutilo na iPhonu 4s dok to nema na četvorki
Sank
28-03-2012 | 17:35
@yawn pong, usprkos nekim sitnijim nedostacima, vjeruj mi kad vidiš kako to sve dobro izgleda na retina zaslonu poželjet ćeš jednoga.

@campo, žutilo na Novom ipadu slično je žutilu na iPhone 4S. Ipak, usprkos tome, kristalno čist prikaz sa živim bojama, malo pomaknutim prema toplijem dijelu spektra jednostavno nema premca. U ovom slučaju radi se o Samsungovoj izvedbi, a baš me zanima kakvi će biti LG i Sharp retina zasloni.
vanja2
28-03-2012 | 19:37
Dakle, iPad 1 ce se koristiti jos jednu godinu. Za stvari koje ga ja koristim (gledanje videa, prezentacija fotografija, citanje knjiga i povremeno surfanje) zaista ne treba vise.
Vice
28-03-2012 | 21:34
Super ! Mogao si staviti neku fotografiju slikanu s novim iPadom za usporedbu :-) !
petros
28-03-2012 | 22:32
Da li si probao Infinity Blade pa spojiti na HDTV i kako to izgleda? I kako iPad podesi rezoluciju kada bi trebao izlaz van na HDTV u 1920x1080? Treba neki novi adapter za TV od onog koji je koristio stari iPad?
Goan25
28-03-2012 | 23:23
S obzirom na izvlakač SIM a i njegovo srozavanje u kvaliteti odustajem od kupovine :-)
Sank
28-03-2012 | 23:36
@petros

Trenutno imam samo VGA adapter i probao sam ga spojiti na TV. TV javlja da je slika u punoj HD razlučljivosti, ali naravno zbog formata ekrana springboard i većina igara imaju tu užu sliku, dok recimo Pinball HD je preko cijelog 16:9 ekrana slično kao na Macu. Također se filmovi vrte preko cijelog ekrana ovisno o njihovom formatu i naravno slika je u max. razlučljivosti.

Infinity Blade također nije preko cijelog ekrana, a meni malo nezgodno igrati kad gledam u TV jer onda znam krivo tapnuti štit ili izbjegavanje udarca pa dobijem po ... glavi :-)
arya
29-03-2012 | 00:41
Hvala na recenziji! Ocjena 5+. :-)
Za ljude koji puno citaju na iPadu mislim da je novi iPad must buy. :-)
(ja npr. cesto citam na iPad2 i razlika na novom je tolika da nisam vjerovala dok nisam vidjela svojim ocima)
Riba
29-03-2012 | 01:00
Ja mislim da bi oni koji često čitaju na iPadu trebali investirati u Kindle.
Sank
29-03-2012 | 01:45
Da Kindle ako poslije čitanja ne požele malo surfati, provjeriti poštu, odigrati neku igru ili pogledati neki film. Da ne spominjem crtanje, slikanje, pisanje, skladanje, heklanje, kuhanje kave.... Ok, ajde, možda ne baš sve to tim redom :-)
Riba
29-03-2012 | 01:46
Ja nakon citanja uglavnom zelim ubiti oko, provjereno. :-)
dpasaric
29-03-2012 | 02:16
Kindle je sav spor i trom, čak i stranice lijeno okreće. Super je za čitanje na suncu - i to je to. I onda ako si tip od takvih gadgeta, opet moraš imati i iPad za sve ostalo. Ne vidim baš neku budućnost za njega, pogotovo sada kada će moderne knjige biti sve bogatije raznim interaktivnim sadržajima.
Sank
29-03-2012 | 02:18
:-)))) Ja nakon "čitanja" jedino što još mogu jest ubit oko :-)
civicar
29-03-2012 | 17:40
Odlicna recenzija Sank. Hvala ti. :-) Mene je zanimalo najvise ovo oko baterije, i ovo nepunjenje za vrijeme koristenja mi je skoro pa dealbreaker. Unatoc odlicnom ekranu definitivno preskacem ovaj iPad. Ali hvala jos jednom za informacije iz prve ruke.

Sto se tice Kindla, kao sto sam i na forumu napomenuo, tko puno cita Kindle definitivno odlicno rijesenje. Za sve ostalo - iPad.

@dpasaric - nebih se bas slozio da je Kindle bas tako spor i trom. Stvar je u e-ink ekranu i njegovom nacinu osvjezavanja. pa se cini tromiji. Mogu rec da sam na Kindleu 3 bio sasvim zadovoljan s brzinom, a sa e-inkom se po mom misljenju definitivno malo sto moze mijeriti po kvaliteti prikaza teksta.
Anonimac
01-04-2012 | 03:05
Imam jedno pitanje za tebe Sank. Naime već neko vrijeme planiram kupiti iPad 2 ali nisam imao novaca i sada kada sam ih skupio izasao je The New iPad i sada sam u dilemi dali da kupim iPad 2 ili ipad 3 gen.? Dali se uopce isplati dati vise novaca zbog retina display-a ili mogu kupiti jaci model iPad 2 za slicnu svotu novaca?(cijene su sada pale i Hr jer je izasao novi iPad). I dali mozda znas kada dolazi u Hrvatsku novi iPad?
Sank
01-04-2012 | 14:58
Hmmm, retina zaslon je zaista fantastičan, a zadnja kamera daleko bolja nego na iPadu 2. Neke druge veće prednosti nema. Ukoliko ti retina zaslon nije od neke važnosti, a i zadnja kamera neće puno trebati, onda vjerujem da se više isplati uzeti iPad 2, samo treba požuriti jer su se 32Gb i 64Gb verzije iPada 2 prestale proizvoditi, pa bi se uskoro moglo dogoditi da na raspolaganju bude još samo 16Gb verzija.

Iskreno, čak je i prva generacija iPada još uvijek vrlo upotrebljiva, a da za iPad 2 i ne pišem. S druge strane kad jednom vidiš retina zaslon na Novom iPadu zaljubiš se i više te stari zaslon iPada 2 ne oduševljava previše.

Ne mogu ti zato dati konkretnog savjeta, najbolje je da sam vidiš i probaš i jednog i drugog i onda se odlučiš imajući pritom na umu i za što ćeš ga najviše koristiti.
HardcoreMAC
03-04-2012 | 05:25
Pa štp ako je "deblji" 0,6 mm i teži 51 g? Ma da je i kilu, samo ako vrijedi....
PhD
11-04-2012 | 23:39
Ako može pitanje, što mislite o postavljanju microsofta na ipad , treba li jbk ili kako da si neke prezentacije ppt prebacim na ipod - vjerojatno će me mnogi popljuvati al ja bih nekako da mi ipad služi kao laptop
Riba
11-04-2012 | 23:55
Postoji iWork za iPad koji sadrži Keynote za prezentacije koji bi trebao otvarati i Powerpoint prezentacije.
Anonimac
14-04-2012 | 22:51
asus transformer prime > ipad 3
Sank
15-04-2012 | 14:57
Jest, anonimac, Asus Transformer je definitivno veći i teži od Novog iPada :-)
dpasaric
16-04-2012 | 15:17
http://www.apple.com/pr/library/2012/04/16New-iPad-Arrives-in-South-Korea-11-Additional-Countries-This-Week.html

Evo, kaže Apple da stiže u Hrvatsku ovaj petak.

Kako i priliči banana državi u skupini smo s Bruneijem, El Salvadorom, Guatemalom i Urugvajem. ;-) Totalno smo EU! :-)
Goldy
16-05-2012 | 13:19
Odlican clanak!
Uz pomoc clanka i setanja po ducanima odlucio sam se zamijeniti iPad1 za iPad2. Razlika u dozivljaju je ogromna, dok u odnosu na iPad3 bas i nije dovoljna da bi opravdala cijenu.
Ganica
01-07-2012 | 08:28
iWork je odlican, sve se moze napraviti, a i otvara sve (osim Publishera, naravno). Jednako odlicno radi i na iPhonu.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
 • surf: halo kako stojite sa kriptom?
 • name: Tražim g5 dual, ili bar g5, ima ko kaj?
 • dpasaric: Novi prikaz hardvera na Jabučnjaku! :)
 • dpasaric: Da, da, vidjeli, bilo je i vrijeme!
 • lucija: [link] - zanimljiv clanak o remakeanju digitalnog avijeta od strane Bernesea Leea
 • lucija: [link]
 • Gjuroo: Koristi li netko Adobe Dimension? Treba mi mala pomoć.
 • Air: i ja vjerujem :)
 • Air: naravno da ih ima.
 • Dijete: :) Ja vjerujem da ima ljudi kojima 5000kn ne cini veliku razliku...
 • Air: Prvo, pogledao sam na austrijskim stranicama i tamo je isti odnos. Dakle upravu ste. Drugo, 5000 kn nije mala razlika.
 • Piko: da li je novi bolji ovisi o potrebama .... netko treba intel x86 kompatibilnost (win, Linux) pa mu novi nije bolji :)
 • Dijete: to nije bilo pitanje, pitanje je bilo da li ovo ima negdje drugdje :D - svugdje je tako.. :D i ne bih ulazio je li neusporedivo bolji... vjerujem da ima ljudi kojima je vaznije da im soft radi i da imaju 4TB porta pa ta razlika od 5000kn ne igra veliku ulogu...
 • Air: Poanta je da je stari model skuplji a novi neusporedivo bolji.
 • Dijete: Potrazi si tu ak imas viska vremena [link]
 • Dijete: Ima
 • Air: MBP 13 M1 8C CPU / 8C GPU / 512 GB Redovna cijena: 14.809,47
 • Air: MBP 13 2020 i5 2 gHz / 4 Core / 512 GB Redovna cijena: 19.577,89
 • Air: Da li ovog ima negdje drugdje osim u HR?
 • gladhr2: [link] idemo znalciiii :)
 • Zdravac: Nakratko svratio; Sretna Nova svim dragim forumašima!
 • Kloba: Ajde pozz
 • JOHN: Moram se isključiti zbog posla. jednom drugom prilikom ćemo o tome
 • Kloba: Ima od toga 20 godina
 • Kloba: I to je radio za državnu firmu, upravo zbog ovoga što si napisao, starih i netočnih podataka
 • Kloba: Znam otprilike, on je to radio da se zna šta je čije ako me razumiješ, što je u čijem vlasništvu (ako sam ga ja dobro shvatio uopće)
 • JOHN: geodeti se bave snimanjem terena i objektata, položajno i visiniski. Rade ajmo reči karte sa slojnicama(visinama terena)
 • Kloba: A kao najrazvijenija država na svijetu
 • Kloba: Pa vidi šta je ovaj kripl Trump izveo jučer s twitterom, napad na Kapitol nakon 200 godina
 • Kloba: Kada se u bilo čemu pokrenu takve teme o HR, ja e samo ponadam da smo jako mlada demokracija i da zapravo ima cajta da napravimo nešto od sebe. samo da smo se kasno sjetili u odnosu na vrijeme i geopolitiku, jesmo
 • Kloba: Ja znam da mi je susjed, koji je završio Geodeziju, i čiji je mlađi brat završio srednju geodetsku pa je išao po ulicama s onim aparatima za mjerenje, rekao da imamo podatke iz Kraljevine SHS bolje nego iz Juge o vlasništvu. Druga tema, ali isto ide u prilog ovome što pričaš
 • JOHN: Bit svega je d ahrvatskja jako malo radi po pitanju istraživanja tla, seizmici. Ne izdvajaju se sredstva za to. Oslanjamo se na stara i nedovoljna istraživanja
 • Kloba: Profa
 • Kloba: E da, taj lik je bio sa PMF-a
 • JOHN: O potresima se uči na pmfu(najdetaljnije), građevini, rgn-u, geotehnici. Arhitekti nemaju pojma o tome, oni se samo trebaju pobrinuti da imaju suradnike koji će i te stvari riješiti u sklopu svojih projekata
 • Kloba: Da, znaš kako je netko to dobro opisao, kada Zemlja odluči napraviti (zamisli onaj pokert dlanom kada čistiš rukom rame od mrvica pa se dva tri puta potepeš rukom po ramenu) to i zatrese se, odnosmo mi ko mravi kao da nas nikada nije ni bilo...
 • JOHN: uh ima još puno stvari o kojima bi se trebalo pričati. Prije bilo kakvog projektiranja, pa taman i z akokošinjac kako ja znam simbolično reči, potrebno je ispitati tlo. Tek što dobiješ potrebne parametre o tlu, možeš se baviti projektiranjem. Tlo nije beton ili čelik gdje se znaju njegove karakteristike. Tlo je živo i u interakciji je sa temeljim agrađevino 24h dnevno.
 • Kloba: Mislim, ne znam zaista - ne bi li akademici trebali biti vrh struke svakog područja?
 • Kloba: I tko to mijenja? Akademija - resorni sektor HAZU?
 • Kloba: A gdje se to uči? Na građevini ili arhitekturi?
 • Kloba: (o čemu je čovjek pričao)
 • Kloba: Da, to je to
 • Kloba: Hvala
 • Kloba: a ha
 • JOHN: gravitacijsko ubrzanje
 • Kloba: glupo pitanje, šta je g tu?
 • Kloba: Vidiš kako znaš care
 • Kloba: E to
 • JOHN: Geodezija nema veze s projektiranjem.Vjerojatno je riječ o vršnom ubrzanju tla. Prilikom projektiranja na potresnu otpornost to je jako bitan ulazni parametar za proračun konstrukcija. On u zagrebu varira oko 0.25g, a u petrinji oko 0.15g. To će se sada sigurno mijenjati
 • Kloba: Uglavnom, za očekivanu maksimalnu jačinu potresa i gradnju koja se mora uskladiti da izdrži i više i jače od toga za ove mjerne jedinice koje sam naveo. I kako je 16 za Petrinju ispalo puno premalo, a to je do sada bilo napisano kao standard za to područje

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO