Goran Paulin 15.12.15

Kada računalo koristite za grafičke poslove prije ili kasnije posegnete za grafičkim tabletom. Točnije, kupite nešto iz Wacomove ponude uzimajući u obzir raspoloživi prostor na radnom stolu, vlastiti budžet i, ne manje važno - što koristi kolega. Zato većina "grafičara" završi s nekim Intuosom ispred sebe i potpuno je zadovoljna dok god negdje ne proživi svoje prvo Cintiq iskustvo.

Taj, sa stalkom čak 25 kilograma težak "komadić" opreme, zahvaljujući činjenici da crtamo po ekranu, koordinaciji oko-ruka daje novi smisao jer omogućava gledati točno tamo gdje nam je ruka, a ne pola metra dalje, što je slučaj s grafičkim tabletima lišenim vlastitog ekrana. No, zbog nimalo popularne cijene, Cintiq ipak ostane samo mokri san većine profesionalaca.

Wacom je s vremenom proizveo manje i jeftinije Cintiqe, a Microsoft im je odlučio konkurirati sa svojim Surface Pro tabletima. Apple je za to vrijeme mantrao kako je olovka najveće Zlo nakon disketnih uređaja. A onda je, 9. rujna ove godine, Phil Schiller odlučio odgovoriti na Jobsovo retoričko pitanje "Who wants a stylus?" - od sada: svi.

Apsolutno nevjerojatno!

U kontekstu iPad obitelji, iPad Pro nije posebno zanimljiv - očito je veći i nešto teži od iPad Air 2. Povećan je prostor između ikona i to je manje-više sve na što se treba priviknuti. Ako vaš jednostavno mora biti najveći, ne tražite drugi razlog - kupite ga.

iPad Pro i Pencil
Radost početka školske godine: nove bilježnice i olovke!

Ali ako za život zarađujete "olovkom", postojanje alternativa Wacomu izazvat će vam glavobolju jer ćete morati odlučiti hoćete li se, hipnotizirani Appleovom propagandom, upustiti u nepoznato (iPad Pro + Pencil), prijeći na mračnu stranu (Surface Pro), kupiti Cintiq "za siromašne" (Companion) ili prodati bubreg i učlaniti se u teretanu (Cintiq).

Ako inzistirate na Appleovom softveru, s gornje liste možete prekrižiti Surface Pro. Ovaj, u mnogočemu odličan tablet, radi isključivo s Windowsima. Točka. Cintiq Companion, kada radi kao samostalan tablet, također radi isključivo s Windowsima pa ako vam je bitno samostalno korištenje - iz istog razloga možete prekrižiti i njega. Ako ga pak planirate koristiti u funkciji grafičkog tableta spojenog na računalo, i dalje je u igri. Punokrvni Cintiq ostaje vjeran konceptu grafičkog tableta i sa svojih 27" radne površine ni ne trudi se biti portabilan - uredno se spaja na Mac i omogućava korištenje svog OS X softvera.

S obzirom da o iPadu Pro i olovci ne znamo još ništa, izbor se čini jednostavan - prodati bubreg. Nije da crtate s njim.

No, ako inzistirate na zadržavanju bubrega, a pritom ste još uvjereni da za te pare potez kista ne bi smio primjetno kasniti, misli će vam se vraćati na Schillerove hvalospjeve preciznosti Olovke: propagandni mit ili konačno nešto upotrebljivije od svega do sada viđenog?

Unboxing
Štreberski uredno, ništa novo

Znatiželja nerijetko prevlada razum pa je tako i u našem slučaju, nakon predstavljanja iPada Pro i Olovke, odluka koji grafički tablet kupiti kao zamjenu za Intuos, pala na novorođenče. S puno nade da će Apple ispuniti očekivanja koja se, kao i uvijek, sam potrudio napuhati.

Fury vs. Klitschko

Nisam fetišist - zanima me isključivo može li obaviti posao i da li je isplativ u odnosu uloženo:dobiveno pa ću preskočiti komentiranje mirisa upravo otvorene kutije.

Prilikom raspakiravanja na stolu je bio i Air 2 pa mi je pažnju privukla boja ugašenog ekrana. Dok Air 2 baca na ljubičasto, Pro vuče na zelenkasto. U tom trenutku požurio sam upaliti oba - dobra vijest: kad se ekrani upale, prikazuju podjednako vjerne boje.

iPad Pro vs iPad Air 2
Air vs Mini ili Pro vs Air?

Veličina se čini kao prednost, a hoće li težina biti problem, pokazat će praksa - ovisit će o tome hoće li se koristiti položen na stolu, uspravljen na nekom stalku (Smart Keyboard?) ili "na koljenima". Ako niste mutant, držanje u ruci ionako nije opcija jer je jedna potrebna za držanje olovke, a druga više nego dobrodošla za usputno pipkanje opcija.

Olovka
Nema šanse stajati na uhu, kladim se!

Raspakiravanje Olovke bilo je zanimljivije od Proa jer se u kutiji, uz samu olovku, nalaze jedan rezervni vrh i žensko-ženski Lightning port adapter.

Dodaci olovci
Umjesto iŠiljila - rezervni vrh

Pro i Olovka, izvađeni svaki iz svoje kutije i odloženi na stol, nisu međusobno svjesni postojanja onog drugog. Možete ih iskombinirati jedino tako da Olovkom podbočite Pro i tako dobijete blagi nagib. Na žalost, neupotrebljiv je jer Pro počne kliziti zahvaljujući glatkoći Olovke.

Olovka

Stoga se prva serija testova nametnula sama od sebe: zanimalo nas je može li se Olovku zataknuti za uho, može li se njome češkati uho i može li se gristi (Olovka, ne uho). Rezultati su poražavajući. Za razliku od Wacomove anatomske olovke koja savršeno pristaje gotovo svakom uhu, Applova je, prvenstveno zbog težine, neupotrebljiva - moguće je postići ekvilibrij, ali traži previše truda. Češkanje uha je no-no jer se magnetna kapica (poklopac Lightning porta) lako odvaja i ostaje tamo gdje je ne želite. A ni s grickanjem se nećete usrećiti jer je plastika pretvrda. Ukratko, ako vam je sve to bitno - nabavite običnu olovku.

S obzirom na nemogućnost zaticanja olovke iza uha, sljedeća ideja bila je pokušati iskoristiti Wacomov pen stand za odložiti olovku u uspravnom položaju. Neće ići. Preuska je i preteška, a stand je preplitak. Nema druge no odložiti je na stol i nadati se da se neće otkotrljati jer, za razliku od ostalih olovaka, čini se potpuno simetričnom i nema na sebi nijednu izbočinu koja bi spriječila kotrljanje.

Odložena - ne miče se. Težina joj pomaže ne samo ostati na mjestu nego i uvijek se izvrnuti na stranu na kojoj se vidi natpis "Pencil" ugraviran na metalnom obodu ispod magnetne kapice. Teoretičari zavjera bi iz ovoga mogli izvući zaključak da Apple testira tehnologiju za pokoriti Vegas - možda... iDice, igrače kocke upravljive Apple Watchem?

Kad sam Olovku slučajno primakao lijevom rubu Proa - zalijepila se za njega. Magnet rezerviran za spoj sa Smart Keyboardom. Na trenutak sam se ponadao da je dovoljno jak za je zadržati na mjestu podignutu od stola, ali i tu sam se razočarao - skliznula je. Unaprijed se veselim vidjeti pen stand u Apple Storeu - pretpostavit ću da će služiti i kao punjač.

Slijed pristajanja

Vrijeme je za međusobno upoznati Pro i Olovku. Nije potrebno ni pročitati uputu da bi se došlo na ideju ubosti jedno u drugo. Učinjeno. Pro je ponudio Pairing opciju, jedan klik (prstom) je bio dovoljan za potvrditi i odspojenom Olovkom može se kliktati po ekranu.

Pairing
Dating servis za iPade i Olovke

Prilikom tapkanja po ikonama snaga pritiska ne igra nikakvu ulogu pa se Olovka čini prilično uzaludnom. Jedina razlika u odnosu na dosadašnje olovke bucmastih vrhova je u tome što ova ne prekrije cijelu ikonu i što, uvjetno rečeno, mekano klizi po staklu. Ako imate višegodišnje iskustvo korištenja Intuosa, činit će vam se da Wacomova olovka mekše klizi po plastici nego Applova po staklu. No, to nije fer usporedba jer Wacomova olovka istovremeno puno grublje klizi po Cintiqu nego Appleova po Prou. Dakle, u fer usporedbi na staklu, ako volite klizavo - dopast će vam se.

Olovka ubodena u iPad ujedno se i puni. Prvi put kad je ispraznite (na što će vas iPad upozoriti kad joj baterija padne na 5%), taman kad pomislite da imate alibi za nerad, spoznat ćete da je već nakon 15 sekundi provedenih u Lightning portu Olovka spremna za dodatnih pola sata rada. I šiljenje bi duže trajalo! Kada je napunjena "do vrha", traje 12 sati. Sam iPad nudi 10 sati autonomije što znači da ćete se puno prije umoriti crtajući "u komadu" no što oboje postane neupotrebljivo.

Za razliku od iPada koji ima indikator stanja baterije, Olovka ne pokazuje nikakve znakove života. Iako se na prvi, drugi, a i treći pogled čini da neka LED lampica ne bi škodila (za dodatno trošiti bateriju?) zapravo je nepotrebna - jer iPad Pro ima novi widget - za prikaz statusa baterije svih na njega spojenih uređaja. Zabavno je (barem prvi put) ubosti Olovku u iPad pa gledati kako se brzo puni dok se iPad gotovo neprimjetno sporo prazni.

Baterija
Tko kaže da nema struje?

Ono što nije zabavno je gledati Olovku kako viri iz iPada - jednostavno miriše na nevolju. I to barem $99 skupu nevolju ako slučajno odvalimo Olovku u tom položaju. Ako povučemo i iPad, izračunajte sami.

Punjenje
Oprez, bode!

Dobra vijest je Olovku ne moramo nužno gurati u iPad. Možemo je jednako tako ubosti u, recimo, iPhone. Bit ćemo uskraćeni za spomenuti widget za prikaz baterije, ali punit će se. A možemo je i, koristeći prethodno spomenut žensko-ženski Lightning port adapter spojiti kabelom u USB port. Ako je tako spojenu nastavite koristiti, očekujte flashbackove iz vremena kada Wacom nije bio jedini proizvođač tableta i kada su olovke bile spojene kablovima s računalom. Ako vam sjećanja sežu dovoljno daleko prisjetit ćete se i light-pen iskustava na CRT televizorima. Brrr.

Uzor Hrvatskim željeznicama

A sada ključno pitanje: može li se na iPadu Pro crtati?

Ako nemate problema s osjećajem "crtanja po staklu" - može. I to bez obzira ciljate li bitmap crtanje, vektorsko crtanje ili, neočekivano, ali posebno zabavno, 3D crtanje.

Jedino što iPad Pro nudi out-of-the-box je Notes app. Kako radi s Olovkom? Isto kao i s prstom - primitivno. Jedina razlika je u tome što olovka (u ovom slučaju kao alat unutar Notes) reagira na pritisak Olovke.

Korisnik bi (s pravom) očekivao prepoznavanje rukopisa u dotičnoj aplikaciji (a i u drugima), ali i tu će uslijediti razočaranje - jedino prepoznavanje rukopisa je ono kad sami raspoznate što ste napisali u vlastitoj žvrljotini. Vjerujem da će se to promijeniti u dogledno vrijeme: kad svladate kaligrafiju ili kada Olovka uđe u masovniju uporabu - što god se prije dogodi.

U svom tom Notes razočaranju propustit ćete primijetiti jednu bitnu sitnicu - nema kašnjenja. Odnosno ima ga, ali je neprimjetno i samo za sebe, a u odnosu na konkurenciju može se reći "nema ga". Ne idemo za tim jer očekujemo takvo ponašanje, ali Wacom korisnici, uspješno izdresirani na kašnjenje poteza, vjerojatno će imati dojam da im Pro čita misli i da potežu ruku po unaprijed nacrtanim potezima. 1:0 za Phila.

iOS se brine da nas prilikom crtanje s Olovkom ništa ne ometa te će zato odgoditi razne notifikacije. Ako su vam notifikacije važnije od onoga što trenutno radite, a iPad na kojem crtate jedini iOS/OS X uređaj putem kojih ih možete primiti u tom trenutku to može biti i nedostatak. Vjerujem da će većini korisnika to ipak biti prednost.

Zadnja "sitnica" je prilično pouzdano ignoriranje dlana koje omogućava crtanje s rukom u prirodnom položaju, s dlanom na crtaćoj površini. Kažem "prilično" jer se koža dlana može smežurati na takav način da prvi dodir ekrana, pogotovo kad je polagan, bude s malom površinom koju iPad tumači kao "prst" - kad dlan spustimo "bez oklijevanja" tih problema nema. Kako god, implementacijom detekcije dlana opravdali su i drugi dio obećanja s prezentacije - zasluženih 2:0 za Phila!

Investicijska ulaganja

Adobe se potrudio pripremiti nekoliko iPad Pro aplikacija i moram priznati da je napravio dobar posao. Testirali smo Adobe Photoshop Sketch (bitmap crtanje) i Adobe Illustrator Draw (vektorsko crtanje). Obje aplikacije su besplatne i utoliko pozivaju da ih sami isprobate. Toliko su međusobno slične da je najveći problem u nekom trenutku znati u kojoj ste od njih. To im je ujedno i prednost jer ne morate učiti dva različita korisnička sučelja i logiku kojom rade.

Adobe Photoshop Sketch
Kauč izdanje Photoshopa

Sketch ono što radi radi besprijekorno, a Draw ima problema sa zastajanjem tijekom crtanja - ako zastanemo "iscuri" tinta i nastane velika točka nakon koje obično slijedi undo i ponavljanje poteza. Vjerujem da će Adobe to ispeglati s nekim budućim updateom. Radovi u galerijama oba softvera dokazuju koliko kvalitetni radovi mogu u njima nastati. Onaj tko traži zamjenu za bilježnicu za crtkaranje, ne mora tražiti dalje od njih.

No, bilježnicu za crtkaranje, set olovaka pa i šiljilo, može se kupiti za bitno manje novca. Ubacimo li čak i pristojan skener u košaricu, za prenijeti crteže u digitalni format, još uvijek nismo potrošili više od desetine cijene Proa s Olovkom. Kako onda ostvariti povrat investicije?

Kao i obično - dodatnim ulaganjem.

Za simboličnih (u odnosu na cijenu hardvera) 7,49 USD možemo kupiti Procreate. Procreate koji je u međuvremenu dogurao do verzije 3, odličan je crtaći program za iOS uređaje i prvi koji je dobio podršku za Olovku. Ima dovoljno opcija za ugodno crtanje, ali promatran usporedo s Adobe Sketchem, vidljivo je da su korisnička sučelja još uvijek u povoju - svaki je neke stvari riješio bolje, a da se sve dobro iz njih ugradi u neki treći program, još uvijek bi se moglo unaprijediti štošta.

Procreate
Najbolje što trenutno možete kupiti za Olovku

Prva verzija koju smo testirali bila je 3.0.1 i imala je primjetno kašnjenje iscrtavanja poteza pri dodiru Olovke s površinom. Vrlo brzo, u istom potezu, kašnjenje bi postalo neprimjetno, ali ponovilo bi se već u sljedećem. Ono što su i Notes i Sketch radili izvrsno, Procreate je radio jedva na nivou konkurencije. Srećom, vrlo brzo je izašao 3.0.2 i riješio taj problem pa je u ovom trenu Procreate iskustvo s Olovkom odlično. Zanimljivo je da Procreate Olovku smatra osnovnim uređajem za upravljanje, a druge olovke (Adonit Jot, Pencil by FiftyThree, Pogo Connect i Wacom Intuos Creative Stylus) je potrebno posebno odabrati u izborniku.

I Sketch i Procreate pokazuju impresivno ponašanje pri tiltanju Olovke. Zahvaljujući obliku vrha, za razliku od ostalih e-olovaka, bojanje ukošenom Olovkom neodoljivo podsjeća na doživljaj koji pruža njezin drveni predak.

Vidoviti Matt i Iscjeljitelj Giovanni

Da li je crtanje na samostalnom tabletu plus ili minus u odnosu na crtanje na desktopu? Ključna prednost je kao i ona s papirnatom bilježnicom: manje distrakcija (barem dok bilježnice ne počnu slati notifikacije i javljati da moramo apdejtati ovo ili ono). Dosadašnje crtanje "prstom" bilo je igrarija. Ovo već postaje ozbiljno.

Ali što ako nam ipak treba nešto više od bilježnice? Hoćemo li žaliti za Cintiqom na kojem se vrte punokrvni Photoshop i Illustrator?

U početku sigurno hoćemo. Alternative koje koriste desktop operativne sustave svakako su u prednosti kad ovisimo o profesionalnim alatima. Problem može biti riješen na nekoliko načina: kreiranjem Pro aplikacija za tablet od strane, primjerice, Adobea ili konvergencijom OS X i iOS operativnih sustava prema kojoj definitivno idemo. Prvo je skupo, a drugo je neminovno, ali nedovoljno blizu da bi se Pro i Olovka isplatili već danas. Apple je mogao privremeno "premostiti" problem, ali za sad je rješenje prepustio svojim bivšim inženjerima - tvorcima Astropada, već uhodanog rješenja za mirroranje desktop ekrana na tabletima. Astropad je i prije dolaska Olovke radio upotrebljivo, ali s Olovkom je dobio krila - za 24,99 USD, koliko košta kod nas, možete iPad Pro pretvoriti u Cintiq. Zapravo možete ga pretvoriti u Cintiq koji ne kasni.

Astropad
Astrofantastično!

Autori Astropada uspjeli su tipično "It just works!" Apple iskustvo prenijeti u svoj softver. Nakon što kupite Astopad za iPad, s njihovih stranica skinete OS X verziju i obje pokrenete, ako su oba uređaja na istoj mreži ili međusobno spojeni USB kablom, jednostavno sve radi kako je zamišljeno - iPad prikazuje cijeli ili dio desktopa, a preko njega i nekoliko konfigurabilnih virtualnih gumba. Autori napominju da je podrška za iPad Pro i Olovku tek u razvoju iako na prvi pogled nije jasno što to znači s obzirom da sve radi u skladu s očekivanjima. Astropad zapravo streama sliku u 60 FPS-a koristeći vlastitu Liquid tehnologiju koja je skoro 3 puta brža od Appleovog AirPlaya. U dužem i konkretnijem radu, dogodi se da Astropad izgubi kontakt s računalom pa spomenuti disclaimer dobije pravi smisao - radi dobro, ali proći će još netko vrijeme prije no što počne raditi savršeno.

U svakom slučaju novo je iskustvo moći ozbiljan grafički posao raditi na dovoljno velikom ekranu tableta, Olovkom, s kauča, koristeći pritom desktop softver.

Praktičan problem Astropada je manjak tipkovnice. Virtualnih gumba ima ograničen broj, a napikavanje minijaturnih ikona desktop aplikacija ili konstantno zumiranje i odzumavanje, nisu sretne opcije. Zato je jednostavnije raditi na njemu u blizini fizičke tipkovnice ili na nekoj površini na kojoj bi se mogao iskoristiti Smart Keyboard - to, na žalost, nije kauč. A ni Smart Keyboard za dodatnih 169 USD nije neko veselje.

Dugoročno, čini mi se da je Astropad privremeno rješenje i da Pro aplikacije imaju daleko više smisla - ključ njihovog uspjeha bit će podjednako u funkcionalnosti (u smislu opcija koje nude u odnosu na svoje desktop pandane) i u ergonomiji korisničkog sučelja. Funkcionalnost je pritom manji problem - pravi izazov su korisnička sučelja.

Izazov za strpljive

Iako imam naviku povremenog korištenja Intousa za 3D poslove (sculpting), nisam imao nikakvih očekivanja da će iPad Pro i Olovka donijeti nešto radikalno na tom području. Mnogi priželjkuju na njemu vidjeti Zbrush iako nema nikakvih naznaka da bi se to doista moglo i dogoditi.

No, zato je tu nova "igračka" - uMake. uMake je definiran kao "next generation design tool". Kada malo razmislite kako bi zapravo trebao izgledati alat sljedeće generacije za dizajniranje padne vam na pamet da bi bilo zgodno, ako već ne može oživjeti to što se nacrta, da barem nekako može premostiti 2D i 3D. Upravo to radi uMake. Prostoručne poteze olovke (uzimajući pritom, estetike radi, i snagu pritiska u obzir) pretvara u krivulje koje zapravo crtamo u prostoru. Iako u početku djeluje neukrotivo, nakon što shvatimo logiku navigacije i crtanja po radnim plohama te iskoristimo njegove asistencije za crtanje raznih okomica i drugih smislenih poteza, vrlo brzo možemo doći od crteža u prostoru do 3D objekata.

uMake
Crtanje u perspektivi dobilo je novo značenje

Osnovna verzija je besplatna, a ukoliko želimo eksportirati kreirane 3D objekte ili koristiti naprednije opcije, na raspolaganju su nam mjesečna (19,99 USD) ili godišnja (199,99 USD) pretplata. Trenutačno se nudi i promotivni popust (25%).

Preporučam isprobati i imati dovoljno strpljenja za upoznati se s načinom na koji radi jer zabava kreće tek nakon toga.

Džepni biljar

A kad smo kod zabave, prije nego petros pita može li se na tome (iPad Pro) igrati - može, naravno. Većini sve ovo gore nabrojeno može djelovati kao igranje (što dobrim dijelom i jest). Trenutno me zabavlja Ensign koji definitivno nije primjeren za komentiranje grafičkih i zvučnih igraćih sposobnosti iPada Pro pa ostajem pri tome da iPad Pro nije posebno zanimljiv u odnosu na prethodnike. Znamo da je brži, da ima bolje zvučnike i veći ekran pa ni igranje ne može biti lošije.

Trivije radi, prvo što mi je palo na pamet za iskoristiti Pro i Olovku je - biljar. Zabavilo bi me probati napucavati virtualne kuglice s Olovkom s obzirom da bi se prirodnije moglo upravljati s nagibom štapa i snagom udarca. S obzirom da je Unity doslovno neki dan, s verzijom 5.3, dobio podršku za Pencil API, očekujem da to netko napravi prije mene - i veselim se probati.

Potom očekujem primjenu Olovke i u raznim igrama s rezanjem voća i konopaca.

Budućnost je... sutra?

iPad Pro s Olovkom je za neobavezno crtkaranje super. Potiče na crtanje pa bi bilo lijepo da je svima dostupan, što, zahvaljujući cijeni, definitivno nije slučaj.

Za profesionalnu upotrebu je na granici upotrebljivog, ali takvu bih ocjenu dao i bitno skupljem Cintiqu, a tisuće korisnika, naviknuti na najbolje što su do sada mogli kupiti, ne bi se složilo sa mnom. Zato je poštenije reći da će oni koji su zadovoljni sa Cintiqom, biti zadovoljni, ako ne i zadovoljniji, s iPadom Pro i Olovkom.

Iako mu nalazim primjenu u svakodnevnom poslu (pa utoliko zadovoljava i kriterij isplativosti), zapravo mi djeluje kao jedan od Applovih eksperimenata koji, između ostalog, treba ispitati (ili čak "utabati") način konvergencije dva postojeća OS-a. Neće me iznenaditi ako, s obrazloženjem da im je cilj poticati prodaju Olovke, svi tableti, pa čak i budući iPhone dobiju podršku za nju. A neće me iznenaditi ni ako je dobiju ekrani desktop strojeva i notebooka. 27" iMac idealan je kandidat za postati Cintiq 27QHD "killer". Pritom me najviše zanima kako će riješiti stalak jer eksperiment s Lampom, za kojeg bih se kladio da je išao u ovom smjeru, nije sretno završio - mogu oni i bolje.

Jedno je sigurno: ponudit će nam ono što tehnologija u danom trenutku bude omogućavala, a da je, prije svega, profitabilno po njih. I uvjerit će nas da nam to treba. A mi ćemo, naravno, kupiti i pokušati pronaći primjenu kako bismo opravdali vlastitu investiciju - pa makar i dudlanjem na koljenima.

 

Komentari  

dpasaric
15-12-2015 | 19:34
Inspirativno štivo! :) Volio bih ga imati kao kućni tablet, ali vjerojatno nije baš zgodan za nosanje okolo. Opet, ako je netko umjetnik i voli raditi u prirodi, zašto da ne! Mora da Monument Valley izgleda predobro na tome! :)

Nisi ništa napisao o zvučnicima, a navodno je to sada bitno bolje u odnosu na sve dosadašnje iPade - i koliko sam shvatio "rotira i zvuk" ovisno kako ga držiš jer ima 4 zvučnika?
Citiraj
Djipi
+1 15-12-2015 | 21:40
Subjektivno, nije najsretniji "kućni tablet" baš zbog veličine - praktičnije je držati Air u ruci nego njega. Valjda ga ono "Pro" po definiciji čini više "radnim" nego uređajem "za zabavu" - tome ide u prilog i Olovka te kompletna priča u kojoj je primarno u ulozi grafičkog tableta.

Što se pak zvučnika tiče, istina je, rotira zvuk i bolji je nego na prethodnicima, ali opet - ne znam kome je to zapravo namijenjeno jer je, barem po mojem iskustvu, najsretniji zvuk na svim iOS uređajima onaj koji dolazi preko slušalica i u tom smislu gotovo da bih se složio s blasfemičnom idejom da se zvučnike jednostavno ukloni iz tableta. Toj ideji u prilog ide i činjenica da nam je neposredan okoliš toliko zasićen multimedijskim uređajima i bukom koju proizvode, da slušalice doista postaju imperativ mirnog suživota. Dok se to ne dogodi (a znamo da neće), veselit će sve koji rado proizvode "buku". :)
Citiraj
Anonimac
+2 15-12-2015 | 23:09
Hvala na trudu i napisanoj recenziji. Više manje sam upoznat s većinom stvari oko iPad Proa, njegove tipkovnice i olovke, ali uvijek me veseli pročitati još neko viđenje stvari iz prve ruke.

Mislim da je Apple s ovim tabletom išao na više tipova korisnika.
1. Korisnici kojima je desktop OS tlaka ili nepotreban, ali žele veliki ekran kao na laptopu, s dovoljno snage za sve konzumentske zahtjeve. (Puno ljudi koristi računala SAMO za internet, gledanje videa i pregledavanje slika)
2. Korisnici koji žele zamijeniti laptop s tabletom, ali da na njemu mogu i raditi određene poslove (novinari, izvjestitelji, općenito ljudi iz medija, crtači, “light” dizajneri i sl.) i za to su utrpali i dodatnu tipkovnicu kao i olovku

Osobno sam isprobao iPad Pro na nekoliko minuta i “igrao” se u Paper aplikaciji, koja je super za skiciranje, kao i u Pixelmator aplikaciji koju inače koristim na OS X-u za rad sa slikama i prilično me sve oduševilo, ali i dalje se ne smatram kupcem ovakvog uređaja, jer jednostavno uz trenutni iPad Air2 i MBP ovo mi se čini nepotrebnim :-)

P.S.
U samoj recenziji naišao sam na jedan (po meni) ne baš ispravan navod.

1.”Apple je za to vrijeme mantrao kako je olovka najveće Zlo nakon disketnih uređaja. A onda je, 9. rujna ove godine, Phil Schiller odlučio odgovoriti na Jobsovo retoričko pitanje "Who wants a stylus?" - od sada: svi.”

- ovo nije stylus, a pogotovo nije “stylus” koji je Jobs spominjao. Ovo je baš olovka, koja služi za crtanje na tabletu. Nit je za pisanje, nit je za napikavanje, već baš za crtanje.
U prilog tome govori i posebno ugrađeni hardware u olovku, ali i u sam ekran iPad Proa. Tako da se nikako ne slažem s mišljenjem da je Apple predstavio stylus (onaj o kojem je Jobs retorički govorio).
Citiraj
petros
16-12-2015 | 00:13
Apple kaže da ovaj iPad ima super-jaku grafiku i zato me zanima da li ste možda probali neku baš zahtjevnu 3D igru na njemu? Kako to radi i da li je možda takav iPad onda sretan izbor za ovisnike o igrama koji nisu od stolnog kompa, a jak laptop im je preskup? Mogu misliti kako bi bilo meni igrati se na ovome nakon mog iPod Toucha, kao kino nakon kućnog TV! 8)
Citiraj
Josip R.
-2 16-12-2015 | 10:16
Vjerujem da je olovka zabavna za crtanje i super kvalitetna ali tih 99$ je puno na zapadu a kod nas 2 do 3 puta skuplje. :(
Ali opet to je cijena za one koji žele imati nešto prvi. S vremenom ju unaprijede samo je pitanje hoće li spustiti cijenu ili ne?
Citiraj
Djipi
16-12-2015 | 12:22
@Anonimac: ovi pod (2), ako budu činili značajan udio korisnika, su mi zagonetka jer u trenutku kad tabletu počnu dodavati (usputno, nimalo jeftinu!) tipkovnicu, pretvarajući ga time u notebook, dobit će notebook-igračk u na kojem su osuđeni na konzumaciju iOS aplikacija. Dijelim mišljenje da je vlasnicima Air2, kojima Olovka nije bitna, Pro nepotrebna investicija. Što se tiče same Olovke ona je po definiciji stylusa - stylus. Apple je, marketinški, nema razloga nasilno ograničavati na crtanje pa vjerujem da ćemo u skorije vrijeme ugledati Inkwell na iOS-u, a potom (ili usputno) i razne primjene stylusa koje do sada nisu nikome padale na pamet - taj dio me posebno veseli.

@petros: na tabletima nema posebno zahtjevnih 3D igara izuzev onih koje su već optimizirane za prethodnu generaciju tableta pa na Prou rade jednako dobro kao i na Airu. Tableti su fokusirani na casual gaming i nema naznaka da će se to promijeniti u skorije vrijeme. Ali da igre poput The Room serijala na njemu i lijepo rade (brzina) i lijepo izgledaju (veličina ekrana, kvaliteta prikaza i zvuka) - definitivno. Da li bih ga kupio (samo) zbog toga? Ne bih.

@Josip R.: poznavajući Apple, simbolično će spustiti cijenu Olovke kad naprave Olovku 2, Novu Olovku ili Olovku Pro.
Citiraj
Josip R.
16-12-2015 | 14:09
Lijepo je vidjeti da je Jabučnjak malo oživio po pitanju recenzija. Do nedavno ih je bilo na kapaljku ili svake prijestupne.
Baš je lijepo pročitati ovako članka i neki osobni dojam, kao nekad na MK. :)
Citiraj
Borisone
16-12-2015 | 15:48
Odlično napisan osvrt!
Citiraj
MacSlavko
17-12-2015 | 16:45
Bravo Djipi!
Silly question, but: pretpostavljam da Olovka radi samo s ipad Pro (ili možda i s Air/Air2 ili još bolje s 3D Touch Screen na iP6S / iP6S Plus)?
Drugo, i dalje mi nije jasno zašto Lightning port ne može biti Mag Safe. Užasava me pomisao što će (kad-tad) biti kad netko slučajno zapne za Olovku koja je uštekana u iPad...

PS: ima li negdje u RH za nabaviti Olovku (iStyle nema ni naznaka dolaska...)?
Citiraj
Djipi
+1 18-12-2015 | 00:06
@MacSlavko: Da, Olovka, na žalost, za sada radi samo s iPad Pro. Ovaj "za sada" ne znači da će proraditi sa dosadašnjim modelima iOS uređaja već da možemo očekivati podršku za neke buduće.

Što se tiče zapinjanja za Olovku uštekanu u iPad - i mene zanima kako bi se i što točno polomilo, ali nekako nisam imao volje probati. ;)

Vezano za nabavljanje u Hrvatskoj - moram priznati da se nisam nadao da će stići do mene prije Nove godine, ali ugodno me iznadilo što se uopće moglo (i može) naručiti kod domaćih dobavljača (ova je stigla preko Kreativnog).
Citiraj
Finn
30-12-2015 | 14:08
vidim da nitko ne želi o očitom pa ću ja. Dudlanje na koljenima - WTF?!!
Citiraj
Finn
+1 30-12-2015 | 14:10
NAJJAČI ČLANAK IKAD NA JABUČNJAKU! :D :D
Citiraj
dpasaric
30-12-2015 | 18:09
Eto ga, prikriveni provokator, a baš smo svi do tebe tu jezičnu doskočicu (doodle = šarati) pristojno ignorirali! :D
Citiraj
Anonimac
30-12-2015 | 18:15
Sada i Samsung ima veliki tablet, pa me zanima zašto bi kupio skupi Apple iPad Pro? Ima li neka konkretna prednost osim te olovke koja radi pod kutem?
Citiraj
Finn
30-12-2015 | 19:13
:D :D :D :D
ja sam mislio da je to geekovska subverzivnost. ;)
Citiraj
Vlter Ri
08-01-2016 | 19:11
Pozdrav svima, imam jedno pitanje koje je usko vezano, pošto sam nedavni korisnik Apple - ovih proizvoda, zanima me zašto Pogo Conect2 olovka jednostavno ubije bateriju za nekoliko sati rada, mislim na bateriju tableta. Ruku na srce, baterija mi traje kada ne crtam dva do tri dana uz nekakvo par satno korištenje, no dogodilo mi se da nemam do kraja napunjenu bateriju i odem nekamo (često putujem avionima po svijetu) i onda u trenutku inspiracije ostanem na paničnom traženju utičnice (???)
Drugo, nisam pazio kada sam kupovao olovku (sa Pogo Connect nisam bio jako oduševljen) pa sam uzeo Wacomm Intuos Creative Stylus2 koji navodno ne radi sa Air 2 tabletom, radi li sa iPad Pro? Sada sam u Emiratima odakle vam ovo i pišem i ovdje iPad Pro stoji od 990-1400$ ovisno o modelu pa sam na granici da ga uzmem i prodam iPad Air 2....

Može koji pametan savjet?

Pozdravljam autora članka. Članak je Super i za mene baš čini mi se u pravom trenutku...
Citiraj
Djipi
11-01-2016 | 16:25
@Anonimac - ako dvojiš, odnosno ako ti navedeno u članku nije značajna prednost iPada Pro i dovoljan ti je samo veliki ekran, slobodno kupi Samsung.

@Vlter Ri - nisam koristio Pogo olovku tako da ne mogu konkretno odgovoriti. Mogu samo teoretizirati da ima veću potrošnju (baterije tableta) zato što suboptimalnije razmjenjuje s njim podatke (dakle, problem potrošnje vezane za BT komunikaciju). Ni Wacomov Creative Stylus 2 nisam imao prilike probati s iPad Pro, ali čitao sam da postoje problemi vezani uz detekciju styulsa pod određenim kutevima. hoće li biti (softverski) riješeni ili ne - vidjet ćemo (Appleu se svakako neće žuriti). Na tvom mjestu bih svakako isprobao olovke koje imam u trgovini. Ili, ako novac nije problem, a postojeće olovke nisu imperativ za buduće korištenje, jednostavno bih uzeo iPadPro i njegovu Olovku (Olovka je zanemarivi dio cijene samog Proa).
Citiraj
Vlter Ri
11-01-2016 | 21:53
@ Djipi -Hvala puno, tako sam i ja mislio, pa ono kud puklo da puklo. Kupio sam iPad pro i sada sam u nabavci olovke, ko bi reko, u Dubai-u jednostavno - nema, no za sada mi se ni ne žuri ali bi je volio kupiti tu jer navodno stoji 90-100$ a kod nas malo prolazi tu cjenu. Ovdje sam sam iPad platio 1100$ (još je zapakiran jer moram po njega na kopno) i to je dobra cjena jer mi se čini da je ipak 350$ jeftiniji, pa ostaje još i za olovku a na odmet ne bi došla ni "futrola" sa tipkovnicom, no idem redom...

@ anonimac - Jedno vam mogu reći, da nakon duuugih godina opiranja preskupim (za mene onda) Apple-ovim proizvodima odlučio sam koristiti Samsung i koristio sam ga od 2002 godine u obliku svih i uvijek "zadnjih", novo izašlih proizvoda i nisam bio razočaran, pogotovo jer je dotični tablet koji danas više ne koristim (Note 10,1) trpio svakakva sr... i software, skinute (čitaj maznute) sa svih strana, jednako kao i kada posjeduješ PC sa maznutim software-om i praviš se da je cijeli svijet tvoj (jer svi tako čine pa što ne bi i ti), a trgovcima je glavna fora:"Želite biti slobodni, kupite Samsung". Jednom sam zaboravio dotični tablet i kupio Air2 i onda sam shvatio da sam na uštrb "slobode" bio zakinut po pitanju svega što je neopisivo bolje tako da mogu reći iz svog iskustva samo jedno; Kvaliteta ne košta ništa, ono što košta je nekvaliteta... Danas imam Mac Book Pro, (nekad je PC bio zakon) i tako redom do iPhonea, a Samsung je dobar proizvod za nerazvijene zemlje gdje ionako ne možete doći do kvalitetnih stvari (Turkmenistan, Uzbekistan, Angola itd..Azija većinom....) Mislim da moje mišljenje djeli puno njih koji su prešli na "skupi" Apple..

Još jednom, puno hvala.
Citiraj
Ady
17-01-2016 | 14:23
Dobar osvrt. Krajem prošle godine sam prodao svoj Wacom Intuos M i iPad Air te dao priliku iPadu Pro u svom studiju i svakodnevnom švrljanju. Ukratko uređaj def. obećava.
Kad smo kod mana, nekako najveća hardverska / produkt dizjan zamjerka jeste što za razliku od Wacom i sl. proizvoda pencil nema brisač niti bilo kakve dodatne gumbe. Osim veoma čudnog način aktivacije olovke tu je i taj neugodni zvuk vrha pena koja zvoni o touch površinu i jednostavno se ne možete oteti osjećaju da će nešto, negdje ili nekad da popuca :) Dužina olovke je također upitna.
Što se cijene tiče većina kvalitetnijih penova koje sam imao priliku probati su od prilike u istom rangu, obzirom da je ovo vjerovatno najprecizniji pen za iPad do sad ne čudi me tako visoka cijena.
Očito je da će Apple morati da detaljno pristupi ozbiljnom redizajnu kad na meni dođe nova verzija.

Što se softvera tiče lično preferiram eksperimentalne i generativne aplikacije koji ima priličan broj ali opet nikad dovoljno. A što sto se tiče samog crtanja bez da previše razbijate glavu ovo je must have selekcija:
ProCreate za slobodno crtanje, Pixelmator u službi zamjene mobilnog Photoshopa i dobro mu ide za sad te na kraju "Autodeskov" iDraw kad su vektori u pitanju.
Adobe ima zanimljive ideje kad govorimo o interakciji ali bi se trebao uozbiljiti po pitanju organizacije i funkiconalnosti te umjesto gomile polu aplikacija napraviti jednu do dvije upotrebljive.

Radujem se ovoj godini jer vjerujem da ćemo imati priliku isprobati mnogo ozbiljnija iPad rješenja za profesionalce.
Citiraj
bigallzg
21-04-2016 | 15:49
Super Djipi!
Toliko sam o ovome cesto razmisljao sta moze sa olovkom iPad Pro.
Kod mene je bas sve Apple ne zbog popularnosti nego sto sam odrastao uz Mac
Cini mi se da je zanimljivo ovo sve sto si napisao ali velika prednost po meni je crtanje u Photoshopu jer su njegove mogucnosti neusporedive sa ovim aplikacijama iz iPad Pro.
Da je preko iPad Pro moguce crtati u Photoshopu ja bi danas ga kupio a ovako je to za mene samo jedan iPad koji ima olovku. Posto imam iPad Air nevidim ovo kao nesto mnogo naprednije. Veselim se u buducnosti vidjeti iPad da je moguce crtati u Photoshopu i tada bi volio to imati na stolu
Citiraj
Djipi
21-04-2016 | 16:02
Pa moguće je (crtati u Photoshopu preko iPada Pro), koristeći spomenuti Astropad. Nije super sretno (pogotovo u usporedbi s Procreatom), ali ako iz nekog razloga baš MORA biti Photoshop, više je nego podnošljivo - pogotovo u odnosu na alternativnu opciju (Cintiq). Ali, zanima me, što (u kontekstu CRTANJA) Photoshop može, a da Procreate za to nije dostatan (i primjeren)?
Citiraj
bigallzg
21-04-2016 | 19:29
Djipi je rekao:
Pa moguće je (crtati u Photoshopu preko iPada Pro), koristeći spomenuti Astropad. Nije super sretno (pogotovo u usporedbi s Procreatom), ali ako iz nekog razloga baš MORA biti Photoshop, više je nego podnošljivo - pogotovo u odnosu na alternativnu opciju (Cintiq). Ali, zanima me, što (u kontekstu CRTANJA) Photoshop može, a da Procreate za to nije dostatan (i primjeren)?Sorry to nisam skuzio da se moze koristeci Astropad crtati u photoshopu. To je onda skroz drugo a zasto pa valjda zato sto sam se navikao na photoshop kroz hrpu godina.
Gledajuci malo cijene Cintiq kosta duplo vise od iPad Pro i uvjek je vezan za desktop Mac a iPad Pro mozes nositi gdje te volja.
Definitivno ću još malo pogledati iPad Pro i Astropad
Skoro pa si me nagovorio na iPad Pro!
Citiraj
Djipi
21-04-2016 | 19:39
Svakako probaj prije kupovine i budi siguran da zadovoljava tvoje konkretne (Photoshop) potrebe. Ipak je malo preskupa igračka za kupiti jer te netko "nagovorio". :)
Citiraj
bigallzg
22-04-2016 | 01:25
Djipi je rekao:
Svakako probaj prije kupovine i budi siguran da zadovoljava tvoje konkretne (Photoshop) potrebe. Ipak je malo preskupa igračka za kupiti jer te netko "nagovorio". :)


Ok ne brini nebum kupio napamet hehehe. A kako si zadovoljan njegovom brzinom? Davor je napisao da ima cetri zvucnika pa to mora biti bolje od iPad Air ha?! Posto si koristio Wacom i sada iPad Pro sta mislis o olovci odnosno jesu li rezultati slicni ili isti?
Citiraj
Djipi
22-04-2016 | 11:44
Nemam prigovor na brzinu ni na kvalitetu zvuka. Dapače. A "rezultati" definitivno ne ovise o olovci jer sposobniji od mene mogu s komadom ugljena nacrtati ono za što meni ne bi pomogao ni 42" Cintiq. :) Svodi se, kao i većina toga u životu, na naviku. Ja sam naviknut na plastikom-na-pl astiku s Intuosa i Pencil na Prou mi je jednostavno "drugačiji". Ako pustim Wacom da sakuplja prašinu, neću se nakon nekog vremena sjećati kako je izgledalo plastikom-na-pl astiku pa će mi Pencil biti još bolji. Ali olovci i dalje sve pohvale - ako te zanima samo kako se ona ponaša, obavezno probaj Procreate ili neki drugi nativni softver (a ne kemiju preko Astropada) jer samo tako možeš dobiti pravi osjećaj koliko je zapravo dobra.
Citiraj
bigallzg
22-04-2016 | 18:15
bigallzg je rekao:
Djipi je rekao:
Svakako probaj prije kupovine i budi siguran da zadovoljava tvoje konkretne (Photoshop) potrebe. Ipak je malo preskupa igračka za kupiti jer te netko "nagovorio". :)


Ok ne brini nebum kupio napamet hehehe. A kako si zadovoljan njegovom brzinom? Davor je napisao da ima cetri zvucnika pa to mora biti bolje od iPad Air ha?! Posto si koristio Wacom i sada iPad Pro sta mislis o olovci odnosno jesu li rezultati slic
ni ili isti?Sada sam jos pogledao neke testove na YouTube i mogu reci da je to bas to evo link https://m.youtube.com/watch?v=LWDzAVYqr8Q
Tip bas retusira fotku i to tako precizno i lagano. Ja definitivno cu to kupit
Hvala Djipi
Pozdrav
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 21 minuta
 • drlovric: Zar ga logicno ne punis nocu?
 • Mislav2222: Meni ne padne niti jedan posto, iphone X
 • big_mac: 6% da padne u stanju mirovanja preko noci je puno
 • smayoo: PIši u forum
 • Yonkis: Jutro.. Opet ja sa baterijom, znam, dosadan sam ali me zanimaju vaša iskustva. Točnije, koliko vam postotka "iscuri" tijekom noći, za koliko padne preko noći. Meni kada sve pogasim (avio mode, Battery saver, Location serv Off) padne 6%, a sa time svime upaljeno 11%. Nije li to puno s obzirom da se Apple hvali kako malo troši bateriju u pozadini.
 • smayoo: Što se desnog klika tiče, možeš staviti na desni klik što god želiš. Piši u forum
 • smayoo: To je radilo normalno (i meni radi i sad normalno) na 10.11
 • robee: Taj Stay ne radi naravno...
 • robee: znaci nisam lud :) ne kontam kako taj osx stalno isticu kao super jednostavan i sve radi a za svaku trivijalnu radnju morma traziti upute na netu :(, isto tako i za rar da bi ga napravio nema desni klik nego moram otvoriti app i vuci u nju ono sto zelim rar-ati, hrpa sitnica koje izludjuju...
 • Bertone: ... o lijepi moj Linux :)
 • Bertone: ... otišao je OSX u maunu kad mora postojati aplikacija "Stay to remember" da bi korisnik mogao upravljati otvorenim prozorima :)
 • Bertone: @smayoo, ja ću se raniti na ovaj tvoj link :D
 • cariblanco: Nema nigdje prijenosa trke, a medijski je katastrofalno popraćeno. Svugdje u svijetu je to događaj koji pljeni pažnju, samo smo mi sami sebi dostatni :(
 • cariblanco: Maloprije mi je ispred zgrade prošao Tour of Croatia, žalosno je da sam bio ja i još jedan mladić koji smo fotkali...i jedna baka koja je čekala bus :(
 • smayoo: [link]
 • robee: Znaci bas otvaranje sa duplim klikom a ne samo pogled sa space
 • robee: To i ja zelim ali uvijek sve baca skroz lijevo kao i Get info
 • smayoo: Meni je uvijek otvori tamo gdje sam zadnji put postavio prozor prije zatvaranja
 • robee: Moze li se Preview podesiti tako da mi recimo fotografiju otvori na sredini displaya ne uvijek lijevo?
 • cariblanco: Gdje mi je Kloba, vele oni na Areni da će današnji derbi u Splitu prenostiti u UHD rezoluciji
 • robee: upravo to :)
 • drlovric: Bravo robee, ja sto posjedujem i koristim. Ne zelim biti rob gluposti koju sam JA PLATIO da bi je kasnije bolje prodao. Ko da imas curu pa ti je zao, cuvas je za nekog narednog, da bude garazirana :)
 • robee: ja koristim sve app, sve sync i nista ne gasim...mora biti podrednjen meni a ne ja njemu :)..cuvas, mazis, pazis i na kraju prodajes u oglasu kao super ocuvano a ti ga nisi koristio kako treba...
 • carnivora: možda jer ne koristim fb app, ona ždere jako puno baterije
 • carnivora: ja sam iphone korisnik od četvorke, od 2010. i nikad mi baterija dosad na crveno nije došla ni na jednom iphoneu :D
 • drlovric: Ja non stop punim. Stalno se vrti izmedju 60%-90%. Jedino kad zagrmim u kakvoj kafani tada mi padne na 10-15% :) Ne zamaram se puno, nek traje koliko hoce... Mijenjat cemo kad oslabi :)
 • stefanjos: Jednostavno ju promijeniti jednom godisnje i to je to.
 • carnivora: da, zavisi kako tko koristi i kako. ja sam koristio X, sada koristim 8-icu, i nikakve velike razlike ne vidim, uvijek dođem doma s više od pola baterije ako sam bio vani cijeli dan
 • robee: kolega je non stop na mobu i svako malo puni a ja ne. imamo drugaciji nacin koristenja sto ne znaci da je jedan los.
 • robee: u biti se ne treba previse zamarati sa takvim stvarima, koristis i dok traje a kasnije lako zamjenis bateriju :) Ako cemo se zamarati koliko traje, sto kako kada...onda uopce ne koristimo uredjaj neko postajemo njegov rob...na kraju sve je to potrosna elektronika :)
 • Yonkis: Pokušati ću zapamtiti da si ti to rekao pa kad se promjeni postotak, očekuj PM od mene ;-) Jel ima neki koncenzus kako onda puniti iPhone/iPad?
 • big_mac: Ma vidjet ces sada ce ti dugo stajati tih 95%
 • Yonkis: A onda opet čitam da je to normalna degradacija kapaciteta baterije. Nothing to worry about, ali opet u pitanju je 8 plus pa ću tim tempom dosta brzo doći do 80% što Apple smatra donjom granicom korisne baterije, naravno radi i sa manje samo po Appleovim standardu klasificira da će možda ići throttling
 • Yonkis: Gledam da ne padne ispod 40% (ok, zna otići i do 20% ako nemam baš gdje napuniti). Neki propovijedaju puniti do 80% (kad se isključi Low Power Mode), neki puniti do 100%, neki isključiti BAR i Location services.. Ja ipak mislim da mi je glavni krivac loš signal VIPa koji imam u kući, crtica ili dvije u najboljem slučaju, i to mi ždere bateriju brže nego ikoja app. A onda opet čitam da je
 • robee: Ovisi i kako punis bateriju. Ako ju nemilo gazis i svako malo stekas u punjac brze ce gubiti kapacitet. Provjereno, kolega to radi i ubije svaku. Meni na iph traje puno duze nego njemu. Brzi punjaci ju dokrajce u puno kracem roku. S7 star 15mj bat na 70%
 • Yonkis: Ajde nije puno, bude li "strašno" pao kapacitet unutar godinu dana (dok je još jamstvo), razmisliti ću o tome. Ali stvarno nije puno. p.s. ima li ta cijena veze sa jamstvom ili bez obzira, znaš li?
 • stefanjos: sada je u istyleu zamjena 249 kn, ja sam svoju priliku iskoristio i promijenio na svojoj 7mici
 • Yonkis: A gdje je kod nas mijenjati za normalne novce, pitam se (:
 • stefanjos: nista ne radis krivo, nego je to tako, za godinu dana ce ti biti na 90% i mijenjaj ju ako zelis
 • big_mac: dok mi u onoj aplikaciji battery life pise 99%
 • big_mac: ajfon 8 star 4mj pise u apple settings battery healty 96%
 • Yonkis: iPhone 8 nakon 5 mjeseci na 95% baterije po Battery Health... ne kužim, kako vec 5% otišlo. Što radim krivo?
 • energyman: Ne znam jeste vidjeli nove ideje koje se pokušavaju provesti u Zagrebu :D [link]
 • carnivora: @dodonn to je tako i meni bilo prvi put čudno kad sam kupio Air. I nije mi nikada trajala ni kasnije tih 12 sati koliko oni tvrde da traje. Ista stvar i s Pro.
 • dodoonn: Cudna mi je malo baterija na Airu, ako traje cca 12 sati, jja danas nisam efektivno bio niti 4 sata na njemu,a sada je na 57%.. Da li postoji neki nacin kako puniti bateriju prvih nekoliko puta ili to ne igra ulogu?
 • TuxFan: Četvorocifrena lozinka za iPhone može biti hakovana za samo 6 minuta [link]
 • Yonkis: ..za djecu od 4 plus godina (za više od 4 god), ne prikazuje plus znak
 • Yonkis: Zanima me da li je što uznapredovalo od zadnji put od kad sam igrao (prije 2 godine) i da li je to dobra "platforma" za 4 djecu, igrati igrice, Smatram da je bolje nego PS4 (sjediš i samo sjediš, ovo te barem malo "natjera" na neki muving). Isto tako onaj Kinetic od Microsofta, jel to uopće više aktualno? Znam da svi klinci igraju PS pa si "nepopularan" sa Wii.
 • drlovric: yoniks: Imam ja Wii, sta te kontretno zanima?
 • drlovric: Performita: Gaming ne da moze argument za nego je krucijalan za odabir, ako igra koju zelis igrati (ili par stotina njih) uopce ne postoje za OS X :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO