Davor Pasarić 12.07.15

Appleov novi prijenosnik svojom zlatnom pojavom gotovo da više zalazi u tematiku kakvog modnog bloga nego li nas informatičara. No, krenimo bez predrasuda, pogledajmo što to čudo tehnološke integracije nudi svojim korisnicima i kakve su inovacije bile potrebne da se izgradi ovakvo računalo.

Mac Pro
Novi zlatni MacBook prepun je inovacija jer nije bilo dovoljno presložiti već poznate elemente

Novi MacBook je izradom savršen; toliko je kvalitetno i kompaktno složen da prvi Appleov prijenosnik od metala iz 2001. godine (PowerBook Titanium) danas uz njega izgleda zaista retro. To naglašavam jer kada se pojavio taj legendarni PowerBook činilo se da je tehnologija došla do neke fizičke granice koju je od tog trena vrlo teško nadmašiti još desetljećima jer “kako uopće napraviti nešto tanje i lakše bez neke svemirske tehnologije koju još nemamo”? Naravno, civilizacija nas je još jednom uvjerila da je tehnološka predviđanja nezahvalno izvoditi, pa iako nemamo leteće automobile, danas imamo prijenosna računala koja su svojom formom svedena na funkcionalistički minimum: ploha za monitor, ploha za tipkovnicu i mjesto za trackpad, a baterija se čini fizički gotovo nepostojeća.

Mac Pro
Funkcija, funkcija, funkcija! Samo bitno ostaje, sve ostalo se uklanja!

Da bi Apple sve to izveo bio je potreban niz inovacija, a prva je bila smanjiti samo računalo na takve dimenzije da ostane mjesta za upotrebljivu bateriju, tipkovnicu i trackpad. Sam Mac, dakle baš sve: procesor, kontroleri, memorija i pohrana - smješteni su na pedalj široku višeslojnu tiskanu pločicu koja je gotovo 70% manja od ionako male matične ploče prošle MacBook Air generacije. Cijelo računalo s 8 GB RAM-a i SSD pohranom od 512 GB stane na pločicu veličine jednog memorijskog modula standardnog stolnog računala. Da stvar bude bolja, potrošnja energije je minimalna i hardver se ne grije toliko da bi bio potreban ventilator, pa je tako ovaj MacBook postao prvi prijenosni Mac bez aktivnog hlađenja.

Mac Pro
Osobna iskaznica novog Retina MacBooka

Kod takvih inovacija meni odmah proradi mašta; kako bi izgledao nekakav novi stolni (džepni?) “Mac nano” koji bi bio veličine Apple TV kutijice, imao na sebi par priključaka i prodavao se kao pristupačan Mac za generalnu uporabu koji bi si mogao priuštiti baš svatko! Ili da se sve to jednostavno zgura ispod Appleove stolne tipkovnice, pa dobijemo sve-u-jednom malo računalo poput nekadašnjih 8-bitnika kakve čuvamo u našem muzeju informatike PEEK&POKE. Budućnost bi nas opet mogla iznenaditi, pa tako valjda sve do razine kada će računala biti tek implantati za ljudsko tijelo, a mi ćemo kao ljudska rasa krenuti u kiborg smjeru poput Borgova iz Zvjezdanih staza. Danas nam je Oculus Rift čudo virtualne stvarnosti, a samo je pitanje vremena kada ćemo s podsmijehom gledati tu nezgrapnu tehnologiju s dva teška monitora stavljena pred oči.

Mac Pro
Izrada računala je gotovo filigramska

Nastranu tehnološke fantazije, da vidimo što još inovativno skriva ovaj mališan! Apple je osmislio novi koncept baterije koja je sastavljena od više članaka koji su slojevito raspoređeni po “terasama” koje se mogu položiti u aluminijsko “unibody” tijelo. Tako je iskorišten svaki cm unutarnjeg prostora; 35% više nego li bi bilo moguće sa starom tehnologijom, a baterija traje nevjerojatnih devet sati prosječne uporabe. S punom baterijom ovaj MacBook će vas uspavan čekati do trideset dana. Vrlo dojmljivo.

Još jedna inovacija je tipkovnica. Dosadašnji modeli na kakve smo navikli nisu dovoljno tanki za ovakav MacBook jer koriste tzv. škarasti mehanizam. Zato je trebalo konstruirati nešto pliće i Apple je osmislio leptirasti mehanizam koji je znatno tanji i ravnomjerno spušta tipku bez obzira jeste li je pritisnuli u centru ili na rubu. Osjećaj je u prvi tren čudan, ali kasnije shvatite da je rad izuzetno ugodan, a nakon toga stare tipkovnice imaju “šlampav” osjećaj. Osobno mi se izuzetno sviđa i nadam se da će Apple u jednom trenu na isti način unaprijediti i tipkovnice za stolne Macove. Ima još! Pozadinsko osvjetljenje tipkovnice sada je izvedeno s pojedinačnim LED izvorima ispod svake tipke i izgleda zaista savršeno.

Mac Pro
Tipke su široke i pravilno se spuštaju bez obzira gdje ih pritisnemo

Retina ekran rezolucije 2340 x 1440 je očekivano izvrstan. Ne baš toliko davno za pogoniti preko tri milijuna piksela morali smo imati grafičke kartice “na dva kata” i Dual-DVI priključak. Danas je sve to zapakirano u 12” prijenosnik i toliko tanko da takvu tehnologiju uzimamo “zdravo za gotovo”.

Mac Pro
Retina monitor je novog tipa, veće je svjetloće i znatno štedljiviji

Mac Pro
Visoka rezolucija slike se može vidjeti čak na povećanoj fotografiji

I trackpad je na ovom MacBooku inovacija. Ovaj put Apple je iskoristio svoju “Force Touch” tehnologiju koju koristi i Apple Watch i koja omogućuje razlikovanje intenziteta pritiska (npr. kod crtanja), a tu je i “taptic engine” vibracijski mehanizam koji može dati povratnu informaciju korisniku kod određenih gesti. Ukratko, najbolji trackpad do sada!

Sve skupa gomila nove tehnologije, a kako se novi MacBook ponaša u radu? Je li novi Intel Core M “Broadwell” procesor dovoljno brz? Osnovni model nudi dvojezgreni 1.1 GHz procesor (do 2.4 GHz u Turbo Boost modu), a brži model 1.2 GHz (do 2.6 GHz). Najbrži “configure to order” model je 1.3 GHz (do 2.9 GHz). Jasno je da tako malen i štedljiv procesor ne može biti rekorder u brzini, ali u praksi se pokazao kao dovoljan za sve uobičajene poslove uredske razine. Testirao sam osnovni model i pokazao se pristojne snage s obzirom na niski takt. Sviđa mi se ideja štedljivosti i niskog takta jer ionako većinu vremena moderni procesori “broje zjake”, a ovako baterija traje znatno više, a kada je potrebno “protegnuti noge” uskače Turbo Boost način rada i frekvencija se podiže na 2.4 GHz - uz naravno veću potrošnju.

Mac Pro
Iznenađujuće dobar rezultat s obzirom na takt procesora od samo 1.1 GHz

Kakvi su konkretni rezultati? Osnovni model postigao je okruglo 22 gigaflopsa procesorske snage, a to je otprilike na razini stolnog iMaca starog šest godina. S druge strane samo je mrvicu sporiju od novog osnovnog Mac mini modela. Ako brzinu novog MacBooka usporedimo s nekadašnjim top modelom MacBooka Pro 17” možemo zaključiti da ga je čak prestigao, a kako u praksi znamo da vlasnici starih MacBook Pro modela i danas uživaju u njima (obično uz SSD dogradnju), može se zaključiti da novi MacBook ima sasvim dovoljno snage za ono za što je konstruiran. Ako se baš želite hvaliti, možete uvijek reći da je dva gigaflopsa brži od Cray superračunala iz 1996. godine koje je stajalo milijune dolara! :)

Mac Pro
Užitak je surfati, sve radi ugodno brzo i glatko bez obzira na Retina rezoluciju

Do sada samo pohvale, mora biti neka kvaka, zar ne? Taman kada pomislite kako je to savršen prijenosnik koji će glatko zamijeniti vaš stari dobri MacBook Air, eto prvog izazova! Apple je zbog prostora i debljine izbacio sve priključke osim dva! S desne strane je priključak za slušalice, a s lijeve novi USB-C standard koji je sve-u-jednom priključak koji služi za napajanje, spajanje monitora ili kao veza s USB periferijom. S tugom ćemo primijetiti da je fantastičan MagSafe priključak izbačen u tom kompromisu, a onda u kutiji potražiti je li možda Apple priložio USB-C na USB adapter? Nije! Taj potez nije baš prijateljski jer sasvim je sigurno da će većini korisnika vrlo brzo zatrebati klasičan USB priključak, ako ništa drugo onda zato da mogu utaknuti svoju USB memoriju kojom se još uvijek najbrže prebacuju datoteke bez obzira na to što smo u dobu računalnih oblaka. Možda ste imali vanjski USB tvrdi disk kao Time Machine backup? Sada se mora petljati s adapterom ili kupiti Appleov Time Capsule koji backup izvodi bežično. Apple prodaje USB-C na USB adapter za 179 kn što je skupo za jednu takvu sitnicu.

Mac Pro
Jedan jedini komunikacijski priključak na novom MacBooku je USB-C

Da ne bude zabune, nije USB-C loš standard, dapače, izvrsno je zamišljen i morao bi biti “otporan na budućnost”, tj. barem izdržati duže nego li je to uspjelo drugim standardima. No, u ovom trenu je problem što se on tek treba raširiti. Apple je tako 1998. godine “na silu” izgurao i stari USB u prvom iMacu jednostavno uklonivši zastarjele priključke “pa što bude”. Industrija je to tada prihvatila i USB se masovno proširio, ali svejedno je trebalo neko vrijeme da se to dogodi, a korisnik i u toj fazi mora funkcionirati. Zato bi bilo fer da je Apple priložio potreban adapter, barem dok se na tržištu ne pojavi dovoljan broj USB-C kompatibilnih uređaja. Stvar postaje problem i ako se želite spojiti na video projektor radi prezentacije, a nemate Apple TV i opciju da koristite AirPlay za bežični prijenos slike. Ako je potreban bilo kakav oblik eksternog monitora, pa čak i originalni Appleov, morate prvo kupiti USB-C konverter za monitor koji stoji čak 709 kuna! Onda je zaista isplativije kupiti Apple TV, pa to raditi bežično kada je potrebna velika slika, ali to opet nije idealna solucija ako želimo spojiti MacBook na klasičan monitor radi uredskog rada. No, stvar koja mi se odmah svidjela kod USB-C standarda je to što se konektor može dvostrano uključivati, isto kao kod Apple Lightning priključka na koji smo već navikli. Tako je konačno došao kraj frustraciji kada USB priključak često pokušamo utaknuti obrnuto. Podršku za USB-C za sada ima samo OS X, ali Microsoft je najavio da će standard biti podržan u novim Windowsima 10.

Mac Pro
Nije potrebno prodati zlatnu polugu za ovaj MacBook, ali, iako je cijena korektna, daleko je od našeg standarda

Novi Retina MacBook je komad fantastično inovativnog hardvera, ali nije za svakoga. Ako ste netko tko većinu posla može obaviti na iPadu, ali mu ponekad nedostaje malo više fleksibilnosti koju nudi računalo, onda je MacBook pun pogodak. Ako ste korisnik koji treba više procesorske snage, spajanje na uredski monitor ili projektor radi prezentacija, netko tko ima izgrađen eko-sustav USB periferija, onda je za sada bolji odabir MacBook Air ili MacBook Pro. Srećom, Apple nudi velik izbor prijenosnika, pa će svatko naći nešto za svoje potrebe. Ako se odlučite za MacBook, u Hrvatskoj će vas to zadovoljstvo stajati 9.800 kn + PDV za osnovni model. To je svakako mnogo novca za prijenosnik, ali s obzirom na razinu tehnologije (i prestiža) cijena je sasvim korektna. I za kraj, ako ne želite privlačiti pozornost, novi MacBook se može kupiti i u srebrnoj i tamno sivoj boji, mada moram priznati da zlatni izvrsno izgleda bez obzira na predrasude koje stvara.

Retina MacBook 12" 1.1 GHz (Early 2015) pro et contra

Za:
 • nevjerojatno lagan i tanak
 • štedljiv i brz dvojezgren procesor
 • odličan Retina ekran
 • odlična tipkovnica
 • najbolji trackpad ikada
 • izdržljiva baterija
 • potpuno nečujan
 • vrhunska izrada i dizajn
 • prihvatljiva cijena
Protiv:
 • samo jedan USB-C priključak
 • USB-C na USB adapter nije priložen
 • nema MagSafe priključak za napajanje
 • skup adapter za vanjski monitor
 

Komentari  

smayoo
+2 12-07-2015 | 20:54
Ja ovaj stroj vidim kao idealan za nogometaše i njihove družbenice. :) Zato se i pitam je li slučajno na ilustraciji baš web stranica NK Rijeke? ;)
Citiraj
dpasaric
12-07-2015 | 21:48
Nije slučajno, jedna od boja NK Rijeke je i zlatna koja se provlači kroz njihovu web stranicu, pa mi je baš lijepo izgledalo sve skupa na zlatnom MacBooku! :) Kako je stranica dosta kompleksna volim je koristiti kao test kako se ponaša neki stroj i browser. Ovaj mališan je to odradio savršeno, pa bih ga u svakom slučaju s funkcionalne strane preporučio ljubiteljima lokalnog nogometnog kluba! :)
Citiraj
iStrucnjak
13-07-2015 | 07:05
Hvala za prezentaciju i recenziju.

Dodje i punjac ? :D
Citiraj
dpasaric
13-07-2015 | 08:48
Punjač se ipak dobije u kutiji! :)
Citiraj
zmagyar
13-07-2015 | 12:37
Kakve to "predrasude koje stvara" zlatni MB :-)
Citiraj
dpasaric
13-07-2015 | 13:56
Evo, imaš primjer predrasude odmah u prvom komentaru! :) A stroj je baš super, samo što je malo "bling-bling" kako bi rekli Ameri.
Citiraj
stefanjos
13-07-2015 | 18:20
No, stvar koja mi se odmah svidjela kod USB-C standarda je to što se konektor može dvostrano uključivati, slično kao Apple Lightning priključak na koji smo već navikli.

Zar nije identicno, a ne slicno? :P


Meni je ovaj stroj fascinantan, ali stvarno me smeta sto nema bar usb prikljucak. sd bi isto bio super, ali zato imam svoju retinu.
i zlatna mi je nekako cudno lijepa, kao i na iphoneu. ali za zenske, bijeli i crni za mene :)
Citiraj
dpasaric
13-07-2015 | 20:32
@stefanjos Volim tu razinu jezične ispravnosti koju njegujemo na Jabučnjaku! :) U pravu si, prelabavo sam to opisao, bolje je reći identično ili jednako. Idem ispraviti, hvala! :)
Citiraj
smayoo
13-07-2015 | 22:26
dpasaric je rekao:
Evo, imaš primjer predrasude odmah u prvom komentaru! :) A stroj je baš super, samo što je malo "bling-bling" kako bi rekli Ameri.


Zašto misliš da je moj komentar temeljen na predrasudi? I kojoj to točno predrasudi? Poznajem nešto ljudi iz tog miljea, i svi do jednog baš vole te bling-bling stvari. Dakle, ako ih poznajem i osobno sam se uvjerio da oni vole takve stvari, kako je to onda predrasuda? :)
Citiraj
dpasaric
14-07-2015 | 00:49
Haha! :D Ma znam što si mislio, ali predrasuda je u tehnološkom smislu jer ako zanemarimo fashion izgled, stroj je zapravo sjajan komad tehnologije koji je vrlo upotrebljiv za svoje gotovo nematerijalne proporcije i vjerojatno bi bio odličan izbor za niz korisnika koji sasvim sigurno ne spadaju u one dvije spomenute skupine.
Citiraj
petros
14-07-2015 | 00:53
Ludo izgleda taj Macbook. Da li će biti glupo ako ja opet pitam: kako rade igre na njemu? To je neki onboard GPU integriran s procesorom? Kako bi on izvukao neki 3D uopće u toj retina rezoluciji?
Citiraj
dpasaric
14-07-2015 | 16:22
Da, radi se o integriranoj grafici Intel HD Graphics 5300 koja koristi običan RAM za svoje potrebe. Dakle od 8 GB odmah ode 1.5 GB na video. Zanimljivo da podržava dva monitora i to vanjski do 3840 x 2160 rezolucije. Nisam probao igre, mislim da je to zaista zadnja stvar za koju je stvoren ovaj komp, ali sudeći po tome kako je radio HD Graphics 4000 u starom Miniju, ovo mora biti sasvim dovoljno za neke normalnije igre (tipa World of Warcraft i slično) ako se ne stave u Retina rezoluciju.
Citiraj
tomislav.c
14-07-2015 | 21:08
Matična i sve na njoj manje od Raspberrya, koji je pak veličine kreditne kartice. Drugo više nemam kaj za reć.
Citiraj
dpasaric
14-07-2015 | 22:00
@tomislav.c Dosta ludo, zar ne? :) Joj što bih volio vidjeti lice nekog IT inženjera iz 80-tih kada bi mu netko vremeplovom donio ovaj MacBook! Mislim da mu ništa ne bi bilo jasno! :D
Citiraj
iStrucnjak
15-07-2015 | 04:39
@dpasaric :

Pomenuo si tastaturu i leptirasti mehanizam,da li je realno ocekivati da svaki slijedeci model i na prenosniku i Apple Keyboarda bude radjen na taj fazon,jer kako si opisao ,djeluje bas "VAU" :D ili ce samo nogometasi kucati na leptirastom mehanizmu :D
Citiraj
Renzo
15-07-2015 | 08:16
Meni ovaj MacBook liči na iPad sa OSX-om.
Citiraj
gogh
15-07-2015 | 09:17
https://www.youtube.com/watch?t=81&v=my2I5ge8bqY Hehe, malac se snalazi i u montazi :)
Citiraj
iStrucnjak
15-07-2015 | 10:32
Vidjecemo je li ubio iPAD pro ili ce i to cudo biti predstavljeno :D
Citiraj
Anonimac
15-07-2015 | 11:46
Odlicna recenzija, no sa par stvari se nikako ne slazem. Prvo da je USB-C podrska dostupna samo na OS X-u. Nije, istu podrzavaju i Chrome uredjaji. Znam, nije to OS u rangu linuxa, osx-a i windowsa, no opet... :)

Drugo je pitanje cijene. Cijena je sve samo ne postena. Ovo me pak podsjeca na prvog Aira. Puno nedostataka, prenapuhana cijena, itd. S vremenom se sve to popravilo. Istu stvar ocekujem i ovdje. Cijena je takva kakva je, jer early adopteri ne pitaju za cijenu. Oni kupuju pa ste bude.

Osobno mi je jedan ovakav stroj jako zanimljv, jer za terena je odlican. A jednako dobro moze obradjivati text kao i MBP, samo je laksi i portabilniji. Bit ce moj, no sigurno ne ova prva generacija, jer cijena je jednostavno presmijesna, a i single port je uzasan. Ocekujem vec kod trece iteracije barem 2-3 porta i osjetno nizu cijenu. Ako ne vec i kod sljedece, mada sumnjam :(
Citiraj
Anonimac
15-07-2015 | 12:22
Mislim da je ovo odgovor Applea na pojavu hibridnih laptop/tablet riješenja. Uređaj veličine i težine tableta sa full tipkovnicom i punokrvnim "desktop" OS-om.
Istina očekivao sam da će "iPad pro" biti na ovu foru s tim da se može otkvačiti sa tipkovnice i biti iOS tablet sa svojim hardwareom, dok bi priključivanjem postao punokrvni laptop sa OS X-om na jačem hardwareu, ali očekivanje je majka zajeba.
Citiraj
dpasaric
15-07-2015 | 16:20
Mislim da novi MacBook nije "ubio" veliki iPad Pro i da će on izaći, ako ništa po sistemu "da vidimo vole li ljudi veliko", a vjerojatno bi se našla primjena, ako ništa kod bogatih penzića koji tako čitaju novine! ;) Šalu nastranu, iPad dosta koriste piloti npr. za mape, možda bi im koristio veći? Sigurno bi se našlo još korisnika koji bi kupili veći model da postoji izbor.

Zanimljivo je da se Apple još uvijek nije vratio 17" prijenosniku, sada više Retina ekrani tih dimenzija nisu problem, a to su bili strojevi koji su kod mnogih profesionalaca bili izbor i siguran sam da bi se prodavali i danas.

Za cijenu ovog MacBooka i dalje mislim da je vrlo korektna, jer dok god imaš nešto tehnološki ispred konkurencije imaš i pravo diktirati svoje uvjete jer si ti taj tko je najviše uložio u R&D da bi bi probio led, proizveo takav uređaj i tržišno ga plasirao. Uostalom cijena uopće nije bitno različita u odnosu na MacBook Air 13", a koji nema niti 8 GB RAM niti Retina ekran.
Citiraj
Anonimac
15-07-2015 | 17:50
Problem je u tom sto cijena nije razlicita ni od Retina MBP 13. A on ima apsolutno sve bolje od novog Macbooka, osim sto je ovaj laksi. No od portova, procesora pa na dalje, sve je jednostavno na strani proa. A cijena prakticki ista :)

Sto se tice R&D-a, ocito ne pratis konkurenciju. Imaju i oni iste stvari u ponudi, ali dosta duze od Applea. No istina, takodjer su im (uglavnom) precjenjeni. Novi Macbook nije nista revolucionalno, pa cak ni evoluciju tu ne vidim. Svi su htjeli Air sa retina zaslonom, dobili smo prijenosnik koji ima retinu, no osjetno je slabiji od Aira, a portovi su prica za sebe.

Naravno, i kao takav ima svoju primjenu. Ja osobno planiram uzeti jedan, no kako vec rekoh, nema sanse da budem early adopter :)
Citiraj
stefanjos
15-07-2015 | 20:23
Danas sam bio u iStyle i imali su crni. Macbook je stvarno prekrasan. Meni je tipkovnica fora, bas mi je sjela nakon par minuta, tako se naviknes. nekako kliky. force touch sam zaboravio probat -.-, sad mi je zao :(

inace, jest, skup je, ali je cudo. a kupio osobno, ne bi :)
Citiraj
zabac
16-07-2015 | 05:46
Svaka roba ima kupca.
Starkelje medju vama/nama zele jedno, a mladjarija cisto nesto drugo.
Citiraj
stefanjos
16-07-2015 | 12:26
pa sto sam ja onda? :P
Citiraj
zabac
16-07-2015 | 14:48
Nema pojma.
Vidim mladjariju oko sebe. Kakvi stickovi sve u oblak.
Citiraj
drlovric
16-07-2015 | 20:44
Meni je ovo sve malo bez veze :) Evo trecu godinu zaredom Apple mi ne daje NITI JEDAN razlog da zamjenim moju, sada vec, vremesnu Retinu 15".

Imam rMBP proizveden 2012 godine, i evo pune 3 godine nakon, Apple nikako da pogodi neko racunalo za mene. A stvarno bi htio kupiti nesto novo, ali nikakvu svrhu ne vidim. Niti smisao.

A Retina radi kako radi, bez greske (kuc, kuc)...
Citiraj
dpasaric
17-07-2015 | 11:26
Zašto bi kupovao novo ako sve radi i dovoljno brzo za tebe? Moj glavni Mac na poslu sada puni osmu(!) godinu i odličan je za sve što radim. Stavio sam SSD i piči k'o lud. I uopće nemam neki poriv kupovati novi, nemam zašto.
Citiraj
Defou
17-07-2015 | 12:58
drlovric je rekao:
Meni je ovo sve malo bez veze :) Evo trecu godinu zaredom Apple mi ne daje NITI JEDAN razlog da zamjenim moju, sada vec, vremesnu Retinu 15".


Sto bih ja trebao reci za mog MacBook Pro late 2007 kojeg jos uvijek korsitim :D
Citiraj
MacSlavko
17-07-2015 | 22:17
@Defou: ti si fakat outdated! Daj se barem prehiti u ovo desetljeće :-).

@stefanjos: ti si nešto između, tj. hibrid!
Citiraj
Kloba
18-07-2015 | 05:46
Ja imam istu Retinu kao i drlovric, i nemam je potrebe mijenjati jer mi je i ova i više nego dovoljna. Ali slažem s s njim da Apple za ekipu poput njega, koji bi mijenjali da ovi iz Cupertina slože odgovaraju ponudu - još nije napravio modernu verziju MacBook Pro-a.
Mada mislim da će do kraja ove godine i to predstaviti...
Tanji, luđi, manje utora, jača grafika i procesor, Force touch...
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 7 minuta
 • robee: ja sam od svega odustao i prodao :) sada koristim logitech bez problema...nemam nekih funkc kao kod Applea i ne radi mi sve posto je win ali radi bolje nego Apple
 • Daddo: na mom Miniju 2014 je tako od El Capitana preko Sierre do High Sierre. Tipkovnica radi problem. Miš ne.
 • Performita: @Daddo, to ću i učiniti! @Soffoklo resetirala, nije pomoglo, Hvala vam u svakom slučaju...
 • Soffoklo: Na žalost nema veze s tipkovnicom nego s macOS-om. Meni se dešava i s tipkovnicom i s mišom i s trackpadom. Ponekad sve radi bez problema, ponekad samo neki od navedenih imaju problema i tako iz dana u dan. Probaj restartat BT modul.
 • Daddo: ajd probaj još direktno lightningom je upiknut u USB port računala, onda se ponaša kao žičana (puni se i radi istovremeno) pa par ciklusa punjenja prođi s njom...
 • Performita: Pogasila sam sve, palo mi je to na pamet... I dalje je jako često gubila, doslovce svako par minuta. (Tipkovnica nije ni mjesec dana stara :(
 • Daddo: imaš još BT uređaja u blizini? (to isto hoće smetat)
 • Performita: Primijetila sam da gubi konekciju kad brzo tipkam :o
 • Performita: Problem je veći od toga... Idem je napuniti (ima 50%) ne znam što drugo
 • Daddo: turn off - turn back on... pali meni... najčešće se događa kad Mini ide iz standbya u on...
 • Performita: Hello ekipa, jel netko dohakao ovom gubljenju konekcije Apple magic tipkovnice randomly?
 • Yonkis: Deal!
 • Daddo: moj je plan idući tjedan isprobati praktičnu korisnost watcha druge generacije za moje potrebe. Omron također mogu provjeriti. PM-am te s rezultatima svojih "istraživanja".
 • Yonkis: Zanima me jel se u onom Health app to bilježi, neki logovi, za osobno praćenje, ne znam da li naše zdravstvene ustanove to prihvaćaju. Meni bi trebalo nešto sofisticiranije, granulacija krvi, uzima se Martafarin pa tražim nešto u tom smjeru. Ali neki inside info je dobrodošao. :)
 • Daddo: Yonkis provjerit ću ti ja, otac koristi Omronov tlakomjer koji ima nekakav svoj app za iOS... što te konkretno zanima?
 • Yonkis: Jel netko posjeduje neki medical/biometrijski uređaj koji je kompatibilan sa iPhoneom/iOSom, npr toplomjer, vaga i sl, pa da se ti podaci bilježe preko neke app u iPhone?
 • zabac: Barometar, kakav god bio, NE biljezi male promjene. Motra se vise od 3 m popeti/spustiti da ovaj shvati promjenu tlaka.
 • Soffoklo: [link] :-)
 • Yonkis: Pa nije "vježba" ići niz stepenice :)
 • Soffoklo: Hmmm, biti će da si u pravu. Samo uspinjanje koliko vidim kod sebe. Čudno.
 • Yonkis: Soffoklo, ne bih se složio.. živim na prvom katu i ujutro nema "stepenica" tek kad dođem na posao i uspnem se 1 kat, to bilježi. I onda odem na kat više po kavu, i to broji kao 1 kat, ali nema spuštanja natrag na radno mjesto. Išao u bolnicu u posjet na 4 kat i tu je točan. Samo 4 kata vidim, ne 8.
 • Soffoklo: iPhoneova osnovna Health aplikacija (ja ga zovem zdravstveni karton) broji i uspinjanje i spuštanje, cca 1 kat = 3 metra visine pomoću ugrađenog barometra i zna biti ovisan o vremenskim prilikama :-)
 • Yonkis: Pitanje: Zar iPhone broji samo popnute katove, zelim reći da broji samo uspinjanje, ne i spuštanje (Flights CLIMBED)?
 • Soffoklo: Slažem se, isto se može reći za MagSafe.
 • robee: Sve to stoji, imaju kvalitetu, dizajn, no nema smisla ogoliti uredjaje do te mjede da ne budu funkocionalni. Spdif je stvarno nesto sto koristi a ne vidi se, ne smeta. Bezicno? Nekada radi a nekada ne sa Denon AV.
 • Soffoklo: Apple često zna prestati ugrađivati neke stvari samo tako. Zašto? Mislim da oni teže uređaju koji neće imati konektora i fizičkih kontrola, a sve dok ne dođu do tog cilja nadrapat ćemo mi koji im se nađemo na putu.
 • robee: imac 2017 ga vise nema, macbook pro od 2015...mac mini 2014 ga ima ali novi ako se ikada pojavi vise nece. Razmisljao sam o novom imac 27 ili miniju
 • stefanjos: tek stigao, ali ugodna temperatura, sad je 1 ujutro, valjda cu brzo spavat, pricam tu s prijateljima vani smo u kratkim majicama, malo vjetra pa je hladnjikavo ali cisto ok s obzirom da brzo dolazi zima :)
 • Daddo: robee ne znam o kojem se novom Macu radi ali ako imaš 3.5mm jack on je na mom Miniju i D i A pa ti možda ne treba DAC?
 • robee: ne znam kakva je to hrabrost izbaciti nesto sto korisnicima treba a financijski nista ne predstavlja u proizvodnji. da bi spojio novi mac na av moram kupiti kvalitetn dac koji mi uopce ne treba posto mi av treba odraditi d/a i to je do sada islo preko optike
 • cariblanco: Stef, kako je u Australiji, toplo kao i doma ili?
 • icanic: za iste novce
 • icanic: Mislio sam reci da sam prodao koriteni iphone 7 i kupio NOVI galaxy s8 koji je po meni puno bolji uređaj.
 • icanic: ja sam isto nakon dugo godina iphona kupio android. Prodao koristeni iphone 7 i kupio galaxy s8. Mislim da android puno vise daje za manju cijenu a i ovo sto rade u zadnje vrijeme sa cijenama i uređajima nije normalno (mislim na apple). Po svemu sudeci ne vracem se tako skoro na apple opcenito.
 • Yonkis: @robee - treba hrabrosti za takvo što, a Apple je poznat da prednjači u takvim stvarima ;-)
 • robee: nego zasto je Apple izbacio spdif iz novih modela? :( meni je to prilicno korisno a vidim da ima dosta razacaranih korisnika
 • Yonkis: Evo spoja Androida i iPhonea, mislim da je ovo novi "level".. nečega: [link]
 • robee: nuzno zlo i sto se mene tice tu je kraj price. Niti jedan koji sam koristio nije radio kako treba. Svaki je trzav, jede bateriju, apk se ruse, sve nestabilno...steta koliko dobrog hw-a ima a sam android ga unisti
 • Daddo: no ovo nije priča o meni ionako. Moj osobni stav je da je android nužno zlo.
 • Daddo: svakodnevno službenim androidom napravim više poziva nego prosječan korisnik istog... u praksi testiram stabilnost, trajanje baterija i koješta... jednostavno ta dva koncepta su neusporediva.
 • Daddo: saint, tu raspravu smo već vodili... radim u ovlaštenom servisu smartphonea i tableta (baziranih na androidu).
 • saint: @Daddo Koristio si neki android ili samo prenosis nesto sto si negdje procitao?
 • Yonkis: Daddo: ne mora android koštati kao iPhone, ne mogu se iPhone i Androidi uspoređivati kad su svaki u svom svemiru. Doduše iPhone je u svom vlastitom svemiru a Androida ima kao i galaxija (hehehe samsung pun intended) i neka se međusobno bore za titulu najboljeg
 • Daddo: da bi android uređaj bio "dobar" (dobrota je relativna i ovisi o potrebama korisnika) on mora koštati gotovo jednako kao i iPhone i biti hardverski gotovo duplo snažniji za iste performanse. Oprostit ćeš ako smatram takvo što "suboptimalnim". O dugovječnosti android vs ios je uopće bespredmetno raspravljati.
 • saint: Android je dobar samo ga treba znati koristiti,na kraju krajeva kao i iPhone
 • stefanjos: Pozdrav iz Australije!
 • Daddo: da se uopće ne dotičem teme privatnosti podataka
 • Daddo: konkretno kukam na Android sam po sebi i politiku "aplikaciju piše tko hoće", "po sustavu brlja tko hoće"
 • drlovric: Ja nakon 10 gd iPhone, kupio Samsung S8 iz znatizelje. Svjeze. Lijepo. Dobro. Cool. Nez na sto konkretno kukate? Meni S8 radi ko grom :)
 • Yonkis: iOS 11.3.1 is out.. [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Page Speed 4.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO