Sudeći po reakcijama u forumu, optički pogoni u Apple prijenosnicima i iMacu ne traju baš dugo. Kod redovnog korištenja nije rijetkost da otkažu već nakon godinu dana (čitaj: taman kad istekne garancija). Zamjena u Apple servicu je skupa, a odgovarajuće uređaje je teško pronaći, a ako ih pronađete problem nije dugoročno riješen jer je pouzdanost velika boljka "slot-in" pogona. Najčešći je savjet uložiti u vanjski Firewire ili USB uređaj, no što ako baš jako ne želite dodatne kutije na stolu, a nije vam mrsko "kacavidu" i pilu zabiti u vaš Mac? :)  

Kad mi je kao i mnogima crkla optika (zapravo malo radila kako treba a malo ne) odlučio sam je zamijeniti drugom koja mi je do tada služila kao vanjski pomoćni uređaj. To je LG Slim s ladicom na izbacivanje (nije slot) što je odmah u startu dalo naslutiti da ću imati raznih problema i da će se raditi o izazovu jer još nisam čuo/čitao da je to netko napravio - ili barem dokumentirao.

Kako ima dosta tutorijala o rastavljanju iMaca neću se time detaljno baviti, već ću opisati samo postupak zamjene i opis potrebnih zahvata kako bi se mogla ugraditi optika s ladicom.

Od alata potrebno vam je:

 • jedan mali križni odvijač za skidanje poklopca na dnu od RAM memorije
 • torx odvijač dimenzija T6 i T7
 • bušilica
 • ubodna pila s finijim zubima ili mali flex s tankom reznom šajbom, a poslužiti će i mala modelarska pilica (za rezanje plastike)

Od materijala vam je potreban aluminijski "L" profil kojeg će trebati obraditi, te dva vijka dimenzija M2 za pričvrstiti nosače na optiku.

Krenimo! Otvorio sam računalo i maknuo ekran, te odvio dva vijka što drže optiku. Odvojio sam ATA priključak te podigao optiku te odljepio pažljivo spužvicu s poklopcem i odvojio senzor za temperaturu s donje strane pržilice.

Malo sam se igrao isprobavajući sve moguće varijante kojih sam se mogao domisliti za smjestiti novu pržilicu na mjesto stare. Tu sam se malo i zeznuo. Najprije sam izrezao veći otvor na aluminijskom okviru, cca 11-12 mm, tako da stane u njega optika. Odrezao sam i višak na plastičnom kućištu, i nakon toga probao provizorno složiti sve na svoje mjesto. Optiku uglavio na predviđeno mjesto bez ikakvog spajanja, te stavio ekran isto bez spajanja, te na kraju stavio i aluminijski okvir. Tu sam ustanovio da ekran leži na pržilici i da nedostaje cca 5mm da se može spustiti koliko treba. Finom pilom sam zarezao plastiku zadnje strane od otvora za optiku unutra još cca 30mm S obje strane otvora. Pomoću vrućeg pištolja za skidanje boje sam oprezno zagrijao od jednog do drugog zareza na samom kraju dokle sam zarezao. Prije sam pripremio dva komada metalnih pločica malo manje nego širina otvora, te ih kliještima stisnuo na plastiku i polagano savio prema van, tako sam držao nekoliko sekundi. Iz prvog pokušaja sam savio potrebnih 5-6 mm te zatim ponovno provizorno satavio komp.

Sad je sve sjelo na mjesto. Super!

Dolazi na red izrada nosača. Imao sam ostatke alu profila te sam odrezao dva komada dužine cca 5 cm te napravio brzi nacrt nosača i ugrubo ih izrezao. Nakon finog podešavanja izbušio sam rupe za vijke na nosačima. To je malo precizniji posao jer treba točno odgovarati otvorima na alu okviru, i ne smije previše viriti van niti biti previše unutra.

alprofil.gif
Skica alu profila na papirnatom ubrusu

Nakon višestrukog mjerenja i označavanja pozicije rupa, napravio sam rupe odgovarajućih dimenzija i pričvrstio optiku. Ponovno provizorno složio i ustanovio da sve paše. Odvio sam optiku i spojio konektor, namjestio senzor ali na zadnji uži dio optike jer na donju stranu nije stao zbog ekrana koji bi pritiskao optički pogon. Sada sam ponovno sastavio iMac i usput očistio ekran i zaštitno staklo.

Nakon spajanja i uključivanja sve skupa testirao - i sve radi kako treba.

1.jpg
Nosač optike koji više ne možemo iskoristiti

2.jpg
Tu treba zarezati od otvora cca 30 mm, te zagrijati plastiku i saviti prema van za cca 5-6 mm

3.jpg
Aluminijski okvir: Ja sam tu previše odrezao pa sam rupu zapunio spužvastom trakom,
jer nisam imao ništa drugo pri ruci. Dakle od ruba s plastikom treba
još urezati cca 6mm do kuda je označeno strelicama
tako da širina otvora bude 11-12 mm.

4.jpg
A - Lijevi nosač optike. B - Rupe za vijke. Tu treba biti precizan da
optika dobro sjedne na otvor i da ladica nigdje ne zapinje.

5.jpg
Desni nosač, gledajući od izlaza optike. Ovdje isto vrijedi da se točno izbuše rupe za šarafe.

6.jpg
Pogled odozgo na nosače, a pod 3 je spužvica ispod koje se inače nalazi senzor za temperaturu.

7.jpg
Otvor na plastici - crta označava plastiku koju sam uklonio da stane optika.
Strelice pokazuju koliko sam savio kućište za proširiti otvor,
koji je zatvoren pištoljem za toplo ljepljenje. Ima i materijala za
finiju obradu, ali nisam ništa drugo imao pri ruci.

8.jpg
Ovdje je optika na svom mjestu, a na kraju kod izlaza sam nalijepio spužvastu traku da zatvori višak otvora.

9.jpg
Tvornička optika Pioneer

10.jpg
Ladica malo otvorena. Čak ni ne izgleda toliko loše koliko sam improvizirano radio.

11.jpg
I na kraju ovako izgleda zatvoreno. Poklopac od LG-a je malo zaobljen pa nije u liniji.

Zanimljivo da nisam našao novu optiku s ATA konektorom u prodaji. Sve su SATA i nebi ih mogao spojiti.

Preko oglasa sam našao drugi slim pogon koji ću staviti u kutiju od pogona koju sam ugradio, tako da ću imati rezervni uređaj koji će mi povremeno koristiti za netbook koji nema optike.

 

Komentari  

smayoo
25-07-2011 | 21:24
Jao, čovječe, sve me štrecalo oko srca kad sam gledao fotke... :-) Nema što, vješt si. A i odvažan! ;-)
Citiraj
dpasaric
25-07-2011 | 21:33
Ovo je zaista za odvažne, ja ne bih imao petlje ispilati iMacovo alu kućište! :-) No, mora se priznati da je funkcionalno problem sređen. Tako bi to moj otac napravio, on obično kaže: "ruski sistem". ;-) Ja bih svakako da idem u ovakvu "sam-svoj-majst or" akciju potražio pogon istih dimenzija (pa makar ga naručio iz vana), pa napravio stvar tako da se ne vidi nikakva DIY modifikacija. No, ja sam sitničav na vizualno, a mnogima to ne znači previše dok računalo radi kako treba.
Citiraj
rusty
25-07-2011 | 21:38
/faints!
/respect
Citiraj
Mirkec
25-07-2011 | 23:15
zanimljivo rijesenje! :-) Evo jedan prijedlog za ovaj dio sto se tice estetike ... ako se ta maska od ladice na przilici da skinuti maknes ju izrezes komad alu da ti pase po dimenzijam i zaljepis umjesto plastike i nece se ni vidjeti da imas dvd-rom kad je zatvoren ... samo moras pazit da mozes nekako stisnuti tipku :-)
Citiraj
Wiseguy
25-07-2011 | 23:59
Svaka čast majstore. Ovo se ja ne bih usudio raditi! Kapa dolje!
Citiraj
Anonimac
26-07-2011 | 00:36
Janko, svaka čast na petlji, al zar ti optike nije dosta?
Pa Steve je izbacuje, a ti se trudiš pošto-poto imati je :-)
Svaka čast, nadam se da će te ta služiti dugi niz godina. Zaslužio si zbog ovolikog truda.
Citiraj
Goan25
26-07-2011 | 09:55
Da bi riječ reko ... Uh !!!
Citiraj
jzelko
26-07-2011 | 10:17
Precizna mehanika uz elektroniku mi je nekad bila hobi. I da treba imati i živce za to. Aparat je već davno van garancije, a kako neznam hoću li moć skoro nabaviti noviji, malo sam se poigrao. U međuvremenu sam nabavio Sonyjevu optiku s ravnom pločom na ladici te vratio LG nazad i zada mi fino prati ravninu okvira.
I da, hvala ! U mlađim danima sam volio inovacije.
Citiraj
Djuro genijalac
26-07-2011 | 10:17
Svaka čast. Ako sam dobro shvatio, optika je manja od rupe, pri čemu mislim na dubinu? Onda jedan prijedlog: da probam(o) napraviti poklopac po uzoru na lampin koji se otvara kad ladica izlazi van i tako POSVE zatvorimo rupu na boku? Znači, ako ima mjesta, prikratiš one stražnje nosače za cca 5-7 mm, pomakneš cijelu optiku unutra i onda se ladica više uopće ne vidi, nego kad iskače ladica van, onda ona gurne poklopac koji se otvori. Tako da i Davor bude vizualno zadovoljan :-D
A mislim da bi poklopac od karbona bio dovoljno high-tech da opravda ugradnju na iMac od aluminija?
Druga mogućnost je da se pokrov ladice napravi po mjeri i poveća na traženu dimenziju pa da tako pokriješ rupu i nema potrebe za spužvama i sličnim dodacima.
Tko zna, možda napravimo biznis od toga dok još ima optike po tim kompovima... :-D
Citiraj
Djuro genijalac
26-07-2011 | 10:20
Davore, je, vizualno je bitno, ali na ovaj način se mogu koristiti i oni mali diskovi koje slot in optika ne trpi.... U svakom slučaju, ja sam za to da s karbonom popravimo stvar tako da izgleda high tech i moderno i lijepo pa da budeš i ti zadovoljan!
Citiraj
jzelko
26-07-2011 | 11:09
Hehe, vidim da Davoru svaki zahvat na tvornički zvoni na uzbunu. Drugo, optika je istih dimenzija, a to je i mene povuklo u zahvat. Da je ostala na istom mjestu bilo bi još dodatnih zahvata, da boli glava. Nisam htio slot, a ovo riješenje je najjednostavnij e i najlakše.
Đuro svejedno bi morao platiku zadnje stranice razrezat i saviti vani jer za izlaz ladice nebi bilo mjesta. Evo bacim na forum slike sa Sonyjem koji ima ravan poklopac. Puno bolja stvar.Vizuelno !
Citiraj
CooL
26-07-2011 | 11:22
grozno pa di ideš rezati kučište pa na ebayu kupiš slot in uređaj za parsto kn
Citiraj
Breed
26-07-2011 | 12:50
bravo :-)
Citiraj
danijelp
26-07-2011 | 12:52
Pohvalno za ideju i realizaciju...s amo...srce me boli dok ovo čitam i gledam!
Citiraj
maajka
26-07-2011 | 15:10
Svaka cast na odvažnosti, ali ovako poružniti stroj! UŽAŠ! Rađe da mi DVD ne radi... kad bolje razmislim, ne znam kad sam zadnji put koristio DVD ... kažem, užasno gadno... sorry, ali tako se ja osjecam :-)
Citiraj
Sank
26-07-2011 | 16:08
Svaka čast na odvažnosti i spretnosti! Mene čeka isto otvaranje iMaca, ali neću morati koristiti pilu, barem se nadam. Zapravo razmišljam kad ću već morati zamjeniti HDD koji je na izdisaju, da možda i zamjenim optiku sa jednim SSDom, ima li tko takvih iskustava?

Jzelko još jednom bravo!
Citiraj
Matko Smoljan
27-07-2011 | 00:39
Iako jako rijetko koristim superdrive, zna posluzit svrsi povremeno. Svaka čast na zahvatu :-)
Citiraj
Anonimac
27-07-2011 | 10:57
Ha. cirkus!!!
Citiraj
Defou
27-07-2011 | 16:34
USB Externi.
Citiraj
petros
27-07-2011 | 22:21
Ulalala covjece ovo ne bi imao nervi napraviti na svom iMacu nikada! Pokrio oci dok sam gledao fotke tuninga! X)
Citiraj
jzelko
27-07-2011 | 23:52
Očekivane reakcije obzirom na Mac. Praktičar sam, i nisam toliko sentimentalno vezan za jabuku. Jednostavno, dobar je OS, a stroj i kučište je podložno promjenama i kvarovima. Bitna mi je funcionalnost. Pa i auto sam ja kupio, a ne on mene. Sve redovito održavam i servisiram a za tehničke probleme je kriv proizvođač. Uz to nekidan mi je došao susjed sa MacBookom da mu presnimim jedan mini CD. Dalje da ne pričam. :-)
Citiraj
Anonimac
28-07-2011 | 09:52
ugradio si slot uređaj i u MacBook ?
s obzirom na zaista slabe rezultate optičkih uređaja u Macovima, po mom iskustvu oduvijek, razmisli da napraviš neki business s montažama... ;-)
Citiraj
Anonimac
05-08-2011 | 17:42
Srce me zabolilo kada sam vidio ispiljeno iMacovo kuciste... Za starije Macove nije problem nabaviti adekvatni slot-in pogon - treba se domoci STAROG modela Macbook Air superdrivea (MB397 ili tako nekakva mu je oznaka, noviji model je beskoristan!). Unutra je standardni ATA slot-in drive, isprobano na Mac miniju. Za Macove koji imaju serial-ATA przilicu, nabavka adekvatne je malo veci problem.

@Sank - ako ti iMac ima SATA optiku, nije losa ideja da puknes unutra MCE Optibay i SSD. Ako ima ATA - ne isplati se, prespor je bus.
Citiraj
Dražen
06-08-2011 | 10:02
Tužno je da o tome treba brinuti korisnik, takvi izleti bi bili nepotrebni da proizvođač nije bio škrt i ugradio barem malo kvalitetniji pogon. No, šta je, tu je. Majstoru svaka čast za uložen trud i strpljenje, posao je odrađen k'o u tvornici.
Citiraj
dpasaric
06-08-2011 | 10:19
Dražene reci nam koji je to kvalitetniji slot-in pogon od Pioneera? Apple barem nikada nije škrtario na komponentama koje ugrađuje, uvijek su bile brand-name a ne neki no-name Shortex. Drivevovi su već godinama Pioneer, ponekad Sony i bilo je nešto NEC-a. I to je to. Koji su skuplji model mogli odabrati? Druga je stvar što su slot-in pogoni sami po sebi previše osjetljivi i nikada nisu sustigli pouzdanost "ladičara". Zašto je to tako, treba pitati proizvođače, sam Apple tu ne može previše, on igra s uređajima koji su raspoloživi na tržištu.
Citiraj
Dražen
06-08-2011 | 15:22
Namješteno je u OS-u tako da piše Pioneer, Sony ili što drugo, a ustvari je ugrađeno no-name smeće. Da nije istina, ne bi tako često rikavalo. I to smeće od onog-najgoreg-s meća, to moram naglasiti. To je nažalost frapantna činjenica.
Citiraj
Dražen
06-08-2011 | 15:26
MORA se kvariti da bi se moglo prodavati novo i novo, i novo, i novo... Sve je to zarada debelih i bahatih kapitalista, a korisnik je tu na zadnjem mjestu. Kupi, samo kupi, sve je super, možeš ovo, možeš ono, mi smo ovo, mi smo ono, drugi ne valjaju, mi smo najbolji, najjednostavnij i, ma mi smo klasa. I ajd', čovjek nekako uštedi, iskešira lovu, donese stroj kući, a onda - počinje zabava! I to prve klase!!!
Citiraj
dpasaric
06-08-2011 | 16:34
"Namješteno je u OS-u tako da piše..." :D Jesi li ti ikada čuo za firmware svakog uređaja? Je li možda i Microsoft u Windowsima namjestio da se na Macu "no-name smeće" predstavlja kao skupi Pioneer? Misliš da bi Pioneer korporacija mrtva hladna gledala kako jedan veliki Apple, a koji je inače analan i oko sitnica, radi globalnu prevaru tako što no-name pogone predstavlja za njihove? :D Nastavi tako i dobit ćeš prestižnu nagradu Jabučnjaka za naj-trola: "Trula jabuka s crvom" ;-)
Citiraj
smayoo
06-08-2011 | 18:16
Ma pusti ga... On je sam sebi dovoljna kazna... :-/
Citiraj
Dražen
07-08-2011 | 01:15
Da je kvalitetno - ne bi se kvarilo. Ne može me nitko uvjeriti da je crno ustvari, bijelo.
Citiraj
Dražen
07-08-2011 | 01:18
I još nešto. Nemam adute da nekoga banam, da dijelim prestižne nagrade, nekoga vrijeđam, ismijavam. Ono što imam, svjedočenje je istine na osnovi vlastitog iskustva.

Ja moram reagirati, a vi dalje radite po svom, kako vas volja.
Citiraj
dpasaric
07-08-2011 | 02:27
Apple nije svetac, korporacija je kao i mnoge, inovativnija i kvalitetnija, ali i dalje korporacija. Ima li smisla da rade vlastite pogone? Nema. Dakle, kupuju najbolje što se na tržištu hardvera može kupiti. Koliko sam ja informiran upravo je Pioneer jedan od proizvođača optičkih pogona koji glasi za "top brand" iz te domene. I da, slot-in pogoni se kvare češće i brže nego veliki "ladičari". No, nije fer optuživati ih za stvari koje nemaju veze s njima. BTW zna se da ne vole optičke pogone i da će opet biti prvi koji će imati muda nešto ukinuti - baš kao što su bili prvi koji su ukinuli floppy disk. Misliš da oni uživaju kada im netko pod jamstvom reklamira neispravni pogon? To im je samo tlaka i trošak. Njima odgovara da je hardver koji prodaju kvalitetan ne samo radi imagea i zadovoljstva kupaca već i radi svoje mreže koja to mora hendlati. Kako smo vjerojatno sada svjedočili zadnjim Macovima s optičkim pogonima, barem više neće biti kukanja oko toga. Ne bih se čudio da idući iMac, MacBook Pro, pa čak i Mac Pro više ne budu serijski imali CD/DVD.
Citiraj
Dražen
07-08-2011 | 12:44
Mac Mini ga više nema, to je vjerojatno "ispipavanje terena" za budućnost. Meni osobno optika više ne treba, no kad je već imam, volim da je funkcionalna. Isto kao i klima u autu - imam je, redovito mijenjam filtere u ovlaštenom servisu, jer želim da bude funkcionalna - ali je ne koristim (smeta mi klima, nije mi to to).
Danas postoje vanjske memorije koje su postale "standard", brze veze, tako da zaista ne vidim više smisla u optičkim medijima. Bilo bi super da se to jednom već ukine.
Da sam na mjestu Apple-a, dobavljače optičkih pogona bi malo pecnuo ravnalom po prstićima :-)
Citiraj
smayoo
07-08-2011 | 14:06
Sve je to, na toj macro-business razini, samo stvar statistike. Ja sam uvjeren da Apple sa svim dobavljačima ima ugovorene penale ovisno o postotku kvarova, slično kao i u autoindustriji (s ovima sam nešto surađivao pa su mi pričali kako to ide). Tako da sigurno dobije dobavljač po prstićima ako je to *zaista* tako puno kvarova. Hoću reći - 10 ili 15% pokvarenih optika u garanciji možda Apple smatra prihvatljivim.
Citiraj
jzelko
07-08-2011 | 14:40
Nedavno, ili neki dan, bio komentar, čini mi se u Bugu o kvarovima . Koliko je firma koja je to napravila meritorna za to neznam. Uglavnom Apple je drugi po najmanjem broju kvarova, a prvi je Asus sa 15% a Apple ima 17% kvarova, dok ostali više od toga. Koliki postotak kvarova je prihvatljiv može se pretpostaviti čitajući ovo. Kako više nemaju kontrolu kvalitete na izlazu, to im je valjda ukalkulirano i isplati im se. Ali ne i kupcu, jer je veći postotak neispravnih uređaja. Kada sam radio za Sanyo, prije 30ak g. ta marka je važila za jednu od najvalitetnijh. Kako sam vodio i servisnu službu, znam da su mi serviseri znali reći da je manje kvarova bilo na Sanyu nego JVC, Hitachi, Sony, pa i ostale švapske, da ih ne nabrajam. Da i prizvodilo se u Japanu a ne u Kini. Sank, koji je živio u Kini više godina, zna dobro, koliko su njihovi proizvođaći kvalitetni, bez obzira na ime branda i prijašnju reputaciju. To naravno vrijedi i za Apple. U tom pravcu ide svijet. Tu Dražen ima potpuno pravo, ali samo zbog slota, koji je Apple forsirao zbog dizajna stroja. Ja sam tu manje emotivan a više praktičan, da bi me to diralo.
Od zamjene, sam već koristio optiku barem 10ak puta, i šljaka. A to mi je bilo bitno.
Citiraj
smayoo
07-08-2011 | 15:25
Ta statistika se meni doima mogućom i prihvatljivom. Iz moje neposredne okoline (to je, naravno, vrlo mali statistički uzorak, ali ipak se radi o blizu 100 strojeva kroz zadnjih par godina), definitivno je najgori HP (kad se radi o računalima). Oni su na cca 1/3 (33,3%).

Ali činjenica je da je HP bitno jeftiniji od bilo čega pa je argument "košta koliko i vrijedi" primjeren i očekivan. Apple računalo ljudi plate zaista puno. Problem je da pri tom podrazumijevaju da se za tu cijenu dobiva apsolutna kvaliteta hardvera i apsolutna pouzdanost, a to je krivo očekivanje. Za tu cijenu se dobiva:
- design (kome je bitan)
- eleganciju (kome je bitna)
- statusni simbol (kome je bitan)
- u softverskom smislu puno stabilnije i pouzdanije sredstvo za rad

Kvaliteta i pouzdanost hardvera - veća nego kod većine jeftinijih windows računala - da - ali apsolutna - ne.
Citiraj
Dražen
07-08-2011 | 18:35
Slažem se 100%!!!
Citiraj
dpasaric
07-08-2011 | 23:35
Eto, jzelko i smayoo su to lijepo rekapitulirali, svi se na kraju slažu i živjeti ćemo sretno do kraja života! ;-)
Citiraj
keko
10-08-2011 | 14:21
dobro da apple ne ispadne kao volkswagen koji se nikad ne kvari... to je isto kompijunktor ko i svaki drugi!

sa smayoom se slažem i ja, samo bih dodao kako kod mene i u mojoj neposrednoj okolini hp kotira bitno bolje. e, ali razlog je ful jednostavan - svi strojevi su iz skoro pa top "biznis klase" poput npr. elitebook laptopa. (lijep dio je kupljen i kroz renew program).


kad daš više love s pravom očekuješ dobar stroj, zato više i peče ako ne valja... i ja bih se naljutio da mi laptop koji sam fino platio ne radi kako treba. ali platio sam ga jer radim na njemu i jer hoću da služi godinama.
Citiraj
keko
10-08-2011 | 14:29
e da - apropos optičkog pogona - čak i u velikom laptopu tek povremeno ga ubacim, najčešće umjesto cedea imam drugi disk. isto će se nać netko kome će trebat stalno.

sve je danas lutrija. slabo ti koristi zakon statistika kvarova ako si pegula pa platiš i ubodeš onoga koji će ti krv cuclat na slamku...
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 27 minuta
 • Zdravac: thnx, isprobati ćemo ovaj vikend
 • kupus: next cube*
 • kupus: g4 cube u novom izdanju [link]
 • Riba: Zdravac, ja sam se pretplatio. Izbor igrara je super jer su probrane neobične i lijepe igre. Nisam siguran uklapa li se to u Fortnite priču, ali o njema znam samo onoliko koliko se probilo do mene.
 • stefanjos: ja isprobao arcade malo. oceanhorn je super, ali nije kao fortnite vec kopija zelde
 • Zdravac: jel netko isprobao Arcade? Ima li koja igrica da bi bila zaanimljiva 11-godišnjaku koji voli igrati Fortnite? :)
 • Robert_84: novi macpro kolko para:)
 • Bertone: Link na što? Pa prošla su vremena kad su ljudi klikali na sve što im netko ponudi :) ... ili nisu :D
 • Robert_84: [link]
 • smayoo: Čujem ja to svaki dan. Od kolega inženjera i, još gore, od ženinih kolega, učitelja... :S
 • Borisone: Meni je najbolje bilo kad mi je sinoć lik englez rekao: "ja ne čitam više knjige, završio sam sa školom"
 • smayoo: Nijedan sustav ne funkcionira ako roditelji misle da nije njihov posao potruditi se da djeca steknu osnovnu pismenost
 • Josip R.: Masa koj ne razlike, su kao djeca imali poteškoće u učenju i večina nije nikad dobila posebnu pažnju nego su progurani kroz sustav.
 • smayoo: Pogotovo u današnje vrijeme. Sve što ti treba je - uključiti kontrolu pravopisa dok tipkaš. A za neke rijetke riječi, tu je uvijek hjp.znanje.hr. Nema izgovora. Ima samo lijenosti.
 • smayoo: A ekipa koja se "ponosi" time što pripada nepismenoj većini...? Hja... Nije zločin, ali je svakako sramota... :)
 • smayoo: Ne slažem se. U osnovnoj školi nema manje važnih predmeta. Satnica hrvatskog je dovoljna, ali se roditelji ne bave svojom djecom i ne uče ih elementarnoj pismenosti. Nema nijedne škole na svijetu koja će te naučiti pismenosti, ako te roditelji kod kuće ne pritjeraju svrsi, kad si dijete u mlađim razredima OŠ, da pišeš zadaću redovno i da je pišeš točno.
 • jura22: Premalo je sati hrvatskog jer popunjavaju satnicu sa manje važnim predmetima, a plaća im je jednaka svima što nije slučaj u realnom sektoru.
 • m@xym: A, možeš li zamisliti kako li je tek odvratno čitati odgovore nepismenih ljudi, koji misle da je nepismenost društveno prihvatljiva i poželjna osobina?
 • Josip R.: Bože kako to odvratno kad ti neki Grame Nazi prepravlja i ne kuži da dobar dio ljudi ne razliku je č i ć, nisu Slovenci đabe ostavili samo č. :D
 • stefanjos: to je malo cudno s obzirom da 16 inchni pocinje sa 512gb ako se ne varam
 • Gjuroo: Bože, kako to odvratno izgleda kad umjesto č napišeš ć :D
 • Gjuroo: *poČetak
 • Gjuroo: Ja ću si za poćetak kupiti samo jedan kotačić, pa ću nadograđivati...
 • marosi: 256 GB kao početni kapacitet SSD? Pa ja ne bi uzimao ni MBA bez pola TB...
 • dpasaric: :D
 • smayoo: Meni piši odma 2 kamiona! :silly:
 • dpasaric: Otvorio sam temu u formu, pa slobodno tamo komentirajte! Koji model kupujete? I bolje pitanje - koliko komada ćete uzeti? :)
 • dpasaric: Evo, cijene su poznate! Top model s monitorom 526.245 kn (PDV uključen)! :)
 • Josip R.: Dodao sam 5$ gift card na svoj Apple ID i sad sam aktivirao Apple TV godinu dana besplatno.
 • Josip R.: Ja nemam iTunes kredit. Vjerojatno zato.
 • stefanjos: gledam ovaj konfigurator za mac pro. zelim vidjeti ljude i njihov work flow gdje koriste tih 1,5TB Rama
 • drlovric: Pa nisam nista aktivirao posebno. Samo mi proradilo. Ne sjecam se da sam nesto radio oko toga. Karticu nemam dodatu al uvijek imam iTunes kredita
 • Josip R.: @drlovic kako si aktivirao? Meni ne priznaje PayPal jer kao kartica nije US, a vezan mi je na Revolut.
 • Josip R.: [link]
 • Josip R.: Sva roba prodana u EU mora imati minimalno 2 godine garancije, to se odnosi i na Apple proizvode prodane u EU. Dakle nije Apple Care.
 • drlovric: Josip, i kod mene je US account pa sam dobio ATV . Suprugi sam danas kupio iPhone 11, pa cu bas probat jel moze i na njenom.
 • big_mac: Vidim da si napisao da je iphone star godinu dana i da ima jos godinu dana garanciju pa me zanima jel to nekako kupljeno jos godinu dana garancije ili kako?
 • Josip R.: Ako nekog zanima prodajem svoj iPhone Xs 256 GB Space Gray u oglasniku.
 • stefanjos: ja sve imam na AU, a HR account imam odvojen pa ako bas nesto zatreba sa app storea koristim to
 • stefanjos: nikako :D
 • energyman: hm, kako da aktiviram bilo kakvu free/tiral opciju od applea (radio, TV) ako nemam nikakvu payment metodu. Volio bi da tako i ostane jer se prebacujem izmedu HR i US ducana
 • stefanjos: e ja se moram uglodat nekome da se ulogiram samo pri prvom pokretnju novog proizvoda haha, imam AU account i meni TVplus radi, samo mi se i nedaje 8 dollara za to
 • Josip R.: Dakle ne mogu koristiti uslugu godinu danna besplatno.
 • Josip R.: Ja sam isto uzeo novi iPhone 11 Pro, ali Apple TV ne mogu koristiti jer ne mogu stavi karticu na Apple ID jer imam US acc. :(
 • drlovric: Ja sam uz Pro iPhone dobio godinu dana pretplate. Ako se zainatim sjest cu 3 dana i cijeli im repertoar pregledati :D
 • Soffoklo: @Moonlike, je puko je i to odavno mister Eddy :-)
 • Zdravac: :)
 • Moonlike: Ne znam ko je tu lud... ali ova sprdnja od Apple TV ide i ide :-) Sad su uveli I nagrade "Apple TV Plus Awards"... sve na tom streamingu je u produkciji Apple-a (kad kazem sve... mislim na svih 9 naslova koji tamo sjede), i sad su uveli da ce sami sebe nagradivati. Netko je u Apple-u opasno "pukao u glavI" :-D
 • Riba: ihorvat, keychron je odlican bang for the buck, jedina zamjerka je sto nije programabilna ali mozda ti to nije bitno. Objavit cu uskoro pa se strpi! :)
 • Riba: Lijepo se zabavite! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO